Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Joc Drone

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri
 Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 

Ce ati facut azi, in solar sau gradina?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
3777 replies to this topic

#73
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006

View Post1orgu, on 14 octombrie 2013 - 07:30, said:

Teava respectiva o pozezi in sant cu un mimim-minimorum de inclinatie, spre orice capat doresti. Acest lucru te ajuta la golirea ei cand se apropie gerul.
Salut Iorgule, felicitari pentru ideea de a deschide asemenea topic!

Referitor la racordajul pana in zona de irigare si venirea anotimpului neprietenos cu plantele (ci cu salele noastre :), ma bate gandul (aka plan pt zilele urmatoare) sa bag acea conducta de PEHD la o adancime de 60 cm (momentan e la ~30 cm; cica n-ar mai ingheata pe la noi la o adancime >= 60 cm). Cu un sistem de golire (dublu robinet) a racordajului de la gura solarului dupa fiecare folosire, mi-ar permite sa scap de grija caratului apei pe o distanta de ~50m

Ceva pareri pls?

Multam fain,
dec
PS sper ca planul din perioada imediat urmatoare sa nu se considere off topic :)

#74
maddox_dtv

maddox_dtv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 446
  • Înscris: 28.02.2010
Eu am conducta PEHD de 20 mm de la hidrofor ingropata cam la 40-45 cm adancime pe o lungime de vreo 12 m de 5 ani si nu a inghetat niciodata.

#75
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Am ramas in urma cu postarile referitoare la activitatea mea. Am fost foarte ocupat. Sunt si acum, dar doresc sa va tin prezenti in mica mea ferma legumicola si arboricola.
Dupa vreo 2-3 postari, sper sa ajung la zi.
Dar sa recuperez.
Asa cum bine stiti, asta primavara am avut ghinionul (oare?) sa pierd prin uscare o mini livada de caisi. cunoasteti amanuntele. Oricum in foto le voi reactualiza.
Dupa eliminarea pomilor, am arat, frezat si cultivat mazare, varza alba, varza rosie, dovlecari si dovleci turcesti. Toate aceste legume, le-am dus la finalizare si ma bucur de rodul pe care l-au avut.
Dar...
In urma ploilor torentiale, care au cazut fara oprire, din 30.06 2013,  vreo 30 de ore, zona respectiva a fost inundata. rau de tot. Am pierdut vreo 70 de plante de rosii. Acele ,,sucevence''.
Si vreo 60 de fire de ardei gras si kapia verde.
Am strans din dinti si am continuat activitatea. Am facut santuri pentru drenarea apei (munca de sclav), doar dorinta de reusita mi-a dat putere.
Acum ca a venit doamna toamna, am inceput sa pun in miscare metodele necesare, gandite in iulie, pentru evitarea unor noi acumulari de apa in zona respectiva.
Adica sa nivelez solul.
Am inceput prin aducerea a vreo trei basculante (binenteles gradual), a pamantului necesar pentru nivelare.
Acesta provine din zona de lunca a raului Arges. A fost descarcat la poarta si l-am carat cu roaba. Cate o masina la 4 zile. Distanta mare. Circa 100 de m. Dar am reusit.
Si am ramas intreg. Oricum pentru mentinerea tonusului, doctorii recomanda minim 30 de minute, miscare zilnica. Am spart de mult normele.
Am nivelat diferentele respective si am adus la nivelul de sus al solului si acele santuri, pe care le aveam la cultura de mure si zmeura. Au fost facute acum cativa ani pentru irigare. Acum irig prin picurare, toate sufletele vegetale din gradina si livada.
Dupa ce am terminat de eliberat trotuarul de pamantul respectiv (multi m-au intrebat la ce-mi trebuie atata pamant- le-am raspuns ca vreau sa confectionez chirpici), am trecut la imbunatatirea substratului respectiv.
Am fertilizat cu 16/16/16, cu o norma de 3kg./100mp. De fapt am dat cam 3,5kg. Asa sunt eu mai calic.
Am arat si astept sa treaca iarna, fara sa frezez solul. Las aratura sa degere. Aici voi infiinta o cultura de mure. Acelasi lucru il fac si pe partea dreapta unde am deja palierii de sustinere implementati.
Cea mai mare satisfactie, in toate privintele, inclusiv financiara, am avut-o de la mure. Revin cu acest amanunt. In postarea viitoare.
Foto:
- caisi infloriti-07.04.2013
- caisi uscati- 18.04.2013
- scos caisi- 29.04.2013
- incepe eliberare loc
- eliminare
- peisaj dedolant
- rezultatul ploilor din 30.06.2013
- h2o
- dupa 30 (treizeci ) de ore precipitatii abundente
- spalieri mure
- sol nivelat - imagine generala
- aici era apa multa - vor fi mure
- gradina arata- pentru iernare
- pamant, pamant, pamant- asta ne hraneste!

Attached Files



#76
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Cum era cu Aliosa?
Iorgu nu se domoleste Iorgu se caleste si razbeste!
Bravo Iorgu, cel mai bun exemplu. Eu stiu atat de multi puturosi care n`ar cara nici pe sfert cat ai carat tu cu roaba aia (noroc ca n`ai umblat si cu painea dupa tine)..ca sa nu mai zic de restul.
Esti o inspiratie pentru mine!

#77
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Dimineata, dupa ce am citit si postat gradele, din cele 4 termometre, am trecut la treaba.
Incalzirea am facut-o cu transportul nisipului care mi-a sosit la prima ora. Binenteles tot la poarta. Dar distanta a fost de numai 50 m. Floare la ureche. 40 de minute si gata.
M-am pregatit din timp, pentru asigurarea patului cald, in incinta Rep-ului. Mai este putin si trec la semanat. Nu vreau sa ma alerge iar, toti caini de la balastiera.
Am trecut apoi la adunarea frunzelor din zona de intrare in solar si gradina. Anul trecut, le-am adunat in decembrie. Imi venea sa plang. Intrasera in putrefactie, iar solul era ud.
A fost un chin, munca de ,,Sisif''. dadeam de 5-6 ori cu grebla, pentru 1/2mp. Se incarca grebla la fiecare 2-3 ,,trageri''. Asa am patit in curte si in livada.
Cei care doriti sa aveti iarna cu locul curat, profitati de vremea uscata. Daca vine o ploaie sau o burnita, va veti gandii la postarea mea. Acum este uscat si merge repede.
Le-am carat cu ajutorul unei pubele. Nu incercati cu roaba. Intra putine in ea si le pierdeti pe drum.
Le-am pus in lada de compost si le-am udat. ajuta mult la intrarea in procesul de descompunere. Lada de compost era full, dar in urma apei care am dat-o, in 48 de ore scade nivelul si le primeste si pe alea din livada. Meri, visini, pruni, mure.
Ca o mica pauza, am imprastiat niste balegar de cal  (cunoasteti gramada cu bradul de Craciun pe ea) si am sapat la cazma, incorporand in sol, hrana pentru o viitoare cultura de leustean (in primavara). Mi-am luat colegilor, o cazma de 28cm. de la parte de jos pana unde o calcam. Spornica si eficienta. Are culoarea rosu.
Am trecut la mutarea tevilor pvc. in solar, pentru a face suportul de sustinere a foliei de agril. Adica protectia plantutelor contra frigului, in sezonul rece.
Aceste vin fixate, asa cum bine stiti, cu ajutorul unor suporti metalici. Mai precis, bucati din fier beton, de 6mm.. I-am implementat in sol, la o distanta de 70cm. intre ei si i-am pus putin inclinati, spre cultura. Daca sunt pusi drepti, cresteaza (rup) tevile de pvc. Obligatoriu sa masurati cat mai corect, distanta dintre ei. Altfel vor cadea tevile aiurea!
Din tevile care le-am avut asta iarna (suficiente), in vara aceasta am taiat pe din doua vreo cateva (cred ca 20) pentru a imbraca araci metalici folositi la sprijinul fasolei urcatoare. Cand am constatat ca nu mai am tevi intregi pentru a face tunelul, am trecut la mufarea jumatatilor.
Simplu. Tevile folosite au diametrul de 10mm. Am avut si tevi de 13mm. Am taiat din aceste bucati de 10 cm. lungime, am bagat in ele cate 5 cm. din cele doua jumatati de 10mm., am fixat cu izolir band si gata tronsonul respectiv.
Am adus agrilul pe care asta vara l-am spalat de mi-a sarit capacele. Aici fac precizarea ca la margine unde vine ,,decopertata'' (stransa) fasia de agril, sa aveti pe sol fixata niste folie. In marginea solarului, este in prmanenta umezeala si pamantul este ud. Agrilul se umple de noroi si voi dati marunt din buze. Anul asta sunt ,,igienic'' in aceasta privinta.
Cand am desfasurat agrigul, m-a pornit un ras prostesc. Radeam si ma minunam. cred ca este semn bun. Dar sa argumentez rasul meu. Toata ziua a fost innorat si mohorat. Am pus rola de agril pe sol, am eliberat legatura de strangere, am intins respectiva in solar si in acel moment, a iesit soarele, dar soare frate! Dupa suflet.
Deja s-a facut ora 17.00. Am tras agrilul peste plante si am reluat un obicei de bun simt. Le-am spus ,,noapte buna, fetele mele''. Sunt convins in inima mea, ca m-au auzit!
Ca un supliment la postarea mea, va bonusez cu prima ,,ninsoare'' din acest an, la cativa metri de mine. Vecinul meu a imprastiat var hidratatat pe intreaga suprafata din gradina. Aceasta nu a fost lucrata de vreo 10 ani. Anterior a ierbicidat, prin sept, a arat in oct., iar azi a imprastiat var. Ideea este sa dezinfecteze solul respectiv.
Ne avem bine, ne respectam, colaboram in orice domeniu de vecinatate. Acum vreo doua zile m-a intrebat daca este bine sa foloseasca var la dezinfectarea solului.
Oricum saci erau cumparati si erau pregatiti. Eu am raspuns afirmativ la solicitarea lui.
Am gresit?
Foto
- nisip Rep
- frunze
- frunze multe
- eliminare
- gata cu ele
- mutate aici
- umezite
- casa leusteanului
- adus tevile pvc.
- fixat suporti pvc
- mufare tevi
- fixat arcade si pregatire agril
- Noapte Buna, fetele mele!
- ,,ninsoare'' la vecinu
- alb pe tot locul

Attached Files



#78
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Felicitari Iorgu :)
Sa ai grija ca nu toate frunzele sunt bune
Cele de nuc nu sunt indicate pentru compost

Edited by meganedoi, 19 November 2013 - 21:07.


#79
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,521
  • Înscris: 27.01.2012
Iorgule, stiu ca te enerveaza mesajele mele, dar pentru cazmaua minune incearca sa-i sudezi un calcator...in forma de U intors pe partea cu care o 'calci''...

#80
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Multumesc, Marius!
Dupa un an de SP, era obligatoriu sa cunosc acest lucru. Si ca o suplimentare a postarii tale, este imperios necesar, ca la un strat de vreo 10-15 cm de continut in lada, sa punem vreo 5-6 cm de pamant. Acesta ajuta la formarea unui strat eficient de compost. Sfatul, apartine unui coleg de-al nostru.
Iti multumesc Dane!
Nu este rau deloc sa fie amintit acest aspect. Avem in permanenta colegi noi, care trebuie sa fie informati, in cel mai cerect mod!

View Postsubway_guru, on 19 noiembrie 2013 - 21:24, said:

Iorgule, stiu ca te enerveaza mesajele mele, dar pentru cazmaua minune incearca sa-i sudezi un calcator...in forma de U intors pe partea cu care o 'calci''...
gurule, nici macar, nu ma mai enerveaza. Am devenit imun. Cred ca te cunosc mai mult pe tine, decat persoana mea! Iorgu nu este dusmanos. Este doar constructiv.
Referitor la sfatul tau, acesta se numeste ,,inaltator de adancime''. Era folosit pe vremea lui moromet, sau maromet, la canal . pe undeva prin ani 50-60.
Eu acum, fac legumicultura din placere si m-am implicat in toata fiinta mea. Vreau sa recuperez timpul pierdut.
Restul...parole, parole, parole.

#81
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,521
  • Înscris: 27.01.2012
Dupa replici...nu s-ar zice...
Oricum...spor la treaba.

#82
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
gurule
Iorgu iti face urmatoarea propunere:
Tu esti o persoana cu functie  mare de raspundere la magistrala de metrou, care se prefigureza acum pentru cartierul Drumul Taberei. Iti respect pregatirea si functia.
Din locul unde ai biroul sau sediul in locatia respectiva, pana la mine sunt cam 14-15 km.
Sunt sigur ca ai ca mijlocde transport, auto propriu sau de la sc. metrorex. Acum este perioada de trecere de la anvelopele de vara , la cele de iarna.
Te invit si te astept, pentru operatia respectiva.
- demontat- montat
- schimbare valve tubeless
- etansat
- reglat presiune corespunzatoare auto respectiv
- echilibrat cu plumbi standard, adezivi sau sport.
Totul gratuit!!!
Pana efectuez aceste operatii (maxim 30 de minute), schimbam si noi cateva opinii, pareri, sfaturi, sugestii, experiente, referitoare la cele care ne hranesc (plantele) si la modul de comunicare si socializare pe forum.
Nu detin eu, suprematia totala, referitoare la modul de socializare si schimb de informatii pe forum, dar sunt sigur 100/% ca unul dintre noi va devenii mai docil.
Ramane de vazut care este ala!
Eu am facut si primit multe vizite.
Tu?
Toti colegii nostri vor lua cunostinta de aceasta oferta!!!
Pacifista.
Accepti ?
Multumesc moderilor pentru toleranta de off topic.

#83
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,521
  • Înscris: 27.01.2012
Iorgule, multam frumos pentru oferta generoasa...dar mi-am pus deja anvelopele de iarna!
Asa precum poate bine stii, si eu mi-am luat la timpul respectiv 'castana' cu suspend...dar mi-am invatat 'lectia'...urmeaza sa ti-o inveti si tu si sa nu mai continui sa crezi ca a fost din cauza altora...si atunci lucrurile se vor rezolva de la sine...
Nu e suficient sa proclami ca esti 'pacifist', trebuie sa o si demonstrezi...
Din partea mea...nu ai nicio problema!
Dar asta ar insemna sa incetezi sa mai dai cu caramizi...in nouri!
La ce-ti foloseste?
Doar ca sa 'ambetam' audienta?
Pipa pacii e aprinsa...trebuie doar sa o si apuci...

#84
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Iorgu, te rog spune-mi de ce s-au uscat caisii. Am avut si eu unul care s-a uscat.

#85
biburadu

biburadu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 26.09.2012
iorgule, varul praf este un amendament aflat la îndemâna, Aplicat in cantitate de 10-20 kg/100mp , îmbunătățește proprietățile fizice ale unor pământuri și ușurează mult formarea azotului necesar plantelor. Bineînțeles ,nu eu am descoperit lucrul acesta, ci l-am  aflat dintr-o carte .In alta ordine de idei,ieri am terminat de vopsit arcadele viitorului meu solar, pe care m-am hotărât sa il fac si datorita ție.Sper sa nu te superi dacă iti voi cere unele sfaturi pe topicul respectiv.

#86
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

View PostcorinaSIM, on 21 noiembrie 2013 - 10:56, said:

Iorgu, te rog spune-mi de ce s-au uscat caisii. Am avut si eu unul care s-a uscat.

Dupa ce am trecut de socul respectiv, m-am interesat la cativa ingineri horticoli. Cum ,,prind'' unul in atelier, in descos si ,,storc'' de cat mai multe informatii.
Binenteles cu acceptul dumnealor.
Toti, dar absolut toti, mi-au spus ca s-a folosit ca port altoi - corcodusul. Acesta este foarte rezistent la boli si reuseste sa dezvolte intr-o perioada scurta, un sistem radicular foarte puternic. Acesta ajuta la alimentrea pomului cu substante nutritive din sol, gen aspirator.
Rata de ,,prindere'' a puietilor de caisi, formati in acest mod este foarte mare. La mine a fost de 100%. Intra pe rod imbelsugat dupa 3 ani cateva fructe, anul 4 si 5, trebuie sa punem teuri de sprijin la crengi (m-am convins). In anul 6,7 infloreste intens, dar avorteaza. Sistemul foliar nu este afectat, dar incep sa apara scurgeri de clei, in special in partea inferioara a tulpinei.
Anul 7-8, infloreste foarte intens (vezi foto) si brusc 24 de ore, se vestejeste efectiv, inclusiv sistemul foliar. Devine un pom de iarna uscat!
Exact asa a fost la mine!
Cand i-am eliminat dupa o luna (nu eu, ca am inceput sa plang la primul pom si am lasat pe altcineva) crengile, tulpina si radacina, erau efectiv uscate total. Nu aveau nici un pic de umezeala in ele.
Acum ca o nedumerire a mea, doi caisi au fost lasati pe pozitie. Toate crengile, au fost eliminate ,de la nivelul de unde pleca ramificarea. Gen manechin,  fara brate.
Astia doi au fost lasati sa ancorez rezervorul suspendat. Pana pe la 15 iunie, au ramas lemnificati. Apoi incet, incet au aparut crengute inverzite, au crescut foarte rapid, iar in momentul de fata sunt vigurosi, au coroana proportional formata, frunzele inca nu au cazut (la caisul din curte, nu mai am o frunza).
Pot sa fie vazuti, in foto nr. 11, la #75, din 17 nov. 2013, in acest subiesc (nitel mai sus).
Astept primavara cu cea mai mare nerabdare.
Oare astia doi vor inflorii si vor fructifica?

View Postbiburadu, on 21 noiembrie 2013 - 13:00, said:

.Sper sa nu te superi dacă iti voi cere unele sfaturi pe topicul respectiv.

Sincer voi avea cea mai mare bucurie, daca iti sunt de folos.
Te asigur ca vei reusii!

#87
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Portaltoiul folosit nu este bun in functie de zona? Adica se alege portaltoiul in functie de zona climatica, nivelul panzei freatice, etc...
Care e legatura dintre rata de prindere si portaltoi? In principiu, orice pepiniera serioasa foroseste un anumit numar de soiuri portaltoi propice pentru prindere cat mai mare.inteleg deci ca caisul pe corcodus are durata de viata de 7-8 ani dupa care decedeaza subit?

Si care ar fi portaltoiul care ofera o durata mai lunga de viata la cais? Oare nu depinde si de soiurile de cais altoite pe portaltoii resoectivi.

Edited by corinaSIM, 21 November 2013 - 21:04.


#88
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
corina, iorgu:caisul nu moare dupa 7-8 ani pt. ca e altoit pe corcodus.Pieierea prematura(apoplexia)caisului e un fenomen complex care nu e pe deplin lamurit.Moartea brusca poate surveni ca urmare a mai multor cauze;insuficienta adaptare a speciei pe meleagurile noastre, actiunea bolilor si a daunatorilor,influenta altoiului si a portaltoiului,  natura solului,climatul, marimea recoltei,etc.E greu de spus care e cel mai bun portaltoi;fiecare e cu calitati si defecte. Alegerea depinde de soi  , zona , clima ,sol,densitatea livezii,etc.

#89
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Asa ma gandeam si eu..nu ar folosi nimeni un portaltoi care e destinat pieirii. Ma intreb insa de unde stiau pe ce sunt altoiti caisii tai Iorgu, asa de sigur....sau le-ai spus tu portaltoiul?

Hai ca ma opresc aici ca deturnez topicul, imi cer scuze!

#90
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
corina
Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului. Sunt deficitar la timp liber.
Toti specialistii pe care i-am ,,chestionat'' referitor la uscarea caisilor, m-au ascultat si prima lor intrebare (toti trei) a fost: de unde am cumparat pomisorii. Ei sunt in bransa, deci cunosc toti producatorii din zona de material saditor, sau mai bine zis cine si ce vinde, din ce loc.
Ei au fost cei care mi-au argumentat si dovedit in final (dupa 7-8 ani) folosirea portaltoiului de corcodus.
Adica ideea producatorului, a fost sa acapareze piata referitoare la pomi fructiferi, din zona mea si binenteles si din alte zone.
Concluzia mea finala este ca s-a folosit corcodusul, ca portaltoi pentru o prindere si fructificare, cat mai rapida a pomisorilor achizitionati. Marcheting agresiv si fara scrupule.
Recomand din experienta mea negativa, ca cei care doresc sa cultive, unul sau mai multi pomi fructiferi sa nu-i mai cumpere de la marginea drumului sau de la asa zisi meseriasi.
Statiunile pomicole sunt singurele entitati, care ofera consultanta, certificare si garantie a materialului fructifer..
La fel ca tine. ma opresc si eu aici.
Consider ca am fost explicit!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate