Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Proxy error

Samsung Galaxy Watch5 / Watch5 Pro

Problema instalare windows 10
 Kia Sportage - pareri

Procesul Microsoft Edge repornest...

Recomandare caști open earbu...

Lanterna in 3 trepte
 Husa saltea temperatura spalare

Viteza scazuta extern digi Fiberl...

Recomandare placa de baza, proces...

Unde pot gasi informații despre u...
 Mac Shortcuts

Dureri de cap dupa ceas

Transport alternativ - de ce doar...

Izolatie fonica dormitor apartament
 

Inca 6.5% impozit la dividende daca nu esti asigurat

- - - - -
 • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
Courage

Courage

  Founder

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,087
 • Înscris: 26.11.2001
Astazi m-a sunat contabila si mi-a zis sa ma angajez repede pt ca conform unei noi idei geniale, daca NU ai alte drepturi banesti de natura salariala, atunci se mai aplica inca 6.5% taxa la dividende!

E incredibil, insa asa spune in monitorul oficial din 28.11.2005 unde apar normele metodologice privind privind contribuția de asigurări sociale de sănătate


In ordonanta 150 din 31.10.2002 la capitolul 5 scrie clar:

Quote

Art. 51. - (1) Persoana asigurată are obligația plății unei contribuții bănești lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1).
   (2) Contribuția lunară a persoanei asigurate se stabilește sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
   a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
   B) veniturilor din activități desfășurate de persoane care exercită profesii liberale sau autorizate potrivit legii să desfășoare activități independente;
   c) veniturilor din agricultură și silvicultură, stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator și nu se încadrează la lit. B);
   d) indemnizațiilor de șomaj și alocațiilor de sprijin;
   e) veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, veniturilor din dividende și dobânzi și altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d).
   (3) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară și care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuția lunară de 6,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe țară.

In noua versiune acelasi lucru... (capitolul 5)
Daca esti patron si NU vrei sa te angajezi, lasa ca are statul ac de cojocul tau.
Te obliga sa te angajezi si sa cotizezi la asigurari.
Parca statul incearca sa dea amenzi tuturor celor care nu se lasa jecmaniti !

Acum contabila s-a dus sa se informeze asupra acestei decizii.

E un abuz sa imi ia inca 6.5% din dividene pt. ca eu NU vreau sa beneficiez fortat de "drepturile de asigurat medical" intr-un sistem care nu imi ofera nimic !

Attached Files#2
Astor

Astor

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,044
 • Înscris: 17.01.2003
Aseara am citit si eu in ziar asta si m-au lasat cu impresia ca e o chestie mai veche scoasa acum la lumina. Nu stiam ca a fost inca o traznaie portocalie.

Quote

Actionarii independenti pot scapa ieftin la contributiile pentru sanatate

Un lucru foarte important, care nu este cunoscut de prea multa lume, este ca in anumite situatii exista obligatia de a plati 6,5% contributie de asigurari sociale de sanatate calculata asupra veniturilor obtinute din chirii si chiar asupra veniturilor din dividende si dobanzi.
Acest fapt este mentionat intr-o ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, in care se precizeaza ca, in cazul in care nu obtii venituri din salarii sau asimilate salariilor ce se supun impozitului pe venit, venituri din activitati independente, venituri din agricultura si silvicultura, indemnizatie de somaj sau alocatie de sprijin, atunci esti obligat sa platesti contributia de sanatate asupra veniturilor din dividende si dobanzi si asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, daca obtii astfel de venituri.
Salariatii platesc de 20 de ori mai putin
Pe scurt, o persoana care obtine dividende intr-un an de 100.000 RON si nu obtine alte venituri supuse impozitului pe venit va fi nevoita sa plateasca la bugetul asigurarilor sociale de sanatate o contributie de 6.500 RON. Daca aceasta persoana se incadreaza cu un contract individual de munca, avand salariul minim pe economie de 330 RON, va trebui sa plateasca contributie de asigurari sociale de sanatate doar asupra veniturilor din salarii, adica 257,4 RON. Iata cum o persoana cu venituri anuale din dividende de peste 100.000 RON poate plati o contributie de asigurari sociale de sanatate de 6.500 RON sau de 257,4 RON, doar pentru faptul ca are sau nu si alte venituri supuse impozitului pe venit. La fel si in cazul celor ce obtin exclusiv venituri din chirii sau din dobanzi.
Prevedere speciala pentru actionarii cu activitati independente
Exista insa un proiect de norme metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate, in care se stipuleaza ca obligatia calcularii si retinerii contributiei de 6,5% pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanelor juridice odata cu plata dividendelor catre asociati sau actionari. Daca proiectul va intra in vigoare sub aceasta forma, companiile vor trebui sa afle de la actionarii/asociatii persoane fizice - beneficiari ai dividendelor - daca mai au sau nu alte surse de venit supuse impozitului pe venit pentru a sti daca trebuie sa retina sau nu aceasta contributie. (Luminita Obaciu, expert contabil)
Asta inseamna ca de acum si patronii si actionarii beneficiaza obligatoriu de asigurari de sanatate de stat? Cu carnet de sanatate si tot tacamul? Sau doar platesc si ... se doftoricesc singuri? :blink:

Sincer sa fiu pe mine nu ma afecteaza chestia asta, m-am "angajat incrucisat" la o alta microintreprindere (alt patron la mine, eu la el, oricum aveam nevoie atunci de minim un angajat) dar ideea in sine e aberanta, o sa fie jale la ITM cu toti "patronasii" care se vor angaja incrucisat pe salariul minim pe economie, multi alegand varianta microintreprinderilor (in care-si bagau si chilotii pe cheltuieli) tocmai pentru a scapa de impozitarea excesiva a unor salarii decente.

ADA-istii astia intrec orice imaginatie..  :ack:

#3
Courage

Courage

  Founder

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,087
 • Înscris: 26.11.2001
Da, se pare ca chestia este veche si neaplicata; un fel de mit uitat :@

E incredibil !!!
Trebuie sa dai 6.5% la stat daca NU esti salariat!

E aberant; pai sa ziceam ca am 2 mil $ dividende...
Eu dau 6.5% asigurari pt ca nu sunt angajat cu 3 mil/luna ?
Culmea este ca desi dai 6.5% nu am gasit nicaieri ce capeti in schimb :P

In tara asta totul e pe dos; la conducere sunt niste comunisti imbracati in haine liberale !

#4
Astor

Astor

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,044
 • Înscris: 17.01.2003
Schema e clara: PSD-ul la cererea UE a bagat in graba baxuri de legi importate, multe traduse cu programe software de doi lei probabil dar pentru a nu-si dinamita imaginea a ignorat aplicarea lor iar ADA-istii profita de asta, le aplica drastic dand vina pe pesedisti pentru existenta acestor aberatii (cum a fost si retinerea pasapoartelor celor ce au depasit termenul de sedere in Schengen). Un razboi din care tot românii pierd.

View PostCourage, on Dec 6 2005, 18:14, said:

In tara asta totul e pe dos; la conducere sunt niste comunisti imbracati in haine liberale!
Nici macar comunisti, aia luau de la bogati si dadeau la saraci pe cand astia iau de la toti si dau neamurilor si partenerilor lor de afaceri.

#5
Kidu

Kidu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,092
 • Înscris: 19.10.2003
PSD ul e de vinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :)

hai frate...ca parca ii interesa pe aia sau pe ajtia de tine...joaca cum le canta aia de la ue, indiferent cine e la putere.

#6
exosyphen

exosyphen

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 901
 • Înscris: 01.09.2003
Eu sunt angajat la propria firma cu sfert de norma. Asta se pune? (Nu sunt unic asociat).

Toata lumea stie ca banii de asigurari sunt folositi pentru a subventiona toti ratatii din tara asta ... adica cei care voteaza.

#7
Courage

Courage

  Founder

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,087
 • Înscris: 26.11.2001
Sincer am intrebat 2 contabili si raspunsurile au fost aiuritoare.
Cf. unei interpretari, daca scoti dividende pt 2003 sau 2004 in 2005 si NU ai fost angajat in acea perioada, versi la stat 6.5%.
Daca te angajezi acum, tot nu se stie ce se intampla cu dividendele din 2005!

Problema vine atunci cand sa zicem ca in septembrie 2004 m-am angajat. Se mai dau cei 6.5% ? Nimeni nu stie, dar au aparut idei savante despre crearea unei medii...

E incredibil !

Edited by Courage, 07 December 2005 - 10:11.


#8
exosyphen

exosyphen

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 901
 • Înscris: 01.09.2003
Bogdan,

Ca si tine, m-am straduit sa creez o firma din nimic.
Am fost "educat" de straini, si niciodata nu cautam calea de imbogatire rapida, ci mai degraba sa ofer servicii de calitate si sa creez o valoare. Sa imi aduc si eu umila contributie la bunul mers al economiei si al acestei tari.

In ultimii 15 ani, am vazut multi oameni despre care am putut spune : Daca ar fi un mediu business bun, acest om ar putea crea mai multe locuri de munca, mai bine platite, si toata lumea ar fi fericita.

Daca jecmanesti afacerile de bani, ca sa sustii poporul, unde crezi ca ajungi?
Nu mai bine lasi afacerile sa se dezvolte, se creeaza locuri de munca, se dau salarii bune si toata lumea este impacata?

Din pacate am mostenit aceea "vedere comunista", ca omul care are bani sau o firma, este un hot, si statul trebuie sa ii ia banii sa ii dea la aia care nu fac nimic.
Oricat se straduiesc guvernele socialiste ... lucrurile nu merg asa. A castigat cineva ceva din asta, in ultimii 15 ani?

Comunismul este la ora actuala, ceea mai PERFECTA forma de organizare a unei societati.
In care toata lumea are asigurat un nivel de trai.
O singura variabila a fost omisa din ecuatie. Firea umana. Niciodata nu vei reusi sa pui 10 oameni sa lucreze si sa ii tina in spate pe alti 10. Vor gasi ei o cale sa evadeze din sistem.

Istoria a demonstrat-o pana acuma, in nenumarate randuri.

Cunosc munca ta, de catva ani deja.
La fel cunosc si o persoana X.

Periodic, se dau legi care sa avantajeze persoana X, si sa te dezavantajeze pe tine.
Situatia ta s-a imbunatatit in ultimii ani, a persoanei X s-a degradat.

Chiar nimeni nu observa ca : "we are not getting anywhere with this?"

:)

#9
Quantum

Quantum

  verklarung

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 15,543
 • Înscris: 24.05.2005
right said fred!
din pacate....

#10
Astor

Astor

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,044
 • Înscris: 17.01.2003

View Postexosyphen, on Dec 7 2005, 10:16, said:

Din pacate am mostenit aceea "vedere comunista", ca omul care are bani sau o firma, este un hot, si statul trebuie sa ii ia banii sa ii dea la aia care nu fac nimic. [..] Comunismul este la ora actuala, ceea mai PERFECTA forma de organizare a unei societati.
La fel de offtopic, nu pot sa nu remarc faptul ca baubaul comunist e din ce in ce mai frecvent folosit ca scuza pentru orice dovada crasa de incompetenta, coruptie sau furt. Asta-i romanul, asa cum isi scuza furtul  prin  "am puradei acasa care mor de foame" tot la fel isi justifica prostia prin "comunismul m-o facut prost ca altfel ieseam taaaare destept si nu mai votam cu hotii astia". Jalnica natie ce-si merita pe deplin soarta.

#11
exosyphen

exosyphen

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 901
 • Înscris: 01.09.2003
@Astor, imi pare rau sa te contrazic. Nu sunt incompetent (am o educatie peste medie), nu dau spaga si nu am dat in viata mea, si nu fur (respectiv nu am furat in viata in mea).
Pentru tot ce am, am muncit corect.
Am creat si nu am facut comert la coltul strazii.

Sunt de acord cu impozite, asigurari, etc ... pana la o limita bunului simt.

Mie imi vine sa te bag la categoria oamenilor care vor totul pe tava, pe spinarea altora.
"That's not going to happen"

#12
pepelea

pepelea

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 69
 • Înscris: 07.03.2005
Dar ce are comertul la coltul strazii?

Alta idee comunista: ca numai munca (sa-i zicem cinstita?) aduce plusvaloare.

#13
anicoara

anicoara

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,252
 • Înscris: 28.01.2005
Poate ca nu inteleg eu bine dar rezulta ca un pensionar (care este asigurat prin efectul legii fara a platii efectiv) va plati % dintr-o chirie incasata ?

De asemeni la drepturile de autor impozitul pe venit se calculeaza dupa ce se scade din venit o cota forfetara de cheltuieli, se pare ca impozitul pe sanatate se pune la venitul intreg ?

#14
exosyphen

exosyphen

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 901
 • Înscris: 01.09.2003
Care guvern crede ca un om care castiga 10 miliarde pe an, va plati 6.5% CAS ?
Hilar ...
Pana una alta ... ma angajaez la firma mea cu salarul minim si am scapat :)

@anicoara : da. (partea cu pensionarul).

La drepturile de autor iti spun cum ii :
Tu incasezi suma de X RON.
Se scade 40% (deducere) si se aplica 16% la restul.
Platesti vre-o 9% pe ansamblu.

#15
anicoara

anicoara

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,252
 • Înscris: 28.01.2005

View Postexosyphen, on Dec 19 2005, 08:27, said:

La drepturile de autor iti spun cum ii :
Tu incasezi suma de X RON.
Se scade 40% (deducere) si se aplica 16% la restul.
Platesti vre-o 9% pe ansamblu.

Asa ar fi normal dar in norme tot o dau cu notiunea de "venit". La capitolul profesii liberale se specifica ca se aplica dupa deduceri, la drepturi de autor este liniste.

#16
exosyphen

exosyphen

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 901
 • Înscris: 01.09.2003
Eu stiu sigur ca ii 40% ...
Dute la finante si intreaba ... chiar dau raspunsuri super ok aia ... cel putin pe aici.

#17
Astor

Astor

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,044
 • Înscris: 17.01.2003

View Postexosyphen, on Dec 19 2005, 08:27, said:

Care guvern crede ca un om care castiga 10 miliarde pe an, va plati 6.5% CAS ?
Hilar ...
Pana una alta ... ma angajaez la firma mea cu salarul minim si am scapat :)

Uite culmea românismului: dupa ce ca va da lunar cel putin CASS-ul pentru salariul minim pe economie pe niste servicii medicale infecte sau total inexistente, el crede ca a scapat si se simte destept ca a gasit "scaparea".  :photo:


exosyphen, nici guvernantii nu se asteaptau sa plateasca Patriciu 6.5% din dividendele lui (asta oricum nu ar plati, e prieten cu premierul deci e scutit de taxele ce doar fraierii le platesc), au vrut doar (si au reusit) sa forteze tot poporul sa plateasca CAS, CASS, Somaj, Impozit salariu, fond accidente, comision CM, etc, pe langa dividendele microintreprinzatorilor. Adica aia ~ 100.000 de mini-patroni. 100.000*100$ (cam astea fiind taxele si impozitele pentru salariul minim pe economie) = 10.000.000$ lunar pentru noi vile si contracte cu firmele gastii Golden Spritz. ;)

Si daca ar fi toti angajati cu 2 ore si tot ar fi niste bani numai buni de ars.

#18
exosyphen

exosyphen

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 901
 • Înscris: 01.09.2003
@Astor : Sper ca am reusit sa te fac sa intelegi, ca pe mine nu ma deranjeaza sa platesc o suma de bani, atata timp cat suma de bani este folosita in scopul pentru care o platesc.

Nu am comentat cand in Europa am platit 30 de Euro pentru o vigneta.
Am economisit cel putin banii aia, din benzina si uzura masinii ... am mers sute de km, frumos si constant, la consum economic, etc ... orice sofer stie 100Km pe autostrada = 2 km in oras ca si uzura.

Dar ca sa platesc 6.5% pentru vilele mentionate de tine ... asta o consider comunism, pentru ca doar in comunism, daca nu lucrai, se gasea unu care sa lucre ca sa ai si tu mancare, caldurica si o dacie.

Si te rog nu am acuza de romanism. Pot sa numar orele lucrate in economia romeasca si anii in economii capitaliste. Si nu am spalat vase in McDonalds.

Daca te consoleaza, peste 4 ani vei avea iara ocazia sa votezi cu PSD-ul.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate