Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Ce facem dupa ce am achizitionat o tableta cu Microsoft Windows?

- - - - -
  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#55
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,529
  • Înscris: 15.06.2004
Nu integreaza o componenta a Windows. Este o functie a UEFI numita Secure Boot. Nu Microsoft a creat-o, dar a cerut-o un mod expres ptr calculatoarele ce folosesc Windwos preinstalat.
In BIOS in cazul Windows 8 exista un certficat semnat de Microsoft ( nu componente din windows ) . BIOS-ul compara acel certificat la bootarea sistemului de operare - daca acesta contine acel certificat, permite bootarea.
Si dupa cum scrie in link-ul tau:

Quote

Windows 8 PCs will ship with Microsoft’s certificate stored in UEFI (and possibly other certificates, depending on the manufacturer).
...
There’s nothing stopping computers from also shipping with Ubuntu’s certificate. Linux distributions can also publish their own certificate and ask users to install it – or ask them to disable secure boot entirely.

Doar BIOS-urile calculatoarelor ce vin preinstalate cu Windows 8 ( si iar ma repet ca sa intelegi - e vorba si de PC-uri, laptopuri, sau tablete ) contin acel certificat. Si tot dupa cum scrie in articol, poti instala Fedora - ptr ca ei au platit la Microsoft ptr dreptul de a folosi acel certificat.

Sau poti dezactiva UEFI Secure boot din BIOS - daca acesta permite - calculatoarele/placile de baza care se livreaza fara OS preinstalat au toate aceasta optiune.

Nu are tangenta cu Windows-ul ptr ca nu ai ce sa modifici la acesta ptr a boota sau nu. in BIOS trebuiesc facute modificari, iar BIOS-ul este o componenta hardware.

Si uite cum provoci din nou la off-topic.

#56
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Deci tu singur spui ca "doar BIOS-urile calculatoarelor care vin preinstalate cu Windows 8 contin acel certificat" deci, implicit problema are legatura si cu Windows 8, chiar daca in esenta este o problema Hardware.
Pe de alta parte, BIOS-ul este o componenta Hardware dar contine si Software (scris in ROM) care se incarca inaintea incarcarii sistemului de operare. Atunci cand ne referim, de exemplu, la intreruperile BIOS ca intreruperi hardware si la intreruperile sistemului de operare ca intreruperi software o facem pentru a elimina posibilitatea confuziilor. Nu inseamna ca primele sunt realmente strict hardware cum sunt instructiunile microprocesorului. Intreruperile BIOS au fost scrise in limbaj de asamblare sau chiar in limbaje de nivel mediu, cum ar fi limbajul C, deci nu depind de constructia fizica a lui ca in cazul procesorului. Limbajul pe care il utilizam este deseori aproximativ. Depinde din ce punct de vedere privesti.

Din pacate, dezactivarea lui Secure Boot nu ajuta la nimic. Am explicat in mesajul introductiv de la topicul respectiv: http://forum.softped...otez-de-pe-usb/
Se poate observa si in fotografiile atasate ca aveam Secure Boot pus pe Disabled, setare care ramane. In schimb, Quiet Boot si Fast Boot sunt activate automat chiar daca le setez eu pe Disabled si salvez setarile. Din ce am mai citit pe forumuri, ar fi necesar ca si aceste setari sa fie puse pe Disabled pentru a puta boota un alt OS.

(Discutia aceasta s-ar fi potrivit mai bine la topicul respectiv desi nu este chiar ontopic.)

#57
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,529
  • Înscris: 15.06.2004
Ptr discutia asta, strict, poti deschide un topic pe Hardware pe aria dedicata BIOS-urilor.
Chiar daca BIOS-ul e un "soft" nu are treaba cu Windows. Nu face parte integranta din acesta si se ocupa de managementul hardware al placii de baza.
La fel ca firmware-ul HDD-urilor, placilor video, etc.

#58
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
OK.

Acum revenind la topic:
Tocmai mi-am adus aminte de o aplicatie pe care o instalasem mai demult pe PC si pe smartphone-ul Android pentru a putea controla PC-ul de la distanta (prin reteaua wireless) cu ajutorul telefonului (de exemplu, cand stai la distanta prea mare fata de computer si tastatura ori mouseul bluetooth nu comunica foarte bine cu PC-ul). Voi testa si eu aplicatia pe tableta dupa ce ma intorc de la servici.

Aplicatia se numeste Easy PC Control si se poate instala pe orice smartphone cu Android din Google Play (aplicatia client), respectiv de aici (aplicatia server, scrisa in Java) pentru PC (indiferent de sistemul de operare).

Description:

Easy Pc Control is a remote control for your computer!
Developed in Java so it's multiplatform (tested on Windows, Linux, Mac)
It establishes a connection between your phone and
your computer and allows you to manage things like
your mouse, the system volume and other kind of cool
stuff.

Features:

- Mouse pad
- Double tap
- Drag and drop
- Keyboard
- Alt+Tab
- Speech recognition (This is an experimental feature: types what you say to your phone in your PC)

Windows only (for now..)
- System volume
- Mute Off/On
- Screen Off/On
- Suspend
- Shutdown

Mai multe informatii gasiti la: https://play.google....control_android

Imi imaginez ca uneori este util sa poti utiliza tastatura sau ecranul tactil de la telefon pentru a controla tableta (fara a acoperi ecranul, si asa mic, cu tastatura sau touchpad-ul virtual).
As zice ca in interfata Desktop aceasta aplicatie devine un must-have. Abia astept sa mi-o instalez...

#59
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Am instalat aplicatia Easy PC Control pe tableta si pe smartphone. Tastatura virtuala de pe telefon functioneaza perfect cu tableta, in schimb, cursorul mouse-ului este invizibil. Functioneaza click-urile, se deplaseaza cursorul (de exemplu, daca il trec prin zona tab-urilor din Firefox se poate observa focalizarea pe fiecare TAB, dar cursorul ramane invizibil). In Windows 8 neexistand un driver virtual pentru mouse/ touchpad, nu exista nici cursor.
Pe vechiul meu netbook convertibil (Lenovo Ideapad S10-3t) cu Windows 7 nu exista aceasta problema. Cursorul ramanea tot timpul vizibil pe desktop, probabil datorita driverului pentru touchpadului.
O solutie ca sa pot face cursorul vizibil ar fi sa atasez un mouse fizic pe portul USB. Cat ar sta mouse-ul conectat ar sta ramane si cursorul vizibil. Dar atunci ce rost ar mai avea sa utilizez smartphoneul ca sa controlez tableta?
O alta solutie (verificata) este sa rulez aplicatia TouchMousePointer in full screen. Cat timp este activa aplicatia TouchMousePointer am si cursor vizibil. Cu toate acestea ar fi fost ideal sa se poata face cursorul vizibil fara sa fie necesar un driver virtual...

Nu sunt incantat de aceasta situatie insa, cu aceasta ocazie, macar am descoperit ca nu aveam Java instalat pe tableta, problema pe care am corectat-o... Chiar m-am mirat ca nu am avut nevoie pana acum de Java pe tableta. :D

Pana la urma tot aplicatia TouchMousePointer isi face treaba cel mai bine. Este vorba de aplicatia mentionata in subiectul introductiv de la topic (tot acolo gasiti si linkul pentru descarcarea ei; aplicatia este gratuita).
Iar ca tastatura virtuala completa, tot aplicatia Comfort On-Screen Keyboard Pro descrisa de mine undeva mai sus ramane cea mai utila (doar ca nu este gratuita).

#60
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Dupa upgrade de la Windows 8 la Windows 8.1 multi utilizatori se plang ca nu se mai deschid aplicatiile Metro.
Am patit si eu acest lucru insa dupa instalarea unor update-uri. De fapt, aplicatiile porneau, dar ramaneau incarcandu-se (imi dispareau de pe ecran si "fugeau" in stanga pe bara cu aplicatii recente de unde nu se mai puteau aduce pe ecran).

Am rezolvat ruland urmatoarele doua aplicatii de la Microsoft: apps.diagcab si AppsDiagnostic.diagcab.

Ar putea ajuta si comanda data de la Command Prompt (Admin): "SFC /SCANNOW" (fara ghilimele) sau un update/ reinstalare de driver pt. adaptorul video.

#61
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Detinatorilor de tablete le poate fi utila comanda "powercfg /batteryreport" data cu drepturi elevate (de administrator) care ofera un raport detaliat despre utilizarea bateriei.
Mai multe detalii (inclusiv imagini exemplificative) gasiti aici.

Eu am scris in VBScript urmatoarele doua linii pe care le-am salvat pe Desktop in fisierul "battery_report.vbs":
Set oShell = WScript.CreateObject("WSCript.shell")
oShell.run "powercfg /batteryreport /output %USERPROFILE%\Desktop\battery_report.html"

Fisierul l-am atasat aici.

Va recomand sa utilizati si voi aceasta metoda pentru urmarirea periodica a rapoartelor privitoare la battery usage!

Edited by _-_, 25 July 2014 - 13:58.
update


#62
rival

rival

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 20.01.2006

View PostMD, on 01 octombrie 2013 - 19:34, said:

Sa speram ca noile modele cu Atom BayTrail  vor oferi un plus de putere substantial (vs.CoverTrail-uri)
CoverTrail e o gluma de CPU dar din pacate atat a avut Intel la momentul cand MS au hotarat ca vor si ei tablete ieftine care sa concureze cu iPad-urile si Nexus-urile.

Tocmai am primit cadou o tableta de 8 " cu proc Intel Atom quad core (BayTrail). Se misca surprinzator de bine. Ruleaza filme HD fara probleme. Are Win 8.1 full, 2 GB ram, 64 GB SSD-ul. Tableta e un gadget, parerea mea, destul de ciudat. Un fel de struto-camila. Face de toate si nimic foarte multumitor. Ecran mic, tastatura pe touch (asta in cazul cand nu ai husa cu tastatura inclusa), camera foto mediocra. In schimb ofera mobilitate mare (8-9 ore autonomie) si e destul de usurica (400g). Chiar ma gandeam ce naiba as putea face cu ea. Cum aveam deja netbook care ma multumeste chiar nu stiu.

#63
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Poti sa vinzi netbook-ul si cu banii obtinuti sa iti cumperi o husa de tip stand pentru tableta, un cablu OTG microUSB-USB, un hub USB, un card de memorie clasa 10 de 32-64 GB plus o tastatura si un mouse amandoua pe BlueTooth. In felul acesta o vei transforma in ceva mai mult decat un Netbook: viteza mai mare, sistem de operare mai nou, portabilitate mai mare, touchscreen, senzori diversi...
Ce marca si ce model este tableta?

#64
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Un SSD mai mare ar fi ideal,insa nu stiu cum e cu garantia la tabletele Windows...

#65
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Un mouse virtual pentru interfata Desktop a lui Windows 8.x poate fi obtinut prin instalarea aplicatiei Appymouse: https://www.appymousing.com/

Se poate descarca direct de aici (este versiune trial): https://www.appymousing.com/downloads/

#66
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
O aplicatie utila utilizatorilor de tablete este Caffeine by Zhorn Software. Am mentionat-o in acest post: http://forum.softped...6#entry14648779
Ea impiedica tableta sa intre in connected standby ceea ce s-ar putea dovedi util in anumite imprejurari, mai ales ca va scuteste sa intrati si sa faceti modificari in Power Options.
Dupa pornirea aplicatiei, aceasta apare in zona de notificari si ii puteti activa sau dezactiva functia prin dublu-tap pe ea. Cand ceasca este plina tableta va ramane cu ecranul aprins si nu va intra in modul sleep. Cand este goala, atunci totul functioneaza normal.
Pentru a o inchide de tot se acceseaza meniul contextual al aplicatiei prin tap lung pe icon-ul ei din zona de notificari a interfetei desktop.

Edited by _-_, 13 February 2014 - 21:02.


#67
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
In Windows 8.1 Update 1 puteti efectua urmatoarele setari in cazul in care textul din aplicatiile pentru interfata desktop va apare prea mic:

1. Click dreapta (long tap) pe Desktop;
2. Selectati 'Screen resolution';
3. Click pe 'Make text and other items larger or smaller';
4. Bifati 'Let me choose one scaling level for all my displays';
5. Click pe 'Custom sizing options';
6. Scrieti orice valoare procentuala in dreptul textului 'Scale to this percentage of normal size:';
7. Apasati pe OK.
8. Dupa ce dati 'Sign out' si 'Sign in' (moment in care vi se va solicita si parola de logare) noile setari vor intra in efect.

In cazul in care nu va apare tastatura virtuala pentru scrierea parolei, accesati din optiunile de accesibilitate (butonul se afla in coltul din stanga jos) tastatura 'On Screen Keyboard'.

Edited by _-_, 28 April 2014 - 08:10.


#68
luiza23

luiza23

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 10.12.2016
Buna seara. Cei care aveti tableta cu windows... Am o tableta Allview wi10n. Trebuie sa reinstalez sistemul de operare. Ce windows pun pe ea ca sa aiba si driverele necesare? Sau unde pot gasi driverele?!?

#69
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Nu mai are partitia Recovery? Daca nu, atunci intreaba la Allview ce drivere ofera pentru acest model sau cauta topicul dedicat pe aria de tablete si telefoane...

#70
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
M-am saturat de Windows 10 pe tableta. Ma confruntam cu un lag mai rau decat pe cea mai ieftina tableta cu Android. Dupa ce mi-am pierdut efectiv vremea ca sa reinstalez Windows 10, sa il aduc cu update-urile la zi si sa fac unele optimizari, problema lagului infernal ramasese nerezolvata. Asa ca m-am decis sa revin la Windows 8.1.
Am descarcat cel mai recent ISO publicat de Microsoft (varianta pe 32 biti, ca atat suporta tableta), am creat un stick bootabil (UEFI) cu Rufus si am instalat Windows 8.1 dupa ce am sters toate partitiile. Instalarea a durat cca. 30 de minute, dar efectuarea update-urilor mi-a consumat peste jumatate de zi (daca stiam ca Microsoft nu a integrat udpate-urile din ultimii ani, atunci le cautam si le instalam manual).  Asa ca am instalat manual doar driverele de la producator, iar in ceea ce priveste update-urile, am dat sa si le caute automat si doar restartam sistemul cand imi cerea acest lucru. In total am facut 3-4 cautari (care durau o vesnicie cu tot cu descarcarea si instalarea update-urilor), urmate de restarturi. Dupa instalarea ultimului set de update-uri m-am confruntat cu o supriza. Imediat dupa incarcarea interfetei, sistemul isi dadea singur Shut Down. A urmat alt timp pierdut cu dezlegarea acestei enigme. Partea cea mai neplacuta a fost ca nu imi apareau ultimele update-uri instalate si nici nu se salvase automat un restore point. Asa ca am bajbait ceva (in Safe Mode, evident) pana cand m-am prins ca surpriza era cauzata de "Intel Dynamic Platform And Thermal Framework Manager". Am sters din Device Manager absolut tot ce era corelat cu acest dispozitiv (bifand inclusiv stergerea driverelor de pe disk) si i-am dat "hide" in Windows Update ca sa nu revina neplacuta supriza.
Dupa toate aceste peripetii a urmat si o surpriza deosebit de placuta. Cu Windows 8.1 tableta se misca "ca unsa". Nu-mi vine sa cred ca m-am chinuit cativa ani cu Windows 10 pe aceasta tableta. Si nu doar ca acum functioneaza normal (pentru o tableta cu un procesor Intel Atom vechisor si 2 GB de RAM), dar si interfata este incomparabil mai comoda. Chiar imi era dor de Start Screen si de barele laterale + inferioara. Iar browserul Edge (care trebuie instalat manual) functioneaza exceptional, dar numai pe desktop, nu si in interfata moderna precum Internet Explorer. Si nici browserul Chrome nu mai are optiunea de a fi pornit in interfata moderna (se pare ca optiunea a fost scoasa incepand cu o versiune mai veche).

#71
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,529
  • Înscris: 15.06.2004
Pai se stia demult ca 8.1 se mica mai bine decat 10.
Nu stiu de ce te-ai chinuit.

Eu folosesc 10 pe tableta ca asa a venit. Am vrut sa-i pun 8.1 dar nu s-au gasit toate driverele.
Dar macar e ultimul Atom, cu 4 Gb ram si eMMC de 128 Gb.

#72
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Ba da, dar nu credeam ca poate fi atat de mare diferenta.
Dupa ce facusem upgrade la prima versiune de Windows 10 se misca la fel de bine ca si cu 8.1. Apoi, cu fiecare upgrade la o noua versiune de Windows 10 incepuse sa se miste tot mai prost, dar inca acceptabil, pana cand am ajuns in situatia asta.
Cum si de la lansarea lui Windows 8.1 a trecut destula vreme, ma asteptam ca nici el sa nu se mai miste foarte bine, dar m-am inselat. Diferenta este maricica. Deci downgrade-ul a fost cea mai buna solutie, chiar daca mi-a dat un pic de furca. As fi vrut, totusi, sa am si eu 4 GB de RAM si Store-ul sa fie ceva mai bogat in aplicatii (acum parca este mai sarac decat inainte).

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate