Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Cum sa construiesti un gard

- - - - -
  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#19
cristi90lex

cristi90lex

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 09.12.2012
1.Dupa cateva cicluri inget/dezghet boltarii incep sa se macine. Casa este situata la 50 de km N de Bucuresti, anul trecut zapada a stat in exterior pana la 2/3 din inaltimea gardului si nimic.
2.rectific am inversat din greseala prescurtarile fierului.
3.AM specificat clar ca nu sunt constructor, am descris exact cum am procedat eu. este a 3 a iarna,iar de ploi nu mai zic.am fost saptamana trecuta si se prezita la fel ca in ziua in care l-am terminat.

Gardul se sustine doar pe el, daca vroiam sa copiez gardul Cotroceniului cu siguranta as fi mers pe mana unor ingineri!

#20
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010
Boltarii sunt si ei de doua feluri: "originali" si "clone". Cei care nu sunt de calitate, sunt facuti prin curtile oamenilor, si:
1) nu sunt presati corespunzator => sunt sfaramiciosi din start
2) e facuta "economie" de ciment => sort/nisip in exces fata de reteta de beton => boltari sfaramiciosi
3) sunt foarte, poate nu se intelege, am zis FOARTE porosi => absorbtia apei/.umezelii facilitata de pori => se farama la inghet/dezghet
Si eu am explorat boltarii ieftini si zice-se buni, dar nu exista asa ceva. Toate au un pret, care in general e strans legat de calitatea oferita.

Solutia mea este gard turnat integral din beton: fundatia - normal, si elevatia si stalpii. De ce? Pai am calculat ca volumul unui boltar costa mai mult decat acelasi volum de beton. Luati niste preturi la boltari si la betonul B200. Se calculeaza simplu.
Unde mai pui ca la boltarii din stalp, mai trebuie sa torni beton si in ei => mai pune la costuri.

Gardul nu e o casa, ok. Daca o sa cada, in 99.9% din cazuri nu face nicio victima.
Insa si cu gardul asta trebuie avut grija la (nu sunt exhaustiv):
- adancimea de inghet a zonei respective. In zona la mine asta e pe la 70-80 cm adancime. In alta zona, e poate alta. Stalpii - cel putin - au fiundatia la cel putin adancimea de inghet. Fundatia portiunii dintre stalpi poate fi facuta pe la 30-40 cm adancime.
Ce e cu adancimea de inghet? Nu, betonul nu ingheata. Deasupra adancimii de inghet, pamantul se contracta si dilata mai mult, pamantul scotandu-ti literalmente stalpii din pamant. Acestia se inclina, si gata-i scofarlaitza.
- vanturi laterale puternice: daca e cazul, gardul trebuie sa fie "aerat", sa circule vantul prin portiunile gardului cu suprafata mare
- daca se face o poarta de garaj sau de intrare mai masiva, la stalpii care sunt de o parte si de alta a golului, armarea trebuie sa fie mai tzapana. Minim 4 bare PC FI 10, poate chiar si FI12 dac ausa e grea si/sau lata
- niste calcule - nu la cele de cantitati de materiale ma refer, ci niste calcule minimale de rezistenta, se fac si in functie de teren (vezi studiul geo). Nu se va calcula nicioadata asa de riguros ca la o casa, dar cineva cu experienta poate face un proiect care sa fie ok.

Desi gardul pare ca nu e o mare scofala, totusi, este o cheltuiala foarte mare. Ar fi pacat ca pt o economie exagerata acum, sa trebuiasca sa refaceti/renovati cu cheltuieli foarte mari in cativa ani.

Va sfatuiesc sa discutati cu un structurist sau cu un constructor bun. O consultanta de vreo 2 ore nu poate costa o avere.
Sau luati legatura cu cineva din zona Dvs, care a avut un proiect de gard facut ingrijit, si va inspirati de acolo.

@cristi90lex
Nu ma indoiesc ca Dvs sunteti bine intentionat, in principiu. Insa daca pe un forum, cineva pune intrebari asa de "deschise" (de genul "vrem sa construim un gard. Care sunt etapele si ce ne trebuie?"), el poate fi usor influentat, si ii poate chiar dauna daca raspunsul nu este bine documentat.
Solutia Dvs (chiar si buna sa fie), poate pur si simplu nu se aplica intr-o alta situatie.

Veti vedea ca in general, user-ii de pe forum care sunt in bransa, inainte de a formula o solutie, va vor pune niste intrebari. Apoi, daca riscul de a gresi este mic, va vor da una. De multe ori insa, va vor sugera sa vorbiti cu un expert. Si nu cu un "arhitect", ci cu un "structurist". Sau macar sa intrebati un constructor cu experienta.
Eu la fel am intrebat in stanga si-n dreapta cand m-am interesat de gard (chiar postul asta), am citit pe forumuri etc, insa nu va exista o singura solutie, cu raportul optim costuri/calitate. Pe cati intrebi, atatea pareri obtii, si la un moment dat devine chiar demotivant. Cel mai adesea se exagereaza, ori gardul cade Posted Image  , ori e ca la Cotroceni Posted Image
Faceti o "medie" intre vreo 3 solutii documentate, si ar trebui sa fie ok. Si e adevarat, structuristii cam au tendinta sa puna in plus. Dar se poate "negocia" pe alocuri sa se scada niste cantitati, dar nu peste tot.

Va urez succes si sa reusiti sa faceti un gard traininc si frumos!

#21
Madanusha

Madanusha

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.11.2013
Sincera sa fiu ii multumesc si domnului Cristi90LEX care a incercat sa imi dea sfaturi din  ce a facut dansul...si totdata va multumsc si dvs DNUL Cristi-m intrucat sunteti singurele persoane de pana acum care mi ati raspuns si a ti incercat sa ma sfatuiti intr un fel sau altul...Astept cu placere parerile dvs  in continuare intrucat sunt uimita la cat de greu castigam banii ei si sotul si ca sa dam pentru un gard aproximativ 100 de milioane vechi numai mana de lucru  plus materialele inca aproximativ 100 de milioane mi se pare totusi strigator la cer...constientizam ca este si multa munca dar visam sa ne construim si sa putem participa si noi la aceasta munca.Avem un bun prieten care ne ajuta sa facem santul cu buldo si este si un lucru un plus.Problema noastra este ca nu cunoastem domeniul...Am intrebat la multi meseriasi si toti ne spun diferit asa ca am decis sa incercam noi impreuna cu familia.Cel mai grav este ca nu stim exact si concret cum si ce sa cumparam.Am stabilit sa il facem la inceputul primaverii dar pana atunci trebuie s avem toate calculele facute si sa stim ce ne v a astepta.Va multumesc inca o data pentru timpul acordat si va rog sa ma sfatuiti in continuare.Cu respect.

Am uitat sa va specific ca am intrebat si un structurist pe cel care a lucrat in mare parte si pe la proiectul meu...un pret estimativ...
Mi a confirmat 99 euro FARA TVA pe mp...cu totul inclusiv...materiale...realizat absolut tot...sincera sa fiu la 9500 de euro aproximativ sa fac un gard mi se pare ca exagereaza sufiecient de mult lumea la noi...Sunt inca in soc de la acest raspuns.cum este posibil asa ceva sa dai un asemenea pret la 553 mp cu deschidere 27m si latime 20,05 plus se mai scad portile din fata iar restul ce ramane sa reprezinte gardul.Dvs ce parere aveti...nu prindeti ambitia de a l face singur...

#22
cristi90lex

cristi90lex

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 09.12.2012
Tocmai asta e, eu am relatat exact ce am facut in cazul meu. Satul de sute de pareri diferite, am luat hotararea sa l fac singur.
Desigur,pentru partea din fata, in special stalpii ce sustin portile.e nevoie de alta abordare(eu am facut poarta culisanta,nu am avut probleme, la unul dintre vecini,,desi avea fundatia stalpilor de 1.2m cubi,tot s-a lasat). Folositi va si de expertiza topo, mi e mi a fost de ajutor! in lungimile de 20m si ceva pe care le are Madanusha, insusi dimensiunile vor fi de ajutor, eu l-a lungimea de 75m mi-am luat o masura de siguranta si din 2 in 2 stalpi(stalpii au 2 m intre ei) am  intersectat grinzi de 1 m in fundatie si le-am turnat odata cu fundatia,altii le mai  numesc talpi.
Pentru zona in care este casa mea, a fost perfect! Pe mine m a mai ajutat,bunicul,un om de 77 de ani,care de la varsta de 14 ani a lucrat pe santier,la 19 ani intra in RDG-ul pe atunci sa le faca nemtilor blocuri,in ap 50 de ani a lucrat in cam toata Europa,partea de N a Africii si ceva din Rusia,cand a vazut fundatia si structura metalica m-a facut nebun. Avem exemple clare,casele batranesti, o fundatie de nici 30 cm,unele lipite cu pamant, placa are cateva bare de fi8, fara stalpi la colturi,doar caramida,placa un max 7 cm cu cateva bare de fi8,a trecut si cutremurul din 77' si sta bine mersi, fara crapaturi,fara mucegai,fara nimic.
Acum,ramane la alegerea fiecareia, sa hotarasca solutia ce se preteaza nevoilor sale. Eu doar am relatat cum am procedat eu

#23
lestad_25

lestad_25

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,317
  • Înscris: 28.07.2010
Probleme la fundatii apar din diverse motive, cele mai frecvente sunt - fundatii facute in noiembrie-decembrie, cu multa graba, unde nimeni nu tine cont de studiul geotehnic, si sunt multe sanse ca primavara cand se dezgheata solul sa se lase (apar afanari de pamant) daca nu ai o fundatie destul de ok deoarece apare o incarcatura destul de mare pe ml, apaoape cam cat suporta o fundatie de casa P, un zid de 2 metri inaltime nu e chiar asa usor.
-da este adevarat se foloseste mult fier si beton, deoarece baietii  de la normative au cerut asa, De comparat STAS vechi cu NORMATIVELE EU . la constructiile civile (case) inainte de normative se putea folosi piatra si fier era recomandat sa fie inglobat in fundatie (statistic fierul dispare ca si rezistenta in 70-80 de ani, se corodeaza in beton in timp)
-BCA-ul nu e tocmai cea mai buna solutie pentru exterior, nici macar la baie nu e recomandat, este un materiale mai din punct de vedere a coeficientului de pierdere a caldurii,
Pentru a reduce costurile pentru un gard aproape ca as recomanda caramida veche arsa tiganeasca(luata din demolari) unde marea problema va fi transportul nu atat costul caramizii..
Parerea mea e ca la cei 95 ml de zid perimetral la 2 metri mai bine mai faci un etaj la casa

#24
Madanusha

Madanusha

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.11.2013
Va rog sa imi spuneti si mie de ce dimensiune  trebuie sa fie boltarii pentru gard si cati metri patrati are 1 m cub...Imi cer mii de scuze ca nu imi mai amintesc de nici fel si nu vreau sa fac vreo greseala.Astept raspunsul dvs.

#25
cristi90lex

cristi90lex

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 09.12.2012
dimensiunile pot sa difere.depinde de unde ii cumparati!
@lestad_25,daca stam sa o luam logic,bca-ul are inglobate mii de bule de aer,teoretic cel mai bun izolant.
lungimea cumulata a gardului este de 180 ml, am optat pt bca-ul de 15 cm latime,in schimb fundatia are 30 cm latime,elevatia/soclul 20,stalpii 20 centura 20.Bca-ul este mult mai usor decat boltarii sau betonul . Centrul de greutate este jos in fundatie.

#26
lestad_25

lestad_25

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,317
  • Înscris: 28.07.2010
Un palet mai exact de boltari de aproximativ 0.95-1,1 mc in functie de grosimea fizica a boltarului sunt intre 4-10 mp.
In predimensionare la proiectare in lini mari, lasand partea de calcul deoparte, 1 cm de polistiren = 5 cm de BCA. in cadrul soutilor facute home made se poate integra si polistiren sfaramat, ducand eficienta termica mai departe dar incet elementul nu mai poate sa fie parte dintr-un element structural.

#27
ady_1

ady_1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 11.11.2008

View Postcristi-m, on 04 decembrie 2013 - 18:24, said:

@cristi90lex
Pe ce va bazati cand spuneti ca NU recomandati boltarii? Si de ce credeti ca solutia Dvs este mai buna? (sau CEA mai buna...)
Spuneti ca au trecut 2 ani si nu ati observat umezeala care urca pe zidul gardului construit din BCA? Ma mir...BCA-ul este un material poros (=higroscopic) si apoi mai este si supus ciclurilor inghet/dezghet. In final, este un risc mare sa se faramitzeze.


1. Se poate sapa cu buldo, dar cu o cupa cat mai mica (de ex 20 cm latime). Apoi se taluzeaza manual. Alegeti o vreme nici prea secetoasa (cupa rupe bucati mai mari de pamant initarit si de radacinile buruienilor), nici cu ploi multe, evident.

2. Recomandati fier OB (neted) la grinzi si stalpi, si PC (cu striatii) la etrieri ??! Este exact pe dos.
Apoi, fierul FI8 pt grinda si stalpi este sub limita bunului simt. Daca se doreste o optimizare la MAXIM, se poate eventual merge (dar ne-recomandat) pe un PC FI8 la grinda, si musai PC FI10 la stalpi.
Etrierii sunt ok OB de 6.
De la primul post al Dvs - acela cu BCA-ul la gard, si "definitivat" cu propunerea de armare - imi pot da seama ca nu sunteti nici constructor (adica s-aveti ceva practica), nici cu ceva cursuri, macar post-liceale, in domeniu.

Madanusha, ca sa nu regreti, ai grija de cine asculti pe aici. Pe forum, sunt constructori (in adevaratul sens al cuvantului, nu "dorei") si poti gasi chiar oameni cu studii de specialitate.
Eu unul nu sunt nici dintr-o categorie, nici din cealalta. Sunt inginer, iar daca nu e destul - in plus sunt si trecut prin constructia unei case la rosu, unde stiu exact UNDE, DE CE, CAT si CE s-a pus.

Bafta!

P.S. daca gardul l-ai face in Arizona, atunci ar fi ok. Ba chiar ti-as spune sa mai scoti din materiale.



Bca       60x24x15   una bucata = cca 10 kg
boltar    40x18x12   una bucata = cca 12 kg
ce preferi?

amandoua suprafetele se tencuiesc si se dau cu vinarom de ext sau structurata
asa apa sta departe
daca ai vreo latura care nu vrei sa o zidesti pana la 2m at pune 4 randuri de boltari de fundatie armati si umpluti cu beton si in diferenta cu lemn orizontal sau verical iar daca vrei la 2 m numai sta pe ganduri:bca marimea de mai sus sau soceram 65x24x15

bafta
si eu la fel am facut si a iesit belea, in fata soclu din boltari in spate de 2 m din bca

#28
co1981

co1981

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 28.01.2008
Daca sunteti din  Suceava  si vreti un gard din boltari, prefabricate beton gasiti aici tot ce va trebuie.
Fac masuratori, ti-l aduc acasa si ti-l monteaza.

Edited by co1981, 18 February 2014 - 08:56.


#29
livyu_s

livyu_s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 561
  • Înscris: 16.02.2007
Buna ziua
Va roga sa imi imi faceti o oferta de pret pentru gardul din attash la lungimea de aproximativ 29 m, la inaltimea de 2m, fundatia de aprox. 50 cm, din beton cu panourile din lemn.Grosimea sa fie suficienta sa ii asigure rezistenta. La acest gard va rog sa adaugati si o poarta mare si una mica.
Va multumesc![ http://www.teoconstruct.com/Garduri/gard%201/garduri%20de%20lemn%20567483848.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by livyu_s, 13 May 2014 - 10:04.


#30
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,529
  • Înscris: 10.05.2007
Ba voi aveti toate tiglele pe casa?
Beneficiari care au facut un amarat de gard cu bca au ajuns mari specialisti? Frate, bravo tie, lasa prostia de-ai facut-o la casa ta, nu mai invata si pe altii sa faca asemenea cretinitati.
Calcule la fier scoase din burta, adancimi, armari, asta ca ai vazut la fata un arhitect...
Crezi ca suplineste o meserie de inginer proiectant care se invata in ani de studiu?
Nu mai dati nene sfaturi ca gospodinele la prepararea aluatului, ca mancarea asta-i scumpa in draci.
Auzi, bare de fi 8, meseriasule, inginerule care este, fi8 se fac etrieri, barele se pun de la fi12 in sus.
Ce-ai facut matale acolo e fix ca si cum ai fi aruncat o mana de cuie ruginite si niste resturi de sarma si gata armatura.
Iar bca-ul e cel mai de rahat material de exterior, crapa repede, suge umezeala si se ingalbeneste.

#31
greuceanutm

greuceanutm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 472
  • Înscris: 25.01.2012

View Postlestad_25, on 05 decembrie 2013 - 10:19, said:

... (statistic fierul dispare ca si rezistenta in 70-80 de ani, se corodeaza in beton in timp)
...
Asa o fi dar eu nu cred. Anul trecut am daramat un gard facut undeva intre 1952 si 1954. Fierul inglobat in beton era intact. Nici urma de coroziune. Beton facut la roaba nu in farmacie. Gardul ar mai fi stat in picioare 60 de ani daca nu ne incurca. Cu barajele cum ramane atunci, ca din cate stiu eu socialismul nu s-a construit pe baza de otel inoxidabil?

#32
gogutul

gogutul

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 02.02.2010
Buna ziua. Va rog spuneti-mi si mie cei care a-ti construit garduri zidite si cu fundatie  , daca a-ti scos autorizatie de constructie si cat a costat.Vreau sa inchid si eu un perimetru de 1800m2 (60x30). Locul se afla pe colt si macr laturile care dau spr strada vreau sa le fac
din beton armat +BCA de 15cm.Multumesc.

#33
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,529
  • Înscris: 10.05.2007
Vezi ca Bca-ul se face urat in timp, se ingalbeneste de la umezeala pe care o suge. Ori caramida cea mai ieftina, fasesti si pe la 190-200/mc, ori boltari.
"A-m" scos si autorizatie, caci orice are fundatie de beton necesita aviz de la peimarie.

#34
george90

george90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,013
  • Înscris: 19.08.2006
Salut,

am de bagat un pop de fier de vreo 4 - 5 cm diametru intr'o groapa de beton de latura 10 x 10 cm. Si....

1. Mai pun si pietris sau doat ciment + nisip + apa ?
2. Am instructiunile de facut beton pe spatele sacului de ciment, pe tipuri... culmea ca pe nicaieri nu scrie ce tip de ciment este respectivul sac. Iata mai jos poza. Daca e sa il fac fara pietris, cam care sunt proportiile ciment : nisip : apa ?

Multumesc!
P.S. prima data cand fac asa ceva

Attached Files



#35
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010
Ce rol are acel pop?
Cat e de inalt?
Cat e groapa de adanca?
Eu as face groapa de vreo 40-50 cm adancime si latura cel putin 20 cm.
Cum e din fier si daca vrei sa pui si ciment, inseamna ca popul tau nu e doar pe post de arac pt rosii ;)
Atunci foloseste beton - adica adauga sorturi pe langa nisip si fa o reteta de un B100 sau B150. Daca nu pui pietris, se va "manca" in timp maglavaisul tau de la inghet/dezghet. Inainte de a-l baga in groapa, ar fi bine sa-i sudezi vreo 2 corniere perpendiculare pe axa longitudinala a popului, ca sa nu se invarta. Daca n-ai cele ce-ti trebuie, macar da-i un baros sa-l aplatizezi putin pe portiunea ce va fi in beton. Dupa ce faci operatiunile de sudare (sau cealalta), da-i strat gros de grund pe portiunea cat e bagat in beton, iar dupa ce e intarit betonul, continua cu grundul pe tot popul.
La final, pune-i un capac in capatul de sus - se gasesc ori de cumparat, pe diametre, ori macar pune-i o sticla de plastic pana cumperi. In chestia aia ii sta viata indelungata.
Daca vrei sa tina un pic mai mult, ia un ghiveci de flori ce nu-ti mai trebuie, taie-l pe generatoarea trunchiului de con, taie-i fundul ghiveciului, si aseaza-l la baza popului, centrat. In ghiveci toarna beton, apoi da-i niste scoth in jur ca sa-si tina forma ghiveciul. In felul asta, ai protejat cea mai sensibila parte a lui, de unde incepe intotdeauna rugina.

Succes!

P.S. Ti-am dat un raspuns cu ce as face eu. Daca nu-i urgent, mai asteapta ca poate o sa primesti idei mai bune.

#36
george90

george90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,013
  • Înscris: 19.08.2006
wow!

Groapa e deja acolo, betonata, am 10x 10 aria de lucru, aia e... E pentru gard, fireste! Il mai anocrez o data, ca ceilalti au iesit cam .... subrezi, si joaca ^^
Acuma m'am prins eu care e treaba... codurile betonului sunt functie de reteta folosita, eu cautam codul inscris pe ambalaj. Asa pentru posteritate - http://betonix.ro/to...spre_beton.html are retetele de betoane.
Cat despre grund...nu m'as figandit vreodata ca trebuie. Adica, chiar trebuie ? e fier de 3mm. Iar despre capace.. eu unul nu am gasit pe aici prin Bucuresti. La ceilalti popi le'am facut de lemn cu bormasina. Dar popul asta e mult mai mare in diametru. Vreun magazin anume din cele mari unde se gasesc capace ?
Treaba cu ghiveciul nu am priceput'o. Daca fac asa, ma gandesc ca punctul de incepere a ruginirii se va muta ceva mai sus, atata tot.
Ah, si acum ca am zis despre groapa aia deja cu peretii de beton, mai pun pietris ? Probabil ca mai pun... fac B100 ala

Mersi!

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate