ardei pt.boia dulce
Last Updated: Aug 08 2015 08:04, Started by
anknic
, Sep 17 2013 21:30
·
0
#1
Posted 17 September 2013 - 21:30
anul trecut facuram babic si a avut un gust cam ciudat de la boiaua dulce. am luat kapia din piata sa facem noi boia si am gasit doar kapia f.carnosi, a durat o gramada la uscator sa ii uscam si tot nu e ceea ce as vrea eu...am vazut ca exista soiuri speciale pt.boia (stiam si eu asta, da' nu am gasit de cumparat in piata), aka din aia lunguieti si ne-carnosi. stiti cumva fix cel mai bun soi pt.boia dulce, va rog! (asta ca sa nu ma apuc sa experimente la anu' cu kapia pt.boia ca in ritmul asta cu experientele o sa mor ne-edificata, ca am si eu o varsta totusi )
|
#2
Posted 17 September 2013 - 21:41
Vecina mea a avut anul trecut ardei capia Alexandru, lunguiet, dulce si cu coaja subtire (in pofida faptului ca pe site scrie ca au pulpa groasa !, unul dintre motivele pentru care eu cam ocolesc Agrosel-ul). N-a fost multumita tocmai pentru ca era un chin sa-l cojasca dupa coacere, insa consumat crud, pentru salate de vara, era foarte bun. Banuiesc ca ar merge si pentru boia. Se gaseste si la plicuri de cateva grame, l-am vazut zilele astea la Cora.
Edited by jumborom, 17 September 2013 - 21:43. |
#3
Posted 17 September 2013 - 21:46
nu-s aia...
ardeii pt.boia dulce tb.sa arate asa: https://www.google.r...kotanyi;315;315 eu as lua din astia: https://www.google.r...833%2F;600;1125 dar sa imi mai spuna cineva ca a cultivat si-s chiar de boia dulce. |
#5
Posted 17 September 2013 - 22:11
stiu firma, merci. treaba e sa imi spuna cineva: x soi e bun de as ceva!
|
#6
Posted 17 September 2013 - 23:43
Lasa ca experimentez eu de vreo 3 ani
Palotas f1 de la zki -ingrijiti ca la carte da o productie si o calitate peste tot ce am incercat pana acum(cam tot ce se gaseste de cumparat prin Ro) Azi am pornit uscatorul, in 3 saptamani ar trebui sa iasa boia 2013! Mai stie cineva vreo sursa de seminte certificate sau vreun soi ? |
#7
Posted 18 September 2013 - 11:01
"Drept materie prima pentru „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” sau „Szegedi paprika” pot fi folosite soiurile Bolero, Délibáb, Fesztivál, Folklor, Kárminvörös, Mihályteleki, Napfény, Remény, Rubinvörös, Sláger, Szegedi F-03 (iute), Szegedi dulce 57-13, Szegedi 178 (iute), Szegedi 179 (iute), Szegedi 20, Szegedi 80, Viktória, Zuhatag."
citat de aici: http://www.agricultu...aprika-dop.html |
#8
Posted 18 September 2013 - 22:16
Anknic, din ce am citit pe net, boiaua de ardei extra trebuie sa fie un pic 'afumata'...cum anume se face asta nu prea e clar, se afuma ardeii la afumatoare ori se 'prajesc' un pic ardeii uscati...
E valabil si pentru aredii iuti si pentru ceilalti,mai moi...nu stiu! Vad ca voi spuneti de timpi f.f. Lungi de uscare, dar daca-i bagi la dehidrator, e treaba de ore nu de zile ori de saptamani...doar daca-i pui la uscat la soare la mama natura... Voi cum obisnuiti sa-i uscati? La mine nu uscatul e problema ci macinatul...voi cum procedati si ce scule folositi? |
#9
Posted 19 September 2013 - 06:36
la uscator 2 zile a durat sa usuc kapia astia carnosi. i-am macinat in masina din aia veche de macinat nuca/zahar (manuala)
|
#10
Posted 19 September 2013 - 16:02
subway_guru, on 18 septembrie 2013 - 22:16, said:
Anknic, din ce am citit pe net, boiaua de ardei extra trebuie sa fie un pic 'afumata'...cum anume se face asta nu prea e clar, se afuma ardeii la afumatoare ori se 'prajesc' un pic ardeii uscati... E valabil si pentru aredii iuti si pentru ceilalti,mai moi...nu stiu! Vad ca voi spuneti de timpi f.f. Lungi de uscare, dar daca-i bagi la dehidrator, e treaba de ore nu de zile ori de saptamani...doar daca-i pui la uscat la soare la mama natura... Voi cum obisnuiti sa-i uscati? La mine nu uscatul e problema ci macinatul...voi cum procedati si ce scule folositi? Am vazut ca in Spania afuma ardeii ca pe carne vreo 10 zile (in acelasi timp se si usuca) |
|
#11
Posted 19 September 2013 - 18:04
boiaua de ardei afumata e alta treaba. mie personal nu imi place. oricum boiaua dulce o folosesc la carnati si babic, chestii care oricum ajung in afumatoare.
|
#12
Posted 30 October 2013 - 22:50
se macina cand se sfarama in mana la moara cu piatra sau moara cu ciocane cu sita fina (1 mm)
la 40-45 grade C dureaza 3-4 saptamani uscarea la cantitate mica se poate folosi rasnita de cafea electrica |
#13
Posted 31 October 2013 - 07:31
la uscator(max.40gr) mi-a luat 2 zile (12 ore/zi) sa usuc si kapia si ardei iute. i-am dat prin masina aia de tocat pt.zahar farin si apoi i-am mai bagat 1 zi in uscator (ca praf). vad ca tin f.bine.
|
#14
Posted 01 November 2013 - 20:16
la mine uscator se zice la o incapere de 4x4 m cu sursa de incalzire si ventilatie
|
#16
Posted 03 November 2013 - 18:58
Si eu la fel...ceva australian procurat de la o firma din Cluj-Napoca...
Denumirea comerciala e Ezidri...'australianul' pentru Eazy Dry... E un uscator electric cu tavi suprapuse si curent de aer...poti usca orice in cel mult 24h... Initial l-am achizitionat pentru a usca momordica...dar e mult mai polivalent... Eu l-am folosit pana acum pentru deshidratarea de ardei iuti, chipsuri de pepene galben sau de mere, ori tomate 'pasta'... Prieteni de ai mei ce l-au achizitionat nu contenesc sa-mi multumeasca pentru alte 'utilizari'...deshidratarea de legume de supa in stil 'traditional', inclusiv dovlecei, etc... Vegeta...fara E-uri! Si marturisesc ca din ce am gustat de la ei e...extra! Recomand calduros! Edited by subway_guru, 03 November 2013 - 19:00. |
#17
Posted 07 November 2013 - 17:21
anknik eu am avut ardei de boia soiul acesta ,nu stiu cum le zice dar i-am primit de la bunicul sotiei care locuieste intr-un sat cu unguri si acolo e la moda au si moara de boia in sat,eu i-am macinat ca si tine cu masina de zahar si i-am insirat pe sfoara,sunt foarte dulci daca vrei am pastrat seminte
Attached FilesEdited by regeleflorilor, 07 November 2013 - 17:21. |
#18
Posted 08 November 2013 - 07:49
regeleflorilor, on 07 noiembrie 2013 - 17:21, said:
anknik eu am avut ardei de boia soiul acesta ,nu stiu cum le zice dar i-am primit de la bunicul sotiei care locuieste intr-un sat cu unguri si acolo e la moda au si moara de boia in sat,eu i-am macinat ca si tine cu masina de zahar si i-am insirat pe sfoara,sunt foarte dulci daca vrei am pastrat seminte daaaa! vreau! multumesc mult! |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users