Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

Negocierea în tranzacțiile pe programul Prima Casă se va face tot în euro

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,115
  • Înscris: 22.05.2003

Quote

Trecerea pe lei a programului 'Prima Casă' se va lovi de un obstacol ce ține mai degrabă de mentalitate, iar negocierea în tranzacțiile pe acest program se va face tot în euro, a declarat pentru AGERPRES președintele Kiwi Finance, Anca Bidian.

'Ar trebui luat în calcul faptul că, în ultimii 23 de ani, piața imobiliară din Romania nu a fost niciun moment în monedă națională. Noi după 1989 am avut piață în dolari și după aceea în euro. Mentalul colectiv nu percepe un preț al locuinței în lei, ci îl convertește automat în euro. Trecerea la lei nu se face ușor. Negocierea se va face între cumpărător și vânzător în continuare în euro. Vor fi diferențe de curs de la intenția de cumpărare și până finalizarea tranzacției, în care ori vânzătorul va lăsa la preț ori cumpărătorul va mai adăuga bani', a spus Anca Bidian.

Oficialul Kiwi Finance susține că este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului 'Prima Casă' exclusiv pe lei pentru că nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate că au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent în euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot.

'Dacă luăm în considerare plafonul aprobat de un miliard de lei, din care 300 de milioane sunt rezervați ANL, mai rămânem cu 700 milioane lei, iar acesta înseamnă aproximativ 160 de milioane de euro. Iar dacă ne uităm în urmă la viteza de derulare a programului 'Prima Casă', acești bani ar trebui să ajungă doar pentru câteva luni, nu mai vorbim de un program pentru un an. Prin urmare eu îl privesc ca pe un program pilot, pentru a vedea cum se comportă creditarea în lei pe un produs bine primit de populație în ultimii patru ani astfel încât să fie aplicat după aceea și pentru restul produselor standard destinate achiziției de locuințe', a spus Anca Bidian.
Aceasta a declarat că o eventuală încetinire a programului 'Prima Casă' nu va avea ca efect o scădere a prețurilor locuințelor pentru că proprietarii de locuințe vechi mai degrabă le vor retrage de la vânzare decât să le ieftinească, iar stocul nou de locuințe este foarte mic.

'Ceea ce cred eu că trebuie discutat nu este atât diferența de rată, ci de suma accesibilă. Pentru același venit, suma eligibilă este cu 25-30% mai mică la un credit în lei 'Prima Casă' decât pentru același credit în euro. Pe acest segment de clienți care accesează programul 'Prima Casă' diferența de 25-30% reprezintă aproximativ o cameră în plus sau minus și deci vorbim de decizia clientului nu de a plăti sau nu o rată mai mare, ci de a schimba nevoia și în loc de trei camere să cumpere un apartament de două camere sau în loc de două camere o garsonieră', a spus președintele Kiwi Finance.
De asemenea, Anca Bidian a explicat că deși sunt câteva oferte în lei atractive în piață, percepția clienților este că un credit în lei este mai scump decât unul în euro. Și este nevoie de multă comunicare și abordare diferită pentru a schimba această percepție.

'Cu toate că dobânzile au scăzut cu mai mult de 50% față de 2008, clienții sunt de multe ori pasivi în planuri de accesare a unui credit pentru ca au rămas cu percepția că băncile nu mai vor să crediteze. În același timp, băncile în continuare spun că nu e cerere, chiar dacă între timp s-a format o cerere latentă consistentă. Și unii și alții însă rămân în percepții și de aceea de cele mai multe ori nu se întâlnesc', susține Anca Bidian.
În ceea de privește reducerea dobânzii cheie de către BNR, oficialul Kiwi Finance susține că în trecut orice reducere de dobândă avea efect imediat asupra dobânzilor la depozite și cu o inerție de 3-4 luni ajungea și la cele de la credite.

Referitor la eventuala protecție față de riscul valutar a debitorilor care obțin venituri în moneda națională, Anca Bidian a spus că dacă ne uităm în trecut la rata de default, aceasta este mai mare pentru creditele în lei. Pe de altă parte, pe data comparative, un credit accesat în 2007 în euro versus unul luat tot atunci, dar în lei, încă are un randament mai bun decât cel în moneda națională din punctul de vedere al clientului pentru că sunt 3 factori pe care trebuie sa-i luăm în calcul când facem aceste comparații, respectiv evoluție curs valutar, evoluție EURIBOR și evoluție ROBOR.
'În ultimii 5 ani, primii doi factori au acționat ca vasele comunicante și efectele creșterii cursului au fost absorbite de trendul puternic descrescător al indicelui de referință. Sigur că viitorul poate arăta cu totul altfel, cu oferte în lei comparative sau de ce nu mai mici decât cele în euro, inflație foarte mică și dobândă de referință stimulativă. Aceasta ar fi o veste foarte bună, pentru ca ar însemna stabilitate și echilibru macroeconomic cu premise atractive pentru investiții și dezvoltare. În definitiv aceasta este normalitatea în orice țară, moneda națională să fie reper pentru populație și nu raportarea la o altă valută, indiferent care ar fi aceea', a explicat Anca Bidian.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că Banca Națională a României (BNR) va face tot posibilul să se apropie cu dobânda la creditele în lei de cele în valută. Potrivit acestuia, creditul în lei este încă relativ scump, dar el se va ieftini.

Isărescu a subliniat că resursele băncilor în valută nu mai au aceeași fluență, aceeași fluiditate și același cost scăzut ca în trecut, iar băncile mamă au devenit mai zgârcite, având și ele probleme.
Consiliul de Administrație (CA) al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința de luni, reducerea dobânzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, începând cu data de 6 august 2013.
Kiwi Finance este o societate de brokeraj bancar din România și a fost înființată în 2003, iar până în prezent a intermediat credite în valoare de peste 650 de milioane de euro la peste 130.000 de clienți.

Capital

Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi e iposibil sa gandesc in lei peste sumele uzuale...

#2
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Mie imi este greu sa cred ca vor scadea dobinzile la creditele in lei, mai ales atunci cind nu va mai exista concurenta creditului in euro. Pina acum incercau sa mentina o dobinda cit de cit apropiata tocmai pentru ca majoritatea preferau creditele in euro. Acum, parerea mea este ca dobinzile la lei vor creste in timp.

Nici eu nu pot sa fac calcule in lei cind ma refer la sume mari. Automat le convertesc in euro.

#3
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Chestia asta mai are si o parte psihologica. Omului ii se pare mai usor sa se bage la datorii de 38.000 euro decat la 167.200 lei. Daca totul se va exprima in lei multi vor deveni reticenti in a mai lua imprumut.

#4
leventebest

leventebest

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,268
  • Înscris: 10.05.2007
Prima Casa e in lei? se trece la credite ipotecare in euro, afara Primei case. Tot va fi mai bine decat in lei

#5
soft0811

soft0811

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,896
  • Înscris: 24.03.2005

Quote

Aceasta a declarat că o eventuală încetinire a programului 'Prima Casă' nu va avea ca efect o scădere a preţurilor locuinţelor pentru că proprietarii de locuinţe vechi mai degrabă le vor retrage de la vânzare decât să le ieftinească, iar stocul nou de locuinţe este foarte mic.
Pe acelasi principiu, vanzatorii care nu au apucat sa vanda in boom (2007-2008), trebuiau sa-si retraga de la vanzare apartamentele in 2009-2010, decat sa le ieftniteasca, nu? Pai atunci, cei care aveau apartamente scoase la vanzare in urma cu o luna, cine erau (caci ei cereau mai putin pe ele ca acum 2 ani, de exemplu)? Ce logica au unuii "specialisti"...

#6
sorin_g

sorin_g

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 259
  • Înscris: 18.04.2005

View Postleventebest, on 11 august 2013 - 16:49, said:

Prima Casa e in lei? se trece la credite ipotecare in euro, afara Primei case. Tot va fi mai bine decat in lei

Da, dar putini au avansul de 25% necesar unui credit in euro.

#7
DarkAngelBv

DarkAngelBv

    === Proud owner of === ++++ Audi & Opel ++++

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,747
  • Înscris: 24.03.2006
Daca ar scadea avansul ala minim de la 25% la 10% creditul prima casa ar muri sigur, chiar daca la creditul normal ai o groaza de comisioane, dar nu mai este parcursul anevoios care poate dura si 3-4 luni la PC.
Legat de Dna Anca Bidian, am un prieten ce a lucrat la Kiwi multi ani si in general cam ce zicea aceasta doamna in materie de credite se adeverea (Acum nu am stat sa analizez fiecare interviu sa vad daca este real sau nu, dar aparent cam are dreptate).
Legat de isarescu, ma abtin.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate