Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Putin ajutor - o sursa in comutatie .

- - - - -
  • Please log in to reply
241 replies to this topic

#37
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,595
  • Înscris: 05.12.2005
Toate IGBT-urile au o "coadă" la comutaţia spre OFF din cauza tranzistorului intern PNP care nu poate fi blocat mai rapid pentru că nu există acces direct la bază. Ca urmare conducţia e prelungită şi IGBT-ul are pierderi. Acestea se minimizează prin alegerea lui undeva la limita curentului maxim din circuit. Un IGBT mai mare va avea pierderi mai mici de conducţie dar mai mari la comutaţie, deci nu se rezolvă nimic. Oricum în sursa de faţă nu merge cu IGBT-uri de nicio formă, frecvenţa de 70kHz e prea mare. Nici IR-ul nu ar fi în stare să le comande eficient.

#38
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Ok mersi .. deci daca o sa vreau puteri mai mari pe viitor raman la mosfeturi .
Tot intreb pana ma lamuresc ... motorul care vreau sa il alimentez cu sursa are controler de turatie ... asta ar insemna ca nu o sa am socul ala de pornire de la motoarele "pe direct" ... pot sa raman la cei 8A putere sau trebuie sa supradimensionez cu un procent ?

#39
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
da nu am inteles la motorul ala daca are deja controller tu cum vrei sa-l mai alimentezi ? te-ai gandit sa urci tensiunea de la 12 la 48v?

#40
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Original , motorul avea un pachet de baterii li-ion care au murit , de 48V 10A (bateria oricum nu o mai am) , acum eu vreau sa experimentez cu motorul , alimentandul in casa... de la 220V ... deci sursa are scopul asta . Nu vreau sa il fac prea curand sa mearg pe bateri ...
Daca ajung la varianta mobila , ma gandesc si la un Step-Up convertor , sau mai multe baterii cu gel in paralel , sau ceva heavy-duty , dar nu foarte greu Posted Image.
Pana acolo o sa experimentez cu sursa ...

Edited by GabaGN, 08 August 2013 - 07:36.


#41
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Salutari , revin cu ceva noutati ... am reusit cu proiectarea cablajului . !!!

Am cautat pe diferite forumuri ajutor , inclusiv aici . iar acolo unde mi s-a oferit ajutor . Am descoperit niste tarife ... de mai mare frumusetea .  un exemplu ar fi ... 150roni si chiar 200 euro ( cica un asa proiect necesita nu stiu ce zicea el acolo baliverne ... ) Sa va zic eu ce a necesitat . laptopul meu , schema , un programel ( nu dau nume sa nu fie reclama ) si cateva beri .

Datorita unui prieten , acest proiect va avansa , cu speranta de a merge .

Promit poze dupa ce corodez astazi cablajul  .  el fiind proiectat si printat acum cateva ore .

#42
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Acuma ma apuc si eu de rebobinat transformatorul . In primarul transformatorului meu erau 2x21 infasurari cu sarma de 0.65 mm , linia de 12 volti avea 2x4 infasurari cu sarma de 0.85 mm , iar linia de 5V 3x3infasurari +3x3 infasurari (simetric) tot cu sarma de 0.85 mm.
Acum, ma gandeam in felul urmator ... daca pt 12V e nevoie de 4 infasurari , atunci pentru 24V pe infasurare (48V cumulat) o sa am nevoie de 8 infasurari , iar sarma am de gand sa folosesc tot de 0,85mm (probabil e supradimensionare , dar nu cred ca are vre-un efect negativ)
Iar ultimul pas ar fi linia de 12 V pentru  ventilator (cred ca tot simetrica o sa fac , in caz ca o sa folosesc sursa si la altceva dupa ce termin cu testele pe motor) cu sarma de 0.35 mm si 2x4 spire.
Ce am gasit interesant este ca intre separarile dintre primar si secundar , e bagat in transformator un fel de banda de cupru ( lata de 5mm si lunga cam jumatate de tura de transformator ), conectata printrun fir la unul din pinii de tensiune inalta ... 2 bucati ... sunt curios ce rol are ...
O ultima specificatie... cand citisem explicatiile autorului cu inversarea firelor dupa bobinare , nu prea intelesem ce vroia de fapt sa spuna... asa ca am inceput sa caut pe youtube si am inteles , dupa ce am gasit filmuletul asta [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/s6NyTprQCBI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] , mai exact e la minutul 9:15 partea importanta (bobinarea secundarului o incepe la 8:15)
Eu inca nu m-am apucat de cablaj , asa ca daca ai posta si poza cu cablajul m-ar mai scuti de ceva munca Posted Image
Mersi mult
LE: Se poate folosi orice banda de izolat pentru separarea infasurarilor ? sau sa folosesc mai bine din acea transparenta ?

Edited by GabaGN, 12 September 2013 - 10:11.


#43
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Revin , insa fara pozele mult promise . Scriu acest mesaj inainte de a pleca in oras , pe Maica Domnului , sa cumpar un nou cablaj , sper de aceasta data din ala bun .
Dadusem comanda de cablaj pe un site .. si mi-au trimis ceva gen carton de cutiii , cu foita de cupru pe el .. sticlotextolit-ul de fapt era plastic ordinar ... si ce credeti , cand am incins cablajul ( cu fierul ) s-a exfoliat pur si simplu cuprul de pe acel plastic de proasta calitate . Rezultatul : dupa cateva minute de injurat si adunat sfintii de pe cer cu grebla ... ce credeti ?? M-am resemnat cuminte si am hotarat ca azi sa ma duc sa iau un nou cablal . sper de asta data sa nu fie teapa ... iau din acela bun . Deci asa imi trebuie .. ca de ' am zis si eu ca fac afacere iau de pe site ala ca e mai ieftin ...

#44
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Va salut din nou , va tin la curent cu noutatile pentru acest proiect .

Am realizat cablajul , a iesit bine zic eu ... nu e profesional insa in regim de amator e super .

Am plantat piesele frumos si cu grija ... toate noi , mai putin condensatorii cei mari de pe filtraj de la intrare imediat dupa punte ...  pentru ca acestia sunt scumpi ( 15 roni /buc ) i-am reucperat cu succes dintr-o sursa de pc , de asemeni tot din sursa de pc am recuperat : niste ferite , radiatoarele  . Restul componentelor fiind noi noute .

Problema este ca nu merge de nici o culoare ... am pornit-o inseriata cu un bec de 20 w , insa nu prea vrea sa mearga . bun . Am luat o buata de prelungitor si am pornit-o de la ceva distanta , pusa pe direct ... in caz de bubuie sa nu fiu avariat ... fara rezultat .

Acum sa spun si ce difera fata de schema . in locul tiristorului am pus un triac ( bt 137 ) care nu stiu cat e de ok in schema .. evident cu modificarea pinilor de rigoare . Am cumparat ieri ( adica 16.09.2013 ) un tiristor bt 151 care spune in carte ca ar fi inlocuitorul lui t1n4  care apare in schema .  

Am gasit si o camera foto !! Insa nimic nu merge cum trebuie se pare cu acest proiect ... De ce ? Simplu ... acumulatorii sunt descarcati ... acum i-am pus la incarcat ... revin cu poze ale montajului cand se vor incarca .

Ca idee totusi ... oare de ce nu merge :S ce nu e bine , ce e gresit ? Am masurat curentul inainte de intrarea in trafo , si nu ajunge nimic :( adica ... multimetrul nu indica nimic nimicuta :( .

Revin cu pozele promise !

#45
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Cred ca ar trebui sa masori ce tensiuni ai pe partea de tensiune inalta ... si dupa rezistenta de 22K 5W (ar trebui ai cam in jur de 15 volti pentru ca sa poata functina integratul ... Oricum iti recomand sa citesti si topicul proiectantului , acolo zicea ceva de o problema initiala ... rezolvata prin nustiu ce metoda .
Si pune poze cu cablajul , fata si verso , s-ar putea sa fie si de acolo problema ...
PS. Becul de 20W da cati volti ?

#46
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Salut din nou ... am atasat poze cu realizarile de pana acum . toata smecheria este , dupa cum am scris mai sus , si dupa cum se va vedea si in poze , ca nu am testat inca sursa cu un tiristor , ci cu un triac !

Se vad in poza firele ce vin de la triac unde trebuia sa fie de fapt tiristor ... Am achizitionat si un tiristor bt 151 care se pare ca e un bun inlocuitor al lui T1N4 care apare pe schema .

Cat despre becul pus in serie cu sursa cand a fost pornita , nu apare in poza , el este un bec de 20 wati , la 220 volti .

Credeti ca doar tiristorul acela lipsa sa vie vinovatul :S ??

Cablajul a fost gandit pentru a pune separat transformatorul si puntea redresoare de dupa ! adica sursa sa fie din 2 bucati , si asta deoarece nu stiam exact ce transformator voi folosi .

Multumiri cu aceste ocazii celui ce m-a ajutat cu proiectarea cablajul , in caz ca va citi cele scrise pe aici .

Astept pareri si sugestii ...

Attached Files



#47
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,595
  • Înscris: 05.12.2005
Tiristorul e doar pt. protecţia la scurtcircuit pe ieşire, la probe ar trebui să pornească şi fără el.

#48
pisicamatache

pisicamatache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,502
  • Înscris: 28.01.2011
Poti sa renunti la tiristor,oricum nu va proteja mai nimic.Fara el,masoara tensiunea intre pinii 4 si 1,apoi intre pinii 6 si 8.In ambele cazuri trebuie sa ai cca 16V.Daca sunt in regula,mergi mai departe.Ar trebui un osciloscop,sa poti vedea semnalul ce comanda mosfetii.Cum nu ai,fa urmatorul artificiu.Intre grila si sursa fiecarui mosfet,pune un led inseriat cu 470-1000 ohmi.Anodul ledului la poarta,catodul prin rezistenta,la sursa.Ambele leduri trebuie sa se aprinda,cam la jumatate fata de unul alimentat la 16V,prin o rezistenta egala.Masoara si tensiunea pe cei doi electrolitici,de tensiune mare.Trebuie sa ai cca 150V pe fiecare.Spune ce rezistenta ai intre pinul 2-3,ce condensator intre 3 si 4.Aceste componente stabilesc frecventa la care lucreaza sursa.

#49
XAN

XAN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,303
  • Înscris: 01.09.2002
Nu vad eu sau nu ai scris, ce traf ai folosit pana la urma? Din poza pare un E+E, sper ca nu e cel de monitor. Becul de 20W s-a aprins sau nu la probe? (ca nici asta nu prea ai scris)

#50
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Tot studiind scheme similare cu acelasi integrat am descoperit o greseala in schema noastra , si anume rezistenta R3 se leaga doar intre pinul 2 si 3 , nu si la - (pinul 4) , si probabil din cauza asta nu iti porneste sursa .
Vezi ce reusesti .
LE. 2 surse cu acelasi integrat , in care se vede diferenta ce am spus-o mai sus.
http://danyk.cz/iz_2_35_en.html
http://danyk.cz/menic230_4_en.html

Edited by GabaGN, 23 September 2013 - 08:55.


#51
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Frumoasa observatie ! .

Acum  as vrea sa deslusim si ce rol are acea rezistenta ce se conecteaza si la pinul 4 ...

In orice caz sper ca , integratul sa nu se fi dus  ...  deoarece Maica domnului (strada ) e destul de departe de mine .  am sa incerc sa vad ce si cum ... dar nu promit nimic pe astazi .  

Acum frumos este sa raspundem si colegilor ...  


View PostXAN, on 21 septembrie 2013 - 07:36, said:

Nu vad eu sau nu ai scris, ce traf ai folosit pana la urma? Din poza pare un E+E, sper ca nu e cel de monitor. Becul de 20W s-a aprins sau nu la probe? (ca nici asta nu prea ai scris)

@ XAN : nu nu am folosit traful din sursa de tv ... este unul de la o sursa in comutatie , de pc !
becul se aprindea circa 1 -2 secunde lumina nu foarte intensa nici chioara . dupa care se stingea linistit ... si cam atat .

View Postpisicamatache, on 19 septembrie 2013 - 13:01, said:

Poti sa renunti la tiristor,oricum nu va proteja mai nimic.Fara el,masoara tensiunea intre pinii 4 si 1,apoi intre pinii 6 si 8.In ambele cazuri trebuie sa ai cca 16V.Daca sunt in regula,mergi mai departe.Ar trebui un osciloscop,sa poti vedea semnalul ce comanda mosfetii.Cum nu ai,fa urmatorul artificiu.Intre grila si sursa fiecarui mosfet,pune un led inseriat cu 470-1000 ohmi.Anodul ledului la poarta,catodul prin rezistenta,la sursa.Ambele leduri trebuie sa se aprinda,cam la jumatate fata de unul alimentat la 16V,prin o rezistenta egala.Masoara si tensiunea pe cei doi electrolitici,de tensiune mare.Trebuie sa ai cca 150V pe fiecare.Spune ce rezistenta ai intre pinul 2-3,ce condensator intre 3 si 4.Aceste componente stabilesc frecventa la care lucreaza sursa.
Aici nu am incercat si nu am facut inca nici o masuratoare . Deoarece am fost putin ocupat in ultimul timp cu alte lucruri .  Am sa verific si acest lucru , intr-un viitor apropiat . sper in aceasta saptamana  sa imi aloc putin timp si pentru masuratori si celelalte . Am sa va tin la curent .

#52
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Integratul nu cred ca e dus ... oricum rezistenta si condensatorul de la pinul 2,3 si 4 regleaza frecventa de lucru a sursei , cu valorile din schema pe undeva pe la 70khz , ori cum e desenata schema nu e bine ... uitete pe celelalte linkuri si conecteaza rezistenta de 47k ca in ele , ar trebui sa mearga fara greturi . Eu la ce am facut (inca nu e gata) , am renuntat la protectie , adica la piesele T1 , R4 , C10 (sa ma corecteze cineva daca am gresit ), care ar reprezenta partea de protectie .

Edited by GabaGN, 23 September 2013 - 13:54.


#53
pisicamatache

pisicamatache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,502
  • Înscris: 28.01.2011

View PostGabaGN, on 23 septembrie 2013 - 08:52, said:

Tot studiind scheme similare cu acelasi integrat am descoperit o greseala in schema noastra , si anume rezistenta R3 se leaga doar intre pinul 2 si 3 , nu si la - (pinul 4) , si probabil din cauza asta nu iti porneste sursa .
Vezi ce reusesti .
LE. 2 surse cu acelasi integrat , in care se vede diferenta ce am spus-o mai sus.
http://danyk.cz/iz_2_35_en.html
http://danyk.cz/menic230_4_en.html

Ai dreptate,schema e gresita.

#54
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Ok , deci functioneaza , si functioneaza ciudat de bine Posted Image (cu modificarea specificata mai sus) . In prima instanta am incercat sa masor tensiunea cu un multimetru ieftin ... fara rezultat ... practic cand puneam sondele pe iesire imi arata pentru o fractiune de secunda cativa volti apoi pauza ... 0 volti . Am luat un alt multimetru si cu asta imi arata corect tensiunile 55~56 V pe capete si 27-28 V pe sectiuni .
Sursa am testat-o doar in mers in gol , nu am pus consumator pe ea (inca) . Ce mi se pare ciudat e ca se incalzeste destul de tare rezistenta de 22K 5W , asa estimat pe la 60 grade , poti tine degetul pe ea dar e fierbinte . In rest totul e rece si silentios . Urmeaza testul in sarcina , desi mi-e cam frica sa pun inca motorul pentru care am facut-o initial ... tensiunea e putin cam mare , mie imi trebuia 48V.
Aveti vre-o idee cu ce sarcina sa o testez ? sa trag si in jur de 100-200W din ea ...

Edited by GabaGN, 24 September 2013 - 07:04.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate