Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 

Putin ajutor - o sursa in comutatie .

- - - - -
  • Please log in to reply
241 replies to this topic

#19
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
Ţi-am mai scris o dată mai sus, traful ăla de monitor nu e potrivit la schema în discuţie. E de la o sursă tip flyback, şi are întrefier pe coloana din mijloc. La schema asta ai nevoie de un traf cu miez EE fără întrefier, sau un TOR de ferită.
Dacă ţi-e greu să proiectezi un cablaj, poţi face un compromis, şi anume faci doar circuitul de comandă pe circuit imprimat sau placă de test. Tranzistoarele şi punţile redresoare se pot fixa direct pe un radiator sau pe carcasă, transformatorul, dacă e toroidal, la fel, iar cu bride de plastic (şoricei) poţi fixa condensatoarele. Ce rămâne, adică circuitul integrat şi cele câteva piese mici din jurul lui încap pe o plăcuţă de dimensiunea unei cutii de chibrituri.

#20
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Eu as avea nevoie pentru a alimenta un motor electric pt bicicleta/mini scuter (48V , 350W) , deci voi face o sursa de proba cu traf de sursa de 12 V dar tot trebuie sa ma bag la traf pana la urma . Ma gandeam sa iau ceva IGBT-uri in locul mosfetilor , dar atunci trebuie sa schimb rezistenta de comanda nu ? Sursa voi incerca sa o bag in cutie de sursa de calculator , cu mosfeturile/igbt-urile pe un radiator de procesor cu ventilator (teoretic de 95W) deci ar trebui sa faca fata.

#21
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Salut din nou , detin si trafo de la sursa de pc ... daca e ok :S .... am 2 surse stricate ... de la care pot lua traful ...

Una este mai veche , de la un pentium 1 sau 2 cred ....  si una e de tip china ... adica marca " intex " sper ca nu fac reclama .  Cea intex are 3 transformatoarea , 2 mici mici si unul mai maricel , dar cu mult mai mic decat cel din sursa de monitor ...  Ar fi bun ?  Daca nu ... poate mai caut ... o alta sursa de pc ce nu imi mai trebuie . pe traful mai maricel al ceiei intex scrie asa : ee- 28 . credeti ca as putea sa il adaptez la voltajul ce mi-ar trebuii mie ?

#22
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Da , ala ar fi ideal , acu pentru partea de putere nu stiu da poti sa incerci direct cu el asa cum il ai din sursa, si sa ai 12V , practic schema ce ai pus-o tu e importanta pana la primarul transformatorului , dupa poti sa faci ce variatii vrei :) . O grija mare sa ai ca tolele de la traf, cand le desfaci sa nu le lipesti unul de celalalt , ci sa pastrezi distantierul de plastic ce il au . Eu ca traf am EI-33ASG si EI - 35 (cu o idee mai mari dar nu atat de relevant)
O rugaminte mare , poti sa imi dai linkul original de unde ai schema? daca nu iti creez neplaceri :)
Mersi mult

#23
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
@ Gaba On ... pe mine ma intereseaza voltajul cel din schema ... deci ar trebui sa fac modificari in traf ?

Schema o am de la un alt utilizator al unor forumuri .. de fapt am gasit-o cu google ... ideal ar fi daca as stii exact ce transformator sa folosesc ... Posted Image

am mai desfacut o sursa .. tot  de pc .. .dar model vechi tare , insa aceasta din urma are 2 transformatoare ... unul ciudat tare , se vad spirele din el ... si unul in genul aceluia gasit de mine pe o placa , de la un monitor .

Nu prea inteleg ... o sa dau si traful acela ei-28-3  insa nu  prea stiu cat de bun va fi .

Edited by Power211, 03 August 2013 - 12:18.


#24
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
Până nu înţelegi cum funcţionează o sursă în comutaţie nu prea ai şanse să o vezi mergând, acolo sunt implicate energii destul de mari, care pot face să explodeze componentele instantaneu dacă ai făcut ceva greşit.
Transformatorul e piesa critică din sursă, de el depind performanţa şi fiabilitatea ei, nu poţi pune aşa hodoronc-tronc orice rahat găsit prin gunoaie. Sunt mai mulţi parametri de care trebuie ţinut cont, iar calcului lui e relativ dificil chiar şi pt. avansaţi:
   -inductanţa specifica (Al) depinde de mărimea miezului şi materialul folosit.
   -frecvenţa maximă de utilizare, depinde de material
   -inducţia de saturaţie, foarte importantă, dacă miezul intră în saturaţie creşte rapid curentul prin traf şi e bine să ai un stingător la îndemână.
La sursele PC mai vechi se foloseau frecvenţe de 30-50 kHz, de aceea aveau miezuri mai mari la puteri mai mici. Cele noi merg la 200-500kHz, de aceea miezurile sunt mai mici dar şi materialele sunt mai avansate. Schema pe care vrei să o reproduci funcţionează aşa la prima vedere pe la 100kHz, aşa că nu e sigur că un miez de sursă AT va funcţiona corect la această frecvenţă. PE lângă asta, pt. un transfer cât mai bun de putere primar-secundar bobinajul trebuie executat în straturi alternative, de ex. prima dată jumătate de primar, apoi secundarul, apoi cealaltă parte de primar.
Eu zic că dacă ai înţeles ce am scris mai sus poţi încerca pe cont propriu, dacă nu, lasă pe altcineva să-ţi facă sursa sau cumpără una de-a gata. Nimeni nu poate să-ţi dea direct un răspuns de genul: la miezul ăla pune x spire în primar şi y în secundar. Fără supărare, dar faptul că ai probleme să-ţi proiectezi până şi cablajul mă face să am îndoieli că poţi reuşi să duci un astfel de proiect de unul singur până la capăt, şi o spun în primul rând pt. binele tău. E vorba de puteri şi tensiuni de funcţionare foarte periculoase, testarea şi verificarea trebuiesc făcute pe un stand specializat, cu transformator separator, autotransformator reglabil şi limitator de putere absorbită.

Edited by mihaicozac, 03 August 2013 - 12:57.


#25
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Da .. .de murit nu am sa mor eu Posted Image .   Am inceput sa adun o mare parte din piese ...  ramane sa fac totusi rost de un cablaj pentru proiect .. de pus le pun eu ... n-o fi asa periculos pana la urma .

Daca pornesc pe ideea negativa ca nu am sa fac nimic nu are rost sa mai incerc nu ? .  

Am sa ma apuc astazi sa scot mare parte din piese de pe diferite montaje , urmand ca restul sa fie comandate , pe internet ...

Am inteles ca pentru un cablaj este nevoie sa apelez la o firma ...  cat o sa poata costa ... asta este pana la urma ,  pana acum toata lumea s-a legat de faptul ca nu ma pricep eu sa fac nu stiu ce si  nu stiu cum , dar subiectul in sine pentru care am apelat la buna vointa voasta a fost uitat .

Totusi sper ca la final sa ies mai ieftin decat daca as cumpara o sursa clasica

Edited by Power211, 03 August 2013 - 13:49.


#26
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Cu valorile din schema cred ca merge la 10khz , si ca traful nu e chiar asa critic (ma refer la primar si secundar in straturi intepatrunse) ... am gasit schema originala si scopul ei , inclusiv cateva probleme cu care s-a batut autorul ... http://forum.infoele...18bb17&start=50
Traful ce il am eu e de la o susrsa de 450 ... real pe undeva la 300 ... oricum vreau sa las primarul din traf asa si sa bobinez secundarul cum imi trebuie mie .
Am luat toate piesele si m-au costat 20 lei fara condensatorii de 200V ... sa vedem ce iese ....
O intrebare se pare ca dioda 4007 e o dioda rapida cu sub 50ms raspuns ... pot folosi o dioda shotky in locul ei ?

#27
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Nu mai pot edita ce am scris mai sus... vorbesc prostii .. e pe la 70khz sursa  ... cu piesesle de pe schema
In linkul original ai si un cablaj facut... destul de grosolan...
Le : Pe pagina a doua a 2-a al 4-lea post explica si cum a facut transformatorul pentru sursa , si a avut dreptate mihaicozac , primarul e bobinat in 2 straturi si secundarul intre cele 2 straturi . Aici e o parte din textul original :
"Transformatorul dupa cum am scris mai sus este dintr-o sursa no name, fabricata in China. Primarul este sectionat in doua. Jumatate din primar este primul pe carcasa, apoi urmeaza secundarele de 5 V si in continuare de 12 Volti. Apoi urmeaza a doua jumatate de secundar. Asa este bobinat transformatorul original. Deci am desfacut izolatia de pe transformator pana la primul strat de sarma. Acesta este deci a doua sectiune de secundar. Am desfacut cu atentie inceputul sarmei de pe piciorusul carcasei si am debobinat-o. De obicei sunt 18 spire dar de data asta am gasit 16. Atentie sa notati cate spire a avut aceasta infasurare si sa pastrati sarma deoarece va trebui bobinata la loc. Am dezlipit cu grija si celalalt capat al sarmei de la piciorus, notindu-mi sensul de bobinare pentru a-l respecta la rebobinare. Am inlaturat straturile de izolatie si am continuat debobinarea. Sectiunea de 12 V este bobinata cu doua sarme odata, iar cea de 5 V cu 3 sarme odata. Le-am dat jos. A ramas pe carcsa izolatia dintre primar si secundar sub care se gaseste bobinata cealalalta jumatate de primar. La aceasta nu am umblat ci am lasat-o asa cum este. Am pregatit 4 bucati de sarma de circa 1 m si grosime de 0,6 mm. Am dezizolat-o bine pe o portiune de circa 4 milimetri la unul din capete si am cositorit-o. Apoi doua le-am rasucit si cositorit pe primul piciorus al carcasei. Urmatoarele doua le-am rasucit si le-am cositorit pe urmatorul piciorus al carcasei. Am inceput bobinarea cu toate patru odata si am bobinat 9 spire. Apoi am identificat cu un ohmetru si cele doua sarme lipite la primul piciorus, le-am dezizolat, cositorit, rasucit si le-am lipit la al doilea piciorus al carcasei. Celelalte doua ramase le-am lipit la cel de-al treilea piciorus al carcasei. In acest fel am obtinut un bobinaj bifilar al unui secundar cu priza mediana si perfect simetric. Primul si al treilea piciorus de la carcasa vor fi puncte calde si vor merge in puntea redresoare, iar piciorusul numarul doi va fi masa, adica 0 V. Apoi am izolat bine cu doua straturi de banda izolatoare si am inceput bobinajul la a doua sectiune a primarului. Adica sarma ce am desfacut-o, am bobinat-o la loc si in acelasi sens. Atentie la numararea corecta a spirelor, deoarece diametrul bobinajului nemaifiind acelasi s-ar putea sa fie sarma pentru mai multe spire. Am bobinam doar cate am gasit, apoi am taiat sarma si am cositort-o la acelai piciorus unde a fost inainte de debobinare. Am izolat din nou si am mai bobinat si secundarul pentru ventilatoare care consta din trei spire. Am constatat ca au ramas 3 picioare libere la carcasa si m-am decis sa bobinez si acest secundar bifilar pentru o redresare dubla alternanta. Deci am pregatit doua bucati de sarma de circa 03 04 mm si am legat una la primul piciorus liber si a doua la al doilea piciorus liber. Dupa ce am bobinat trei spire, am legat sfarsitul sarmei cu inceputul in primul piciorus, la cel de-al doilea si sfarsitul sarmei cu inceputul in cel de-al doilea la ultimul piciorus al carcasei. In acest fel am mai obtinut un secundar bifilar si perfect simetric pentru a redresa cu doua diode dubla alternanta 12 V pentru ventilatoare. Am izolat cu doua straturi de scotch si am introdus ferita peste care am dat cateva straturi de scotch pentru a fixa E-ul si I-ul din ferita. La proba am obtinut 37,5 V si 12,2 V. Atentie cu ce masurati fiindca am constatat ca instrumentele ieftine, chinezesti in prezenta unor campuri electromagnetice intense, masoara aiurea. Am pus poze pentru exemplificare. Am omis sa scriu mai sus ca sursa am dotat-o si cu protectie la supracurent si scurtcircuit."

Edited by GabaGN, 03 August 2013 - 18:21.


#28
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Cunoaste cineva vreun echivaltne pentru diodele BA 157 ? Chiar nu am gasit pe nicaieri :(

#29
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
Re inca o problemuta as mai vrea sa va intreb ati spus ca traful pe care voiam initial sa il folosesc nu este bun .. doresc sa va intreb daca acesta ar face treaba cu succes in montajul ce doresc sa il realziez

http://www.mivarom.r...2v12we16-p-8622

De desfacut chopper l-am desfacut pe cel pe care voiam sa il folosesc prima data  ... nu e asa de greu l-am pus in apa fiarta si l-am fiert cateva minute ... s-a desfacut usor cu un patent si un ciocanel ... il tii cu patentul de partea cu bobina si cu ciocanelul ( din ala mic ) dai usor de tot in ferita .... si iese , dar cu rabdare .... si iarasi rabdare .

Daca este bun cel din linck , va rog sa imi spuneti deoarece am sa il comand si pe el , pentru a incepe treaba . uitati si specificatiile lui ... ( celui din linck ) .

Primary Voltages: 60V to 125V
Secondary Voltages: 5V, 12V
Current Rating: 1.8A
Power Rating: 12W
External Depth: 16mm
External Length / Height: 17.5mm
External Width: 18mm
Input Voltage: 265V
Mounting Type: PCB
Secondary Current Nom: 2A
Transformer Type: Power


Va multumesc pentru raspunsuri . Schema montajului este in primul post .

Edited by Power211, 04 August 2013 - 23:38.


#30
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Pffff... nu stiu ce sa zic ... seamana cu unul de sursa , dar nu ma incanta partea cu 12 W ... poate e doar chestie de bobinaj ... oricum nu-mi place
Ma gandesc capoti sa il iei ca nu e scump , desfaci si compara-l cu cel din sursa de 200 pe care ziceai ca o ai .. in sensul ... cate spire are primarul , ce grosime de sarma foloseste in primar si in secundar , cum e bobinata toata treaba (straturi , sens... etc) .
Si mare atentie si la la partea de siguranta ... sa nu sari peste siiguranta de 5A , si grija mare la dioda rapida UF4007 si triacul T1N4 , pentru ca din cate am inteles este protectia pe care o are sursa.

#31
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
daca tu faci sursa aia sa mearga si sa alimenteze un amplificator de 2x200W eu ma musc de ureche.

#32
Power211

Power211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 924
  • Înscris: 20.10.2011
@ chilly willy multumesc de incurajare ... frumoasa atitudine ! ... nu stiu ce rost a avut interventia de mai sus , poate imi explici  ...

#33
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
@Power211 , man nu pune totul la suflet , mai apar si comentarii " care par rautacioase" , de fapt sunt un mare semnal de alarma pentru ca au detectat ceva ce nu li se pare corect :)
Ideea e sa nu te lasi pagubas si sa vezi fiecare informatie cu cat mai multa atentie si sa o intelegi cat mai bine , si ai sa vezi ca i dai de captat pana la urma .
Ca idee sursa asta e facuta din componente de sursa de calculator , deci marea majoritate a "echivalentelor" ar trebui sa le gasesti intr-o astfel de sursa , trebuie doar aruncata o privire peste datasheeturi :) . I dam noi cumva de capat :)
PS. o sa iti dau eu un echivalent usor de gasit pentru BA 157 , dar numai dupa ce ajung acasa .

#34
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Poti sa folosesti tot UF 4007 in loc de BA 157
UF - 1000V 1A - 75 ns
BA - 400V 1A - 150ns
un UF e cam 30 bani ...

#35
pisicamatache

pisicamatache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,502
  • Înscris: 28.01.2011

 Power211, on 05 august 2013 - 10:22, said:

@ chilly willy multumesc de incurajare ... frumoasa atitudine ! ... nu stiu ce rost a avut interventia de mai sus , poate imi explici  ...

Era o metafora;cum el nu se poate musca de ureche,asa tu nu poti face sursa asta.Si tind sa-i dau dreptate;din ce-ai postat realizez ca n-ai nici-o tangenta cu electronica,dar te avanti sa faci o sursa in comutatie,cu un traf bobinat de tine. Apropo de trafuri comutatie,stiu meseriasi cu vaste cunostinte si eperienta,care prefera totusi sa folosesca trafuri deja existente,decat sa le bobineze.Asta poate iti spune ceva...

#36
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Ma puteti ajuta cu niste sfaturi ?
Am primit de la cineva niste IGBT-uri , mai exact IXGP30N120B3 - din ce am inteles eu , sunt de 1200V - 30 A , 204 ns - si aici apare problema , scrie ca functioneaza la 3-20khz ... pot sa le folosesc la sursa avand in vedere ca sursa functioneaza peste 70 khz ?

Attached Files


Edited by GabaGN, 07 August 2013 - 08:37.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate