Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 

Scoala neomarxista din Frankfurt

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
62 replies to this topic

#1
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011

View PostWhatNot, on 24 iulie 2013 - 20:58, said:

Cel putin dintr-un anumit punct de vedere tipa are dreptate. Marxismul cultural adoptat sub deghiza modernitatii a distrus cultural occidentul. Toata propaganda de pe vremea comunista legata de decadenta occidentala avea un sambure de realitate. Ceea ce nu s-a spus este ca insasi acea decadenta culturala avea origini marxiste. Mai exact originile neomarxiste ale Institutului Social al universitatii din Frankfurt.

Ea are perfecta dreptate in privinta avorturilor, a islamistilor si imigratiei necontrolate, a multiculturalismului care a distrus cultura occidentala, al secularismului exagerat care a distrus religia. Nu mai ca probabil nu realizeaza care este cauza din spatele acestor efecte.

Aici este vorba despre un grup de intelectuali marxisti in perioada interbelica, care erau consternati de faptul ca previziunile lui Marx nu s-au indeplinit. Marx a prezis ca in viitorul apropiat(perioada la care se referea era inceputul secolului XX), clasa muncitoare va fi devinit atat de numeroasa si de saraca incat va savarsi o revolutie si va inlocui ordinea capitalista cu cea socialista, asa zisa dictatura a proletariatului care sa inlocuiasca dictatura burgheziei.

Numai ca acest lucru nu s-a intamplat, si explicatia la care au ajuns cei de la scoala din Frankfurt a fost ca revolutia a esuat datorita culturii occidentale care a surclasat interesele de clasa ale proletariatului. La inceptul primului razboi mondial, partidele socialiste din acea perioada erau divizate in privinta razboiului. Unii erau de parere ca trebui sa isi sustina natiunile fiecaruia la razboi, in timp ce o minoritate era de parere ca proletariatul trebuia sa se opuna razboiului si ca solidaritatea de clasa este mai presus de solidaritatea ca natiune. Asta a dus la o  sciziune in cadrul miscarilor socialiste din acea perioada, si asta a fost prima mare schisma intre socialistii extremisti si cei moderati.

Cei de la Institutul Social din Frankfurt, facand parte din a doua categorie, au realizat ca mai intai trebuie anihilata cultura occidentala si tot ceea ce inseamna aceasta, pana cand occidentalii vor ajunge destul de alienati cultural incat sa vada in comunism singura solutie. In principiu, au schimbat tinta criticii marxiste de la economie la cultura.

Ghinionul lor (nu numai al lor, vorba vine) a fost venirea nazistilor la putere, caci intamplarea a facut ca multi dintre ei sa fie si evrei. Astfel majoritatea au emigrat in America, unde au jucat un rol fundamental in miscarea de emancipare a afroamericanilor si in miscarea hippie. Au fost doar un numar restrans de intelectuali, care nu au apartinut unui partid anume si nu au avut locuri prin guverne sau parlamente. Insa din punct de vedere intelectual au fost foarte influenti in traseul civilizatiei occidentale din a doua jumatate a secolului XX.  Intrebarea ramane daca au avut succes in ceea ce si-au propus sau nu.

Pentru cei care cred ca vorbesc balarii sau cei care sunt interesati de subiect va recomand sa cititi:
http://en.wikipedia....rankfurt_School
http://en.wikipedia....iki/Neo-Marxism
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Left
http://en.wikipedia....Critical_theory
http://en.wikipedia....Herbert_Marcuse
http://en.wikipedia....Antonio_Gramsci
http://en.wikipedia..../Max_Horkheimer
http://en.wikipedia..../Theodor_Adorno

Textul de mai sus l-am preluat de la un post de al meu din poiana.
http://forum.softped...6#entry13537447

Citarea distruge hiperlinkurile. Puteti sa va duceti prin linkul de mai sus la postul original daca vreti sa accesati paginile de pe wikipedia.

Edited by WhatNot, 24 July 2013 - 21:06.


#2
spider_zero_sapte

spider_zero_sapte

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,721
  • Înscris: 21.08.2007
Există și un documentar cu această temă. ”Cultural Marxism in America” parcă se intitulează documentarul. Mă rog teza premeditării degradării societății începând de la structurile de bază și însingurarea individului este, ca să zic așa, foarte seducătoare intelectual, mai ales că a fost pusă în practică într-o oarecare formă în stalinism și comunism în Blocul Estic.

Mai greu de dovedit cu argumente solide, zic eu,  e faptul că acești aparținători ai ”Școlii de la Frankfurt” au ”lucrat” premeditat.

#3
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011
Au lucrat premeditat. Adeptii lor nu. In asta consta frumusetea proiectului. O narativa care se autointretine. Sa nu se inteleaga ca simpatizez cu neomarxistii, dar nu am cum sa refuz inteligenta remarcabila a acestor oameni . Au pus in piscare un fenomen cultural pe care multi nu il realizeaza, nici macar cei care fac parte din "prima linie".

Si intr-o oarecare masura au fost si foarte inteligenti in ceea ce si-au propus sa faca. Au realizat ca sunt elemente in cultura occidentala care sunt din start incompatibile cu socialismul. Chiar Lenin spunea ca prefera un capitalist ateu decat un muncitor cu credinta in Dumn-zeu.

Capitalismul nu este doar un sistem economic. Este in primul rand un sistem economic, insa care se bazeaza pe anumite concepte de mentalitate ca sa poata functiona. Se bazeaza in primul rand pe indivizi independenti si pe libertatea de a actiune a acestor indivizi. Se bazeaza insa si pe concepte de natura culturala cum ar fi proprietate privata( ce este al meu si ce este al tau), respectarea drepturilor celorlalti, o anume etica a muncii etc. De asemenea capitalismul a functionat cel mai bine in tari unde crestinismul protestant era in mare voga. Chestii precum solidaritatea voluntara (nu marota socialista), ajutarea semenilor, spiritul de comunitate sunt bine inradacinate in mentalul colectiv.

Acestea sunt valori culturale, nu economice. Acest grup de  marxisti au inteles rapid ca economic nu prea au ce sa dezbata, caci capitalismul este net superior marxismului in aceasta privinta, si este usor de dovedit. Economia este un lucru concret si comparatia intre cele 2 sisteme este usor de facut.

Cel mai mare succes l-au avut cand vine vorba de doctrina rasiala. Au reusit sa scoata rasa alba drept vinovata pentru toate relele lumii si pe cei de culoare va victime ale imperialismului capitalist. Si astazi s-a ajuns la o corectitudine politica absurda cand vine vorba de relatiile intre rase, in special in America, unde o buna perioada de timp au activat cei mai sus mentionati. A se vedea doar reactiile de dupa procesul lui Zimmerman.

Asa ca au dus dezbaterea din concretul economic in abstractul cultural unde aveau un avantaj net, caci acolo nu aveau nimic de dovedit. Toata dezbaterea se rezuma la teorie, si teoria marxista suna mai bine decat cea capitalist conservatoare. Drept dovada sta faptul ca si in ziua de azi mai are adepti.

Edited by WhatNot, 24 July 2013 - 22:06.


#4
Pejeu

Pejeu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,662
  • Înscris: 21.05.2012
Das Kapital e o carte-eseu de economie destul de bunicel, din ce am citit din și auzit de la cei care chiar au citit-o și o citează/se referă la ea.

Desigur, pentru dreptaci e practic biblia după Anton LaVey.

Și, bineînțeles, nici unul n-a citit-o.

Dar știu că e practic demonică, dezvirginează plozi liberali, face babele frumoase și d-alea.

Edited by Pejeu, 24 July 2013 - 22:06.


#5
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011
Pejeu, eu nu vorbesc aici despre Das Kapital. Si nici despre marxismul revolutionar a lui Lenin. Este o chestie diferita de astea doua.

PS. Si te rog nu ma lua cu bancile. Te implor chiar. Topicul asta chiar nu are nici o legatura cu bancile.

Edited by WhatNot, 24 July 2013 - 22:09.


#6
Pejeu

Pejeu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,662
  • Înscris: 21.05.2012
Mă scuzi. Nu mi-am dat seama că una dintre cărțile definitorii ale marxismului este offtopic pe un topic despre neomarxism.

Sunt sigur că neomarxismul e diferit ca ziua de noapte de marxism.

Edited by Pejeu, 24 July 2013 - 22:09.


#7
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011
Ai citit linkurile din primul post ?

Marxismul lui Marx si Lenin este in primul rand o ideologie politica si economica. Chiar si Das Kapital a fost caracterizat, de adepti ai lui Marx, ca fiind un manual de economie politica. Aici este vorba strict de fenomene culturale. Economia joaca un rol doar atat cat are importanta in a defini acele fenomene culturale. De exemplu, starea materiala proasta a afroamericanilor in SUA a fost folosita ca argument pentru dovada oprimarii acestora de catre sistem.

#8
Pejeu

Pejeu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,662
  • Înscris: 21.05.2012
Eu zic că ar trebui să începi să fumezi ceva mai moale.

Sau să mai lași mizeriile pseudointelectuale cu care te intoxici prin îndopare. Citește și tu altceva să îți mai menajezi ficatul și cerebelul.

De exemplu asta

http://128.118.178.1...203/0203005.pdf

Edited by Pejeu, 24 July 2013 - 22:16.


#9
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011

View PostPejeu, on 24 iulie 2013 - 22:15, said:


Dar se putea ? Si eu care ma asteptam ca tu sa vii cu niste argumente pe tema asta, cu atat mai mult cu cat te-ai autodeclarat socialist nationalist, nu internationalist.

Edited by WhatNot, 24 July 2013 - 22:22.


#10
Pejeu

Pejeu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,662
  • Înscris: 21.05.2012
Care temă? E o non-temă. Un non-subiect.

Care ți-e întrebarea? Care ți-e nelămurirea?

Uite așa te pun și eu pe tine să comentezi calcularea proiecției pe un plan prin media celor 2 soluții prin trilaterare a distanțelor de la 3 puncte ale planului la punctul de proiectat.

Spor la treabă.

Edited by Pejeu, 24 July 2013 - 22:25.


#11
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011
Ok, o sa-ti spun o serie de intrebari scurte, in stil blitz.

1a.Ce parere ai de feminism si feministe ?
1b.Crezi ca femeii ii este rezervat un rol inferior in cadrul culturii occidentale ?
2a. Ce parere ai despre starea actuala a negrilor din SUA ?
2b.Crezi ca acestia sunt discriminati cultural de catre sistem ?
2c.Crezi ca exista discriminare culturala impotriva lor si asta ii tine in saracie ?
3a. Ce parere ai despre civilizatia occidentala. de la romani pana la occident ?
3b.Crezi este inerent un lucru rau, un lucru bun sau nu poate fi caracterizata in termeni de bine sau rau ?
4a. Ce parere ai despre civilizatiile non-occidentale. De exemplu civilizatia amerindiana sau subsahariana ? Sunt bune, rele, sau nu pot fi caracterizate in termeni de bine sau rau ?
4b.Crezi ca sunt inerent superioare sau inferioare celei occidentale ?
5a. Ce parere ai despre crestinism ?
5b.Crezi ca crestinismul ca set de valori ar impinge societatea mai mult spre capitalism sau socialism ?
5c.De ce atat de multi socialisti sunt atei ?
6a.Ce parere ai de conceptul de natiune ?
6b.Crezi ca exista natiuni intrinsec bune sau intrinsec rele ?
6c.Crezi ca barierele culturale intre natiuni ar trebui eliminate astfel incat sa devenim o singura cultura globala ?

Anexa:
Tema pe scurt este liberalismul social. Este o ideologia impotriva culturii occidentale asa cum a existat ea pe parcursul istoriei. Se incearca constant sa fie portretizata ca un lucru rau. Capitalismul este prezentat ca fiind un lucru rau, crestinismul este prezentat ca fiind un lucru rau, nationalismul si patriotismul asemenea, si rasa alba este considerata ca fiind principala sursa a raului in lume, ca fiind o cultura oprimanta si imperialista. Sunteti de acord cu aceste lucruri, prea proletaria voastra ?

Edited by WhatNot, 24 July 2013 - 22:49.


#12
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011

View PostWhatNot, on 24 iulie 2013 - 21:00, said:

Aici este vorba despre un grup de intelectuali marxisti in perioada interbelica, care erau consternati de faptul ca previziunile lui Marx nu s-au indeplinit. Marx a prezis ca in viitorul apropiat(perioada la care se referea era inceputul secolului XX), clasa muncitoare va fi devinit atat de numeroasa si de saraca incat va savarsi o revolutie si va inlocui ordinea capitalista cu cea socialista, asa zisa dictatura a proletariatului care sa inlocuiasca dictatura burgheziei.
Numai ca acest lucru nu s-a intamplat, si explicatia la care au ajuns cei de la scoala din Frankfurt a fost ca revolutia a esuat datorita culturii occidentale care a surclasat interesele de clasa ale proletariatului. La inceptul primului razboi mondial, partidele socialiste din acea perioada erau divizate in privinta razboiului. Unii erau de parere ca trebui sa isi sustina natiunile fiecaruia la razboi, in timp ce o minoritate era de parere ca proletariatul trebuia sa se opuna razboiului si ca solidaritatea de clasa este mai presus de solidaritatea ca natiune. Asta a dus la o  sciziune in cadrul miscarilor socialiste din acea perioada, si asta a fost prima mare schisma intre socialistii extremisti si cei moderati.
Cei de la Institutul Social din Frankfurt, facand parte din a doua categorie, au realizat ca mai intai trebuie anihilata cultura occidentala si tot ceea ce inseamna aceasta, pana cand occidentalii vor ajunge destul de alienati cultural incat sa vada in comunism singura solutie. In principiu, au schimbat tinta criticii marxiste de la economie la cultura.
Reciteste fragmentul acesta.

#13
MrReason

MrReason

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,266
  • Înscris: 08.10.2010
Povestile cu "scoala din frankfurt" sunt niste nascociri tembele ale unor comunisti religiosi care se pretind "de dreapta". Ori "dreapta" nu area cea mai mica tangenta cu religia. In secunda in care aduci avortul in discutie, pa si la reverdere credibilitate, caci de avort (mai precis interzicerea lui) sunt preocupati exclusiv trepanatii religiosi extremisti.
Buba e alta: evolutia omenirii merge intr-o directie: reducerea (spre eliminare) a ideilor lipsite de logica si dovezi empirice care stau la baza regulilor dupa care functioneaza societatea. Evident, procesul nu este perfect si nici rapid, ci lent si cu urcusuri si coborasuri..
Aceasta tendinta a alarmat (si alarmeaza in continuare) miscarile ideologice (religioase, politice, etc) care au la baza idei irationale si lipsite de obiectivitate, dovezi empirice samd. In procesul de tranzitie de la idei ilogice, pur subiective catre logica si obiectivitate, evident ca au aparut si anomalii. Ca de exemplu comunismul care a fost incercat in nenumarate state si a esuat peste tot. Un alt exemplu de anomalie sunt miscarile feministe care in loc sa caute dreptate si egalitate, au sarit calul si au militat pentru discriminare masiva impotriva barbatilor (lucru care se poate vedea in legislatia din anumite tari vestice). Lucrurile insa vor merge mai departe si vor fi eliminate atat ideile ideile si principiile irationale vechi cat si anomaliile aparute pe parcurs. Iar lucrul asta ii face pe diversi sa fie disperati si sa inventeze respectiv asocieze in mod arbitrat diverse idei care nu le convin cu niste miscari (ori reale ori imaginare, posibil inventate de ei) cu o imagine proasta sau carora cauta se le faca o imagine proasta.
Sa nu uitam ca ideea fundamentala a marxismului e egalistatea materiala si nicidecum ceva legat de cultura.

#14
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011

View PostMrReason, on 24 iulie 2013 - 23:13, said:

Povestile cu "scoala din frankfurt" sunt niste nascociri tembele ale unor comunisti religiosi care se pretind "de dreapta".
Atunci cine si ce au fost Adorno, Marcuse si Horkheimer ?

View PostMrReason, on 24 iulie 2013 - 23:13, said:

Sa nu uitam ca ideea fundamentala a marxismului e egalistatea materiala si nicidecum ceva legat de cultura.
Marxismul cultural isi propune eliminarea oranduirii capitaliste prin eliminirea in primul rand a componentei sale culturale.

Cred ca suntem de aceeasi parere in materie de economie. Insa eu sunt conservator, si la tine am observat ca esti libertarian.

Edited by WhatNot, 24 July 2013 - 23:19.


#15
spider_zero_sapte

spider_zero_sapte

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,721
  • Înscris: 21.08.2007
Noi termeni, noi ideologii, noi definiții...nouă limbă, noi paradigme, noi clivaje. Iată-vă marxismul cultural!

#16
WhatNot

WhatNot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,644
  • Înscris: 23.02.2011
Este cu atat mai insidios datorita faptului ca nici macar nu este usor de definit. Trebuie un ochi format in politica ca sa poti sesiza cand un subiect a fost deturnat de narativa neomarxista.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/vrt6msZmU7Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by WhatNot, 24 July 2013 - 23:51.


#17
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005
Totul este statistica.
Neomarxistii incearca sa produca o noua ideologie de tip credinta.
Si-au dat seama ca doar credintele religioase au puterea de a se auto genera si adapata la schimbarile  pe care societatea omeneasca le sufera in timp.

Au construit un set de idei care prin la multi oameni.


Daca se intelege mecanismul prin care marile religii au reusit sa se autopropage mii de ani, se va intelege si ce au intentionat neomarxistii.
In parte, multe dintre ideile lor au produs efecte, lovind in fundatia statelor care sunt conduse de elitele societatii.

Insa tot raul este spre bine.
Vom asista la niste schimbari majore in decurscul vietii noastre.
Se vor forma noi structuri sociale bazate pe interese.  Nu pe nationalitate ci pe interse.
Statele vor pierde din putere.

Neomarxismul are un calcai al lui Ahile.
Toate dezideratele ideologice pe care ei le vor a fi impuse sunt bazate stric pe omnipotenta statelor.
Insa puterea statelor se reduce de la zi la zi.
Oamenii pot sa aleaga sistemul social in care vor sa traiasca liberi de constrangerile apartenentei la un stat.
Veniturile se egalizeaza pe zi ce trece, dar acest fapt nu se datoreaza viselor umede ale marxistilor.





#18
Billy

Billy

    Cautator ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,256
  • Înscris: 26.06.2005

View Posttomaso, on 25 iulie 2013 - 08:28, said:

Totul este statistica.
[...]
Veniturile se egalizeaza pe zi ce trece ...

Exact, cele de sus cu cele de sus iar cele de jos cu cele de jos; in timp ce gap-ul dintre sus si jos se largeste de la an la an ... statistic vorbind.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate