Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Cluj sau Bucuresti?

- - - - -
  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#37
wide

wide

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,292
  • Înscris: 08.02.2012
Cand o sa ai nevoie de un job, Clujul are foarte multe oportunitati! Chiar mai multe decat Bucurestiul!!!

Foarte multe proiecte si investitii se fac acolo si nu am reusit inca sa inteleg de ce! Toti investitorii veniti din afara vin si se opresc direct in Cluj de parca acolo ar fi capitala tarii

Eu unul in locul tau as alege fara discutie Clujul!

 utopium, on 14 iulie 2013 - 01:02, said:

Era o analiza detaliata acum vreo 2 ani din care reiesea ca pe domeniul IT (hardware plus software) Clujul e cel mai tare, insa se tinea cont si de hardware (si Nokia inca erau la Cluj atunci), nu stiu care e situatia acum.

Clujul e un fel de Silicon Valley ...... a plecat Nokia insa in locul lor au venit altii la fel de mari precum Bosch

Edited by wide, 14 July 2013 - 04:22.


#38
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

 wide, on 14 iulie 2013 - 04:10, said:

Cand o sa ai nevoie de un job, Clujul are foarte multe oportunitati! Chiar mai multe decat Bucurestiul!!!

Clujul e un fel de Silicon Valley ......
Vorbesti prostii...

Spiritul locurilor e diferit:
Bucurestiul te invata sa fii mai descurcaret. Gasesti aglomeratie, agitatie, mitici, poluare, dar si oportunitati, diversitate, cultura, dimensiune.
Clujul te mentine in mentalitatea ardeleneasca, asa... mai molcom, gandesti mai incet, asta nu inseamna ca ar fi mai rau. Si aici gasesti poluare, etc, dar si mentalitatea de provincial, pe care multi o au involuntar.

Alege ce iti doresti si in functie de unde vrei sa stai dupa si de felul tau de a fi...

Edited by Quantum, 14 July 2013 - 07:29.


#39
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,843
  • Înscris: 14.08.2007

 wide, on 14 iulie 2013 - 04:10, said:

Foarte multe proiecte si investitii se fac acolo si nu am reusit inca sa inteleg de ce!
1. Pentru ca are (conform anumitor date, ca inca nu exista statistici foarte corecte in domeniu) cei mai multi studenti raportat la populatie din Romania si o mare parte raman aici cand termina facultatea ... ai studenti multi, ai forta de munca, iar Clujul nu prea are universitati private, 90% din studenti sunt produsi de universitati de stat de categoria 1, Clujul nu produce un numar semnificativ de studenti din universitati de categorie inferioara (private, de stat dar mai slab cotate, etc) ca in alte parti
2. Faptul ca are multi studenti il face sa fie orasul in care populatia creste cel mai mult in Romania (dupa cum ne arata si statisticile oficiale), pare logic sa investesti in orasul cu cea mai mare crestere a populatiei
3. Clujul si-a facut rapid 3 parcuri industriale dupa 2004 (au pornit si al patrulea, ma refer la oras, ca in judet mai sunt si altele), iar cand infrastructura e la scara, orasul e aproape de vest, are si aeroport bine dezvoltat, universitati bine cotate pe partea de cercetare, plus forta de munca calificata e in crestere, pare logica o investitie in zona. Problema e forta de munca necalificata si ieftina, dar fabricile care au nevoie de muncitori multi se cam duc in parcul industrial de la Jucu (la 10 minute de Cluj), unde aduc muncitori din zona rurala/Gherla/etc.
4. Desi ai conditiile din Bucuresti sau chiar mai bune pe alocuri, forta de munca pe ansamblu e mai ieftina cu vreo 15% (desi cea supra-calificata e cam la fel de scumpa ca in Bucuresti), iar serviciile sunt si ele mai ieftine cu vreo 10-20%. La fel si anumite tipuri de imobiliare sunt mai ieftine.
5. Mai putine clanuri mafiote si smecheri = mai putine probleme si taxe de protectie pentru firme

Edited by utopium, 14 July 2013 - 10:14.


#40
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,784
  • Înscris: 27.01.2009
Initiator
Bre ,pari un tanar ambitios si se pare ca chiar vrei sa te specializezi in ceva
Bravo tie
Eu iti urez succes

#41
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,233
  • Înscris: 24.02.2007

 Quantum, on 14 iulie 2013 - 07:23, said:

mentalitatea de provincial

Si cum "suna" acesta mentalitate?

#42
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,843
  • Înscris: 14.08.2007

 dani.user, on 14 iulie 2013 - 10:13, said:

Si cum "suna" acesta mentalitate?
A explicat odata un bucurestean, de exemplu a-ti saluta noii vecini ca individ care tocmai te-ai mutat in bloc inseamna sa fii provincial. Sau a saluta intr-un magazin mic cand intri (desi aici i-am adus ca si contra-exemplu Parisul, unde daca nu saluti nu esti considerat politicos). Si in general transmiterea oricaror semnale de bun simt denota provincialism pentru unii bucuresteni. Ai ajuns in jungla, te adaptezi la jungla ;)

Discutie intre niste sudisti (posibil bucuresteni) intr-un tren dinspre Satu-Mare/Cluj spre Bucuresti: "ba, clujenii sunt cei mai prosti, stau la semafor daca e rosu chiar daca nu vine nimeni"

#43
e_bulu

e_bulu

    parabulum

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,352
  • Înscris: 29.12.2009
Cluj

#44
HighHopes

HighHopes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 508
  • Înscris: 03.06.2013

 HChris, on 13 iulie 2013 - 21:42, said:

Cum e Bucurestiul pentru un student? Cum e atmosfera in general si oamenii? Credeti ca ar fi o optiune mai buna pentru mine? Orice opinie, sfat cat de mic sunt apreciate.
In general, bucurestenii sunt mult mai naspa decat clujenii, se vede diferenta si cand mergi pe strada.
Din fericire, insa, 90% din politehnisti sunt din provincie si sunt niste oameni foarte ok; eu una ma inteleg cu cei de la Poli mai bine decat cu propriii colegi de facultate si stau prin Regie mai mult decat stau acasa.

Eu as alege Clujul pentru ca avantajele oferite de Bucuresti nu sunt vitale sau unice in Romania, motiv pentru care nu merita sa iti sacrifici week-endurile pe tren, facand 15 ore in drum spre casa si alte 15 la intoarcere. Nu stiu, poate altii pot, insa pentru mine, care sunt obisnuita sa merg acasa aproape saptamanal, ar fi foarte obositor si inutil.

#45
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

 dani.user, on 14 iulie 2013 - 10:13, said:

Si cum "suna" acesta mentalitate?
O teama (combinata cu o timiditate 'provinciala' si poate invidie, ascunsa sau nu) fata de bucuresteni, cum ca ei ar fi mai buni/smecheri etc, ca sunt cu nasul pe sus, ca iti dau lectii, ca nu poti conduce in Bucuresti.
Ce-i drept, unde sunt multi poti invata multe... Pana la urma e ca si cum ai compara Clujul cu o comuna (cam acelasi raport dimensional ar fi).

(p.s. pe vremeuri am fost ardelean)

#46
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011

 utopium, on 14 iulie 2013 - 10:31, said:

A explicat odata un bucurestean, de exemplu a-ti saluta noii vecini ca individ care tocmai te-ai mutat in bloc inseamna sa fii provincial. Sau a saluta intr-un magazin mic cand intri (desi aici i-am adus ca si contra-exemplu Parisul, unde daca nu saluti nu esti considerat politicos). Si in general transmiterea oricaror semnale de bun simt denota provincialism pentru unii bucuresteni. Ai ajuns in jungla, te adaptezi la jungla Posted Image

Discutie intre niste sudisti (posibil bucuresteni) intr-un tren dinspre Satu-Mare/Cluj spre Bucuresti: "ba, clujenii sunt cei mai prosti, stau la semafor daca e rosu chiar daca nu vine nimeni"

This post made my day. Se pare ca sunt condamnat la o viata de provincial cu prea mult bun simt. Trist Posted Image

#47
HChris

HChris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 14.12.2010
Am stat si m-am tot gandit, dar n-am reusit sa ajung la o decizie finala. Cert este faptul ca Ingineria Medicala, daca e s-o fac, o fac la Bucuresti, programa mi se pare mult mai atractiva (si grea!) comparat cu ce e la Cluj. Dar am un presentiment ca munca as depune-o cu placere.

Nanotehnologia ramane la Cluj, e aproape identica cu ce e la Buc. Facultatea nu e usoara deloc nici aici, 100% inginerie pura, defapt am scos din pod cursurile vechi ale tatei, care a urmat o facultate similara si m-au intimidat rau de tot.

La Bucuresti sunt sigur ca o sa-mi fie foarte greu, atat ca oras cat si ca facultate, insa intrebarea e, merita sacrificiul asta pentru a face o facultate care ma atrage mai tare?

#48
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013

 HChris, on 14 iulie 2013 - 21:25, said:

Cert este faptul ca Ingineria Medicala, daca e s-o fac, o fac la Bucuresti, programa mi se pare mult mai atractiva (si grea!) comparat cu ce e la Cluj. Dar am un presentiment ca munca as depune-o cu placere.

Nu fă prostia să crezi că la facultate faci ceva treabă serioasă. Crede-mă că nu se compară facultatea cu liceul. Facultățile sunt varză. La facultate 10% e ce ți se predă și 90% munca ta ( poate nu chiar în astfel de proporții dar aproximativ ). La facultate ți se predă foarte, foarte în mare și chestii de acum câteva decenii. Acolo se merge pe principiul de a înțelege fenomenul iar restul trebuie să te interesezi tu. Facultățile din țară sunt varză față de cele din străinătate. Crede-mă că și eu până ce am făcut vreo 2-3 ani de facultate mă gândeam câte chestii voi învăța. Nu e nimic mai fals. Vei întâlni tot felul de profesori care te pun să tocești antichități și chestii ce nu îți folosesc și pe care dacă îi iscodești puțin vezi că nu își știu bine propria lor materie. Vei fi șocat când vei intra la facultate. Am auzit că în străinătate lucrurile sunt mai serioase dar în țară e rău de tot. Gândește foarte bine înainte să faci un pas și întreabă pe alții care au făcut UPB în ultimii 10 ani cum a fost facultatea și cât le-a folosit. Nu vreau să te sperii ci să te trezesc puțin la realitate.

#49
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,843
  • Înscris: 14.08.2007
Hai sa-ti spun eu ceva din propria experienta. Noi eram o clasa de liceu de informatica si intr-a XII-a ne contraziceam care e mai buna: informatica la Poli Cluj sau informatica la UBB Cluj, fiecare venea cu argumente, ca acolo se face prea multa matematica, ca dincolo prea multa fizica, etc. Concluzia dupa atatia ani: in mai multe firme au ajuns colegi fostii colegi de liceu, desi unii au facut Poli si unii UBB, pe aceleasi pozitii si cu aceleasi salarii. Nu a avut nici o relevanta de fapt ca au facut Poli sau UBB, a contat ca fiecare sa vrea sa invete ceva cu adevarat ...

 dan-s, on 14 iulie 2013 - 21:53, said:

Nu vreau să te sperii ci să te trezesc puțin la realitate.
Ai dreptate, in liceu exista o imagine foarte idealizata despre facultati si ce vei face acolo. E important sa fie o facultate de calitate totusi (unele chiar fac ceva cercetare), dar deja programa e un detaliu care nu stiu daca e foarte relevant. Stiu persoana din Ardeal care pe principul asta cu programa a ales Iasiul in locul Clujului (mai multa informatica la Iasi decat la Cluj), apoi si-a dat seama ca motivul alegerii a fost gresit, pana la urma a venit sa lucreze la Cluj (salariul mai mare si mai multi cunoscuti) si e foarte multumit.

Meseria nu o deprinzi in facultate, ci dupa. In facultate cea mai importanta e viata studenteasca, mediul studentesc, ceea ce faci tu singur ca sa te dezvolti, etc, nu programa de la facultate.

Edited by utopium, 14 July 2013 - 22:14.


#50
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013

 utopium, on 14 iulie 2013 - 22:09, said:

E important sa fie o facultate de calitate totusi (unele chiar fac ceva cercetare), dar deja programa e un detaliu care nu stiu daca e foarte relevant.

Nu mă înțelege greșit. Din punctul meu de vedere Politehnica e dacă nu cea mai bună atunci printre cele mai bune universități din țară. Dar diferențele dintre Politehnica din Cluj și cea din București sunt cam aceleași cu diferențele dintre nu știu... mere roșii și mere galbene. Ambele sunt mere și ambele cam au același gust. E o prostie să aleagă Politehnica din București în locul celei din Cluj doar din cauza programei. Acum asta e părerea mea.

#51
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

 HChris, on 14 iulie 2013 - 21:25, said:

Am stat si m-am tot gandit, dar n-am reusit sa ajung la o decizie finala.
Daca gandesti asa, mai bine mergi la Cluj. E aproape de tine, in elementul tau; asa n-o sa fii speriat de marele oras.

#52
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,596
  • Înscris: 30.07.2003

 dan-s, on 14 iulie 2013 - 21:53, said:

La facultate 10% e ce ți se predă și 90% munca ta. Facultățile din țară sunt varză față de cele din străinătate.
Si pe alte meleaguri e la fel. La facultate doar te introduce in poveste, finalitatea se obtine extrascolar prin studiul bibliografiei (si nu numai) pusa la dispozitie.

 dan-s, on 14 iulie 2013 - 21:53, said:

La facultate ți se predă foarte, foarte în mare și chestii de acum câteva decenii. Acolo se merge pe principiul de a înțelege fenomenul iar restul trebuie să te interesezi tu.
Dupa facultate se tot schimba tehnologii pe parcursul carierei. Cine te mai invata ? Avand bazele solide din facultate te vei descurca si in viitor (stii sa citesti si interpretezi documentatia noua). Insa multi nu inteleg rolul facultatii, se aseapta sa-i dadaceasca cineva iar la final vor urla ca nu i-a ajutat sistemul ! Uite ca unii multumesc sistemului acesta "varză" (in el si-au luat zborul doar) ajungand specialisti foarte buni, apreciati de colegii lor de pretutindeni.

Edited by neagu_laurentiu, 15 July 2013 - 06:02.


#53
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013

 neagu_laurentiu, on 15 iulie 2013 - 05:47, said:

Insa multi nu inteleg rolul facultatii, se aseapta sa-i dadaceasca cineva iar la final vor urla ca nu i-a ajutat sistemul !

Nu e vorba de dadacit ci de faptul ca facultatea se face prost. In Apus nu esti pus de tocit chestii antice ca asa e in capul unui profesor sau esti invatat prost de profesor ca a inteles prost anumite lucrurile din materia ce o preda si nici nu este pus sa lucrezi cu echipamente de cateva decenii. Firmele cauta in general oameni cu experienta si  care sa stie sa lucreze pe echipamente moderne ce le faci. In IT lucrurile sunt mult mai simple ca poti singur sa te apuci sa te bagi in ceva proiecte pentru tehnologii gratuit ( gen Linux  - imi scapa termenul ) sau sa creezi tu niste aplicatii software proprii pe care sa le pui in portofoliu.

Sa nu mai zic de faptul ca fiind niste grupe destul de mari, daca nu ai habar de inginerie ( cum au altii din cunostinte de dinainte de facultate ) nu prea poti sa te inveti la laboratoare ca sunt prea multi oameni si nimeni nu are timp sa iti explice. Stiu ca era un profesor la Masini si Actionari Electrice ce incepea sa tot vorbeasca cu cos phi si alte chestii cand trebuia sa iti spuna niste chestii de baza pentru partea practica de laborator cum ar fi cum sa recunoscuti diferitele masini. Ghinionistii stateau la omul asta care spunea povestile lui de adormit copiii despre cosinusurile si phi-urile lui in timp ce o alta profesoara ( erau 2 profesori care se ocupau fiecare cu o jumatatea de grupa ) le explica clar la studenti despre cum sa recunoasca masinile si ii si intreba sa vada daca au inteles. Iarasi imi aduc aminte de Utilizarea Energiei Electrice care laboratorul s-a facut ultra-urgent ( ne tot amanase profesorul respectiv ) ajungand sa facem 2 laboratoare intr-unul singur iar apoi a zis ca ne da o tema ca sa nu ne mai puna sa facem ceva laborator.

Iarasi am vrut sa fac o lucrare foarte buna pentru Sesiunea de Comunicari Stiintifice si la un moment dat mi s-a stricat aparatura. Ii tot spun la profesoara indrumatoare care spune ca va vorbi cu o firma sa repare si tot a vorbit ca am ajuns sa prezint lucrarea fara partea practica ( de saptamani bune nu s-a putut repara aparatura ca sa pot lucra cu ea ). Si era destul de nasol cand am prezentat la acea sesiune de comunicari stiintifice ce sa facea la automatica si eu nu aveam aparatura si partea practica. Am primit mentiune ( probabil din cauza ca eram la Energetica si am facut prezentarea ceva mai buna ca alti studenti de acolo - apropo sa nu mai zic de faptul ca vin nu stiu cati profesori sa ne predea cu slide-uri si habar nu au cum se face o prezentare powerpoint ) dar nu m-am bucurat prea bine ca am vrut sa fie o lucrare chiar foarte buna. Si cand ma mai stresam ca doream sa fac o lucrare buna si nu primeam informatiile de care aveam nevoie de la respectiva indrumatoare, profesoara imi spunea ca sa nu ma mai stresez ca oricum altii stau mult mai prost ca mine. Asa ca te rog nu imi vorbi de dadaceala.

Daca nu cunosti oameni din firme de specialitate si nu ai ceva profesor care sa te ajute sa ti se deschida unele usi te stresezi si nu rezolvi mai nimic. Stiu ca pentru acest proiect cu care am fost la sesiunea de comunicari si pe care vreau sa il folosesc si pentru lucrarea de diploma la un moment dat m-am plictisit sa astept de la profesoara sa faca rost de tot felul de scheme si am inceput sa trimit eu mail-uri la firmele ce au facut respectiva aparatura. Dar si acolo oamenii ori nu m-au bagat prea tare in seama ori nu puteau sa ma ajute ca aparatura nu se mai fabrica in respectiva firma.

  De exemplu, ceream la o firma sa inteleg mai clar cum se face comunicarea echipamentului ( trebuia trimis un anumit cod anume pentru aparatura ca sa comunici cu ea ) si oamenii imi spun ca nu mai au respectiva aparatura de ceva timp si mi-au trimis un link catre o aplicatie care face deja treaba respectiva ( desi doream eu sa fac o aplicatie ). Documentatia echipamentului era facuta prost cu multe imagini si chestii foarte de baza si era dat si un exemplu de aplicatie care cred ca era facuta in ceva limbaj Visual Basic sau nu stiu ce ( inca nu am reusit sa imi dau seama care era limbajul si am tot cautat pe net la anumite functii sa vad ce face si nu am gasit ). Ideea e ca ceream sa mi se explice anumite chestii cum se fac sau macar respectivul program sa mi-l dea scris in limbajul C++ ca sa il pot citi si eu si sa inteleg iar oamenii nu mi-au dat nimic iar la un moment dat nu mi-au mai raspuns la mail.

O alta chestie ce mi s-a parut enervanta si de care a mentionat si fostul decan este faptul ca sistemul de invatamant din tara e facut praf. Copiii sunt invatati la scoala sa li se predea ceva si sa recite ce li s-a dat de tocit si eu cand ajung sa imi fac lucrarea de licenta habar n-am cam in ce ar trebui sa conste. Ne spunea fostul decan ca in tarile occidentale elevii sunt obisnuiti sa faca tot felul de lucrari si sa nu astepte toata informatia de la profesori. Si normal ca dupa ce 12 ani esti invatat sa tocesti e destul de nasol ca apoi sa stii sa te descurci singur in a cauta informatia necesara. Iarasi ne spunea decanul actual ca s-a trezit ca la facultate in anul I se preda cum sa folosesit word si chestii de baza si omului i se parea o prostie asta. Si de asta a schimbat in ultimii ani si a pus sa se predea MATLAB de la inceput caci sa fii la facultate de inginerie si sa nu stii sa folosesti un office e imposibil.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate