Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Momentul Aprilie 1964

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...
 Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 

Wifi Repeater Outdoor

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
Am următoarea configurație: două clădiri, cu vizibilitate directă între ele și aflate la o distanță de cca. 120 m. una de alta. Prima are acces la internet fix, a doua nu. Aș vrea să pun în prima clădire un ruter configurat ca acces point, în a doua unul care să funcționeze ca repeater.

Care e problema mea: să aleg un hardware suficient de puternic pentru a da semnal în amândouă locațiile (clădiri P+1+M) și, totodată, pentru a face legătura între cele două rutere; ar fi importantă și fiabilitatea - pentru a avea vizibilitate directă, ruterele ar trebui instalate la mansardă, într-un loc mai greu de ajuns pentru resetări dese. Mi s-a recomandat de către cineva așa ceva: http://www.emag.ro/a...u/pd/ERSPTBBBM/ - dar mi se pare scump și nici nu-s sigur că rezolvă toate problemele de mai sus.

Mă puteți ajuta cu o recomandare, cei care v-ați mai confruntat cu așa ceva?

Mulțam!

#2
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,354
  • Înscris: 21.04.2005
Din cite inteleg vrei ca al doilea echipament sa primeasca semnal de la primul,de la 150m si totodata sa distribuie si in interiorul unei cladiri in care semnalul ar trebui sa treaca pin 2 plansee de beton armat .
O solutie cit se poate de proasta si cu randament 0 in final.
Problema se rezolva punand 2 echipamente in bridge care sa comunice unul cu altul.Astea se monteaza afara cit mai sus posibil.Din ethernetul celui de-al doile se poate redistribui internetul in interiorul cladirii cu alte echipamente dedicate scopului. Ca echipamente de exterior i-ti recomand 2 buc din astea http://www.antenewir...ro/88998.p.html
In intrior poti pune 1,2 buc routere mai ieftine ,ceva TP-Link si in felul asta o sa ai o conexiune stabila si in a doua locatie

#3
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
Bine, ideea e că sunt condiţionat la WiFi prin natura funcţiunii clădirii, e vorba de o pensiune montană, şi nu e nevoie să ajungă până la parter, doar la etajul ambelor construcţii - deci e impractică o conexiune ethernet...

Eşti sigur pe puterea de emisie a acelui Nanostation Loco M5, pentru a face legătura la aşa distanţă fără pierderi sensibile?

#4
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Mergi pe acele Nano-uri, sunt foarte ok. Ei fabrica, in principal, astfel de echipamente.

#5
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
Dar, ca topologie, ar merge ca în a doua locaţie să leg acel Nano tot prin WiFi la un ruter de interior (un fel de repeater-over-repeater), sau e musai prin ethernet?

Şi, în plus, nu mi-e limpede: ele se alimentează clasic, de la priză, sau doar prin cablu ethernet?

Edited by rv, 13 June 2013 - 19:51.


#6
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,354
  • Înscris: 21.04.2005
Se alimenteaza prin PoE.Daca te uitai la specificatii vedeai ca lucreaza in banda 5ghz
Deci legi un router de al doilea prin ethernet. Au integrate antene directionale in ele si nu ai cum sa faci repetor sa dea semnal si in cladire.
Pe de alta parte in 5 ghz degeaba le faci repetor ca nu prea o sa le vada multi in bada aia.
E scump daca cheltiueste pensiunea aia inca un 100 lei pentru un router de interior ,ca sa le mearga bine ?

#7
pelikanu

pelikanu

    tread carefully

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 19.08.2005
Eu zic sa tragi un fir intre cele 2 cladiri. Nu UTP ci S/FTP - si in cazul in care distanta este intr-adevar prea mare, pune un switch ordinar undeva pe la jumatatea distantei - alimentat prin acelasi fir S/FTP.

Asa rezolvi complet problema conexiunii - si cred ca-i cea mai ieftina varianta.

#8
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
@ndor: Deci, ca să fiu sigur că am înţeles soluţia ta: la ruterul din locaţia 1 leg primul Nano, pe care-l configurez în mod AP, iar al doilea Nano, pe care-l configurez în mod Bridge, îl leg în locaţia 2 la alt ruter?

Cum ziceam mai sus, nu-i atât problema de bani, cât de fiabilitate - ruterele vor fi într-o locaţie mai greu accesibilă, deci dacă se blochează des va fi mai greu să le resetezi. Îmi poţi recomanda un model anume, din perspectiva asta?

@pelikanu: Nu se poate trage fir direct, din cauza distanţei, nici pune vreun switch, din cauza geografiei zonei (de munte, mai sunt pe acolo nişte brazi, traversezi un drum, mai e încă o casă etc.)... plus că strică priveliştea :)

Edited by rv, 13 June 2013 - 20:58.


#9
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,354
  • Înscris: 21.04.2005
Da ,al doilea il setezi in mod client - bridge sau le poti seta pe ambele in mod wds si in felul asta faci in link transparent intre cele doua locatii..
Din eth-ul celui de-al doilea te duci in interior cu cablu catre wan-ul altui router  sau Ap care va imprastia semnalul in interiorul cladirii. Poti folosi foarte bine pentru asta acelasi tip de echipament dar in banda de 2.4ghz.
Sunt destul de fiabile,nu se blocheaza ,dar intodeauna ,ar exista si riscul asta. Nimeni nu-ti poate garanta la un echipament ca nu se va bloca niciodata ,Chiar la Cisco se mai poate intampla uneori,asa ca ce ceri tu ar fi ceva in genul ca vrei sa fii mintit frumos .Sau sa-ti se spuna ce-ti place sa auzi Posted Image .
Pot sa-ti spun ca am citeva de astea montate pe niste campuri care oricum se reseteaza cind mai pica curentul,dar nu trebuiesc setate din nou.

#10
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
Bineînţeles că nu-s absurd să am pretenţia să nu se blocheze niciodată, dar ai amintit de ruterele TP-Link, cu care, în măsura în care le-am folosit, n-am avut cea mai bună experienţă (un TL-WR542G, de pildă, se bloca la fiecare cădere de curent dacă avea link pe WAN, sau un TL-WR740N trebuia resetat săptămânal, fiindcă nu mai aloca adrese noi pe DHCP :) )

O ultimă întrebare - există ceva similar cu Nano-urile acelea, dar cu alimentare separată, nu PoE? Sau ăsta-i un «feature» la aşa echipamente, ca să reducă riscurile în caz de şocuri electrice outdoor?

#11
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,354
  • Înscris: 21.04.2005
TP-link-ul l-am dat doar ca exemplu ce ai putea folosi in interior la costuri reduse .Nu e musai sa pui TP-Link. Desi pot spune ca am unii clienti care au pus 740 cu dd-wrt pe ele si au si uitat pe unde sunt,in sensul ca nu au mai avut nici un fel de problema cu ele .Cu 542g -ul cam asa e cum zici....serie proasta.
Acum ce sa zic,eu am inteles ca echipamentele de exterior sunt mai dificil de accesat , in legatura cu reset-ul, dar la ala de interior ce mare problema ar fi daca se scoate /se baga in priza uneori , in caz de blocare ? Poti pune si ceva mai scump..mai profi ,de la Mikrotik ,de exemplu .

Tote echipamentele destinate sa lucreze outdoor au alimentarea prin PoE .Nano este un echipament de exterior. Vine la pachet cu propriul lui alimentator cu PoE.
Practic nu vad de ce ai pune la exterior un echipament cu alimentare separata !!!

#12
niceguy12

niceguy12

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 09.05.2010
salut, ma bag si eu in vorba cu voi. presupun ca el nu stie ce inseamna 'poe' si asta il sperie in traducere inseamna 'power over ethernet' adik ce vrea sa zica asta, pe cablu ethernet sunt 4 perechi de fire pentru o conexiune normala trebuiesc doar 2 perechi de fire(conexiune normala 10/100 daca vb de gigabyt atunci trebuiesc toate 4) pe celelalte 2 perechi de fire se face alimentarea dispozitivului. din ce spune initiatorul topicului se mai intelege ca nu face diferenta intre reset si restart, la aceste device`uri odata setate nu au nevoie de reset decat in caz ca sia bagat careva ghiarele prin ele sau siau primit un soc de curent ceea ce sar putea sa duca la schimbarea lor si nicidecum la un reset. in caz ca se blocheaza foarte simplu le scoti din priza astepti intre 10 secunde si 1 minut apoi il bagi iar. daca vrei ceva fara probleme mergi pe nano station asa cum ti sa recomandat sau daca vrei ceva mai profesional cauta ubiquity sau mikrotik.

Edited by niceguy12, 16 June 2013 - 15:48.


#13
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
@all: Mulţumesc mult! M-am lămurit. O să merg pe topologia de reţea discutată mai sus cu ndor.

@niceguy12: Mulţumesc pentru sugestiile de brand-uri. Ştiam ce înseamnă PoE, dar în contextul locaţiei despre care discutăm mă întrebam dacă nu e o complicaţie (adică un transformator integrat care, dacă se întâmplă ceva, implică schimbarea cu totul a dispozitivului). N-am mai folosit până acum dispozitive outdoor şi nu cunoşteam fiabilitatea NanoStation.

Off-topic, legat de «reset-uri şi restart-uri» (dincolo de problema semantică în care nu vreau să mă bag): cum ziceam mai devreme, am avut probleme în trecut cu rutere la care trebuia să dai revenire la «Factory Defaults» - asta fără să-şi bage nimeni ghearele în ele sau să primească suprasarcini electrice; a fost o problemă de firmware, reparată într-o actualizare ulterioară. Poate au fost nişte cazuri particulare. Altfel, sigur că majoritatea problemelor s-au rezolvat prin simpla repornire - dar, oricum, nu ăsta e subiectul acestui topic.

Edited by rv, 16 June 2013 - 20:30.


#14
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
Aș vrea să fac upgrade acelor NanoStation Loco M5 (care sunt limitate la 2x150Mbps wireless și la 100Mbps wired) la niște dispozitive gigabit, îmi puteți recomanda ceva similar ca funcționalitate de la Ubiquity? Am încercat să mă uit pe site-ul lor, dar nu reușesc să identific un echivalent.

(Sau nu neapărat de la Ubiquity, deși am fost foarte mulțumit de fiabilitatea NanoStation-urilor...)

Edited by rv, 19 March 2023 - 22:47.


#15
NikoroB

NikoroB

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,562
  • Înscris: 26.05.2022
Teoretic inlocuitorul ar trebui sa fie Loco5AC, dar pentru throughput mai mare si stabilitate mai buna, poti pune un link pe 60Ghz, ceva de genul AF60-HD-EU.

#16
rv

rv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 28.01.2004
Mulțumesc, nu știu cum de mi-a scăpat acel Nanostation Loco AC 🤦

AirFiber-ul e overkill pentru ce am nevoie, voiam doar să folosesc toți cei 300 Mbps oferiți de ISP în locația respectivă.

#17
NikoroB

NikoroB

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,562
  • Înscris: 26.05.2022
Am crezut ca vrei gigabit. Da, pentru 300Mbps ar trebui sa fie ok nanostation loco cu AC.

#18
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,354
  • Înscris: 21.04.2005
De la Ubiquiti nu cred vei gasi ceva adecvat pentru ce ai nevoie acolo. 5ac doar prin faptul ca are port eth gigabit nu inseamna ca si va duce o conexiune radio la nivelul ala .
Te sfatuiesc sa mergi pe Mikrotik si sa alegi un bridge in 60 Ghz . Foarte fiabile si pret modic .
Si sunt si gata configurate ca bridge. Nu trebuie decat sa le bagi in priza si sa le orientezi unul catre celalalt .
https://mikrotik.com...60-ghz-products

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate