Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @pufonel!

lichid racire Tico Daewoo

Laptop Asus nou cu ssd 980gb scri...
 Multimedia, Office - AV1, x265 De...

Platformele online schimba ordine...

Impas succesiune

Share imagini iPhone HEIC?
 xiaomi se blocheaza

Carbonaut, not great, not terribl...

Amplificare semnal GSM

Oneplus 10T
 Va doriți revenirea tramvaielor p...

Ce inseamna "modificare publi...

Alegere laptop dintre variantele ...

Constructie bicicleta electrica
 

arch linux noob

- - - - -
  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#37
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,540
  • Înscris: 31.01.2009
Xfce4 e modular, ca și Kde4, pe lângă pachetul/ grupul xfce4 trebuie instalat și xfce4-goodies.  Sunet? Xfce4-mixer, gstreamer, gstreamer0.10-base-plugins. Mai bine citește aici: https://wiki.archlin...ndex.php/Xfce4, mai ales https://wiki.archlin...php/Xfce4#Sound

Adaugi controale in panou ca-n screenshot, clic dreapta pe panou- Panou- ...
[ https://i.imgur.com/rUonAlZ.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by shogun1, 08 June 2013 - 17:45.


#38
andrei_kick

andrei_kick

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 192
  • Înscris: 06.01.2013
gata, am configurat tot. am problema cu sunetul dar cred ca isi revine. adica am dat la maxim s-a blocat si am pus castile ca se auzea aiurea si cand am scos castile nu se mai aude deloc in boxe.
ultimele intrebari. cum sterg bara de jos de la xfce ca ma enerveaza.imi dati si mie un link catre o carte care te invata Arch linux? adica sa lucrez din consola. sa deschid browserul din consola, sa deschid consola printr-o scurtatura de taste, etc.
va multumesc foarte mult. chiar iubesc linuxu.
pentru  o retea wireless mai trebuie sa instalez ceva? cum ma conectez la una? cum se numeste programul pentru wireless? ca sal pun sus langa volum

Edited by andrei_kick, 08 June 2013 - 18:23.


#39
tavitu

tavitu

    Fii și tu un super-erou: Vaccinează-te!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,821
  • Înscris: 16.02.2009
Carte:
Engleza
https://wiki.archlinux.org/
google.com

Wireless, sunt multe posibilitati:
https://wiki.archlin...dex.php/Network
https://wiki.archlin.../Wireless_Setup

Eu unul folosesc Network-Manager si sunt multumit, altora nu le merge chiar asa de bine.

#40
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Într-un post mai sus (post 7) ti-am recomandat un tutorial în limba română cu tot ce ai nevoie pentru a avea un Arch GNU/Linux funcțional, dar văd că nu vrei să citești. Sunetul nu îți merge pentru că nu ai configurat alsa, (în terminal tastezi alsamixer și o să îți apară canalele de sunet, posibil ca unele dintre ele să fie mute, va trebuie să apeși tasta "M" și apoi săgețile direcționale pentru a crește/descrește volumul; apoi salvezi setările de le-ai făcut, tot tastând în consolă alsactl store).

LE: Apoi instalezi pulseaudio pentru sunet când ai deschise mai multe aplicați, altfe nu vei avea sunet decât pentru fiecare în parte.

Edited by AnbuBlack, 08 June 2013 - 18:37.


#41
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,540
  • Înscris: 31.01.2009
Panou> clic dreapta pe el- alegi Panou 2 (cel de jos, 1 e cel de sus)- clic pe X (Eliminați panoul selectat).
Pornești o aplicație în terminal tastând numele acesteia: Firefox, xterm, konsole, etc. Mai poți folosi Run (combinația Alt+F2 și tastezi numele aplicației). Ctrl+Shift+n deschide un terminal. Vezi în bara de meniuri a terminalului (Ctrl+Shift+t deschide un tab nou, Ctrl+d închide tabul/ terminalul, Ctrl+PgUp/ PgDown schimbă tabul, Ctrl+a te duce la începutul liniei/ comenzii, Ctrl+e la finalul acesteia, Ctl+u șterge linia scrisă, etc)
Poți seta hotkeys, așteaptă useri de Xfce, eu folosesc Kde4 unde e simplu: http://stressat.blog...piz-fusion.html. Pe același blog sunt materiale despre linia de comandă.
Vezi ce au spus cei doi colegi înaintea mea! Eu folosesc wicd pentru wireless: https://wiki.archlin.../index.php/Wicd.

LE: felicitări pentru reușită! Mă mir puțintel (nu prea asculți atent ce-ți spune lumea...), dar ai reușit.
Bucură-te de Linux!

Când termini de setat după plac fă-ți un backup partiției /, poate-ți folosește vreodată... Posted Image  Fă backup periodic, lunar sau chiar mai des (ești la început).
Clonezilla e simplu și sigur! http://queen-soft.bl...ratuita-la.html

LE2: uitasem, uite un material referitor la lucrul în terminal, ignoră partea cu urpmi (managerul de pachete Mandriva, în Arch e pacman), poți încerca unele chestii:
http://wiki.mandriva...2011/terminal_1
http://wiki.mandriva...2011/terminal_2

Edited by shogun1, 08 June 2013 - 18:59.


#42
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Shortcut-urile pentru Xfce se găsesc în Settings Manager->Window Manager->Keyboard; sau mai pot fi definite anumite shortcut-uri pentru diferite aplicați  în Settings Manager->Keyboard.

Edited by AnbuBlack, 08 June 2013 - 19:06.


#43
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013
De 2 zile oricat incerc sa fac update in Arch Linux , primesc aceasta eroare :
error: key "error: key "5F702428F70E0903" could not be looked up remotely
error: required key missing from keyring
error: failed to commit transaction (unexpected error)
Errors occurred, no packages were upgraded.
" could not be looked up remotely
error: required key missing from keyring
error: failed to commit transaction (unexpected error)
Errors occurred, no packages were upgraded.
   Mentionez ca din aprilie a.c. n-am avut nici o eroare la update (#pacman -Syyu), ca in ultimele sapatamani n-am instalat nici un program nou , ca  am cautat solutii pe Arch Forums si am incercat unele sugestii gasite (#pacman-keys -r error: key 5F702428F70E0903 ; #pacman-db-update # , s.a. ) dar n-am reusit ; sunt in pragul unei decizii : reinstalez din nou Arch? Ma poate ajuta cineva , daca nu e prea complicat , mai simplu pentru mine ar fi sa reinstalez SO . Va multumesc !

Edited by Invoc, 30 August 2015 - 16:58.


#44
Zinus

Zinus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,735
  • Înscris: 23.04.2014
Ruleaza aceasta comanda ca root
pacman-key --refresh-keys

Aceasta comanda va actualiza cheile si ar trebui sa poti actualiza Arch linux.

#45
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013

View PostInvoc, on 30 august 2015 - 16:56, said:

De 2 zile oricat incerc sa fac update in Arch Linux , primesc aceasta eroare :
error: key "error: key "5F702428F70E0903" could not be looked up remotely
error: required key missing from keyring
error: failed to commit transaction (unexpected error)
Errors occurred, no packages were upgraded.
" could not be looked up remotely
error: required key missing from keyring
error: failed to commit transaction (unexpected error)
Errors occurred, no packages were upgraded.
   Mentionez ca din aprilie a.c. n-am avut nici o eroare la update (#pacman -Syyu), ca in ultimele sapatamani n-am instalat nici un program nou , ca  am cautat solutii pe Arch Forums si am incercat unele sugestii gasite (#pacman-keys -r error: key 5F702428F70E0903 ; #pacman-db-update # , s.a. ) dar n-am reusit ; sunt in pragul unei decizii : reinstalez din nou Arch? Ma poate ajuta cineva , daca nu e prea complicat , mai simplu pentru mine ar fi sa reinstalez SO . Va multumesc !

Ruleaza aceasta comanda ca root
pacman-key --refresh-keys

Aceasta comanda va actualiza cheile si ar trebui sa poti actualiza arch linux.

Am incercat-o si pe asta , rezultatul : pacman-key --refresh-keys
gpg: refreshing 80 keys from hkp://pool.sks-keyservers.net
gpg: connecting dirmngr at '/root/.gnupg/S.dirmngr' failed: IPC connect call failed
gpg: keyserver refresh failed: No dirmngr
==> ERROR: A specified local key could not be updated from a keyserver.

Edited by Invoc, 30 August 2015 - 17:45.


#46
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Incearca:
ntpdate 0.ro.pool.ntp.org
pacman -Syy archlinux-keyring

Daca tot nu vrea atunci incerci unul din serverele de mai jos:
keyserver hkp://pgp.mit.edu:11371
keyserver hkp://keyserver.kjsl.com:80
keyserver hkp://ipv4.pool.sks-keyservers.net:11371

Si apoi:
pacman-key --populate archlinux



#47
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013
@ MembruAnonim :  Dooone!!!!   A mers din prima cu comanda :
pacman -Syy archlinux-keyring
  Am si o nelamurire , va rog , comanda :
ntpdate 0.ro.pool.ntp.org
cum o execut ? Cu pacman ? Cu editor text (aici cum?) ?

Am actualizat si eu mirrorlist , dar , desigur ca n-am stiut de serverele indicate de Dv. Va multumesc , cu stima , Invoc .

Edited by Invoc, 30 August 2015 - 18:23.


#48
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
ntpdate sincronizeaza data sistemului cu un server. Se executa din terminal ca orice alta comanda pe care o dai in terminal. pacman e o comanda, ntpdate e alta comanda.

PS: Acel Dv. de mai sus ma face sa ma simnt batran :ninja:

Edited by MembruAnonim, 30 August 2015 - 18:44.


#49
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013

View PostMembruAnonim, on 30 august 2015 - 18:43, said:

ntpdate sincronizeaza data sistemului cu un server. Se executa din terminal ca orice alta comanda pe care o dai in terminal. pacman e o comanda, ntpdate e alta comanda.
    Am inteles , va multumesc .

#50
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Cu placere. ;)

#51
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,314
  • Înscris: 11.11.2005
Eu am rezolvat-o cu:

rm -rf /etc/pacman.d/gnupg
pacman-key --init
pacman-key --populate archlinux
, dupa ce am reusit sa instalez ntp pentru sincronizare ceas/data
timedatectl set-ntp true

https://wiki.archlin...stemd-timesyncd

Edited by xxvirusxx, 30 August 2015 - 19:30.


#52
Zinus

Zinus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,735
  • Înscris: 23.04.2014
L-a mine se rezolva cu simpla actualizare a cheilor.

#53
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,314
  • Înscris: 11.11.2005
Eu facusem clean install

#54
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013
@ xxvirusxx : ati avut poate ceva conflicte intre programe ; am citit si eu ca eroarea apare de obicei dupa program(e) nou instalate ; la mine a aparut spontan , nu instalasem nimic ; am dat si o comanda apropiata de cea sugerata de MembruAnonim , dar nu identica si n-a mers cu comanda mea (#pacman -S keyring ; repet , cu asta n-a mers)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate