Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

FINLANDA - informatii importante privind emigrarea

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
No replies to this topic

#1
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,787
  • Înscris: 25.06.2007
Atentie, textul original e din martie 2009, majoritatea informatiilor sunt actualizate, posibil insa sa fi ramas si unele depasite!


Deschid acest topic despre emigrarea in Finlanda sintetizand aici unele dintre informatiile pe care le-am oferit prietenilor mei, uimiti ca am ales sa plec intr-o locatie  foarte putin cunoscuta, (privita uneori ca o tara europeana ''exotica')'.

Intr-adevar, de ce emigrare in Finlanda? De ce emigrare in tara cea mai nordica si cu cea mai slaba densitate a populatiei din UE ?

Avantaje:
-o tara linistita
-invatamantul cel mai performant din Europa si printre cele mai performante din lume, gratuit
-sistem medical foarte avansat (de ex.mortalitate infantila pe jumatate cat cea din SUA etc)
-protectie sociala excelenta
-un mixaj intre o societate tehnologizata si o natura foarte curata (peste 70% din teritoriu e impadurit).
-societate functionala si practic lipsita de coruptie
-nu in ultimul rand, lipsa restrictiilor pe piata muncii

Dezavantaje:
-Locurile de munca se gasesc foarte greu in aceasta perioada, inclusiv pentru cetatenii finlandezi.
-Cunoasterea limbii e esentiala, exceptie fac unele joburi din IT sau din alte domenii foarte specializate

Fac aici o mica paranteza si ii rog pe cei certati cu munca si cu bunul simt, pe cei pusi pe capatuiala, pe cei obisnuiti cu micile (sau marile) smecherii, pe manelisti, pe cei care sa cred buricul pamantului, pe cei care ar veni aici ca sa stea pe ajutor social si pe alte specimene de acest gen, sa stea acasa! Sau sa plece pe unde-or sti! Nu de alta dar aici nu se vor adapta si nici nu o sa dea nimeni vreun cent pe ei!
Aici sunt bineveniti oamenii onesti, muncitori, care isi cunosc lungul nasului si care vor sa se integreze intr-o societate a normalului.

Cum se poate pleca?
Pentru cetatenii romani metodele de stabilire in Finlanda sunt:
-contract de munca cu durata mai mare de 1 an (preferabil cel putin 2 ani pentru primirea cardului KELA, de asigurari sociale).
-casatorie
-studii cu durata de mai mult 1 an, impreuna cu prezentarea unui extras bancar care sa ateste detinerea unei sume de bani suficiente pentru trai
-prezentarea unei dovezi (extras bancar) care sa ateste detinerea unei sume de bani suficienta pentru cel putin un an. Cuantumul acestei sume e specificat doar pentru cetatenii extracomunitari dar se pare ca aceeasi regula se aplica si cetatenilor EU.  Este vorba de 600 euro/luna/persoana. Edit 29.8.2014: se pare ca s-a schimbat treaba. Pe migri.fi a aparut un tabel in care se specifica clar sumele necesare, care nu sunt deloc neglijabile: 12.000/an pt o persoana singura, 20.400/an pt un cuplu fara copii, 26.400 pt un cuplu cu un copil etc etc. Pagina respectiva se poate consulta aici.
Edit 9/2020: se pare ca nu mai trebuie o anumita suma de bani, vezi aici.
Ce trebuie facut apoi ?
-Vizita la maistraati (Institutia Notarului), pentru inscriere in populatie (cu dovada ca stai aici: adeverinta de student, contract de munca, contract de inchiriere locuinta), primirea numarului personal (henkilotunnus) si eliberarea dovezii cu localitatea de rezidenta.
Obtinerea henkilotunnusului este deci primul pas pentru a deveni rezident in Finlanda.
-Vizita la politie - inregistrare pt a sta peste 3 luni si luarea in evidenta a adresei.
Mai e de adaugat faptul ca in Finlanda, dupa ce v-ati pus in regula cu toate actele, hartiile etc, comunicarea cu autoritatile se face in general electronic, de pe situl institutiei dorite, prin autentificare cu ajutotul henkilotunnusului si a contului bancar. Un portal care reuneste principalele e-servicii e suomi.fi

Cum e in Finlanda?
Exista multe idei preconcepute despre Finlanda: limba imposibila, clima aspra, peisajele monotone, preturile imense, opinia publica ostila imigrantilor.
Nu e chiar asa: conform unor studii Finlanda e o tara immigrant friendly, cotata pe locul 9 in topul celor mai bune tari pentru imigranti (in articolul respectiv cred s-a strecurat o greseala, veniturile anuale per familie sunt un mod cert mai mari, vezi sectiunea referitoare la salarii)

Limba e foarte grea, exista 16 cazuri gramaticale, verbele au reguli de declinare foarte complicate) dar in toate orasele mai mari exista cursuri gratuite de invatat finlandeza, organizate de Oficiul Fortelor de Munca, de diverse fundatii sau de asa numitele ''licee de adulti'' (echivalente fostelor Universitati populare din Romania). E din aceeasi familie cu maghiara, estona si lapona dar cu prima nu seamana decat la structura gramaticala, vocabularul fiind foarte diferit (cu exceptia a vreo 100 de cuvinte, incredibil, nu?). Cu estona si lapona e partial reciproc inteligibila (slaba consolare pentru un roman). In general dureaza intre 1 si 2 ani pana la atingerea unui nivel lingvistic suficient pentru a gasi un loc de munca ce presupune cunoasterea finlandezei. Pe net se gasesc destule surse, un din ele ar fi aceasta: www.kotisuomessa.fi

Clima: cu incalzirea din ultimii ani clima din jumatatea de sud a Finlandei e foarte asemanatoare cu cea din zona Harghita-Covasna, poate chiar ceva mai bine pe coasta unde temperaturile nu scad sub -20 grade nici in toiul iernii. Zapada apare pe la inceputul lui decembrie si persista pana la inceputul lui aprilie iar in Laponia pana in mai. Vara sunt in general 20-25 grade, uneori chiar spre 30 grade pentru cateva zile (atunci finlandezii spun ca e canicula).
Later edit: astazi, 29.07.2010, record absolut pentru Finlanda: 37,2 grade la statia meteo a Aeroportului Joensuu, in Karelia de Nord

Orasele si peisajele: orasele sunt (poate cu exceptia zonei Helsinki) destul de diferite fata de cele din restul Europei. Urbanizarea a inceput destul de tarziu aici si nu veti gasi atmosfera de burg, catedrale si  fortarete medievale decat ca o exceptie. Zonele urbane sunt  nespectaculoase dar largi, cu densitate redusa a populatiei si cu muuuult spatiu verde. Practic aproape toate localitatile sunt la apa, cele de pe coasta la Baltica si cele de interior la nenumaratele lacuri finlandeze. Aceasta e si esenta tarii: lacuri si padure, lacuri si padure, uniform repetate pana in nord unde peisajul se schimba si unde muntii tociti in era glaciara, tunturi, dau un aer specific Laponiei.
Helsinki e situat frecvent in topul celor mai ''locuibile'' orase din lume, vezi aici (locul 3) si aici (locul 8) insa in clasamentele interne finlandeze titlul e castigat an dupa an de Tampere (vezi aici, in josul paginii, un clasament national).  

Preturile: da, sunt mari. La pretul alimentelor Finlanda se situeaza pe locul 3 in UE, dupa Danemarca si Irlanda, aproximativ 120% fata de pretul mediu UE. Cateva exemple: 1 l lapte 0.70-0.95 euro, zahar 0.70-0.90 euro/ kg, unt 2-3 euro/ 500 gr, faina 0.40-0.80 euro/ kg, paine 500 gr 1.50-2.50 euro, cartofi 0.50-0.70 euro/kg, pui congelat 5-6 euro/kg, pui rotisat 5-6 euro/kg, somon crud 6-10 euro/ kg, somon afumat 15-20 euro/ kg, bere 0.5l in general 2-2.50 euro, cascaval 5-25 euro/ kg, carne porc 5-10 euro/ kg, carne vita 10-25 euro/ kg, carne delicatesa (elan, ren etc) 30-50 euro/ kg, parizer 3-4 euro/ kg, salam 8-30 euro/ kg, fructele in general intre 1 si 3 euro/ kg, un pachet de cafea de 250 grame 3-4-5 euro, un borcan de 200 grame Nescafe Gold 7-8 euro, tigarile (Marlboro, Kent, Camel etc) 4.80 - 5.20 euro/pachet. Alcoolul e scump si e monopol de stat, cu exceptia berii si cidrului se vinde doar in magazinele specializate Alko. Pentru lista de preturi clik aici.
In oras o cafea e 1.50-2 euro, un Big-Mac 3.90 euro, o pizza de o persoana 5-6 euro, una pentru 4 persoane 12-15 euro, o intrare la un restaurant-buffet (platesti la intrare si mananci cat poti) intre 8 si 12 euro, un meniu la un restaurant mai bunicel 20-30-40 euro per persoana.
Finlandezii sunt pe primul loc in lume la consumul de cafea si de lapte si pe primul loc in Europa la consumul de inghetata, pe cap de locuitor.
Imbracamintea si incaltamintea sunt de calitate, adaptate conditiilor din nord si mai scumpe decat cele din Romania: in mare o pereche de blugi buni (Levi's, Tommy Hilfiger, Lee, Gant, Camel) costa 60-120 euro, o camasa 20-60 euro, o geaca groasa 50-300 euro, o pereche de pantofi 50-150 euro etc. Modelele de lux sunt mai scumpe. In perioadele de reduceri preturile scad in medie cu 50%. TVA-ul este de 22% (la alimente 12%).
Un bilet la cinema costa 10-12 euro iar unul la un spectacol incepe de pe la 30-40 euro.
Motorina costa 1.40-1.45 euro/l iar benzina in jur de 1.50-1.55 euro/l (martie 2015).
Minutul de convorbire de pe mobil costa  in jur de 7 centi (+tva) in orice retea (Sonera, Elisa/ Saunalahti, DNA, Moi) de pe cartele prepaid iar in cazul abonamentelor pretul poate fi mult mai mic. Deja pe la 20 euro sunt abonamente cu cate 5000 minute +  5000 SMS incluse. In primii 2 ani de locuit aici e mai dificil cu facutul abonamentelor, in sensul ca se percepe o garantie de 400 €. Telefoanele fixe sunt rare, cele publice s-au desfiintat prin 2007 pt ca nu le mai folosea nimeni. Companiile de telefonie ofera si conexiuni de internet, atat fixe cat si mobile.

Locuintele: chiriile medii sunt pe la 8-12 euro/mp/luna iar pretul locuintelor obisnuite variaza intre 1000 euro/mp (o casa mai veche intr-un orasel mai mic) si peste 3000 euro/mp (case sau apartamente nou-noute, moderne, in Helsinki, Espoo,Tampere si alte orase mari). Utilitatile si curentul electric nu sunt foarte scumpe, in general nu ajung la mai mult de 100 euro lunar pentru un apartament de 3 camere. De fapt costul energiei electrice este printre cele mai scazute din EU, cam la acelasi nivel cu cel din Romania (11,27 centi comparativ cu 41,67 bani in Romania, pret per kWh). Incalzirea e foarte bine pusa la punct, iarna finlandezii se bucura de 24-25 grade in casa. Nu cred ca mai e cazul sa precizez ca nu exista intreruperi la apa calda, curent etc.

Salariile sunt bunicele: salariul mediu brut in sectorul privat e de 3255 euro (conform datelor din 2010) , in sectorul de stat e ceva mai mic. Un vanzator sau o femeie de serviciu castiga pe la 8 -10 euro/ora dar un programator, medic sau inginer cu vechime poate lua intre 50 euro si 100 euro/ora (impozabil, desigur) uneori chiar mai mult. Impozitul e format din doua componente, impozitul local 18-21% si impozitul general care e variabil in functie de venituri. Majoritatea finlandezilor sunt impozitati cu 25-30% din venituri dar unii dintre cei cu profesii foarte banoase dau si spre jumatate din cat castiga ( 41% pt cei cu brutul de 12.000 euro/luna, 45% pentru cei cu brutul de 20.000 euro/luna etc). Bineinteles, salariatii cu astfel de venituri sunt extrem de putini. Impozitul maxim e teoretic de 60% (51,5% pentru cei care isi completeaza fisa fiscala) dar exista deduceri pentru unele credite, rate etc, nu plateste nimeni atat. Cine e curios poate face niste simulari aici. Oricum din cauza impozitarii progresive raportul dintre castigurile mari si cele mici ramane undeva sub 10:1, nu exista discrepantele uriase din Romania.
Cele mai frecvente joburi in randul strainilor sunt, in ordine: sofer, lucrator in curatenie, vanzator. Cei care au actele in regula (au henkilotunnus si permis de permanent residence) pot cere pe aceasta perioada (in care fac cursul de limba finlandeza) asa-numita indemnizatie de integrare (vreo 550 euro/luna daca nu ai copii, daca ai e mai mult).

Protectia sociala: familiile cu venituri foarte mici sau fara venituri sunt ajutate astfel: se considera pentru fiecare membru adult al familiei un necesar de 355 euro lunar (417 euro daca e celibatar) si pentru fiecare copil un necesar de 292 euro lunar daca e peste 10 ani sau de 263 euro lunar daca e sub 10 ani (mai amanuntit se poate vedea aici, dar e in finlandeza: http://www.stm.fi/Re...85/passthru.pdf ). Apoi la suma respectiva se aduna costul chiriei, al utilitatilor si al transportului . Estimativ, o familie formata din 2 adulti si 2 copii ar putea avea deci dreptul la o suma formata din 700-800 euro (chirie, transport, utilitati) plus inca 1200-1300 euro pentru traiul curent, deci un total de aprox. 2000 euro. Cu banii astia  familia respectiva traieste cel putin la fel de bine ca o familie din Romania aflata in primele 20 % ca nivel al veniturilor. Circa 15% din finlandezi sunt ''saraci'', adica au venituri sub 60% din media nationala.

Serviciile medicale sunt foarte bune, singura problema ramane (in sectorul public) accesul destui de greoi la un specialist, uneori poate dura luni de zile. Evident ca in cazul unei urgente pacientul se prezinta la camera de garda a spitalului si e investigat si tratat imediat. Un mare procent din cazuri e ''rezolvat'' la medicul de familie care investigheaza si trateaza mult mai multe afectiuni decat in Romania. Unitatea de medicina primara in Finlanda se numeste terveyskeskus (centru de sanatate) un fel de dispensar-policlinica foarte avansat care dispune de camera de garda, servicii de laborator, radiologie, saloane cu paturi pt bolnavii ce necesita urmarire, unde exista in unele cazuri si cabinete de diferite specialitati (de ex. diabetologie, ginecologie, geriatrie, psihiatrie, cabinet pt imobilizat fracturile necomplicate). Manoperele de mica chirurgie (de exemplu excizia unui neg, montarea unui sterilet etc) se fac tot la medicul de familie. Spitalizarea se plateste partial, e vorba de sume modice de genul 12 euro/zi. In cazul bolilor cronice care necesita tratament continuu, statul suporta tot ce depaseste 679 euro/an. Fiecare rezident permanent sau cetatean apartine de un anume medic de familie in functie de adresa, identificarea acestui medic si programarea se face foarte usor pe internet, pe situl localitatii de resedinta.

Oamenii: sunt mai seriosi si mai tacuti decat latinii dar fara a fi morocanosi (femeile si tinerii sunt chiar destul de comunicativi). Nu au prejudecati fata de imigranti sau daca au sunt foarte bine mascate. Sunt relativ frecvente cupluri formate dintr-un finlandez si un strain (uneori chiar straini de alta rasa: negri, asiatici). Femeile sunt emancipate, deseori practica profesii care in Romania sunt mai mult apanajul barbatilor: soferite de autobuz sau ambulanta, taximetriste, politiste, chirurgi. La locul de munca relatiile sunt informale, subalternii ii tutuiesc pe sefi iar sefii lucreaza de multe ori cot la cot cu angajatii de rand. Concediul este mai lung decat in Romania: pt incepatori 30 zile lucratoare, pt cu o vechime de pe peste 20 ani ajunge la 38 de zile lucratoare pe an.
Tinerii se asociaza in gasti si frecventeaza cluburile, discotecile, barurile cu karaoke, iarna pleaca in Laponia la schi, vara in croaziera in Suedia sau Estonia. Subcultura tineretului merge in general pe liniile punk, gothic, anarchy & death, hranita de vestitele formatii finlandeze de metal si exhibata stradal si in cluburi de haine negre, imprimeuri cu schelete si cranii, tatuaje si piercinguri (prezente chiar si la puberi de 11-12 ani).
Finlandezii sunt amatori de sport si au dotari corespunzatoare. Cand locuiam in Tampere, pe o raza de doar 2 km aveam o piscina olimpica de nivel international, 3 patinoare in aer liber (care vara devin terenuri de fotbal) un patinoar acoperit, 2 centre foarte mari de fitness si bowling etc etc. In parcuri oameni de toate varstele practica jogging-ul si nordic walking-ul. Pistele de bicicleta sunt omniprezente si o buna parte din populatie foloseste bicicleta zilnic (inclusiv batrani de 60-70 de ani). Iarna, mai toata lumea la copca, metoda sigura de racorire dupa ce te-ai incins in sauna. Finlandezii stau foarte bine la deținerea de ambarcațiuni, locul 2 in lume, imediat după Noua Zeelanda, având 210 barci la 1000 locuitori, mult peste cele 143 detinute de norvegieni sau cele 66 detinute de suedezi, de exemplu. E vorba însă de ambarcațiuni mai mici, majoritatea pt ape interioare (lacuri).
Finlandezilor le place sa isi petreaca vacantele in locatii sudice: Spania, Italia, Grecia, Turcia, Asia de Sud-Vest, Caraibe etc si sunt europenii care calatoresc cel mai mult in strainatate, conform unui studiu Eurobarometru

Invatamantul finlandez este printre cele mai performante din lume, la nivel preuniversitar: http://www.evz.ro/de...eaz-100523.html
Statul investeste masiv in institutiile de invatamant si cultura. Scolile arata incredibil de bine si sunt utilate absolut cu tot ce se poate dori. Lectiile se tin intotdeauna cu materiale didactice ajutatoare: computer, videoproiector, DVD-uri. Totul e flexibil, exista materii obligatorii si materii facultative. Clasele sunt relativ mici, in jur de 18-20 elevi si de obicei pe langa profesorul principal, la ora participa/ ajuta si un profesor-ajutator. Ora scolara tine 45 minute, pauza 15 minute. In pauza mare (30 minute) elevilor li se ofera o masa calda (gatita) gratuita, la cantina scolii.
Si invatamantul universitar e de buna calitate, toate cele 5 mari universitati finlandeze se situeaza in Top Shangai 400.
Taxe exista doar pt gradinita (in functie de veniturile familiei, taxa lunara poate ajunge pe la 280 - 290 €/ luna) in rest invatamantul e gratuit, inclusiv cel universitar si postuniversitar.
Pt cine doreste sa studieze in Fi, un punct de plecare poate fi http://www.studyinfinland.fi/
Finlandezii sunt educati, cei mai multi vorbesc bine engleza, eventual si suedeza (si nu ma refer doar la persoane cu studii superioare).
La fel, bibliotecile sunt ultramoderne, au enorm de multe carte de ultima ora atat in finlandeza cat si in engleza, germana, suedeza etc (chiar si romana), permit rezervari si prelungiri online de carti, casete, DVD-uri educative sau cu filme, desfasoara activitati culturale si, cel mai important, sunt extrem de frecventate de populatie.

Infrastructura e de foarte buna calitate.
Reteaua de autostrazi e relativ densa in sud, mai in nord e firava, cu toate ca cea mai nordica autostrada din lume se gaseste aici, intre Kemi si Tornio. Nu se percep taxe de autostrada, acestea sunt incluse in impozit si taxele pe carburant. O familie obisnuita poseda in medie 2 autoturisme. O caracteristica interesanta o reprezinta numarul mare de masini de epoca, asa numitele old-timer (in general ''frumoasele americane'' din anii '50 - '60) si motocicletele de mare capacitate (Harley-Davidson, Triumph) ce bubuie pe strazi toata vara.
Multi dintre finlandezi prefera insa transportul cu reteaua de autobuze (extrem de bine pusa la punct, in special in orasele mari) sau cu autoturismul propriu.
Transportul local in orase nu e foarte ieftin, costa cam 2-3 euro biletul sau 50-60 euro abonamentul lunar nelimitat.
Transportul feroviar e impecabil, trenurile intercity circula cu 160 km/ora iar cele expres cu 200km/h si nu sunt deloc aglomerate.
Legaturile aeriene spre Romania sunt inca scumpe (peste 200-250 euro un dus-intors), firmele low-cost nu au intrat inca pe o ruta mai putin ceruta.
Later edit: intre timp s-a desfiintat si cursa Finnair Bucuresti - Helsinki, se poate insa merge cu escala in Ungaria, Polonia, Austria, Germania etc

Dupa 5 ani de rezidenta, avand un nivel lingvistic suficient, se poate obtine cetatenia. Informatii detaliate aici. Pasaportul finlandez permite intrarea fara viza in 174 de state, situandu-se din acest punct de vedere pe locul I in lume (alaturi de cel britanic, german, suedez si american) si fiind superior celui francez, norvegian, elvetian, canadian, japonez etc.
Edit 11/2015: se pare ca doar 172 de state mai permit intrarea finlandezilor fara viza, Fi cazand acum pe locul 2 (pe locul 1 fiind acum UK si Germania).
Edit 9/2020: 188 tari, locul 4 in lume (sursa).
Edit 4/2021: 190 tari, tot locul 4 (sursa)

Merita amintita si posibilitatea emigrarii in regiunea autonoma Åland (un frumos arhipelag situat in Baltica, intre Finlanda si Suedia) unde exista o comunitate romaneasca destul de numeroasa. In Åland limba oficiala e suedeza. Emigrarea acolo presupune cam aceleasi lucruri ca si emigrarea in Finlanda continentala. Informatii mai amanuntite, in limba romana, aici si aici.

Nu inchei fara a aminti pe scurt in ce constau formalitatile pt cumpararea unei masini. Masina e destul de necesara aici, cu exceptia oraselor mari nu te prea descurci fara ea. Masinile mai vechi (10-15-20 ani) sunt foarte ieftine si fiind intretinute corespunzator functioneaza surprinzator de bine. De exemplu pt cei cu buget mai restrans se gasesc Toyote, Mazde, Opeluri, Forduri etc etc la cateva sute de euro, sub o mie. A se cauta pe http://www.nettiauto.com/en, http://www.autotie.fi/, www.tori.fi etc
Cumpararea unei masini e foarte simpla. Dupa ce primeste banii (de obicei se face transfer bancar online) vanzatorul completeaza partea 2 a certificatului de inmatriculare (rekisteröintitodistus, osa2) si il da cumparatorului, impreuna cu cheile masinii. In termen de o saptamana cumparatorul se prezinta la un katsastus, unde face verificarea tehnica anuala (care se face si de fiecare data cand masina isi schimba proprietarul) si acolo primeste noul certificat de inmatriculare pe numele lui. Cand se face vanzarea vanzatorul poate sa ceara si completarea luovutuskirja, care certifica transferul de proprietate, pt siguranta, in caz ca persoana ce cumpara nu face la timp demersurile amintite mai sus. Cumparatorul are deci datoria sa mearga la katsastus si la compania de asigurari. Nici vorba de umblat pe la Politie etc. Cumpararea unei masini de la un dealer e si mai simpla, acolo masina se vinde cu verificarea tehnica facuta iar de asigurare se ocupa vanzatorul masinii. De multe ori masinile se cumpara cu credit bancar contractat tot prin intermediul dealerului. Toate actele se fac deci acolo, dureaza maxim jumatate de ora pana pleci acasa cu noua achizitie.
Impozitul (se plateste dupa emisiile de CO2 ,un calculator, aici) + asigurarea (un calculator, aici) pe o masina obisnuita e in general de la cateva sute de euro pe an, pana cam intr-o mie, rareori trecand de aceasta suma. Nu se platesc taxe de autostrada, vigneta etc, in afara de impozit si asigurare mai costa doar verificarea anuala de la katsastus, vreo 50-60 euro.
Nu recomand aducerea masinii din Romania, pe langa taxa de inmatriculare piparata, masinile din Romania nu prea au scaune incalzite si niciodata sistemul de racordare la incalzire electrica a motorului pe timp de iarna, foarte necesar aici, si a carui instalare ulterioara costa de pe la 400-500 € in sus.
Pt amatorii de motociclete: sunt scutite de verificarea tehnica anuala insa asigurarea costa mult, uneori pe la 1000 euro/an.


TERVETULOA SUOMEEN!

Attached Files


Edited by Karhu, 26 April 2021 - 07:42.
update


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate