Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PPC Energy

Chefi de la Antena 1 s-au intors ...

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u

Recomandare rulouri exterioare us...
 Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...

Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...
 sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde
 Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea
 

Seminte de legume, plante aromatice si flori

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,036
  • Înscris: 17.03.2005
Nu am gasit niciun topic pe aici pe acest subiect si ieri cu ocazia recensamantului rasadurilor mi-am amintit de niste discutii de pe aici legate de o anumita firma.

Asadar, am cumparat ce e disponibil pe piata, in bucuresti si giurgiu (ma refer la firme)


  Gartenland.....scumpe, cam scumpe, 6-8 lei pentru cateva seminte, intre 8 si 25 de plante de regula.  
   Spunea lumea pe aici pe forum ca sunt proaste, varza, bune de nimic, etichete si ambalaj numa...
  Surpriza, TOT ce am pus a rasarit. au fsot seminte mai multe in plicuri, cam 2 per planta "declarata" , au iesit mare parte din ele, peste 75-80% din seminte plic, peste ce garanteaza ei pe eticheta.
    Scumpe dar ok, cat merita pretul ala... o sa vedem la recoltare daca e vreo diferenta, multe soiuri le am si de la producatori romani , mult mai ieftine , incomparabil...

    Agrosel si brandurile lor, gama premium si gamele mai ieftine putin, starsem si hobby (mai mult flori)
    Gama Agrosel cam 3 lei, gama starsem cam 2.5-2 lei , Premium cam 3.5-4.5 lei...
  Bune toate pentru gradinarul amator... Intre cele doua game ieftine difera putin soiurile, cele comune se gasesc si mai ieftin, difera putin si procentul de rasarire dar in mare  si pretul fiind unul mic se poate spune ca sunt foarte ok.
    Gama premium cuprinde si  plante mai "rare" in general (ardei deco, ceapa japoneza, dovlecei verzi si galbeni, etcetc... ), soiuri care nu prea se gasesc in gamele ieftine sau soiuri mai comune dar in general calitatea semintelor ese mai buna.
Per total vorbind, ca gradinar amator, sunt multumit de semintele de la Agrosel, decente pentru putini bani, iti permiti sa ai prin curte de toate pentru toate gusturile atata vreme cat nu ai pretentii de performanta la toate tipurile de plante...unele sunt mai bune, altele hobby clar fata de plantele din seminte mai scumpe... primesti ce platesti ba chiar putin mai mult.

  Agrosem: ieftine, au si plciuri mai mari, economice (fasole, mazare, porumb, etc...) in general ce gasesti pe toate drumurile dar au si plante mai greu de gasit (aromatice, ceapa de consumat verde, aromatice sau chair medicinale..)
Ok si astea, pret mic si calitate decenta pt amatorul care vrea sa se joace de-a gradina si sa manance o verzitura bibilita cu mana lui de cand era "atatica".

  Vilmorin: MEdiu de scumpe, incep de pe la 4.5 lei si se termina la 9-10....seminte mai multe decat Gartenland la aceiasi bani, ambalaje colorate, par ingrijit produse DAR am avut si experiente neplacute cu semintele lor. Acum cativa ani am cumparat de la ei pentru ca nu se gasea pe toate drumurile la pret mic salvie, tarhon, riznarin samd..
AM fost cam dezamagit de calitatea semintelor si am ramas asa cu o reticenta. Nu pre am mai cumparat de la ei decat ce nu am gasit pe la altii, 1-2 plicuri, acum par a fi mai ok dar parca tot nu m-au convins.

   Florina/Florian (bulgaria) - Preturi ok, cam 3 lei plicul, seminte in general multe (similar cu agrosel su agrosem de la noi), se gasesc aduse de bulgari sau in magazinele de specialitate care au contact cu tara vecina...
AU plante care nu se regasesc la producatorii nostri , inca, ma refer la cei care vand marfa de calitatea si pretul similare. Au de asemenea soiuri diferite.
DE la anghinare pana la lufa si bumbac se pot gasi la vecinii nostri de suferinta ...  
  Calitativ deocamdata ok, e primul an in care seman si par foarte ok, rasar bine, omogene, sanatoase, om vedea si ce or produce...  La banii dati in mod cert nu e teapa.

  Ar mai fi producatori sau branduri, e interesant de auzit pareri de la cei care au cultivat , cum sunt plantele, care e productivitatea si cam cum considerati voi ca e raportul calitate pret al semintelor...  (in ideea ca , sa spunem, un san marzano destul e comun poate fi de foarte buna caltiate si productiv de la un producator X de seminte si slab, nu merita cultivat, de la un altul...)

Evident, semintele profi, semiprofi sau in general multi hibrizi bat de departe semintele si soiurile acestor producatori  "pentru mase"  ...necazul e ca de multe ori vrem sa avem prin gradina de toate si nu ne da mana sa cheltuim pe seminte o groaza de bani, cantitatile in general sunt mari si iarasi nu prea merge, Chiar daca "merita" un ban in plus pentru vigoare si productivitate, noi oricum poate nu ne pricepem sau nu avem conditii sa exploatam acele plante (oricum se maneaza, ne punem prea dese, se duc dracu mai pe romaneste....) si , de ce nu, poate ca unii din noi preferam mai degraba anumite soiuri unor hibrizi.... Eu spre exemplu am cateva soiuri de tomate preferate, la fel ardei, oricat de productivi, minunati ar fi unii hibrizi nu vreau sa aud de ei.. d'alea gasesc in piata si poate e si mai ieftin decat sa ma chinui eu.

#2
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Apropos de soiuri si hibrizi (eu sunt cam afon in ale legumiculturii si daca spun prostii imi cer scuze de pe-acum), toamna trecuta la Indagra am intrebat si eu pe la vreo cateva standuri mai colorate si mai luminate de producatori de seminte (majoritatea strainezi) daca au si soiuri, ori vand numai hibrizi ? Raspunsul a fost la toti "soiuri nu, numai hibrizi". Nu i-am nimerit eu pe aia care vand soiuri ? Sunt producatori de seminte consacrati si de calitate care vand si soiuri, nu numai hibrizi ? Puteti sa nominalizati cativa ?

#3
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
starsem si agrosel vand si soiuri si vilmorin are cateva soiuri (doar ca la astia e scump si de calitate inferioara), asta la seminte la pliculet ca la seminte la kg.nu cred ca se vand soiuri pt.ca in general producatorii vor hibrizi f.productivi si rezistenti.

#4
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,036
  • Înscris: 17.03.2005
Exact, valabil si la bulgari cu soiurile.
La tomate spre exemplu : inima de bou in diverse variante, culori, etc..., rio grande care mie imi plac foarte mult pentru conservare intregi, Rima care pe mine nu ma prea incanta, san marzano in diverse versiuni, sunt alea lungi si ascutite, cu putine seminte si fara "zeama"...parca si cirese de diverse feluri sunt tot soiuri. SI mai sunt, bulgarii au si soiuri care pe la noi nu le vand producatorii mentionati sau altii de gen.
La astea iti poti pastra seminte, acuma nu stiu in ce masura "merita" la cat costa, eu as zice doar la cele pe care nu prea le gasesti chiar pe toate drumurile, e incomod uneori sa cauti nu stiu ce soi adus de pe la bulgari samd...anul asta sunt la 2-3 magazine, la anul poate nu mai sunt..
  In general soiurile astea sunt comune, des intalnite si platnele au o rezistenta si o productivitate multumitoare, adica sunt peste unele soiuri vechi la care ai 2-3 rosii , apoi un alt etaj cu 2 mai mici si cam aia a fost... Deci sunt soiuri de compromis intre multe soiuri vechi, selectate la gramada si pastrate asemenea prin curtile oamenilor, si hibrizii comerciali care sunt multe clase peste din anumite puncte de vedere.

Se intampla si pe la ardei fenomenul, toate felurile de iuti mici deco dar nu numai... La gras sau gogosar in functie de cati pui si ce pretentii ai te poti baga la soi respectiv pastrat seminte, eu prefer sa nu pentru ca uneori polenizarea intr-o gradina mica face ca la anul sa ai ardei grasi foarte frumosi dar iuti de-i mananca numai porcii. Uneori vrei asa ceva (eu am incercat la bulgarestii aia la care samanta cumparata a fost deloc deloc cu iute), alteori nu (capia iutem, similar cu cayenne, nu e deloc amuzant...)

REpet, vorbim din perspectiva omului care are si el o gradina mica, sau nu, dar care produce strict pt sine si eventual prieteni daca mai ramane ceva.

Altfel, daca esti chitit strict pe soi (si nu dai doi bani si pe o oarecare minima eficienta, cum ziceam soiurile traditionale sunt adesea varza la productivitate, sau nu au niste atribute care iti trebuie tie in anumite situatii (o oarecare transportabilitate, sa le poti pastra in beci 3-4 zile, cand nu ai multe si vrei sa faci un suc e nevoie si de asa ceva, chiar in sistem strict gospodaresc), o anumita structura/textura (nu toate merg la bulion, unele sunt prea zemoase, altele nu merg la conservat intregi, sunt prea moi si se mucesc, etc...)...) deci in aceste conditii sunt siteuri care vand "heirloom" de toate felurile...

Eu merg pe o minima eficienta si utilitate cu unele soiuri de genul astora vandute prin magazine (san marzano, roi grande si inima in principiu), ceva semninte "heirloom" pe care le tot incerc, pastrez cateva soiuri, mai iau de pe la vecinii batrani care pastreaza, selectez, etc...adica ma joc si ma bucur de calitatile acestora pe care nu le gasesti la alte soiuri ceva mai comerciale si in plus am si hibrizi, de regula unul la rosii (ceva gen precos, adica un hibrid mai slab dar mai aproape putin de ce inteleg eu prin rosie) sau un ardei potop, la fel, nu imi place fatqa de altele dar ...
CUmpar rasad cultivat de gradinarii priceputi, 10-25 de fire, 1-2 randuri mici...rasadurile mele cresc afara, sunt pentru "vara" , etc.... iar pentru "trufandale" atat cat se poate intr-o gradina deschisa   ma grabesc putin cu hibrizi de acest gen foarte comun intalnici, cu samanta ieftina sa fiu sigur ca e cumparata si nu tzepe samd...

#5
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Am descoperit firma semplus care comercializeaza seminte de la bulgari marca Florian. Am facut o lista intreaga, am ales din fiecare categorie cite ceva, iar la rosii am ales ceva mai multe soiuri.

Cine a mai cumparat de la ei as fi curioasa sa stiu evolutia plantelor in gradina.
Parintele, vad ca ai o parere relativ buna legata de aceasta firma. Poti sa-mi spui ceva mai mult? Merita sa-i aleg pe ei in detrimentul altora? Mie imi place ca au multe seminte si nu trebuie sa caut peste tot, as cumpara tot de la ei, insa investitia ar ajunge undeva la 100 lei si as vrea sa stiu daca este bine sa ma orietnez spre ei sau spre alta marca. Ma intereseaza pentru consum propriu.
Multumesc.

#6
Bybanul

Bybanul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 395
  • Înscris: 01.08.2013
Multumesc Anastasia! Cautam Luffa si tomate Homestead si le-am gasit pe amandoua aici. Preturile mi se par OK.
Varietatea de soiuri e mare si am vazut multe pe acolo care eu le am in gradina si sint multumit.

#7
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,036
  • Înscris: 17.03.2005
Anasstasia, in general semintele de la Florian sunt bune sau foarte bune. Cam tot ce am pus a rasarit corect si a mers bine iar soiurile vandute de ei in general sunt ok, adica pentru nivelul amator sunt foarte ok.
AM mai multe soiuri de rosii, dovleci, ardei, luffa, etcetc....

#8
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Multumesc mult pentru informatie. :)

#9
iou

iou

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 134
  • Înscris: 04.06.2005
Am cumpărat gazon de la agrosel. Mare greșeală!
Am o porțiune semănată cu gazon noname căruia îi merge bine și restul de la agrosel arată ca după secetă tot anul...


#10
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,509
  • Înscris: 27.01.2012
Fara suparare, dar nu am inteles la ce categorie ai incadrat gazonul, la legume, la aromatice ori la flori???
:) :) :)

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate