Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Cozile din comunism, dovada unui sistem falimentar

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
2583 replies to this topic

#19
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
Sa nu se uite faptul ca cei care conduc acum, care au vandut dat tara asta pe degeaba altora (nu chiar pe degeaba, au avut grija sa se capatuiasca ei), sunt fie "esalonul 2" al fostului PCR si al fostei securitati, fie odraslele acestora (care ne-au facut sa traim atat de "bine" in comunism). Ca o constatare personala, odraslele sunt mult mai nemernice decat parintii nomenclaturisti care le-au "defecat" pe lumea asta. Daca prin absurd s-ar reveni astazi la comunism sub conducerea acestor odrasle, ce-am patimit noi si parintii nostri inainte de 1990 e "parfum" pe langa ce ne-ar face astia.

#20
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd eşti condus de proşti, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
bă, io am un singur răspuns (cu ?) pentru tolomacii ce cred că-i bine azi şi trăiau ca dracu' ieri
- ce tîmpit cu buzunarele doldora de parale moare de foame?

Edited by sarac.lipit, 03 May 2013 - 08:30.


#21
vladutgm

vladutgm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,165
  • Înscris: 19.01.2008

 neagu_laurentiu, on 03 mai 2013 - 07:26, said:

Nu pune ca pe o virtute a comunismului asta ! Orice regim ar fi fost tot se construiau.

Din cate am vazut eu acum se inchid scoli si spitale.
Unii au iluzia ca traim bine deoarece datoriile tarii cresc.
Nu apreciez vremurile predecembriste deoarece atunci optiunile erau foarte putine. Nici nu aveam lumina tot timpul sau program la tv.

#22
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

 vladutgm, on 03 mai 2013 - 08:33, said:

Din cate am vazut eu acum se inchid scoli si spitale.
Ia vezi cauza.

#23
SOCRATE_MMXII

SOCRATE_MMXII

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,004
  • Înscris: 29.01.2013
O da, e parfum de tuberoze programul de TV de azi: manele de cacao, pipitze cu bucile si tatele p-afara. Iar daca dai pe discovery & co ai urmatoarele optiuni: storage wars in jde mii de variante, amanet, iar daca vrei istorie - iti baga pe gat WW2 pana nu mai poti frate.
Deci da, ai ce alege.
Da, n-aveam curent de la 10, iar programul la romani se termina la 10, dar n-am murit de foame. Cine-a murit de foame pe vremea lu Ceausescu moare si acum.
Nu spun ca atunci era raiu pe pamant, da' nu poate veni un pusti care-a crescut mancand la mec sau keyefsi sa zica: bai ce nasol era atunci.

#24
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
Domnu' Platon,
Ce-ai scris matale la postul nr. 13 este adevarat, dar stii ce se spune, ca un adevar spus pe jumatate echivaleaza cu o minciuna. Aici era vorba de perioada anilor 80 (asa a pus problema initiatorul topicului), iar "radiografia" concediilor la mare prin ONT a poporului roman descrisa de tine e de la sfarsitul anilor 60 si din anii 70. Da, in acei ani a fost o oarecare "destindere" a climatului politic si social din Romania, care s-a vazut si in nivelul de trai al romanului de rand. Sa stii ca si eu imi amintesc de vara anului 1975 cand, la varsta de 10 ani, parintii m-au dus pentru prima data la mare. Intr-adevar, totul era "all inclusive" (asta ca sa nu se mai creada ca sistemul asta e ceva adus din afara, de care bietul roman, proaspat sosit din jungla salbatica, aude acum pentru prima oara). In general in acei ani magazinele erau pline cu de toate iar salariile angajatilor de rand erau in general suficiente pentru un trai decent.
Anii 80 au reprezentat insa o cotitura cumplita pentru poporul roman. Cred ca nici in vremea marii crize din anii 29-33, Romania nu a suferit o asemenea curba de sacrificiu ca intre anii 1980-1989. Si hai sa vorbim tot de concedii la mare si sa va povestesc ultimul meu concediu "predecembrist" la mare, in 1988 :
Asadar, bilet prin ONT, pachet de servicii "all inclusive". In 10 zile cat am stat la mare, am mancat la "all inclusive" margarina "Marga" cu paine veche si uscata, o zeama lunga careia i se spunea "ciorba de vacuta" si un pilaf de orez cu nisip prin el asa cum nici macar in armata n-am primit.In loc de carne erau niste bucati de oase si zgarciuri necomestibile, iar de baut se gaseau pe mese din belsug carafe de sticla pline cu apa de la robinet sau sticle cu apa minerala "Hebe" (care era sarata si era recomandata doar pentru anumite afectiuni, nu se putea consuma ca si apa potabila normala).
Ca sa nu murim de foame, am inceput sa cautam alternative prin statiune (Saturn), dar n-am gasit. Norocul nostru a fost ca, fiind in vecinatatea Mangaliei, care este si oras, nu doar statiune, am mai gasit pe-acolo niste aprozare unde stateam la niste cozi infernale, in plin soare, ca sa luam un kil de struguri (ca sa putem lua mai multi ne asezam toata familia la coada, ca se dadea un singur kil de persoana).
Tot in Mangalia am gasit o alimentara unde in fiecare dimineata la ora 10 se "baga" bere la sticle de 1 litru (pentru cei care nu stiu, in acea perioada era interzisa comercializarea bauturilor alcoolice inainte de ora 10 dimineata). Cine voia sa prinda cateva sticle (aici erau mai "generosi", se dadea cate 3 sticle de persoana) trebuia sa se aseze cu 3-4 ore inainte la coada, ca se scoteau la vanzare doar 20-30 de navete.
Un alt loc unde am stat la coada de la ora 9 dimineata si pana la ora 11 a fost la o taraba din statiunea Venus, unde "s-au bagat" sosete si chiloti (DA! nici macar dintr-astea nu se mai gaseau), iar intr-o seara,pe la ora 22,30 in timp ce ma intorceam cu sora mea de la un fel de disco-bar din statiune (unde in afara de caffe-frappe si lichior Marasquino nu puteai sa gasestei nimic altceva), am descoperit in fata unui restaurant o dubita din care se vindea Pepsi la sticle de 0,25 l. Nu mai bausem Pepsi de vreo 2-3 ani, ca nu se mai gasea nicaieri (in afara de chioscurile partidului, unde aveau acces doar nomenclaturistii), asa ca ne-am asezat la coada imensa si, pe la orele 24, am reusit sa plecam si noi cu 20 de sticle de Pepsi (atatea am putut cara in maini, ca n-am avut nicio sacosa la noi).
Si in final, mi-am amintit ca, cu 3 zile inainte de finalul sejurului nostru, am descoperit in Mangalia un restaurant unde se putea comanda si carne !!!!!! Asa ne-am mai astmparat si noi foamea cu un gratar de porc (mare raritate!!!!) asezonat cu un piure de cartofi care avea gust de gaz.
Asa erau sejururile "all inclusive" la mare la sfarsitul anilor 80. In loc sa ne relaxam pe plaja si sa facem baie in mare (ca de-aia ne-am dus acolo), concediul nostru a fost un sir nesfarsit de cozi la care foamea si lipsurile ne-au impins sa stam.
N-AS VREA SA SE CREADA, DIN CEEA CE AM SCRIS MAI SUS, CA IUBESC CAPITALISMUL SALBATIC PE CARE-L TRAIM ACUM. DIN CONTRA, ACUM E POATE MULT MAI RAU, DEOARECE IN ACEI ANI NUTREAM SPERANTA CA LA UN MOMENT DAT VOM IESI DIN COSMARUL IN CARE TRAIAM. ASTAZI, IN CEEA CE MA PRIVESTE, NU MAI AM APROAPE NICIO SPERANTA CA VOI TRAI VREODATA MAI BINE. EU N-AM FACUT ALTCEVA DECAT SA INCERC SA RELATEZ CAT MAI OBIECTIV LUCRURI PE CARE LE-AM TRAIT  SI LIPSURI PE CARE LE-AM SIMTIT DIN PLIN, SI PE CARE N-AM SA LE POT UITA VREODATA.

Edited by flomelomanul, 03 May 2013 - 09:19.


#25
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 neagu_laurentiu, on 03 mai 2013 - 07:26, said:

Nu pune ca pe o virtute a comunismului asta ! Orice regim ar fi fost tot se construiau.

 neagu_laurentiu, on 03 mai 2013 - 08:45, said:

Ia vezi cauza.
Se construiesc BISERICI, si se inchid spitale. De construit nu s-a construit nimic, in schimb s-a daramat tot, si s-au construit mall-uri. Iti dau exemple la Iasi. Textila si fabrica de utilaje grele, daramate de curand, intrat cu buldozerele, si planuri pentru supermarket-uri. Sa nu imi spui ca nu avem nevoie de haine sau de locomotive, ca nu te cred. Nici nu e vorba ca industria e la pamant, ea a fost deja desfiintata!

#26
Alex-Softpedia

Alex-Softpedia

    Împărat Republican

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,381
  • Înscris: 10.03.2009
In aprilie datoria externa a tarii fusese achitata, daca se dorea ameliorarea politicii rationalizarii, se putea face de-atunci. Lumea inca incearca sa mai gaseasca scuze politicii sinistre pe care o practica Ceausescu, nu cred ca mai tine... Am mai spus-o si o repet, in timp ce oamenii inghetau (chiar si la propriu si mureau) in case, in timp ce alimentele erau distribuite cum erau (nu e cazul sa mai repet), Ceausescu construia magaoaia numita Casa Poporului. Aceasta sinistra cladire care contrasta perfect opulenta cu lipsurile oamenilor a costat enorm si a fost construita fix in perioada in care Ceausescu indemna poporul sa mai imbrace o haina cand e prea frig.

#27
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 Alex-Softpedia, on 03 mai 2013 - 09:31, said:

Ceausescu construia magaoaia numita Casa Poporului. Aceasta sinistra cladire care contrasta perfect opulenta cu lipsurile oamenilor a costat enorm si a fost construita fix in perioada in care Ceausescu indemna poporul sa mai imbrace o haina cand e prea frig.
Nu iti fa griji, acum se construieste Catedrala "mantuirii".

#28
Mocebon

Mocebon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,625
  • Înscris: 06.10.2006
Cozile de pe timpul lu' Ceasca? dar ce ziceti de alea din prezent, mai ales inainte de sarbatori?
Azi era o aglomeratie infernala in piata, prin magazine... parca toti pensionarii iesisera din vizuini ca sa se aprovizioneze.

#29
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

 lucifer76, on 03 mai 2013 - 09:30, said:

Sa nu imi spui ca nu avem nevoie de haine sau de locomotive, ca nu te cred.
Tu astepti ca altii sa faca "de la centru" ? Preia initiativa. Nu poti, nu merge, nu esti competitiv s.a.m.d ? Comunismul are partea lui de vina ca a tinut in loc toata masinaria. Dar fiecare in bucata lui era "fericit" iar ansamblul nu-l observau sau se faceau ca nu-l observa.

#30
Alex-Softpedia

Alex-Softpedia

    Împărat Republican

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,381
  • Înscris: 10.03.2009

 lucifer76, on 03 mai 2013 - 09:30, said:

Se construiesc BISERICI, si se inchid spitale.

Faptul ca se inchide un spital NU E NEAPARAT atat de tragic pe cum pare. Depinde ce spital se inchide, depinde ce rezultate avea spitalul cu pricina, depinde unde era pozitionat, depinde daca exista spitale in zona care pot prelua pacientii spitalului inchis, etc.

Desi e cinic ce spun, un spital poate fi si o sursa de sifonare a banilor publici.

Cu bisericile sunt de-acord. BOR-ul a ajuns la un nivel la care se poate intretine singura, fara interventia statului, nu e in pericol de a disparea daca statul s-ar lua mana de pe ea.

#31
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

 Alex-Softpedia, on 03 mai 2013 - 09:46, said:

daca statul s-ar lua mana de pe ea
Dar ai vazut cazul recent cu Mazare si Cernea ! E masa electorala mare, nu vor sa faca asta...

#32
Alex-Softpedia

Alex-Softpedia

    Împărat Republican

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,381
  • Înscris: 10.03.2009

 neagu_laurentiu, on 03 mai 2013 - 09:50, said:

Dar ai vazut cazul recent cu Mazare si Cernea ! E masa electorala mare, nu vor sa faca asta...

N-am urmarit dar imi imaginez.

Nu stiu daca avem rezultatele definitive ale recensamantului, sunt sigur insa ca foarte multi s-au declarat crestini, iar multi dintre ei s-au declarat mai mult formal, ca asa e sa fie, nu ca ar avea vreo treaba cu religia in mod deosebit. Eu zic ca marea masa practica un crestinism formal, ca o perpetuare a traditiilor, oameni care merg de sarbatori la biserici ca asa e procedura, nu ca ar fi manati de vreo traire mistica sau religioasa profunda.

Iar pentru biserica, scorul asta mare pe care probabil l-a obtinut la recensamant, e ca un fel de legitimitate, iti arata hartia si iti spune: Uite, statul nici vorba nu e unul laic, sa mai facem cateva biserici niciodata nu poate fi vazut rau de populatia profund crestina.

Edited by Alex-Softpedia, 03 May 2013 - 10:05.


#33
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Regimurile post-decembriste au fost regimuri neo-comuniste. Până la urmă şi "anti-conuniştii" Emil Constantinescu şi Victor Ciorbea s-au dat de partea lor. Majoritatea neo-comuiniştilor venind din eşalonul 2 şi putând acum să facă tot ce le trecea prin cap au devenit bolnavi de putere şi nesătui de bani...

#34
cap_tepos

cap_tepos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,653
  • Înscris: 08.05.2006
Cozile de-atunci dovada de faliment? Nici gand. Daca prostul de ceashka ar fi lasat preturile un pic libere sau le-ar fi marit prin dictatura economica a sistemului la nivelul preturilor de pe piata neagra, sa vedeti ce "bunastare" ar fi fost in magazine! Una ca cea de acum!

#35
knauf75

knauf75

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,362
  • Înscris: 29.05.2008
ce varsta ai,holograma?

#36
holograma999

holograma999

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 353
  • Înscris: 16.02.2013
Totusi problema se pune gresit de multe ori intre cum a fost si cum este.Eu as reformula si as spune,cum a fost si cum trebuia sau putea fi dupa caderea comunismului.In fond si Ungaria,Polonia,Cehia,Slovacia au fost tot tari cu regim comunist care s-a schimbat atunci.Dar vedeti unde sunt ei si unde suntem noi?Ce nivel de trai au ei in comparatie cu noi.Nu trebuie neaparat sa mergi acolo ca sa stii e suficient sa te informezi!E mare diferenta zau asa,acolo chiar exista progres in toate domeniile.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate