Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Chestionar prestari servicii in proiectare pe Softpedia

- - - - -
  • Please log in to reply
92 replies to this topic

Poll: Proiectare pe forum (317 member(s) have cast votes)

V-ar interesa sa va faceti proiectul cu specialisti ce activeaza pe aria de case?

  1. Da (255 votes [80.44%])

    Percentage of vote: 80.44%

  2. Nu (15 votes [4.73%])

    Percentage of vote: 4.73%

  3. Mi-e indiferent, important este ca proiectul sa iasa bine (45 votes [14.20%])

    Percentage of vote: 14.20%

  4. Am facut deja cu proiectanti de pe Softpedia (2 votes [0.63%])

    Percentage of vote: 0.63%

Ce discipline ati fi tentati sa contractati pentru realizarea proiectului vostru?

  1. Arhitectura + Rezistenta (doar ce este necesar pentru autorizare) (18 votes [5.68%])

    Percentage of vote: 5.68%

  2. Arhitectura + Rezistenta + Detalii de executie (strictul necesar pentru ridicarea casei) (60 votes [18.93%])

    Percentage of vote: 18.93%

  3. Proiect complet (arhitectura, rezistenta, dde, instalatii termice, electrice, sanitare) (239 votes [75.39%])

    Percentage of vote: 75.39%

Ati prefera ca proiectul

  1. Sa fie realizat de specialisti diferiti, fiecare cu disciplina sa (105 votes [33.12%])

    Percentage of vote: 33.12%

  2. Sa fie pachet complet (unul care sa coordoneze intreaga realizare a proiectului) (212 votes [66.88%])

    Percentage of vote: 66.88%

Vote Guests cannot vote

#73
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014
Kendo, tu ai dreptate, dar si Mihai are.

In primul rand el nu a fost de acord, literalmente, cu ideea de a face proiectul cu "o firma care are specialisti in toate domeniile", cum sugera Astrul, pentru ca nu prea exista astfel de firme. In general arhitectii sunt si ei la randul lor PFA sau au firme, si colaboreaza cu speciliati in alte domenii care au firme sau sunt PFA, cum ai spus si tu, dar nu fac parte din aceeasi firma. Probabil colaboreaza probabil mai mult online si mai putin stand toti inchisi in acceasi camera, etc... In strainatate au inceput sa apara multe firme care nici macar nu mai au birouri, toata lumea lucreaza de acasa, prin platforme de colaborare online.

In al doilea rand, daca ar fi o singura firma care sa aiba angajati atat arhitecti cat si structuristi, ingineri de electrice, instalatii, etc... nu ti-ar garanta un proiect mai bun. Nu ar garanta ca sutrcturistul nu lucreaza cu "sabloane", ca inginerul de instalatii nu are idei preconcepute gen "numai nebunii pun izolatie de 20cm", etc.

Ca sa o luam altfel, "forma de organizare" sau "modul de comunicare" nu influenteaza prea mult calitatea unui proiect, oamenii care participa la el fac asta.

#74
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014

View PostKendo, on 19 ianuarie 2016 - 08:51, said:

Eu as vedea altfel lucrurile: ca si beneficiar ma duc la arhitect cu cateva idei/teme de proiect, acesta ma interogheaza de imi ies fulgii pentru a isi da seama de ceea ce vreau eu de fapt;
Bravo - Corect !
Cu conditia ca beneficiarul sa fie corect  si sa vina cu "gusturile" hotarate din start . Nu sa mearga cu ocolisuri pana primeste un pret , dupa care "sa dea drumul la lista" . Nu. Corectitudinea si sinceritatea trebuie sa persiste din ambele tabere. Sunt conditiile de baza pentru derularea unei colaborarii cu rezultate multumitoare ,in ambele tabere.




#75
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View PostdoarUNom, on 19 ianuarie 2016 - 09:32, said:

Bravo - Corect !
Cu conditia ca beneficiarul sa fie corect  si sa vina cu "gusturile" hotarate din start . Nu sa mearga cu ocolisuri pana primeste un pret , dupa care "sa dea drumul la lista" . Nu. Corectitudinea si sinceritatea trebuie sa persiste din ambele tabere. Sunt conditiile de baza pentru derularea unei colaborarii cu rezultate multumitoare ,in ambele tabere.
Dar ce ii impiedica pe proiectanti sa aiba ei listele pregatite si doar sa le dea sa o completeze beneficiarii, sau sa se completeze de fata cu proiectantul, la sfarsit beneficiarul o semneaza si-i dati drumul la treaba.. Eu asa vad lucrurile, sa fie clare de la inceput.
Da, stiu ca unii au zis:
- Da' ce eu aici sunt la dat cu subsemnatul?!
- Atunci, stimate domn nici eu nu sunt ""Mama Omida"" sa va citesc gandurile si in acest caz : Sanatate multa si succes !
Posted Image

Edited by andreilesan, 19 January 2016 - 09:43.


#76
Kendo

Kendo

    Aspargus de Pontaforte

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,063
  • Înscris: 03.06.2003
Eu ma refeream la ideea de brainstorming, vreau sa cred ca asta era ideea lui @Astru, indiferent de forma (firma sau nu) iar el la faptul ca nu mai exista firma care sa ofere asa ceva. Consider ca nu conteaza forma de fond, firma/echipa/online atat timp cat exista dezbaterea proiectului Posted Image

#77
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,529
  • Înscris: 10.05.2007

View Postmihnearau, on 18 ianuarie 2016 - 18:25, said:

asta e o prostie
eu in 17 ani de experienta n-am intalnit arhitect care sa aiba angajat in firma si electricieni si pentru gaze!
in general echipele sunt facute in jurul unui arhitect, dar pentru fiecare specializare e o alta firma/pfa.
si arhitectii cu care lucrez eu imi trimit niste informatii si eu le zic pretul si timpul. Asa fac cu toti colaboratorii si numai dupa aia comunica beneficiarului pretul pachetului.

Cred ca e putin cam dur limbajul, dara trec peste.
Eu in cei 17 ani de experienta in constructii, atat ca si proiectant cat si ca executant, cred ca pot fi foarte impartial incat sa vad ambele fete ale problemei. Pentru ca sunt doar doua. Proiectul si executia.
Vezi tu, daca proiectantul (sau echipele independente) nu colaboreaza intr-un mod foarte organizat si in interesul clientului si fiecare isi face bucatica sa fara sa fie interesat de partea cealalta, la final clientul si constructorul trebuie sa-si bata capul pentru a gasi solutii pentru neconcordante.

Eu in cei 17 ani de experienta in constructii cred ca am finalizat maxim 2% proiecte cu adevarat executate ca la carte de catre echipe care lucrau impreuna de foarte mult timp, atat individual cat si in cadrul aceleiasi firme.
In celelalte 98% din cazuri, pe parcursul executiei am fost nevoit sa ma consult de nenumarate ori sau chiar sa iau decizii impreuna cu clientul pentru a rezolva neconcordantele.

Problema este simpla, totul se reduce la bani. Pentru ca si aici exista 2 fete ale problemei. Daca priectantii ar fi platiti la adevarata lor valoare  (nu cea de Romania adica poate nici 1-2% din valoarea totala a proiectului) adica 7-10% din valoare si ar avea termene de finalizare bazate de dorinta de calitate si nu hai ca maine vreau sa bag cazmaua in pamant, poate atunci un arhitect nu ar tine pe masa lui 2 luni un proiect pana stabileste toate nuantele de roz de pe acoperis, pe care oricum beneficiarul nu le respecta ca l-a facut ma-sa sedigner din nastere si stie mai bine ce tabla sa-si ia (de regula cea mai ieftina), atunci ceilalti implicati, structurost, electrician, instalator, etc... nu ar avea 2 saptamani la dispozitie sa termine de mantuiala proiectul ca arhitectul sa predea repede proiectul si sa-si incaseze banii apoi sa-si imparta comisioanele.

Referitor la aceste echipe de proiectanti, chiar si in afara este aprape la fel, arhitectul stabilieste niste linii de ghidaj, structuristul e incalca pentru ca nu se incadreaza in normativ, arhitectul uita sa le mai modifice, dupa care apare electricianul care traseaza casete prin pereti prin zone unde armatura este foarte necesara si structuristul uita sa dea detaliile necesare pentru armare in acea zona sau sa propuna mutarea cutiilor, dupa care mai apare si o teava care trece printr-o zona unde nu are voie caci se intersecteaza cu cele electrice dar electricianul uita sa faca precizarea si la final, cel care ar trebui sa verifice ca toate sa fie in concordanta, emite proiectul si apoi constructorul incepe sa trimita instiintari in timpul constructiei (pe timpul lui pierdut = bani grei) si uite asa toata lumea e fericita.
Macar aici exista o scuza, complexitatea unor proiecte este atat de mare incat unele lucruri sut poate unice ca si realizare in lume, dar asta nu e o scuza pentru niste proiectanti care executa niste casute de 2 lei si nu sunt in stare sa stabileasca corect un nivel de pardosea pentru ca o scara sa iasa la cotele impuse de normativ si uite asa trebuie sa modifici inslusiv inaltimea grinzilor si mustatile stalpilor de la etaj....si nici nu vreau sa mai enumar caci imi amintesc cu groaza de unde am plecat.
Neprofersionlismul nu e scuzabil sub nicio forma pentru proiectant. El e guru, e Dumnezeul care traseaza linii pentru ca mai departe sa se relizeze ceva.

Poate era ok dn partea mea o completare. Ar fi bine daca ati contracta firme serioase care detin un pachet complet in cadrul aceleiasi firme unde intr-o camera se afla 10 capete luminate care sa urle unul la altul "vezi ba ca am marit sectiunea grinzii, ai grija sa calculezi numarul corect de caramizi, sa adaugi inaltimea grinzii si apoi sa calculezi inaltimea finita si contratreapta scarii" si sa rezove problema instant fara dureri de cap pentru nimeni. Sau sa contractati separat firme pe specializari diferite. Sa fie pletiti de voi, cu propriile termene si conditii. Va dura ceva mai mult caci trebuie sa se astepte unii pe altii dar macar puteti sa-i trageti la raspundere, nu sa dati toti banii unui arhitect care sa comisioneze mai departe in functie de disponibilitate sau pretul cerut.
Pentru ca tu ii poti da unui arhitect si 30E/mp dar asta nu-ti va asigura ca nu va fi un avar care va angaja numai nepriceputi ieftini sa-ti termine proiectul si te va aburi cu randari frumoase si colorate care oricum NICIODATA nu se vor transpune in realitate.

Over & out.

Edited by Astrul, 19 January 2016 - 21:50.


#78
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,759
  • Înscris: 15.04.2012
6 a venit omul negru, din UK!

#79
mihnearau

mihnearau

    viitor banat

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,485
  • Înscris: 19.12.2015
@astrul: poate vorbesti de experienta din uk, nu stiu
sa-ti zic eu cum e in romania, la electrice:
-se comanda proiectul care vine 77% de la arhitect si restul de la altii
-primesti planuri in pdf si apoi trebuie sa ceri in dwg, fara cote (imi bag ceva in planuri cu cote explodate), + cartus (la proiecte mari, industriale e si mai varza, tot timpul electricianul e uitat la camere tablouri, ghene de cabluri etc)
-de obicei se cere doar DTAC, ca se executa de catre dorel dupa dtac + ureche (la dtac nici nu-i intereseaza ce pui pe plan! ca oricum fac ce vor ei)
-plata e ca la piata (si tata leana primeste mai mult si mai fara circ)
-proiectul trebuie ieri ca pleaca clientul
-dupa aia nu mai auzi nimic de proiect (ce PTh, ce faze determinante, ce punct de vedere)
-e adevarat ca la proiecte de cazul asta saptamana asta am batut recordul: casa P + casa P+M lipite, desenat, plotat, verificat MLPAT, predat in 5.5 ore!

de obicei am 1 saptamana timp

#80
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007

View Postmihnearau, on 02 februarie 2016 - 22:21, said:

[...]la proiecte mari, industriale e si mai varza, tot timpul electricianul e uitat la camere tablouri, ghene de cabluri etc)
[...]

Aici te contrazic Posted Image  La proiectele mari, instalatiile sunt cele care trag ponoasele si "intra" ultimele. Daca nu sunt instalatii tehnologice, atunci  - pentru astea de confort - astepti sa treaca tema de proiectare pe la toti ... Dupa care arhitectul incepe sa se scarpine-n crestet ca nu are asa o incapere mare pentru camera tehnica. Sau, ca a fost mai mare, dar a dat o parte electricianului Posted Image Ca el s-a gandit ...si nu stiu ce ...
Dupa care, la executie, electricianul Posted Image  intra inaintea instalatorului si considera ca traseele libere sunt numai pentru electricele lui si imi lasa mie durerea de cap cu montajul tubulaturilor si al tevilor in ... spatiul care a mai ramas.

Desigur, toate astea pot fi evitate cu sedinte de coordonare.

Na, m-am bagat si eu in seama, ca sa aveti si parerea unui inginer de instalatii Posted Image

#81
brawnie

brawnie

    Ing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,395
  • Înscris: 25.09.2008
Si eu am sa te contrazic pe tine DiY...de ce? Pai ....lucrez in proportie de 90% numai cu proiecte mari unde instalatiile tehnologice depasesc de cele mai multe ori valoarea constructiilor si....ghice ce?
Ele se stabilesc primele...dupa ce se stabilesc in principiu cum vin instalatiile tehnologice eu primesc tema de proiectare si ma apuc de treaba....de cele mai multe ori ma regasesc in postura de a redesena ce imi dau colegii in 2D ca sa imi perfectionez lucrul in 3D :)
Ultima "creatie" :)

Attached Files



#82
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postbrawnie, on 26 aprilie 2017 - 01:06, said:

Si eu am sa te contrazic pe tine DiY...de ce? Pai ....lucrez in proportie de 90% numai cu proiecte mari unde instalatiile tehnologice depasesc de cele mai multe ori valoarea constructiilor si....ghice ce?
Ele se stabilesc primele...dupa ce se stabilesc in principiu cum vin instalatiile tehnologice eu primesc tema de proiectare si ma apuc de treaba....de cele mai multe ori ma regasesc in postura de a redesena ce imi dau colegii in 2D ca sa imi perfectionez lucrul in 3D Posted Image
Ultima "creatie" Posted Image
Este absolut normal sa se organizeze astfel lucrurile in mileniul trei.. Doar ca exista pareri ca in acest context al dezvoltarii tehnologice arhitectii si-ar pierde functiile de sefi de proiect.. Iar pe masura ce legislatia in aceasta tara se armonizeaza, se observa o crestere a tensiunii neafisate intre unii arhitecti si unii proiectanti de instalatii.. Acesti '"unii'" arhitecti nu pot accepta ca sunt depasiti in anumite situaii, dar isi aroga dreptul sa interpeteze legislatia in constructii (chiar si gresit) si sa recomande pretul remuneratiei proiectantilor de instalatii..
Le recomand proiectantilor de instalatii sa nu accepte sa negocieze pentru ei niste berbeci, caci incerc sa scot un beneficiar dintr-o belea in care l-a bagat seful de proiect care s-a constatat a fi un berbec deoarece alege prestatorii dupa cel mai mic pret..
Posted Image

#83
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007

View Postbrawnie, on 26 aprilie 2017 - 01:06, said:

Si eu am sa te contrazic pe tine DiY...de ce? Pai ....lucrez in proportie de 90% numai cu proiecte mari unde instalatiile tehnologice depasesc de cele mai multe ori valoarea constructiilor si....ghice ce?
Ele se stabilesc primele...dupa ce se stabilesc in principiu cum vin instalatiile tehnologice eu primesc tema de proiectare si ma apuc de treaba....de cele mai multe ori ma regasesc in postura de a redesena ce imi dau colegii in 2D ca sa imi perfectionez lucrul in 3D Posted Image
Ultima "creatie" Posted Image


Posted Image Posted Image Posted Image
Tu ori n-ai observat ca pe SP se discuta in domeniul rezidential, ori ai vrut sa te lauzi un pic, ori ai vrut sa ma contrazici de moft. Eu o sa merg cu varianta a doua si te si felicit! Nu pentru mesaj, ci pentru lucrare.
Asta nu inseamna ca nu am dreptate in ceea ce spuneam. Nu compari drumul critic si desfasurarea lucrarilor din domeniul industrial cu cel din domeniul comercial (ansambluri de locuinte, spatii comerciale) sau cu cel rezidential ( blocuri, case, etc).

Vrei sa continuam discutia pe directia proiectarii industriale? Just say the word Posted Image

#84
brawnie

brawnie

    Ing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,395
  • Înscris: 25.09.2008
@DIY ...pai tu ai spus ca la proiectele mari industriale e varza...si eu te-am contrazis....strict pe postul de mai sus...nu la ce se instampla in general pe Softpedia...
@Andrei....de o buna bucata de vreme (cel putin la nivel de proiecte la care eu lucrez) sef de proiect este un inginer....fie el structurist, mecanic sau instalator...dar nu arhitect.

#85
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postbrawnie, on 30 aprilie 2017 - 23:34, said:

@Andrei....de o buna bucata de vreme (cel putin la nivel de proiecte la care eu lucrez) sef de proiect este un inginer....fie el structurist, mecanic sau instalator...dar nu arhitect.
A nu se intelege ca arhitectii nu ar fi buni de sefi de proiecte, am avut astfel de cazuri si a fost totul in regula. Eu ma refeream ca nu tot arhitectul, cum nici nu tot inginerul poate fi coordonator, care sa aiba viziune si pricepere.. Nu este nici-o rusine sa recunoastem unde suntem depasiti si sa cerem ajutor celor care au mai multa competenta in acele spete. Absolut toti trecem prin situatii cu care nu ne-am mai ciocnit pana acum, pana la urma asta e unul din scopurile vietii - sa invatam. Doar ca cei mai destepti invata din greselile altora, cei mai putin - din greselile proprii si cei mai obtuzi - nici macar din greselile proprii.
In concluzie, functia de sef de proiect trebuie sa o ocupe cel cu abilitatea, nu cel cu o anume specialitate.Posted Image

#86
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007

View Postandreilesan, on 01 mai 2017 - 06:43, said:

In concluzie, functia de sef de proiect trebuie sa o ocupe cel cu abilitatea, nu cel cu o anume specialitate.Posted Image

Nici vorba!!!
Functia de sef de proiect nu se da dupa "abilitatea" unui individ, ci dupa tipul proiectului. Daca proiectul cere ca instalatiile sa "intre" primele in balanta prioritatilor, inginerul de instalatii va prelua si functia de coordonare a tuturor disciplinelor implicate. Asta se intampla, spre exemplu, in cazul lucrarilor mari de renovare, reformare, etc.
Daca, insa, proiectul porneste de la zero, de cele mai multe ori arhitectul este cel ce coordoneaza tot. Situatiile in care arhitectul cedeaza locul acesta, chiar in cazul unei constructii de la zero, este cel in care inginerul tehnolog are prioritate; adica in domeniul proiectelor industriale.
Cele de mai sus sunt numai cateva exemple si nu o lista completa.
Repet, insa, concuzia: tipul proiectului este cel ce dicteaza specialitatea din care vine seful de proiect, iar nu altceva!

P.S. De aceea, in cazul lucrarilor rezidentiale, dupa cum e si normal, arhitectul este seful de proiect.
Dar si in domeniul rezidential exista o exceptie; din pacate, nu si in Romania. Conform acestei exceptii, in cazul caselor super-eficiente energetic (pasive, net0, etc.), unde totul se invarte in jurul acestui criteriu, functia de sef de proiect poate fi impartita. Impartirea se face, de obicei, pe etape. Adica se incepe cu arhitectul, ca sef de proiect, dupa care inginerul de instalatii este cel ce preia stafeta. Iar predarea, comisionarea, etc.  se fac cu amandoi.

View Postbrawnie, on 30 aprilie 2017 - 23:34, said:

@DIY ...pai tu ai spus ca la proiectele mari industriale e varza...si eu te-am contrazis....strict pe postul de mai sus...nu la ce se instampla in general pe Softpedia...
[...]

Da, am pomenit de lucrari mari, dar n-am pomenit cuvantul industrial Posted Image  Ba chiar am le-am exclus pe cele industriale, spunand: "Daca nu sunt instalatii tehnologice, atunci  - pentru astea de confort" ...
Deci .... lucrari mari, din domeniul rezidential (blocuri turn, complexe de case insiruite, etc.) si rezidential-comercial (ansambluri de locuinte).

Edited by DIY, 02 May 2017 - 11:18.


#87
mihnearau1

mihnearau1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,588
  • Înscris: 20.09.2016

View Postandreilesan, on 01 mai 2017 - 06:43, said:

In concluzie, functia de sef de proiect trebuie sa o ocupe cel cu abilitatea, nu cel cu o anume specialitate.Posted Image


eu am o parerea subiectiva cum ca cei mai buni sefi de proiecte ar fi inginerii electrici
de ce?
ei cam stiu cum merge coordonarea intr-un proiect mai putin partea de avize si autorizatii
dar strict tehnic electricienii stiu ce-i trebuie si cui ii trebuie si care e lantul real al lucrurilor

ca arhitectii uita ca iti trebuie camere de tablouri sau tavane false
structuristii uita ca iti trebuie goluri
ceilalti instalatori nu iti dau datele, ca la ce le folosesti

+scenaristul la incendiu ca de ce iti trebuie riscul la incendiu
etc

Edited by mihnearau1, 22 June 2017 - 14:48.


#88
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014
Inca un pic si punem portarul sef de proiect. Deja exageram cu chestia asta ..Seful de proiect e proiectantul general ..cel care ar trebui sa raspunda si sa coordoneze toate partile din proiect.



#89
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012
Zilele trecute am purtat mai multe discutii cu cativa beneficiari si constatand ca fenomenul capata proportii , mi-am propus sa postez aici gandurile..

S-a creat o practica (nu tocmai sanatoasa zic eu) de a se face proiectele de instalatii pur formal, iar cand se ajunge la implementare se cer oferte de la executanti a caror concepte in majoritatea covarsitoare a cazurilor nu se mai potrivesc cu ceea ce a
fost proiectat initial sau nu se pot respecta aberatiile din acel proiect. Un exemplu cu aberatii in proiect cu raport de verificare se poate vedea aici: https://forum.softpe...4#entry18767714
Unde se ajunge in final :
- de jure - exista proiect platit, dar care nu mai are nici-o noima;
- de facto - beneficiarul nu mai vrea sa plateasca un alt proiect la ceea ce s-a executat sau urmeaza sa se execute si ramane la mana executantului cu competente neverificate;
- executantii potentiali, avand foame in gat, accepta sa faca oferte gratuite bazate pe concepte diferite si castiga cel care a reusit sa incadreze bugetul in valori minime, caci mai departe ce va iesi - numai Dumnezeu stie..

Intrebarile mele sunt: Cand se va termina prostitutia oferita de proiectantii de instalatii de a face ceva ce nu foloseste decat formal si
Cand se va termina masochismul beneficiarilor de a accepta astfel de servicii de proiectare si/sau executie?

Corect este asa, dupa mintea mea, ce s-a proiectat, s-a verificat si s-a implementat. Daca se modifica conceptul, se face un alt proiect si se urmeaza aceeasi pasi: proiectare, verificare si materializare.
Daca eu nu inteleg ceva rog sa incercati sa ma lamuriti.Posted Image

Edited by andreilesan, 23 July 2017 - 17:24.


#90
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011
Cand proiectantii de galetuse, lopatele, robotei transformabili, se pun de acord sa emita un proiect comun, legal, in beneficiul cumparatorului (cel care are banul).

Cand eu ca si viitor proprietar de vila/cocioaba/casa, voi suna numai...arhitectul pt a avea o casa la cheie, atunci totul va fi ok. (arhitectul este un exemplu).

Eu stiu cativa nonarhitecti care alearga ei azi pt hartii si ofera totul pe tava celui mai important actor din ecuatie: cel cu banul (eu nu-i spun niciodata beneficiar, ca nu-i deloc asa). Baietasii astia fac poze si ofera contract, garantii. In general lucreaza cu politisti, piloti, medici, militari.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate