Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Literatura SF

- - - - -
  • Please log in to reply
359 replies to this topic

#1
Sirius_B

Sirius_B

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,291
  • Înscris: 30.04.2012
Deschid acest topic pentru cei interesati de acest tip de literatura, pentru discutii, aflare de noutati, dezbateri, opinii pro/contra si tot restul.
Termenul de  literatura SF  are o definitie destul de maleabila si de obicei se gaseste fuzionat cu alte genuri, in principal fantasy si horror, totusi in principal se poate spune ca se caracterizeaza prin existenta unor idei stiintifice/procedee tehnlogice/idei experimentale care pot fi derivate mai mult sau mai putin din actualul stadiu de dezvotare al stiintei din prezent, fara a fi in mod necesar cele mai probabile ipoteze de dezvoltare. SF-ul e folosit de multi autori pentru a dezbate probleme filosofice precum conditia umana, contaxtul intre civilizatii extraterestre, existenta divinitatii, dependenta de tehnologie sau religie etc.

Poate fi impartit foarte 'academic' in cateva clase mari si late: Hard SF-ul (unde predomina descrierile stiintifice si tehnologice riguroase, uneori cu informatii destul de dificile din fizica,biologie, genetica, astronomie etc.), soft SF-ul (concetrat mai putin pe aspetele tehnologice si mai mult pe cele derivate din stiintele sociale, istorie, psihologie etc), cyperpunkul ( caracterizat de regula prin distopii intunecate situate in viitorul apropiat, cu intrebari despre structura realitatii, existenta liberului arbitru si manipularea informatiei), space opera (actiune in general la scara galactica sau universala, cu multiple personaje si o intriga complexa). Pe langa astea mai exista unele precum steampunkul ( situat de obicei in trecut, cu existenta  tehnologiilor din viitor, clasicul decor este cel al epocii victoriene), istoriile alternative, asa-numitul space western (pe care nu-l aprecize prea mult) si altele mai putin importante.

Ca istorie, SF-ul intr-o forma sau alta (uneori mai mult sub aspect de fantasy) e prezent in numeroase opere de-a lungul istoriei, precum Cartea celor o mie si una de nopti (calatoriile lui Sindbad marinarul) sau operele lui Cyrano de Bergerac.De acolo incolo urmeaza Swift cu ale lui Calatorii ale lui Gulliver, Frankestein-ul lui Mary Shelly si calatoriile fantastrice ale lui Poe spre luna.Sub spectrul dezvoltatii noilor tehnologii,  Jules Verne popularizeaza genul prin numeroasele lui romane, cunoscute astazi sub numele de 'literatura de anticipatie'. H.G. Weels si Edgar Rice Bourrghs incheie secolul 19 cu operele lor.
La inceputul secolului 20 apar asa-numitele pulp magazines, in paginile carora vor debuta o multime de scriitori SF celebri, de la Poul Anderson la Isaac Asimov. Apare atunci si celebra Astounding Science fiction, astazi Analog, sub conducerea celebrului editorialist John W. Campwell:

[ http://cdn103.iofferphoto.com/img/item/179/315/365/astounding-science-fiction-vintage-pulp-mags-vol-2-47b4a.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Apoi apar alte reviste celebre, precum defuncta Galaxy: [ http://www.radiohorrorhosts.com/galaxyrocket.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] sau The magazine of fantasy and SF: [ http://www.philsp.com/data/images/f/fantasy_and_science_fiction_200212.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

A urmat epoca clasica a SF-ului, in care Herbert, Asimov, Bradbury, Arthur C. Clarke, Stanislaw Lem, Roger Zelany  si o multime altii si-au publicat celebrele lucrari.Acum apar Dune, 2001 Odiseea Spatiala si ciclurile Fundatiei si robotilor:
[ http://2.bp.blogspot.com/-A7D_fU2KwEo/UA1P1BphScI/AAAAAAAAA3Y/NuFSFHW1dfU/s1600/dune_frank_herbert.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ].

Anii '70 vad rasarind SF-ul rusesc si est-european, cu fratii Strugatski, Stanislaw Lem sau uitatul Ivan Efremov drept exponenti de marca.

Perioada anilor '80 e dominata de cyberpunkul, cu scriitori precum Wiliam Gibson, Philip K.Dick, Norman Spinroad etc:
[ http://the3rdword.files.wordpress.com/2010/04/neuromancer-br1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Tot in anii '80 apar mai multe antologii SF anuale, cea mai celebra fiind cunoscuta Gardner-Dozois.
Anii '90 si 2000 sunt dominati de o diversificare nemaivazuta a genului, clasificarile fiind practic de acum incolo folosite in scop pur orientativ. Veterani precum Kim Stanley Robinson, Gene Wolfe, Orson Scoot Card, George R.R. Martin, Ursula K. Le Guin,Joe Haldemann publica langa altii nou aparuti, precum Kage Baker, Alastair Reynolds, Paolo Bagicalupi si multi altii.

Putem vorbi aici despre toti acestia, operlee lor si multi altii cu care is mai putin familiarizat, precum Van Vogt, sau autori cu lucrari influentate  puternic de SF (Kurt Vonnegut), SF-ul ciudat al lui Mieville sau cel exotic mistic al lui Lucius Shepard, despre SF-ul romanesc ( Anticipatia, String, Victor Kernack, Romulus Barbulescu, Razvan Theodorescu, George Anania) sau de aiurea (John Scalzzi), bezni desenate, coperti, poezii SF, chiar filme (dar fara pseudo wanna be precum Avatar sau Prometheus, va rog).

In fine, ar mai fi multe de scris, dar am obosit.
In primul rand sa vedem daca sunt doritori..

Am postat acest topic aici cu singura ideea ca acesta arie e mai vizitata  decat Literatorul si exista in consecinta mai multe sanse de a gasi parteneri de discutie. As ruga ca acest topic sa fie lasat aici, nu vad vreo problema in acest sens, si in conditiile in care acesta arie e populata de topicuri  mult mai ciudate si inutile decat acesta.

Edited by Sirius_B, 08 April 2013 - 19:18.


#2
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,906
  • Înscris: 14.11.2004
Daca tu ne-ai rugat, asa va fi, ramane aici, cu o singura conditie!

La primele semne de offtopic si discutii ieftine, isi va face bagajul catre literatorul cu link si aici.

#3
Alex_GP

Alex_GP

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,222
  • Înscris: 23.12.2006
Mi-a sarit in ochi coperta cartii Dune... pot spune ca Dune 1 (prima carte din serie) a fost cea mai buna. Restul din ce am citit (pana la Zeul Imparat, inclusiv) mi-au lasat o impresie de plictiseala si lentoare (Zeul Imparat a mai avut momente bune, dar cam atat).  Nici una nu mi-a mai "furat" atentia precum primii pasi pe Arrakis (scena fantanii de la intrarea in casa inca imi mai apare in minte cand ma spal pe maini :) ), primul vierme intalnit si toate celelalte imagini atat de impresionante. Pentru mine, prima carte este perfecta.

Inca nu am pus mana pe cartile mai recente din serie (scrise de fiul lui Herbert), sunt curios despre "calitatea lor", are cineva idee?

#4
costy_ytsoc

costy_ytsoc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,394
  • Înscris: 02.07.2005
ce carti hard-sf recomanzi?
Ma atrage genul asta  dar spre rusinea mea literatura nu prea m-a mai preocupat de ceva vreme.

#5
Sirius_B

Sirius_B

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,291
  • Înscris: 30.04.2012

View PostAlex_GP, on 08 aprilie 2013 - 19:42, said:

Mi-a sarit in ochi coperta cartii Dune... pot spune ca Dune 1 (prima carte din serie) a fost cea mai buna. Restul din ce am citit (pana la Zeul Imparat, inclusiv) mi-au lasat o impresie de plictiseala si lentoare (Zeul Imparat a mai avut momente bune, dar cam atat).  Nici una nu mi-a mai "furat" atentia precum primii pasi pe Arrakis (scena fantanii de la intrarea in casa inca imi mai apare in minte cand ma spal pe maini Posted Image ), primul vierme intalnit si toate celelalte imagini atat de impresionante. Pentru mine, prima carte este perfecta.

Inca nu am pus mana pe cartile mai recente din serie (scrise de fiul lui Herbert), sunt curios despre "calitatea lor", are cineva idee?
Eu zic sa le mai citesti o data. Posted Image
Ciclul Dune mi se pare aprope o bucla, care urca de la Dune la Imparatul Zeu, apoi cobora usor in ultimele 2 volume.
Pe masura ce parcurgi  volumele ti se releva idei si probleme despre natura destinului, puterii, de a fi muritor sau zeu, sacrificiul personal in beneficiul omenirii intregi si o multime altele.

In privinta continuarilor, sunt mult mai dinamice si mai impanate de termnei tehnologici (mana lui Kevin J. Anderson isi spune cuvantul). Lipseste sclipirea aceea geniala al lui Herbert, dar sunt destul de decente. Atat Casele, cat mai ales Legendele.pe mine m-au tinut destul de in priza. Se poveste despre Jihadul Butlerian, Batalia Corrinului si multe altele care sunt doar pomenite in seria originala. Intr-un cuvant, eu zic ca merita, dar sa nu te astepti  sa aiba chiar savoarea originalelor.
Am citit si Paul of dune in engleza, decenta si aia. In schimb nu m-am putut hotara (inca) sa citesc cele 2 volume continuari ale ciclului original.

View Postcosty_ytsoc, on 08 aprilie 2013 - 19:59, said:

ce carti hard-sf recomanzi?
Ma atrage genul asta  dar spre rusinea mea literatura nu prea m-a mai preocupat de ceva vreme.

Poti citi de exemplu de Greg Egan (ex Scara lui Schild, atentie! multa fizica cuantica) sau la o scara mare triologia Zorii noptii de Peter F.Hamilton (primele 2 volume au 1500 de pagini, iar ultimul nu se stie din pacate daca mai apare tradus la noi). Sau China Mieviile cu Noul Crobuzon daca iti doresti tehnologii 'stranii', cu masini-unele foarte complicate si originale.
Alastair Reynolds e un alt autor foarte bun de hard SF.

Edited by Sirius_B, 08 April 2013 - 20:21.


#6
Alex_GP

Alex_GP

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,222
  • Înscris: 23.12.2006

View PostSirius_B, on 08 aprilie 2013 - 20:19, said:

Eu zic sa le mai citesti o data. Posted Image
Ciclul Dune mi se pare aprope o bucla, care urca de la Dune la Imparatul Zeu, apoi cobora usor in ultimele 2 volume.


Probabil, dar nu acum, peste cativa ani, cand o sa le mai uit. Multumesc pentru informatii.

Deocamdata citesc cu multa placere Preludiul Fundatiei. Daca nu m-ar fugari licenta, as putea sa dedic ceva mai mult timp lui Asimov.

#7
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Am o recomandare generica pentru cei pasionati de SF (si care se descurca cu engleza vorbita): cautati "From Here to Infinity: An Exploration of Science Fiction Literature"

Este practic un curs de literatura sub forma de audiobook (adica inregistrat si post-editat ca lumea in ceva studio, nu o inregistrare imperfecta din sala de curs). Poate nu ati auzit de 30% sau 50% sau 90% despre ce se discuta, poate nu sinteti de acord anumite puncte sau interpretari. Dar o sa va deschida ochii deopotriva la cit de mult "altceva" exista si la cum sint pozitionate chestiile de care stiti ceva.

#8
Motzoc

Motzoc

    VENERABIL

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,644
  • Înscris: 29.01.2007
La moartea sa, în 1986, Frank Herbert publicase sase romane din seria DUNE. O mare parte a amplei sale viziuni a ramas însa nescrisa.
Pornind de la însemnarile tatalui sau, Brian Herbert a colaborat cu romancierul Kevin J. Anderson pentru a asterne pe hîrtie un episod inedit din vasta epopee, îngaduindu-ne sa privim în trecutul acestui stralucit univers fictional... cu decenii înainte ca Paul Muad'Dib Atreides sa fi pasit pentru întîia oara pe nisipurile fierbinti ale planetei Arrakis...
În CASA ATREIDES, batrînul împarat Elrood al IX-lea stapîneste Tronul Leului de Aur, domnind autoritar asupra întregului univers cunoscut, în vreme ce fiul sau Shaddam unelteste împotriva sa, arzînd de nerabdare sa îi ia locul.
Dar acesta este numai începutul. În anul 2007 au aparut la Editura Tritonic si celelalte doua volume ale trilogiei Preludiul Dunei, CASA HARKONNEN si CASA CORRINO, care aduc seria la un punct culminant de o tensiune extraordinara, deschizînd calea pentru evenimentele din DUNE, capodopera lui Herbert senior.
Si, ca sa fiu scrupulos la editura Millenium au mai aparut trei carti de aceeasi autori, incadrandu-se tot la Preludiul Dunei:
-Jihadul butlerian;
-Cruciada masinilor;
-Batalia finala.
===================================================================
Si "Fundatia" lui Isaac Asimov are o noua trilogie care ne duce la inceputurile ei:
Gregory Benford=Teama Fundatiei;
Greg Bear=Fundatie si Haos;
David Brin=Triumful Fundtiei.
Editura Teora 2002.
===================================================================
De asemeni va mai recomand trilogia scrisa de Frank Herbert si Bill Ransom= PANDORA
Incidentul Iisus;
Efectul Lazar;
Factorul Inaltare.
Ed.Nemira 1995-1996.
Cred ca exista si reeditari!
=====================================================================
Incercati si SAGA LUI ENDER ( 4 volume ) de Orson Scott Card!
1.Jocul lui Ender
2.Vorbitor in numele mortilor
3.Xenocid
4.Copii mintii
Si exista si o alta saga continuare:SAGA UMBRELOR
1.Umbra lui Ender
2.Umbra Hegemonului
3.Umbra Marionetelor
4.Umbra Uriasului
=====================================================================

Insa mai actual recomand pe Peter F. Hamilton cu saga:
ZORII NOPTII
din care am citit pana acum Disfunctia realitatii ( 3 volume) si Alchimistul neutronic ( 3 volume).
Si in fine partea a treia : Steaua Pandorei (4 vol.)
=====================================================================

Si ca un corolar, va amintesc ca eu citesc SF de peste 50ani, mai precis din 1955, cand a aparut prima brosura din CPSF ( Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice)

Edited by Motzoc, 11 April 2013 - 15:39.


#9
Motzoc

Motzoc

    VENERABIL

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,644
  • Înscris: 29.01.2007
Si pentru ca tot suntem in epoca Netului, va recomand un site ( fara a fi considerat spam ) = www.990.ro, unde puteti viziona online filme SF cu subtitrare in romana ( eu nu stiu engleza de aceea nu pot citi "Paul of Dune" ), peste 150 de toate genurile si mai vechi si mai noi!

#10
[ady]

[ady]

    Hopeless Dreamer !

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,688
  • Înscris: 23.04.2006

View PostAlex_GP, on 08 aprilie 2013 - 19:42, said:

Mi-a sarit in ochi coperta cartii Dune... pot spune ca Dune 1 (prima carte din serie) a fost cea mai buna. Restul din ce am citit (pana la Zeul Imparat, inclusiv) mi-au lasat o impresie de plictiseala si lentoare (Zeul Imparat a mai avut momente bune, dar cam atat).  Nici una nu mi-a mai "furat" atentia precum primii pasi pe Arrakis (scena fantanii de la intrarea in casa inca imi mai apare in minte cand ma spal pe maini Posted Image ), primul vierme intalnit si toate celelalte imagini atat de impresionante. Pentru mine, prima carte este perfecta.

Inca nu am pus mana pe cartile mai recente din serie (scrise de fiul lui Herbert), sunt curios despre "calitatea lor", are cineva idee?
E posibil ca primul volum să ți se pară cel mai bun pentru că atunci a avut loc elementul surpriză: întălnirea cu universul Dune, cu personajele, cu întâmplarile. Odată cu trecerea la următoarele volume, te înstrăinezi de personajele inițiale, lumea ia o nouă direcție si (din punctul meu de vedere) parcă autorul acordă puțin mai multă atenție personajelor decât acțiunii.
Dacă primul volum a avut o actiune mai bogată și mai dinamică (bine, aici ar trebui luat în considerare și faptul căci cantitativ primul volum e cât al doilea si al 5lea la un loc) atunci al treilea împreună cu al patrulea volum au fost  cu siguranță cel mai complexe prin personalitatea lui Leto II a.k.a Tiranul. Volumul 6 oferă un final universului imaginar, o concluzie și o privire de ansamblu asupra ceea ce este Dune.

Eu am rămas fascinat de fremeni și stilul lor de viață Posted Image

Despre restul cărților Dune am vrut să întreb și eu că nu am mai avut timpul și interesul necesar să le mai citesc, dar mi-ai luat-o înainte.

@Magu' ai citit Fundația?

View Postf300, on 08 aprilie 2013 - 21:05, said:

Am o recomandare generica pentru cei pasionati de SF (si care se descurca cu engleza vorbita): cautati "From Here to Infinity: An Exploration of Science Fiction Literature"
Este practic un curs de literatura sub forma de audiobook (adica inregistrat si post-editat ca lumea in ceva studio, nu o inregistrare imperfecta din sala de curs). Poate nu ati auzit de 30% sau 50% sau 90% despre ce se discuta, poate nu sinteti de acord anumite puncte sau interpretari. Dar o sa va deschida ochii deopotriva la cit de mult "altceva" exista si la cum sint pozitionate chestiile de care stiti ceva.
N-o urci pe forum (sau dropbox sau ceva)? Nu am avut eu niciodată rabdare de audiobooks, dar mă gândesc că dacă e interesantă o s-ascult când sunt pe drumuri sau înainte s-adorm.

View PostMotzoc, on 11 aprilie 2013 - 15:16, said:

Incercati si SAGA LUI ENDER ( 4 volume ) de Orson Scott Card!
Pentru mine Ender a fost deschizătorul de drumuri în ale SF-ului.
Mi-a plăcut foarte mult felul în care e descrisă acțiunea, elementele surpriză (de care beneficiază din plin cartile lui Card) și afectivitatea pe care cititorul o dezvoltă față de Ender de-a lungul acțiunii.

Edited by [ady], 11 April 2013 - 23:57.


#11
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View Post[ady], on 11 aprilie 2013 - 23:33, said:

N-o urci pe forum (sau dropbox sau ceva)? Nu am avut eu niciodată rabdare de audiobooks, dar mă gândesc că dacă e interesantă o s-ascult când sunt pe drumuri sau înainte s-adorm.

Nu e necesar, s-au gindit altii: http://lmgtfy.com/?q...Fiction torrent

#12
Enigel

Enigel

    1612

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,012
  • Înscris: 20.05.2008

View Post[ady], on 11 aprilie 2013 - 23:33, said:



test

#13
Sirius_B

Sirius_B

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,291
  • Înscris: 30.04.2012

View Post[ady], on 11 aprilie 2013 - 23:33, said:

@Magu' ai citit Fundația?

Am citit o parte din ciclul Fundatiei,  Preludiul Fundatiei, Fundatia si imperiul si continuarile alea 3  penibile scrise de David Brin and co.
De fapt ciclul robotilor face parte din acelasi Univers, doar antedateaza evenimentele din Fundatie. Eu, robotul (celebrele legi ale roboticii), O piatra pe cer( primul loc unde am citit de sahul 3D), Soarele gol etc.
Se spune ca cea mai scurta povestire SF ar fi fost scrisa de Asimov.
Eram cam asa ceva(nu e o transcriere):

Oamenii din intrega lume se hotarasc sa construiasca un supercomputer care sa le poata raspunde la toate intrebarile.
Supercomputerul odata construit, se scrie intrebarea cea mai arzatoare care a framantat omenirea de milenii "Exista sau nu Dumnezeu?"
Supercomputerul proceseaza, toata lumea sta tinandu-si respiratia...
Deodata, un fulger loveste supercomputerul si pe monitor apare urmatorul mesaj:
"Acum exista".

Edited by Sirius_B, 12 April 2013 - 14:48.


#14
LordRaptor

LordRaptor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,767
  • Înscris: 27.05.2011
http://filer.case.ed...s8/thelastq.htm

Uite aici despre ce e vorba. Si nu e nici o intrebare legata de Dumnezeu in poveste.
Citeste-o pe toata, ca nu e vorba de nici un fulger.

Edited by LordRaptor, 12 April 2013 - 14:56.


#15
Sirius_B

Sirius_B

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,291
  • Înscris: 30.04.2012
Nu am vazut-o scrisa vreodata, chestia asta mi-a spus-o un pasionat de SF.

Edited by Sirius_B, 12 April 2013 - 14:58.


#16
[ady]

[ady]

    Hopeless Dreamer !

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,688
  • Înscris: 23.04.2006
Nu ți se pare că există o asemănare destul de mare între Fundația si Dune, cu toate că au fost scrise cam în aceași perioadă ?

Hmm, nu știam că în O stea pe cer apare sahul 3D. Eu l-am întâlnit primadată în StarTrek ^^

Ideea cu SuperComputerul a fost preluată și de Douglas Adam în „The Hitchhiker's Guide to the Galaxy”, dar într-o manieră mult mai comică. Nu știam de unde s-a inspirat.

View PostLordRaptor, on 12 aprilie 2013 - 14:53, said:

http://filer.case.ed...s8/thelastq.htm
Uite aici despre ce e vorba. Si nu e nici o intrebare legata de Dumnezeu in poveste.
Citeste-o pe toata, ca nu e vorba de nici un fulger.
După ce ai spus titlu, pun și o variantă în română pentru cei care preferă limba maternă în locul englezei
http://gawrylyta.fil...20intrebare.pdf

Edited by [ady], 12 April 2013 - 15:05.


#17
LordRaptor

LordRaptor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,767
  • Înscris: 27.05.2011

View PostSirius_B, on 12 aprilie 2013 - 14:58, said:

Nu am vazut-o scrisa vreodata, chestia asta mi-a spus-o un pasionat de SF.


Citeste-o.
Nu dureaza mult, si in ceea ce priveste prezentarea concluziei, e mult mai elegant modul in care o prezinta Asimov.


Quote

Ideea cu SuperComputerul a fost preluată și de Douglas Adam în „The Hitchhiker's Guide to the Galaxy”, dar într-o manieră mult mai comică.

Nu stiu cum e prezentat in asta, insa in povestea lui Asimov, supercalculatorul este cel care initiaza un "nou ciclu".
La astalalt, nu cred ca se vorbeste de aceeasi idee.

Edited by LordRaptor, 12 April 2013 - 15:03.


#18
[ady]

[ady]

    Hopeless Dreamer !

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,688
  • Înscris: 23.04.2006
Păi în varianta lui Douglas, o rasă super-dezvoltată creează un super calculator pentru a oferi răspuns la întrebarea care macină omenirea de la începutul timpului: „ theAnswer to Life, the Universe, and Everything”. Calculatorul ăsta calculează el ce calculează căteva milioane de ani și răspunsul vine oarecum sec „42” :) Desigur, după aceea se pornește în căutarea „Întrebării” și așa mai departe, totul fiind descris într-o atmosferă foarte comică.

O să citesc și eu azi varianta lui Asimov.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate