![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Presiune, debit, viteza apei
Last Updated: Apr 15 2020 08:57, Started by
Protopopeus
, Mar 21 2013 17:41
·
0

Posted 07 July 2013 - 18:50

Revin cu inca o chestie, si asta legata tot de viteza apei.
A pomenit cineva mai sus cum ca daca sectiunea din prima mea problema se mareste in raport cu inaltimea coloanei de apa, nu se mai aplica formula la care am ajuns ceva mai sus... Ok, dar in cazul curgerii apei dintr-o acumulare, ce formula aplicam ? Sa zicem ca este vorba despre o acumulare unde nivelul de apa ramane, ipotetic vorbind, constant. Mai departe, avem o sectiune de 1m2 (h = 1m si baza = 1m). Baza acumularii este orizontala (adica nu are vreo inclinatie, vreo "panta de curgere"). Acumularea prezinta un nivel constant de apa, indiferent cat ar curge prin acea sectiune, dupa cum am zis. Ei bine, care este viteza, apei prin acea sectiune ? Atasez o imagine pentru lamurire... Attached Files |
Posted 08 July 2013 - 09:07

Sau, ma rog, care este debitul ca ulterior din formula Q = v x S, deduc viteza.
Haideti, sigur stie cineva... |
Posted 27 March 2017 - 13:01

Am o intrebare, va rog: presiunea apei dintr-un rezervor masurata la nivelul solului dintr-un rezervor este direct proportionala cu inaltimea la care este situat acel rezervor? adica este presiunea mai mare cu cat inaltimea rezervorului este mai mare? Concret, vreau sa stiu daca inaltimea la care amplasez un rezervor de alimentare cu apa a unui sistem de irigare a unui solar afecteaza direct proportional presiunea din sistem. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
|
Posted 29 March 2017 - 23:57

Diferenta de presiune statica in cazul unui rezervor nepresurizat (deschis) e proportionala cu diferenta de nivel intre oglinda apei din rezervor si punctul unde masori presiunea. La 10m diferenta de nivel ai o atmosfera.
|
Posted 31 March 2017 - 10:44

Posted 21 October 2017 - 10:40

buna ziua.
Ma poate cineva ajuta cu următoare problema ? am o coloana de apa de 100m lungime țeava diametru de 125mm. Țeava plina permanent cu apa. la capătul de jos micșorez dimensiunea de la 125 mm la 20mm ce presiune am sa obtin la ieșirea prin injector ? diferența de nivel este de 7m sau tre sa o fac practic? |
Posted 24 October 2017 - 01:12

Poti face o schita?
In principiu, ecuatia prin care se calculeaza astfel de treburi e ecuatia lui Bernoulli In general astfel de probleme se rezolva cunoscand precis geometria instalatiei. |
Posted 15 April 2020 - 08:57

Salutare,
Intervin cu o problema asemanatoare: am o pompa de apa care scoate apa cu debitul de 1800L/h printr-un furtun de 3/4''. As vrea sa ii stiu ce presiune are acum, dar mai de ajutor mi-ar fi sa stiu ce presiune ar avea daca trec din 3/4' la o teava de 1/2' (cea utilizata de obicei la aspersoare). Am calulat marimile necesare, dar nu stiu sa calculez forta F: p(Pa)=F(N)/S(m2). 100000 pascal = 1 bar 1/2 12,5mm - 6.25 raza 3/4 19mm - 9.5 raza Aproximam razele efective (utile, fara grosimea materialului furtunului) R1=6mm A1=113.0973355mm2 (0.0001130973m2) R2=9mm A2=254.4690049mm2 (0.000254469m2) Va multumesc |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users