Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Fertilizatori si tratamente boli + daunatori. Metode chimice si bio.

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
3228 replies to this topic

#415
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Buna Cristina
Bine ai venit printre legumicultori :)

Mesurol este bun si pentru combaterea limacsilor.
Spor

#416
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006

 CristinaG, on 25 aprilie 2014 - 11:16, said:

Am descoperit ieri partea de gradinarit de pe Softpedia si am citit vrea 10 ore non-stop Posted Image Mai am foarte multe ore de citit. Dar ma gandeam sa va cer un sfat intre timp ....
Am inceput o gradina de legume, este a doua incercare. Prima s-a soldat cu un esec lamentabil acum vreo 3 ani. Tot ce am plantat a fost mancat de melci si alte lighioane. Am citit despre paturile suprainaltate, si am creat 3 "cutii" de 5 m x 60 cm cu spatiu de vreo 80 cm intre ele, adanci de ~ 20 cm. Am umplut cutiile cu niste pamant  mai bun decat ce aveam in curte, dar la care nu stiu provenienta. Am plantat acum cateva zile rasaduri de rosii, vinete, ardei gras (o parte cumparate, o parte crescute de mine in bucatarie) si ceva seminte de verdeturi: ridichi, salata, spanac, ceapa, etc. La sfarsit ne-am gandit ca poate i-ar prinde bine un acoperis, asa ca acum are o folie de solar intinsa pe lungime, pe un schelet metalic, dar deschisa la capete. Ideea mea fundamentala era sa mancam niste legume crescute de noi, fara chimicale si pesticide.

Dupa cele 23 de pagini citite la acest topic incep sa ma indoiesc ca va fi posibil. Nu am facut nici o stropire si nici un tratament. Nu am nici gunoi de grajd la indemana, o sa incerc sa vad de unde pot face rost.
Ma gandeam sa dam cu niste zeama bordeleza pe o parte din plantele din gradina - arbustii de coacaz au afide. Asa am ajuns in acest topic. Acum ma gandesc ca poate ar trebui sa dau pe toate plantele, preventiv. Aveti vreun sfat pentru mine, ce ar trebui facut astfel incat sa putem manca cateva rosii din productie proprie si fara chimicale?

In gradina mai avem cativa pomi fructiferi (care nu au fost stropiti deloc in ultimii ani), niste fructe de padure (mure, zmeura, coacaze, afine, etc). Pe la radacinile murilor am zarit vreo 2 coropisnite, pentru acestea inteleg ca trebuie niste mesurol sau capcane. In plus sunt multi melci si limacsi. Pentru limacsi am citit de un tratament cu nematode ('http://www.amazon.co...3XNEF']Slug Nematodes), ma gandeam sa-l comand, aveti ceva pareri despre el?

Multumesc!
Bine-ai venit printre Gausi! :)

In caz ca nu ti-a raspuns nimeni pe acum (pe alta arie), zeama bordeleza e fungicid, nu insecticid, asa ca nu vei rezolva nimic dand-o pe afidele de pe coacaz (cel mult le vei colora, din negru in albastru :)

Asa am pornit si eu anu' trecut la drum, sperand ca mai pot produce legume bio, ca pe vremea cand am parasit legumicultura (inceputul anilor 90). Vremurile insa s-au schimbat, muuulte noi lighioane si boli sunt peste noi, asa ca am renuntat la acest vis frumos. De ex, prin august anu' trecut, cand tocmai eram sa ma bat cu pumnii in piept ca pot produce bio (legumele au fost "tratate" pana atunci cu decocturi, macerate (de plante sau gainat) si zeama bordeleza), m-a napadit omida fructelor. In mai putin de 3 zile mi-am vazut ~ toate tomatele din solar napadite de omizi, de nu mai ramasese gogonica nestrapunsa de lighioana (deh, cica astea alearga dupa "delicatese", adicatelea semintele de tomate, asa ca le ciuruiesc pe toate intr-un timp de n'apuci sa zici "Affirm"!).

Asa ca am renuntat la visul frumos si am calcat in zona intunecata a chimicalelor: a trebuit sa dau cu Affirm, altfel riscam sa ma apuc de cultura de iarna muuult mai devreme decat imi propuneam. Am ales raul cel mic (not again!): producatorul spune ca poti culege dupa 2 zile de la stropire, eu am cules dupa 7

Long story, short: obisnuieste-te cu ideea de a produce/"manca cateva rosii din productie proprie si fara chimicale" in exces.

Crede-ma, chiar si asa, e un maaaare pas inainte. De altfel, te vei lamuri singura, dupa ce vei mai petrece alte 10-20 ore citind pe aceasta arie (ti se vor confirma suspiciunile ca ce vezi la piata e un fel de "D-zeu cu mila": cum NU exista organism de control in RO, fiecare producator face ce-l duce capu', stropeste "preventiv" cu cele mai puternice sistemice, de multe ori ignorand fisa/recomandarea producatorului, ca, deh, "e business", "din asta traieste")

Recunosc ca nu-i cel mai bun mesaj de incurajare, dar macar sper sa-ti mai (re)seteze din asteptari :)
Mult succes!

#417
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
Anul acesta vreau sa incerc produsele pentru agricultura ecologica de la Atlantica importate de Holland Farming.

Le voi folosi in special pentru legumele pentru consum propriu.

O parte dintre produse le-am luat deja, pe altele urmeaza sa le cumpar. Ramane doar sa am ragazul necesar sa le folosesc cum scrie la carte, pentru ca eu am mai multe culturi si nu toate sunt, sau nu renteaza (deocamdata) sa fie “eco”. Totodata, le voi evalua si eficienta.

Schema de mai jos este o compilatie proprie, cat mai acoperitoare, valabila in conditiile pe care le-am observat in gradina mea.

In alte conditii, cineva poate stropi mai rar (de exemplu la 10 - 14 zile, costurile scazand pana la jumatate) ori poate alege alta combinatie de produse in functie de frecventa bolilor / daunatorilor si perioada de manifestare.

Observatii:

1. Tratamentele se aplica foliar, prin pulverizare fina si uniforma atat pe partea superioara cat si pe partea inferioara a frunzelor pe tulpina de sus in jos si invers.

2. Se pot repeta tratamentele cu acelasi produs fara sa apara rezistenta la produsul folosit.

3. Timp de pauza: 0 zile.


Pentru o gradina mai mica - 100 mp cu 400 de plante, avem nevoie de 10 litri de solutie.


Sumar produse si preturi de lista (cu TVA):

Oleorgan - 127 lei / l → insecticid ulei de neem saponificat 40%

Konflic - 145 lei → insecticid - extract de Quassia Amara 50% + Sare potasica 50%

Kabon - 55 lei → insecticid - Sare potasica 50%


Canelys - 176 lei / l → acaricid - extract de scortisoara 70%;


Mimoten - 208 lei → fungicid - extract Mimosa Tenuifolia 80%

Flama - 176 lei → fungicid / bactericid - oxiclorura de Cu 20%

Zytron - 154 lei → fungicid - extract de citrice 20%.


Cropmax: 150 lei / l. → nutrient ecologic - 0.2 % la 2 saptamani


Nemagold - 146 lei - repelent pentru nematozi - 150 ml prin apa de irigare, la 2 luni.

Total achizitii: 1,337 lei.

Cu mici exceptii, produsele ajung pentru circa 3 ani intr-o gradina de 100 mp.


Daunator / boala:

1. Fainare → Mimoten 0.3% + Zytron 0.15% sau Canelys 0.3% + Zytron 0.15%

2. Putregai cenusiu (Botrytis sp.), Patare bruna (Alternaria), Fuzarioza (Fusarium) + Rhizoctonia, Mana, Sclerotinia, Bacterioze → Flama 0.3% sau Mimoten 0.3% + Zytron 0.15%


3. Musculita alba, Trips, Afide, Larva Miniera, Tuta Absoluta, Omizi → Oleorgan 0.3% + Kabon 0.3% sau Konflic (inclusiv pt viermi de sarma).

4. Painjen rosu - Canelys 0.3% + Zytron 0.15 %


Considerand o presiune a bolilor / daunatorilor destul de ridicata, vom stropi saptamanal, preventiv, plantatia noastra de 100 mp cu urmatoarea combinatie de produse:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

SCHEMA BIO:


S 1 (saptamani impare): Insecticid A (30 ml Oleorgan + 30 ml Kabon) + Fungicid A (30 ml Mimoten + 15 ml Zytron): (3.8 lei + 1.7 lei) + (6.3 lei + 2.3 lei) = 14 lei.

S 2 (saptamani pare) : Insecticid B / 30 ml Konflic + Fungicid B / 30 ml Flama + Acaricid (30 ml Canelys + 15 ml Zytron) + Nutrient / 20 ml Cropmax = 4.4 lei + 5.3 lei + (5.3 + 2.3) + 3 = 17 lei.

La fiecare luna impara (ex: mai, iulie, septembrie): Mimoten 30 ml  (efect secundar asupra nematozilor) + Oleorgan 50 ml (conta viermi de sarma) = 6.3 lei + 6.2 lei = 12.5 lei.

La fiecare luna para (ex:iunie, august, octombrie): 150 ml Nemagold turnati in 500 litri apa de irigatie - 22 lei.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sezonul de gradina (maximal) are cam 24 de saptamani (28 aprilie - 19 octombrie; S18 - S42), adica 12 S cu sot si 12 fara sot, 3 luni pare si 3 luni impare.

Cost anual: 12 X 14 lei + 12 X 17 lei + 3 X 13 lei + 3 X 22 lei = 477 lei.

Folosim 1 lingurita de zahar pudra dizolvata in 10 itri de apa (ca adjuvant) si consideram o densitate medie de 4 plante / mp →  477 lei / 400 plante = 1.2 lei / fir.

Edited by jumborom, 25 April 2014 - 21:08.


#418
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006
Ca de obicei, impresionant! Pacat ca nu se poate edita primul post, acest articol merita sa stea pe prima pagina!

#419
CristinaG

CristinaG

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 21.06.2007
Multumesc pentru raspunsuri. Gradina este la Breaza (qwertysecret: poate-ti facem o vizita de schimb de experienta Posted Image ) . Nu apucam sa ajungem pe acolo mai des de o data pe saptamana.
La ultima vizita lucrurile erau un pic triste: rasadurile de castraveti au fost mancate de limacsi, iar tomatele si vinetele au o parte din frunze galbene, cu nervurile verzi. Zicea cineva ca ar fi putregai, o sa-mi iau o lupa sa studiez frunzele. O parte din zona ingalbenita este uscata. Data viitoare fac o poza.

 meganedoi, on 25 aprilie 2014 - 13:53, said:

Bine ai venit printre legumicultori :)
Multumesc pentru primire si pentru sfaturi!

 qwertysecret, on 25 aprilie 2014 - 14:36, said:

In caz ca nu ti-a raspuns nimeni pe acum (pe alta arie), zeama bordeleza e fungicid, nu insecticid, asa ca nu vei rezolva nimic dand-o pe afidele de pe coacaz (cel mult le vei colora, din negru in albastru :)
Multumesc pentru poveste si pentru incurajari. Cred ca nu am de ales si voi trece la stropiri.

 jumborom, on 25 aprilie 2014 - 20:40, said:

Anul acesta vreau sa incerc produsele pentru agricultura ecologica de la Atlantica importate de Holland Farming.

Am salvat planul detaliat de tine, dar pare un pic cam scump pentru cele 10 fire de rosii si de vinete pe care le-am plantat. Exista si o varianta mai ieftina?
Vad ca pentru afide ai o combintatie de 2 insecticide (Oleorgan 0.3% + Kabon 0.3% sau Konflic). Nu merge folosit doar unul? As lua Kabon. La fel, pentru putregai, ai o combinatie de 2 fungicide. Nu merge doar unul?

O alta descoperire - gutuiul are toate frunzele atacate, niste pete brune, din ce am studiat pe net ar putea sa fie focul bacterian. Era recomandat tratament cu solutii cu cupru, ar merge zeama bordeleza? Desi inteleg ca trebuie un batericid, nu un fungicig.

Am descarcat cartile din primul an de Horticultura, dar stau rau cu timpul, mai dureaza pana apuc sa le studiez. Iar distractia cu gradina de legume vad ca cere studiu serios. Mi-ar trebui o carte cu problemele la legume si daunatorii, aveti vreo recomandare?Ma uitam la aceasta: http://www.elefant.r...ina-218519.html.

Legat de controlul biologic al limacsilor cu nematode aveti vreo parere?

#420
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012
CristinaG, uita-te pe net la poze cu focul bacterian si daca gutuiul tau are aia atunci ia rapid o doza de Streptomicina -eentual de la o farmacie veterinara daca nu-ti da la farmacia umana - si fa o solutie cu 5 L de apa si da urgent pe gutui, e singurul tratament care functioneaza in cazul in care atacul nu e in faza avansata. Daca a apucat sa atace mai tare si lastarii, u doar frunzele, atunci zeama de topor Posted Image

Din moment ce ai asa putine zarzaverze eu zic sa nu te complici cu produse eco scumpe, ia si tu chimicalele de uz obisnuit, ideea e sa le folosesti cu moderatie!

Edited by claudia313, 29 April 2014 - 19:04.


#421
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,944
  • Înscris: 13.04.2007
Va salut,
Gainatul de pasare macerat, pe care l-am pregatit pentru rasaduri in urma cu 6-8 saptamani, se poate folosi fara probleme si pentru tomatele cultivate in solar?
Cata solutie este indicat sa pun la fiecare planta?
Multumesc pentru raspunsuri.

#422
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Eu pun 300-500ml la fir de solutie diluata 1/10 dupa o irigare prealabila.

#423
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Iata ca se poate face stiinta Posted Image si despre gainat/balegar si alte excremente animale

Cine are in ograda Bizon ori pasarea Emu poate sa consulte tablul atasat ca sa afle valorile NPK ale excrementelor lor Posted Image

Attached File  Valoarea nutritiva a excrementelor.pdf   343.96K   239 downloads



Graficul este despre produsele secundare solide ale animalelor/pasarilor mai apropiate majoritatii dintre noi

Attached File  chart_1 (1).JPG   70.33K   162 downloads

Se vede de la Hong Kong ca pasarile sunt campioane.

Si sa mai zica cineva ca hranirea plantelor cu balegar/gainat nu se face pe baze stiintifice Posted Image

#424
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006
Super fain materialu', multumim megane! De bibilici n-ai gasit nimic, pe ele unde le trecem? :)

#425
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Ha! Si eu am cautat bibilica in tabel. :)
Din ca am citit bibilica e ruda cu curca asa ca m-as uita pe randul ala

#426
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006
noile arme de distrugere in masa (alea negre Posted Image

Attached File  IMG_20140430_113936-MOTION.gif   2.61MB   144 downloads

#427
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Cate sunt in cutia asta?

#428
vladislav25

vladislav25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 05.12.2010
cred ca anul acesta voi merge pe asta:
http://www.yara.ro/d...Ardei Câmp.pdf
ce credeti?

#429
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006
"Dragele" de furnici si-au inceput serios activitatea in solar si mi-au adus chiriasi pe vreo 2 castraveti (se plimba si prin ardei, dar fara chiriasi (inca)).

Spuneti-mi va rog cu ce sa-i tratez (pare-se ca sunt afide). Merita incercat un tratament bio de'alde decoct de urzici, coada calului si ardei iute? Sau e prea tarziu/ineficient in faza asta si ati recomanda un insecticid de contact ale carui efecte negative sa treaca repede?

Multam fain,
dec

Attached Files



#430
CristinaG

CristinaG

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 21.06.2007

 claudia313, on 29 aprilie 2014 - 19:03, said:

CristinaG, uita-te pe net la poze cu focul bacterian si daca gutuiul tau are aia atunci ia rapid o doza de Streptomicina -eentual de la o farmacie veterinara daca nu-ti da la farmacia umana - si fa o solutie cu 5 L de apa si da urgent pe gutui, e singurul tratament care functioneaza in cazul in care atacul nu e in faza avansata. Daca a apucat sa atace mai tare si lastarii, u doar frunzele, atunci zeama de topor Posted Image

Din moment ce ai asa putine zarzaverze eu zic sa nu te complici cu produse eco scumpe, ia si tu chimicalele de uz obisnuit, ideea e sa le folosesti cu moderatie!

Buna Claudia,

Multumesc pentru info. Eu nu am ajuns la gradina, am avut mult de lucru zilele acestea. A ajuns insa prietenul meu. A stropit gutuiul (nu stiu exact cu ce), dupa ce a curatat copacul de frunzele atacate si ramurile uscate.  A facut si poze:
[ http://i57.tinypic.com/125kokx.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://i62.tinypic.com/330zsrs.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Din pacate a stropit sambata, iar duminica a plouat toata ziua. Nu stiu daca a avut vreun efect tratamentul.

Dupa ce se mai indreapta vremea poate mai facem o stropire cu Streptomicina.

#431
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006

 qwertysecret, on 05 mai 2014 - 11:22, said:

Spuneti-mi va rog cu ce sa-i tratez (pare-se ca sunt afide). Merita incercat un tratament bio de'alde decoct de urzici, coada calului si ardei iute? Sau e prea tarziu/ineficient in faza asta si ati recomanda un insecticid de contact ale carui efecte negative sa treaca repede?
Le-am facut "cinste" cu un Milbeknock (cica-i iertator cu albinele, sper eu si cu gargaritele (aveam cateva bucati zilele trecute pe acolo, eram tare mandru de ele); multumesc megane pentru sfat!). Daca mai misca vreunul in front in urmatoarele 2-3 zile, le mai administrez un Mospilan

#432
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,040
  • Înscris: 17.03.2005
Da-i calypso si stai linistit vreo 2 saptamani.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate