Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Iluminatul cu LED

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
2610 replies to this topic

#91
danpet

danpet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,578
  • Înscris: 01.03.2007

View Postcornelz, on 03 ianuarie 2014 - 21:13, said:

.Am construit multe lampi cu LED-uri in decursul timpului(7-8ani) si daca cineva are nevoie de scheme de surse de curent constant care se pot construi cu bani putini, (pentru alimentare12-24V DC - 0.02..1,5A sau 220V-20 mA), va ajut cu placere.
Pentru a nu se creea controverse va ofer  tuturor celor interesati absolut tot ce detin (scheme,consultanta) gratuit, doar sa doriti sa va construiti singuri propriile becuri sau aplice cu LED-uri.
Eu as fi interesat sa vad ce solutii electronice mai exista pentru limitarea curentului la becurile LED,asa ca astept ceva scheme.In plus,daca stie cineva ce diferenta (de schema) este intre cele dimabile si cele normale.
Am facut si eu un astfel de bec,cu 90 de leduri,care lumineaza la baie (de bloc) de 1 an.Consuma 12W si lumineaza ca unul cu filament de 75-80W.
Am mai facut cateva becuri cu leduri pentru masina:pozitii,plafoniera,portbagaj,torpedo.Avantaje categorice:lumina mai multa,mai alba,consum mult mai mic si nu se incalzesc.
Am avut norocul sa gasesc la cineva leduri foarte bune,SMD 3528 cu 4 pini (3 led/capsula).Puse in paralel cele 3 leduri=curent maxim 45-50mA (ca sa nu le fortez).
N-am timp acum sa pun poze,dar sper ca o voi face.

Sfaturi (din experienta proprie):
-puteti compara puterea luminii intre diverse becuri,cu o camera foto.Se pune pe reglaj diafragma fixa (Av),se alege de ex 4 sau 2,8 si se masoara timpul de expunere ales de camera,luand in cadru acelasi perete (ideal alb si fara tablouri)...Nu toate camerele foto au aceasta posibilitate.
-la fel,se pot vedea culorile denaturate,setand camera pe balans de alb manual (se incearca diferite variante din meniu).

#92
cornelz

cornelz

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.02.2008
Se poate compara lumina intre diverse becuri doar cu un luxmetru.Pretul unui luxmetru digital ieftin este de 99 ron .Se masoara cu el intensitatea luminoasa la distanta de un metru a sursei de lumina care o verifici.Cat priveste calitatea luminii, acea valoare CRI o poti masura cu o camera foto utilizand ca lumina de referinta un spot cu halogen care are valoarea CRI 100...toate celelalte surse de lumina au valoari sub 100 si de la 80 in jus pot chiar distruge vederea in timp.Atentie totusi sa ai aceeasi intensitate luminoasa la toate sursele cand masori valoarea CRI.
Acum hai sa vedem ce inseamna dimabil si ce inseamna normal: "dimabil" - se refera la un bec care suporta variatii ale alimentarii cu energie electrica, conform cu cele date de un "dimmer" (variator).Foarte multe LED-uri de putere folosesc o sursa de curent constant pentru a putea fi folosite la anumite tensiuni, inclusiv la 220V.In principiu LED-urile functioneaza in curent(miliamperi sau amperi), tensiunea din tabelele de caracteristici corespunzand unei anumite valori de curent.Daca acea sursa de curent nu poate functiona pe variator(SMPS) atunci acea sursa de lumina nu este dimabila.Sursele de curent folosite in general lucreaza in frecvente ridicate si au o eficienta de 60-90% ....restul se pierd prin conversie.Pe langa pierderile prin conversie sursele trebuie sa contina condensatori electrolitici foarte buni (low esr) care sa reziste in frcvente mari fara sa se distruga rapid....chiar si asa durata de viata a acestor condensatori este de maxim 5-6 ani.Daca se foloseste curent continuu(12-14-24-48V) eu am folosit in ultima perioada sursa de curent constant liniara cu LM317, LM338.Am folosit si surse cu LM2577,MAX e.t.c.,dar am avut surprize dupa 2-3 ani cu scaderea capacitatii la condensatori , cu pierderi mari prin temperatura(disiparea caldurii prin radiatorul de racire si bobine).Am obtinut rezultate destul de bune cu ledurile 5630 (high brightness 4500-5500k)alb natural.Vad ca ai folosit {3528 SMD products have 2 or 4 PIN in all, which is good at heat dissipating. We have three Luminous flux ranges for our 3528 SMD products:6-7lm (high brightness), 5-6lm (standard brightness), 4-5lm (for colorful SMD)}.Aici ai si cateva modele de  lampi facute in urma cu ceva ani.Atenti ca am acordat o atentie deosebita racirii LED-urilorchiar si la cele SMD de tip banda.O sa pun cateva fotografii cu modul de racire si dispersie a luminii prin construirea unui bec putin diferit . Am folosit si schema cu un condensator, punte si rezistente ,dar o consider destul de riscanta din cauza derivei termice a LED-urilor si a variatilor de tensiune.

Attached Files


Edited by cornelz, 16 January 2014 - 22:49.


#93
Alex_0722876565

Alex_0722876565

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 19.08.2006
Intrebare ...vreau in viitor sa fac o mica supraveghere , iluminare la un teren de 550mp (daca se poate pe 2 variante ,ambiental si lumina pentru diverse activitati) ...pentru moment datorita preturilor destul de mari la becurile cu led as prefera iluminat cu becuri economice sau tuburi de neon ...clasice.Sunt sanse sa faci ceva cu un panou fotovoltaic de 50W si cateva tuburi de neon sau becuri cu led. Merita sa investesti in panou , regulator in jur de 400 ron + baterie corespunzatoare sau mai bine bag curentul.

Cat de buni sunt acumulatorii din baterii de laptop ... am destul de multe baterii de laptop. Sau ce alt tip de baterie recomandati la un pret decent.

Intrebare, la tuburile clasice cu alimentare la 220v , se poate face un modul simplu de alimentare la 12v (sau sa modifici becurile economice clasice din 220v la 12v) se pierde mult ridicand din 12v (sa zic o baterie puternica) la 220v .

Merita mai bine un sistem de iluminare cu leduri ...direct pe 12v ,tip banda sau grupuri de leduri ...aranjate frumos ori in tuburi goale de neon sau alt aranjament interesant. Pe mine puterea (lumina emisa ,ma ingrijoreaza sa optin randament maxim) restul aranjamentul "artistic" nu ma sperie ...

Ce leduri ieftine recomandati ca model si de unde ...sper ca nu se considera reclama , eventual mesaj privat.Radiatoare din aluminiu am destule din diverse recuperari.
Cat de bune sunt cele din TV LCD de exemplu ...este posibil in timp sa fac rost de cateva reglete.

Ce recomandati becuri economice sau neon clasic tub (intre cele 2)

Edited by Alex_0722876565, 19 January 2014 - 22:26.


#94
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
Daca nu spui cat te costa sa bagi curentul, numai tu poti sa stii daca renteaza.

Legat 12 sau 230V, cu siguranta merita mai mult 12V daca poti sa folosesti direct tensiunea asta.
Nu cred ca vei face vreo branza cu bateriile de laptop sau cu panoul ala de 50W (nu iarna cel putin).
Daca ai si vreo baraca sau ceva pe terenul ala ai putea sa folosesti panoul ala de 50W, o baterie deepCycle si un generator ieftin pe benzina, cel mai ieftin, pe care sa-l pornesti din cand in cand sa incarci bine bateria, stiu si eu, odata pe saptamana.

Il mai poti folosi si pentru alte activitati.

#95
apanoiu

apanoiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,181
  • Înscris: 10.01.2007
Balasturile electronice de la osram (variantele pro) merg și pe curent continuu - gen baterie. Oricum costurile sistemului sunt mari.

#96
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
În primul rând lămpile tip led dacă vrei să ieși ieftin ți le construiești singur din cip-uri cree,nichia,osram,samsung etc. de care e plin ebay-ul cu transport moka până în românia,pentru că altfel te costă de n ori mai mult să cumperi lămpi gata făcute,în al doilea rând un panou cu puterea de 50w nu ajunge nici pe sfertul iluminatului pe care vrei să-l faci pe 550 mp.,și ți-o spune unul care folosește panouri fotovoltaice de mii de wați de 6 ani.Un panou fotovoltaic de 230-250w,plus un regulator MPPT de 15A pentru 12V și un acumulator AGM de 100Ah ar fi un necesar minim cam pentru 75% din perioada anului,considerând că folosești leduri care însumează 40-50Wh iluminat pe 10-12 ore în timpul nopții.Posted Image

#97
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007

View Postrinaldoparaipan, on 24 octombrie 2013 - 21:18, said:

Asa arata consumul meu de curent dupa ce am trecut tot iluminatul din casa pe leduri.
..............
Dubios consumul , ireal . In casa aceea nu exista decit becuri ???

#98
Alex_0722876565

Alex_0722876565

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 19.08.2006
Mersi pentru raspunsuri ...sa bag curentul avand in vedere ca stalpul de curent este la 40cm de gard (in dreptul gardului meu) ...nu cred ca depaseste 20/30 mil.

Pana acum nu am comandat nimic de pe ebay ,pot sa-mi fac cont si sa comand direct de acolo , sincer as prefera un mic ajutor sa stiu ce sa cumpar si de unde ....sa nu ma trezesc cu altceva in colet sau la un pret dublul.

Totusi intre varianta clasica cu tuburi si sa zic leduri pentru un iluminat exterior (supraveghere curte) , ambianta ,etc ...ce ati alege ?

Stie cineva , se mai poate baga curentul ... gen pompa de apa sau care mai sunt variantele , nu am nimic construit ..acum ,vreau in vara sa fac o camera 5x4 sau ceva de genul pentru gratar ,sa te duci Vineri ,Sambata , Duminina pe acolo.

Edited by Alex_0722876565, 21 January 2014 - 08:14.


#99
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
Curent tot va trebui sa bagi odata si odata.
Jucariile alea in schimb isi vor pierde sensul dupa aia si nu vor fi decat bani aruncati.

#100
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View PostAlex_0722876565, on 21 ianuarie 2014 - 08:11, said:

Mersi pentru raspunsuri ...sa bag curentul avand in vedere ca stalpul de curent este la 40cm de gard (in dreptul gardului meu) ...nu cred ca depaseste 20/30 mil.

Pana acum nu am comandat nimic de pe ebay ,pot sa-mi fac cont si sa comand direct de acolo , sincer as prefera un mic ajutor sa stiu ce sa cumpar si de unde ....sa nu ma trezesc cu altceva in colet sau la un pret dublul.

Totusi intre varianta clasica cu tuburi si sa zic leduri pentru un iluminat exterior (supraveghere curte) , ambianta ,etc ...ce ati alege ?

Stie cineva , se mai poate baga curentul ... gen pompa de apa sau care mai sunt variantele , nu am nimic construit ..acum ,vreau in vara sa fac o camera 5x4 sau ceva de genul pentru gratar ,sa te duci Vineri ,Sambata , Duminina pe acolo.

Eu cumpăr de pe ebay de 7 ani și am peste 100 de cumpărături fără să iau vreo țeapă,sau cum zici tu să primesc alceva decât ceea ce am comandat pentru că nu cumpăr de la vânzători care au sub 1000 de calificative 100% pozitive și peste 99% media totală.În primul rând trebuie să-ți creezi un cont paypal,apoi după ce ai acest cont îți faci unul pe ebay,amazon sau mai știu eu de unde vrei să faci cumpărături online,apoi la acest cont paypal atașezi un cont bancar de preferință în euro pe visa card de unde paypal-ul îți va lua bani să plătești ceea ce ai comandat,pentru că peste 99% din vânzătorii de pe ebay agreează această metodă de plată foarte sigură pentru vânzător dar și pentru cel care cumpără.Posted Image

#101
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,331
  • Înscris: 13.02.2006

View Postmaximg, on 20 ianuarie 2014 - 18:26, said:

Dubios consumul , ireal . In casa aceea nu exista decit becuri ???

Ce ti se pare dubios?
O medie de 250kWh/luna inainte de a trece pe leduri si 160-170kWh acum este anormal?

#102
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Asta îmi place la unii vânzători de pe ebay că au înțeles durerea mea când am prăjit un panou led de 100w,pentru că omul mi-a confirmat că pe lângă un radiator de aluminiu „barosan” cu aripi,mai trebuie și un ventilator activ că d”aia n-are ursu”coadă și am ars bunătate de led,că n-am știut de răcirea activă pentru astfel de puteri,deși @rinaldoparaipan mi-a spus-o înainte,dar după ce am prăjit led-ul.Acu” sure-display care mi-a trimis led-ul și driver-ul și a înțeles supărarea mea,mi-a spus să-i trimit încă 3$ pe paypal într-un cont pentru plata transportului cu paravion să-mi trimită un alt panou led de 100W care ar trebui să sosească la poștă în max.7 zile și să respect un minim de cerințe pentru răcirea acestei lămpi cu led-uri foarte puternice.Am trimis într-o secundă cei 3$ cu paypal și acu” aștept LED-ul de 100W pentru a-mi configura un far de lucru puternic luminos pentru interior când am de lucru pe timpul nopții în atelier.Posted Image

Ăsta-i led-ul de 100W care trebuie să-l primesc încă o dată :http://www.ebay.com/...item5895e5a6e8

și cam ăsta ar fi minimul radiatorului de aluminiu al suprafeței de răcire,fără a pune în calcul ventilatorul care trebuie montat pe spate.

Attached Files


Edited by Viorelsolar, 21 January 2014 - 17:05.


#103
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007

View Postrinaldoparaipan, on 21 ianuarie 2014 - 15:43, said:

Ce ti se pare dubios?
O medie de 250kWh/luna inainte de a trece pe leduri si 160-170kWh acum este anormal?
Eu ma uitam la luna noiembrie unde apare un consum sub 20 Kw.

#104
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,293
  • Înscris: 07.02.2003

View Postrinaldoparaipan, on 21 ianuarie 2014 - 15:43, said:

O medie de 250kWh/luna inainte de a trece pe leduri si 160-170kWh acum este anormal?
Pe ianuarie am facut 500KW, cu iluminat cfl peste tot si un led Posted Image E luna cu consumul meu maxim. Iti dai seama ce iesea cu becuri obisnuite ?

#105
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007
Am ani de zile de folosit " becuri economice " un singur led si unul cu incandescenta . Sa dea naiba daca am simtit ceva ... Este adevarat ca exista o diferenta intre clasice si economice / halogen / led , dar cum ponderea in consum este mica , per ansamblu , este ca in bancul acela : Cind eram mic imi era frica de intuneric , acum mare imi este frica de lumina ...( de factura !!!) Mereu apar alte " chestii " consumatoare .
Referitor la leduri , daca punem cu creionul pe hirtie , numai economie nu facem . Becurile sint scumpe si montarea lor implica de cele mai multe ori schimbarea corpului de iluminat , sa facem lumina , dar ....ajungerea la un nivel optim de iluminat , in functie de spatiu si activitate duce costurile muuuult in sus .
Asa , de bijbiit prin casa , sa nu te impiedici , sint solutii ieftine si economice . La mine singurul led , montat cu senzor de prezenta , este intr-un hol de trecere . O lumina cit sa nu calc catelul cind sta acolo . Daca vreau sa ma uit in biblioteca din hol , trebuie alta lumina .
Nici fabricarea lor nu dovedeste dorinta de economie ci doar de schimbarea tehnologiei . Ce resurse se foloseau la un clasic , ce resurse se folosesc la leduri ?
Lucrurile inca sint amestecate si la ora actuala cel mai rentabil , implementare / exploatare , becuri economice sau halogen . Parerea mea .
Pun si poza singurului led , sa nu zica cineva ca vorbesc din basme ...

Attached Files



#106
christig

christig

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,860
  • Înscris: 31.10.2002

View Postandreic, on 21 ianuarie 2014 - 19:15, said:

Pe ianuarie am facut 500KW, cu iluminat cfl peste tot si un led Posted Image E luna cu consumul meu maxim. Iti dai seama ce iesea cu becuri obisnuite ?

stai la vila? consumul ala tre sa-l ai la 2-3 familii..cu tot tacamu...nu doar pe lumina.

#107
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,331
  • Înscris: 13.02.2006

View Postmaximg, on 21 ianuarie 2014 - 19:08, said:

Eu ma uitam la luna noiembrie unde apare un consum sub 20 Kw.

Probabil nu erau actualizate datele la Enel.
Eu ma refeream la intregul an 2013, nu numai luna noiembrie.
Cred ca nu am fost suficient de clar.

Edited by rinaldoparaipan, 21 January 2014 - 20:18.


#108
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,293
  • Înscris: 07.02.2003

View Postchristig, on 21 ianuarie 2014 - 19:59, said:

stai la vila? consumul ala tre sa-l ai la 2-3 familii..cu tot tacamu...nu doar pe lumina.
Casa cu etaj, nu prea mare, doar 4 persoane. E un consum normal de iarna, vara am cam 400-460KW. Nu fac pizza in fiecare zi la cuptorul de 2.8KW, dar odata la 4 zile bag, calculatoarele merg cate 10-12 ore, aparatura de comunicatii merge aprioape 24h, vara bag AC dar nu tin mult, doar cat trebuie etc... eu reusesc iarna in dec-ianuarie sa am consum mai mare dcat in lunile de vara cu AC Posted Image
Singurul consumator permanent iarna este pompa de la centrala si evacuarea ei, se mai poate adauga functionare mai indelungata a cuptorului ca se fac mancaruri de an nou, cozonaci multi samd... se separe ca astea se aduna si dau cifre calumea.
Recordul de consum a fost in ian 2011. In general vara cu toace ca folosesc AC consumul nu e asa mare, e ziua mai lunga. Anul asta prin excelenta a fost anul in care am eficientizat aparatura astfel incat sa am consumuri mai mici (surse mai eficiente, schimbat tv vechi cu neoane cu tv led etc) si am reusit un  minim istoric pe vara. Media anuala imi iese cam 5000KW anul asta, in ceilalti ani a fost mai sus. Un peak puternic a fost in iulie 2012... nu tin minte ce s-a intamplat, o fi fost canicula sau am lucrat mult cu scule de putere.
ps - nu lua in considerare ultima luna, graficul enel se actualizeaza dupa urmatoarea factura cand se cumuleaza.

Attached Files



Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate