Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

(kpk1) Jurnal de bord casa eco (P+1, superizolata)

* * * * - 4 votes
  • Please log in to reply
3743 replies to this topic

#3529
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Nu ai pus in functiune sistemul de ventilatie? Nu crezi ca ar ajuta si cu praful? Legat de purificare - vezi ca discutia e mai ampla, concluzia la care am ajuns eu este ca aceste aparate 2in1 nu purifica, dar te poti baza pe ele pe partea de umidificare. Ceva-ceva retin ele, particule mai maricele samd, dar nu putem spune ca purifica in adevaratul sens al cuvantului. Probabil tu nici nu ai nevoie de un purificator adevarat si e ok, dar daca vreodata ai de gand sa te orientezi spre partea asta, la noi in tara gasesti asa ceva:

http://www.ajaromani.../proclinic/con/

Este un aparat serios si cu un pret corect.

Ca tot zici de roborock, sunt pe ascensiune tare produsele din gama asta, chiar incept sa prinda si la noi in tara, in curand vor deveni la fel ca masinile de spalat vase (adica nu chiar in fiecare casa dar vor fi din ce in ce mai des intalnite)

#3530
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Umidificatorul l-am montat pe hol momentan. Locul lui definitiv nu va fi acolo. Voi prefera sa-l pun la mine in camera si eventual sa mai completez cu unul mai mic intr-o alta camera. Cert este ca face fata cu brio pe etaj, mai putin o camera unde nu lasa usa deschisa, sa zic 55-60mp.
Are 3 programe:
1. airwasher care umidifica aerul si marginal spala unele particule in apa.
2. program de umidificare + filtrare Hepa.
3. program air-purifier fara umidificare si purificare plasma.
In weekend m-am uitat in contralumina si nu se vedea nicio particula de praf in suspensie fata de situatiile precedente cand vedeam "norul" de praf.
Consuma 5l de apa zilnic. Seara fac plinul cu un pet de 5l intreg. Dimineata aerisesc ~15min timp in care umiditatea din casa coboara de la 50% la sub 35%.
Apa am schimbat-o preventiv dupa 3 zile si pe langa cateva scame vizibile avea consistenta unei ape cu "detergent", adica spuma destul de usor.
Alt aspect pozitiv. Am scazut temperatura ambientala cu 1 grad de la 22.5 la 21.5 si pe fondul faptului ca aerul este mai umidificat nu am simtit nicio scadere a confortului. Un tricou+maieu e ceva uzual la mine. Am si doua termometre mobile si arata cu +1 grad fata de cele ingropate in perete, deci adevarul e ca am 22.5 pe real in aer.

Sistemul de ventilatie nu l-am finalizat pentru ca nu e pe lista de prioritati in buget. Mi-as dori sa iau o unitate peste medie care costa binisor plus ca mai trebuie sa fac o casuta/cutie termoizolata in pod pentru unitate. Acolo am condus tubulatura din casa.

II. Sa mai raspund si unor intrebari private legate de IPAT aici ca sa fie util raspunsul si altora:
"As vrea sa imi spui daca face fata ip cu finisaj parchet laminat."
Situatia mea particulara e ca sunt blindat cu termosistem pana in dinti. In cazul meu face fata cu brio. Chiar pot spune ca nu simt pardoseala calda si totusi in casa e bine. Oricum pardoseala nu e niciodata rece asa cum o simt prin alte locuri, mai ales gresia.
Ca si idee eu recomand parchetul laminat si gresia/piatra ca fiind cele mai bune alegeri pentru incalzirea in pardoseala. Eu am triplustratificat, e foarte ok ca si transfer termic dar am inceput sa vad in contralumina urme de uzura in parchet de la scaune in principal.

Automatizarile de IP unele au borna (releu fara potential - intrerupator) pentru conectarea la portul centralei termice , altele nu au.
Cazul meu particular e ca centrala are doua borne pentru termostat, deci as putea avea un termostat ambiental legat direct in centrala si inca un circut care sa vina de la automatizarea IP.
Automatizarea mea Purmo are doua borne, una (releu fara potential) pentru contact pompa de recirculare si a ddoua borna (releu fara potential) pentru conectarea unui fir in centrala la borna de termostat - comanda externa.
Eu nu cred ca exista centrala fara borna de termostat. Dar daca se incearca mentinerea in functiune a unui termostat proprietar in paralel cu automatizarea IP asta numai centrala sa stie. Se pot monta in paralel si oricare din cele doua surse declanseaza rezulta in pornirea centralei la comanda.
Sensys de la Ariston nu stiu daca e un termostat orb doar cu linie de comanda sau mai are si niste circuite inteligente care comunica si altceva cu centrala. Oircum o borna pentru TA exista neconditionat in centrala.
Sunt automatizari care au o singura borna (releu fara potential) ca de exemplu automatizarea Purmo cu wireless. Se poate improviza pe loc ceva cu un releu de comanda in paralel ca atunci cand acea borna este inchisa, releul montat in paralel sa inchida si al doilea circuit pentru comanda centralei.
Deci se poate cam in orice situatie sa fie rezolvata problema comenzii centralei din automatizarea IP.

#3531
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Daca ai cumva vreun termostat Purmo TempCo Cental, as fi foarte curios sa vad ce setari sunt disponibile la Zona A si B. Ce moduri de functionare pot fi alese. Permite si trecere in standby a termostatelor de pe zona aia?

Intreb pentru ca ma cam tenteaza si pe mine sa pun termostate de camere Purmo TempCo Digital, dar "pilotarea" zi / noapte s-o fac cu un Raspberry Pi, dupa cum vrea muschiu meu. Asta ar insemna sa fac un pic de reverse engineering la protocolul de comunicatie dintre Central si Digital. Si speram ca poate o sa reusesc asta fara sa cumpar un Central.

#3532
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Am TempCo Central cuplat cu cateva TempCo Digital, pe fiecare etaj.
Optiunile sunt destul de limitate:
Zona A: View (temperaturi si umiditate fixate), Rename, Working Mode (program crono, luna, soare, oprit), Program (programarea crono pe zile si ore - luna sau soare)
Zona B: la fel...

Dupa o vreme dupa ce te muti la casa, daca nu ai pasiuni de genul acesta, vrei ca pur si simplu sistemele sa functioneze fara sa le acorzi atentie sau mentenanta. Cu cat autonomia lor e mai buna cu atat vei interveni mai putin si te vei bucura de confort.
In ultimul an nu am mai acordat atentie deloc IPAT. Mai auzeam cand si cand releul din UMaster cand cupla pentru mentenanta pe perioada verii.

#3533
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Am pasiuni de genul acesta.

Din cate stim pana acum, Central comunica cu Digital pe un singur fir, printr-un semnal de 230 V.

Prin acest fir, comuta intre cele 3 Working Mode: Luna, Soare, Oprit.
Programul Crono ruleaza doar pe Central si transmite modul Luna / Soare dupa caz.

Daca erau doar 2 Working Mode (Luna / Soare), era simplu. Dar pentru ca sunt 3, inseamna ca protocolul nu e chiar elementar.

#3534
kondas

kondas

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,012
  • Înscris: 01.10.2014

 kpk1, on 17 ianuarie 2019 - 17:36, said:

Umidificatorul l-am montat pe hol momentan. Locul lui definitiv nu va fi acolo. Voi prefera sa-l pun la mine in camera si eventual sa mai completez cu unul mai mic intr-o alta camera.
......

Ma gandesc ca atunci cand ai sa dai drumul la ventilatie, ai putea pune acest umidificator intr-un hol si astfel, cred, ca se va regla umiditatea in toata casa.

#3535
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Unitatea HRV scoate aerul viciat din care recupereaza doar caldura iar in casa intra aer proaspat din exterior dar cu umiditate redusa.
Nu mai retin dar cred ca sunt si unitati care pot transfera si umiditate sau cel putin sa umidifice aerul.
De aceea de la planul initial unde vroiam sa montez o unitate basic am ajuns la concluzia ca trebuie totusi una mai performanta.

#3536
DMZ

DMZ

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 29.11.2008
Exista unități HRV care și răcesc aerul proaspăt, suficient pentru a tine aerul in interior la un 23-24K, vara? In condiții de izolație decenta, bineînțeles.

#3537
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Ca la radio Erevan - exista, dar nu chair pe unitate si nu prea racesc :))

Raspuns scurt - pentru a adauga si racire pe hrv vorbim de bani seriosi, nu prea se justifica fata de o solutie dedicata pe racire (aparate de aer conditionat).

kolfleading mi-a explicat ca pentru racire e nevoie de un debit de aer mult mai mare decat cel pentru ventilatie, de aceea o solutie 2in1 e cam greu de aplicat. La marile centre comerciale sunt solutii integrate, dar vorbim de costuri imense (justificate totusi in acele cazuri) - au incalzire/racire/ventilatie 3in1.

#3538
DMZ

DMZ

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 29.11.2008
Ms @Bylly00. Mai caut totuși, poate găsesc ceva...

#3539
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Umidificator
Are deja cateva saptamani in uz si pot trage niste concluzii.
In modul airwasher doar umidifica aerul din spatiu. Nu face o spalare de praf. E adevarat ca praful nu mai sta in suspensie din cate am observat. Poate insemna ca un aer umidificat face particulele de praf mai grele si ele se depun mai repede. Un aer uscat permite particulelor de praf sa stea in suspensie.
Consumul de apa a scazut undeva la 10l pe saptamana (2 umpleri) cu 10 ore functionare/zi.
De cand am readus la normal umiditatea mi-a permis scaderea temperaturii ambientale cu 1-1,5*C fara sa compromit confortul. Am vrut sa vad daca pot ajunge la temperaturi "nemtesti". Am reusit doar 21*C pe termostat dar real 22*C in ambient dupa cum indica alte 2 termometre. Senzatia e neutra, nici de cald, nici de frig. Mai jos de atat nu cred imi place.

Edited by kpk1, 07 February 2019 - 20:23.


#3540
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Termosistem
Ca sa aiba si @livyu_s un reper vreau sa fac cateva aprecieri legat de termosistem, eu fiind cel care a paratermoizolat orice.
Daca as raporta toata investitia la eficienta, nu prea merita in momentul de fata; poate in 20 ani sunt la paritate cu unul care a izolat mediu dar a platit mai mult pe facturi. Am o casa langa mine cu care pot face o comparatie - EPS 10, incalzire cu calorifere, nimic extraordinar. El consuma cu 50% mai mult ca mine in conditiile unui confort inferior, pt el; in bani inseamna sub 1000 lei pe sezon diferenta intre cele doua case. In 20 ani sa zicem ca eu amortizez 20.000 lei. Concluzia e ca fata de un termosistem normal poti upgrada termosistemul in diferite puncte cu suplimentul de 20.000 lei. Peste aceasta suma, daca preturile la utilitati nu se modifica drastic, investitia initiala nu devine rentabila.
As aprecia ca un termosistem cu 15-20cm EPS pe pereti, 30cm peste ultimul etaj si 10-15 sub radier+IPAT ar trebui sa fie compromisul optim intre investitie si eficienta.

Situatia se poate schimba daca nu ai gaze disponibile la poarta pentru ca atunci esti fortat sa investesti in solutii de incalzire laborioase sau sa termoizolezi foarte eficient.
In acest caz decat sa arunci 10.000 EUR in plus pe solutii de incalzire mai bine ii muti pe un termosistem serios si alegi o solutie de incalzire mai ieftina. E mai eficient sa conservi energia termica decat sa consumi mult si scump.
M-am gandit intr-o perioada, daca nu as avea gaz ce solutie as folosi in zona mea care nu ridica probleme serioase iarna. Prinde contur tot mai mult incalzirea cu aparate de aer conditionat care sunt utile si vara pentru racire. La acest setup as adauga un semineu pozitionat optim a.i. sa poata degaja caldura in toata casa, pentru zilele cand e ger de crapa pietrele; eventual dublat cu o tubulatura de recirculare a aerului in incaperi. In ultimele 4 ierni nu am avut mai mult de 7 nopti pe sezon cand temperaturile ar fi coborat sub -10*C. Alternativa la semineu ar fi niste calorifere electrice daca bransamentul electric permite. Sa consumi 500kWh, COP 1, pe sezon, nu mi se pare o pierdere.

#3541
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
UPS
Am trecut la alimentarea electronicelor 24/7 cu un UPS polonez Volt sinus 800VA-500W + acumulator AGM de 100Ah.
Inainte aveam doar un stabilizator Well cu bobina. UPSul Volt are AVR dar cu relee.
De la retea pot sa observ ca imi intra undeva intre 235-240V.
Am observat ca vechiul stabilizator imi tinea tensiunea in jurul a 220V cu mici variatii de ~5V in general. UPSul Volt foloseste relee deci tensiunea variaza in trepte, ori il tine pe la 215V ori sare in zona lui 235+V, deci pasi de 10%.
La bobina auzeam uneori acul cum comuta la o deviatie de tensiune, acum e liniste. UPSul are un ventilator care porneste ori cand incarca acumulatorul ori cand esti offline si sarcina trece de 20%.
Azi i-am facut si o proba de lipsa tensiune. Cu o incarcare medie sub 50W m-a tinut o liniuta din 5 timp de 6 ore si 30 min. Deci pot sa sper ca in caz de avarie am curent pentru cel putin 24 ore.
Urmeaza sa mai adaug la consumatori, pe acest UPS, ceva camere IP si sistemul de alarma.

Electrice
Cand am facut instalatia electrica din tablioul general am mers cu cate 2 tuburi de alimentare la fiecare tablou local. Un tub l-am ocupat cu alimentarea actuala si ma gandesc sa folosesc si al doilea tub pentru un scenariu de avarie, adica sa mut becurile pe circuitul 2 si sa fac racordul iluminatului pe UPS. Eventual pe circuitul 2 de avarie sa mut si cate o priza, daca nu, ma voi multumi cu un prelungitor tras la un consumator ultranecesar.
Pe viitor cred ca ar fi utile 2 sisteme UPS, unul pentru consumatorii uzuali cat sa treaca peste o pana de curent uzuala, care in cazul meu mai mult de cateva minute nu dureaza cu o singura exceptie de cateva ore in iarna aceasta, si alt UPS pentru echipamentele de securitate.

#3542
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
E ceva ce trebuie prevăzut încă din faza de proiectare a instalației electrice pentru a putea adăuga un astfel de UPS? Eu inca nu am instalația electrică făcută. Ar trebui sa ii spun electricianului sa facă ceva special pentru a putea pune acest UPS ulterior?

#3543
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Depinde la ce vei dori sa folosesti un UPS.
Eu, in faza de proiectare, nu m-am gandit la UPS pentru iluminat dar precum ziceam am proiectat doua trasee de la tabloul general la fiecare tablou local. Primul traseu e deja alocat bransamentului stradal. Al doilea traseu e gol. L-am gandit pentru situatia in care voi avea poate un al doilea bransament cu tarif de noapte sau panouri solare fotovoltaice etc. adica a doua sursa de curent. In cazul de fata adaugarea unui UPS se pliaza perfect pe scenariul existent, fiind ca a doua sursa.
Ce recomandare pot sa-ti fac e sa stabilesti de acum o zona tehnica si cum poti avea traseu de acolo la tabloul general si mai departe ce am facut eu, 2 trasee la fiecare tablou de etaj.

#3544
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Supraveghere video
Ma gandesc sa instalez 2 camere video de supraveghere IP.
Pentru inceput m-am oprit la acest model bullet Hikvision DS-2CD2685FWD-IZS . Are 8mpx, deschidere varifocala de aproximativ 110*, senzor de 1/2,5", zoom motorizat, IR 50m, PoE.
Mai am o alternativa dome cu aceleasi specificatii dar IR numai 30m, DS-2CD2785FWD-IZS .
Am si luat un switch PoE tot de la Hikvision de 8+1 porturi ce suporta 30W pe port si buget maxim 100W. Camerele de mai sus consuma maxim, cu IR, 12-18W fiecare.
Scopul principal este de avea o monitorizare a perimetrului, sa vad daca intra cineva si nu "gaseste iesirea" de unul singur. Nu-mi pun sperante de securitate sporita si alte vise; acolo va fi alarma.

Edited by kpk1, 03 March 2019 - 15:23.


#3545
alex1vasile

alex1vasile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,820
  • Înscris: 08.11.2016
Salutare,
Am urmarit pe cat am putut acest build-along, foarte util de altfel.
Exista si un nivel actualizat al costurilor realizate (pe total proiect) ?
Multumesc,

#3546
horean

horean

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 577
  • Înscris: 19.01.2007
@kpk1, la ce pret ai gasit camerele?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate