Cultura Fasolei
Last Updated: Apr 13 2024 01:20, Started by
zscf
, Jan 05 2013 19:33
·
5
#110
Posted 20 March 2020 - 12:12
Buna ziua
De cateva zile, unele frunze de la rasadurile de fasole (le-am inceput in casa pe 22 Feb, habar n-aveam ca fasolele sunt sensibile la frig, e primul an de gradinarit) au inceput sa arate asa: [ https://i.imgur.com/EGnqMFc.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] In poza de mai jos se vede ca nu-s toate asa, gen pe aceeasi planta sunt si frunze normale, si unele afectate de ce-o fi chestia asta: [ https://i.imgur.com/4EBLxMe.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] In urma cu aprox 8-10 zile am inceput sa le scot afara treptat (sa le aclimatizez sau cum se cheama - hardening off), mai intai la umbra 30 de min, apoi dimineata la 1h soare, apoi 3h soare, etc, pana sapt asta cand practic le scot dimineata si le bag seara in acasa, le las pe pervazul geamului, unde au soare cam 6h pe zi. Ma intoiesc ca le-a afectat caldura, lor parca le place soarele, nu? De crescut cresc f frumos si urmeaza sa le pun in pamant sapt viitoare dupa ce trec noptile cu -4 si probabil urmatoarele fasole le voi pune direct in pamant. Merci. |
#111
Posted 19 September 2020 - 21:13
Voi cum procedati ca sa pastrati samanta de fasole peste iarna fara ca sa fie atacata de gargarite?
|
#112
Posted 19 September 2020 - 21:35
Intii te rog ca boabele sa nu fie deja "intepate".
Apoi le bagi intr-un borcan cu capac, iar peste ele arunci o mina de sare (de ce, nu stiu, dar asa face maica-mea). Tii borcanul undeva mai la rece. Edited by Taxon, 19 September 2020 - 21:35. |
#113
Posted 20 September 2020 - 06:04
subway_guru, on 19 septembrie 2020 - 21:13, said:
Voi cum procedati ca sa pastrati samanta de fasole peste iarna fara ca sa fie atacata de gargarite? La fel procedez și cu porumbul folosit la pescuit. |
#114
Posted 20 September 2020 - 06:17
nu mai bine crești un porc decât sa folosești în zadar porumbul la pescuit ?
))))) |
#115
Posted 20 September 2020 - 06:50
Pai nu a specificat ce pescuieste. Poate ca da la mistret cu fir de Ø10 otelit )
|
#116
Posted 20 September 2020 - 07:05
Taxon, on 19 septembrie 2020 - 21:35, said:
Intii te rog ca boabele sa nu fie deja "intepate". Metoda simpla si verificata de ceva ani O pui in lada frigorifica 3-4 zile, si mai mult daca uiti de ea. Garantat moare orice larva, daca e in bob Dupa aia o pastrezi normal, in pungi Asa isi pastreaza si germnatia daca vrei sa semeni din ea, fata de metoda cu incalzitul la cuptor |
#119
Posted 20 September 2020 - 23:17
Nu, dar micul loc din frigider e rezervat pentru stratificari iar chestia cu sarea nu-mi inspira incredere iar beci nu am. Am o boxa la subsol dar acolo e mai cald si mai umed ca la tropice
Edited by subway_guru, 20 September 2020 - 23:20. |
#120
Posted 21 September 2020 - 06:38
In congelator, gurule, nu in frigider
Oricum ce fac eu e overkill, aparent 8 ore sunt suficiente ''In urma cercetarilor efectuate de catre Maria Ciobanu in anul 2005 la ICDPP Bucuresti, s-a constatat ca gargarita devine inactiva la temperaturi mai mici de +12°C. La temperatura de 0°C gargarita moare dupa 66 zile, la -5°C dupa 30 zile, la -10°C dupa 12 ore, iar la atingerea temperaturii de -15°C daunatorul moare dupa 8 ore. La temperaturi ridicate de +55°C gargarita traieste doar 10 minute'' Sursa https://www.sanatate...problema-reala/ Edited by validoe, 21 September 2020 - 06:38. |
#121
Posted 21 September 2020 - 12:55
Gata, ma duc sa bag niste fasole la congelator, sarumina.
Dupa care o pun in borcan cu capac |
#122
Posted 21 September 2020 - 16:56
Ma gandesc insa ca inainte de a le baga la conge trebuie sa fie uscate perfect, fara urma de umiditate.
|
#123
Posted 23 September 2020 - 15:39
M-am hotarat, un sfert de ora la dehidrator la +55C urmat de o zi la frigo la +4C pentru acomodare si o zi la conge la -14C, nu vreau sa le dau nicio sansa de supravietuire!...dar nici sa compromit capacitatea germinativa.
Edited by subway_guru, 23 September 2020 - 15:41. |
|
#124
Posted 04 July 2021 - 18:18
Era pe undeva pe aici pe forum o postare mai detaliata a unui coleg cu tratamente care se fac in cultura fasolei, momentul cand se dau, etc. Salvasem intr-un fisier .txt acel post dar nu-l mai gasesc.
In fine, imi puteti recomnda un soi de fasole pentru pastai, late, verzi? Nu conteaza daca sunt oloage sau urcatoare. Ma intereseaza sa fie carnoase si gustoase. Ceva in genul cum folosesc spaniolii in paella Valenciana.... Am gasit destul de rar ce-mi place mie in comert si anume in saptamana greceasca la Lidl la punga de 1kg congelate. dar am gasit de vreo doua ori si apoi au disparut din oferta. In rest gasesc doar fideluta dar poate ca n-am fost eu atent. Daca le-as gasi congelate tot timpul si ar fi pe placul meu nu mi-as bate capul sa-mi cultiv eu. Pentru mine in materie de fasole verde genul asta e in top. Ma incadrez in timp sa culeg ceva daca seman saptamana asta? Ce stiti de soiurile Smeraldo (urcatoare) sau Roma II (oloaga)? |
#125
Posted 28 November 2021 - 16:31
Revin cu obsesia mea, fasolea verde, lata, a incercat cineva Smeraldo?
|
#126
Posted 29 November 2021 - 13:07
Toate soiurile de fasole lata sunt bune cu o singura conditie, sa nu faca atze!
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users