Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 

Cultura Fasolei

- - - - -
  • Please log in to reply
172 replies to this topic

#109
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004
Cam cati ani este valabila fasolea pentru samanta?

#110
iulicush86

iulicush86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 05.09.2006
Buna ziua

De cateva zile, unele frunze de la rasadurile de fasole (le-am inceput in casa pe 22 Feb, habar n-aveam ca fasolele sunt sensibile la frig, e primul an de gradinarit) au inceput sa arate asa:

[ https://i.imgur.com/EGnqMFc.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

In poza de mai jos se vede ca nu-s toate asa, gen pe aceeasi planta sunt si frunze normale, si unele afectate de ce-o fi chestia asta:

[ https://i.imgur.com/4EBLxMe.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

In urma cu aprox 8-10 zile am inceput sa le scot afara treptat (sa le aclimatizez sau cum se cheama - hardening off), mai intai la umbra 30 de min, apoi dimineata la 1h soare, apoi 3h soare, etc, pana sapt asta cand practic le scot dimineata si le bag seara in acasa, le las pe pervazul geamului, unde au soare cam 6h pe zi.

Ma intoiesc ca le-a afectat caldura, lor parca le place soarele, nu? De crescut cresc f frumos si urmeaza sa le pun in pamant sapt viitoare dupa ce trec noptile cu -4 si probabil urmatoarele fasole le voi pune direct in pamant.

Merci.

#111
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Voi cum procedati ca sa pastrati samanta de fasole peste iarna fara ca sa fie atacata de gargarite?

#112
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,092
  • Înscris: 19.01.2004
Intii te rog ca boabele sa nu fie deja "intepate".
Apoi le bagi intr-un borcan cu capac, iar peste ele arunci o mina de sare (de ce, nu stiu, dar asa face maica-mea).
Tii borcanul undeva mai la rece.

Edited by Taxon, 19 September 2020 - 21:35.


#113
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,944
  • Înscris: 13.04.2007

 subway_guru, on 19 septembrie 2020 - 21:13, said:

Voi cum procedati ca sa pastrati samanta de fasole peste iarna fara ca sa fie atacata de gargarite?
După ce mă asigur că nu au deja gărgărițe le pun în PET-uri, foarte bine uscate. Strâng bine dopul, pun eticheta să nu uit ce am acolo și le păstrez în beci.
La fel procedez și cu porumbul folosit la pescuit.

#114
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
nu mai bine crești un porc decât sa folosești în zadar porumbul la pescuit ?
:))))))

#115
Black66

Black66

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 10.05.2019
Pai nu a specificat ce pescuieste. Poate ca da la mistret cu fir de Ø10 otelit :))

#116
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006

 Taxon, on 19 septembrie 2020 - 21:35, said:

Intii te rog ca boabele sa nu fie deja "intepate".

Si daca ai mai multa o angajezi cu ziua pe Cenusareasa Posted Image

Metoda simpla si verificata de ceva ani
O pui in lada frigorifica 3-4 zile, si mai mult daca uiti de ea. Garantat moare orice larva, daca e in bob
Dupa aia o pastrezi normal, in pungi
Asa isi pastreaza si germnatia daca vrei sa semeni din ea, fata de metoda cu incalzitul la cuptor

#117
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Eu ma gandeam la un insecticid ceva...

#118
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
Pentru gust/aroma?

#119
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Nu, dar micul loc din frigider e rezervat pentru stratificari iar chestia cu sarea nu-mi inspira incredere iar beci nu am. Am o boxa la subsol dar acolo e mai cald si mai umed ca la tropice

Edited by subway_guru, 20 September 2020 - 23:20.


#120
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
In congelator, gurule, nu in frigider
Oricum ce fac eu e overkill, aparent 8 ore sunt suficiente

''In urma cercetarilor efectuate de catre Maria Ciobanu in anul 2005 la ICDPP Bucuresti, s-a constatat ca gargarita devine inactiva la temperaturi mai mici de +12°C. La temperatura de 0°C gargarita moare dupa 66 zile, la -5°C dupa 30 zile, la -10°C dupa 12 ore, iar la atingerea temperaturii de -15°C daunatorul moare dupa 8 ore. La temperaturi ridicate de +55°C gargarita traieste doar 10 minute''

Sursa
https://www.sanatate...problema-reala/

Edited by validoe, 21 September 2020 - 06:38.


#121
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,092
  • Înscris: 19.01.2004
Gata, ma duc sa bag niste fasole la congelator, sarumina.
Dupa care o pun in borcan cu capac :)

#122
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Ma gandesc insa ca inainte de a le baga la conge trebuie sa fie uscate perfect, fara urma de umiditate.

#123
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
M-am hotarat, un sfert de ora la dehidrator la +55C urmat de o zi la frigo la +4C pentru acomodare si o zi la conge la -14C, nu vreau sa le dau nicio sansa de supravietuire!...dar nici sa compromit capacitatea germinativa.
Posted Image

Edited by subway_guru, 23 September 2020 - 15:41.


#124
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004
Era pe undeva pe aici pe forum o postare mai detaliata a unui coleg cu tratamente care se fac in cultura fasolei, momentul cand se dau, etc. Salvasem intr-un fisier .txt acel post dar nu-l mai gasesc.
In fine, imi puteti recomnda un soi de fasole pentru pastai, late, verzi? Nu conteaza daca sunt oloage sau urcatoare. Ma intereseaza sa fie carnoase si gustoase. Ceva in genul cum folosesc spaniolii in paella Valenciana.... Am gasit destul de rar ce-mi place mie in comert si anume in saptamana greceasca la Lidl la punga de 1kg congelate. dar am gasit  de vreo doua ori si apoi au disparut din oferta. In rest gasesc doar fideluta dar poate ca n-am fost eu atent. Daca le-as gasi congelate tot timpul si ar fi pe placul meu nu mi-as bate capul sa-mi cultiv eu. Pentru mine in materie de fasole verde genul asta e in top.
Ma incadrez in timp sa culeg ceva daca seman saptamana asta? Ce stiti de soiurile Smeraldo (urcatoare) sau Roma II (oloaga)?

#125
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004
Revin cu obsesia mea, fasolea verde, lata, a incercat cineva Smeraldo?

#126
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Toate soiurile de fasole lata sunt bune cu o singura conditie, sa nu faca atze!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate