Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

De Craciun sarbatorim pe Marduk, sarbatoarea anticilor furata de Biserica

* * * * * 1 votes
  • This topic is locked This topic is locked
16 replies to this topic

#1
Josef_Mengele

Josef_Mengele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,997
  • Înscris: 09.10.2011
Craciunul este sarbatorit in emisfera nordica de cca 4000 de ani, Anticii sarbatoareau marcand trecerea solstitiului de iarna, si sarbatoreau intoarcerea soarelui, eliberarea sa din "taramul frigului si intunericului". Sarbatoarea marca de asemenea, incheierea unui ciclu, zis si an, si inceperea unei noi etape, de regenerare, focul, simbol al sperantei, verdeata (bradul verde) simbol al eternitatii ciclului creatiei.

Termenul Xmas de unde a derivat englezescu Chrismas, deriva din originile Grecesti, Grecii antici il numeau pe Hristos Xristos, abia din secolul XVI europenii au inceput sa foloseasca termenul initial de Christos, anume Xristos, ca o versiune mai scurta a Christmas.

Desi crestinii intelegeau ca Xul de la Xristos este o alta denumire a lui Chrisos, ulterior, cei necunoscatori de greaca, considerand Xmas-ul drept o insulta, oricum, cu timpul, termenul a inceput sa fie folosit mai intens, in ultima vreme fiind adobtat de atei, care nu cunosc originiea acestui cuvant, insa totusi se veresc a rosti numele Nazariteanului.

Multe din traditiile de astazi erau sarbatorite cu mult inainte de nasterea Christosului, cele douăsprezece zile de Crăciun, focuri aprinse, jurnal Yule, daruirea cadourilor, carnavaluri sau parade complete cu costume, colindătorii care cântă în timp ce merg din casă în casă, sărbătorile de vacanță și procesiuni bisericești sunt toate înrădăcinate în obiceiurile observate de către mesopotamienii antici

Multe dintre aceste tradiții au început cu celebrarea mesopotamiană a Anului Nou. Mesopotamienii se închinau multor zei, șeful lor a fost Marduk. În fiecare an, cand iarna a sosit, se credea că Marduk ar lupta cu monstrii haosului. În scopul de a sprijini lupta lui Marduk, mesopotamieni organizau un festival de Anul Nou. Ei au numit aceasta sărbătoare Zagmuk, și festivitățile au durat douăsprezece zile.

Regele Mesopotamiei ar reveni la Templul lui Marduk șa jure credinta sa zeului.Tradiția a cerut regelui să moară la sfârșitul anului și apoi să se întoarcă alături de Marduk pentru a lupta de partea lui. Pentru a cruța Regele lor, mesopotamieni utilizat 0 "mostră" rege. Un criminal a fost aleas și îmbrăcat în haine regale. El a fost dat cu tot respectul cuvenit și privilegiile unui rege adevărat, dar, la sfârșitul festivitățile, regele "model" a fost deposedat de articole de îmbrăcăminte regale și apoi a fost pus la moarte, salvand astfel viata monarhului real.
Persanii antice și babilonieni celebrat un festival similar pe care l-au numit-Sacaea. O parte din faptul că celebrarea a inclus schimbul de locuri în cadrul comunității ... sclavii ar deveni maeștri și maeștri originali au fost obligați să asculte de poruncile foștilor sclavi ".

În Scandinavia în timpul lunilor de iarnă, ​​Soarele dispărea pentru durate mari de timp. După treizeci și cinci de zile de astfel de zile întunecate, cercetașii erau expediati pe vârfurile montane să aștepte întoarcerea acestui organism dătătoare de viață cerească. Când lumina a fost zarita, cercetașii aveau sa se grăbească înapoi în satele lor cu vestea cea bună. În semn sărbătoare, un festival mare ar fi avut loc, numit sărbătorile crăciunului, și o sărbătoare specială ar fi servit în jurul valtorii unui foc, care arde cu jurnalul de Craciun. Focuri uriașe ar fi, de asemenea aprins, pentru a sărbători întoarcerea de bun venit al Soarelui. În unele zone, oamenii ar lega mere cu ramuri de copaci ca un memento că primăvara și vara se va întoarce în cele din urmă.

Grecii antici tineau ceremonii similare cu cele ale festivaluri Zagmuk și Sacaea. Scopul acestei sărbători a fost de a ajuta pe zeul lor Kronos, care ar lupta împotriva lui Zeus și armata sa de Titans.

Membrii ordinii păgâne au sărbătorit întotdeauna Solstitiul de Iarna ... anotimpul an când zilele sunt mai scurte si mai lung nopți. Acesta a fost, în general, considerat a fi un moment de beție, orgie și destrăbălare.Romanii păgâni au numit Saturnalia acest celebrare, în cinstea zeului lor Saturn. Festivitățile au început la mijlocul lunii decembrie și au continuat până la 1 ianuarie. La data de 25 decembrie, "Nașterea Soarelui neînvins" a fost sărbătorita, pe masura ce zilele s-au lungit treptat și Soarele a început să-și recâștige poziția dominantă. Este o convingere pagana generală ca Soarele moare în timpul solstițiului de iarnă și apoi se ridica din morți. Cu strigăte de "Saturnalia Jo!", Celebrarea romana ar include bal mascat în stradă, banchete mangificent festive, vizitarea prietenilor și schimbul de  cadouri norocoase cunoscute sub numele de Strenae ... sau "fructe norocoase." Hale romane ar fi împodobită cu ghirlande de laur și copaci verzi, ornata cu lumanari aprinse. Din nou, ca și în cazul Sacaea, stapanii și sclavii ar face schimb de locuri.

Saturnalia a fost considerata un timp de distracție și festiv pentru romani, dar creștinii credeau că e o urâciune a onora un astfel de zeu păgân. Convertiții timpurii au vrut să mențină ziua de naștere a copilului lor, Hristos ca o sărbătoare solemnă și religioase nu ...ca o sarbatoare de majorete și veselie, așa cum a fost sărbătoarea păgână a Saturnaliilor.

Cu răspândirea creștinismului,  Biserica a devenit cu toate acestea îngrijorata de practica continua, printre turma sa, de a se deda la obiceiuri păgâne și sărbători festive de Saturnalia. La început, oamenii sfinți au interzis acest tip de orgie, dar a fost în zadar. În cele din urmă, s-a luat decizia de a îmblânzi asemenea celebrări și să le facă într-o ocazie festivă mai potrivita pentru a onora pe Fiul lui Dumnezeu creștin.

Potrivit unor legende, sărbătoarea creștină a Crăciunului a fost inventata pentru a concura împotriva festivalurilor păgâne ce au avut loc în luna decembrie.25  festivale sacre nu numai pentru romani, ci, de asemenea, a perșilor a căror religie a mitraismului a fost unul dintre principalii rivali ai creștinismului în acea perioadă, în timp.Biserica a avut succes în eliminarea veseliei, luminile si cadouri de la festivalul Saturanilia transferându-le la celebrarea crestina a Craciunului.

Bucurati-va crestini, ziua a infrant noaptea, soarele va sta mai mult pe cer si ne va lumina zilele si sufletul! Saturnalia fericita!

Edited by Josef_Mengele, 27 December 2012 - 03:25.


#2
androholic

androholic

    nemuritor si rece

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,898
  • Înscris: 26.03.2012
In viitor cercetasii spatiali care vor descoperi alt soare ce va rasari pentru un alt pamant prielnic vietii vor consemna stintific printr-o comanda mentala  ora rasaritului in jurnalul  de bord cuantic, apoi vor anunta sec colonizatorilor ce ii urmeaza la cateva curbe spatio-temporale in urma sa mareasca viteza ca sa ia masa impreuna la amiaza ca pana seara sa finalizeze noile adaposturi. Atunci, barbarii vor fi demult uitati iar crestinii vor fi doar o informatie virtuala, niste barbari exotici  inmagazinati in vreun bibelou ciudat din cuart folosit ca proiector holografic. Bucurati-va crestini ca inca mai avem un Crez, un Rasarit cu semnificatie si un pic de umanitate. Deci, Omenirea....incotro?

Edited by VladPaul74, 27 December 2012 - 05:30.


#3
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,123
  • Înscris: 22.05.2003
Catre stele?

#4
abbulafia

abbulafia

    mafiotul gandacos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,549
  • Înscris: 18.02.2010
Viata e atat de scurta si de ireversibila...ce conteaza ce sarbatorim daca ne bucuram si ne simtim bine...
Marduk,Mabruk,nemabruk....."Hai noroc si la multi ani "

#5
xkos

xkos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,627
  • Înscris: 23.07.2007
marduk s-a convertit in Malborro. La fel si Kentuk, a devenit Kent, Clark Kent.

#6
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Bine ca nu sarbatoreau anticii pe

[ http://ecx.images-amazon.com/images/I/51IearseoML._SL500_AA300_.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#7
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
Ce bine ar fi daca forumistii care scriu mesaje dintr-astea "supranormative" s-ar duce mai intai la scoala sa recupereze orele de gramatica de la care au chiulit, ca sa nu mai enerveze alti forumisti cu "tonele" de greseli si dezacorduri facutePosted Image .

#8
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,437
  • Înscris: 16.03.2004

View PostSilika, on 25 decembrie 2018 - 09:58, said:

Lasa frate Dude, ca pan' la anu iti bag io mintile in cap si sa vezi cu ce bucurie te vei duce la Biserica sa tii sarbatoarea Craciunului, cu bucurie si curatie de inima. :D

Unde scrie în Noul testament că trebuie celebrat Crăciunul? Dar ce înseamnă acest...”Crăciun”, ne poți spune?

#9
Dorel666

Dorel666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,912
  • Înscris: 17.04.2016

View PostJosef_Mengele, on 27 decembrie 2012 - 03:12, said:

Craciunul este sarbatorit in emisfera nordica de cca 4000 de ani, Anticii sarbatoareau marcand trecerea solstitiului de iarna, si sarbatoreau intoarcerea soarelui, eliberarea sa din "taramul frigului si intunericului". Sarbatoarea marca de asemenea, incheierea unui ciclu, zis si an, si inceperea unei noi etape, de regenerare, focul, simbol al sperantei, verdeata (bradul verde) simbol al eternitatii ciclului creatiei.

Termenul Xmas de unde a derivat englezescu Chrismas, deriva din originile Grecesti, Grecii antici il numeau pe Hristos Xristos, abia din secolul XVI europenii au inceput sa foloseasca termenul initial de Christos, anume Xristos, ca o versiune mai scurta a Christmas.

Desi crestinii intelegeau ca Xul de la Xristos este o alta denumire a lui Chrisos, ulterior, cei necunoscatori de greaca, considerand Xmas-ul drept o insulta, oricum, cu timpul, termenul a inceput sa fie folosit mai intens, in ultima vreme fiind adobtat de atei, care nu cunosc originiea acestui cuvant, insa totusi se veresc a rosti numele Nazariteanului.

Multe din traditiile de astazi erau sarbatorite cu mult inainte de nasterea Christosului, cele douăsprezece zile de Crăciun, focuri aprinse, jurnal Yule, daruirea cadourilor, carnavaluri sau parade complete cu costume, colindătorii care cântă în timp ce merg din casă în casă, sărbătorile de vacanță și procesiuni bisericești sunt toate înrădăcinate în obiceiurile observate de către mesopotamienii antici

Multe dintre aceste tradiții au început cu celebrarea mesopotamiană a Anului Nou. Mesopotamienii se închinau multor zei, șeful lor a fost Marduk. În fiecare an, cand iarna a sosit, se credea că Marduk ar lupta cu monstrii haosului. În scopul de a sprijini lupta lui Marduk, mesopotamieni organizau un festival de Anul Nou. Ei au numit aceasta sărbătoare Zagmuk, și festivitățile au durat douăsprezece zile.

Regele Mesopotamiei ar reveni la Templul lui Marduk șa jure credinta sa zeului.Tradiția a cerut regelui să moară la sfârșitul anului și apoi să se întoarcă alături de Marduk pentru a lupta de partea lui. Pentru a cruța Regele lor, mesopotamieni utilizat 0 "mostră" rege. Un criminal a fost aleas și îmbrăcat în haine regale. El a fost dat cu tot respectul cuvenit și privilegiile unui rege adevărat, dar, la sfârșitul festivitățile, regele "model" a fost deposedat de articole de îmbrăcăminte regale și apoi a fost pus la moarte, salvand astfel viata monarhului real.
Persanii antice și babilonieni celebrat un festival similar pe care l-au numit-Sacaea. O parte din faptul că celebrarea a inclus schimbul de locuri în cadrul comunității ... sclavii ar deveni maeștri și maeștri originali au fost obligați să asculte de poruncile foștilor sclavi ".

În Scandinavia în timpul lunilor de iarnă, ​​Soarele dispărea pentru durate mari de timp. După treizeci și cinci de zile de astfel de zile întunecate, cercetașii erau expediati pe vârfurile montane să aștepte întoarcerea acestui organism dătătoare de viață cerească. Când lumina a fost zarita, cercetașii aveau sa se grăbească înapoi în satele lor cu vestea cea bună. În semn sărbătoare, un festival mare ar fi avut loc, numit sărbătorile crăciunului, și o sărbătoare specială ar fi servit în jurul valtorii unui foc, care arde cu jurnalul de Craciun. Focuri uriașe ar fi, de asemenea aprins, pentru a sărbători întoarcerea de bun venit al Soarelui. În unele zone, oamenii ar lega mere cu ramuri de copaci ca un memento că primăvara și vara se va întoarce în cele din urmă.

Grecii antici tineau ceremonii similare cu cele ale festivaluri Zagmuk și Sacaea. Scopul acestei sărbători a fost de a ajuta pe zeul lor Kronos, care ar lupta împotriva lui Zeus și armata sa de Titans.

Membrii ordinii păgâne au sărbătorit întotdeauna Solstitiul de Iarna ... anotimpul an când zilele sunt mai scurte si mai lung nopți. Acesta a fost, în general, considerat a fi un moment de beție, orgie și destrăbălare.Romanii păgâni au numit Saturnalia acest celebrare, în cinstea zeului lor Saturn. Festivitățile au început la mijlocul lunii decembrie și au continuat până la 1 ianuarie. La data de 25 decembrie, "Nașterea Soarelui neînvins" a fost sărbătorita, pe masura ce zilele s-au lungit treptat și Soarele a început să-și recâștige poziția dominantă. Este o convingere pagana generală ca Soarele moare în timpul solstițiului de iarnă și apoi se ridica din morți. Cu strigăte de "Saturnalia Jo!", Celebrarea romana ar include bal mascat în stradă, banchete mangificent festive, vizitarea prietenilor și schimbul de  cadouri norocoase cunoscute sub numele de Strenae ... sau "fructe norocoase." Hale romane ar fi împodobită cu ghirlande de laur și copaci verzi, ornata cu lumanari aprinse. Din nou, ca și în cazul Sacaea, stapanii și sclavii ar face schimb de locuri.

Saturnalia a fost considerata un timp de distracție și festiv pentru romani, dar creștinii credeau că e o urâciune a onora un astfel de zeu păgân. Convertiții timpurii au vrut să mențină ziua de naștere a copilului lor, Hristos ca o sărbătoare solemnă și religioase nu ...ca o sarbatoare de majorete și veselie, așa cum a fost sărbătoarea păgână a Saturnaliilor.

Cu răspândirea creștinismului,  Biserica a devenit cu toate acestea îngrijorata de practica continua, printre turma sa, de a se deda la obiceiuri păgâne și sărbători festive de Saturnalia. La început, oamenii sfinți au interzis acest tip de orgie, dar a fost în zadar. În cele din urmă, s-a luat decizia de a îmblânzi asemenea celebrări și să le facă într-o ocazie festivă mai potrivita pentru a onora pe Fiul lui Dumnezeu creștin.

Potrivit unor legende, sărbătoarea creștină a Crăciunului a fost inventata pentru a concura împotriva festivalurilor păgâne ce au avut loc în luna decembrie.25  festivale sacre nu numai pentru romani, ci, de asemenea, a perșilor a căror religie a mitraismului a fost unul dintre principalii rivali ai creștinismului în acea perioadă, în timp.Biserica a avut succes în eliminarea veseliei, luminile si cadouri de la festivalul Saturanilia transferându-le la celebrarea crestina a Craciunului.

Bucurati-va crestini, ziua a infrant noaptea, soarele va sta mai mult pe cer si ne va lumina zilele si sufletul! Saturnalia fericita!

Eu zic ca este invers: cei ce sarbatoreau pe Marduk, de fapt presarbatoreau Craciunul! Pentru ca este scris:

Geneza 1:14 Dumnezeu a zis: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii

Dupa cum vezi, ”luminatorii”, adica soarele, luna si stelele, arata ”vremurile”. De aceea, inca dinainte sa se nasca Hristos, solstitiul de iarna arata vremea cand urma sa se nasca Hristos. Si de aceea cei ce-l sarbatoreau pe Marduk, exact in vremea cand Dumnezeu hotarase ca trebuia sa se nasca Hristos, de fapt sarbatoreau, fara sa stie, nasterea lui Hristos. Si de aceea orice sarbatoarea pagana s-a suprapus, dinainte ca acestea sa apara, peste sarbatorile crestine.

#10
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,960
  • Înscris: 27.05.2010
Vai, ce frumos. Cum ai acoperit tu toata sarbatoarea Craciunului. Scandinavi, pagani, marduk, saturnalia. Extraordinar, cu concluzia logica si evidenta ca e o sarbatoare luata de la pagani.

Ce pacat ca studiul tau extrem de elaborat si de frumos a uitat o singura sarbatoare. Hanuka, Khanuka sau cum vrei tu sa-i spui. Care era, surpriza surpriza, la evrei, si cam tot in perioada asta. Si care iti transforma toata munca ta intr-o balbaiala aiurea si intr-o extraordinar de frumoasa excursie pe campii.

Mai trebuie doar sa ne demonstrezi ca Iisus s-a nascut vara, si gata. Ai izbandit.

#11
Dorel666

Dorel666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,912
  • Înscris: 17.04.2016

View Postkyrre, on 29 decembrie 2018 - 15:44, said:

Vai, ce frumos. Cum ai acoperit tu toata sarbatoarea Craciunului. Scandinavi, pagani, marduk, saturnalia. Extraordinar, cu concluzia logica si evidenta ca e o sarbatoare luata de la pagani.

Ce pacat ca studiul tau extrem de elaborat si de frumos a uitat o singura sarbatoare. Hanuka, Khanuka sau cum vrei tu sa-i spui. Care era, surpriza surpriza, la evrei, si cam tot in perioada asta. Si care iti transforma toata munca ta intr-o balbaiala aiurea si intr-o extraordinar de frumoasa excursie pe campii.

Mai trebuie doar sa ne demonstrezi ca Iisus s-a nascut vara, si gata. Ai izbandit.

Cu cine vorbesti? Daca vorbesti cu mine, sa stii ca n-am priceput care-i problema pe care vrei sa o scoti in evidenta.

#12
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,437
  • Înscris: 16.03.2004
Ce treabă are Hanuka cu Crăciunul?

#13
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,437
  • Înscris: 16.03.2004

View PostXlander, on 13 septembrie 2022 - 10:14, said:

Mamaie, sa-ti zic niste vorbe.
Aici, asa, ca o concluzie pana la Craciun.

Nu există Crăciun, decât la păgâni.
De unde vine denumirea de Crăciun și de ce sărbătoriți Nașterea Domnului pe 25 dec., exact ziua lui Mithra?Posted Image

#14
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,437
  • Înscris: 16.03.2004
Luca 2:8. In tinutul acela erau niste pastori care stateau afara in camp si faceau de straja noaptea imprejurul turmei lor.

Păi dacă de Paște, se încălzeau noaptea la foc, căci era frig, vă dați seama că pe 25 decembrie, cu atât mai mult, prin urmare, cum să stea păstorii noaptea pe câmp, cu oile? :facepalm:
Deci data de 25 decembrie este sigur greșită.

#15
Sfantul Jakob

Sfantul Jakob

    membru anodin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,191
  • Înscris: 26.01.2007

View Postdark, on 25 decembrie 2018 - 10:02, said:

Unde scrie în Noul testament că trebuie celebrat Crăciunul?
Uite aici:

4. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.
5. Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.
6. Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul. Şi cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu.

#16
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,437
  • Înscris: 16.03.2004

View PostSfantul Jakob, on 24 decembrie 2022 - 12:50, said:

Uite aici:

Galateni 4:9. Dar acum, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu sau, mai bine zis, dupa ce ati fost cunoscuti de Dumnezeu, cum va mai intoarceti iarasi la acele invataturi incepatoare, slabe si saracacioase, carora vreti sa va supuneti din nou?
10. Voi paziti zile, luni, vremuri si ani.
11. Ma tem sa nu ma fi ostenit degeaba pentru voi.

#17
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,437
  • Înscris: 16.03.2004
Fuga în Egipt nu o putem include în evanghelia după Luca, din simplul motiv că Iosif și Maria nu aveau motive să fugă de perspectiva unui masacru al inocenților, care are loc doar pentru că Irod Idumeul, regele Iudeii, era invidios pe un eventual alt rege iudeu, părinții lui Isus fiind cetățeni ai unei provincii în care Irod Idumeul nu avea jurisdicție: Galileea în care domnea Irod Antipa. Acest Irod Antipa nu beneficiase de vreo informație din partea unor eventuali magi, care nu au călcat în viața lor prin Galileea și nici vreo stea nu li s-a arătat, ca să-i ducă în Galileea! :ermm:

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate