Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Lucruri pe care orice programator ar trebui să le știe

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
EnachescuAlin

EnachescuAlin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,008
  • Înscris: 08.07.2013
Buna seara.
Revin si eu cu o noua 'problema'. Am facut problema care ne spune daca un numar este prin sau nu. Am facut-o exact cum este prezentat in acest subiect, adica am creat biblioteca libprim.a care ne spune daca un numar este prim sau nu. Acum vine si intrebarea mea: daca dau cuiva acel executabil simplu ii va merge? Sau mai trebuie sa ii dau si libprim.a ? Adica mai pe scurt am un program in care folosesc biblioteci (create de mine) cand distribui executabilul acelui program ce fisiere trebuie sa mai dau impreuna cu executabilul?

#20
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Acea biblioteca (impreuna cu .h) o dai tot programatorilor, ei o folosesc mai departe. La client trimiti .exe si .dll (de regula).
Pentru a sti ce mai cere executabilul la client, poti folosi sub Windows programul urmator (sub Unix-like comanda ldd): http://www.dependencywalker.com/
Unele .dll/.so se regasesc in fiecare sistem de operare si nu e nevoie sa la transmiti mai departe. Altele pot fi trimise la client (tu folosind link-editarea dinamica) sau "ingloba" in executabil (prin link-editarea statica).

Edited by neagu_laurentiu, 05 January 2014 - 08:50.


#21
azkan

azkan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 22.02.2011
Vreau sa te felicit @OriginalCopy pentru aceste sfaturi, acest articol. In alta oridine de idei am si cate ceva de reprosat. Cei care citesc ceea ce tu ai scris sunt probabil oameni, ca mine, care vor sa invete sau macar incearca, iar tu ai scris ca iti pot adresa intrebari legat de continut. Am scris acest lucru pentru ca mi s-a parut ca nu iti este in clar cum de mai are cineva intrebari la ceea ce ai scris tu (sau am interpretat eu gresit). . Am avut si eu aceeasi problema cu .BAT care pana la urma am rezolvat-o, dar m-am impotmolit la altceva:
1."(mkdir = make directory)
apoi schimba directorul curent in noul subdirector creat:
cd hello "
pana aici toate bune si frumoase, am ramas in MinGW scriind aceste lucruri.
Urmeaza:
2."Hai sa facem ceva ce probabil stii: sa scriem un cod sursa si sa testam in final daca totul functioneaza cum trebuie:
edit main.c
Apoi introdu codul sursa:"
Cand ai spus sa scriem un cod sursa in prima faza am scris in MinGW comanda edit main.c (pentru ca acolo am ramas cu "povestea") dupa care am scris in subfolderul hello, fisierul .TXT denumit edit main.c/main.c, am incercat si cu extensia .BAT (am incercat si main.C) evident totul cu codul sursa in interior.
3."Acum avem un fisier main.c care abia asteapta sa fie compilat. Deci introdu comanda: gcc -Wall main.c" Comanda introdusa fara nici o rezolvare, fara nici un executabil care urma sa fie generat.

Edited by azkan, 09 January 2014 - 20:35.


#22
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Fişierul nu are extensia .TXT ci .c.

Nu îţi înţeleg problema, dar pari confuz în folosirea sistemului tău de operare, însă folosirea unui sistem de operare nu ţine de programare.

Pentru ajutor cu folosirea sistemului de operare windows avem o arie dedicată: http://forum.softped...um/114-windows/. Acolo trebuie să ceri ajutor.

Evident, alţii au urmat instrucţiunile prezentate, şi nu au avut probleme, deci problema e cel mai probabil la tine şi aptitudinile tale în folosirea calculatorului.

#23
Silviu16x1

Silviu16x1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 02.01.2014
ok, mi-am printat articolul si  m-am pus pe treaba insa nu-mi iese deloc asa cum e redat acolo.
Adica dupa ce mi-am downloadat progralul, am ales optinea Create si am introdus C:\programare\compilator
Dupa aceasta din start-all prg. -mingw insa nu mi-a at fisierul minwvars.bat.
Negasind acest fisier din notepad  nu mai pot sa fac nimic.
Care e greseala mea, s-au de ce nu merge?

#24
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,194
  • Înscris: 24.02.2007
Introdu calea catre mingw (ex. C:\Mingw32\bin) in PATH si apoi oriunde deschizi o consola, va stii de gcc.

#25
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014
Orice programator ar trebui să treacă prin:
The_Art_of_Computer_Programming

Chiar dacă nu are legătură neapărat cu C/C++ (sau poate tocmai de aceea)

#26
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View PostDaculScoril0, on 23 martie 2017 - 13:32, said:

Orice programator ar trebui să treacă prin:
The_Art_of_Computer_Programming
Daca n-are ce face cu timpul lui si vrea sa-l petreaca in mod inutil... Cartile alea exista pentru a fi consultate atunci cind e nevoie, nu pentru a "trece prin ele", doar ca sa te lauzi ca ai mai bifat o "lucrare de referinta", chiar daca deja ai uitat ce-ai citit la capitolul precedent

#27
dolly_c

dolly_c

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 30.06.2017
Acum am citit articolul pe care l-ati scris pe 5.12.2012. Foarte util pentru cei care doresc sa devina programatori. Cred ca sunteti unul dintre foarte putinii programatori care mai exista in aceasta tara. In urma cu mai multi ani, la o statistica facuta, s-a constatat ca, cei mai multi programatori (17000)  erau in Bucuresti. Acum nu stiu care mai este situatia. Va felicit pentru articol si va urez succes in continuare!

#28
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

View PostMosotti, on 16 aprilie 2017 - 10:41, said:

Daca n-are ce face cu timpul lui si vrea sa-l petreaca in mod inutil... Cartile alea exista pentru a fi consultate atunci cind e nevoie, nu pentru a "trece prin ele", doar ca sa te lauzi ca ai mai bifat o "lucrare de referinta", chiar daca deja ai uitat ce-ai citit la capitolul precedent
Knuth was awarded the 1974 Turing Award "for his major contributions to the analysis of algorithms […], and in particular for his contributions to the 'art of computer programming' through his well-known books in a continuous series by this title."[3] American Scientist has included this work among "100 or so Books that shaped a Century of Science", referring to the twentieth century,[4] and within the computer science community it is regarded as the first and still the best comprehensive treatment of its subject. Covers of the third edition of Volume 1 quote Bill Gates as saying, "If you think you're a really good programmer… read (Knuth's) Art of Computer Programming… You should definitely send me a résumé if you can read the whole thing."[5] The New York Times referred to it as "the profession's defining treatise"

tu nu ai reusit, deci nu te califici :)

#29
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Este irelevant ce premii a obtinut Knuth si cit de destept o fi el, iti garantez ca nimeni nu are habar ce scrie in cartile alea, inclusiv Bill Fucking Gates. Daca acuma il sun pe Bill Fucking Gates si il rog sa-mi raspunda la niste intrebari din cartile alea o sa se uite ca boul la poarta 9. Adica fix ce ar face toti aia care se lauda ca "au citit Knuth". Cartile alea nu se citesc ca Sandra Brown, se consulta cind ai nevoie de ceva ce poate ai gasi acolo. Problema este ca in programarea reala din zilele noastre sansa sa ai nevoie de ceva si sa gasesti raspunsul in cartile alea e cam 0.000%. Cu siguranta in trecut au fost mult mai de ajutor, insa in prezent marea majoritatea a problemelor sint de cu totul alta natura :w00t:

View Postdolly_c, on 26 iulie 2017 - 19:10, said:

In urma cu mai multi ani, la o statistica facuta, s-a constatat ca, cei mai multi programatori (17000)  erau in Bucuresti. Acum nu stiu care mai este situatia.
Serios? S-a facut o statistica pentru a se determina ca cei mai mult programatori din Romania sint in cel mai mare oras din Romania, de vreo 8 ori mai mare decit urmatorul mare oras, care pare cit se poate de mititel pe linga ditamai Bucalelelele??? Iti spun io care e situatia si acuma: tot in Bucuresti sint cei mai multi programatori. La fel, tot in Bucuresti sint cei mai multi instalatori, electricieni, profesori. Sau boschetari, curve si bulangii. :w00t:

#30
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

View PostMosotti, on 16 aprilie 2018 - 18:13, said:

Este irelevant ce premii a obtinut Knuth si cit de destept o fi el, iti garantez ca nimeni nu are habar ce scrie in cartile alea, inclusiv Bill Fucking Gates. Daca acuma il sun pe Bill Fucking Gates si il rog sa-mi raspunda la niste intrebari din cartile alea o sa se uite ca boul la poarta 9. Adica fix ce ar face toti aia care se lauda ca "au citit Knuth". Cartile alea nu se citesc ca Sandra Brown, se consulta cind ai nevoie de ceva ce poate ai gasi acolo. Problema este ca in programarea reala din zilele noastre sansa sa ai nevoie de ceva si sa gasesti raspunsul in cartile alea e cam 0.000%. Cu siguranta in trecut au fost mult mai de ajutor, insa in prezent marea majoritatea a problemelor sint de cu totul alta natura Posted Image


Serios? S-a facut o statistica pentru a se determina ca cei mai mult programatori din Romania sint in cel mai mare oras din Romania, de vreo 8 ori mai mare decit urmatorul mare oras, care pare cit se poate de mititel pe linga ditamai Bucalelelele??? Iti spun io care e situatia si acuma: tot in Bucuresti sint cei mai multi programatori. La fel, tot in Bucuresti sint cei mai multi instalatori, electricieni, profesori. Sau boschetari, curve si bulangii. Posted Image
adică dacă revenim la întrebarea inițială cum verifici că un număr este prim? sau dacă două numere sunt relativ prime? să zicem că sunt numere mari, de 50-100-1000 cifre?
nu te-ar ajuta să știi că cineva a rezolvat problemele astea înaintea ta?
Sau dacă știi cum au rezolvat alții o problemă nu te ajută să rezolvi TU alte probleme similare?

Programarea înseamnă mult mai mult decât să scrii linii de cod în c/c++/python/lisp/basic/younameit

Edited by DaculScoril0, 16 April 2018 - 22:02.


#31
WinstonMontana

WinstonMontana

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.02.2018

View PostDaculScoril0, on 16 aprilie 2018 - 22:01, said:

adică dacă revenim la întrebarea inițială cum verifici că un număr este prim? sau dacă două numere sunt relativ prime? să zicem că sunt numere mari, de 50-100-1000 cifre?
nu te-ar ajuta să știi că cineva a rezolvat problemele astea înaintea ta?
Sau dacă știi cum au rezolvat alții o problemă nu te ajută să rezolvi TU alte probleme similare?
De obicei incepi sa cauti in carti precum ale lui Knuth daca nu esti satisfacut de algoritmul clasic de liceu sau de algoritmul unui framework. Dar in probleme software de productie niciodata nu o sa ai
de rezolvat probleme ca cea de mai sus.Problemele intalnite in software de productie sunt cu totul altele decat jocul cu numere prime.

Quote

Programarea înseamnă mult mai mult decât să scrii linii de cod în c/c++/python/lisp/basic/younameit
Dap, inseamna sa rezolvi problemele intr-un anumit dead-line
Pentru probleme specificate de tine se folosesc fie framework-uri fie algoritmi clasici pe care altii i-au aplicat  pentru problema ta si s-au dovedit ca pot fi rulati in software de productie.

Exemplu: tehnica backtracking rezolva aceasta o serie de probleme insa nu se foloseste si se evita in softul de productie tocmai pentru timpul de executie pe care il are si resursele necesare.
De aceea se cauta fie alta solutie, fie se refactorizeaza  pana la la nivel de business-logic pt a se evita backtrackingul in productie.

#32
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View PostDaculScoril0, on 16 aprilie 2018 - 22:01, said:

adică dacă revenim la întrebarea inițială cum verifici că un număr este prim? sau dacă două numere sunt relativ prime? să zicem că sunt numere mari, de 50-100-1000 cifre?
nu te-ar ajuta să știi că cineva a rezolvat problemele astea înaintea ta?
Sau dacă știi cum au rezolvat alții o problemă nu te ajută să rezolvi TU alte probleme similare?
Ce spui tu nu inseamna ca trebuie sa citest si sa cunosti toti algoritmii din univers in ideea ca poate cindva o sa ai nevoie de asa ceva. E suficient sa ai niste baze si sa stii sa cauti si sa stii sa aplici ceea ce exista.

View PostDaculScoril0, on 16 aprilie 2018 - 22:01, said:

Programarea înseamnă mult mai mult decât să scrii linii de cod în c/c++/python/lisp/basic/younameit
Programarea inseamna mai mult decit tocire de algoritmi, foarte multi nu fac diferenta intre computer science si software engineering. Asta poate si pentru ca la noi li se spune tuturor "programatori" sau mai rau, "aitisti" :lol:

#33
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
Problema industriei software e mult mai gravă decât ce algoritmi știi.

Un program trebuie să:
  • dea rezultatele corecte
  • repede
  • și să fie robust. Dacă se așteaptă la numere naturale și tu îi dai „a” sau „1.3” să-ți spună „Nu” și să funcționeze în continuare.
Acuma, ultima mea aventură este legată de un proces central în afacerea clientului. Acest proces durează destul de mult. Uneori peste un minut. Nimeni nu stă un minut să ți se încarce pagina. Dar clientul nu a dedicat prea mult timp pentru rezolvarea acestei probleme. „Las că merge”, a zis el. Ok, whatever. Doar că după ceva timp, a venit altcineva care a produs un grafic de râsul curcilor: Cu cât timpul de procesare e mai lung, cu atât vizitatorii vor părăsi site-ul. Deci vânzări mai puține. OMG! Cea mai tare corelație din Univers. Toată lumea a rămas cu gură căscată. Credeam că vizitatorii sunt proști de le curge saliva din gură și dacă au de așteptat o oră, stau.

Anyway, problema a revenit pe masă. Hai că se pune să se ocupe unul din cei din Vest. Stă el două zile și vine cu soluția: Dacă folosim ceva index descoperit de el și „forțăm” MySQL să-l folosească, o să meargă mai repede. A văzut el. Ok, scriu aplicația de testare, rulez pentru vreo 7 intrări, pwla. Merge mai încet. Îi arăt rezultatele, el de colo: Poți testa doar pentru valorile astea? Eu mă gândesc: Ești prost (which is kinda true în sensul că tipul are experiență în frontend, HTML + CSS, nu în limbaje de programare sau SQL). Ok, nu-s banii mei. Testez pentru tot. Evident merge la fel sau mai prost, eventual 1% din input-uri merg mai repede din ceva aliniament extraordinar al planetelor. Tipul nu mai zice nimic, pleacă iar în vacanță cum face de luni de zile.

Mă pun să iau taurul de coarne. Încep să fac pas cu pas tot procesul. Văd o chestie. Constat că timpul de execuție e de 2 - 3 secunde maxim. Dacă las totul în MySQL sare la 30 de secunde. Dacă fac procesarea în PHP: 0.08 secunde. No, drăcie. Scriu un proces de test, compar rezultatele: sunt identice. Timpul de execuție 2 secunde. Timpul curent de execuție 30 de secunde. E bun.

Mă duc și le prezint tot ce am descoperit, făcut, implementat. Reacția normală la care mă așteptam era: OMG! Ai redus timpul de execuție cu peste 90%! Ești fenomenal! Să implementăm totul, e prioritatea numărul 1. Go, go, go!

Ce s-a întâmplat în realitate: Yeap, super. But I'm a bit skeptical. We will discuss this at a later time. Așa că aplicația tot încet merge, oamenii ăia tot pierd bani, iar eu acum sunt plătit să modific ceva șiruri de caractere, complet inutil.

Edited by RedDev, 17 April 2018 - 10:24.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate