Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Cum isi mai petrec romanii vacant...

Fronius Gen24 Hibrid country code?

Compatibilitate placa de baza/pro...
 Identificare soi vita de vie

Iritatie ciudata pe picior

Problema Phillips 50PUS8536/12

Examen restant
 Colonoscopie

sisteme de operare 32 bit si 64 b...

Recomandari producatori pergole, ...

Prima iesire cu masina in Grecia,...
 A mai cumparat cineva tastaturi d...

Generator hidro artizanal

Convertire imprimanta pt sublimare

Despagubire defectiune curent?
 

Cum instalez OS X pe un Macbook?

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
a3e9u

a3e9u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.09.2012
Se dă una bucata Macbook pro, nu are DVD cu OS X, trebuie să îl instalez. De unde îl iau și cum îl instalez? Mă pricep la PC-uri dar nu am avut treabă cu Mac-uri vreodată, deci prefer să întreb. Cred că a venit cu Snow Leopard de la mama lui, dar chiar nu mă interesează versiunea, numai să nu trebuiască să-i bag tot felul de coduri obscure. Am încercat să bootez niște Linux-uri dar nu știu de ce nu vrea, deci mă gândesc să încerc cu OS X. HDD-ul e greu de scos, cu șuruburile alea aiurea.

Edited by a3e9u, 18 October 2012 - 22:24.


#2
flegma

flegma

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 09.08.2009
Ar trebui sa booteze Linuxul. Sigur nu e ceva dus de prin el?

#3
Kain_12

Kain_12

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,007
  • Înscris: 25.11.2009
Pai descarca o imagine cu Mac OS X de pe internet, arde-o pe un DVD si booteaza de pe ea.

#4
Horsie

Horsie

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,372
  • Înscris: 10.06.2002
1. Mac OS nu are coduri/serii precum windows.
2. Ce generatie este? Ultima versiune este 10.8.x
3. Exista mai multe metode, dar e frustrant pt cei care nu au un mac la dispozitie ca sa creeze un DVD Bootabil din DMG :@
- se face rost de o imagine DVD+R (format dmg, un fel de ISO pt mac)
- se ia un DVD+R (de rpeferinta Verbatim)
- se scrie pe DVD cu PowerISO
4. Se porneste macbook, se introduce DVD-ul si se tine apasat tasta ALT.
Iti va aparea optiunea de a boota de pe DVD.

====

Acum o saptamana cel mai vechi mac din casa a crapat (cel putin OS-ul) si a trebuit reinstalat.
Am bootat cu ALT apasat, am ales partitia recovery, am rulat Disk utility (si tu trebuie sa faci la fel, cand te pune sa selectezi discul si sa il formatezi HFS+ Jurnaled), apoi m-am conectat la WIFi si a descarcat de pe AppStore 10.8.2 direct.

La sfarsit am folosit Migration tools ca sa iau Apps sis etarile de pe alt Mac => adio reinstalari :D

#5
xryspa

xryspa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 987
  • Înscris: 08.04.2012
Follow the instructions. Mie mi-a iesit. Si-s femeie,deh. :)

#6
a3e9u

a3e9u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.09.2012
Azi am luat OS X snow leopard, am facut un dvd dual layer cu el, ca avea 6 GB, dar nu booteaza de pe el, nu stiu de ce, poate e defect macbook-ul. Dupa lupte seculare am scos HDD-ul, l-am formatat, i-am pus partition table tip msdos, partitie tip ext4, am pus un linux pe el, dar nu booteaza nici de acolo. Cand apas alt la bootare nu-mi arata vreo optiune, orice cd/dvd mi-l scoate, nu vrea sa booteze de pe stick. Ma exaspereaza ca nu are bios. Am incercat nenumarate combinatii de taste, cu command alt o f, command alt r p si multe altele gasite pe net. L-am injurat bine, dar nu m-a ajutat prea mult. Idei?

Ma gandeam sa-l formatez cu partition table guid si sa incerc asa, daca nu, chiar nu stiu ce sa mai fac.

Edited by a3e9u, 19 October 2012 - 22:27.


#7
Horsie

Horsie

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,372
  • Înscris: 10.06.2002
Tu vrei sa il strici neaparat, nu-i asa?

1. De unde ai luat imaginea de DVD, ce format e si cum ai scris-o?
E clar ca DVD-ul are probleme, mai precis nu e bootabil.
2. Instalarea OSX e banala ce dracu...
Mai ai si un alt Mac Prin casa? Daca mai ai unul, atunci poti crea un stick USB bootabil.
3. La ce ti-ar fi trebuit BIOS? Are EFI si se poate intra il el, dar nu e de dorit...
Cand tii apasat ALT, iti apare optiune de pe care sa booteze (daca e prezent disc in interior sau stick USB).

#8
a3e9u

a3e9u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.09.2012

 Horsie, on 19 octombrie 2012 - 23:19, said:

Tu vrei sa il strici neaparat, nu-i asa?
Cum sa-l stric?

 Horsie, on 19 octombrie 2012 - 23:19, said:

1. De unde ai luat imaginea de DVD, ce format e si cum ai scris-o?
Am luat imaginea .dmg de pe torrenti si sunt destul de sigur ca e originala. Am scris-o cu PowerISO, burn image to disk, ceva de genul, hai ca stiu sa fac cd/dvd-uri. Faza e ca mai am cd-uri si usb-uri bootabile cu Linux, care merg pe orice alt PC, dar nu merg pe macbook-ul cela.

 Horsie, on 19 octombrie 2012 - 23:19, said:

Mai ai si un alt Mac Prin casa?
Nup.

 Horsie, on 19 octombrie 2012 - 23:19, said:

3. La ce ti-ar fi trebuit BIOS? Are EFI si se poate intra il el, dar nu e de dorit...
Cand tii apasat ALT, iti apare optiune de pe care sa booteze (daca e prezent disc in interior sau stick USB).
Si cum intru in EFI-ul ăla?
Erau prezente de toate, cd-uri, dvd-uri, usb-uri dar nu aparea vreo optiune. Inainte sa formatez HDD-ul aparea ceva de windows si recovery hd. Le-am incercat pe ambele fara sa ma ajute prea tare.

#9
Horsie

Horsie

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,372
  • Înscris: 10.06.2002

Quote

1.   Shut down the computer.
2.   Locate the following keys on the keyboard: Command, Option, O, and F. You will need to hold these keys down simultaneously in step 4.
3.   Turn on the computer.
4.   Press and hold the Command-Option-O-F keys. You must press this key combination before the gray screen appears.

E linie de comanda, cum ziceam, nu inteleg la ce ti-ar folosi.

Scrie imaginea ISO, Power Iso se lauda ca citeste DMG, dar nus tu cum e cu cele bootabile... vezi PM.
Scrie cu Nero sau mai bine IMGBurn.

E ciudat ca nu iti merge nici un Linux (ma refer la live). Nu booteaza de pe discul optic?

#10
a3e9u

a3e9u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.09.2012

 Horsie, on 20 octombrie 2012 - 07:40, said:

E linie de comanda, cum ziceam, nu inteleg la ce ti-ar folosi.
Am facut cum zice acolo si nimic, adica absolut nimic -> command (tasta de apple), opt (alt) O F.
De exemplu, command opt R P functioneaza, nu stiu de ce nu functioneaza aialalta. E vreo metoda de a reseta EFI-ul? La setarile din fabrica, ma refer.

 Horsie, on 20 octombrie 2012 - 07:40, said:

Scrie imaginea ISO, Power Iso se lauda ca citeste DMG, dar nus tu cum e cu cele bootabile... vezi PM.
Scrie cu Nero sau mai bine IMGBurn.
Da, multumesc pentru PM-uri.

 Horsie, on 20 octombrie 2012 - 07:40, said:

E ciudat ca nu iti merge nici un Linux (ma refer la live). Nu booteaza de pe discul optic?
Nu booteaza de pe nimic. M-am gandit ca poate unitatea optica e bușită, dar nu booteaza nici de pe stick. M-am gandit ca poate e setat din EFI sa booteze doar de pe HDD, dar nu a vrut sa booteze nici dupa ce i-am pus Linuxul. Voi incerca sa instalez un Linux pe un partition table tip GUID (GPT), am impresia ca asta foloseste OS X. Incercarea moarte n-are.

Edited by a3e9u, 20 October 2012 - 11:52.


#11
dacuburebista

dacuburebista

    Still Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.09.2003
vinde-l!
ia-ți un pc, e mai simplu

#12
a3e9u

a3e9u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.09.2012

 dacuburebista, on 20 octombrie 2012 - 17:16, said:

vinde-l!
ia-ți un pc, e mai simplu
Același sfat l-am dat și eu proprietarului. I-am zis că, cu banii de pe el poate să cumpere un laptop nou, că Mac-urile costă o căruță de bani. Totuși, nu cred că vrea nimeni un Macbook fără un sistem de operare, îl deschide și se uită ce frumos e ecranul gri? :)

#13
a3e9u

a3e9u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.09.2012
L-am formatat cu partition table GUID (GPT), i-am pus Linux, tot nu merge, ecran gri și atât. Voi mai căuta. Din nefericire, am făcut partiția ext4, poate trebuia să o fac HFS+

Edited by a3e9u, 20 October 2012 - 23:15.


#14
Horsie

Horsie

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,372
  • Înscris: 10.06.2002
1. Open Firmware nu e user friendly, nu ai ce reseta.
Mac nu e ca un PC clasic.
2. Cand tii apasat ALT la boot, computerul testeaza porturile USB si unitatea optica pentru un mediu cu sector de boot.
Daca il gaseste, atunci acel device apare in lista de boot, din care selectezi.

E clar ca tu ai o problema cu mediu pe care stochezi kit-ul.

#15
a3e9u

a3e9u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.09.2012
Cum aș putea să pun un OS X pe HDD? Nu cunosc pe nimeni cu Mac. Mă gândeam că aș putea să clonez un HDD, ceva. Am mai avut ideea să scot HDD-ul, să-l pun într-un Mac fără probleme și să instalez OS X acolo, apoi să-l pun înapoi și să sper că merge.

#16
EnterpriseGTX

EnterpriseGTX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 424
  • Înscris: 27.09.2012

 a3e9u, on 24 octombrie 2012 - 09:19, said:

Cum aș putea să pun un OS X pe HDD? Nu cunosc pe nimeni cu Mac. Mă gândeam că aș putea să clonez un HDD, ceva. Am mai avut ideea să scot HDD-ul, să-l pun într-un Mac fără probleme și să instalez OS X acolo, apoi să-l pun înapoi și să sper că merge.
Cauta pe Youtube si vei gasi acele tutoriale, chiar daca sunt in Engleza.
Nu e greu. O sa inveti repede.

#17
Kortana

Kortana

    POWERED BY MICROSOFT !

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,221
  • Înscris: 24.11.2010
E cat se poate de simplu si frumos. Te asigur ca procesul de instalare e mai interesant decat Windows.
Pe internet, de exemplu Youtube, sunt tutoriale de instalare OS X ( iAtkos ). Posted Image

Edited by Kortana, 12 February 2013 - 23:28.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate