Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hotarare definitiva a instantei, ...

Laptop office 2500 lei

sugerarea bacsisului de catre pat...

Bara Golf 7 Variant
 Xiaomi 13 T Pro notificari

De ce a disparut acest produs din...

Orange anunța mariri de preț, iar...

Recomandare casti audio over ear ...
 La multi ani @Ann0nyym0us!

La multi ani @Andrei11161810!

Glume cu si despre Dacii

Ati cumparat de pe acest site? Es...
 Gand

Diametru si "model" teava...

Eroare L3 dezumidificator StarLight

caut si nu gasesc Philips casetofon
 

Sfaturi de programare în PHP

- - - - -
 • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
OriginalCopy

OriginalCopy

  I'm harmful, fear me please! :))

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,268
 • Înscris: 10.08.2006
Cuprins
  
 • Setarea PHP și a serverului
 • De unde să începi și cum să studiezi
 • Note de optimizare și de stil
 • Erori MySQL comune
 • Sfaturi de securizare
 • Thread-uri utile despre probleme comune
 • Carti
 • Bloguri
 • Cursuri
I. Setarea PHP și a serverului
  
 • Instalează Apache, PHP și MySQL manual (fiecare în parte) pe calculatorul tău personal
    Mai întâi recomand instalarea manuală a unui daemon http (http://en.wikipedia....puter_software)) cum este Apache, apoi testarea acestuia. În mod standard, la vizitarea adresei http://localhost/, vei vedea "It works!". În interiorul directorului unde ai instalat Apache se află un subdirector "conf/" în care se află fișierul httpd.conf ("conf/httpd.conf"). Acest fișier conține setările daemonului http (in task manager httpd - ghici de unde vine "d"-ul). În acest moment, chiar și fără PHP, prietenii pot intra pe http://127.0.0.1 și-ți vedea "pagina" (prietenii trebuie să introducă adresa ta IP în loc de 127.0.0.1 - vezi http://www.ip-adress.com/ sau google "what is my ip address"). Într-adevăr, în acest moment calculatorul tău s-a transformat într-un server (un server http). Următorul pas este integrarea PHP-ului ca modul în apache (nu ca CGI). După ce urmezi pașii de instalare din manualul oficial PHP trebuie să-i dai restart lui apache pentru a prelua schimbările din httpd.conf.

  Repet: recomand instalarea PHP ca modul!

    Nu recomand folosirea WAMP sau alte "pachete" ce instalează apache,php,mysql dintr-un foc!
     De ce nu? Repet: acum te afli pe partea profesională. Indiferent dacă ești sau nu unul, te întrepți (sper) către acea direcție! EȘTI UN PROFESIONIST, iar un profesionist trebuie să știe cum funcționează platforma pe care (în cazul de față) o programează: în cazul tău web-ul, daemonul http (apache), serverul mysql. Instalarea și setarea lor manuală te va ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă și cum funcționează și interacționează aceste componente în fundal, iar WAMP (sau apachefriends) nu îți oferă acest lucru în mod nativ! Bineînțeles, poți învăța și cum funcționează WAMP, dar asta te va ține legat de acel software. Însă dacă înțelegi modul fundamental de funcționare vei vedea că WAMP nu este nimic altceva decât un bug (o mentalitate) ce provine din lumea unui gigant software cunoscut de noi toți în care nu e important decât mouse-ul și "pe cât posibil să nu înțelegi/vezi nimic din detalii". Însă PE UN PROFESIONIST CA TINE îl interesează detaliile!

  Nu te lăsa doborât de ușurința aparentă oferită de WAMP. Accentuez: aparentă. De ce aparentă? Pentru că, după ce vei fi instalat WAMP, vei avea impresia că ești fericit, până în momentul în care vrei să setezi ceva mai obscur ce nu poate fi făcut decât dacă știi cum se fac setările în mod manual. Și în acest punct realizezi că te sfătuiesc bine: învață din start ce și cum. Nu te feri de cunoaștere!

     Bineînțeles după ce ai învățat toate acestea și te consideri un guru în ce privește administrarea unui mediu (relativ) complet de dezvoltare web (web development), poți folosi iar WAMP, pentru că vei ști cum să configurezi mai orice aspect al fiecărei componente WAMP. ȘI TOTUȘI am îndoiala mea că dacă ajungi acolo sus te vei mai uita înapoi (de acolo de sus, în jos) la WAMP Posted Image


  Dacă ai probleme cu instalarea mediului de dezvoltare web întreabă pe Softpedia Forum > Professional Zone > Webmaster Corner > Technical Area / GENERALITATI (așa cum e descris și în regulamentul ariei PHP).
 • Dupa ce instalezi Apache, pe Windows Vista merge doar 127.0.0.1 nu si localhost. Asta e deoarece in Vista, fisierul "C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts" este cam asa :

  # tona de comentarii
  #...
  127.0.0.1 localhost
  ::1 localhost
  

  Daca vrei sa iti mearga si localhost-ul (http://localhost/) trebuie sa stergi a doua linie ("::1 localhost"). M-am gandit ca pe unii i-ar ajuta aceasta informatie. Pe mine ma ajutat !   Posted Image

  (autor: andreas-v)
 • Setează PHP așa încât să raporteze cât mai multe erori și avertizări.  
     PHP nu este setat în mod standard pentru programatori, ci pentru servere publice pe Internet.
     Tu ca programator trebuie să repari greșeli în codul scris de tine, deci VREI să vezi erorile și avertizările generate de PHP.
     PHP te ajută în acest proces, dacă faci câteva setări în php.ini:

     Cele mai importante setări sunt (ordonate subiectiv):
    
  error_reporting = E_ALL|E_STRICT
  display_errors = On
  short_open_tag = Off
  asp_tags = Off
  display_startup_errors = On
  
     Relativ importante, recomandate de mine personal:
    
  output_buffering = Off
  allow_call_time_pass_reference = Off
  zlib.output_compression = Off
  track_errors = On
  register_globals = Off
  date.timezone trebuie setată corespunzător. Citește http://www.php.net/manual/en/timezones.php în manual.
  session.auto_start = 0
  tidy.clean_output = Off
  
  Opționale, dar semnificative:
  implicit_flush = Off
  log_errors = On
  ignore_repeated_errors = On
  report_memleaks = On
  
     Gândește-te la posibilitatea că serverul public de pe Internet pe care va rula scriptul creat de tine ar putea avea setarea
  safe_mode = On
  
     și testează-ți scriptul atât în safe mode cât și normal.

  Pe alt server unde nu ai acces la php.ini, dar poți crea fișiere .htaccess, se pot face configurațiile pe directoare/domenii/subdomenii separate:
  • Pentru dezvoltare/programare:
   php_flag display_startup_errors on
   php_flag display_errors on
   php_flag html_errors on
   php_flag log_errors on
   php_flag ignore_repeated_errors off
   php_flag ignore_repeated_source off
   php_flag report_memleaks on
   php_flag track_errors on
   php_value docref_root 0
   php_value docref_ext 0
   php_value error_log /calea/catre/public_html/domeniul-tau.ro/php_errors.log
   php_value error_reporting 999999999
   php_value log_errors_max_len 0
   
   <Files /calea/catre/public_html/domeniul-tau.ro/php_errors.log>
   Order allow,deny
   Deny from all
   Satisfy All
   </Files>
   
  • Pentru servere de producție:
   php_flag display_startup_errors off
   php_flag display_errors off
   php_flag html_errors off
   php_flag log_errors on
   php_flag ignore_repeated_errors off
   php_flag ignore_repeated_source off
   php_flag report_memleaks on
   php_flag track_errors on
   php_value docref_root 0
   php_value docref_ext 0
   php_value error_log /calea/catre/public_html/domeniul-tau.ro/php_errors.log
   php_value error_reporting 999999999
   log_errors_max_len 0
   
   <Files /calea/catre/public_html/domeniul-tau.ro/php_errors.log>
   Order allow,deny
   Deny from all
   Satisfy All
   </Files>
   
    Am o eroare și nu știu unde!
    Nu se poate să ai o eroare ȘI să nu știi unde este dacă ai setat PHP așa cum ți-am zis mai sus!
II. De unde să începi și cum să studiezi
  
 • De oriunde si orice ai citi (carti, bloguri), nu lua absolut totul de buna. Fiecare programator care descrie ceva anume isi spune parerea, iar orice parere tine de subiectivitate. In schimb incearca sa tii minte parerea si argumentele pro/contra, iar cand ai strans mai multe argumente din surse diferite, formeaza-ti singur o parere bazata tot pe argumente logice pro/contra (nu pe "ce simti" ca e bine/corect). Deci:
 • Cand intalnesti o afirmatie nebazata pe argumente pro/contra, sau fara explicatii, pune-o sub semnul intrebarii (tine-o minte, incearca pe parcurs sa ti-o justifici, si cand ai destule cunostinte iti vei da seama daca esti de acord sau nu cu acea afirmatie, sau sub ce conditii esti sau nu de acord).
 • Nu in ultimul rand, nu uita ca fiecare metoda are avantajele si dezavantajele sale. La marile X vs. Y, de obicei intra prioritatile proiectului in joc! Pentru proiectul P1 aleg X deoarece Z1, pentru proiectul P2 aleg insa Y, pentru ca Z2 este foarte important pentru proiect.
 • Programarea se invata programand, nu citind. Atunci cand dai peste o explicatie despre o metodologie, incearca sa o transcrii in cod!
 • Cand intalnesti exemple cu cod concret, NU le copia ca sa le testezi, ci citeste explicatiile legate de el, ia linie cu linie codul si intelege-l. APOI inchide cartea si scrie un cod (poate fi la fel de bine alt cod) din minte care sa rezolve problema respectiva, folosind cat mai multe din notiunile nou invatate. Vei fi uimit cate greseli vei face, dar doar asa iti vor intra anumite lucruri in sange!
 • A sti programare NU inseamna a sti nume de functii si ordinea parametrilor. Inseamna a detine cunostinte generale si a face conexiuni intre notiuni!

  Ma consider un programator destul de bunicel in PHP, si totusi ma uit des in manual. De ce? Pai simplu, cand lucrezi la lucruri diferite, in limbaje diferite si cu framework-uri diferite ... e normal sa nu tii minte toate functiile! Dar stiu terminologia, stiu conceptele (care apropo, sunt comune intre mai multe limbaje/framework-uri), lucru care imi permite sa gasesc mai orice in maxim 1 minut.
 • Recapituleaza ce ai asimilat, si incearca sa faci conexiuni intre notiuni! *

  Nu rareori ti se va intampla sa citesti ceva, sa intelegi ce citesti, INSA sa nu poti lega si ordona aceste noi cunostintele de cele vechi, deja existente. In acest caz ai rabdare. Tine minte mot-a-mot ce ai citit, incearca sa faci o pauza la fiecare paragraf si sa judeci, si daca tot nu reusesti sa ordonezi acea cunoastere ... mai citeste! (ca solutie salvatoare, intreaba pe forum, insa atentie la punctul 8 de mai jos: terminologia!).

  Se intampla sa trebuiasca sa citesti si cateva zeci de pagini pana sa pricepi ceva productiv (explicatie tot in linkul mentionat la punctul 8.).

  *Altfel, nu vei fi nimic altceva decat un papagal scriitor de coduri - nicidecum un programator. Un programator INTELEGE ce face, si DE CE o face asa si nu altfel.
 • Alte sfaturi pe care le-as mai da unui viitor programator sunt descrise in Lucruri pe care orice programator ar trebui sa le stie, Si pe care mi-ar fi placut sa mi le spuna si mie cineva la inceput - punctele 1, 3-10, 12. Daca stii C/C++ citeste-le pe toate.
 • Apropo de C/C++: Un programator PHP (<sau pune aici orice alt limbaj>) bun stie sa programeze fluent in cel putin alte doua (<sau pune aici doua limbaje favorite> - si nu, CSS si HTML nu sunt limbaje de programare - vezi link de la punctul 8) limbaje.
 • Citește cu atenție manualul! Manualul este necesar și suficient! (plecând de la premiza că îți folosești inteligența la maxim). Nu, nu se poate învăța PHP fără să citești. Și nu, nu se mai poate fără engleză (în lumea globalizată în care trăim, mai ales în domeniul IT) - la început este greu cu engleza, dar crede-mă că în câteva luni vei ajunge să înveți direct în engleză - fără să mai stai să traduci fiecare cuvințel, iar acesta este un câștig enorm pentru viitor!

    După integrarea PHP-ului în apache ca modul poți trece la următorul capitol din manual. Nu sări peste pagini, ci citește-le penibil de exact pe fiecare, începând de la titlul lecției (mereu e important să înțelegi mai întâi ce studiezi) și terminând cu ultima "user contributed note". Atunci când te lovești de un termen pe care nu-l înțelegi încearcă să cauți pe google. wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/) conține mereu articole destul de bune despre mai toate noțiunile.

    De exemplu, nu înțelegi ce înseamnă "data type", atunci google "programming what is data type" și intră pe primul rezultat, sau caută pe wikipedia "data type". După ce te-ai documentat cum trebuie poți întreba pe forum, ca o ultimă soluție salvatoare. Oricum, pe web sunt atâtea articole bine scrise, încât e greu de imaginat ca cineva de pe forum să stea să-ți explice mai bine. Dacă ai început programare, atunci ar fi bine să te obișnuiești cu ideea: trebuie să-ți pui la treabă capacitatea de studiu individual!
 • Ceea ce trebuie neapărat să faci este să te uiti peste lista categoriilor de funcții pe care le are PHP: http://www.php.net/m.../en/funcref.php
 • Dacă ai nevoie de o funcție pentru manipularea unui string într-un anumit fel, atunci apasă CTRL+F în browserul tău și introdu "string functions"
     similar: "http", "network", "array", "image", "flash", "mail", "mathematical", "mysql", "session", "filesystem" (pentru lucrul cu fișiere și directoare)
 • Scenariu: vrei să obții o parte dintr-un string dar nu știi funcția.
  Cert este: e o funcție de manipulare a unui string, deci urmând pasul 3. de mai sus, ajungi pe: http://www.php.net/m...ref.strings.php
  Vrei o parte dintr-un string, deci CTRL+F și introdu "part of", "part of a" sau mai mult: "part of a string".
  E într-adevăr o artă să găsești funcția potrivită; e o deprindere pe care începătorii o consideră frustrantă, dar nu uita: de îndată ce ai deprins acest lucru documentația oficială, așa comprimată cum e ea, îți va crește viteza cu care te poți ajuta singur și îți va scade frustrarea.
 • Învață să folosești manualul oficial MySQL: http://dev.mysql.com...0/en/index.html
  Folosește aceleași tehnici de la punctul 4
     Ceea ce începătorii nu realizează este că mysql este un server de sine stătător și independent de apache(cu sau fără suport PHP). Poți folosi doar mysql "simplu".
  După ce ai instalat MySQL, urmează tutorialul: http://dev.mysql.com...n/tutorial.html ca să afli cum poți face asta.
 • Dacă nu vrei să dai bani, pe web găsești o grămadă de tutoriale gratis: google: php tutorial.
    Cele mai bune cursuri PHP se pot obține direct de la sursă: Zend PHP 5 Certification Training sau Cursul PHP/MYSQL de la infoacademy.
 • În multe locuri vei vedea exemple de coduri sursă. Unele sunt bune, altele nu. Oricare ar fi situația, renunță a cataloga calitatea unui cod în funcție de "merge" sau "nu merge". Un cod de calitate face mai mult decât "merge", un cod de calitate respectă cel puțin "notele de optimizare și de stil" de mai jos, arătând astfel că cine l-a scris știe ce face. În mod ideal, codul respectiv implementează și un algoritm inteligent (un exemplu ar fi "poligoane rotunjite". CTRL+F în acest thread după "florindinu").
  Altfel spus: un cod trebuie să meargă pentru că e gândit să meargă, nu pentru că se întâmplă să meargă (dă impresia că ar fi bine scris, dar nu este).
 • Nu te plânge când vezi un mesaj de eroare, ci fi fericit! A vedea eroarea este ca o mână cerească, în contrast cu a nu vedea niciun mesaj - dar "scriptul" tot să nu funcționeze - situație care e mult mai frustrantă. Însă dacă vezi o eroare sau avertizare, atunci măcar știi de unde să începi cu reparatul greșelilor pe care le-ai făcut.
III. Note de optimizare și de stil
  
 • formatează-ți și documentează-ți codul
  Asta nu înseamnă să exagerezi, comentarii ca:
  $foo++;//increment $foo
  
    sunt inutile. Formatează-ți codul conform unui standard. Eu personal obișnuiesc să-mi formatez codul ca în Pear Coding Standards, cu mici deviații de la acel standard. Orice ai alege, cel mai important e să respecți mereu formatul ales - fie el și invenție proprie.

     Încearcă să-ți comentezi mereu codul în limba engleză deoarece e înțeleasă peste tot, de oricine e interesat de programare/PHP (și dacă te uiți atent, marile proiecte au avut succes datorită documentației de calitate în engleză)

  Pentru documentarea codului recomand PHP Documentor.
 • În PHP există doua mari tipuri de stringuri, interpretate și neinterpretate. Cele interpretate încep și se termină cu caracterul ". Se numesc interpretate (sau interpolate) deoarece orice variabilă întâlnită în ele este înlocuită cu valoarea sa. Din acest motiv, stringurile neinterpretate, marcate de caracterul ', sunt puțin mai rapide.

  Atunci când folosești echo (vezi sfatul următor de ce echo și nu print), poți separa diferitele valori constante sau variabile prin virgulă. De exemplu, în loc de
  echo "Salut $nume";
  
  Poți folosi la fel de bine, dar puțin mai optim:
  echo 'Salut ',$nume;
  
  Optimizarea este minimală, ÎNSĂ adăugarea unui apel la o funcție în jurul variabilei $nume este mult mai naturală, de exemplu pentru a evita XSS sau alți vectori de atac trebuie să adaugi un apel la htmlentities() sau similar:
  echo 'Salut ', htmlentities($nume);
  
  ÎN PLUS, cu stringurile neinterpretate îti este mai ușor să generezi cod HTML valid. Nu uita că sintaxa generală în HTML este
  <etichetă atribut="valoare">
  
  Și nu este corect să folosești ' în loc de " sau să nu pui niciun fel de ghilimele. Astfel, în loc să te obosești să faci escaping într-un string interpretat, astfel:
  echo "<a href=\"/index.php\">Home</a>";
  
  mult mai simplu de citit, de scris, dar și mai performant este:
  echo '<a href="/index.php">Home</a>';
  
  Deasemenea, folosește stringuri neinterpretate și operatorul de concatenare (punctul - .) chiar și când nu vrei să afișezi ceva cu echo, ci să atribui o nouă valoare unei variabile - din același motive: nu numai că este mai optim (PHP execută puțin mai repede acel cod), dar și pentru că este mai ușor să adaugi apeluri la funcții în jurul acelei variabile. De exemplu,
  în loc să declari o variabilă temporară (unde primești "o bilă neagră deja, vezi sfatul 11 de mai jos) și să folosești stringuri interpretate (unde primești a doua bilă neagră), astfel:
  $temp = htmlentities($_GET['username']);
  $message = "Hello $temp";
  
  mult mai optim, dar și mai ușor de modificat în viitor este:
  $message = 'Hello '.htmlentities($_GET['username']);
  
  Dar și mai scurt de tastat, nu-i așa? Posted Image
 • folosește echo și nu print pentru a genera output.
    Motiv: echo e mai rapid decât print
 • În expresii logice (ceea ce scrii în interiorul parantezelor if,elseif,while,sau în bucla for), atunci când testezi dacă o variabilă are o anumită valoare constantă, nu testa asta așa:
  if($foo == 4)
  
  ci așa:
  if(4 == $foo)
  
  Explicație: de multe ori se poate întâmpla să scrii din greșeala "=" (operatorul de atribuire) în loc de "==" (operatorul logic de comparație). Ținând cont de faptul că o atribuire are loc de la dreapta la stânga, $foo = 4 ar însemna "atribuie-i valoarea 4 variabilei $foo", iar abia apoi este testată valoarea de adevăr a variabilei $foo. În cazul de față variabila va avea valoarea 4, deci valoarea logică de adevăr a acesteia va fi TRUE. Însă dacă te obișnuiești să scrii "4 == $foo", atunci în cazul în care din greșeală scrii "4 = $foo" PHP va afișa o eroare cum că nu poți atribui o valoare unei constante. Exemple de valori constante:
    - 'foo' și "foo" (stringuri alocate static în script)
    - 233.55 sau 0 - valori numerice
    - TRUE, FALSE, NULL
    deci pentru a programa în același stil mereu, așa e benefic:
  while(TRUE == mysql_fetch_assoc($res)) {...} //scris în mod trivial pe scurt: while(mysql_fetch_assoc($res)) {...}
  if(TRUE == $checked) { ... } //scris în mod trivial if($checked) { ... }
  if(0 == $msg_count) { ... } //scris în mod trivial if(!$msg_count) { ... }
  
 • într-o conjuncție logică, ordonează fiecare expresie în mod crescător după probabilitatea valorii de adevăr
     Motiv: de îndată ce într-o expresie AND s-a întâlnit un FALSE, interpretarea valorilor următoare este întreruptă, căci expresia are oricum deja valoarea de adevăr FALSE
 • Folosiți constante ca PHP_EOL, DIRECTORY_SEPARATOR, PATH_SEPARATOR, DATE_* etc acolo unde este posibil. O listă completă poate fi aflată cu
  var_dump(get_defined_constants());
  
  iar numele constantelor sunt destul de expresive. Folosirea constantelor asigură o portabilitate mult mai mare.
 • Folosiți excepții acolo unde este posibil. Explicații sunt în manual, iar acesta este un thread cu alte explicații: http://forum.softped...howtopic=409028
 • Apelează exit() după fiecare header('Location: ...');
    Schimbarea locației implică comunicarea cu serverul HTTP cu ajutorul protocolului HTTP. Această comunicație între PHP și server poate fi întârziată din diferite motive, iar fluxul de execuție PHP nu are nimic de-a face cu "comenzile HTTP" date serverului.
    Schimbarea locației nu înseamnă implicit și oprirea execuției scriptului PHP. Explicații și aici: Ce face header()?
 • Array-urile sunt de obicei iterate cu bucla foreach (e mai rapid). Dacă totuși folosești bucla for, atunci nu apela funcții ca sizeof() sau count() în condiția buclei, deoarece acea funcție va fi apelată la fiecare iterație:
  for($i=0;$i < count($array); $i++) {
  //... operate on $array[$i]
  }
  
  ci așa:
  $length = count($array);
  for($i=0;$i < $length; $i++) {
  //... operate on $array[$i]
  }
  
 • Folosește comparații stricte atunci când e posibil deoarece === sau !== sunt mai rapizi decât == sau !=.
  Notă: statistic vorbind, cu aprox. 25% mai rapid.
 • Nu declara variabile inutile.
  Cel mai comun caz arată cam așa
  $titlu = $_GET['titlu']; echo $titlu;
  
  De ce nu direct
  echo $_GET['titlu'];
  
  ?
  Greșeala asta are ca sursă o intenție bună, și anume începătorul care a văzut că așa se face, și acum pur și simplu reproduce ce a văzut la alții, fără să reproducă complet ce a "furat".

  Motivul pentru care alții făceau asta este cel mai probabil securitatea. Însă ei nu făceau doar atât, ci validau acel input, de exemplu, pentru a nu conține cod HTML. Acum, ca și începător, deja știi că pentru a șterge orice etichetă HTML dintr-un string poți folosi strip_tags(), și te vei grăbi să scrii un cod ca:
  $titlu = $_GET['titlu'];
  $titlu_curat = strip_tags($titlu);
  echo $titlu_curat;
  
  (Listare 11.1)
  Ei bine, nu este efectiv ce faci deoarece ai declarat o variabilă (care ocupă RAM în plus, apropo Posted Image ) fără să o folosești: $titlu. Și atunci te gândești să folosești direct valoarea returnată de strip_tags(), cam așa:
  $titlu = strip_tags($_GET['titlu']);
  echo $titlu;
  
  (Listare 11.2)
  Acum deja arată mai bine. Totuși, există o "problemă.
  Ce este o variabilă defapt, și când introducem una nouă?
  O variabilă este o modalitate de a da un nume (un identificator) unei regiuni de memorie RAM a cărei valoare vrem să o accesăm.
  Deci unde este problema? Păi problema este următoarea: informații trebuiesc salvate în RAM-ul serverului atunci când vrei să accesezi acele valori în mod repetat, succesiv. Ori în exemplul nostru redus la un minim, nu vrem decât să afișăm valoarea titlului, fără taguri HTML, deci, ca programatori responsabili ce suntem:
  echo strip_tags($_GET['titlu']);
  
  (Listare 11.3)
  • Listarea 11.1 este categoric felul în care nu trebuie să o faci, pentru că este inefectiv.
  • Vei face totuși lucruri ca în 11.2 atunci când nu numai că vrei să afișezi valoarea unei variabile (o accesare RAM), ci și să o prelucrezi mai departe (de exemplu, să o salvezi într-un fișier sau bază de date - a doua accesare RAM - de aceea am spus "când vrei să accesezi acele valori în mod repetat").
  • Pentru scriptul nostru simplu totuși, și pentru că efectiv nu ne mai interesează apoi ce este salvat în $_GET['titlu'], 11.3 este modul corect și curat de a ajunge la rezultatul dorit. Aici accesăm două regiuni de memorie: $_GET['titlu'] și return value a funcției strip_tags(). "Șmecheria" este că doar afișăm valoarea returnată de strip_tags(), fără a o salva în RAM.
  Notă: în caz că nu te-ai prins, "return value" este tot o valoare, deci poate fi pasată la rândul ei altor funcții care acceptă tipul de date returnat de o funcție. Astfel, este posibil să înlănțuim apeluri de funcții în mod "recursiv":
  $order = array_reverse(explode(' ',$order));
  
  Notă la notă: exemplu similar cu o aplicație reală, unde $order este defapt un string care conține o listă de "acțiuni" separate prin spațiu provenită dintr-un fișier de configurare. Aceste acțiuni urmează să fie puse pe un stack (LIFO), însă nu mă aștept ca utilizatorul să introducă acțiunile în mod invers față de ce dorește defapt, de aceea apelul la array_reverse(). Acest lucru îl fac o singură dată, deci nu mă mai interesează apoi valoarea din fișierul de configurare, motiv pentru chiar o suprascriu (tot $order ia valoarea returnată). După cum vezi, teoria nu e doar de dragul de a fi, există și aplicații practice.

  Concluzia: folosește variabile atunci când știi că vei avea nevoie de cel puțin două ori de valoarea salvată în ea.
 • Nu închide procesarea PHP la sfârșitul fișierului .php.
IV. Erori MySQL comune
  
 • Dacă ai o problemă MySQL, folosește clientul mysql de la linia de comandă.
     Cum poți face asta este descris în tutorialul oficial MySQL: http://dev.mysql.com...n/tutorial.html
     Clientul mysql (fișierul mysql.exe) se află în subdirectorul bin al directorului unde ai instalat mysql, să zicem: "C:\program files\mysql\bin\".
     Deci pentru a-l lansa în execuție, deschide ms-dos prompt (start -> run, introdu "cmd" în XP, "command" în versiuni anterioare) și schimbă
     directorul de lucru curent (cu comanda cd, care e prescurtarea pentru "change directory"):

     cd "C:\program files\mysql\bin\"
     apoi lansează în execuție clientul oficial mysql, cu comanda:
     mysql -u root -p
     O descriere se află pe http://dev.mysql.com...connecting.html (tot în tutorialul oficial mysql)

     Notă: descrierile de mai sus sunt "baby steps" pentru cei neinițiați care nu au prins "vremurile ms-dos".
     Nu am mai menționat sisteme *NIX, se consideră că cine are un astfel de sistem știe să lucreze cum trebuie cu un shell.

    Deseori apar erori în cereri MySQL datorită faptului că ai uitat un apostrof sau o ghilimea.
    Fool-proof rule: numărul de ghilimele sau apostrofuri ne-escaped este mereu par! Asta înseamnă: dacă ai 13 (număr impar) ghilimele într-un string ce îl introduci în clientul mysql.exe, atunci ai o ghilimea în plus sau în minus. (regulă similară în Curly bracket programmin language: diferența dintre numărul parantezelor sau acoladelor deschise și cele închise dintr-un cod sursă sau un bloc de instrucțiuni este zero - adică: închizi o paranteză sau acoladă tot de atâtea ori cât ai deschis-o. Regula este la fel de valabilă pentru stringuri)

    Clientul MySQL (poți folosi și phpMyAdmin, online la: www.phpmyadmin.net/documentation) îți spune și eroarea exactă. Citește-o.

  De obicei îți raportează eroarea "unexpected X before Y", deci uită-te cu atenție ce ai scris în fața lui Y.

  Dacă ai testat cererea SQL cu clientul mysql.exe, dar cu php ca client mysql problema încă persistă, atunci
 • O altă metodă de a detecta greșeli în cereri SQL este să nu folosești clientul mysql.exe, ci PHP ca client mysql.
     Scenariu: $res = mysql_query($sql);
     În acest caz cererea salvată în variabila $sql poate conține erori, dar PHP nu le afișează pentru că ... nu i-ai spus să o facă! (e un principiu de bază în programare: mașina - adică calculatorul - face exact ceea ce-i spui tu să facă, nimic mai mult, nimic mai puțin. Dacă ceva "nu funcționează", atunci e vina omului, nu a mașinii).
     Pentru a afișa eroarea, poți face cererea astfel:
    
  $res = mysql_query($sql) or die('Cererea SQL:<pre>"'.htmlspecialchars($sql).'"</pre> a returnat eroarea:<pre>'.mysql_error().'</pre>');
  
     Notă: eroarea ar fi avut același format dacă ai fi folosit clientul mysql nu PHP pentru a te conecta la serverul mysql, însă în scenariul de față poți folosi variabile din runtime-ul PHP, ceea ce nu ai putea face în mysql "pur".
 • În cazul stupid în care încurci noțiuni elementare (ca în afisare dupa cautare) ca tipurile de date "STRING" și "COLUMN", cazuri în care MySQL sau alt RDBMS nu raportează erori, dar nici o eroare (pentru că nu este nici una), atunci afișează cererea SQL construită:
  var_dump($sql)
  
  Exemplu. Se dă un tabel construit și populat astfel:
  CREATE TABLE `adrese` (
  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `site` char(30) NOT NULL,
  `mail` char(30) NOT NULL,
  `parola` char(30) NOT NULL,
  `user` char(30) NOT NULL,
  `data_ad` varchar(30) NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`id`)
  ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=16;
  
  INSERT INTO `adrese` (`id`, `site`, `mail`, `parola`, `user`, `data_ad`) VALUES
  (11, 'sda', 'sad', 'sdasd', 'asd', '2008-11-04 16:52:46'),
  (12, 'sda', 'sad', 'sdasd', 'asd', '2008-11-04 16:53:07'),
  (13, 'sda', 'sad', 'sdasd', 'asd', '2008-11-04 16:53:41'),
  (14, 'sda', 'sad', 'sdasd', 'asd', '2008-11-04 16:54:14'),
  (15, 'sd', '', '', '', '2008-11-04 17:28:56');
  
  Cel mai probabil nu este asta ceea ce vrei:

  Quote

  SELECT * FROM `adrese` WHERE "id" = "13";
  Ci asta:

  Quote

  SELECT * FROM `adrese` WHERE `id` = "13";
  Deoarece prima condiție este mereu falsă, deci nu se selectează niciun rând din tabel.
  E ca și cum ai avea codul PHP:
  if(13 == 'foo') {
  echo 'Foo';
  }
  
  și te-ai mira de ce nu afișează "Foo".
 • Dacă după ce ai urmat toți acești pași nu obții nimic, fie ea eroare, intrări modificate, adăugate, sortate sau nu obții niciun rezultat la o cerere SELECT, atunci verifică toate variabilele PHP pe care le folosești în construirea dinamică a cererii SQL.
    De exemplu, dacă ai: $sql = 'SELECT * FROM `'.$table.'` WHERE `'.$column.'`="'.mysql_real_escape_string($criterion).'"';
     și cererea SQL nu returnează niciun rezultat sau eroare, atunci cauza cea mai probabilă este că una sau mai multe dintre variabilele $table, $column sau $criterion nu are valoarea pe care te aștepți să o aibe. (Faptul acesta este un semn că ai pierdut conturul fluxului de execuție și/sau de date în scriptul tău, ar trebui să faci o pauză de cafea și aer proaspăt Posted Image )
    Pentru a verifica valoarea acestora poți folosi:
    
  echo '<pre>';
  var_dump($table,$column,$criterion);
  echo '</pre>';
  
  sau poți împacheta aceste trei linii într-o funcție și folosi function handling functions pentru a accepta un număr de parametri variabil (astfel de funcții se numesc variadice), așa cum o face var_dump (notă: poți deasemenea "coagula" toți parametrii funcției pe care o scrii într-un singur array)

  Notă: aici variabilele $table și $column sunt sanitizate, deci nu am apelat mysql_real_escape_string() asupra lor
V. Sfaturi de securizare(autor: adormitu)

Aș dori să ofer unele sfaturi în legătură cu validarea datelor înainte  de a fi printate, introduse în baze de date, salvate în fișiere  ș.a.m.d.
Tehnici abordate: XSS (cross site scripting), SQL Injection, SQL Column Truncation, Remote/Local File Inclusion, Redirect (HTTP injection).
 • Regula de aur
    Validați orice input înainte de a-l folosi: $_POST/$_GET/$_COOKIE, $_SERVER['PHP_SELF'/'HTTP_REFERER'/'USER_AGENT'] ș.a.m.d.
 • XSS (cross site scripting)
    Definiție și informații aici, mai multe informații aici.
    Pentru a preveni atacurile de tip XSS filtrăm datele primite de la utilizator prin intermediul  funcțiilor htmlspecialchars() și strip_tags(). Acest articol explică de ce doar folosirea funcției strip_tags() nu este de ajuns.
    PoC:
    
  <?php
  $validat = htmlspecialchars(
  strip_tags($_GET['val']),
  ENT_QUOTES,
  "utf-8"
  );
  
  echo $validat;
  echo '<a href="#" rel="'.$validat.'">link</a>';
  
    Acum puteți vedea în exemplul prezentat validarea corectă a datelor, precum și un link.
    De ce am pus linkul? Ca să prezint ce s-ar fi intamplat daca ați fi  folosit doar funcția strip_tags() (puteți experimenta înlăturând apelul  la htmlspecialchars()). Puteți testa atacul setând $_GET['val'] la  valoarea:
  " onmouseover="java script:alert(/xss/)
  
    Un alt exemplu unde e necesară filtrarea:
    
  <?php
  echo $_SERVER['PHP_SELF'].PHP_EOL.
  htmlspecialchars(strip_tags($_SERVER['PHP_SELF']), ENT_QUOTES, 'utf-8');
  
    Ideea e că trebuie validat orice poate fi manipulat de utilizator. Un simplu:
    
  /<script>alert(/xss/)</script>
  
  în $_GET['val'] arată că scriptul este vulnerabil la XSS.
  Notă:  nu uitați că și $_POST poate fi populat cu date dăunătoare. La fel și  $_SERVER['USER_AGENT'], dacă este folosit pentru a distribui conținut  bazat pe browserul utilizatorului sau orice altă variabilă care este  populată de client.
 • SQL Injection
    Definiție si informații aici.
    [ http://imgs.xkcd.com/comics/exploits_of_a_mom.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
    Funcțiile utilizate pentru filtrare, verificare sunt (doar ca exemplu) addslashes() si get_magic_quotes_gpc().
    Verificare, filtrare date:
    
  <?php
  $input = $_GET['val'];
  if (!get_magic_quotes_gpc()) {
  $valid = addslashes($input);
  } else {
  $valid = $input;
  }
  echo $valid. //cum va fi inserat in baza de date
  PHP_EOL.
  stripslashes($valid); //cum să-l printam 'curat'
  
    După cum se vede în exemplu, aplicăm funcția addslashes() asupra datelor doar în cazul în care directiva magic_quotes = off în php.ini, deoarece dacă e activată, php aplică în mod automat filtrul addslashes() pe date.
    Important de menționat ar fi că funcția addslashes() e recomandată DOAR atunci când nu aveți una specifică de tipul *_escape_string() pentru baza de date utilizată. Dacă sunteți interesați de ce addslashes() nu e de ajuns citiți următorul articol: addslashes versus mysql_real_escape_string.
    Un alt sfat ar fi acela că în momentul în care știți că vă trebuie un  număr, nu caracter sau string, fortați ca ceea ce primiți să fie ceea  ce vreți.
    
  <?php
  $valid = (int) $_GET['val']; //(integer) aceași chestie
  //...
  $query = 'SELECT * FROM `tabel` WHERE id='.$valid;
  
 • SQL Column Truncation
    Este o vulnerabilitate descoperită recent, deși există de mult precum  CSRF, și sunt multe aplicații care sunt vulnerabile la acest tip de  atac. O explicație mai clară, dacă nu o stiți deja aici -> mysql and sql column truncation vulnerabilities.
    Remedierea e mai simplă decât s-ar crede, doar trebuie să aducem datele la lungimea dorită.
    
  <?php
  $input = $_GET['val'];
  $valid = substr($input, 0, 15); //doar de 16 caractere avem nevoie
  echo $valid;
  
 • Remote/Local File Inclusion
    Definiție și exemple aici și pe web. Nu am găsit informații (în grabă) despre local file inclusion și log injection.
    Cum ar fi bine să ne includem fișierele; nu că ar fi bine să folosim  astfel de incluziuni pentru prezentarea conținutului, dar dacă chiar  sunteți nevoiți folosiți următorul exemplu orientativ:
    
  <?php
  $id = (int) $_GET['id'];
  $page = array(
  'home.php',
  'news.php',
  'shop.php',
  'contact.php'
  );
  if ($id > (count($page)-1) ) { //în caz că se solicita o pagină inexistentă
  include($page[0]);
  } else {
  include($page[$id]);
  }
  
 • Redirect
    De multe ori este necesară modificarea headerelor HTTP cu header(),  cel mai adesea pentru a produce redirecționari (cod HTTP 302). Există  două aspecte la care trebuie totuși să fim atenți când facem asta.
    Primul este lipsa terminării execuției după header() - vezi sfatul III. 8. pentru a afla cum poți face cereri HTTP manuale.
    
  <?php
  if (!$_SESSION['auth']) { //în cazul în care nu e authentificat
  header('Location: login.php');
  }
  
  echo 'micul meu secret';
  
    Un browser "normal" cu siguranță nu va afișa "micul meu secret", dar o  simplă cerere http făcută manual de un user cu un client tcp (telnet  aici) o va face (vezi III. 8.), deoarece nu interpretează headerele  http. Rezolvarea ar fi folosirea funcției exit sau punerea lui echo în  ramura else a condiției:
    
  <?php
  if (!$_SESSION['auth']) { //în cazul în care nu e authentificat
  header('Location: login.php');
  exit();
  }
  
  echo 'micul meu secret';
  
    A doua problemă cu folosirea funcției header() o constituie așa-numitul atac HTTP Header Injection.  Împiedicarea lui e ușoara, iar începând cu PHP 5.1.2/4.4.2 acest tip de  atac este blocat automat. În cazul în care folosiți o versiune PHP mai  veche va trebui să vă verificați manual headerele, fie cu expresii  regulare, fie cu funcțiile cType.
 • PHP-IDS
    O implementare facilă a protecției împotriva tuturor atacurilor menționate puteți avea prin intermediul aplicației PHP-IDS,  care permite utilizatorului chiar și să trimită cod valid html fără  niciun risc asupra aplicației/serverului, monitorizând de asemenea  toate datele periculoase.
 • AJAX
  Aceste sfaturi  trebuiesc urmate și în cazul tranzacțiilor HTTP asincrone. Gândiți-vă  că acel client poate fi orice, inclusiv un client telnet, nu trebuie să  fie neapărat un browser "de încredere".
 • PoC
  IFilter.php
  <?php
  
  class IFilter {
  
  public $on, $sql;
  
  public function __construct($on='_GET', $sql='mysql') {
  $this->on = $on;
  $this->sql = $sql;
  }
  
  public function xss($ids) {
  global $ {$this->on};
  foreach($ids as $id) {
  $ {$this->on}[$id] = htmlspecialchars(
  strip_tags(
  $ {$this->on}[$id]
  ),
  ENT_QUOTES,
  "utf-8"
  );
  }
  }
  
  public function sqli($ids) {
  global $ {$this->on};
  foreach($ids as $id) {
  if (function_exists($this->sql.'_real_escape_string')) {
  $ {$this->on}[$id] = call_user_func($this->sql.'_real_escape_string', $ {$this->on}[$id]);
  }
  elseif(function_exists($this->sql.'_escape_string')) {
  $ {$this->on}[$id] = call_user_func($this->sql.'_escape_string', $ {$this->on}[$id]);
  }
  else {
  if (!get_magic_quotes_gpc()) {
  $ {$this->on}[$id] = call_user_func('addslashes', $ {$this->on}[$id]);
  }
  }
  }
  }
  
  public function tint($ids) {
  global $ {$this->on};
  foreach($ids as $id) {
  $ {$this->on}[$id] = (int) $ {$this->on}[$id];
  }
  }
  
  public function truncate($ids, $length=0) {
  if ($length==0) {
  return false;
  }
  global $ {$this->on};
  foreach($ids as $id) {
  $ {$this->on}[$id] = substr($ {$this->on}[$id], 0, $length);
  }
  }
  }
  ?>
  

  utilizare:

  demo.php
  <?php
  
  $validator = new IFilter();
  $validator->xss(array('id', 'cat')); //aplica functiile anti xss pe $_GET['id'] si $_GET['cat']
  $validator->on = '_POST';
  $validator->tint(array('sub')); //aplica typecast pe $_POST['sub'];
  $validator->truncate(array('titlu'), 20); //se extrage substring de 20 caractere din $_POST['titlu'];
  $validator->sqli(
  array(
  'autor',
  'comment'
  )
  ); //mysql_real_escape_string pe $_POST['autor'] si $_POST['comment']
  $validator->sql = 'mssql';
  $validator->sqli(
  array(
  'autor',
  'comment'
  )
  ); //addslashes
  
 • Linkuri utile
VI. Thread-uri utile despre probleme comune

  
 • Paginare: Start, Inapoi, Urmator, Final
 • Why use Exceptions?
 • cum aflu numele calculatorului si al utilizatorului - aflarea utilizatorului și al numelui calculatorului pe un site intranet (LAN) ce folosește windows și apache pe server
 • poligoane rotunjite in php - (autor: florindinu)
 • Ce face header()?
 • Problema de securizare - despre cum să securizezi transmiterea datelor sensibile catre un client Flash.
 • SQL injection - cum se evită corect?
 • Seria "Code practices"
  Oricine poate posta un "(better/worst) Code practices - Issue #<X>", cu condiția ca <X> să nu existe deja și să fie cât de cât un echilibru între numărul de "better" și de "worst". Dacă cineva găsește greșeli universal valabile într-un thread "better", atunci el devine autorul acelui număr din această serie Posted Image
  • (worst) Code practices - Issue #1 - Cum să nu generezi HTML static cu PHP și cum să nu validezi inputuri.
   Autor: OriginalCopy
  •    (better) Code practices - Issue #2 - templating engines (smarty), unul "home-made", minimal, discuții aprinse despre MVC și avantaje/dezavantaje. Discuții la nivel înalt.
     PS: "discuție la nivel înalt" înseamnă aici: există argumente bune și pro și contra, deci nu există o concluzie finală, ci este o discuție în care tot ce contează e înțelegerea argumentelor de o parte și de alta, pentru a putea decide mai târziu ce și cum faci în funcție de prioritățile proiectului respectiv.
   Autori: OriginalCopy, păreri valoroase din partea (în ordinea cronologică a primului răspuns): MaxMax, urban, cobru
  • (worst) Code practices - Issue #3 - un exemplu din categoria "AȘA NU", greu de descris ce conține, și exemple de bug-uri, SQL injection. Cod luat de pe un pastebin, deci unii chiar așa programează în PHP. Exemplifică ceea ce un utilizator @ softpedia / php nu ar trebui să facă niciodată.
   Autor: OriginalCopy
  • (better) Code practices - Issue #4 - Subiecte tratate:
   • validarea formularelor și procesarea lor în același fișier PHP
   • folosirea în mod efectiv de variabile intermediare și decizionale
   • sesiuni
   • separarea algoritmicii ("business logic") de afișare (output format)
   • protejarea împotriva XSS
   Autor: adormitu, l-a "detronat" pe OriginalCopy prin găsirea unor găuri de securitate
  • (worst) Code practices - Issue #5 - include() la mâna oricui
   Autor: vim
  • (better) Code practices - Issue #6 - validare în masă
   Autor: OriginalCopy
 • Concursuri
  Oricine poate crea un concurs - totuși trebuie să fie demn de aria Programming, că nu vrem să dăm puncte ușor, nu? Posted Image
  Fiecare concurs are un punctaj acordat pentru fiecare soluție. O soluție bună constă în

  • A: găsirea problemei
  • B: formularea tehnic corectă a problemei
  • C: rezolvarea problemei cu cod
   Un concurs de punctaj 1 înseamnă că se acordă 1 punct pentru A, 1 pentru B, 1 pt. C

VII. Cărți
 • The rough Guide to the Internet, Rough Guides, 14th ed.
  Citeste cartea asta mai intai, daca nu ai o fundatie robusta in retelistica (si nu o ai daca nu ai citit o carte in domeniu).

  De ce trebuie sa intelegi cum functioneaza Internetul? Motivul e simplu: cu PHP creezi aplicatii pentru web, web care este unul dintre serviciile Internet. Este inadmisibil sa programezi pe o platforma (Internetul in cazul de fata) fara sa o intelegi mai intai, si in plus PHP pune la dispozitie o gramada de extensii pentru alte servicii Internet (ftp, ssh, svn, s.a.m.d.).

  Resurse alternative

  Stiu ca unora dintre voi va este greu (din diferite motive) sa cumparati aceasta carte, de aceea am creat urmatoarea lista de articole pe care le consider bune.
  • Trebuie sa va fie clar un lucru: nu am stat sa citesc cu atentie aceste articole. Am citit cuprinsul si cateva pasaje, si am ajuns doar pe baza acestui lucru la concluzia ca probabil sunt bine scrise.
  • Inca un sfat: cel mai probabil aceste articole nu sunt complete. Ele iti vor oferi doar o imagine de ansamblu. Cand dai de un termen nou, te poti duce pe http://en.wikipedia.org si introduce termenul in casuta de cautare din stanga, pentru un articol mai detaliat.
  • Si inca un sfat: probabil vei da de articole unde se vorbeste despre structura pachetelor TCP/IP (termen relevant: raw socket) sau alte lucruri "avansate". Este ok sa stii astfel de lucruri intr-adevar low-level, insa nu te vei lovi de ele in PHP decat daca vrei sa faci lucruri cu adevarat avansate (de ex. raw sockets sunt utili daca vrei sa scrii o aplicatie gen traceroute in PHP).
  • Am incercat sa ordonez cat de cat articolele, deci ar trebui parcurse in ordine (nu strict, dar cat de cat)
  • majoritatea articolelor (in afara de primele cateva) abordeaza detalii de nuanta despre Internet, Web, anumite "tehnologii", Legislatie, etc. Cu adevarat importante sunt primele articole, voi spune mai jos care.
  • In PHP poti exersa lucrul cu Internetul folosind sockets: php.net/sockets (termen relevant: network programming)
  • Articolele 1-10 explica in mare mai tot ce este fundamental. Toti incepatorii ar trebui sa le parcurga cel putin pe astea, INAINTE de a incepe programare web (in PHP sau nu). Inca o data: cand te lovesti de un nou termen, cauta-l pe wikipedia (dar nu in romana, ci in engleza).
  • Articolele 11-21 intra in anumite detalii de care cel mai probabil te vei lovi in viata ta de programator web
  • Articolele 22-24 sunt mai mult pentru amuzament Posted Image
  • Cred ca majoritatea articolelor sunt de pe "Howstuffworks" din motive melancolice: imi amintesc ca si eu le-am citit candva, demult (nu pe toate). Cred insa (si sper) ca s-au mai schimbat de atunci (in bine).
 • Dezvoltarea aplicatiilor web cu PHP si MySQL, Teora, ed. II (sau mai bine versiunea in engleza PHP and MySQL Web Development, 4th ed., Laura Thomson).

  Poti citi in paralel cu primele capitole topicul: Sfaturi de programare în PHP
  Cand ajungi la capitolele despre MySQL, poti citi in paralel cartea de la punctul 4.
 • PHP in Action: Objects, Design, Agility, Manning Publications
  Aici poti citi in paralel o carte despre UML.
 • MySQL, 2 ed., Paul Dubois, Sams Publishing
Probabil nu sunt singurele "cele mai bune carti", dar le-am tinut in mana si garantez ca sunt bune.

Am sarit peste HTML, CSS si Javascript. Stie cineva o carte (sau mai multe) buna? Trebuie sa explice bine DOM-ul, iar la CSS sa explice box model.

VIII. Bloguri

Incearca sa citesti constant blogurile programatorilor dezvoltatori ale lui PHP insusi, programatori cu certificare Zend in PHP5, sau programatori care au publicat in reviste de specialitate, de exemplu in PHP Magazine sau PHP|Arch sau care participa la proiecte mari, cunoscute, scrise in PHP.

Multi programatori, chiar daca satisfac criteriile de mai sus, publica rareori explicatii sau metodologii practice (hands-on), eventual cu exemple de cod. Dar poti cauta oricand in arhiva sau sorta dupa taguri.

Voi incerca sa fac o lista de bloguri care contin articole interesante despre PHP, dar am nevoie de ajutorul vostru. Daca stiti un blog care contine mai multe articole interesante, in care sunt descrise lucruri de la simple la complexe, care se incadreaza in criteriile de mai sus, dar mai ales unde lucrurile sunt explicate foarte bine, fara a neglija terminologia, atunci:
pur si simplu posteaza link cu o descriere a autorului.

Totusi: asta nu este un loc unde sa-ti faci reclama la blog.
 • Sara Golemon, angajata Yahoo!, autoare a Extending and Embedding PHP, participa la dezvoltarea PHP, libssh, si cateva extensii in PECL.
 • Ilia Alshanetsky, a fost release manager PHP, diferite publicatii in magazine cunoscute.
 • Tobias Schlitt, dezvolta si menteneaza pachete PEAR, dezvolta ez Components.
 • Stefan Esser, expert in securitate, a contribuit la PHP pana in 2006, lucreaza la Hardened PHP Project.
 • Dagfinn Reiers?l, autor PHP in Action.
 • Andrei Zmievski, dezvoltator principal al PHP, contribuie, menteneaza sau a inventat: apache, smarty, PHP-GTK.
 • Brandon Savage, web developer, are cateva articole foarte interesante pentru incepatori si mediu-avansati
IX. Cursuri
Prin curs se înțelege: existența unor materiale educative, cât și a unor oameni experimentați care se uită permanent peste umărul cursanților și îi îndrumă.
Au contribuit: ecstrim, florindinu, adormitu, vim, luk4
și mulți alții prin întrebările lor care m-au făcut să mă gândesc la multe lucruri.

Completări, corecturi, întrebări, critică constructivă sau mulțumiri sunt ca de obicei binevenite.
După ce s-a ajuns la o concluzie finală, discuția va fi ștearsă și concluzia mutată în postul inițial. Așa se poate păstra totul într-un loc și este ușor de urmărit și de citit de oricine vizitează această arie aproape săptămânal, cât și de cei care citesc acest topic pentru prima oară.

#2
dani.user

dani.user

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 30,136
 • Înscris: 24.02.2007
SELECT * FROM `adrese` WHERE `id` = "13";
=>
SELECT * FROM `adrese` WHERE `id` = '13';#3
danutz0501

danutz0501

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 437
 • Înscris: 22.04.2008
Frumos, dar despre null byte? Apararea rfi/lfi este viabila si contra null byte nu?

#4
IeD3vil

IeD3vil

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 113
 • Înscris: 05.03.2006
Am scris si eu un tutorial util, nu numai pentru incepatori... din pacate e scris doar in engleza

http://ied3vil.com/w...ng-better-code/

#5
tehnoredactare

tehnoredactare

  New Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 12.01.2019
Salut!

Am cateva probleme in pasii explicati in topicul principal. Probabil sunt necesare unele actualizari.

Astfel,
- la punctul "I. Setarea PHP si a serverului", nu mai este valabil link-ul: "...După ce urmezi [paşii de instalare] din manualul oficial PHP..." eu folosesc Windows si am gasit manualul acesta: http://php.net/manua...dows.manual.php din care ... nu prea inteleg...nimic

Tot aici, nu stiu cum sa urmez textul: "Următorul pas este integrarea PHP-ului ca modul în apache (nu ca CGI).", intrucat pe pagina (https://windows.php....ownload#php-7.3) de unde am vrut sa descarc PHP 7.3 (7.3.1) am gasit in info-ul din stanga : "If you are using PHP as module with Apache builds from apache.org (not recommended) you need to use the older VC6 versions of PHP compiled with the legacy Visual Studio 6 compiler. Do NOT use VC11+ versions of PHP with the apache.org binaries."

Pe Windows-ul meu am instalate urmatoarele versiuni de C++ Redistributable: 2005(x64), 2008(x86/x64), 2010(x86/x64), 2012(x86/x64) si 2013(x86), iar ca sa instalez php "ca modul in apache", inteleg ca imi trebuie VC6, or pe siteul cu php.net am pentru download doar de la VC11 in sus.

Nota. In ce priveste Apache, am reusit sa il instalez si sa il pornesc/opresc din commander, acum am ajuns la PHP unde am intalnit problemele de mai sus.

Desi am urmat un curs php, am sentimentul ca incerc marea cu degetul, dar am descoperit acest topic, pe care il consider de un real folos, pentru care va felicit si va rog sa ma ajutati cu cateva actualizari


O zi frumoasa!

Edited by tehnoredactare, 29 January 2019 - 17:15.


#6
OriginalCopy

OriginalCopy

  I'm harmful, fear me please! :))

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,268
 • Înscris: 10.08.2006

View Posttehnoredactare, on 29 ianuarie 2019 - 17:13, said:

Salut!

Am cateva probleme in pasii explicati in topicul principal. Probabil sunt necesare unele actualizari.

[...]

Nota. In ce priveste Apache, am reusit sa il instalez si sa il pornesc/opresc din commander, acum am ajuns la PHP unde am intalnit problemele de mai sus.

Desi am urmat un curs php, am sentimentul ca incerc marea cu degetul, dar am descoperit acest topic, pe care il consider de un real folos, pentru care va felicit si va rog sa ma ajutati cu cateva actualizari


O zi frumoasa!

Salut.

Multumesc. Din pacate, nu am windows prin preajma, si chiar daca as avea, ti-as recomanda sa folosesti Linux, fie instalat pe calculatorul fizic, fie macar intr-o masina virtuala.

Motivatia: in practica, programele tale PHP vor rula pe Linux cand le pui in productie, e mai usor sa gasesti erori inca in faza de dezvoltare daca folosesti un mediu de dezvoltare cat mai similar cu cel de productie.

#7
tehnoredactare

tehnoredactare

  New Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 12.01.2019
Ce-i drept lucrurile vor merge mult mai greu pe Linux... sper sa gasesc, totusi, suportul necesar aici

Multumesc!

#8
tehnoredactare

tehnoredactare

  New Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 12.01.2019
Am gasit la serviciu un calculator mai vechi pe care cred ca as putea instala, fizic, Linux pentru programare php / webdevelopment.

CPU: Intel Dual E2180 2,00 GHz
RAM: 2GB DDR2
VIDEO: Intel 82945G Express Chipset Family / 256 MB
HDD: 500GB
NETWORK: Realtek RTL8101E Family PCI-E Fast Ethernet NIC

1. Conexiunea la internet se face printr-un ruter din care se distribuie in toata firma, inclusiv la PC-ul pe care urmeaza sa instalez Linux. Deci toate calculatoarele ies cu acelasi IP. In acest caz pot configura serverul Apache? Trebuie configurat ceva special din ruter pentru calculatorul meu?

2. Imi puteti recomanda o anume versiune de Linux, care sa lucreze mai bine si care sa se potriveasca configuratiei mele? La prima vedere cred ca am de ales Ubuntu Desktop/Server sau Mint Cinnamon/Mate/Xfce. Despre Ubuntu unii spun ca "se misca" mai greu in comparatie cu Mint. Din prezentari, "mai vioi" mi se pare Mint Cinnamon. E bine?

Multumesc

#9
MadMax

MadMax

  Pike hunter

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,361
 • Înscris: 14.05.2003
Instalarea manuala Apache/PHP e chestie veche. Recomand sa folosesti Docker, cu doar cateva comenzi ai pregatite serverele de development.

Creezi un director, sa zicem "siteulmeufabulos" si te pozitionezi in interiorul lui. Creezi un fisier docker-compose.yml si pui urmatoarele in el:

version: "3.0"
services:
dev-db:
network_mode: "bridge"
image: "mysql:5.7"
container_name: "dev-db"
environment:
	 - MYSQL_ROOT_PASSWORD=root
	 - MYSQL_DATABASE=bazadedate #schimba numele dupa cum vrei tu
ports:
	 - "6603:3306"
volumes:
	 - ./mysql-data:/var/lib/mysql
dev-web:
container_name: "dev-web"
network_mode: "bridge"
image: "webdevops/php-nginx:alpine"
environment:
	 OWNER_UID: 1000
	 WEB_DOCUMENT_ROOT: /var/www/html
ports:
	 - "9100:80"
volumes:
	 - ./dev-web:/var/www/html
links:
	 - dev-db
	 - dev-redis
dev-redis:
network_mode: "bridge"
image: "redis:4.0.2"
container_name: "dev-redis"Apoi creezi 2 directoare: mysql-data (aici iti va persista datele din MySQL) si dev-web unde tii fisierele PHP. Le editezi local si editarile se vor "propaga" pe serverele pornite de Docker.
Pentru a porni cele 3 instante (server web, server mysql si un server redis) rulezi docker-compose up -d in directorul unde se afla docker-compose.yml si apoi...spor la lucru. Cand ai terminat treaba si vrei sa inchizi, rulezi docker-compose down si le trimiti la culcare.
Easy as pie, fara instalare si setare de Apache, PHP, MySQL, etc

Site-ul il accesezi la http://localhost:9100, baza de date are host 127.0.0.1 si port 6603

Edited by MadMax, 29 January 2019 - 23:53.


#10
OriginalCopy

OriginalCopy

  I'm harmful, fear me please! :))

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,268
 • Înscris: 10.08.2006

View Posttehnoredactare, on 29 ianuarie 2019 - 23:14, said:

Am gasit la serviciu un calculator mai vechi pe care cred ca as putea instala, fizic, Linux pentru programare php / webdevelopment.

CPU: Intel Dual E2180 2,00 GHz
RAM: 2GB DDR2
VIDEO: Intel 82945G Express Chipset Family / 256 MB
HDD: 500GB
NETWORK: Realtek RTL8101E Family PCI-E Fast Ethernet NIC

1. Conexiunea la internet se face printr-un ruter din care se distribuie in toata firma, inclusiv la PC-ul pe care urmeaza sa instalez Linux. Deci toate calculatoarele ies cu acelasi IP. In acest caz pot configura serverul Apache? Trebuie configurat ceva special din ruter pentru calculatorul meu?

2. Imi puteti recomanda o anume versiune de Linux, care sa lucreze mai bine si care sa se potriveasca configuratiei mele? La prima vedere cred ca am de ales Ubuntu Desktop/Server sau Mint Cinnamon/Mate/Xfce. Despre Ubuntu unii spun ca "se misca" mai greu in comparatie cu Mint. Din prezentari, "mai vioi" mi se pare Mint Cinnamon. E bine?

Multumesc
1. Pentru dezvoltare, nu. Il accesezi prin adresa LAN, de exemplu 192.168.1.215/info.php. Daca vrei sa intre si strainii pe serverul tau, configurezi port forwarding in router

2. Orice linux va functiona. Ai si optiunea de a-l folosi doar ca server.

In functie de ce alegi, intreaba unde te blochezi.

#11
tehnoredactare

tehnoredactare

  New Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 12.01.2019

View PostMadMax, on 29 ianuarie 2019 - 23:52, said:

Instalarea manuala Apache/PHP e chestie veche. Recomand sa folosesti Docker, cu doar cateva comenzi ai pregatite serverele de development.

[...]
Easy as pie, fara instalare si setare de Apache, PHP, MySQL, etc

Site-ul il accesezi la http://localhost:9100, baza de date are host 127.0.0.1 si port 6603

Multumesc, MadMax! Imi dau seama ca este o chestiune destul de incurcata configurarea manuala, dar, asa cum spune si initiatorul topicului, pentru a lucra profesionist, trebuie sa inteleg si "modul fundamental de functionare", atat cat il pot intelege. Sunt la inceputul inceputurilor, ca sa spun asa, si in plus trebuie sa trec si pe Linux... o mare necunoscuta pentru mine. Apreciez sugestiile si le voi avea in vedere pe masura ce voi  descoperi, practic, utilitatea lor.

Multumesc

#12
MadMax

MadMax

  Pike hunter

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,361
 • Înscris: 14.05.2003
Pai nu mai bine te concentrezi doar pe PHP? Nu trebuie sa le inveti pe toate odata, restul vin pe parcurs. E o prostie sa spui ca nu stii lucra in PHP daca nu stii formatul pachetelor TCP, daca nu stii toate headerele HTTP, daca nu stii directivele configurarilor nginx, sau culorile editorului. "Profesionist" .... :))))
Fa-ti viata simpla si concentreaza-te doar pe ceea ce vrei sa inveti

#13
dani.user

dani.user

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 30,136
 • Înscris: 24.02.2007
Are docker utilitatea sa, dar nu vad cum s-ar descurca/intelege cineva docker cand, de exemplu, n-a lucrat inca niciodata in linie de comanda.

Nu trebuie sa stie pe de rost structura pachetelor TCP sau formatul HTTP, dar trebuie sa inteleaga ce presupune o aplicatie web ca altfel ne trezim cu ciudatenii precum validarea parolelor pe client

Edited by dani.user, 31 January 2019 - 18:27.


#14
tehnoredactare

tehnoredactare

  New Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 12.01.2019
Am revenit! cu Linux Mint cinnamon

Asadar, va rog sa o luam de la inceput, punctul 1... Posted Image Ce presupune instalarea manuala Apache, MySQL si PHP?

1. Pentru Apache,
- am descarcat si dezarhivat arhiva de pe siteul Apache, dar mai departe nu stiu ce trebuie sa fac cu ea.
- a functionat, in schimb, comanda "sudo apt-get install apache2" si a rezultat "localhost [It works!]". Asta reprezinta instalarea manuala pe linux? Nu inteleg cum se inchide/deschide manual apache-ul. Nu stiu unde pot vedea daca este activ daemonul. Nu ii gasesc directoarele/subdirectoarele instalate.

De asemenea, pentru celelalte, PHP si MySQL folosesc comenzile de mai jos sau descarc arhivele de pe siteurile oficiale?

2. Pentru PHP am gasit comanda (inca nu am instalat):
"sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5"

3. Pentru MySQL (inca nu am instalat):
"sudo apt-get install mysql-server"

Nota: referitor la MySQL, pe site-ul "https://bgui.github....the-right-way/" scrie ca "Dacă începi de la zero, atunci în nici un caz să nu folosești extensia mysql: folosește extensia MySQLi sau PDO." Ce vrea sa spuna?

Multumesc

PS. daca este cazul va rog sa mutati discutia in "Technical Area / Generalitati" sau unde trebuie... multumesc

Edited by tehnoredactare, 05 February 2019 - 23:29.


#15
OriginalCopy

OriginalCopy

  I'm harmful, fear me please! :))

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,268
 • Înscris: 10.08.2006
Google după: https://www.google.c...mobile&ie=UTF-8

#16
tehnoredactare

tehnoredactare

  New Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 12.01.2019
nu functioneaza testul pentru PHP.

1.   sudo apt-get install php7.0

mesaj afisat:
"...   The following additional packages will be installed:
  libremctl1 libruby2.5 php-common php7.2-cli php7.2-common php7.2-json
  php7.2-opcache php7.2-phpdbg php7.2-readline rake ruby ruby-did-you-mean
  ruby-minitest ruby-net-telnet ruby-power-assert ruby-test-unit ruby2.5
  rubygems-integration    ..."

2.   sudo /etc/init.d/apache2 restart

3.   sudo apt-get install libapache2-mod-php7.2

mesaj afisat: "...  The following NEW packages will be installed:
  libapache2-mod-php7.2   ..."

4.   sudo /etc/init.d/apache2 restart

5.   sudo gedit /var/www/html/testphp.php

mesaj afisat: "sudo: gedit: command not found"

La adresa  " /var/www/html/testphp.php" nu exista fisierul info "testphp.php"

Multumesc

#17
OriginalCopy

OriginalCopy

  I'm harmful, fear me please! :))

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,268
 • Înscris: 10.08.2006
1, 3 sunt ok, doar te informeaza ca va instala acele programe

2,4 daca nu e afisat un mesaj de eroare, atunci operatia "restart" a avut succes

5: iti spune ca nu ai programul gedit instalat, instaleaza-l.

#18
tehnoredactare

tehnoredactare

  New Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 12.01.2019
Merge si PHP-ul! multumesc si pt 'gedit', nu stiam ca este un program...

Probleme la MySQL:

1.   sudo apt-get install mysql-server    [OK]

2.   gedit admin:///etc/mysql/my.cnf  - in care tutorialul imi cere sa modific linia 'bind-address = 127.0.0.1' cu IP-ul meu.

- se deschide fisierul 'my.cnf', dar nu contine linia 'bind-address = 127.0.0.1'.
- totodata, in Terminal afiseaza:
"(gedit:5921): Gtk-WARNING **: 22:29:11.064: Attempting to read the recently used resources file at '/home/sansa2/.local/share/recently-used.xbel', but the parser failed: Failed to open file “/home/sansa2/.local/share/recently-used.xbel”: Permission denied.
** (gedit:6026): WARNING **: 22:34:37.971: The specified location is not mounted"

- am adaugat linia 'bind-address = 127.0.0.1' in fisierul 'my.cnf' si am primit in Terminal: "mysql: [ERROR] Fatal error in defaults handling. Program aborted!". Am revenit la fisierul initial.

3  Am incercat sa trec mai departe, socotind ca modificarea IP-ului nu imi este necesara, deocamdata fiind pe localhost (corect?)

    mysql -u root
mesaj primit:    ERROR 1698 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost'

   mysql> SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' = PASSWORD('parola');
mesaj primit:    bash: syntax error near unexpected token `('

--
PS: - sursa tutorial: https://community.li...torial/view/486
(unele date actualizate le-am preluat din comentarii)
- "gedit admin://" am pus in loc de "gksudo gedit" care inteleg ca nu mai este valabil pe Linux mint 19

Multumesc

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate