Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Cea mai buna cafea
Last Updated: Jan 16 2023 06:52, Started by
Esthher
, Oct 10 2012 15:42
·
0
#19
Posted 12 October 2012 - 15:50
Freddy12, on 12 octombrie 2012 - 15:25, said:
Eu am senzatia ca prea ridicati in slavi cafeaua prajita si macinata in casa. Am baut zeci de ani fel si fel de cafele, le-am prajit si acasa, le-am cumparat si gata prajitesi doar le-am macinat dar nu as putea spune ca e chiar asa mare diferenta. Diferenta este facuta de calitatea boabelor. Daca sunt boabe de calitate slaba nici mama prajelii nu poate scoate din ele o cafea buna. Boabele trebuie sa fie mari,:lucioase si de o culoare maro inchis. Cred ca Illy si Lavazza sunt niste cafele bune, aromate cat trebuie. Davidoff am baut mai de mult si nu mai tin mint dar cred ca era buna. Daca ar fi fost proasta, mi-as fi amintit. Mi-a adus fiu-meu asta iarna din Republica Dominicana un borcan de cafea cumparata de pe plantatie. Avea trei zile de cand o cumparase deci foarte proaspata si nu m-a dat pe spate. Buna,nimic de zis dar departe de cafeaua pe care mi- a adus-o fratele acum vreo 35 de ani din Algeria. Cred ca aceea a fost cea mai buna cafea pe care am baut-o vreodata. Nu mai stiu cum se numea,de fapt nu am stiut niciodata fiindca scria cu litere arabe. Ai o senzatie comuna cu foarte multi care aud de termenul acesta. Si nu e nicio problema, ci doar o chestiune de informare. Dar, pentru ca in acest domeniu "mana" prajitorului este sfanta, putem trage concluziile de rigoare: - o cafea prajita acasa va iesi prost, - o cafea chiar proaspata, cumparata de la un prajitor mai slabut sau neexperimentat sau incompatibil cu gustul nostru, va fi indoielnica - o cafea proaspat prajita din boabe verzi de calitate jalnica (tip Doncafe & co.) evident ca va iesi naspa si de pe mana unui prajitor bun (poate nu la fel de oribil) - o cafea proaspat prajita, arabica de calitate sa spunem, dar arsa sau la care s-a mers prea mult cu prajirea (second crack) va contine si multa acrylamida si iti va lasa si un amar oribil in gura Deci daca iti stabilesti cativa prajitori buni care la randul lor au cate 5-10 sortimente de origine (columbia, el salvador, brazilia etc.) te vei bucura intr-adevar de ceva care merita "ridicat in slavi". Trebuie inteles ca o cafea se alege dupa sortiment/soi nu dupa marca. Tu la piata cumperi mere Lavazza sau Voinesti? Struguri Tamaioasa sau Struguri Illy? Vorbim de produse agricole aici nu de masini! Si mai conteaza imens de mult si rasnirea! Daca ai luat-o deja rasnita, in 10min. s-au dus aromele. Deci ai dat banii degeaba si nu ai apucat sa te bucuri de cafeaua pe care ai platit-o. Incearca cu 100-200g de la doi trei prajitori si revino pe topic cu o parere! S-ar putea sa iti schimbi discursul brusc Edited by Lyvyoo, 12 October 2012 - 15:57. |
#20
Posted 12 October 2012 - 17:11
Interesanta discutie dar nu spune nimeni de unde sa cumparam boabele!
Daca vreau o cafea buna de unde cumpar maine in Bucuresti 100g sa o testez. |
#22
Posted 12 October 2012 - 18:02
Categoric , este foarte important soiul . Discutam de cafele de origine , de ferma si in nici un caz de cafeaua obtinuta in culturi industriale , intensive sustinute cu ingrasaminte chimice , insecticide si pesticide cultivate chiar si pe terenuri defrisate cu napalm .
Pe primele le gasim la prajitorii auohtoni iar pe celelalte , frumos ambalate , in supermarketuri . Aspectul lucios se datoreaza faptului ca uleiurile din continutul boabelor au iesit la suprafata acestora , iar componentele volatile ( ale uleiurilor ) se evapora , iar odata cu ele si mare parte din arome . Se intampla acest lucru odata cu trecera timpului de la data prajirii . Trebuie evitat , pe cat posibil , aparitia acestui fenomen si aici apare discutia legata de modul cum pastram boabele imediat dupa prajire si pana le consumam . O prajire mai profunda , spre maro inchis , grabeste procesul. Deasemenea prajirea spre culori inchise favorizeaza gustul mai amarui de nuci , alune prajite iar o prajire la o culoare mai deschisa confera cafelei un gust mai usor , acid , evidentiind arome florale , vanlie etc functie de soiul de cafea . Sunt aspecte dezbatute pe larg pe sectiunea " in cautarea unui espresso perfect " si pe espressoman.ro . Posteaza , acolo , colegi din Italia care au ajuns la concluzia ca nici macar " la mama lui " nu bei un espresso ca cel preparat acasa dar si colegi , care si-au insusit regulile dar si tehnicile de preparare , calatoresc mult si au ajuns si ei la aceeasi concluzie . Legat de prajitul acasa , este ok . Dar la fel , posteaza acolo colegi care au citit , s-au documentat si s-au dotat cu tot felul de echipamente si fac acest lucru acasa . Nici ei , care stiu multe despre temperaturi , primul si al doulea crack , racire etc . nu au rezultate constante insa nu renunta la cafeaua proaspat prajita in favoarea celei din supermarket . Nu ridic in slavi cafeaua proaspat prajita ci arat niste evidente confirmate si de propria-mi experienta in ceea ce priveste consumul de cafea . Ne aflam pe un forum unde incercam sa comunicam , sa schimbam impresii . De aici am aflat si eu despre ce este bun sau mai putin bun in materie de cafea. Nu am consumat decat ocazional cafea , pana la inceputul acestui an , si aceea era " la punga " . De cand colegii de pe forum mi-au aratat care este diferenta dintre boabele proaspat prajite si celelalte dar si ce se poate obtine in ceasca , din primele , in casa mea dar si la birou se consuma zilnic cate 2 espresso . Am primit cu deschidere sfaturi , idei si impresii si in prezent pot sa afirm ca beau zilnic , acasa , o cafea aproape perfecta . Va doresc acelasi lucru ! |
#26
Posted 30 October 2012 - 13:30
Deci la capitolul cafea de "raft" e de remarcat doar Illy ? Alte marci care ar mai merita ?
|
#27
Posted 30 October 2012 - 13:48
Apropo,
Zilele trecute am vazut Dallmayr Espresso D'Oro, in Kaufland, o petarda de cafea ambalata, la 75 lei/kg! Asta mi se pare deja nesimtire, adica sa ajunga o cafea de duzina, ambalata, la pret de arabica de origine, proaspat prajita. Macar Illy, desi costa o caruta de bani si credulii obsedati de brand o platesc (nu este un peiorativ), are un nume in spate care a facut multe pentru lumea asta a cafelei. Un reper bun The Complexity of coffee by Ernesto Illy |
#28
Posted 03 November 2012 - 22:51
Blogul lui @ Lyvyoo este foarte util si el este de laudat pt acest blog,dar nu specifica ce tip/marca de cafea este mai buna.
Poti face ce vrei tu si sa investesti in aparate si tot tacamul cat vrei ca daca cafeaua boabe este de proasta calitate tot nu faci nimic. Eu personal prefer cafeaua boabe macinata de mineam un espressor automat si 2 cafetiere Moka marca Bialetti,ca si cafea mie imi place Illy,Kimbo sau Vergnano care o favorita si datorita faptului ca am avut ocazia sa vad fabrica de linga Torino si am vazut cum si cu cita pasiune fac cafeaua aceasta firma. La bar prefer cafeaua facuta la espressor cu gaz nu electric si supapa de prsiune manuala nu automata,adica masinile de espresso foarte vechi pe care barurile de prestigiu din italia nu concep cafeaua fara ele .[ http://www.bosco-macchine.com/public/prodotti/Bosco-Posillipo-lever-espresso-machine.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
|
#29
Posted 03 November 2012 - 23:02
Pai am specificat unde sunt insirate cafelele preferate, ceva mai sus. Cafea proaspat prajita inseamna sute de sortimente din toata lumea. Deci daca reusesti sa dai un reset imaginilor prefabricate de marci (in general vorbesc), si treci la adevarata cafea de origine si proaspata, iti va fi enorm de greu sa spui ca sortimentul El Salvador Pacamara este mult mai bun fata de Ethiopia Yirgacheffe sau fata de Australia Skybury. Cafeaua este un lucru minunat, peste ceea ce ne putem imagina la nivelul cunostintelor dobandite pana acum in Romania. Este o nebunie totala sa treci prin aromele specifice fiecarui continent. SUnt sute de cafele single origin si amestecuri. De aici greutatea in a aprecia la maxim un singur sortiment. Eu unul de exemplu nu cumpar niciodata de la un singur prajitor. Am luat de la multi din acea harta si inca ii mai explorez caci fiecare la randul lui are multe sortimente. Aici e diferenta fundamentala fata de o marca, ce te tine prizonier in cateva sortimente rasuflate. Nu contesc ca la Vergnano sau la Illy in fabrici nu se face treaba buna. Dar doua lucruri mari afecteaza grav gustul final, presupunand ca ei au pus in punga o arabica de calitate: 1. faptul ca de la prajirea acelei cafele la momentul in care o bei trec multe luni de zile (e de ajuns o luna) 2. faptul ca a fost prajita industrial la aparate imense, unde in veci nu va iesi ce obtine un prajitor strain/roman la un aparat care suporta maxim 5kg. E diferenta clasica de la artizanal la industrial. Edited by Lyvyoo, 03 November 2012 - 23:04. |
#30
Posted 07 November 2012 - 11:34
wolfydRg, on 30 octombrie 2012 - 13:30, said:
Deci la capitolul cafea de "raft" e de remarcat doar Illy ? Alte marci care ar mai merita ? e un magazin la parter in plaza romania unde are ceva mai diferite si mai scumpe. nu am incercat inca... |
#31
Posted 07 November 2012 - 19:50
Cum e cafeaua Roxelana de la Florescu? As vrea sa comand cateva sortimente de acolo. Mi-ati putea recomanda o cafea aromata si tare. Sa nu aiba mirosul aspru al cafelei braziliene.
|
#32
Posted 07 November 2012 - 20:18
E dupa gust... Poate sa-ti placa, poate sa nu-ti placa. Intr-un timp era ok.
Alte recomandari: Nicaragua si Ethiopia de la Papajacques, Sweet si Chocolate de la Sarkis, Australia si Brazilia de la Ecuator Cafe. Brazilia poate fi chiar foarte buna. Depinde din ce regiune provine mai exact si desigur conteaza si mana prajitorului. |
#33
Posted 08 November 2012 - 22:27
Am comandat la Sarkis mostre din vreo 10 sortimente de cafea . Pachetul va sosi maine pe la pranz si dupa amiaza mi-am invitat cativa prieteni la o degustare. Dupa ce le voi incerca pe toate va voi impartasi impresiile.
|
|
#34
Posted 08 November 2012 - 22:36
Sper ca ai rasnita caci daca le-ai luat gata macinate n-ai facut mare lucru... In 5min. se cam duc uleiurile aromatice. Oricum, si gata rasnite si tot se simte o diferenta COLOSALA fata de ambalatele din comert, dar nimic nu se compara cu rasnirea boabelor inainte de folosire.
|
#35
Posted 09 November 2012 - 00:28
Nu sunt un incepator in ale cafelei. Am comandat cafea boabe si am o rasnita manuala si una electrica, din aceea din care curge cafeaua. Pina acum vreo 15 ani am baut doar cafea dar din cauza ca nu am mai gasit cafele bune am trecut pe ness. Daca tot nu e buna, macar se prepara repede. Asta e ultima incercare, daca nici cafelele de la Sarkis nu se vor ridica la nivelul cafelelor pe care le beam pe timpuri, raman la ness : il faci repede cu apa calduta, l-ai baut tot asa de repede si ai terminat balciul. Cafeaua ca sa-ti priasca, trebuie savurata pe indelete.
|
#36
Posted 09 November 2012 - 22:59
Azi am incercat cafeaua Sarkis Sweet care e foarte buna, gustoasa, aromata si tare. Mi-am facut-o cu 2lingurite la ceasca de 100ml si am simtit cum mi-a crescut pulsul. La un nes Brassero-Cafea Tare cu doua lingurite nu pateam asa ceva. A doua cafea incercata a fost Sarkis-Chocolat. Aceasta are un gust complet diferit de prima. Este aproape identica cu cafeaua adusa de fratele meu din Brazilia in urma cu 30 de ani, foarte apreciata de toate rudele mai putin eu. Maine voi incerca cafeaua Sarkis-Clasic si cea decafeinizata.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users