Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Resurse

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
danutz0501

danutz0501

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 437
  • Înscris: 22.04.2008
In primul rand cer scuze moderatorilor daca am gresit aria. Am si eu cateva intrebari pentru baietii si fetele care lucreaza in domeniu web partea de front-end.
Folositi un css reset standard, daca da, care?
Folositi un grid sistem sau layoutul il construiti dupa cerinte. Este mai bine sa construiesti dupa un grid fix sau fluid?
Folositi un "ui kit" "sprites", daca da, personal sau unul standard dupa web?
Icoane poze, folositi creatii personale, sau kituri situri cu resurse gratis, daca da care il folositi?
Folositi un framework css (daca pot sa ai zic asa, gen twitter bootstrap) sau construiti totul "on the fly" pentru fiecare proiect?
Librarii javascript gen jquery ui folositi , si care ar fi acestea?Cel mai complet ui pentru javascript pe care il considerati(tabs, accordion, flash etc)?

#2
RCG

RCG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,386
  • Înscris: 20.09.2006
CSS reset folosesc YUI3
Layout-ul il fac singur. Nu suport sa iau cod predefinit, prescris de cineva.
Sprites folosesc. Fac layout-ul FARA sprites si apoi folosesc tool-uri care-mi genereaza automat sprite-uri.
De obicei primesc de la client tot ce inseamna grafica.
Nu folosesc niciun framework de CSS.
Librarii de JS nu folosesc decat jQuery si jQuery UI. Restul nu conteaza, parerea mea. Incerc sa elimin pe cat posibil folosirea "plugin"-urilor de jQuery (Lightbox etc.). De obicei si pe astea le am/le dezvolt singur.

#3
danutz0501

danutz0501

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 437
  • Înscris: 22.04.2008
Ok, ms frumos de raspuns. Inca o intrebare eu sant obisnuit in modul traditional de a include scripturile js, adica in head, acum din ce in ce mai des vad lumea ca le introduce inainte de inchiderea body.
Ofera vreo perfomanta extra, ceva de genu sau doar la page loding time?

Edited by danutz0501, 01 October 2012 - 19:19.


#4
RCG

RCG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,386
  • Înscris: 20.09.2006
faza este in felul urmator: performanta la incarcarea paginii.
Ai doua posibilitati:
1) le minimizezi pe toate intr-un fisier .js si le incluzi in header, astfel incat ai un singur request in loc de 6.
2) scripturile greoaie care necesita timp de incarcare se pot pune la final. De ce? Interpretorul vine si randeaza pagina. Codul HTML este mai usor de randat decat cel de JS si astfel tu ai layout-ul incarcat, iar apelurile si rularile se fac la final. Asta era o tehnica de ceva vreme. Browserele moderne s-au cam invatat si nu vei avea cine stie ce performante exorbitante folosind procedeul acesta. Tocmai de aceea iti recomand sa folosesti ce ti-am scris la pasul 1.

#5
danutz0501

danutz0501

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 437
  • Înscris: 22.04.2008
O alta intrebare, daca in afara de jquery si jquery ui, care majoritatea le au deja cache in browser, pt restul de scripturi daca le adaug dinamic (folosind js si o sa am downloduri paralele la ele si rulare script dupa download), e o metoda buna sau rea?

#6
RCG

RCG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,386
  • Înscris: 20.09.2006
Este o prostie sa faci download paralel la js-uri. Asta faci pentru imagini etc.

jQuery si jQuery UI le incarci de pe serverele Google: https://developers.g...guide#Libraries . De ce asa si nu local? Pentru ca se incarca mult mai repede. Ai grija ca jQuery/jQuery UI sa fie incarcate primele, inaintea tuturor celorlalte scripturi.

#7
sergiu_spooky

sergiu_spooky

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,738
  • Înscris: 23.06.2006
"care majoritatea le au deja cache in browser" - fals

Sa zicem asa:
- pe site-ul XYZ.QQQ (controlat de mine) am un jquery.js in care pun doar un alert('ana are mere');
- pe site-ul www.ceva.asd altcineva foloseste tot jquery.js, dar are in el ce te-ai astepta, sa zicem versiunea 1.8.1 de jQuery.

Dupa logica ta ce o sa se intample daca intru prima pe XYZ.QQQ si apoi pe www.ceva.asd?
Mult mai plauzibil e ca pe XYZ.QQQ sa fie versiunea 1.8.1 si pe www.ceva.asd sa fie 1.8.2. Atunci ce se intampla?

Cred ca ai inteles ce vreau sa spun.

#8
danutz0501

danutz0501

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 437
  • Înscris: 22.04.2008
Deci, vreau nu vreau tot la CDN-uri ajung pt jquery si ui, pt viteza si siguranta. Posted Image

#9
RCG

RCG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,386
  • Înscris: 20.09.2006
Vezi ca faci o confuzie. CDN-urile sunt altceva. Tu cu cele 2 scripturi doar le faci "embed" de alt undeva.
Serviciile de CDN ti le cumperi singurel (vezi Akamai). Dar aici ajungi doar daca:
1) Ai un numar foarte mare de vizitatori pe site, iar acesti vizitatori sunt raspanditi prin lume. CDN-urile au rolul de a prelua si servi fisiere de pe serverul cel mai apropiat de client.
2) Servesti streaming
3) (acest punct deja e SF si o aberatie; iti explic la final de ce) Tu ai un server un US si ai site-ul targetat in RO. Iti iei un CDN pentru a se servi mai repede resursele. De ce e o aberatie? Orice persoana care acumuleaza un minim de cunostiinte si isi doreste un site de succes (a se citi prin: nu este zgarcit) isi va cauta gazduire aproape de locatia clientilor.
4) (aici iarasi e discutabila si poate fi o bazaconie) Ti-ai facut un SEO perfect (bullshit) si ultimul punct de "penalizare" este incarcarea greoaie a paginii. Aici treaba e discutabila intrucat pagina se poate optimiza si prin alte metode: redimensionarea imaginilor (daca tu afisezi o imagine la 300x300px atunci nu o vei salva la 1000x3000px), optimizarea calitatii imaginilor (utilizeaza cu incredere save for web din Photoshop), minimizarea codului astfel incat sa scapi de elementele inutile (vezi boala divitis: http://www.apaddedce...nd-how-avoid-it), minimizarea css-urilor, scapi de style-urile inline, scapi de scripturile inline etc.

#10
danutz0501

danutz0501

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 437
  • Înscris: 22.04.2008
Sant bolnav da ma tratez (divitis) Posted Image
Acum lasand gluma la o parte, ms frumos pentru raspunsuri.
Ca o scurta recapitulare, jquery si ui (js si css) embed de la google, restul de pluginuri si js propiu intr-un fisier, css la fel intr-un fisier. Minimalizarea lor prin exludere comenturi , line break spatii goale etc.
Imaginiile optimizate si facute css sprite. Folosire css(3) pt a evita folosirea de imaginii la colturi rotunjite spre exemplu. Cam astea ar fi niste reguli minimaliste pt optimizare front-end.
Multumesc inca odata pt info.
Si ca o ultima intrebare, si sper sa nu gresesc ca o pun tot aici(fara a mai deschide alt thred), 100% dpdv al optimizarii cum e mai bine:
<img src="blabla.jpeg />
sau css
#id{
  background-image:url(blabla.jpg);


Edited by danutz0501, 09 October 2012 - 13:21.


#11
RCG

RCG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,386
  • Înscris: 20.09.2006
Vezi ca sunt tool-uri care iti minimizeaza css-urile si js-urilor.

Cat despre ultima intrebare: daca imaginea respectiva reprezinta un bullet point de exemplu si se repeta in mai multe pagini foarte des, atunci clar o faci background in css. Daca e doar o imagine: o schita, o diagrama etc. atunci clar o pui ca imagine in html. Motivele sunt:
- imaginea respectiva, pusa intr-un tag img are trecere mai mare in motoarele de cautare si folosita corect (cu alt, title etc.) iti poate oferi un plus;
- imaginile repetitive sunt cele pe care le pui in sprite-uri.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate