Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Butoi pentru vin din plastic alimentar
Last Updated: Sep 25 2017 22:28, Started by
valosvasile
, Sep 13 2012 10:44
·
0
#1
Posted 13 September 2012 - 10:44
Buna ziua,
Vreau sa-mi cumpar un butoi pentru vin din plastic alimentar - acesta de aici: http://www.dedeman.r...ru-vin-90l.html Nu fac reclama, vreau doar sa cer o parere daca a mai folosit cineva asa ceva si daca sunt OK aceste butoaie din plastic. Multumesc. |
#2
Posted 13 September 2012 - 10:57
E bun, n-are nici o treaba butoiul atat timp cat nu faci vre-un vin cu pretentii. Crezi ca taranii care fac mii de litrii pe an au numai butoaie de stejar oparite an de an ?
|
#3
Posted 13 September 2012 - 11:03
Este perfect pentru vin, in special pentru vinul rosu. Taninul din plasticul alimentar va influenta vinul, dandu-i un caracter aparte, enigmatic si chiar usor euforic. Pentru vinul alb, este insa chiar si mai bun, deoarece amplifica aroma in special la chardonnay, dar o si rotunjeste in acelasi timp, creand un vin mult mai echilibrat, un fel de ZEN al vinurilor
Spoiler
|
#4
Posted 13 September 2012 - 11:05
De cat spatiu de depozitare dispui?
Vinul NU se pastreaza in recipiente de plastic (mai ales la cantitati mari). Ti-as recomanda lemnul sau damingenele de sticla. Depinde acum si de cat timp il depozitezi acolo, cat de des umblii la el si cat de repede il consumi. Se stie ca aerul este unul dintre cei mai mari dusmani ai vinului (alaturi de alti factori, in special meteo, sau cumulat). Pe masura ce vei consuma din el, va trebui sa te gandesti sa il tragi in alte recipiente mai mici. filipxxx, on 13 septembrie 2012 - 10:57, said:
...Crezi ca taranii care fac mii de litrii pe an au numai butoaie de stejar oparite an de an ? Si asta fac an de an. E chiar un adevarat ritual PS. Pretul insa mi se unul bun (atractiv). Edited by colombo2003, 13 September 2012 - 11:08. |
#5
Posted 13 September 2012 - 11:14
colombo2003, on 13 septembrie 2012 - 11:05, said:
De cat spatiu de depozitare dispui? Vinul NU se pastreaza in recipiente de plastic (mai ales la cantitati mari). Ti-as recomanda lemnul sau damingenele de sticla. Depinde acum si de cat timp il depozitezi acolo, cat de des umblii la el si cat de repede il consumi. Se stie ca aerul este unul dintre cei mai mari dusmani ai vinului (alaturi de alti factori, in special meteo, sau cumulat). Pe masura ce vei consuma din el, va trebui sa te gandesti sa il tragi in alte recipiente mai mici. Depinde acum de pretentiile si de calitatea vinului, insa in 'patria' lui si cei ce stiu a face, da, au asa ceva! Si nu unul... Si nu de 80 de litri. Si asta fac an de an. E chiar un adevarat ritual PS. Pretul insa mi se unul bun (atractiv). Nu vreau sa fac un vin cu pretentii, vinul il tin in butoi doar cat fermenteaza pana se limpezeste si poate fi tras in sticle. Asta ar insemna cel mult pana la Craciun. Deci revin cu intrebarea, ar fi vreo problema daca folosesc acest tip de butoi? Multumesc. |
#6
Posted 13 September 2012 - 11:25
Nu. Dar nu te astepta ca sa fie si utila caneaua aia. E prea jos, la vin va curge numai drojdia si mizeria de pe fundul butoiului.
|
#7
Posted 13 September 2012 - 11:27
Nu stiu care e patria vinului in Romania dar iti spun ca taranii din zona Dobrogei unde am eu rude si care fac mii de tone pe an, nu au butoaie de lemn decat pentru maxim jumatate din productie. De retinut, aici vorbim despre vin pentru acasa nu vinuri cu pretentii, chardonay, pino gris sau alte frantuzisme. Pai daca tii vinul 1-2 ani, pana il vinzi sau se strica la gust chiar crezi ca intra taninii aia ca sa faci un buchet extraordinar? Ce arata la TV nu are legatura cu gospodaria omului care face un vin pentru consum propriu sau vinde cateva sute de litrii pe la cunoscuti.
|
#8
Posted 13 September 2012 - 11:28
Si cum te-ai gandit sa faci sterilizarea? Pucioasa ar putea topi/gauri plasticul.
Apoi nu stiu daca plasticul nu ar putea fi la fel de rezistent la presiuni (precum fermentatia si a gazelor acumulate) precum lemnul (e bine ca ai precizat acest aspect; pentru ca e una ce vrei tu (care prespune un proces de fermentatie si presiuni mari si alta o simpla depozitare a unui lichid). Indiferent insa, sub nici o forma nu trebuie sa inchizi dopul (perfect) etans in perioada de fermentatie. Si in nici un caz nu trebuie umplut pana la refuz (ci cam 3/4 din capacitate); dar banuiesc ca deja stii asta. LE. @slai: +1, DAR... cine stie a trage vinul de pe drojdie (chiar si cu recipiente care au asa ceva) nu va folosi caneaua; aia o folosesti in conditii sa zicem 'normal' cand lichidul e deja 'curat' si 'linistit' @flipxxx: zona sudica a Moldovei, judetul Vrancea... iti suna cunoscut? Edited by colombo2003, 13 September 2012 - 11:33. |
#9
Posted 13 September 2012 - 11:30
colombo2003, on 13 septembrie 2012 - 11:28, said:
Si cum te-ai gandit sa faci sterilizarea? Pucioasa ar putea topi/gauri plasticul. Apoi nu stiu daca plasticul nu ar putea fi la fel de rezistent la presiuni (precum fermentatia si a gazelor acumulate) precum lemnul (e bine ca ai precizat acest aspect; pentru ca e una ce vrei tu (care prespune un proces de fermentatie si presiuni mari si alta o simpla depozitare a unui lichid). Indiferent insa, sub nici o forma nu trebuie sa inchizi dopul (perfect) etans in perioada de fermentatie. Si in nici un caz nu trebuie umplut pana la refuz (ci cam 3/4 din capacitate); dar banuiesc ca deja stii asta. Butoiul este prevazut cu aerisitor in partea frontala sus. Acolo vine pus furtunul care o sa fie bagat in vas cu apa pentru fermentatie. Edited by valosvasile, 13 September 2012 - 11:31. |
#10
Posted 13 September 2012 - 11:35
filipxxx, on 13 septembrie 2012 - 11:27, said:
Nu stiu care e patria vinului in Romania dar iti spun ca taranii din zona Dobrogei unde am eu rude si care fac mii de tone pe an, nu au butoaie de lemn decat pentru maxim jumatate din productie. |
|
#11
Posted 13 September 2012 - 11:49
Ar mai fi varianta din fibra de sticla.
Ce parere aveti, ar fi mai bun acest tip? Attached Files |
#12
Posted 13 September 2012 - 12:01
valosvasile, on 13 septembrie 2012 - 11:30, said:
Butoiul este prevazut cu aerisitor in partea frontala sus. Acolo vine pus furtunul care o sa fie bagat in vas cu apa pentru fermentatie. |
#13
Posted 13 September 2012 - 13:13
Topicul o sa fie un circ total din cauza acelui butoi!
Pentru pastrare lemnul si inoxul, dar grija la inox ca si el e pe mai multe categorii. Daca-ti trebuie doar de pe un an pe altul, cred ca merge si plasticul. Eu n-am folosit niciodata recipiente de plastic pentru depozitare, doar sticla(damigeana) si butoiul(stejar)... PS omul intreaba daca e ok recipienteul pentru depozitare, nu procedeele de prelucrare a strugurelui! Cate bordeie, atatea obiceiuri! |
#14
Posted 13 September 2012 - 13:18
richelieu, on 13 septembrie 2012 - 11:03, said:
Este perfect pentru vin, in special pentru vinul rosu. Taninul din plasticul alimentar va influenta vinul, dandu-i un caracter aparte, enigmatic si chiar usor euforic. Pentru vinul alb, este insa chiar si mai bun, deoarece amplifica aroma in special la chardonnay, dar o si rotunjeste in acelasi timp, creand un vin mult mai echilibrat, un fel de ZEN al vinurilor
Spoiler
Cand am fost in Africa, o problema a cultivatorilor de vita de vie era tocmai indisponibilitatea butoaielor de stejar. Rezolvarea a fost simpla: in recipientele de inox puneau cativa pumini de surcele de stejar, de cca 2/1/1 cm care erau destul pt a da aroma. |
#15
Posted 13 September 2012 - 13:28
Domnilor, intrebarea e foarte simpla: vreau sa fac cam 100 litri de vin, am niste butoaie din lemn in care am mai facut dar care sunt vechi, si in ultimii ani vinul a prins gust de butoi desi acestea au fost spalate foarte bine inainte.
Vreau sa incerc si alte variante de butoaie cum ar fi cele de plastic sau fibra de sticla, vinul nu il tin in butoi prea mult, odata ce e gata il trag in sticle. Am intrebat in speranta ca cineva a mai folosit astfel de butoaie si poate sa-mi spuna o parere. |
|
#16
Posted 13 September 2012 - 14:07
Da, ma. Io am la tara, nu are nimic. De aia ti-am spus ca nu poti folosi caneaua, tot la furtun trebuie sa te joci.... Deci daca gasesti fara canea si e ieftin, ia asa.
|
#17
Posted 13 September 2012 - 14:20
#18
Posted 13 September 2012 - 15:03
Sincer sa fiu, deabia astept feedback-ul cu privire la utilizarea acestui butoi.
Acum cateva zile eram si eu intr-o mare dilema referitoare la care din tipurile de butoaie expuse in thread este cel mai bun de utilizat. Pe scurt: soacra mea dorea sa ia un butoi, dar sa nu fie din lemn (acesta presupune anumite operatiuni de intretinere, care nu sunt chiar la indemana orisicui; daca nu stii sa intretii butoiul, il poti strica impreuna cu continutul, inca din primul an de utilizare). Prin urmare, dorea un „butoi” din fibra de sticla. In zona, „bastinasii” utilizeaza butoaie de fibra de sticla, de genul celor din postarea nr. 11. Ducandu-ma la magazinul universal, unde aveau si „butoaie”, am gasit un model din acesta din fibra (250 l – 550 lei) si butoaie din plastic, de genul celor din linkul din prima postare (260 l – 440 lei; 240 l – 420 lei). Intreband „responsabilul” cu produsele, a zis ca fibra de sticla „miroase” si poate strica lichidul. Despre plastic nu a zis nimic, cred ca este primul an cand au asa ceva. Cautand si pe la alte magazine, una din vanzatoare mi-a spus ca acum 2 ani patronul si-a pus tuica intr-un butoi din fibra si a fost nevoit sa arunce tot continutul pentru ca se stricase, luand miros de la butoi. Un coleg a sapat pe internet si a aflat de pe un site al unui producator ca inainte de prima utilizare butoiul trebuie curatat foarte bine cu apa fierbinte si detergent, pentru a spala interiorul de reziduurile care raman si care provin de la substantele care se dau pe matrite pentru a nu se lipi materialul (fibra de sticla) de matrite. Un vanzator de la un magazin de desfacere a vinului de la o anumita crama, mi-a aratat niste vase de fibra de sticla alimentara pe care zice ca le foloseste de 3 ani si nu a avut nicio problema referitoare la alterarea produsului. Acum, dupa postarea asta lunga, trag si eu o asa-zisa concluzie. Eu, daca as achizitiona un asemenea butoi, inainte de utilizare l-as spala cu apa fierbinte si putin detergent, apoi i-as face mai multe clatiri, sa nu ramana detergent. Cred ca merge spalarea cu apa fierbinte, peretii butoiului mi-au lasat impresia a fi suficient de grosi iar materialul cred ca rezista (acum face fiecare cum crede de cuviinta, nu trebuie neaparat sa te iei dupa ce spun eu). Soacra si-a rezolvat problema: a imprumutat un butoi din fibra de sticla de la o cunostinta care l-a folosit 2 ani, zice ca nu a avut probleme cu el, dar acum nu mai are vie si nu mai are la ce sa-l utilizeze. Sper sa nu uit sa postez impresii la anul, dupa utilizarea butoiului. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users