Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 Primele zile ale internetului per...

Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...
 De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir
 Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa
 

Virtualizare

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004
Rog pe cei cu mai multă experiența in partea de Virtualizare sa-mi dea ceva sfaturi.
Am o aplicatie de accounting pe Windows, pe care vreau s-o migrez către mediul virtual. De ce? Pentru ca de curând am înlocuit vechea mașina cu ceva mai nou (deja avea 4-5 ani de mers 24/7). Pe noua mașina am avut ceva probleme cu partea de raid onboard si consider platforma prea riscanta pentru scopul propus.
Decat sa cumpar un controller dedicat, m-am gândit ca as putea trece la o soluție virtuală, astfel scapand de marea problema a configuratie hardware : fac zilnic backup aplicatiei de accounting dar dacă se întâmpla ceva cu file server-ul, downtime-ul poate fi si de câteva zile dacă se întâmpla sa nu fiu in București.
Cum m-am gândit eu : sa pun pe noua mașina un VMWare ESX (fara RAID etc), sa țin data store-ul pe un NAS din retea care va avea 2 HDD-uri in mirroring. Dacă se întâmpla ceva cu "server-ul", sa încarc fisierele intr-un VmWare player instalat pe un workstation din retea si gata... Dacă aveți si alte idei, nu ezitati sa le expuneti.

In teorie lucrurile par simple insa acum apar lucrurile de finete : cum fac configuratia asta cât mai "failure proof"? Buget nu prea exista pentru alte achiziții (deja s-au investit bani in "server", NAS, HDD-uri etc. Cum as putea sa protejeze montajul la defecte gen : pierdere comunicatie server - NAS, defect NAS etc?

#2
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,373
  • Înscris: 08.12.2008
avand in vedere ca bugetul de cheltuieli tinde spre zero e greu sa iti oferim si alte alternative. eu m-as asigura ca NAS sa ai o alimentare cu curent cat mai stabila, racire adecvata si o pozitionare cat mai sigura.
apropo despre ce NAS  este vorba?

#3
sbarsanescu

sbarsanescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 11.07.2006

 cielo, on 08 septembrie 2012 - 17:09, said:

In teorie lucrurile par simple insa acum apar lucrurile de finete : cum fac configuratia asta cât mai "failure proof"? Buget nu prea exista pentru alte achiziții (deja s-au investit bani in "server", NAS, HDD-uri etc. Cum as putea sa protejeze montajul la defecte gen : pierdere comunicatie server - NAS, defect NAS etc?

Cum bine ai sesizat, lucrurile "par" simple. Mai ales ca server vine cu ghilimele. Virtualizarea e o solutie foarte buna - si inca o data o spun - foarte buna, atunci cand se cere disponibilitate pt DR si pt mai multe aplicatii care nu consuma multe resurse (sau nu consuma in acelasi timp)... consolidarea resurselor.

Virtualizarea merita numai cand:
a. Exista un numar de aplicatii/servere ce beneficiaza de pe urma virtualizarii
b. Ai o baza materiala - "nas home use" nu se pune, si tot asa "servere" facute pe branci. Trebuie o investitie in soft de backup, o consola de management, etc. Mai trebuie si o arhitectura de retea calumea (sper ca nu te gandesti la un switch SOHO pt nas...

Pune-ti urmatoarele probleme:
- cum faci o restaurare partiala?
- cum faci testare de patchuri si aplicatii noi?
- cum asiguri monitorizarea hardware a componentelor, consistenta RAID, etc?
- cum faci monitorizarea utilizarii resurselor pt a evita bottle-neckurile?

Virtualizarea complica un pic lucrurile (prin introducerea layerului de masina virtuala)... trebuie sa vezi daca merita versus beneficiile (limitate in cazul de mai sus) pe care le obtii.

#4
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004
NAS-ul va fi alimentat dintr-un UPS, la fel si "server-ul". Este vorba de un Synology DS211 (2 hdd-uri in mirroring)

De ce imi doresc virtualizare pentru cazul asta? Pentru ca-mi ofera o mare calitate : ma face independent de platforma hardware. Daca server-ul asta moare, migrarea catre un altul, cu o configuratie harware total diferita este foarte facila.
Cerintele de la acest VM sunt minimale ... nu trebuie sa ruleze decat o mica aplicatie de accounting, mai exact Saga; deserveste maxim 5 clienti concurenti.

Acum, incerc sa-mi imaginez niste posibile combinatii intre echipamentele deja achizitionate.
O alta varianta ce-mi trece prin minte este sa pun pe "server" un Windows (folosind RAID-ul 1 oferit de iCHxR-ul placii de baza) in care sa ruleze via VMWare Player SO-ul cu aplicatia de accounting. Odata terminata instalarea guest VM-ului, fac un snapshot si pe NAS, la "pastrare". DB-ul aplicatiei il arhivez in fiecare noapte, cum faceam si pana acum.
Pe una din statiile mai "rasarite" instalez acelasi Vmware Player, dar in stand-by. Daca se intampla ceva cu server-ul primar, import .vmx-ul (snapshot-ul salvat pe NAS) si-i dau "cheie".
Cred ca varianta asta este cea mai conservativa, eliminand multitudinea de probleme ce pot aparea in topologia server --- switch --- NAS.

Dati-va si voi cu parerea despre ideile expuse mai sus si, bineinteles, va incurajez sa veniti si cu alte idei.

Edited by cielo, 11 September 2012 - 10:01.


#5
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,373
  • Înscris: 08.12.2008
varianta prezentata de tine e cea mai costeffective imo.

#6
sbarsanescu

sbarsanescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 11.07.2006
Scuze de intarziere...

Inteleg perfect partea cu independenta HW - e unul din punctele forte ale sistemului. Parerea mea e ca Playerul e o prostie. E bun pt "joaca" nu pt o aplicatie productiva. Ai putea folosi ESX pe "server" cum ii spui tu. Chestia cu RAID pe masina care ruleaza VM-uri e cam mult, in opinia mea :)

Problemele la care nu ai raspuns sunt legate de RAID monitoring, de backend, de administrare in general. Daca stai sa te gandesti, e o logica in a separa toate componentele (in special stocarea de hostul pt masinile virtuale).

Din experienta, nu pun mare pret pe solutiile de "mirroring" de pe placa de baza, si nici "nas" urile de buzunar nu prea imi inspira incredere in astfel de aplicatii... nu ma intelege gresit, nas-urile astea desktop sunt bune pt folosit acasa, problema e cand ai nevoie de ele 24/7. Chiar si discurile pt 24/7 sunt mai "speciale". De mers, merge la inceput. Problema e cand iti pica un disc din mirror si se opreste RAID-ul... mi s-a intamplat. A trebuit sa editez manual discul ca sa il pot recupera... stii cum e - ne cerem scuze, aveam un bug.

Ideea e ca, pt recuperarea unei aplicatii simple, se pot face scripturi care automatizeaza instalarea - obtii asa independenta de HW si simplifici recuperarea. Backupul bazei de date e la fel. In scenariul tau, poti instala o copie "dormanta" a aplicatiei pe statia mai rasarita, restaurezi baza de date, si obtii acelasi efect.

#7
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004
E un pic mai complicata reactivarea unei copii a aplicatiei, lasata in stand-by pe o alta masina pentru ca cheia de licentiere tine de "amprenta" hardware a sistemului.
Virtualizarea hardware-ului imi rezolva problema asta de licentiere, plus avantajele enuntate mai sus.

Nu am avut prea mult timp liber sa testez topologia pe care am expus-o mai sus insa la prima vedere, pare a fi ok, iar penalizarea de performanta resimtita de clientii aplicatiei de accounting pare sa nu fie observabila (dupa cum am mai spus, aplicatia asta nu are cerinte de resurse prea mari).

#8
sbarsanescu

sbarsanescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 11.07.2006
Oh, sunt sigur ca nu va fi sesizabila diferenta de performanta.

Cat timp esti OK cu partea de verificari periodice a unui RAID, cu un backup facut pe un share de retea, si daca vrei sa si inveti e o solutie ok. Nu e ceva ce as folosi in mediu de business, insa, cred ca daca pretul e criteriul de baza, atunci merge.

DPV al meu, licenta pt masina de rezerva ar trebui sa fie usor de obtinut.

#9
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003
discutand scenariul din primul post vad o problema, si anume partea de networking.
Avand in vedere bugetele vehiculate tind sa cred ca nici retelistica nu-i ceva serios iar un ESXi care foloseste datastore-uri mapate prin retea va incarca sensibil reteaua aia.
Pana sa te apuci sa migrezi ceva as zice sa faci un calcul cam ce trafic ai acum pe retea, cat de tare incarci discurile in varianta cu server fizic si ce throughput iti poate tine in mod constant reteaua pe care o ai.

Gandeste-te ca ai nevoie macar de link-uri redundante intre datastore (NAS) si server, pentru ca daca pateste ceva un fir ai pus tot sistemul in cap. Plus ca daca iti pica serverul in timpul functionarii sunt sanse bune sa nu poti importa VMDK-ul in player din motive de corupere.

O solutie cat de cat ok zic eu ca ar fi cam asa:
1. Pe un minim de SSD instalezi:
a) ESXi
Posted Image Un FreeNAS Virtual Appliance
2. Banuiesc ca ai deja doua discuri interne in sistem, de zici ca ai incercat sa faci RAID cu ele. Il configurezi pe fiecare ca un datastore separat si le mapezi catre FreeNAS care face software RAID peste ele. De acolo faci un datastore pe care il accesezi cu ESXi-ul si pe care instalezi aplicatia ta.
3. Mapezi un datastore ca NFS de pe NAS-ul tau si automatizezi prin scripting partea de copiere intre datastore-uri prin CLI.

Punctele 1 si 2 sunt testate, la punctul 3 trebuie verificat.

Edited by danX, 21 September 2012 - 16:40.


#10
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004
DanX, tocmai neajunsurile expuse de tine m-au făcut sa renunț la scenariul inițial. Rețeaua este mult prea "subreda" pentru a miza pe o soluție de gen, cu echipamentele si bugetul disponibile.

#11
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003
L.E. Partea de CLI care trebuie facuta ar fi cam asa:
Stop VM
Copiere fisiere de pe Datastore-ul local pe NAS
Start VM
Test VM

Daca faci copierea in timp ce masina virtuala merge sunt sanse foarte bune ca datele de pe NAS sa nu fie consistente.
Ar fi recomandat sa faci asta in fiecare seara si sa pastrezi 2-3 versiuni ale masinii.
Astfel in cazul in care iti pica VM-ul sau serverul vei avea doar maxim 24 de ore de date pierdute.

Dupa ce testezi si vezi ca merge chestia de mai sus poti incerca sa automatizezi ruland un script care sa faca prin SSH toate cele de mai sus de pe o alta masina din retea.

Edited by danX, 21 September 2012 - 17:10.


#12
geomesender

geomesender

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 47
  • Înscris: 26.03.2005
e ok, folosesc de 3 ani topologia asta (cu XenServer in loc de VmWare) si merge brici pentru patru db-uri si 20 clienti remote de Xp numai sa ai grija la reteaua dintre server si NAS sa fie pe un Gb

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate