Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

USB-C obligatoriu pe toate dispoz...

Thessaloniki - Izmir Ferry incep...

Informați despre VOYO !
 VUNK - Felicitari, ai reusit!

AMPShare: Scule de marci diferite...

Recomandare pantofi sport plimbare

Propunere: proba de traseu sa poa...
 Virusii si bacteriile din apa de ...

Rosturi de dilatare faianta

Sfat achizitie bicicleta 2000-250...

Dezbatere mostenire?
 Restrictionare editare useri in G...

Sony Bravia android tv

Cresc impozitele pe proprietate +...

Recomandare masina ras
 

cisco router os pe un 'ibm x86 old server', posibil ?

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
Salutare,

Ar exista sub o oarecare forma sa instalez pe un server x220 series de la ibm(un server mai vechi x86 p3) un firmware/os cisco ? a mai incercat cineva...
OS dedicate pentru x86 sub free bsd merg...gen pfsense, monwall...dar cu ceva timp in urma am setat la cineva ceva routere/apuri(aironet series) de la Cisco si erau foarte ok in ceea ce priveste 'softul' de pe ele.

Multumesc, daca intrebarea mea e total deplasata imi cer scuze.

Edited by bmironb, 05 September 2012 - 13:39.


#2
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,504
  • Înscris: 15.06.2004
Pai din cate stiu routerele au procesoare e tip ARM. Deci nu are cum merge instalat ceva scris ptr x86 pe ARM si nici invers.

#3
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Si sincer nici nu merita stresul, nu are rost sa tii in priza un P3 ca sa-l faci un router super-mediocru (ca viteza nu ca features ca pe x86 la features "sky is the limit").

#4
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
Sa stii ca l am folosit cam un an cu pfsense si nu era super mediocru...aveam nevoie de proxy prin ipul de exterior si mergea super bine ca viteza pentru clientii in lan interface era peste asteptari Posted Image(download dupa torrent...upload etc) dar avea si un cunsum cam de 100w cu tot cu wifi apul...switch... ups..., momentan am renuntat la el pt ca nu mai am nevoie de serviciul proxy si nu mi se mai justifica consumul non stop de 100w aprox...asa ca am trecut apul pe post de router...dar in fine deci nu se prea poate folosi pe el cisco os.Dar uite ddwrt care este pentru linksys este si pt x86 Posted Image de aici am cam tras probabil concluzia ca poate ar fi si de la cisco http://www.dd-wrt.co...i/index.php/X86 , stim ca ddwrt merge pe linksys WRT54G/GL/GS, il am eu pe apul(care era legat la serverul in cauza cu pfsense) care acuma este pe post de router.

Edited by bmironb, 05 September 2012 - 14:46.


#5
catalinuptm

catalinuptm

    Senior CG Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,308
  • Înscris: 11.03.2008
Eu stiam ca cpu-urile de la routere sunt special optimizate pentru a face routing, iar procesoarele de pc normale sunt optimizate si au arhitectura special facute pentru aplicatii si alte chestii, sa ma corecteze cineva daca gresesc.

#6
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
nu e adevarat acuma am zis ca am folosit firewall/routing os special facut sa mearga si pe pcuri x86, si am dat si exemple PFSENSE, MONOWALL...ZEROSHELL, astea iti transforma pcul in router :D folosind ca interfate placile de retea instalate.

#7
catalinuptm

catalinuptm

    Senior CG Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,308
  • Înscris: 11.03.2008
Pai da, dar un CPU de pe un router care are sa zicem 200-300 mhz in comparatie cu un CPU de pe un pc normal care are sa zicem 900 mhz, nu ar fi cam acelasi lucru ? avand in vedere ca CPU-urile de pe routere sunt optimizate special sa faca routing si CPU-urile de pe un pc normal sunt optimizate pentru aplicatii dar pot fi in stare sa faca si procesul de rutare, cred ca intelegi la ce ma refer Posted Image valorile in mhz le-am luat random ca idee.In alta ordine de idei ce procesor ai tu pe acel IMB si cam cu ce router poti compara calculatorul pe care l-ai transformat in router?Ca sistem de operare stiu ca cisco foloseste IOS pe care il poti rula direct de pe o memorie externa, asta depinde de router, la pc merge sa rulezi IOS-ul de pe o memorie externa ?

Destul de tare idee de a transforma un pc intr-un router cu sistem de operare IOS.

Edited by catalinuptm, 06 September 2012 - 10:12.


#8
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
Deci de functionat mi a functionat un an cu pfsense dar este freebsd platforma, arunca o privire : https://forum.pfsense.org
La fel cum exista DDWRT pentru router linksys cum am eu, la fel exista DDWRT pentru x86, pc platform.De aici am facut o analogie ca poate ar exista cisco ios care sa mearga pe pc mai exact pe x86 pe ibmul acela vechi care mi a mers pana acuma cu freebsd pfsense 2.0.1 ca si router...proxy o gramada de pachete aveam instalate....Gandestete la ce performanta ai de la un pc sa zicem de 1ghz si 256 ram minim fiind 128mb pt pfsense....mergea foarte bine Posted Image bine ca in principiu ar fi o solutie pentru small buisiness...pentru home use consuma cam un mult un pc sa l lasi non stop Posted Image de aceea am renuntat si eu la el...si ma intrebam ca fapt divers de faza cu cisco ios pe pc Posted Image

Nu ar fi de comparat cu nimic bate cam orice alt router...la ce pachete exista pentru pfsense Posted Image arunca o privire peste link Posted Image pentru un pc small from factory care are un consum mic sa zicem pana in 30-40 w cu placi de baza mici etc....ar fi rentabil si performatele sunt peste toate routerele Posted Image (stiu din experienta pentru ca am instalat o gramada si nu se compara un pc cu pfsense cu orice router) gandestete ca l poti imbunatati in functie de ce ti trebuie Posted Image acea platforma pc pe care pui pfsensu sau orice alt firewall care ti transforma pcul in router Posted Image De la placile de retea de 1gbps pana la placile wifi plus poti face o chestie foarte tare poti avea multi wan Posted Image pretul unui router cu multi wan incepe cam de la 1000 lei in sus , pfsensu este gratis ! si ti mai trebuie cat de cat un pc care sa nu ti consume curent mult si ai un router de 'milioane' si performante peste sau poti ruta cum vrei tu, sa zicem ca ai 4 placi de retea pe un pc cu pfsense le poti folosi cum vrei chiar si asa: doua wan(cu aceeasi isp sau isp diferiti), doua lan chestia tare e ca poti ruta pe un lan din primul wan si pe al doilea lan din al doilea wan...ceea ce deja face cam cat 2 routere.

Firewall distributions pentru pcuri, platoforme x86 x64 aici sunt enumerate  : http://en.wikipedia....l_distributions , dar cel mai tare si cunoscut si la care ai un forum foarte dezvoltat este pfsense forum.pfsense.org http://www.pfsense.org/

Ca sa ti faci o idee de performate acel server ibm care il foloseam pe post de router avea 1.4ghz p3 cu 512ram sd + hdd in scsi, si 2 placi de retea, una ca wan si una ca lan ambele de 100mbps, aveam ca si client pe lan un speed de pe torrent de 9-10mbps, dupa ce am trecut pe linksys wrt54g cu ddwrt os si 250mhz(alte detalii nu prea stiu despre el) am 4,5-5 mbps download speed maxim !...dar am schimbat de pe server pe rouer pentru ca mi consuma cam mult aprox 90-100w nu e exagerat dar mergand non stop se cam aduna...

La ultima intrebare a ta nu prea pot sa raspund cam aia ma intrebam si eu Posted Image

Edited by bmironb, 06 September 2012 - 10:45.


#9
catalinuptm

catalinuptm

    Senior CG Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,308
  • Înscris: 11.03.2008
Nu megre site-ul, interesanta chestie oricum, o sa ma documentez si eu in legatura cu acest lucru, ma gandesc ca este o solutie mai ieftina decat sa cumperi un router cisco, care stim cat este de scump.Un pc mai vechi il iei pe nimic si il poti folosi ca un router, tare ideea :D

#10
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
forum.pfsense.og
pfsense.org

Le am scris eu gresit scuze Posted Image
Exact, un pc mai vechi e numai bun Posted Image si ai performatele unui router scump Posted Image se instaleaza la fel ca un windows...si ai interfata web gui exact ca si la un router...pcul apoi nu trebuie sa aiba monitor tastatura etc...ti l setezi sa mearga fara din bios si e ok in rest.... plus e foarte stabil numai pc bun sa ai Posted Image dar acuma nu puteam sa nu ma intreb daca nu cumva merge la fel 'soft' sau firmware de cisco pe pc....

Edited by bmironb, 06 September 2012 - 10:48.


#11
catalinuptm

catalinuptm

    Senior CG Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,308
  • Înscris: 11.03.2008
Foarte tare, cred ca-mi fac rost de-un pc vechi sa incerc doar asa de fun sa vad daca merge sa rulez IOS-ul de pe memorie externa, si cu o placa de baza veche cu multe sloturi pci, in general alea vechi aveau vreo 4-5 sloturi pci, bagi cate o placa de retea pe fiecare slot si ti-ai facut un router, nu m-am gandit niciodata la chestia asta.Singurul dezavantaj ar fi consumul, dar la fel cum ai spus si tu pentru home use nu prea se merita pentru small business ar fi chiar ok decat sa dai milioane pe un router performant, mai bine asa.

#12
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,003
  • Înscris: 08.12.2008
cisco ios pe x86 nu exista din cate stiu eu si nici nu cred ca va exista. exista solutii alternative la fel de bune. unele au fost deja enumerate. eu as adauga la lista Mikrotik Router OS for x86, Openwrt etc....

#13
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
da cauma am vazut si eu mikrotik router os...dar sa stii ca le am studiat si pfsensu asta e cam cel mai dezvoltat(2.0.1 care l am folosit era ultima versiune) si e singurul cu multi wan Posted Image ai si failover...in ceea ce priveste consumul un small form factory pc ar fi ideal dar sunt cam scumpe...dar si asa s ar merita ca solutie intr o afacere mica cu multe pcuri...

Edited by bmironb, 06 September 2012 - 10:57.


#14
catalinuptm

catalinuptm

    Senior CG Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,308
  • Înscris: 11.03.2008
Am gasit acest link: http://www.cisco.com..._x_to_4_0_3.pdf

Acuma IOS a ajuns la versiunea 12.4 pentru routerul 2811

Uite un output de pe router cisco 2811


Router#sh version
Cisco IOS Software, 2800 Software (C2800NM-ADVIPSERVICESK9-M), Version 12.4(15)T1, RELEASE SOFTWARE (fc2)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright © 1986-2007 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Wed 18-Jul-07 06:21 by pt_rel_team
ROM: System Bootstrap, Version 12.1(3r)T2, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Copyright © 2000 by cisco Systems, Inc.
System returned to ROM by power-on
System image file is "c2800nm-advipservicesk9-mz.124-15.T1.bin"

This product contains cryptographic features and is subject to United
States and local country laws governing import, export, transfer and
use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply
third-party authority to import, export, distribute or use encryption.
Importers, exporters, distributors and users are responsible for
compliance with U.S. and local country laws. By using this product you
agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable
to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.
A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:
http://www.cisco.com...tool/stqrg.html
If you require further assistance please contact us by sending email to
[email protected].
cisco 2811 (MPC860) processor (revision 0x200) with 60416K/5120K bytes of memory
Processor board ID JAD05190MTZ (4292891495)
M860 processor: part number 0, mask 49
2 FastEthernet/IEEE 802.3 interface(s)
239K bytes of NVRAM.
62720K bytes of processor board System flash (Read/Write)
Configuration register is 0x2102


In link-ul de mai sus nu am inteles la ce se refera aici:

Cisco IOS XR software Release 4.0.3 is available in ‘p’ and ‘px’ flavors. ‘px’ image has PPC

and x86 support and hence can be used on CRS-1 and CRS-3 routers. ‘p’ image has only

PPC support and can be used on CRS-1 only

Edited by catalinuptm, 06 September 2012 - 11:01.


#15
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
am gasit ei eu asta daca ne ar putea spune cineva la ce se refera...p si px, ppc probabil powerd pc, dar s a spus ca nu exista pentru x86...

#16
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,881
  • Înscris: 21.04.2005
Pfsense ,daca nu ai multe pretentii e foarte ok,mai ales ca e gratis. Dar totusi nu-l poti compara cu mikrotik.

#17
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 539
  • Înscris: 12.01.2010
Ai folsit mikrotik pe x86 ? cum e are multi wan ?  nu stiu la ce te referi cu multe pretentii, dar are o gramada de pachete care in functie de ce ai nevoie ti le instalezi Posted Image nu ti vin instalate sa ti consume resurse si e bine asa Posted Image...de suport pe forumul oficial sa nu mai vorbim

Edited by bmironb, 06 September 2012 - 11:18.


#18
catalinuptm

catalinuptm

    Senior CG Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,308
  • Înscris: 11.03.2008
S-a spus ca nu exista pe x86, dar nu a spus nimeni nimic concret, iar pe link-ul acela spune ca suporta x86, poate ne lamureste cineva mai experimentat cu ce scrie in acea fraza, PPC cred ca se refera la ce ai zis si tu, dar nu stim nimic concret si sigur, deci keep serching.

ndor bineinteles ca nu-l poti compara cu miktrotik-ul, ideea era daca se poate improviza asa ceva, sa faci dintr-o pc vechi si obosit un router functional :D

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate