Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Casa Solara - Fara cheltuieli de incalzire/racire

- - - - -
  • Please log in to reply
98 replies to this topic

#55
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
Am vazut ca multa lume care construieste case aici pe forum crede ca zidul exterior trebuie sa aibe caramida de cel putin 30 cm grosime.

Tot aici pe forum cineva a postat un link cu un calculator care arata pierderile unei case in functie de materialele folosite si izolatia casei.
Pozele atasate arata ca
1. un zid din caramida plina de 10cm + 20 cm de polistiren (XPS)  izoleaza casa mai bine decat

2. un zid din caramida plina de 20cm + 10cm de polistiren(XPS)

Attached File  1.jpg   172.7K   91 downloads  Attached File  2.png   115.34K   97 downloads


In ambele cazuri grosimea totala a zidului e de 30cm.

De asemenea - 10cm de caramida plina + 20 cm de polistiren izoleaza si mai bine decat 25cm caramida Poroton T12(cu gauri prin ea) + 10cm de polistiren(XPS) + la caramida au gauri prin ea punctul de roua atinge peretele extetior de caramida daca in casa ai umiditate de la 50% in sus.

Attached Files

  • Attached File  3.jpg   177.95K   70 downloads

Edited by dinpoplaca, 21 October 2012 - 05:59.


#56
boby19166

boby19166

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 28.04.2010
Din cate am citit pe net(aici, blogul Dl-lui Cristi si alte parti) 90% dintre romani (poate probabil si mai multi) nu stiu/nu vor sa creada ca o astfel de conceptie pentru casa(construire,izolare) aduce beneficii cuantificabile intr-un fel sau altul. Cand am intrat prima oara aici(in alt topic unde avea Dl Cristi povestita conceptia casei lui si ideea in sine - acum cateva luni)  eram putin sceptic, dar acum sunt hotarat sa fac in asa fel ca viitoarea mea casa sa fie cel putin cu fundatia hidroizolata termic si cu ferestre orientate spre sud. O sa ma documentez indeajuns de mult incat sa imi fac un plan propriu de cum vreau casa construita si daca Dl Cristi binevoieste si are timp si rabdare pentru mine o sa-i fac si o vizita sa-i vad casa realizata.
In cazul meu o sa fie (cel putina sa cred eu) inadaptabila solutia unei case cu pereti acoperiti cu pamant (terenul are o mica panta de la sud spre nord ~ aproximativ) dar o sa studiez indeajuns de mult situatia incat sa-mi fac pe cat posibil o casa economica, ecologica, simpla si utilizarea unui spatiu cat mai mic si o utilitate cat mai mare.
Urmeaza sa ma intalnesc cu un fantanar care imi va masura cam pe la cati metri este panza freatica pe teren pentru amplasarea/saparea unei fantani(nu concep sa nu am una a mea cu apa care stiu ce contine si cat de curata este, desigur dupa analizarea ei in laborator). Intrebarea mea este: daca este cazul si posibilitatea izolarii si uscarii pamantului de sub viitoarea casa ce trebuie luat in calcul in privinta terenului de sub casa, la cat este optim/minim sa fie apa/panza freatica pe sub casa pentru ca viitoarea casa sa beneficieze cat de cat de depozitul anual de caldura acumulat sub ea pe timpul verii.

Scuzati-mi limbajul mai necioplit, nu sunt cunoscator de meserie dar vreau sa aflu cat mai multe si cat mai concret inainte sa pun 1 gram de beton undeva(decat sa merg pe mana mesterilor cu solutii clasice si simple mai bine ma documentez mult si bine ca sa ma conving eu ca o sa construiesc o casa exact cum din ce si cu ce doresc.

Multe detalii nu pot da, deocamdata cochetez cu ideile acestea si multe altele(soba tip racheta, canale de aerisire/evacuare a fumului/caldurii de la soba sau semineu, etc.)

#57
monitor

monitor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 74
  • Înscris: 27.01.2005
scrie in primele posturi minim 6 metri .

#58
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011

 monitor, on 28 octombrie 2012 - 19:31, said:

scrie in primele posturi minim 6 metri .

"Constructia unei astfel de case presupune nu numai o buna hidroizolatie a fundatiei si peretilor dar si alegerea unei locatii unde panza freatica nu se ridica niciodata la mai putin de 5-6m de nivelul solului. Acest lucru cat si faptul ca pamantul din jurul casei, pe o distanta de 4-6m, de la pereti, este hidroizolat cu un sandwitch de folii PVC si polistiren, asigura o zona de pamant uscat sub si imprejurul casei."

Scrie ca intre 4 si 6 metrii, si asta doar daca faci casa partial ingropata. Daca nu o faci partial ingropatza cred ca singura solutie ar fii izolarea fundatiei. As fii curios daca izolarea aceasta la 4-6m de casa merge si la o casa normala. Eventual la o casa normala izolatia sa coboare in pamant la un anumit unghi.

Edited by dinpoplaca, 30 October 2012 - 16:23.


#59
cristi302

cristi302

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 22.06.2011
Bineinteles ca merge. Cred ca am mai scris despre asta. Se numeste AGS (Annual Geo Solar)

Edited by cristi302, 30 October 2012 - 16:51.


#60
ghitagheorghe

ghitagheorghe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 01.02.2012
Cristi,ce s-ar putea intimpla daca la capatul celor 5-6 metri de hidrotermoizolatie a-i continua cu ea in plan vertical  1-2 metri?

#61
cristi302

cristi302

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 22.06.2011

 ghitagheorghe, on 08 noiembrie 2012 - 21:34, said:

Cristi,ce s-ar putea intimpla daca la capatul celor 5-6 metri de hidrotermoizolatie a-i continua cu ea in plan vertical  1-2 metri?

Probabil ca , in catva ani, vei avea o temperatura interioara medie mai mare. Distanta de 4-6m (6m la munte sau in zonele mai nordice) a fost dedusa din experimente pentru o casa aflata in zona temperata astfel incat stocul de caldura, acumulat, sa ajunga pentru perioada rece iar temperatura interioara sa fie confortabila. Daca maresti suprafata izolata (vertical sau orizontal) atunci vei mari masa termala adica vei stoca mai multa caldura iar temperatura pamantului din imediata apropiere a casei va creste. Altfel spus, pamantul din jurul casei se incalzeste de la casa (in timpul verii) dar o mare parte din caldura acumulata se va pierde prin zonele unde pamantul nu mai este izolat - temperatura pamantului din jurul casei se propaga cu o anumita viteza (6m in 6 luni pentu o anumita diferenta de temperatura) spre zonele reci. Daca distanta de propagare va creste dar perioadele vara-iarna raman constante rezulta ca temperatura de langa casa va creste pana la momentul in care apare un nou echilibru intre caldura acumulata si cea pierduta. In concluzie, poate ca iarna iti va fi mai bine dar s-ar putea ca in restul anului sa ai probleme de supraincalzire. Si eu am inceput sa am aceasta problema, in special toamna si primavara cand inca intra mult soare in casa iar stocul de caldura acumulat este deja mare. Sunt, deja, multe zile din noiembrie si chiar decembrie sau din aprilie si chiar martie cand stau ,ziua, cu usa deschisa. Daca deja am facut rame cu plasa de tantari (inca nu  le-am scos) pentru umbrirea peretilor solari, trebuie sa-ti spun ca ma gandesc serios sa-mi fac niste copertine retractabile pentru peretele sudic.

Edited by cristi302, 09 November 2012 - 12:47.


#62
cristi302

cristi302

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 22.06.2011
boby19166

Desi omenirea a locuit, la inceput, in pesteri si apoi bordee, conceptul unei asemenea case pare, acum, atat de radical incat oamenii il ignora, in cel mai fericit caz. Observ cum, daca la inceput, oamenii care treceau cu carutele prin fata casei mele, radeau sau ma considerau nebun  (dinspre sosea nu se vede partea sudica a casei) acum toti vorbesc cu admiratie si le explica curiosilor. cum functioneaza casa, cat de mare si de luminoasa este dar mai ales ca nu cheltuiesc mai nimic pe incalzire  --- la tara orice ciudatenie este interesanta si vorba circula repede.
La inceput voiam sa-mi fac o casa rezistenta si bine izolata. Ideea cofrajelor de polistiran tip ANVIC ma incanta dar pretul mi se parea prohibitiv asa ca am cautat pe net solutii alternative. Tot cautand, am intrat de cateva ori si pe sit-uri despre asemenea case, cu titluri gen " ZERO cheltuieli de incalzire". Primele doua saptamani nu am citit nici macar un rand, considerandu-le baliverne. Abia cand m-au exasperat cate erau, am devenit curios si apoi m-au captivat. De departe cel mai interesant si documentat site este www.TheNaturalHome.com al unei companii care se ocupa, de multi ani, cu constructia acestui tip de case - sunt , cu adevarat, profesionisti, explica foarte bine de ce asa si nu altfel, si , mai ales nu bat campii cu solutii scoase din burta.

Edited by cristi302, 11 November 2012 - 08:31.


#63
ironR

ironR

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 20.07.2006
Va salut domnilor, bag si eu capul in acest subiect intru-cat sunt cautator de chilipiruri trainice - daca imi dati voie sa spun asta. Am un teren in zona sudica, latura de lungime a terenului fiind aproape paralela cu linia dintre E si V, deci vedere directa spre sud) si vreau acolo sa fac o casa locuibila permanent. De aproximativ 2 ani caut solutia perfecta intru-cat nu vreau sa dau banii pe incalzirea/racirea casei. Am cochetat cu ideea de casa de lemn cu diverse izolatii, dar de aproximativ 6 luni am decoperit blogul lui Cristi si mi-am schimbat planul.
Cristi, cateva prime intrebari din partea mea ar fi:

1. Am vazut ca pamantul de la peretele nodric este intrerupt de o usa, aceea e intrarea principala? Planul meu este ca peretele Nordic ca si ceilalti 2 pereti sa fie complet acoperit cu pamant. Apare vreo problema daca usa principala va fi pe fata, usa termopan? Acea usa la ce o folosesti, e intrarea la camera tehnica?
2. In acest moment terenul e gol, cum e mai bine sa aduc acum pamant pt ca pana in primavara sa se compacteze si deci as reduce din riscul ca el sa fuga, sau sa astept pana incep lucrarea?
3. Terenul este in plan drept fara nici cea mai mica inclinatie, iar in caz de ploaie dupa cum bine stim apa sta pe loc formandu-se noroi. Ar fi indicat sa aduc acum pamant de umplutura pentru a-l ridica? Intreb asta pt ca vad ca acei cuzineti pe care i-ai pus la fiecare colt al casei sunt destul de seriosi si imi e teama sa nu car pamantul de colo colo.
4. Legat de partea cu fundatia, la ce adancime este?
5. Poti sa-mi spui o suma pt casa la rosu fara manopera? Ma intereseaza in special fundatia.

Momentan astea sunt primele nelamuriri. In privinta caldurii stiu ce zici si te cred pe cuvant - de fapt e totul normal si natural, am intrat in demisolul unei case aflate intr-o zona de deal, iar acolo vara e racoare, iar iarna e cald. Totul fiind numai beton  cu izolatie pe afara si avand doar 2 gauri de aierisire. Inca ceva, temperatura se propaga si in camerele aflate deasupra demisolului acolo unde este doar pamant, intru-cat jumatate de demisol este betonat, iar cealalta jumatate este doar pamant.

Multumesc.

#64
cristi302

cristi302

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 22.06.2011
1.  Intrarea principala este spre nord pentru ca si accesul in curte este dinspre nord. Dezavantajul e ca am pierdut cateva tone de masa termica. Avantajul acestei orientari ar fi ca am , prin ferestre, o vedere catre natura si nu catre soseaua circulata (nu am nevoie de perdele pentru intimitate). O solutie mai buna ar fi fost sa fac usa de acces mai sus -- as fi urcat cateva trepte, peste biuta,  ca sa intru in sasul de intrare si apoi ar fi trebuit sa cobor in zona locuibila.
2. Nu are rost sa aduci pamantul acum. Ai nevoie de spatiu de lucru si pentru depozitarea materialelor.
3. Fundatia o poti ridica de la nivelul solului (nu trebuie sa sapi prea mult) iar apoi, cand casa este terminata (la rosu) sa aduci pamant. In acest fel, casa se va situa pe un mic deal, avand pante de scurgere in toate directiile. Nu uita sa faci canale sau santuri de drenal de jur imprejurul "delusorului".
Fundatia are doua roluri:
a.  Sa asigure o baza rigida, nedeformabila care rezista la greutatea casei
b.  Sa aiba talpa sub limita de inghet pentru ca apa se dilata la inghet si poate ridica , intro parte, casa  -- fundatia se deformeaza (rupe) si apar fisuri in pereti si, mai rau, in structura de rezistenta
La acest tip de casa nu se pune problema punctului (b. pentru ca are hidrotermoizolatie 5-6 metri in jurul fundatiei
Acei cuzineti, de care vorbesti, sunt inutili, dar la vremea aceia nu stiam suficiente lucruri despre rezistenta solului si am preferat sa cheltuiesc mai mult dar sa pot dormi linistit in casa. Daca ridici casa intrun oras, esti obligat sa treci cu proiectui pe la un inginer de structura care iti va impune anumite dimensiuni ale fundatiei. Eu am facut-o "dupa ureche" si am cam exagerat.
5. Nu-ti pot spune o suma pentru ca nu stiu dimensiunile casei. Arhitectul care iti va face planurile, iti va da si volumul de beton si fier ce intra in fundatie si, apoi, in functie de preturile pietei poti calcula costurile. O casa facuta in regie proprie (cu meseriasi dar fara firma de constructii) te duce pe la 350-600 euro pe metru patrat din care cam jumatate este valoarea "la rosu". Fata de sat, la oras, preturile sunt mai mari la manopera  si materiale.

Edited by cristi302, 04 December 2012 - 11:30.


#65
cristi302

cristi302

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 22.06.2011
Am pus pe blogul meu,  www.casasolara.blogspot.com , 8 planuri de case, de acest tip, pe care le-am facut, in timp, pentru prieteni sau cititori ai acestui forum (tot prieteni).
Accept cu placere orice noua "provocare". E suficient sa-mi trimiteti cate camere vreti (si suprafata sau dimensiunile aproximative) si forma , orientarea si inclinatia terenului. Intro saptamana, doua va pot trimite o versiune sau mai multe, dupa care, daca va hotarati, putem sa lucram impreuna la cizelarea uneia.
Bineinteles ca totul este GRATUIT pentru cei ce vor sa-si construiasca acest tip de casa.

Edited by cristi302, 07 December 2012 - 19:55.


#66
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
Eu ma uit pe blog ca sa vad cand o sa faci primul foc anul asta.

#67
ghitagheorghe

ghitagheorghe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 01.02.2012
CRISTI, anul trecut dupa ce ai inceput sa faci foc  faceai zilnic sau doar la citeva zile?

#68
cristi302

cristi302

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 22.06.2011
Am facut focul de la sfarsitul lui Noiembrie. De 7 saptamani am avut soare numai 5 zile. In zilele insorite nu trebuie sa fac focul, indiferent cat de frig e afara iar daca e soare mai mult de 3-4 zile la rand atunci nu e nevoie sa fac caldura, urmatoarele 1-3 zile inorate.  Pana la sfarsitul anului (daca vremea o tine asa,  inorat si rece) probabil ca voi fi consumat un sfert din stocul de lemne adica aprox 100lei. Anul acesta am avut un inceput de  iarna foarte timpuriu si rece comparativ cu anul trecut cand, in Noiembrie, stateam cu usa si geamurile deschise ca sa racoresc casa.
Inca din faza de proiectare, am fost constient ca voi avea nevoie de incalzire suplimentara, insa am preferat sa platesc o suma mica , pe an, dar sa am ferestrele foarte mari (senzatia de spatiu interior mult mai mare si un peisaj frumos, netulburat de constructii).

Sunt incantat ca blogul meu, dar si acest forum, incep sa-si arate roadele pentru ca sunt , deja, catva cititori, ferm hotarati sa-si ridice asemenea case,  patru dintre ei vor fi chiar vecini cu mine din 2013. Cine stie, poate in catva ani va exista o "colonie" in Filipestii de padure.

#69
iuli11pic

iuli11pic

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 22.05.2009
Credeti ca se pot folosi pereti de beton prefabricati pentru o casa solara, precum cea prezentata de Cristi?
Sau chiar construirea integrala a casei din pereti de beton prefabricati?

Edited by iuli11pic, 06 January 2013 - 10:38.


#70
cristi302

cristi302

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 22.06.2011
Daca te gandesti sa reciclezi pereti prefabricati de la blocuri sau, mai rau, de la garaje atunci cred ca faci o mare greseala pentru ca acestia sunt mult mai subtiri. Ei sunt ganditi sa reziste la presiuni verticale mari dar nu sunt dimensionati sa reziste la presiunile orizontale exercitate de pamant. Cel mai bine ar fi sa consulti un inginer constructor care stie sa faca , profesional, calcule de rezistenta

Ideia de a face, pe blogul meu, o pagina cu proiecte de case, pare sa aiba succes. Ca urmare am mai adaugat cateva proiecte noi si urmeaza altele, pe masura ce le voi face la cererea voastra.

#71
iuli11pic

iuli11pic

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 22.05.2009
Ma gandeam la pereti prefabricati din beton conform unui proiect facut de un inginer.

#72
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,729
  • Înscris: 03.12.2005
Atunci daca-i pui polistiren pe exterior cam devine o casa in sistem ICF ansamblata separat.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate