Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Cele mai inalte varfuri din Romania

- - - - -
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#19
MrHaihui

MrHaihui

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 25.08.2009
Vf. Negoiu – 2.535m.

Ramasesem dator cu poze si povesti despre urcarea pe Vf. Negoiu, pe care am facut-o pe 07 iulie 2012. Nu inainte insa de a face o corectura la postarea referitoare la Vanatoarea lui Buteanu: varful Capra amintit acolo (2.494m.) este de fapt Iezerul Caprei, de 2.417m. pe care am avut ocazia sa ajung in iulie 2010, intr-o frumoasa tura pe creasta subtraversata de tunelul Transfagarasan. Varful Capra, cel adevarat, se afla in imediata apropiere a Vf. Vanatoarea lui Buteanu.
Revenind la Negoiu, asa cum am mai spus, planul initial era sa facem o combinata, si anume un off-road “soft” pe traseul Salatrucu  – Cabana Iedu – Podeanu iar de aici sa pornim pe jos spre varf. Dar cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa iata ca, din neatentie, informatii eronate pe Google Maps si, pe deasupra, o placuta superficialitate, am ratat virajul la dreapta imediat dupa Cabana Iedu si ne-am trezit, tot mergand pe Valea Topologului cale de vreo 35km., ca am ajuns la capatul drumului forestier!
Attached File  01.Capat_de_drum_forestier.jpg   172.01K   51 downloads

In acest loc ia nastere raul Topolog, format din confluenta Paraului Scara (dinspre nord-vest) si Izvorul Negoiului (dinspre nord-est), la o altitudine de 1.340m.
Attached File  01a.Izvorul_Negoiului.jpg   186.96K   61 downloads

Aici am fost nevoiti sa tinem o scurta “sedinta de lucru” si sa decidem daca e mai bine sa ne intoarcem si sa urmam drumul corect spre Podeanu, ori sa ne asumam urcarea spre Negoiu pe un traseu foarte putin batut de turisti (dar, din fericire, bine marcat!)… Poate nu ne-am fi facut probleme daca pana sus n-ar fi fost o diferenta de nivel de peste 1.200m.! Un nene “forestier” aflat pe-aproape ne-a cam taiat elanul, spunandu-ne ca el, obisnuit cu muntele, face cam 4 ore dus pe partea asta, asa ca noi (dupa ce ne-a privit cu ochi “expert” si ne-a “evaluat”) am face cel putin 12 dus-intors… Si cum trecuse deja de 11:30 perspectivele de a fi inapoi la masini pe la miezul noptii nu erau deloc atractive. Dar cum si Podeanu parea o varianta nu tocmai potrivita la ora aia, am decis, fie ce-o fi, sa incercam. Am traversat din piatra-n piatra paraul din fata noastra si am intrat in padure. Aici indicatoarele pareau sa confirme spusele omului, avand in vedere ca doar pana in Saua Cleopatra (triunghi rosu) erau 4 ore de mers… iar de acolo spre Negoiu niciunul dintre noi nu avea vreo idee de cat ar mai fi durat!
Attached File  02.Inceput_traseu.jpg   179.14K   57 downloads

Nu am inteles insa de ce trebuie intrat in padure, de vreme ce poteca iese din nou, dupa cateva sute de metri, in drumul forestier pe care il si urmeaza, reintrind din nou printre copaci aproape de capatul acestuia…
Attached File  02b..jpg   178.35K   59 downloads  Attached File  02c..jpg   193.89K   60 downloads

Este vorba de drumul in amonte, pe malul drept al Izvorului Negoiului, un drum deteriorat, neutilizat si practic imposibil de parcurs cu o masina normala, chiar si 4x4. La intoarcere am tinut din acest punct doar drumul si am ajuns fara probleme la masini, mai ales ca deja se cam intunecase...
Dupa prima parte de padure am iesit intr-o zona deschisa si inierbata
Attached File  09.Raul_Negoiu__sud_vest_.jpg   152.41K   53 downloads  Attached File  10..JPG   131.17K   45 downloads

In 10 minute am reintrat in padure, urmand un urcus din ce in ce mai pronuntat pana in golul alpin
Attached File  11.Prin_padurea_abrupta.jpg   198.56K   59 downloads


A fost prima incercare mai serioasa, care ne-a scos un pic sufletul, mai ales ca temperatura parea sa se apropie de 30 de grade. Unii dintre noi (mai precis unul, stim noi cine da' nu dam nume!) chiar au cerut organizarea ad-hoc a unui referendum, sa vedem “cat mai mergem dom’ne asa, chiar credeti ca merita sa ne chinuim?”. N-a renuntat insa nimeni…  In fata noastra se profila, parca un pic mai aproape, creasta muntilor
Attached File  03.Panorama_spre_Negoiu__est_.jpg   79.48K   64 downloads

Traseul nostru, pornind dinspre sud-vest fata de varf, a fost cam acesta:
Attached File  04.Traseul_de_urmat.jpg   187.57K   73 downloads
unde X – Cascada Negoiu, 1 – Caldarea Pietroasa, 2 – Saua Cleopatrei, 3 – Vf. Negoiu Mic (2.485m.), 4 – Vf. Negoiu (2.535m.), 5 – Vf. dintre Strungi (2.476m.), 6 – Cornul Caltun (2.505m.), 7 – Vf. Lespezi (2.517m.), 8 – Caldarea Berbecilor
Privind fotografia de mai sus, acum toate par clare, atat ca atunci exact asta era foarte frustrant, si anume ca pur si simplu nu stiam nimic despre zona prin care mergeam! N-aveam harta, n-aveam track-uri, n-aveam vreo descriere a traseului, n-aveam habar nici care ar fi putut sa fie varful Negoiu, principalul nostru obiectiv, desi faceam speculatii privind lung la fiecare mot din zare, si erau, dupa cate se vede, destule! Nu stiam unde e varful, cu toate ca aproape tot timpul el se afla la vedere, in fata noastra, ca si alte varfuri importante!
Vf. Negoiu – 2.535m. Attached File  05.Vf._Negoiu__zoom_.jpg   94.44K   65 downloads
Vf. dintre Strungi – 2.476m. Attached File  06.Vf._dintre_Strungi.jpg   70.76K   58 downloads
Cornul Caltun – 2.505m. si Vf. Lespezi – 2.517m.  Attached File  07.Caltun_stg.__si_Lespezi_dr._.jpg   59.15K   49 downloads  Attached File  08.Cornul_Caltun_si_Vf.Lespezi.jpg   53.61K   48 downloads

Abia dupa intoarcerea acasa am reusit sa ne mai lamurim pe unde am fost si ce-am vazut, cu toate ca pe net nu am gasit poze facute dinspre Valea Topologului si nici prea multe informatii despre acest traseu!  
Odata iesiti din padure panta s-a mai "orizontalizat" oferindu-ne cale de cateva sute de metri o plimbare de placere, printre flori alpine si fire limpezi de apa.
Attached File  12.Parau_din_Caldarea_Mieilor.jpg   219.36K   43 downloads  Attached File  13.jpg   150.96K   32 downloads
Attached File  14.jpg   237.61K   35 downloads  Attached File  15.jpg   137.55K   40 downloads

Trecusera cam 2 ore de mers de la plecare si am decis sa facem prima pauza mai serioasa, sa mancam ceva si sa ne reumplem sticlele cu apa. Marele avantaj al acestui traseu este ca ai oriunde posibilitatea (mai putin in padure si sus pe creasta) sa te alimentezi cu apa rece si buna, astfel ca nu e nevoie sa cari dupa tine rezerve inutile… Am infulecat cu totii cate ceva. La o parte din grup oboseala urcarii prin padure isi spunea cuvantul, asa ca pauza s-a prelungit.
Attached File  16..jpg   187.28K   49 downloads

Eu, consoarta mea si “dom’ profesor” Daniel am decis sa o luam inainte si sa-i “fortam” oarecum si pe ceilalti sa grabeasca pasul. Mie personal imi era teama ca nu vom apuca sa ajungem pe varf si nu as fi vrut sa ne intoarcem la baza fara se ne atingem obiectivul. Ma simteam obosit la randul meu dar ma gandeam ca daca imi ies din ritm imi va fi mult mai greu… De la popas (cumva cam la baza Cascadei Negoiu) a urmat un urcus cu o inclinatie rezonabila, pe un pietris destul de instabil si printre trunchiuri uscate de jnepeni, aduse acolo de furtuni mai vechi. Intalnim un petic destul de mare si gros de zapada, dovada ca soarele nu razbate aici prea mult timp din zi.
Attached File  17.Zapada_de_iulie.jpg   150.07K   54 downloads

Dupa stratul de zapada poteca se intoarce cu 180 de grade la stanga, iar urcusul devine mult mai pieptis. Dupa vreo 15 minute am ajuns pe platoul Caldarii Pietroase
Attached File  18.Caldarea_Pietroasa__nord_vest_.jpg   154.84K   46 downloads

Platoul fiind relativ orizontal, ne-am mai revenit un pic. Am continuat lasand in spate, minuscul, Lacul Negoiu
Attached File  19.Lacul_Negoiu.jpg   207.8K   72 downloads

In curand este nevoie sa cuplam 4x4 pentru a ne catara pe stancile din fata noastra, care par un obstacol greu de trecut.
Attached File  20.Catarare_pe_langa_Paraul_Negoiu.jpg   195.46K   82 downloads

In dreapta, cativa metri buni mai jos, curgea repede paraul care ne-a insotit prietenos cea mai mare parte din drum. Speram cumva sa nu mai urmeze portiuni grele, mai ales ca oboseala se resimtea tot mai mult. Cand in fata noastra a aparut undeva sus, la capatul unei alte pante lungi, descurajant de abrupta si plina de grohotis, Saua Cleopatrei, am zis ca gata, pana aici ne-a fost, nu vom mai putea urca…
Attached File  21.Panorama_spre_Saua_Cleopatrei.jpg   84.37K   77 downloads      Attached File  22.Saua_Cleopatrei.jpg   220.26K   61 downloads

Ne aflam acum pe un al doilea platou, superior, al Caldarii Pietroase si aici ne-am intersectat perpendicular cu un traseu marcat cu banda galbena, strabatut de 3 turisti, singurii pe care i-am si intalnit pana in Saua Cleopatrei. Aveam ulterior sa aflam ca traseul marcat cu banda galbena venea dinspre Vf. Serbota (vest), fiind o varianta de ocolire a dificilei Custuri a Saratii si continuand spre sud est, probabil catre Vf. dintre Strungi.
Trecusera aproape 4 ore de la plecare si ne simteam la capatul puterilor. Daniel, care deja era sus in sa, ne incuraja prin semne pe care abia le distingeam. Aveam serios in minte varianta intoarcerii...

#20
MrHaihui

MrHaihui

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 25.08.2009
Weekend-ul care a trecut ne-a oferit satisfactia de a mai trece in palmares inca un varf de peste 2.500m., este vorba despre Parangul Mare - 2.519m.
A fost un traseu destul de lung si obositor, fara insa a ne pune in fata obstacole serioase. Un singur pasaj a fost ceva mai greu, urcarea pe Vf. Carja, un "punct intermediar" al itinerariului nostru. Vreme frumoasa, poate prea cald pentru altitudinea traseului (27-28 de grade), vant oarecum suparator pe creasta... Peisaje de o frumusete ireala, aproape selenara, cu caldari glaciare enorme spre nord-est si pante uriase, pline de grohotis spre sud-vest, cu stanci precum ruinele unor cetati medievale, cu abrupturi aproape verticale, hornuri inguste, cu lacuri albastre si incredibil de limpezi...
Dar cum sunt inca "restant" cu a doua jumatate a excursiei pe Negoiu, prefer sa inchei mai intai acea povestire iar mai apoi sa impartasesc impresii si fotografii de pe acest cel mai recent traseu...
Attached File  P1050474.jpg   108.66K   55 downloads

#21
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010
Umblii mult, sunt invidios :)

#22
MrHaihui

MrHaihui

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 25.08.2009
Da, am avut sansa ca in ultima perioada sa calatoresc destul de mult prin tara - alaturi de buni prieteni, la fel de pasionati - si sa-i descopar in acest fel farmecul si frumusetea, pe care uneori le desconsideram mult prea usor... Sigur, e nevoie de ceva efort, din mai multe puncte de vedere, dar satisfactia compenseaza din plin. Si o spun cu toata sinceritatea, prefer un week-end in acest fel decat unul intre doua avioane, petrecut la "shopping" prin cine stie ce metropola occidentala.
As vrea sa reiau povestea cu Vf. Negoiu, care va ramane cu siguranta o amintire foarte placuta...

Indemnurile lui Daniel chiar au contat, astfel ca ne-am mobilizat si dupa un sfert de ora eram sus! Tablita indicatoare de la inceputul traseului nostru era cat se poate de exacta, facusem 4 ore in cap! Ne-am uitat jos in spate, dupa ceilalti, eram aproape convinsi ca renuntasera… Am intrezarit insa pe fundul Cadarii Pietroase cateva siluete care ne urmau. Le-am numarat si fiinca au iesit mai putine decat stiam noi am banuit ca o parte din grup hotarase sa se intoarca… Odata ajunsi in Saua Cleopatrei am putut admira catre nord-vest Cabana Negoiu, aflata la o altitudine de 1.524m.
Attached File  23.jpg.jpg   155.09K   42 downloads

Aici “traficul” s-a mai insufletit, deja ne intersectam cu grupuri care fie coborau, fie urcau spre Negoiu.  Asa am reusit si noi sa aflam ca “pana sus” mai aveam 30-40 de minute de mers. Tablitele “indicatoare” din Saua Cleopatrei, dupa cum se vede, nu sunt de prea mare folos.

Attached File  24.jpg.jpg   71.68K   40 downloads  Attached File  25.jpg.jpg   204.53K   46 downloads

Urmam poteca spre est, in usoara urcare, lasand in spate, in prim-plan, Varful Saratii (2.355m)  
Attached File  26.jpg.jpg   206.49K   43 downloads

Ajungem curand undeva, sub Vf. Negoiu Mic (2.485m.)  
Attached File  27.jpg.jpg   190.43K   41 downloads
gasim un loc de repaus si mancam ceva oua fierte cu branza, rosii si-un pateu de conserva, admirand tot traseul pe care urcasem

Attached File  48.jpg.jpg   119.68K   35 downloads

Dupa vreun sfert de ora, mai intremati si bine dispusi, ne continuam drumul, orientat acum mai mult spre sud, intr-un urcus pronuntat, catarandu-ne 4x4 printre ultimele pietre si stanci care ne mai stateau in cale. Vedere spre vest Vf. Saratii si Vf. Serbota (2.331m.)  

[attachment=1061691:28.jpg.jpg]

Ultimul asalt
Attached File  29.jpg.jpg   172.45K   46 downloads  Attached File  30.jpg.jpg   221.84K   45 downloads

In sfarsit, suntem sus si Vf. Negoiu e in fata noastra, la doar 50m.!
Attached File  31.jpg.jpg   117.98K   43 downloads  Attached File  32.jpg.jpg   84.63K   44 downloads  Attached File  33.jpg.JPG   22.06K   50 downloads

Era 16:20, facusem pana aici 5 ore fara un sfert. Privelistea este magnifica de jur-imprejur. Norii amenintatori pe care ii vazusem ceva mai devreme catre sud varsasera un potop de ploaie peste Valea Topologului, fara sa mai ajunga insa la noi. Atmosfera era acum calma si limpede, perfecta pentru fotografii si pentru a admira peisajele extraordinare intr-o lumina calda de dupa-amiaza.

Piscul Saratii spre Nord
Attached File  34.jpg.jpg   84.02K   52 downloads

Custura Ciobanului si Piscul Saratii, cu varfurile La Podeiu (2.408m.), Steghiilor (2.378m.), Burianu Mare (2.331m.) si Burianu Mic (2.306m.)

Attached File  35.jpg.jpg   100.11K   48 downloads

Vedere spre Est, catre Vistea Mare si Moldoveanu
Attached File  36.jpg.jpg   75K   43 downloads  Attached File  37.jpg.jpg   39.18K   40 downloads

Vedere spre sud-est, catre lacul si refugiul Caltun
Attached File  38.jpg.jpg   135.58K   37 downloads  Attached File  39.jpg.jpg   133.8K   32 downloads  Attached File  40.jpg.jpg   89.37K   35 downloads

si catre Vf. Lespezi (2.517m.) si Cornul Caltun (2.505m.)
Attached File  41.jpg.jpg   108.31K   35 downloads  Attached File  42.jpg.JPG   102.96K   33 downloads  Attached File  44.jpg.jpg   53.83K   34 downloads  Attached File  45.jpg.jpg   24.36K   31 downloads  

Vedere spre sud, catre Vf. dintre Strungi (2.476m.) si Vf. Podeanu (2.262m.)
Attached File  43.jpg.jpg   107.45K   35 downloads

Panorama spre sud-vest, catre Valea Topologului
Attached File  46.jpg.jpg   46.88K   47 downloads

Nu am zabovit mai mult de 15 minute pe varf, stiam ca drumul de intoarcere va fi si el destul de dificil, asa ca am inceput sa coboram. Prietenii nostri tocmai urcau, mai aveau si ei cel mult 5 minute pana sus. Ne-am reintalnit cu totii peste 3 ore (la 19:30) in locul unde facusem prima pauza, pentru masa. Cum noi ajunsesem mai devreme cu vreo 20 de minute, am profitat din plin de ragaz, am intrat  cu picioarele goale in apa rece si apoi ne-am intins pe iarba, intr-o maxima relaxare. Niste muste obraznice au incercat sa ne strice tihna, dar baricadati etans sub echipament am reusit sa “supravietuim”.


Attached File  49.Ultimul_repaos....jpg   198.81K   53 downloads

Odata sositi si ceilalti ne-am ridicat cu mare regret, pornind din nou la drum . Simteam insa din plin ca ni s-au reincarcat bateriile, era incredibil cat de reconfortanta fusese “baia” in apa rece, astfel ca restul de vreo ora si un sfert, pana la masini, ni s-a parut a fi la un nivel de efort foarte rezonabil. Singurul lucru cu adevarat deranjant pentru mine era unul dintre degetele piciorului drept, a carui unghie intrase binisor in carne cu ocazia franelor repetate la coborare. Acelasi lucru mi se intamplase si pe Moldoveanu, anul trecut, motiv pentru care am considerat foarte util atunci sa dau sfaturi pe forum despre cat de important e sa-ti tai unghiile inainte de orice excursie pe munte. Ei bine, au fost sfaturi de care chiar eu insumi am uitat sa tin cont…  

Exact la 21:00, cand noaptea sa lasa de-a binelea peste Topolog, am ajuns la masini si, la lumina farurilor, am plecat catre casa. Pe drum se vedeau balti mari pe care nu le intalnisem de dimineata, iar sleaurile pareau mai adanci, semn ca ploaia de aici, de jos, chiar fusese una serioasa. Aproape de ora 23:00 am ajuns la pensiune in Salatruc, unde grupul mai “harnic”, venit mai devreme acasa, ne astepta cu ciorba fierbinte de pasare, cu carnita de porc de la garnita si, fireste, cu berea rece, tocmai buna, de la frigider.
N-as vrea sa inchei fara sa mentionez ca cele mai multe dintre fotografii ii apartin coechipierului nostru Sorin, zis si Su(ru)baru, care dovedeste de la o excursie la alta tot mai mult talent si pricepere...

Attached Files



#23
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010
Stai linistit ca si eu la fel, mai bine petrec un weekend pe munte sau o tura in padure, sau chiar o noapte in padure... decat shopping, vorba ta, sau ce stiu eu ce oras.
Din pacate, nu prea am cu cine. In general, o tura mai serioasa este odata pe an, cand merg cu un bucurestean pe care l-am cunoscut pe munte, dupa o invitatie la tura aici pe softpedia. In rest, cand se mai ivita vre-o tura mai scurta cu cineva din zona, dar asta se intampla rar. Am avut cativa prieteni cu care bagam multe ture, fie munte, fie padure, fie vara, iarna, ceata, ploaie, nu conta, noi mergeam ptr ca e fain in toate anotimpurile, dar au cam plecat toti in strainatate. Acum mi-e dor si de o tura la padure macar, dar nici acolo n-am cu cine sa merg. Iar singur, nu ma atrage.

Varful Negoiu l-am urcat de doua ori, chiar in august am fost ultima oara, dar nu recunosc traseul din poze. Mai este vre-o alta poteca din partea sudica ?

In rest, faina tura, faina relatare, si, si mai faine pozele.

Vad ca sunteti destul de multi in tura, nu v-ar fi de folos niste statii de emisie-receptie ptr cand se desparte gasca ?

#24
skrtzi

skrtzi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 16.06.2005

 Rene1984, on 18 iulie 2012 - 21:33, said:


Pe Capul Morarului si Cornul Căltunului este mai greu de ajuns, trebuie nitică... hmm... cătărare. Dar se pot face.

Dara si Hârtopu sunt dificile pentru că sunt departe de văi si posibile adăposturi, se pretează mai ales la mers cu cortul în spate.

Lespezi se poate face, desi e un pic mai tehnic.

Pe Capul Morarului se ajunge usor dinspre Cabana Omu, fara catarare.

Dara si Hârtopu sunt accesibile dinspre Cabana Sâmbăta (intr-un ritm lejer, cu multe fotografii, cam 3 ore dus / 3 ore intors din Fereastra Mare + cate doua ore de la cabana pana in Fereastra si cam tot atat inapoi, la sfarsitul zilei). Nu necesita catarare, exista o umbra de poteca ce leaga traseul de creasta al Fagarasilor de saua larga (sau platoul, daca preferati) dintre cele doua varfuri

Pe Cornul Caltunului se ajunge de pe varful Lespezi, cu un pic de atentie.

#25
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 827
  • Înscris: 26.07.2005

 alex_nitz_87, on 06 august 2012 - 15:52, said:

Nu stiu exact care e ritmul tau de mers si cata experienta ai dar pentru un turist normal se fac cam 5-6 ore. Poti sa consulti o harta a Parangului care contine si descrierea traseului de creasta.
Nu este foarte tehnic dar urci si cobori destul de mult.

Cel  mai sigur sa fi la prima ora la pasul Urdele,  in jurul  orei 8,00. M-am dus anul trecut asa in promenada pana la lacul Calcescu. Am facut 1 ora si 45.
As fi vrut Parangul Mare dar nu a fost sa fie, prietenii au ramas la masina si nu am vrut sa ma astepte.

Attached Files



#26
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 827
  • Înscris: 26.07.2005

 FlorinManea, on 10 septembrie 2012 - 17:03, said:

Cel  mai sigur sa fi la prima ora la pasul Urdele,  in jurul  orei 8,00. M-am dus anul trecut asa in promenada pana la lacul Calcescu. Am facut 1 ora si 45.
As fi vrut Parangul Mare dar nu a fost sa fie, prietenii au ramas la masina si nu am vrut sa ma astepte.

Pozele de mai sus nu sunt de prin Parang ci de pe Valea Valsanului, pe unde am facut Vf Moldoveanu. Am urcat cu loganul pana in subalpin!
Poza de sus si vedere laterala. De acolo si pana pe Moldoveanu e plimbare lejera.
(nu stiu ce s-a intamplat cand am editat postul ca textul s-a pierdut dar au ramas imaginile)
Attached File  DSC_0193.jpg   200.73K   45 downloads
Attached File  DSC_0938.jpg   224.4K   43 downloads - vedere din lateral, de la nivelul masinii

Edited by FlorinManea, 10 September 2012 - 17:40.


#27
cezarm

cezarm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 29.08.2008

 FlorinManea, on 10 septembrie 2012 - 17:37, said:

Pozele de mai sus nu sunt de prin Parang ci de pe Valea Valsanului, pe unde am facut Vf Moldoveanu. Am urcat cu loganul pana in subalpin!
Poza de sus si vedere laterala. De acolo si pana pe Moldoveanu e plimbare lejera.
Cat ai facut pana pe Moldoveanu? Noi am fost anul trecut motorizati pana acolo dar, atat vremea (ploua mocaneste, ceata), cit si timpul (era 14-15 la inceput de octombrie) ne-au taiat orice elan!

#28
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 827
  • Înscris: 26.07.2005
Am plecat pe la ora 6,45 din Bradet.
Pe Moldoveanu am ajuns pe la ora 13. S-ar fi ajuns si mai repede, dar o bucata de vreme am stat in dubii daca sa ne continuam drumul sau sa ne intoarcem. Vremea era capricioasa. Pe la 19,00 am ajuns inapoi la bradet si ne-am continuat drumul spre bucuresti.

#29
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010

 dascalu100, on 16 martie 2013 - 13:42, said:

Tibi.. te-ar interesa la vara sa facem cateva trasee montane din Romania.

Eu sunt un pasionat al muntilor am fost pe Ceahlau - Vf Toaca si la Vf. Omul de vreo 5 ori (pana la varsta de 17 ani).. eu organizez grupuri special pentru asta..

Contacteaza-ma aici sau pe facebook: Mihai Dascalu (Don Mihnea) si-ti dau mai multe detalii
Ma, putem face... :)

#30
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010

 dascalu100, on 20 martie 2013 - 21:40, said:

Contacteaza-ma aici sau pe facebook: Mihai Dascalu (Don Mihnea) si-ti dau mai multe detalii
Sa-mi dai detalii cu ce? N-am nevoie de detalii :))
Sapoi tu ai vrut plimbari, de ce te-as contacta eu ?

#31
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010
No, s-o curatat asta ? :lol:

A apucat cineva sa vada ce mi-a scris iara, inainte sa se faca curatenie ?

#32
dascalu100

dascalu100

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 08.12.2012

 Tiby_med, on 20 martie 2013 - 21:43, said:

Sa-mi dai detalii cu ce? N-am nevoie de detalii Posted Image)
Sapoi tu ai vrut plimbari, de ce te-as contacta eu ?


eu merg cu grupul, tu ramai cu conceptiile tale,

drum bun:)

#33
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010

 dascalu100, on 26 martie 2013 - 17:47, said:



eu merg cu grupul, tu ramai cu conceptiile tale,

drum bun:)

Eu merg singur :lol:

#34
stefan1976

stefan1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 13.07.2011
Sambata trecuta am reusit sa ating si eu Vf Negoiu.Am plecat la 9,30 dinspre Piscul Negru,la 12 eram la Refugiul Caltun,iar la 14,15 am ajuns pe varf(totul intr-un ritm lejer).Am stat acolo cca 20 de minute si la ora 18,00 bagasem deja berea la in raul rece de langa cort.

#35
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010

 stefan1976, on 26 iunie 2013 - 22:14, said:

Sambata trecuta am reusit sa ating si eu Vf Negoiu.Am plecat la 9,30 dinspre Piscul Negru,la 12 eram la Refugiul Caltun,iar la 14,15 am ajuns pe varf(totul intr-un ritm lejer).Am stat acolo cca 20 de minute si la ora 18,00 bagasem deja berea la in raul rece de langa cort.

Felicitari! :)

#36
MrHaihui

MrHaihui

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 25.08.2009
Anul asta nu am prea avut actiuni pe munte, doar cu masinile cate ceva, frumos dealtfel, dar ne era dor de o ascensiune mai adevarata... Asa ca vineri, pe 6 septembrie, ne-am prezentat la Pensiunea Georgiana din Salatrucu, pe care o stiam de anul trecut, cand fusesem pe Negoiu.

Attached File  P1010464.jpg   215.02K   17 downloads

Dar daca la urcarea de atunci grupul era unul numeros, cam 15 persoane, de asta data abia daca am reusit sa ne adunam 5, trei fete si doi baieti! Si acum, mai mult ca oricand, aveam nevoie de ajutor, caci bagajele erau ceva mai grele decat in alte ocazii… Ne propusesem initial sa urcam pe Lespezi (2.522m.) si Cornul Caltunului (2.510m.) cu o sambata mai inainte, dar prognoza meteo nu era deloc incurajatoare (vant, ploaie, chiar lapovita), asa ca am amanat cu o saptamana. Si bine am facut!  Am prins o vreme absolut superba, cu o temperatura excelenta pentru urcat pe munte (in jur de 13-16 grade), fara pic de vant, cu un cer senin, limpede si curat, umbrit doar uneori de cativa norisori albi si pufosi, pe ici-colo, tocmai buni “de dat pe sticla”.
Am plecat de la pensiune dimineata pe la 8:30, pe o temperatura de 7°C, cu gandul ca nu mai tarziu de 10:30 sa fim sus, in Saua Podeanu. Nu a fost chiar asa, drumul de 39 de km. ne-a luat aproape 3 ore! Pe langa faptul ca au fost cateva portiuni mai dificile, care au trebuit traversate cu atentie si cu viteza mica, nu ne-am putut abtine de la destule pauze de poze…

Cabana Iedu de pe Valea Topologului, imediat dupa cabana am urmat la dreapta drumul forestier.

Attached File  P1110341.jpg   147.98K   21 downloads

Iesirea in golul alpin, pe Muntele Marginea.

Attached File  P1110372.jpg   94.2K   19 downloads

In sfarsit, in fata noastra, Cornul Caltunului – 2.510m. si Lespezi – 2.522m.
Din dreptul stanei parasite se vad perfect Negoiu, Vf. dintre Strungi, Cornul Caltunului si Lespezi.

Attached File  P1110393.jpg   131.23K   23 downloads

Attached File  P1110400.jpg   103.19K   21 downloads

Trecem pe sub releul de pe Muntele Florea

Attached File  P1110413.jpg   159.41K   22 downloads

Peste nici 1 km. ajungem la punctul terminus (auto!), in Saua Podeanu – 1.871m. Drumul printre stanci e rupt parca din povesti!

Attached File  P1110423.jpg   143.81K   28 downloads

Saua Podeanu. Aici asam masinile si vom incepe adevarata aventura!

Attached File  DSC_0028.JPG   426.78K   26 downloads

Este deja 11:30, cam tarziu fata de ce ne propusesem. Am inceput urcarea pe Muntele Podeanu si apoi, pe creasta, spre cele doua varfuri. Prima urcare, pe o diferenta de nivel de cca. 300m. a durat aproape o ora si ne-a cam inmuiat picioarele, dar scurta odihna de sus si peisajele fabuloase ne-au ajutat sa ne revenim repede.

Saua Podeanu

Attached File  P1110431.JPG   376.93K   26 downloads

Spre sud, Muntele Florea vazut de pe Muntele Podeanu

Attached File  P1110434.JPG   308.97K   20 downloads

Spre nord, Lespezi si Cornul Caltunului (in centru) vazute de pe Muntele Podeanu. In plan apropiat stg., Vf. Podeanu (2.262m.), iar in plan indepartat stg. Vf. Negoiu (2.535m.)

Attached File  P1110442.JPG   361.04K   21 downloads

A urmat o plimbare chiar lejera pana in Seuta Lespezilor. Am putut admira in dreapta Transfagarasanul

Attached File  P1110455.JPG   330.25K   22 downloads

Vanatarea lui Buteanu (2.507m.) si Capra (2.494m.)

Attached File  P1110456.JPG   429.25K   21 downloads

Inconfundabile, Vistea Mare (2.527m.) si Moldoveanu (2.544m.)

Attached File  P1110458.JPG   401.66K   21 downloads

La fel si inspre vest, peisaje de o deosebita frumusete…

Attached File  DSC_0050.JPG   131.42K   17 downloads
Attached File  DSC_0051.JPG   202.44K   17 downloads

Din Seuta Lespezilor marcajul punct rosu ne-a condus peste o creasta  stancoasa, destul de dificila (in special pe saritoarea din capatul ei, un  perete abrupt, inalt de vreo 4-5m. – aici am resimtit lipsa unei cordeline pentru a cobori rucsacii).

Attached File  P1110529.JPG   443.54K   20 downloads

De altfel eu am preferat sa ma intorc un pic si sa caut o alta cale, in timp ce toti ceilalti au coborat pe saritoare. La intoarcere am ales varianta pe langa stanci, pe partea lor vestica, pana la intalnirea cu marcajul banda albastra ce vine din Caldarea Berbecilor (dinspre Vf. Negoiu). Ni s-a parut cam neinspirat marcajul punct rosu direct pe creasta cand exista si varianta cealalta (nemarcata!). In schimb a meritat, ce-i drept, fiindca este deosebit de spectaculos!
Odata trecuta creasta de care vorbeam, in fata noastra s-a asternut un covor inierbat care pentru o clipa ne-a dat senzatia unui urcus confortabil catre Vf. Lespezi. Dar imediat avea sa se dovedeasca faptul ca a fost doar o iluzie optica!... In stanga, atat de aproape, Sfinxul Fagarasului (Cornul Caltunului). Doar vazut de pe creasta Podeanului acest varf pare a avea chip de om…

Attached File  P1110451.jpg   116.96K   20 downloads

Attached File  P1110452.jpg   123.16K   37 downloads

Stiam ca intre Lespezi si Cornul Caltunului nu este marcaj, aveam noi niste indicatii schitate pe o poza de la un amic care urcase cu ceva timp in urma, dar s-au dovedit a fi foarte aproximative si nu de prea mare folos. Norocul nostru a fost ca vazusem mai devreme cativa turisti incercand traversarea, pe care initial au ratat-o fiindca au iesit mult prea sus. Asa ca am tinut cont de traseul lor si am incercat sa-l respectam. Sigur ca odata ajunsi acolo reperele luate de noi nu mai erau vizibile, dar eram pe ruta cea buna. Erorile au fost de doar cativa metri si ne-a fost usor sa le corectam imediat.

Attached File  Acces Cornul Caltunului.jpg   380.08K   40 downloads

Am ales deci sa urcam mai intai pe Cornul Caltunului si mai apoi, in limita timpului disponibil, sa mergem si pe Lespezi.
La intrarea in Hornul Caltunului am lasat un semn, prins intre pietre, astfel incat sa avem un reper pentru a regasi usor calea de intoarcere. Am urcat prin horn cativa metri, pana am dibuit cea mai usoara cale de traversare, iar de aici intr-o diagonala lejera peste lespezile uriase am ajuns printre momaile de pe varf.
Pe varf am stat mai bine de doua ore, rastimp in care am muncit, am mancat si, ceea ce era de asemenea important, am deschis traditionala sticla de sampanie. De altfel, era singurul lichid ramas disponibil pentru baut, fiindca apa, mai putina de data asta, se terminase. Vremea era perfecta pentru poze, asa ca nu am pregetat sa fotografiem totul imprejurul nostru si in jos, mai putin spre cer. Spre deosebire de anul trecut, pe Negoiu, acum nu mai plutea nicio parapanta…

Parapanta deasupra Negoiului - 2012

Attached File  44.jpg.jpg   53.83K   36 downloads

Vf. Negoiu vazut de pe Cornul Caltunului

Attached File  P1110543.JPG   365.64K   26 downloads

Cornul Caltunului, vedere spre nord

Attached File  P1110575.jpg   129.18K   25 downloads

Cu 350 de metri mai jos, lacul si refugiul Caltun

Attached File  P1110547.JPG   376.65K   27 downloads

Vf. Lespezi, cu zapada proaspata (de o saptamana!), vazut de pe Cornul Caltunului

Attached File  P1110548.JPG   414.77K   29 downloads

2.510m.

Attached File  P1230398.JPG   493.25K   42 downloads

Attached File  P1110569.JPG   482.2K   45 downloads

Attached File  P1110626.JPG   387.84K   42 downloads

Dupa ultima poza, cea de grup, langa placuta de pe Cornul Caltunului, ne-am saltat din nou rucsacii in spate, bucurosi ca ne-a ramas timp si pentru Lespezi. Intoarcerea a fost mult mai simpla si rapida, stiam de-acum traseul, aveam si semnul de la intrarea in horn, asa ca in cca. 15min. eram pe Lespezi. Nu am intarziat aici prea mult si am lasat pe alta data explorarea cel putin a intrarii in pestera de sub varf. Poze am facut insa din nou, pentru ca peisajele erau la fel de frumoase, dar perspectivele mult diferite. Este foarte interesant ca mergand cateva minute intr-o directie sau alta, unghiul asupra unui punct se poate schimba atat de mult incat locul respectiv pare complet diferit fata de ceea ce vazusei doar cu putin timp mai devreme.

Noua cota a Lespezilor, 2.522m. Dupa noile masuratori, al patrulea varf din tara.

Attached File  P1110651.jpg   163.83K   32 downloads

Lacul Caltun vazut de pe Vf. Lespezi

Attached File  P1110642.jpg   173.19K   24 downloads

Catre vest, Vf. Cornul Caltunului vazut de pe Lespezi

Attached File  P1110637.jpg   96.92K   29 downloads

Vf. Lespezi

Attached File  P1110656.jpg   146K   29 downloads

Era ora 18:00 cand am inceput coborarea. Ne-am amintit repede ca de multe ori coborarea poate fi mai dificila decat urcarea… Poate si pentru ca, in primul rand, esti mult mai obosit! Am ajuns repede la saritoare si creasta stancoasa de pe Greabanul Lespezilor. Am decis sa ocolim prin dreapta, desi pe aici ne indepartam de traseul marcat si parea ca am fi coborat cumva chiar in Caldarea Berbecilor. Ne-am mentinut insa cat mai aproape de stanci, am si dat de cateva izvoare dar, desi ne era sete, nu am avut rabdarea sa adunam picaturile care se scurgeau incet. Cam in 40 de minute eram la intersectia dintre marcaje, banda albastra si bulina rosie. Dupa o scurta pauza am reluat “plimbarea” pe creasta Podeanului si, in sfarsit, exact la ora 20:00, eram din nou la masini. Soarele plecase deja dincolo de creste si inserarea cuprindea Fagarasii.

Attached File  P1110690.jpg   65.76K   23 downloads

Ca un facut, si de asta data (la fel ca pe Moldoveanu, Negoiu si Parang) am ajuns la masini odata cu lasarea intunericului… In zare, spre sud, se vedeau luminile din Curtea de Arges. Dupa doua ore de forestier, am ajuns la Pensiune. Din fericire mai aveam forta pentru un gratar si pentru “garniturile” aferente, asa ca la culcare am ajuns abia dupa miezul noptii, cu un greu de descris sentiment de satisfactie si implinire. A doua zi, in drumul spre casa, la Curtea de Arges, in retrovizoare a aparut o imagine deja foarte familiara. Si cum imediat mi-au incoltit in minte niscaiva banuieli, am oprit, am luat binoclul din portbagaj si… in zare, spre nord, in lumina calda a soarelui, am revazut cu bucurie stralucind semete Lespezi si Cornul Caltun…

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate