Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

(zugry) Casa Z - step by step

- - - - -
  • Please log in to reply
622 replies to this topic

#1
zugry

zugry

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,441
  • Înscris: 27.04.2007
Citesc de vreo 3 ore despre "casuta Cristache" - si mai sar si la alte casute - in timp ce fac de planton la fierul beton care zace in fata terenului ...
Adica vreau si eu sa-mi fac o casuta. Bine, casuta e putin spus, pentru ca unii au o gandire mai practica si multilaterala; nu neaparat si gresita.
In speta, am proiectat si avizat un Stehnic+P+E+M, cu o baza construita de aproximativ 145mp, dispusa mai mult pe lungime datorita formei inguste a terenului. (Conexiunea prezenta nu-mi permite sa incarc poze, dar voi reveni)
Ne-am apucat de sapat pe 11.06, intr-o zi de luni, caci asa a cerut constructorul ca sa-i mearga bine. Si nu am nimic impotriva, ca si eu am cutumele mele...
Am sapat si am evacuat vreo 16 masini de resturi vegetale, moloz si ceva pamant amestecat cu caramizi. Restul pamantului galben (90%) l-am depozitat de jur-imprejurul gropii, constient fiind ca imi va fi necesar si nu are sens sa platesc bani pe el...
A 2a zi am adus o masina de "refuz de ciur" si cu o placa vibratoare l-am compactat pe toata suprafata excavata, dupa care ne-am apucat de facut panouri si fasonat fier.
Am constructor, nu merg pe regie proprie, dar fierul a vrut sa-l fasoneze el si bine a facut: proiectul meu de rezistenta are multe calcule eronate.. lungimi de etrieri, transcrieri in extras gresite, etc... (cea mai tare chestie e ca are stampila de verificator si de la ISC si nimeni nu a gasit nici o hiba... iar eu, profanul, le vad cu ochiul liber)
Prima problema: compactand acea piatra, si pornind de la premisa ca betonul de egalizare nu e pompabil si era foarte greu sa-l torn pe lungime de 20m cu galeata... constructorul a decis sa nu mai turnam beton de egalizare sub talpi, cica piatra e suficienta. Acum raul e comis, pentru ca deja s-a lucrat la armaturile din talpi si e aproape imposibil de scos din groapa... Intrebare: sub talpi, peste "refuzul de ciur" are sens sa pun folie (de plastic, nu cine stie ce folie izolatoare...)? Ce sunt acei "purici" despre care am vazut vorbindu-se? au aplicabilitate aici, sub talpi?
Fundatia o am cu talpi continue cu latimi intre 100 si 125cm si 40cm inaltime si elevatii din beton armat cu latimi de 25/30cm.
Intre talpi imi ramane destul de putin spatiu, in care voi compacta pamant galben. Din talpi voi lasa mustati de care voi lega o plasa fi 4 cu ochiuri de 100/100 mm. Sub aceasta plasa - care va intra in structura podelei subsolului - peste pamantul compactat vreau sa pun folie de plastic. Am vazut ca se face vorbire de polistirenul extrudat... chiar are eficacitate pus sub placa?
Privitor la izolarea elevatiilor: ma gandeam la o solutie cu Sika Igasol sau General Membrane (ca si aplicator lichid initial peste beton) iar deasupra cu polistiren extrudat si membrana cu bule. Are sens sa pun intai membrana hidroizolanta (carton d'asta deshtept) si apoi sa vin cu polisitren si membrana cu bule? Nu sunt prea multe straturi? Ce e recomandat?
Peste placa de la cota 0.0 proiectantul mi-a zis sa pun carton simplu sub conturul zidurilor pentru ruperea capilaritatii. Este suficient?
Cred ca pot sa scriu pana maine cate imi vin in cap, dar promit sa tin jurnalul la zi si sa ma confrunt cu voi la toate problemele si ideile aparute. Pana atunci, incep prin a va multumi de sprijin. :)

#2
buntzi

buntzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,325
  • Înscris: 09.09.2006
Deoarece sunt cel mult la fel de specialist ca și tine, o să-ți răspund numai la ce stiu, adică faza cu "puricii"
"Puricii" sunt distanțiere pentru armătură. Din câte știu eu, orice structură din beton armat trebuie să asigure așa numita acoperire cu beton a armăturii. Puricii se plasează de jur împrejurul armăturii, între cofrag și armătură, pentru a permite betonului să înglobeze compet armătura.
În situația ta, as zice că e chiar obligatoriu ca armătura să stea pe purici și să se asigure acoperirea ei cu beton în partea inferioară că să nu existe fier expus aerului (rămas eventual între spărturile de piatră de dedesubt)
Sper ca țî-am fost de folos cât de cât.
Vreme bună și SPor la construit!

#3
cristache_80

cristache_80

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 524
  • Înscris: 25.10.2009
felicitari pt. deschiderea jurnalului.
-sa stii ca nu am inteles treaba cu betonul de egalizare nu este pompabil, :confuzzled: .betonul de egalizare este un beton normal,se foloseste un beton de clasa mai mica din ratiuni de economie.eu am platit cu rodlagero 210lei b150,si  b250 230 lei, cu pompa si transport incluse.
-nu stiu ca sa iti spun de folosirea pietrei ca si egalizare,eu nu am mai vazut asta.
-puricii sau distantierii de armatura, au rolul,la fel cum a spus si buntzi, de a asigura acoperirea de beton a armaturii, de a nu sta armatura lipita de cofrag,caramida,polistiren,etc. au costat cam 25lei/100buc
-folia de plastic are rolul de a mentine laptele de ciment in beton,daca deja au montat fierul, nu cred ca mai poti monta folie sub talpi, nici nu stiu dac ar fi ok.
-pune cat mai multe poze de la lucrare, este posibil sa fie observate greseli in executie, pe care le poti remedia din timp.
spor la treaba!

#4
zugry

zugry

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,441
  • Înscris: 27.04.2007
Azi m-am uitat mai lung la groapa mea de fundare si m-am decis: cu toate injuraturile constructorului, luni vom da armaturile afara din groapa, turnam egalizare si apoi montam talpile pe pozitie. Vreau as fie lucrata curat, pentru ca nu se stie daca imi voi mai face alta casa :P
La izolarea subsolului, pe exterior, peste ceea ce am vazut aplicat la Cristache (adica solutie bituminoasa si carton hidroizolant) sotia vrea sa lipeasca politiren extrudat inainte de a pune membrana cu bule. Intrebare: cu ce pot lipi XPSul peste cartonul hidroizolant lipit la flacara?
Pe partea de nord a casei sap pe hotar si intrucat terenul este ingust si trebuie sa castig maxim in latime, dupa decofrarea diafragmei imi vor ramane 10-15cm, imposibil de lucrat acolo. Ma gandeam sa aplic Sika Igasol cu rola si apoi sa pun membrana cu bule. Este suficient? Sau ce altceva mai pot face dat fiind ingustimea spatiului...

Intrebare pentru galateni: de unde ati luat platbanda pentru impamantare si tarusi? sau sa merg pe teava galvanizata?
Am un perimetru de aproximativ 55m (constructia e cam 20/7): cati tarusi sa bat si unde? Nu am nici o schema nici la proiectul de instalatii nici la cel de rezistenta... iar inginerul structurist mi-a dat o sugestie cel putin ciudata: sa fac un inel (INEL?!) din 2 bare fi 14 prinse intr-o talpa de fundatie si apoi sa scot 2 bare legate de acel inel pana la 1m deasupra solului  :confuzzled:
Unde se scoate platbanda din pamant? sub tablou? Priza de separatie unde gasesc si cam cat costa?

(Oare atatea intrebari am doar la inceput sau voi avea pe toata durata constructiei?  :rolleyes: )

Multumiri tuturor ce vor sa ma sprijine! Sincer, ma bazez mai mult pe experienta voastra decat pe alambicatele explicatii date de constructor / structurist...

#5
zugry

zugry

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,441
  • Înscris: 27.04.2007
update la impamantare:

- am trecut azi pe la Ciocanul si nenea de acolo mi-a facut capul mare cum ca sa nu cumpar platbanda ca ma ruinez si sa sudez PC de 14 de jur imprejurul casei si sa scot 2 bare in sus de care sa leg ??ce?? care merge in panou... tot imi tragea sa bag platbanda de la barele astea pana la limita de proprietate, la contorul Electrica ?!?!

- am sunat un var prin alianta care e electrician: cica sa nu ma complic si sa bat 3 tarusi de 1.5m la 1.5m distanta unul de altul DUPA CE TERMIN CASA, sa sudez platbanda intre ei si sa scot intr-o priza de separatie din care sa-mi duc fir in tablou. Pare cea mai ieftina si comoda varianta...

pareri PRO si CONTRA?

Attached Files


Edited by zugry, 17 June 2012 - 11:43.


#6
claz

claz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,861
  • Înscris: 10.06.2005

View Postzugry, on 17th June 2012, 12:33, said:

(...) bat 3 tarusi de 1.5m la 1.5m distanta unul de altul DUPA CE TERMIN CASA, sa sudez platbanda intre ei si sa scot intr-o priza de separatie din care sa-mi duc fir in tablou. Pare cea mai ieftina si comoda varianta...

pareri PRO si CONTRA?
Asa voi face si eu.
Dar asteapta si parerea lui anaki.

#7
cristache_80

cristache_80

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 524
  • Înscris: 25.10.2009
ai in atasament un normativ cu privire la prizaq de pamant.
la ce proiect de casa ai tu,costul unei impamantari,facuta cu 6 electrozi de 2m unite cu platbanda, e infim.
unele lucruri trebuie facute la timp si temeinic,cele provizorii au mari sanse sa ramana definitive.

Attached Files



#8
tataiepure

tataiepure

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,852
  • Înscris: 22.01.2011
Ia  citeste ce a pus cristache si actioneaza , mai tarziu o sa iti para rau daca nu faci acum priza la pamant.

#9
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009

View Postzugry, on 17th June 2012, 11:33, said:

pareri PRO si CONTRA?
Aici nu pot exista pareri pro si contra,normativele tehnice sunt clare,solutia cu priza de pamant incorporata in fundatie ca prima solutie, era promovata de mine aici pe forum de mult timp,si impreuna cu altii pe cele de specialitate ,si uite ca I7/2011 ne da dreptate,in sfarsit este armonizat cu cel european.
Daca tii la casa ta fa-o acum,investitia e minima.

View Postclaz, on 17th June 2012, 12:12, said:

Dar asteapta si parerea lui anaki.
Multumesc pt apreciere,o instalatie facuta corect in toate etapele ei trebuie sa tina o viata,cu reviziile periodice necesare.

#10
zugry

zugry

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,441
  • Înscris: 27.04.2007

View Postanaki, on 17th June 2012, 19:33, said:

Aici nu pot exista pareri pro si contra,normativele tehnice sunt clare,solutia cu priza de pamant incorporata in fundatie ca prima solutie, era promovata de mine aici pe forum de mult timp,si impreuna cu altii pe cele de specialitate ,si uite ca I7/2011 ne da dreptate,in sfarsit este armonizat cu cel european.
Daca tii la casa ta fa-o acum,investitia e minima.


Multumesc pt apreciere,o instalatie facuta corect in toate etapele ei trebuie sa tina o viata,cu reviziile periodice necesare.

deci sfatul e sa merg pe platbanda si tarusi, si nu pe sudarea unor bare "fi 14" de jur imprejurul armaturii exterioare?
cati tarusi trebuie sa am la dimensiunile mele: 20 x 7m?

#11
cristache_80

cristache_80

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 524
  • Înscris: 25.10.2009
nu conteaza ce dimensiuni ai la casa,important ar fi ph-ul solului,dat in urma studiului geotehnic(la mine in studiul geo nu era dat),poate la tine...

#12
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009

View Postcristache_80, on 17th June 2012, 22:12, said:

nu conteaza ce dimensiuni ai la casa,important ar fi ph-ul solului,dat in urma studiului geotehnic(la mine in studiul geo nu era dat),poate la tine...
Conteaza ,fiindca are legatura cu asta,,Potențialul prizei de pământ, precum și repartiția potențialului la suprafața solului în timpul trecerii curentului
prin instalația de legare la pământ, sunt parametri importanți pentru protecția contra șocurilor electrice.",si nu numai.
Pe el trebuie sa-l intereseze rezistivitatea solului,phul are legatura cu cu altceva.

Edited by anaki, 17 June 2012 - 22:28.


#13
zugry

zugry

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,441
  • Înscris: 27.04.2007

View Postanaki, on 17th June 2012, 23:27, said:

Conteaza ,fiindca are legatura cu asta,,Potențialul prizei de pământ, precum și repartiția potențialului la suprafața solului în timpul trecerii curentului
prin instalația de legare la pământ, sunt parametri importanți pentru protecția contra șocurilor electrice.",si nu numai.
Pe el trebuie sa-l intereseze rezistivitatea solului,phul are legatura cu cu altceva.

si cum imi dau seama de rezistivitatea solului? :( am pamant galben la 40cm de la suprafata...

intrebare: a mai patit cineva ca structuristul sa greseasca sectiunile? Adicatelea pe aceeasi axa, lungime 20m, am 2 tipuri de fundatii diferite... care difera atat ca format a talpilor, latime a talpilor, distribuire fier de 14 / 8, etc... iar transversal mi-a dat talpi de o latime (etrieri de 116, talpa de 125) si in planul de fundare am 100 latime...  :ciocan: :angry2:  
Acum ma bazez pe constructor sa remedieze ce s-a lucrat prin taieri si jontari... Sa-l dau in judecata pe structurist? sa-i sparg geamurile? nu mai zic ca - suparat de faptul ca nu am vrut sa construiesc cu dansul - de cate ori il sun imi zice ca am un CIUMETE de constructor care nu stie sa citeasca o plansa... :angry:

Edited by zugry, 17 June 2012 - 22:45.


#14
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009

View Postzugry, on 17th June 2012, 22:30, said:

si cum imi dau seama de rezistivitatea solului? :( am pamant galben la 40cm de la suprafata...
Lasa ca mi-am dat seama eu.
Bate 6 electrozi repartizati uniform,Daca nu pui paratrasnet,scoat o singura limba in zona tabloului.iar platbnda care inconjoara perimetrul sudata cel putin o singura data pe fiecare latura ,de fier.

View Postzugry, on 17th June 2012, 22:30, said:

un CIUMETE de constructor care nu stie sa citeasca o plansa... :angry:
Si daca are dreptate? :photo:

Edited by anaki, 17 June 2012 - 22:52.


#15
tataiepure

tataiepure

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,852
  • Înscris: 22.01.2011
Repartizati egal adica ai perimetrul fundatiei ar fi din ce inteleg 20+20+7+7=54 metri / 6 electrozi ar veni cam 9 metri
distanta intre electrozi  :coolspeak:

#16
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009
Dupa ce va fi executata,va masura priza si vom vedea ce rezultat ii da.

#17
zugry

zugry

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,441
  • Înscris: 27.04.2007

View Postanaki, on 17th June 2012, 23:54, said:

Si daca are dreptate? :photo:

are dreptate constructorul, nu structuristul... crede-ma, ca este foarte evident chiar si pentru unu' profan ca mine... inginer o sa ies dupa ce termin casa :P

#18
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009

View Postzugry, on 18th June 2012, 08:34, said:

inginer o sa ies dupa ce termin casa :P
Tot ce se poate  :).Sectiunea asta a avut un efect miraculos,din useri care nu stiau ce este cimentul,au deveniit constructori. :naughty:

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate