Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Piatra vanata
Last Updated: Feb 08 2024 19:53, Started by
medelin992
, Jun 06 2012 19:37
·
2
#1
Posted 06 June 2012 - 19:37
Va salut,
Saptamanile trecut am preparat o solutie de zeama bordeleza de concentratie 1%. Deci,intr-o galeata de plastic am amestecat 50 de parti de apa cu o parte sulfat de cupru iar in alta galeata am amestecat 50 de parti de apa cu o parte var calcic hidratat. Dupa ce le-am amestecat bine separat am adaugat solutia de sulfat de cupru peste cea de var calcic. In reteta spune ca solutia rezultata ar trebuii sa aiba culoarea cerului,albastra,insa a mea avea culoarea varului. Am asteptat 5 minute si varul s-a decantat si solutia a luat o culoare albastra. Acum va intreb ,sa folosesc solutia astfel obtinuta in urma decantarii sau sa o omogenizez si sa folosesc si varul. Treaba era mai simpla daca gaseam o hartie de turnesol,ii faceam pH-ul si rezolvam problema. Apropo,am cautat la toate farmaciile din Bucuresti asa ceva si nu am gasit nimic,aveti idee de unde pot cumpara asa ceva,fara cumparaturi pe internet. Bine,solutia am aplicat-o pe un pom,deci nu o mai am ,dar trebuie sa stropesc si via si as vrea sa stiu cum e bine,nu am gasit in nicio reteta vreo precizare cu privire la problema mea. Singura explicatie ar fi aceea ca varul este de asta toamna si este posibil sa fie expirat,nu m-am uitat. Eram presat si de bani,nu puteam sa cumpar var in termen. |
#2
Posted 06 June 2012 - 21:43
medelin992, on 6th June 2012, 20:37, said: Va salut, Saptamanile trecut am preparat o solutie de zeama bordeleza de concentratie 1%. Deci,intr-o galeata de plastic am amestecat 50 de parti de apa cu o parte sulfat de cupru iar in alta galeata am amestecat 50 de parti de apa cu o parte var calcic hidratat. Dupa ce le-am amestecat bine separat am adaugat solutia de sulfat de cupru peste cea de var calcic. In reteta spune ca solutia rezultata ar trebuii sa aiba culoarea cerului,albastra,insa a mea avea culoarea varului. Am asteptat 5 minute si varul s-a decantat si solutia a luat o culoare albastra. Acum va intreb ,sa folosesc solutia astfel obtinuta in urma decantarii sau sa o omogenizez si sa folosesc si varul. Treaba era mai simpla daca gaseam o hartie de turnesol,ii faceam pH-ul si rezolvam problema. Apropo,am cautat la toate farmaciile din Bucuresti asa ceva si nu am gasit nimic,aveti idee de unde pot cumpara asa ceva,fara cumparaturi pe internet. Bine,solutia am aplicat-o pe un pom,deci nu o mai am ,dar trebuie sa stropesc si via si as vrea sa stiu cum e bine,nu am gasit in nicio reteta vreo precizare cu privire la problema mea. Singura explicatie ar fi aceea ca varul este de asta toamna si este posibil sa fie expirat,nu m-am uitat. Eram presat si de bani,nu puteam sa cumpar var in termen. |
#3
Posted 06 June 2012 - 22:53
Stiu ca varul neutralizeaza solutia de sulfat de cupru,de aceea si intreb daca sa-l las sa se decanteze sau sa-l folosesc asa.
Aracetul are caracter acid,nu ma risc sa-l aplic fara un pH test,asa sunt eu mai conservator. Am observat ca aceasta reteta ar fi cea mai indicata din ce am citit pe internet si din parerile celor ce au folosit-o. De regulă se folose?te în concentra?ii de 0.75-1% sau 2%. Pentru a prepara 100 l de zeama bordeleză cu o concentra?ie de 1% se folose?te: 1kg de piatră vânătă (sulfat de cupru) care se dizolvă în 50 de litri de apă (de preferin?ă cu o zi înainte) 1 kg de var stins la 50 l de apă se adaugă încet solu?ia de piatră vânătă la solu?ia de var Sfaturi utile solu?ia de 2% se prepară la fel, doar că se folose?te 2 kg de sulfat de cupru ?i 2 kg de var zeama bordeleză trebuie să fie neutră sau slab alcalina, dacă nu este a?a, se mai adaugă var. În niciun caz nu trebuie să fie acidă. este eficientă doar contra ciupercilor, împotriva dăunătorilor se folose?te insecticid sau acaricid nu se folosesc vase de metal la preparare! întotdeauna adăugăm solu?ia de sulfat de cupru la laptele de var ?i nu invers se folose?te în ziua preparării, cel mult în ziua următoare Sper ca data viitoare sa fac si niste poze sa va dati seama la ce ma refer. Edited by medelin992, 06 June 2012 - 22:55. |
#4
Posted 06 June 2012 - 23:14
E bine sa verifici ph-ul solutiei, cel putin la inceput pana iti "faci" mana!
Poate te ajuta urmatoarele: "Verificarea calitatii (reactiei) zemei bordeleze se face cu hartia de fenolftaleina care, introdusa in zeama bine preparata, se coloreaza in roz, sau cu hartie de turnesol care introdusa in solutie se albastreste. Daca zeama bordeleza nu e neutra se poate adauga var stins sau piatra vanata, controland in permanenta reactia solutiei. In final, zeama bordeleza bine preparata trebuie sa aiba culoarea albastra a cerului senin de vara. Pentru ca zeama bordeleza sa adere mai bine pe organele tratate (frunze, lastari) se adauga melasa, lapte dulce, albus de ou bine batut, dar cu rezultate mai bune se folosesc substantele Detersen 0,2%, Aracet 0,15 - 0,2%. In functie de suprafata viei se prepara cantitatea de solutie necesara, socotind ca la primele stropiri se folosesc aproximativ 600 l/ha, iar la ultimele 1200 - 1600 litri si chiar mai mult, dupa cat de dezvoltata este vegetatia." http://aparaturadela...olftaleina.html Numai bine! Edited by danutz_2009, 06 June 2012 - 23:20. |
#5
Posted 08 June 2012 - 16:05
Pe langa remediul de mai sus (albus de ou) eu am vazut la tara ca se poate adauga si o lingura sau doua de zahar. Are acelasi efect si anume fixeaza solutia pe planta stropita.
|
#6
Posted 17 June 2012 - 21:33
Eu prepar zeama bordeleza in felul urmator, la tomate:
1. piatra vanata (pungi de 1 kg, culoare albastra) 2. aracet (borcan de 1 kg, din plastic) 3. var stins, se gaseste la BIG, la pungi de plastic, a cate 5 kg punga. Mod de preparare: Intr-un vas de 15-20 kg, se pune: - 2 linguri si jumatate de piatra vanata, - 2 linguri de var -2-3 linguri de aracet -15 kg de apa, Piatra vanata se pune intr-un saculet din panza rara, care se cufunda in apa (sau apa calda), pentru dizolvare. Laptele de var se strecoara si se dilueaza cu apă. Apoi ambele solutii se amesteca intr-un vas cu toata apa. Apoi se lasa sa se limpeseasca cel putin o jumatate de ora. Se toarna in vasul pentru pompat ( vermorel). Se uda toata planta si fructul. Dupa fiecare ploaie, se stropeste pentru a indeparta mana. Se recomanda a se stropi saptamanal. Solutia se foloseste dupa o jumatate de ora, nu trebuie pastrata prea mult timp, cel mult de la o zi la alta. Alt mod de calcul: - 50 grame piatra vanata= 2 linguri - 40 grame var stins la punga =aproape 2 linguri - 10 litri apa - 50 grame aracet=2 linguri. Alt calcul: - 15 l apa; - 15 grame piatra vanata; - 12 grame var stins. - O lingura=25 grame Aracetul are rol de fixare pe planta. |
#7
Posted 30 June 2012 - 21:09
eu am cumparat astazi doua plicuri de zeama bordoleza.fiecare la 10 l apa.problema e ca scrie pe ea ca se recolteaza doar dupa 21 de zile de la stropire.deci n-o pot folosi la castraveti si la rosii doar timpuriu.
|
#8
Posted 01 July 2012 - 11:36
ciudin, on 17th June 2012, 22:33, said: Eu prepar zeama bordeleza in felul urmator, la tomate: 1. piatra vanata (pungi de 1 kg, culoare albastra) 2. aracet (borcan de 1 kg, din plastic) 3. var stins, se gaseste la BIG, la pungi de plastic, a cate 5 kg punga. Mod de preparare: Intr-un vas de 15-20 kg, se pune: - 2 linguri si jumatate de piatra vanata, - 2 linguri de var -2-3 linguri de aracet -15 kg de apa, Piatra vanata se pune intr-un saculet din panza rara, care se cufunda in apa (sau apa calda), pentru dizolvare. Laptele de var se strecoara si se dilueaza cu apă. Apoi ambele solutii se amesteca intr-un vas cu toata apa. Apoi se lasa sa se limpeseasca cel putin o jumatate de ora. Se toarna in vasul pentru pompat ( vermorel). Se uda toata planta si fructul. Dupa fiecare ploaie, se stropeste pentru a indeparta mana. Se recomanda a se stropi saptamanal. Solutia se foloseste dupa o jumatate de ora, nu trebuie pastrata prea mult timp, cel mult de la o zi la alta. Alt mod de calcul: - 50 grame piatra vanata= 2 linguri - 40 grame var stins la punga =aproape 2 linguri - 10 litri apa - 50 grame aracet=2 linguri. Alt calcul: - 15 l apa; - 15 grame piatra vanata; - 12 grame var stins. - O lingura=25 grame Aracetul are rol de fixare pe planta. |
#9
Posted 26 January 2013 - 10:32
Verbul "a îndepărta", nu este echivalent cu "a distruge", verb la care eu bănuiesc că te-ai gândit.
|
#10
Posted 17 March 2013 - 16:30
Dresc sa ma lamuriti si pe mine,azi am stropit de primavara pomii ( meri, par, pruni si un piersic) utilizand o solutie laptoasa oferita la un bidon de plastic pe care scria cu markerul- Confidor si suflat de cupru neutralizat, ambele cumparate de la o farmacie de plante. Am citit pe net cum ca nu s-ar amesteca Confidorul cu zeama bordeleza. Praful acela albastru de CuSO4in solutie nu e asemanator cu zeama bordelezá? Domnul de la farmacie mi-a spus ca sa le amestec. Pana la urma am facut bine?
Va multumesc. Edited by perseu77, 17 March 2013 - 16:41. |
|
#11
Posted 18 March 2013 - 10:23
AM si eu o intrebare, aveti cumva idee pe unde gasesc, in zona de sud a bucurestiului, sulfat de cupru? Am tot cautat la magazinele agricole de pe iesirea spre Giurgiu insa am gasit numai pliculete pt 10 litri pentru zeama bordeleza samd... Se mai gaseste pe undeva sulfat de cupru la kg?Cam cat mai costa ? (intreb pt ca pe net am mai gasit anunturi si nu stiu daca oamenii profita de faptul ca nu prea mai e pe toate drumurile sau acesta e pretul curent, 25-30 ron)
|
#12
Posted 18 March 2013 - 11:20
Sulfatul de cupru (piatra vanata) s-a scos din utilizare ca fungicid, se pot utiliza în acest scop produsele de protectia plantelor care contin cupru sub diferite forme.
S-ar putea gasi sulfat de cupru la magazinele de produse chimice. |
#13
Posted 19 March 2013 - 12:19
Merci de raspuns, stiam ca s-a scos CuSO4 din "agricultura", de aia am si intrebat. e mai greu de gasit si parca preturile au sarit, cel putin asa am vazut prin anunturile pe care le-am gasit.
Daca stie cineva un magazin de produse chimice prin Bucuresti l-as ruga sa ne spuna si noua.. |
#14
Posted 24 May 2013 - 20:00
am si eu intrebare legata de piatra vanata, este toxica pentru animale, adica ma refer in special la pasari?
|
#15
Posted 24 May 2013 - 20:32
parintele, on 19 martie 2013 - 12:19, said:
Daca stie cineva un magazin de produse chimice prin Bucuresti l-as ruga sa ne spuna si noua.. Fitofamacii: In Obor in vechea hala la etaj si tot in aceeasi hala dar afara pe partea nordica spre noua piata Obor,pe langa magazinul apicol. La Piata Rosetti si undeva pe la Piata Chibrit. |
|
#16
Posted 24 May 2013 - 21:16
#17
Posted 23 January 2014 - 18:03
ionathan, on 18 martie 2013 - 11:20, said:
Sulfatul de cupru (piatra vanata) s-a scos din utilizare ca fungicid, se pot utiliza în acest scop produsele de protectia plantelor care contin cupru sub diferite forme. În legislația europeană substanța activă sulfat de cupru este aprobată ca utilizare numai sub formă de sulfat de cupru tribazic. În România sunt omologate spre utilizare zeama bordeleză tip MIF și bouillie bordelaise WDG care au ca substanță activă cuprul metalic sub formă de sulfat de cupru neutralizat. Alte detalii aici (guest și la utilizator și la parolă). |
#18
Posted 08 February 2024 - 12:22
Buna ziua! As vrea sa-mi spuneți daca sulfatul de cupru se poate prepara cu var pentru construcții, cel care-l gasim la sac, pentru a face piatra vanata? Mulțumesc anticipat!
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users