Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare
 Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android

Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.
 Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri

Sfat / recomandare construire aco...
 Cablu analog vs digital

Ce valoare stabiliti la RSSI la u...

Sony FH 10W reparatie

Monitor cu consum URIAS
 

Digi.Net prin Ethernet over Coax (EoC)

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
4841 replies to this topic

#1
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006
Cred ca ar fi timpul sa facem un topic despre noua infrastructua a RDS-ului cu privire la accesul la internet. Din ce am vazut implementarea este inca in faza initiala, deci cu timpul probabil o sa fie din ce in ce mai multi cei care or sa aiba internet prin EoC. Rog posesorii sa impartaseasca aici din experienta lor si sa dea detalii cu privire la modem (echipamente), viteze obtinute si eventaul aboanamente. Pentru cei care nu stiu ce este acest EoC trebuie spus ca reteaua este incat GPON (Gigabit Passive Optical Network), doar ca spre deosebire de Fiberlink ultimul segment (last mile), adica conexiunea intre ONT si utlizator nu mai este realizata cu ajutorul Ethernet-ului peste cablu UTP, ci este prin acest EoC,deci peste cablu coaxial.

PS: Eu sunt foarte internesat mai mult de partea tehnica, adica ce protocol este folosit pentru transferul datelor, in ce spectru de frevente sunt transmise datele (in partea de sus adica pe la 1 Ghz sau in partea de jos sub 50 de Mhz), ce modem este folosit si care este viteza maxima teoretica/reala care se atinge. Niste poze cu echipamentele nu ar strica, atat cu modemul de la utilizatorul final cat si cu cel aflat in cutia RDS-ului (Master-ul), eventual si numele lor (modelul) ...

#2
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Vai de mine, topicul meu favorit ! Ai pus gaz pe foc. Manuale intregi pot scrie pe tema asta. Si toate cu nervi.

In primul rand, esti obligat sa iei si abonament tv, abuziv as zice. Apoi vitezele sint ca dracu. Viteza ca viteza, pentru ca nu am de gand sa descarc bluray-uri sau alte dracii, pe mine ma omoara ping-ul. Intre 55 si chiar peste 100, paginile se incarca cu glitch-uri, apoi eu joc destul de mult jocuri online si se simte.

Vitezele intre 6-12 mbit/sec down si cam pe jumatate extern, intre 3 si 5 mbit/sec. Asta metropolitan si extern. Maxim obtinut (din greseala, cand probabil nimeni nu utiliza reteaua) 14 mbit/sec down.

Am chemat echipa de tehnicieni, am si nr. de inregistrare, pot scana pentru cine nu crede, e 2040017.

- download 8.64 mbit/sec
- upload 3.55 mbit/sec
- ping 65 ms

Abonamentul meu e fiberlink 2. Deci in loc de 100, capat cam 8, in loc de 39 lei pe luna, platesc 64 (ma rog, nu chiar in cazul meu, pentru ca oricum exista un abonament tv cand m-am mutat aici, dar cine vrea fresh, i se baga pe gat un abonament tv)

Am atasat manualul modem-ului AccEOC-20 la acest post.

Totodata, 2 poze cu minunatia de cutie de pe casa scarii si o schema (cum m-am priceput eu si cum am dedus eu ca e) cu reteaua.

Attached Files


Edited by Ion_de_la_Raion, 26 May 2012 - 13:03.


#3
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006
@Ion_de_la_Raion Pai mai devreme sau mai tarziu trebuia sa apara un astfel de topic. Nu cred ca solutia in sine e slaba, cred ca la tine e o problema de natura tehnica de merge atat de prost. Ar fi bine sa dai detalii cu privire la ce am scirs mai sus (modem ...).

PS: Acum ti-am creat si tie un mic loc de joaca sa zic asa :lol:, poti sa iti spui oful pe topicul asta. Am creat topicul in speranta ca va ajuta pe cineva care nu e hotarat daca sa se aboneze sau nu la interntul RDS-ului oferit prin EoC sa isi faca o idee despre cum sta treaba.

Edited by adrian001, 26 May 2012 - 13:01.


#4
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Uite mai sus.

#5
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006
Si ai idee cati sunteti conectati la aceeasi sursa ? Pentru ca un avantaj (economic)/dezavantaj(performanta) al EoC-ului este ca pleaca un singur cablu pentru toti abonatii si apoi se imparte prin splitere la fiercare, pe cand la Fiberlink-ul cu cablu UPT pentru fiecare utilizator pleaca un cablu UTP dedicat dintr-un switch aflat langa ONT.

#6
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,749
  • Înscris: 14.10.2008
Topicul trebuia sa se numeasca: RDS este in zodia Racului si da innapoi; a retrogradat de la G.PON la E.OC.

Sunt de acord cu aceasta schema tehnica numai in zonele rurale unde sunt cei mai putini interesati de net si unde Fiberlink Popular de 20 mbps este abonamentul oferit pentru categoria sociala cu cele mai mici venituri. Dar nu sunt de acord cu ea la casele din orase, pe o raza de pana la 5 km de blocuri, acolo trebuie GPON, la care trebuie apreciat gestul RDS de a da unui singur abonat rezidential persoana fizica o scula care deserveste o scara de bloc intreaga: ONT-ul, care in cazul EOC-ului este comun mai multor case la fel cum este comun colocatarilor de pe scara de bloc.  :P

#7
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
Ion, ai acces la cutia aia sau ai facut pozele cand era cineva de la RDS acolo?



Oricum, EoC asta e naspa. Pe langa faptul ca serviciile nu vor avea aceeasi calitate ca si pe fibra optica, mai exista si echipamente active pe retea, la stalpi sau in cladiri (dupa caz), consumatoare de curent. Nu pun la socoteala echipamentul de la client din casa, ci cele care tin de retea, pana sa vina la locatia clientului. Vad si aici, la mine, fiecare cutie de aia metalica e legata la reteaua electrica. Pe langa atata cablarie si consum inutil, s-au mai tras fire separate pentru TV, nu inteleg de ce.

La final, daca punem in balanta lucrurile, iese o mare varza inutila. Mult mai frumos era o singura fibra optica, fara componente active pe strazi, fibra frumos bagata pana la client in casa si nu mai erau nici probleme in cazul furtunilor cu descarcari electrice. Dar, deh, e RDS.

#8
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006
Pai oricum numai la casa era (si inca este) conceptul de FTTH, adica fibra pana in casa omului ... la bloc era FTTB, deci in cutia aia metalica de pe casa scarii trebuie obligatoriu energie electrica pentru ONT si switch, avantajul fiind ca la clinet nu mai trebuie nici un echipament. Nu stiu ce sa zic, ma uit pe manualul pus mai sus si vad ca viteza suportata este de peste 100 Mbps, bine viteza care evident se va imparti echitabil la toti utilizatorii activi.

#9
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Postadrian001, on 26th May 2012, 14:09, said:

Si ai idee cati sunteti conectati la aceeasi sursa ? Pentru ca un avantaj (economic)/dezavantaj(performanta) al EoC-ului este ca pleaca un singur cablu pentru toti abonatii si apoi se imparte prin splitere la fiercare, pe cand la Fiberlink-ul cu cablu UPT pentru fiecare utilizator pleaca un cablu UTP dedicat dintr-un switch aflat langa ONT.

12 apartamente. Cealalta scara sper ca are cutia ei. Sintem 12 pe scara.

View Postcopil_Cuminte19, on 26th May 2012, 14:29, said:

Ion, ai acces la cutia aia sau ai facut pozele cand era cineva de la RDS acolo?

Nu, au uitat-o vraieste cand au venit sa ma cableze. Acum au inchis-o.

#10
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006
E destul de nasoala treaba cu acest EoC. M-am uitat in standarul ITU si pe langa faptul ca toti partajati acelasi cablu coaxial conexiunea e si half duplex. Ca si frecventa, datele se transmit in partea de jos a spectrului CATV sub 50 de Mhz. Dupa parerea mea a conecta 12 utilizatori pe acelasi cablu mi se pare foarte mult. Oricum sigur nu se poate oferi 100 de Mbps in conditiile in care sunt mai multi utilizatori conectati pe acelasi cablu. Teoretic sunt acoperiti, viteza de pana la 100 de Mbps e posibila cu un singur utlizator activ care transmite date intr-un sens. Din pacate nu ai cum sa te iei de ei din punct de vedere legal ...

Ai incercat sa faci un test dimineata pe la ora 3-4 ?

#11
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Da. 12 mbit/sec. Nu urca mai mult. Eu zic ca am dreptate si din punct de vedere legal. A spune ca dai pana la 100 si de fapt tu dai pana la 12-14 e incorect. E minciuna. NU POT DA pana la 100. E imposibil la cum e facuta reteaua. Si e discriminare. Au putut sa faca o retea cum trebuie si au facut o mare porcarie. Si-au zis lasa ca astia sint prosti si nu-si dau seama. Asta mai e si batjocura. Mi se pare o tampenie formularea asta cu "pana la", iar apoi unii sustin ca "dom'le e pana la". Am mai spus si repet. Trebuie sa poti si da teoretic. Cei de pe switch sint limitati software la 100. Ei pot si mai multi, dar sint gatuiti la 100. De aici pana la. Dar eu sint gatuit hardware la 12-14 maxim. Asta nu mai e pana la 100. S-a intrebat cineva de ce nu da nici o firma pana la 1 Tbit ? De asta. Pentru ca nu pot da. Dar fireste ca hartia ar suporta. Poti spune ca dai 1 Tbit si dai 1 Kbit si esti acoperit, nu ?

Cum ar veni Ilie si Vasile sa-si ia doua Logan-uri, care Dacia spune ca prind viteza maxima 190 km/h, iar Ilie prinde 185 si Vasile 20 ? Nu ar spune Vasile ca masina lui are o mare problema ?

Aici si legea e aiurea, pentru ca nu-i obliga sa garanteze macar 80% din cat promit. Sa vad cum ar scoate camasa. Dar telecomunicatiile sint o chestie dinamica, cu partajare de resurse dinamice. Dar chestia asta tinea acum cativa ani, intre timp lucrurile au evoluat. Acum nu mai e asa greu sa dai zeci de mbit la oricine. Tehnologia a evoluat.

Edited by Ion_de_la_Raion, 26 May 2012 - 15:13.


#12
12trei

12trei

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,328
  • Înscris: 22.07.2011
Nu era mai ieftin sa treaca la Docsis 3, asa cum are UPC-ul?

#13
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Asta ce inseamna ? Dar puteau pune switch, costa mai putin decat cele 12 modemuri client, plus unul master.

#14
cosmin_m70

cosmin_m70

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 175
  • Înscris: 11.05.2012

View Post12trei, on 26th May 2012, 16:35, said:

Nu era mai ieftin sa treaca la Docsis 3, asa cum are UPC-ul?
Era foarte bine (eu am UPC) dar RDS-ul are "mandria lui"! Nu spun mai multe,nu vreau sa transformam topicul intr-unul EOC vs DOCSIS! Fiecare cu tehnologia lui.
Ideea este ca,UPC are prin DOCSIS 3,la un abonament de 60 Mb/sec,un "real" pe Speedtest de 58 Mb/sec download! RDS are mult mai putin prin EOC in conditii de abonament ce este "de pana la... 100 Mb/sec" iar vitezele sunt demne de ADSL-ul Romtelecomului! Aici este partea "dureroasa"!
Dar se va remedia cu timpul.

Edited by cosmin_m70, 26 May 2012 - 15:43.


#15
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Cum ?

#16
adrian001

adrian001

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,269
  • Înscris: 02.11.2006
DOCSIS este tot un serviciu de furnizare a internetului peste cablu coaxial, numai ca e mai performant. Singurul motiv pentru care RDS-ul ar fi ales acest EoC este pur financiar, probabil ca a luat echipamentele mai mult pe degeaba si de aia au si montat porcaria asa in loc de clasicul Ethernet pese UTP.

#17
cosmin_m70

cosmin_m70

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 175
  • Înscris: 11.05.2012
Printr-un modem "master" mai performant sau... cam aiurea metoda asta, 2-3 modemuri master si mai putini abonati la care sa fie impartit semnalul prin splitere.
Exemplu: in loc de un singur modem master si 12 abonati care "sug" din aceeasi sursa,mai bine 3 modemuri master si cate 4 abonati/modem! Bine... este un exemplu care nu va avea acoperire practica dar ar putea (teoretic) rezolva problema vitezei per abonat.

Edited by cosmin_m70, 26 May 2012 - 15:50.


#18
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Asa e, dar de ce ar face rds asa ceva ? Asta am intrebat eu de fapt.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate