Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Daca nu ar conta salariul, ce mes...

Racordare la apa termosemineu

Mi-am luat 4x4 si vreau sa-l testez

Recomandare laptop cu luminozitat...
 Cautarea pe google android nu merge

Caut serviciu serios de captura v...

Frauda magazin online

AC Woods Venezia Smart - nu races...
 podea ciment denivelata

Îndepartare bule folie reflectoriz...

Revista imobiliara cu poze... cir...

Recomandare soundbar pentru laptop
 Veți renunța in 2025 la...

Coaxial pentru cablare casa

"Gipane" cu girofar care ...

Mai e cineva pe forum, in afara d...
 

Bucătăria dacilor versus Bucătăria românilor de azi

- - - - -
  • Please log in to reply
144 replies to this topic

#19
ingtourwater

ingtourwater

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.04.2012

 marcuzzzo, on 26th April 2012, 19:54, said:

De la compilatori romani ne-au ramas indicatiile ca dacii ar fi fost lactofagi ca si taranii de astazi
si care ar fi relatia dintre daci si taranii de astazi?
poate imi explici de ce mocanii (ciobanii) produc o branza (i se spune de burduf) care se aseamana enorm cu cea italiana, precum cea pecorino romano.
poate imi explici care ar fi relatia dintre mocani si tarani?!
si pe urma imi explici relatia dintre tarani, mocani si daci.

Edited by ingtourwater, 26 April 2012 - 19:34.


#20
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011

 loock, on 26th April 2012, 14:49, said:

Pai si acolo cine le-a dus ? :P

Voi n-ati auzit ca au gasit ADN carpato-danubiano-pontic raspandit din antichitate in toate colturile pamantului ?

Cica de la celti pana la populatia bastinasa a Japoniei (Ainu)- masacrata de jnapanezi si ramasa azi doar ramasite in Hokkaido, sunt daco-geti plimbareti la origine... :lol:
e culmea cu cîtă seninătate debitați enormități. Ce ADN carpato-danubian în America? Ce daco-geți prin Japonia? Ce visați noaptea scrieți ziua aici? Nu e nici un dac prin Japonia sau America.

 paradigmatic, on 26th April 2012, 15:03, said:

Deci nu mâncau roșii, mămăligă și cartofi.
Chestii basic la țăranul de azi.

Dacii aveau oale din metal ?
Foloseau uleiul? sau doar untură?
Cum te-a trecut pe tine clasa? Nu ai auzit de epoca de piatră, epoca de bronz, epoca de fier? Epoca de fier a început cu vreo 1.500 de ani
Măliga se făcea din mei sfărîmat sau rîșnit.Am discutat de am obosit dar mereu vin oameni care cred că măliga (mămăliga) a apărut odată cu porumbul.
Obiectele tracice de metal desc in Bulg sint printre cele mai vechi din lume; parte din ele.
Cuptoarele dacice de topit fier au fost cele mai mari din antichitate.
Uleiul se mai face și din semințe de in.
Din lapte se face nu numai brinza dar si unt.
Vasul pe care scrie DECEBALUS si alaturi PERSCORILO a fost un vas de facut brinză.Nu și-a dat nimeni seama pînă acum.Eu mi-am dat seama. Am văzut la TV un vas de făcut brînză modern, din aramă.Are găuri de scurgere exact sub buză,cite două pe fiecatre latură. exact ca vasul dacic de la Grădiștea Muncelului, vas descoperit pe locul pe care a fost un castru roman.Pe vas e scris în latină, nu în dacă.

#21
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010
Mancau probabil peste, scoici si raci in cantitati inimaginabile pentru noi astia de azi care avem ape atat de poluate ca mai bine nu bagi nici mana-n ele, darmite sa mananci ce creste-n ele, si care daca aruncam navodul sau montam o varsha ne salta patrula cat ai clipi din ochi. Iar pe vremuri era tara plina de balti, usor de facut stavilare din lut/nuiele si de golit la momentul oportun...
Idem, se consumau probabil grasimi in cantitati oripilante pentru moderni - energizantul ideal, si de consumat si de conservat, la sare/fum/combinatie, lactate de toate felurile, cat cuprinde, piftie - fiindca probabil nu se arunca nimic din produsele animale, absolut totul se utiliza daca era utilizabil - iar iarna cand fierbi un ciolan cu soric sigur descoperi piftia.... doar cu terci si loboda nu razbate nimeni nicaieri decat in revistele de vegetarieni
Si totul fara E-uri. Pe scurt: in loc sa le plangeti de mila stramoshilor, plangeti-va singuri de mila.

#22
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 florrea2, on 26th April 2012, 21:45, said:

Nu ai auzit de epoca de piatră, epoca de bronz, epoca de fier? Epoca de fier a început cu vreo 1.500 de ani
Eu am auzit si de epoca facebook.
Nu-mi spune ca metalul era o chestie usor de detinut pe vremea dacilor.
Nu prea exista sidex galati in acele vremuri si nici resita nu era ce este azi.
Chestiile din metal trebuie sa fi fost oarecum greu de obtinut, scumpe si destul de rare in gospodaria dacului obisnuit.
Spune-mi te rog.
Cate tigai si ceaune metalice au fost descoperite din vremea dacilor ? :naughty:
Erau greu de obtinut si pe vremea lui Stefan ce Mare 1400 de ani mai tz...asa ca...

Nu e ca si cum orice taran dac avea o soba cu plita din fonta, 3 ceaune si o tigaie.
Nobilii, instaritii, or fi avand.
Marea majoritate nu.
Sau daca aveau ar fi fost extrem de pretioase.

Uneltele de gatit din metal fiind mai rarute decat astazi, mai exclusiviste, deduc de aici ca si obiceiurile culinare si ma refer la gatit, ar fi fost diferite.
Poate ca obisnuiau sa gateasca mai mult la cuptor in recipiente din ceramica.

O alta chestiune ar fi recipientele pt depozitat alimente.
OK.
Inteleg ca erau vase din ceramica de dimensiuni mai mari.
Dar in egala masura ar fi trebuit sa existe si un fel de butoaie.
Din ce stiu butoaiele se leaga cu inele metalice.
Metalul fiind exclusivist, scump, aveau butoaie din lemn ?

Edited by paradigmatic, 26 April 2012 - 22:14.


#23
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

 paradigmatic, on 26th April 2012, 23:06, said:

Eu am auzit si de epoca facebook.
Nu-mi spune ca metalul era o chestie usor de detinut pe vremea dacilor.
Nu prea exista sidex galati in acele vremuri si nici resita nu era ce este azi.
Chestiile din metal trebuie sa fi fost oarecum greu de obtinut, scumpe si destul de rare in gospodaria dacului obisnuit.
Spune-mi te rog.
Cate tigai si ceaune metalice au fost descoperite din vremea dacilor ? :naughty:
Erau greu de obtinut si pe vremea lui Stefan ce Mare 1400 de ani mai tz...asa ca...

Nu e ca si cum orice taran dac avea o soba cu plita din fonta, 3 ceaune si o tigaie.
Nobilii, instaritii, or fi avand.
Marea majoritate nu.
Sau daca aveau ar fi fost extrem de pretioase.

Uneltele de gatit din metal fiind mai rarute decat astazi, mai exclusiviste, deduc de aici ca si obiceiurile culinare si ma refer la gatit, ar fi fost diferite.
Poate ca obisnuiau sa gateasca mai mult la cuptor in recipiente din ceramica.

O alta chestiune ar fi recipientele pt depozitat alimente.
OK.
Inteleg ca erau vase din ceramica de dimensiuni mai mari.
Dar in egala masura ar fi trebuit sa existe si un fel de butoaie.
Din ce stiu butoaiele se leaga cu inele metalice.
Metalul fiind exclusivist, scump, aveau butoaie din lemn ?
:lol: ts ts ts cata logica avetzi jos chipiul... tot atata logica cata au si latinofanii care sustin printre altele ca nici kosonii nici bratarile braconate la Sarmizegetusa si nici un alt obiect din aur gasit in Romania nu pot fi dacice fiindca.... romanii au furat tot si-atunci de unde sa mai fie aur?
metalul era intr-adevar la mare pret, fierul mai ales. intr-atat incat nu se arunca nimic, totul se topea si se refolosea - de aia existau fierari in toate asezarile [azi, nu mai sunt, cauta tu un atelier la tzara sa-ti topeasca si sa-ti forjeze coasa/potcoave/cutite etc]. si de-aia obiecte de fier nu se gasesc... in abundenta de supermarket pe care ti-o imaginezi, cam din nici o epoca. si in mod cert romanii au confiscat [ca sa nu zic "furat" a doua oara] absolut tot ce avea luciu metalic. am mai zis-o, posesia de obecte de fier era interzisa prin lege in imperiu ->> de unde si expresia "sapa de lemn"
pt pastrat? in pod la curent de aer [asa se face prosciutto si azi apropo], in groapa captusita cu lut ars hidroizolant pt alimente uscate, sau pt cele perisabile, in groapa cu gheata si capac termoizolant adica de scandura si lut+iarba - tehnologii simple folosite poate si azi [bunicii mei mi-au povestit metodele astea]

PS si pen'ca o imagine face cat o mie de vorbe, poftim
Attached File  water_cistern.jpg   45.62K   113 downloads
E clar ca recipientul ala e incins cu inele din metal, nu crezi?

Edited by leogoto, 26 April 2012 - 22:49.


#24
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 paradigmatic, on 26th April 2012, 13:22, said:

Ce mâncau dacii ?
Exista ulei de floarea soarelui pe vremea dacilor ?
Mâncau dacii spre exemplu ouă prăjite ?
Floarea soarelui e adusa din America, asa ca daca prajeau oua nu foloseau uleiul de floarea soarelui.
Ar fi putut folosi uleiul de nuc. Strabunicii mei, in urma cu 100 de ani isi faceau singuri ulei de nuc pentru gatit, aveau un teasc manual pentru asa ceva (mai kic decat cel pentru struguri, bineinteles).


 paradigmatic, on 26th April 2012, 13:41, said:

Mâncau răcitură ?
Făceau cozonac?
Cașcaval pane?
Racitura - poate, de ce nu.

Pentru cozonac iti trebuie zahar si nu aveau asa ceva, dar puteau indulci anumite copturi cu miere sau cu sirop obtinut din fierberea sfeclei. In Ardeal se folosea pana aproape in zilele noastre un asemenea sirop pt dulciuri facute in casa.

Cascaval pane? poate puneau bucati de cascaval intr-o tepuse de lemn si il frigeau la foc. Dar pane... parca ma indoiesc.


 lucifer76, on 26th April 2012, 14:10, said:

Cozonac imposibil. Nu exista drojdie, sau zahar.
De unde ai tras concluzia ca nu exista drojdie pe vremea dacilor?


 loock, on 26th April 2012, 14:38, said:

Mancau ca orice Ion la camp, branza cu rosii, ceapa si pita din faina integrala, miere, fructe si vin.
Rosii nu - au fost aduse mai tarziu, din America.
Nu trebuie sa te gandesti doar la tarani, aveau si dacii clasa lor nobiliara, care manca altceva decat oamenii de rand.


 paradigmatic, on 26th April 2012, 15:03, said:

Deci nu mâncau roșii, mămăligă și cartofi.
Mamaliga mancau. Dar facuta din mei, nu din porumb.


 loock, on 26th April 2012, 15:37, said:

Ulei putin probabil, pt. ca masline nu erau, porumb nu, floarea soarelui nu pt. ca este tot din America, palmieri nu :) - era si un frig napraznic atunci...
Cu siguranta aveau relatii cu grecii, pentru cei bogati negustorii puteau aduce ulei de masline. Care nu prea e bun la prajit dar e excelent in salate.
Si, cum spuneam mai sus, puteau sa-si faca ulei din nuci.


 paradigmatic, on 26th April 2012, 16:19, said:

Știm că nu mâncau

cartofi
mămăligă
fasole
rosii
Nu mancau mamaliga din porumb, ci din mei, cum spuneam.
N-aveau fasole dar aveau mazare. Chiar cuvantul "mazare" e presupus a fi dacic.


 kyrre, on 26th April 2012, 18:32, said:

Nu uitati de vin. Si poate si niste tuica de Pitesti.
Tuica - nu cred. N-aveau tehnologia necesara. Nu se prea beau bauturi distilate la vremea aia.

#25
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 leogoto, on 26th April 2012, 22:16, said:

Mancau probabil peste, scoici si raci in cantitati inimaginabile pentru noi astia de azi
Cand aveau, nu peste tot sunt ape curgatoare in apropiere.

 ego_zenovius, on 27th April 2012, 06:24, said:

De unde ai tras concluzia ca nu exista drojdie pe vremea dacilor?
Drojdia folosita in prezet e bazata pe Saccharomyces cerevisae și Saccharomyces uvarum. Ma indoiesc ca dacii cand amestecau mei si vin dulce, scoteau o drojdie viabila. Pai ca sa faci un cozonac mai de doamne ajuta, trebuie ingrediente de calitate. Altfel, iese un pietroi.


 ego_zenovius, on 27th April 2012, 06:24, said:

Tuica - nu cred. N-aveau tehnologia necesara. Nu se prea beau bauturi distilate la vremea aia.
Abia in 770 chimistul arab Geber inventeaza alambicul. Bine, nu era folosit la tuica, ci pentru distilarea partumurilor.

#26
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011

 ingtourwater, on 26th April 2012, 19:34, said:

si care ar fi relatia dintre daci si taranii de astazi?
poate imi explici de ce mocanii (ciobanii) produc o branza (i se spune de burduf) care se aseamana enorm cu cea italiana, precum cea pecorino romano.
poate imi explici care ar fi relatia dintre mocani si tarani?!
si pe urma imi explici relatia dintre tarani, mocani si daci.
Care săî fie?  Ei și noi romînii sîntem urmașii tracilor, nu numai ai dacilor din Banat.
Vrei să spui că brînza de burduf a fost adusă de italici?Adică specialiștii în creșterea animalelor, tracii, au luat lecții de la italici? Ai vreo dovadă sau ai dat în bobi?
Relația dintre păstori și agricultori e aia care a fost decînd s-au despărțit ei adică din neoliotic. Fac schimb de produse. În rest, vezi mai sus; sîntem urmașii lor. Romînii, bulgarii, grecii, albanezii, polonezii, ungurii, toți iugoslavii, parte din germani, ucrainieni și alții sîntem urmașii tracilor.Lingvistic sîntem urmașii tracilor numai noi, romînii și machedonii (megleni, istro...etc)

 paradigmatic, on 26th April 2012, 22:06, said:

Eu am auzit si de epoca facebook.
Nu-mi spune ca metalul era o chestie usor de detinut pe vremea dacilor.
Nu prea exista sidex galati in acele vremuri si nici resita nu era ce este azi.
Chestiile din metal trebuie sa fi fost oarecum greu de obtinut, scumpe si destul de rare in gospodaria dacului obisnuit.
Spune-mi te rog.
Cate tigai si ceaune metalice au fost descoperite din vremea dacilor ? :naughty:
Erau greu de obtinut si pe vremea lui Stefan ce Mare 1400 de ani mai tz...asa ca...

Nu e ca si cum orice taran dac avea o soba cu plita din fonta, 3 ceaune si o tigaie.
Nobilii, instaritii, or fi avand.
Marea majoritate nu.
Sau daca aveau ar fi fost extrem de pretioase.

Uneltele de gatit din metal fiind mai rarute decat astazi, mai exclusiviste, deduc de aici ca si obiceiurile culinare si ma refer la gatit, ar fi fost diferite.
Poate ca obisnuiau sa gateasca mai mult la cuptor in recipiente din ceramica.

O alta chestiune ar fi recipientele pt depozitat alimente.
OK.
Inteleg ca erau vase din ceramica de dimensiuni mai mari.
Dar in egala masura ar fi trebuit sa existe si un fel de butoaie.
Din ce stiu butoaiele se leaga cu inele metalice.
Metalul fiind exclusivist, scump, aveau butoaie din lemn ?
Butoaiele nu se leagă numai cu CERCURI metalice, ci și cu cercuri de lemn. Ele s-au produs așa chiar în Vestul Europei de ex în Germania se mai făceau așa chiar în sec 19. Evident aveau butoaie dacii:
,butuc, bute, butoi, butelcă, butelie ( e neologism în rom). Doar în rom există cuv BUTUC.Poate vezi singur legătura și îți dai seama că dacă în Dex e dat BUTELCĂ din altă limbă, atunci e greșit. BUTELCĂ nu poate proveni decît din aceeași limbă în care e bute, butoi, butuc.
În poze sînt niște artefacte desc in Bulgaria. Sînt de dianinte de Decebal.Din asta ne putem da seama cam ce vase aveau tracii, deci și dacii din Banat. Sigur că nu aveau toți locuitorii așa ceva.

Attached Files


Edited by lucifer76, 27 April 2012 - 13:42.


#27
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

 lucifer76, on 27th April 2012, 08:47, said:

Cand aveau, nu peste tot sunt ape curgatoare in apropiere.
Nu-ti trebuie "apa curgatoare" ca sa iti procuri peste sau crustacee sau molushte. Reteaua hidro de la noi si suprafetele "redate agriculturii" arata cu totul altfel in prezent fata de cum aratau acum 200 de ani, sau chiar acum 50 de ani. Gandeste-te doar ca in Dunare se pescuiau sturioni, ca toate raurile majore erau pline de lostrita s.a.m.d.

#28
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 florrea2, on 27th April 2012, 13:55, said:

Nea Florica, nu au dormit bine de esti asa tafnos?  :thumbdown:

Quote

II. CARNE
a.Pe primul loc in preferintele alimentare ale dacilor era carnea de vita, arar pe locul al doilea. Resturi osteologice apartinand acestor mamifere s-au gasit in toate siturile. Vitele erau crescute in principiu pentru produse secundare (lapte, branza), eventual pentru reproducere si munca, aceste animale fiind sacrificate in general la maturitate. Vitele din epoca dacica, erau probabil de talie relativ mica si aveau o constitutie supla. Aceasta perioada este numita "regresiunea dacica".
b.Pe locul doi in preferintele culinare ale dacilor, par a se situa suinele. Porcinele erau tinute in exclusivitate ca producatoare de carne si eventual grasimi, de aceea si strategia de crestere si planificarea sacrificarii se deosebeau radical fata de cea adoptata pentru speciile folosite in scopuri, mai cu seama utilitare. Tipul crescut de daci pare a fi unul primitiv, cu o crestere inceata, apartinand unei rase cu talie destul de mica. Acest luau ar explica si sistemul de gestionare al turmelor, in majoritatea sitarilor predominind animalele taiate in jurul varstei de 2 ani (se pare ca atingeau maturitatea sexuala mai tarziu, ajungand la greutatea optima de sacrificare abia la 2 ani). In foarte putine situri se intalnesc suine sacrificate tinere si tot asa numarul exemplarelor batrane este destul de redus. Se poate spune deci, ca majoritatea indivizilor erau sacrificati la sfarsitul perioadei de crestere si pastrati doar cativa pentru reproducere, stiut fiind ca dupa o anumita varsta cresterea lor devine nerentabila.
c.Ovicaprinele erau utilizate si ele pentru obtinerea de carne, dar si de produse secundare (lana, lapte). Rasele de ovine crescute in epoca dacica erau suple, apartinand unui tip neameliorat inca. S-a remarcat preponderenta in asezari, a oilor si numarul mic de capre cracute de daci. In ceea ce priveste gestionarea turmelor de oi, ea este orientata fie spre productia de carne - caracterizata prin sacrificarea unor animale tinere (intre 6 luni si 2 ani), fie pentru obtinerea de produse secundare.
d.Cabalinele par sa fi constituit si ele o sursa de carne dupa cum o dovedesc unele descoperirile de resturi osteologice provenite de la cai, care apar la fel de fragmentate ca si cele ale altor specii, prezinta urme de arsura etc.
e.Intr-o foarte mica masura in alimentatia comunitatilor geto-dace se pare ca intrau si canidele, dupa cum o dovedeste prezenta unor resturi osteologice arse sau cu urme de retezare cu unelte taioase. Acest animal intra si in alimentatia altor populatii (celti, germani etc.).
f.La aceste specii se adauga aparitia in asezarile epocii La Tene de le noi a gainii domestice. Se consumau atat exemplarele tinere cat si cele adulte. Datorita taliei specifice mici, rolul gainilor in asigurarea proteinelor animale este destul de redus. Nu trebuie uitat insa, ca ele erau si furnizoare de oua.
g.Gasca domestica este foarte rar intalnita.
h.Ca in cazul gainilor si in cazul pestilor, resturile osoase sunt destul de putine in asezari (s-au pastrat in general oase de la pesti de mari dimensiuni, restul fiind probabil distruse de aciditatea solului). Practicarea pescuitului de catre dacii din asezari aflate in apropierea unor cursuri de apa, este incontestabila mai ales ca in numeroase astfel de asezari au fost descoperite unelte de pescuit (carlige de undita, greutati de la plasele de pescuit etc).
i.Tot un caracter sporadic si fara o importanta foarte mare in alimentatia comunitatilor dacice, o are si culesul scoicilor si al melcilor, ale caror cochilii au fost destul de des descoperite in cateva asezari dacice.
j.Spre deosebire de cele doua ocupatii pomenite anterior, vanatoarea se practica pe scara ceva mai larga. Se vanau cu precadere animale mari - cerbul si mistretul disputandu-si adesea primatul in descoperirile arheologice, la acestea adaugandu-se capriorul, bourul, ursul, iepurele etc. Vanatoarea avea asadar un caracter preponderent alimentar, furnizand o cota importanta din carnea necesara locuitorilor asezarilor, ajungand in unele cazuri la procente foarte mari. Si materialul provenit de la aceste animale are un aspect tipic de "resturi de bucatarie" prezentand sparturi, taieturi, arsuri etc.
GATITUL CARNII. In antichitate predomina consumul carnii fierte, poate si datorita faptului ca se obtinea in acest fel si supa si carne. Se intalneste deasemenea consumul carnii pregatite prin prajire, fie in cuptoare, fie in frigari, rar pe gratar. Utilizarea gratarului pentru gatirea carnii era cunoscuta, desi rara. Cantitatile mari de came obtinute prin sacrificarea unor animale domestice sau vanarea unora salbatice, impuneau necesitatea conservarii carnii. Doua posibilitati simple de pastrare erau afumarea si conservarea prin sarare.

 leogoto, on 27th April 2012, 14:39, said:

Nu-ti trebuie "apa curgatoare" ca sa iti procuri peste sau crustacee sau molushte.
Nu se omorau cu crustaceele si molustele. Am pus mai sus un citat. Cat despre peste, pai de pe o suprafata relativ mica crezi ca se poate o productie mare? Dacii mancau mai ales carne de vita, pasuni se gasesc peste tot, spre deosebire de luciuri de apa.

#29
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,439
  • Înscris: 22.10.2007
Pentru prajit se poate folosi grasimea animala . Untura . Untul .

#30
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

 ego_zenovius, on 27th April 2012, 06:24, said:

Floarea soarelui e adusa din America, asa ca daca prajeau oua nu foloseau uleiul de floarea soarelui.
Ar fi putut folosi uleiul de nuc. Strabunicii mei, in urma cu 100 de ani isi faceau singuri ulei de nuc pentru gatit, aveau un teasc manual pentru asa ceva (mai kic decat cel pentru struguri, bineinteles).
Uleiul era aproape necunoscut claselor de jos, in antichitate, evul mediu si chiar in secolele trecute. Untura era la putere in casele taranilor rom^ni si nu ma-ndoiesc sa fi fost la fel si la daci.

#31
ingtourwater

ingtourwater

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.04.2012

 raman, on 27th April 2012, 22:21, said:

nu ma-ndoiesc sa fi fost la fel si la daci.
Herodot ii descria pe geti (daci) ca pe niste fiinte salbatice, canibale, etc.
nu ma indoiesc ca dacii sa fi folosit grasime umana.
cand aveau nevoie sa-si gateasca mancarea il prindeau pe cel mai gras din sat si ii taiau o felie de grasime.

#32
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

 ego_zenovius, on 27th April 2012, 06:24, said:

Racitura - poate, de ce nu.
Cu siguranta. Este metoda cea mai simpla de a conseva carne pe termen scurt in perioadele reci. Fiind simpla si rudimentara nu avea cum sa lipseasca din bucataria dacilor si dealtfel din nici o bucatarie central-europeana cu clima temperat-continentala si musai cu populatia sedentara sau seminomada ca sa -i tina pe purcei in batatura. Arheologic vorbind, porcii domestici s-au gasit pe tot teritoriul Romaniei din neolitic si pana in prezent, deci dacii, erau si ei mari amatori de carne de porc.

#33
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011

 raman, on 27th April 2012, 21:21, said:

Uleiul era aproape necunoscut claselor de jos, in antichitate, evul mediu si chiar in secolele trecute. Untura era la putere in casele taranilor rom^ni si nu ma-ndoiesc sa fi fost la fel si la daci.
opaițul mergea pe ulei. Un opaiț pe care îl cunoaștem bine și încă se mai folosește este candela.Deci uleiul nu era aproape necunoscut claselor (??) de jos. Cîte clase de jos erau?
Desigur în alimentație grăsimea de bază era untura de porc; aici ai dreptate.

 ingtourwater, on 27th April 2012, 21:31, said:

Herodot ii descria pe geti (daci) ca pe niste fiinte salbatice, canibale, etc.
nu ma indoiesc ca dacii sa fi folosit grasime umana.
cand aveau nevoie sa-si gateasca mancarea il prindeau pe cel mai gras din sat si ii taiau o felie de grasime.
Așa a zis el? Înseamnă că era cam idiot Herodică.Eu  nu știu ce a spus .Poate l-au denaturat niște mîrlani mai tîrziu. Trebuie să fii chiar idiot ca să crezio că niște oameni își ucideau propriii copii, că se bucurau cînd o rudă le murea, că făceau sacrificii religioase umane, că își vindeau copiii.
Eu te rog să nu mai poluezi pe aici cu astfel de glume fără sare și rog moderatorul să-și facă datoria de moderator. De monitor nu e neboie.

 raman, on 27th April 2012, 21:37, said:

Cu siguranta. Este metoda cea mai simpla de a conseva carne pe termen scurt in perioadele reci. Fiind simpla si rudimentara nu avea cum sa lipseasca din bucataria dacilor si dealtfel din nici o bucatarie central-europeana cu clima temperat-continentala si musai cu populatia sedentara sau seminomada ca sa -i tina pe purcei in batatura. Arheologic vorbind, porcii domestici s-au gasit pe tot teritoriul Romaniei din neolitic si pana in prezent, deci dacii, erau si ei mari amatori de carne de porc.
Foarte corect. Mi se pare adevărat ceea ce  susții.

#34
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

 florrea2, on 27th April 2012, 22:55, said:

opaițul mergea pe ulei. Un opaiț pe care îl cunoaștem bine și încă se mai folosește este candela.Deci uleiul nu era aproape necunoscut claselor (??) de jos. Cîte clase de jos erau?
Desigur în alimentație grăsimea de bază era untura de porc; aici ai dreptate.
Opaiț se numește o lampă mică, primitivă, care luminează cu ajutorul unui fitil introdus într-un recipient umplut cu seu
Uleiul se putea face din nuci, alune, seminte de strugure, diversi samburi etc dar producerea lui nu era la indemana oricui precum era untura sau seul de oaie, deci era scump si inaccesibil. Am avut doua bunici(ialomita si tulcea) care in copilarie n-au cunoscut uleiul.

 ingtourwater, on 27th April 2012, 22:31, said:

Herodot ii descria pe geti (daci) ca pe niste fiinte salbatice, canibale, etc.
nu ma indoiesc ca dacii sa fi folosit grasime umana.
cand aveau nevoie sa-si gateasca mancarea il prindeau pe cel mai gras din sat si ii taiau o felie de grasime.
"cei mai viteji si mai drepti dintre traci". punct. Si asta in secolul V i. Hr. deci strabunii daci erau poate cu ceva secole in urma cunoscuti drept cai breji.




 ego_zenovius, on 27th April 2012, 06:24, said:

ulei de masline. Care nu prea e bun la prajit
wrong.



 ego_zenovius, on 27th April 2012, 06:24, said:

poate puneau bucati de cascaval intr-o tepuse de lemn si il frigeau la foc.
E ca si cum ai face o frigaruie cu bucati de unt :)

Edited by raman, 27 April 2012 - 22:17.


#35
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

 lucifer76, on 27th April 2012, 14:46, said:

Nu se omorau cu crustaceele si molustele. Am pus mai sus un citat. Cat despre peste, pai de pe o suprafata relativ mica crezi ca se poate o productie mare? Dacii mancau mai ales carne de vita, pasuni se gasesc peste tot, spre deosebire de luciuri de apa.
Tare. Nu se omorau fiindca nu s-au gasit movile de coji de rac sau de scoici? Pai, poate nu s-au cautat. La Sarmizegetusa dupa logica asta, oamenii traiau cu aer si apa si cereale natur si/sau lapte, fiindca nu s-au gasit resturi de paine/fripturi/alte produse alimentare, doar boabe carbonizate de grau. Pestele si racii si scoicile erau cea mai basic hrana, si cea mai rentabila din punct de vedere al procurarii, pur si simplu aruncai navodul sau vârșa sau daca voiai sa te relaxezi dadeai la undita, da' nu la plevushca [nu stiu daca esti pescar ca sa-ntelegi, dar dimensiunile carligelor de pescuit gasite sunt enorme]. Sau goleai balta si culegeai ce aveai pofta ca si cum ai fi cules ciuperci [am citit undeva de o metoda extraordinar de inteligenta, baltile se goleau peste stavilar cu sifoane din olane ceramice pre-amorsate cu apa]

 ingtourwater, on 27th April 2012, 22:31, said:

Herodot ii descria pe geti (daci) ca pe niste fiinte salbatice, canibale, etc.
nu ma indoiesc ca dacii sa fi folosit grasime umana.
cand aveau nevoie sa-si gateasca mancarea il prindeau pe cel mai gras din sat si ii taiau o felie de grasime.
Nici eu nu ma indoiesc ca nu te indoiesti de ce scria Herodot cand il lovea inspiratia. Ma-ntreb daca ai ceva noutati despre akephaloi, kynokephaloi, furnici cautatoare de aur, serpi cu aripi, toate, creaturi despre care Herodot a scris si le-a descris, deci n-avem motive de indoiala c-ar fi fost la fel de reale ca si canibalii daci.

Edited by leogoto, 27 April 2012 - 23:00.


#36
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010

 leogoto, on 27th April 2012, 23:59, said:

Nici eu nu ma indoiesc ca nu te indoiesti de ce scria Herodot cand il lovea inspiratia. Ma-ntreb daca ai ceva noutati despre akephaloi, kynokephaloi, furnici cautatoare de aur, serpi cu aripi, toate, creaturi despre care Herodot a scris si le-a descris, deci n-avem motive de indoiala c-ar fi fost la fel de reale ca si canibalii daci.

Canibali n-or fi fost dar sigur faceau sacrificii umane. Acestea sunt atestate arheologic.

Despre alimentatia dacilor - se fac fel de fel de statistici bazate pe resturile de oase descoperite in asezarile dacice si cica vitele erau sursa principala de proteine. Adica se descopera singurele oase in care se opreste cazmaua si se constata sagace ca dacii mancau in principal carne de vita. Probabil nu prea mancau carne decat din an in Pasti.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate