Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Montaj aer conditionat in balcon ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!
 Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 

Ventilatie cu recuperare de caldura

* * * * * 5 votes
  • Please log in to reply
3429 replies to this topic

#595
adrian2018

adrian2018

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 01.08.2017

 bbandra, on 03 decembrie 2013 - 15:01, said:

Multumesc din nou!
Am apelat la pix si foaie pentru o schita aproximativa, am incercat sa fie chiar "la scara" (1 patrat = 0.5 m). In desenul de jos am vrut sa arat cum vin apele de la acoperis, pentru a evita pe cat posibil plasarea traseelor pe lateralele stanga / dreapta extrem (motive de acces dificil din pod). Zona de gatit in bucatarie este in partea dreapta sus a imaginii, hota evacueaza pe peretele lateral dreapta la aprox 0.5 metri fata de coltul dreapta sus (am uitat sa o desenez).

Legat de putul canadian, as incerca, dar:
- trebuie sa calculez o lungime minima pentru a fi eficient
- trebuie sa evaluez costurile macar cu teava (si tipul acesteia este important) si accesoriile
- imi este frica, la fel ca si altora, de problemele de "sanitatie" pe care pot aparea in timp (de ex daca se sparge, strica, preseaza, de-etanseizeaza conducta).
Mai citesc...

Eu am o imagine in minte, dar, din nou, alti neuroni pot sa simplifice mult lucrurile fata de cum le complica neuronu' meu Posted Image.

Salut, la schema ta scapi cu 1 ventilator de extractie in baie, hota in bucatarie, usa inchisa la bucatarie si priza de aspiratie pentru contrabalansarea hotei.
In casa, cate 1 unitate pe fiecare dormitor si 2 in living. Total 4 unitati, cu debit maxim 50-60mc/h/unitate.
Total vreo 1200-1500 euro intr-o varianta economica si buna.
Un sistem centralizat nu iei in banii astia decat o prostie gen Vents. Am vazut unul deasta pe la vreo 3500 de lei, vroia cineva sa mi-l prezinte montat intr-un birou, pe treapta maxima, la una din cele 4-6 prize, nu ne dadeam seama daca merge, daca trage sau impinge aer :))
Concluzia am tras-o, dar nu i-am mai spus-o.;)
Exista niste programe de selectie, in care bagi tipul si iti calculeaza tot. Dar daca nu esti de specialitate, iei doar concluziile.
Unii nemti, gen Lunos, Seventilation, Inverter, fac si modele dedicate bailor si bucatariilor. Doar ca sunt scumpicele si nu prea au rost pentru ca e mai bine sa din calcul baia si bucataria la descentralizat.
Gasesti pe youtube filmulete cu casa, miscarea aerului si ce unitate se pune unde.
uite [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/72ELkJvh6AA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Ai dreptate cu mizeria la sistemele centralizate datorata vaporilor de ului din bucatarie care se depune pe conducte, in schimbator, etc.

Lunos are asa:https://www.youtube.com/watch?v=yxPbEceoj-4
unul e2 pt camere si unul ego cu dublu sens, ceramic. Diferit atentie de Meltem si Zehnder care au recuperator cross flow.
Iar program de selectie am gasit unul aici, dar e in germana.
http://ventilatie-re...on-Planung.xlsx
E un xls setat pe niste modele, dar sunt similare din ce am analizat. Adica tot vreo 45-60mc/h debit.
Bagi pe google translate. :)

#596
danfizesan

danfizesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,930
  • Înscris: 30.01.2008
As avea nevoie de o recomandare pentru cineva (persoana sau firma) care este in tema cu acest subiect la Cluj: proiectarea instalatiei acum si implementarea anul viitor in primavara.

#597
adrian2018

adrian2018

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 01.08.2017

 Bylly00, on 11 mai 2017 - 19:19, said:

E relativa treaba. Poate sa fie mai ieftin in cazul tau, ca zici ca ai 3 camere. Daca ai avea 6 s-ar putea sa nu mai fie asa clar care varianta e mai ieftina. Daca bate vantul in recuperator nu se intampla decat sa intre aer cu viteza un pic mai mare decat in mod normal, aerul acela oricum trece prin schimbatorul de caldura, deci nu ai de ce sa iti faci griji. Ai putea sa iti faci griji pentru zgomotul suplimentar pe care il aduc aceste aparate fata de un sistem centralizat.
Salut
Daca isi ia o marca buna, sunt foarte silentioase. Foarte silentioase. Zgomotul unui ventilator de laptop pare uragan. Trebuie neaparat sa vada omul inainte unul mergand, sa il auda.

La centralizate ai un randament ceva mai maricel, 2-3 procente in plus, daca e un model bun, dar si un consum electric mult mai mare. Pentru ca permanent trebuie sa aiba forta sa impinga pe tubulatura de cativa zeci de metri adunati.
Plus costuri mai mari legate de curatirea traseelor, destul de dificila. Insa intradevar, stau ascunse prin pod sau in camera tehnica si nu ar trebui sa le auzi deloc.

Iar un alt lucru deloc de neglijat este un alt tip de zgomot. Auzi prin tubulatura ce se intampla in camera alaturata. Si unora nu le place. Si aici exista solutii de antifonare, dar iarasi costa si ajungi cu o tubulatura de calitate si manopera la ea mult peste unitatea centralizata.
Daca nu, pui tub flexibil, ieftin, care aduna toate mizeriile in striurile alea si are si pierdere mare de presiune..

#598
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Salutare si bine ai venit pe arie. Vad ai citit tot threadul si recomandarile tale inclina spre aparatele individuale, sistem descentralizat. Daca traseul de ventilatie pleaca din fiecare camera pe verticala si se unesc in apropierea unitatii centrale, in pod, mai apare problema transmiterii zgomotului dintr-o camera in alta?

#599
adrian2018

adrian2018

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 01.08.2017
Neata, recomandarea mea:
Descentralizat la suprafete de sub 120-160, la case mici noi si vechi, apartamente.
La case mari deja construite, la renovare "usoara" tot descentralizarea e mai comoda si cost effective. Daca vrei sa darami mult, faci loc si unui centralizat insa. :)
La locuinte mai mari de 120-160 mp, noi, la etapa de proiect - e bun un centralizat, prevazut de la inceput.
Zgomotul se va auzi chiar si asa, daca nu prevezi atenuatoare de zgomot, sa raspund la intrebare.

#600
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

 Bylly00, on 03 august 2017 - 08:52, said:

Daca traseul de ventilatie pleaca din fiecare camera pe verticala si se unesc in apropierea unitatii centrale, in pod, mai apare problema transmiterii zgomotului dintr-o camera in alta?

 adrian2018, on 03 august 2017 - 10:04, said:

Zgomotul se va auzi chiar si asa, daca nu prevezi atenuatoare de zgomot, sa raspund la intrebare.

Daca distributia tubulaturii este in forma de fascicul, propagarea zgomotului e mai facila prin elementele de constructie (peretii dintre camere, spre exemplu) decat prin gurile de ventilare.. Imginati-va ca sunetul trebuie sa plece 6-8m (daca nu mai mult) intr-o directie pe un tub, apoi prin cutia de distributie sa se intoarca alti 6-8m pe un alt tub..
Daca, insa, distributia este prin coloane - da, sunt deacord si eu cu @adrian2018, ca zgomotul se va auzi..
Posted Image

#601
grig0re

grig0re

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 10.12.2015

 adrian2018, on 01 august 2017 - 23:02, said:

Pare ok, l-ai montat?

Da, 3 bucati. Sunt multumit deocamdata.  Sa vad cum trece sezonul de ambrozie (am luat optional filtre F7). Apropo, filtrele sunt cam scumpe, aprox 60 de euro+TVA setul de 1 x F7 (pe admisie) si 2 x G4 (pe extractie). Poate se pot improviza cum a zis cineva mai sus.

#602
gezahofi

gezahofi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 05.08.2011
Daca ai dimensiunile exacte, la mm, și o poza, eventual pot caută după dimensiune, poate se potrivește de la o mașina

#603
cristian234

cristian234

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 21.02.2014
M-ar interesa sa folosesc un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura - descentralizat - de principiu pentru un singur scop. Si anume reimprospatarea aerului in timpul noptii, in dormitor/dormitoare (in jur de 12 mp util). Mi se pare ca se doarme mai bine daca in timpul noptii ai aport de aer proaspat, si totusi mentinand o temperatura OK.

Bun, vara se poate deschide geamul si dormi cu geamul deschis, solutie optima daca nu ai probleme cu zgomote din exterior. Dar iarna nu prea vad solutii decat un astfel de sistem.

Imi poate recomanda cineva un sistem potrivit pentru acest scop ?

Multumesc!

#604
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 grig0re, on 04 august 2017 - 15:07, said:


Da, 3 bucati. Sunt multumit deocamdata.  Sa vad cum trece sezonul de ambrozie (am luat optional filtre F7). Apropo, filtrele sunt cam scumpe, aprox 60 de euro+TVA setul de 1 x F7 (pe admisie) si 2 x G4 (pe extractie). Poate se pot improviza cum a zis cineva mai sus.
Am in plan peste vreo doi ani un sist de ventilatie cu recuperare. Problema filtrelor voi incerca s-o rezolv cu filtre electrostatice: sunt in cazul cel mai simplu 2 site de metal (plasa de tantari) conectate la tensiune mare, de exemplu +/- 3-5kV. Tot praful si fumul se vor aduna pe ele, ca in televizoarele vechi. Se vor spala periodc in functie de murdarire...

#605
soso_beton

soso_beton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 26.09.2005

 cristian234, on 06 august 2017 - 23:15, said:

M-ar interesa sa folosesc un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura - descentralizat - de principiu pentru un singur scop. Si anume reimprospatarea aerului in timpul noptii, in dormitor/dormitoare (in jur de 12 mp util). Mi se pare ca se doarme mai bine daca in timpul noptii ai aport de aer proaspat, si totusi mentinand o temperatura OK.

Exact asta caut si eu. Cea mai simpla solutie care am gasit-o e cu ventilatie descentralizata. Insa nu stiu care anume/produse sisteme sunt ok. De exemplu cu cine am vorbit in domeniu in Cluj mi-a recomandat Meltem. Insa ma ingrozesc cand aud de pret. 5.000 de RON cel mai ieftin sistem.

Am mai gasit si sistemele de aici https://ventilatie-r...are-de-caldura/ dar nu am gasit nicaieri detalii si desii sunt mai ieftine mi-e frica sa nu imi iau teapa. Ce ma inereseaza e ca tot timpul dormitoarele sa fie ventilate, oxigenate. Si iarna sa nu inghet de frig, deci randament bun si la temperaturi scazute.

Mi-a sarit in ochi de pe situl de mai sus Sevi160. Un sistem pe Sevi160 imi iasa cam la jumatate de pret fata da Meltem. Ceea ce e foarte mult, salvez o gramada de bani. Problem e ca nu stiu daca merita, nu am unde sa vad un sistem Sevi160 in Cluj. Cunoaste cineva?

Multumesc.

#606
danfizesan

danfizesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,930
  • Înscris: 30.01.2008
Am fost eu in vizita la Cluj la cei care  comercializează Meltem și pe lângă 4700 cit era un sistem mai trebuie sa iei kit de instalare și acoperitoarea de exterior, care mai erau încă 1000 Ron, nici nu am întrebat cît costă instalarea, un user aici zicea de 500 + TVA, deci pe lângă prețul sistemului se mai adaugă cam 1600. Mie îmi trebuiau 6, și la un calcul sumar ajunsesem la  9500 euro.

#607
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,481
  • Înscris: 30.01.2008

 soso_beton, on 08 septembrie 2017 - 13:57, said:


Exact asta caut si eu. Cea mai simpla solutie care am gasit-o e cu ventilatie descentralizata. Insa nu stiu care anume/produse sisteme sunt ok.

Multumesc.

Compara cu ceva profesional :

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/b3osUMrfwzE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#608
soso_beton

soso_beton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 26.09.2005
De ce e mai profesional decat meltem? Ca si pret e mai ieftin decat meltem e pe undeva pe la 650 de euro dincolo pe cand meltem pe la 1000. Si e ai mai mic, ceea ce e un plus. Păcat că nu găsesc in românia.

Edited by soso_beton, 10 September 2017 - 07:31.


#609
adrian2018

adrian2018

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 01.08.2017

 Daco_Get, on 10 septembrie 2017 - 07:08, said:

Compara cu ceva profesional :

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/b3osUMrfwzE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Salut, treaba cu Wolf sta asa: sunt aduse teoretic in Romania de doua firme din Bucuresti.
Dezavantajele ar fi:
randament maxim de 87%. Real pe la 73%
2 ventilatoare- zgomot mult mai mare, mecanica mai complicata, motor de bypass pentru racire pasiva..
lungimea este de 500, iar in cazul obisnuit de perete exterior de 40-42 cm iti trebuie o extensie de 15 cm care va iesi in exterior inestetic, precum teava de la centrala termica. Doar ca muult mai groasa. 250mm diametru. Adica au lungime fixa, nu se pot scurta ca in cazul celor ceramice cu flux alternant.
Motoarele dispuse in partea exterioara, le face mai sensibile la intemperii. Orice depunere pe pale creeaza foarte usor dezechilibre si automat zgomot.
Evacuarea si aspiratia sunt foarte apropiate si apare contaminarea fluxurilor. Adica ce bagi cu ce scoti. Posted Image
Rezistenta electrica de 175-275w, care inseamna un consum mare si care are rol de protectie antiinghet. Adica, pe romaneste, sub -1,5 grade se activeaza protectia antiinghet si ori nu merge, ori incepe sa pape curent sa se dezghete. Automat eficienta per ansamblu ( economii-randament termic-consum energie electrica) scade dramatic.
Diametru gaurii de 260cm -poate fi deranjant pentru unii o gaura asa mare. Gaura se va da cu banc fixat-deranj mai mare, gauri de prindere suplimentare in perete pentru carota.
La cele pana in 160mm se poate carota direct din mana, fara banc de prindere si alte gauri de ajutor in pereti pentru carota. 162 e limita maxima pentru carotarea din mana
Fara automatizare de conectare cu alte unitati din casa.
Nu au inca certificare Dibt iar in prospect nu sufla o vorba de nivelul de zgomot.
Senzorul de umiditate e optional si costa vreo 290 de euro, extensia de 100mm e si asta vreo 75 euro, asa ca ajungi tot spre 900 euro.
Modelele ceramice in 400-600 de euro au lucrurile astea incluse si per total aduc economii de energie mai mari.
Comanda se face de pe laterala grilei interioare

Avantaje: debit mai mare, pana la 70 m3. e bun pentru un living mare insa parca tot mai bine e sa ai distribuite uniform pe camere 2 bucati decat unul intr-un loc.

Edited by adrian2018, 10 September 2017 - 12:04.


#610
soso_beton

soso_beton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 26.09.2005
Ok m ai speriat :). Deci wolf o gramada de dezavantaje. Si ajungi tot ca la meltem cu banii. Meltem are un amic si e f multumit de ele.

Sevi 160 de care ziceam mai sus sunt certificate dibt, zic ei. Acum ce mă face să ma gândesc de 10 ori înainte să le consider. Nu am găsit multe detalii pe internet. Si nu cred ca pot fi la fel de eficiente ca cele cu flux continuu gen meltem sau wolf. Adică ok ceramica aia se încălzește pana la un punct la evacuare in cele 70 secunde. Logic nu are cum să se apropie de efjcienta celor cu flux continuu. Sau nu inteleg eu.

#611
grig0re

grig0re

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 10.12.2015

 adrian2018, on 10 septembrie 2017 - 11:42, said:

Salut, treaba cu Wolf sta asa: sunt aduse teoretic in Romania de doua firme din Bucuresti.
Dezavantajele ar fi:
randament maxim de 87%. Real pe la 73%
2 ventilatoare- zgomot mult mai mare, mecanica mai complicata, motor de bypass pentru racire pasiva..
lungimea este de 500, iar in cazul obisnuit de perete exterior de 40-42 cm iti trebuie o extensie de 15 cm care va iesi in exterior inestetic, precum teava de la centrala termica. Doar ca muult mai groasa. 250mm diametru. Adica au lungime fixa, nu se pot scurta ca in cazul celor ceramice cu flux alternant.
Motoarele dispuse in partea exterioara, le face mai sensibile la intemperii. Orice depunere pe pale creeaza foarte usor dezechilibre si automat zgomot.
Evacuarea si aspiratia sunt foarte apropiate si apare contaminarea fluxurilor. Adica ce bagi cu ce scoti. Posted Image
Rezistenta electrica de 175-275w, care inseamna un consum mare si care are rol de protectie antiinghet. Adica, pe romaneste, sub -1,5 grade se activeaza protectia antiinghet si ori nu merge, ori incepe sa pape curent sa se dezghete. Automat eficienta per ansamblu ( economii-randament termic-consum energie electrica) scade dramatic.
Diametru gaurii de 260cm -poate fi deranjant pentru unii o gaura asa mare. Gaura se va da cu banc fixat-deranj mai mare, gauri de prindere suplimentare in perete pentru carota.
La cele pana in 160mm se poate carota direct din mana, fara banc de prindere si alte gauri de ajutor in pereti pentru carota. 162 e limita maxima pentru carotarea din mana
Fara automatizare de conectare cu alte unitati din casa.
Nu au inca certificare Dibt iar in prospect nu sufla o vorba de nivelul de zgomot.
Senzorul de umiditate e optional si costa vreo 290 de euro, extensia de 100mm e si asta vreo 75 euro, asa ca ajungi tot spre 900 euro.
Modelele ceramice in 400-600 de euro au lucrurile astea incluse si per total aduc economii de energie mai mari.
Comanda se face de pe laterala grilei interioare

Avantaje: debit mai mare, pana la 70 m3. e bun pentru un living mare insa parca tot mai bine e sa ai distribuite uniform pe camere 2 bucati decat unul intr-un loc.

Eu am, dupa cum am zis 3 bucati Wolf CWL-D-70, instalate in dormitoare de 1 an si ceva. Sa-ti corectez informatiile, e evident ca n-ai avut de-a face cu sistemul decat din auzite:
- zgomot de ventilatoare din ele nu iese, probabil din cauza ca ventilatoarele sunt dispuse mai in afara; oricum nici de afara nu se aude nimic. Exista in schimb zgomotul aerului care iese prin punctele alea din grila si care, parerea mea sunt subdimensionate pentru debitul maxim pe care-l ofera ventilatoarele. Asta pe treptele 3-5, progresiv. Pe treptele 1-2 e aproape insesizabil. Eu si sotia dorm cu unul dintre ele la aprox 1.5 m de cap, fara probleme setat pe treapta 1. Copilul are si el unul langa pat la aproximativ aceeasi distanta, doarme linistit cu el pe treapta 2.
- la instalare aparatul tre sa aiba o panta spre exterior. De-aia, ori dai gaura de 26 inclinata (la 3 grade +/- 1 grad), ori de 28 si instalezi aparatul inclinat. Eu am facut-o de 28 ca n-am gasit pe cineva sa o dea asa mare si inclinata. Deranjul a existat, in sensul ca a trebuit data o gaura dintr-o parte in alta a peretelui (parca de 15 mm) pentru ancorare. In exterior, daca ai polistiren expandat (ca si mine) greutatea aparatului poate sa-ti creeze o depresiune; eu am folosit un disc mare de circulara ca sa distribui greutatea pe o suprafata mai mare. Grija mare sa verifici sa dai gaura in caramida nu in beton.
- lungimea aparatului poate sa fie mai mare decat a peretelui si atunci trebuie extensii, ridicol de scumpe intr-adevar, pentru 2 bucati de 10 cm si una de 20 am dat 213 euro (asta includea si ceva reducere, cica); toate acesoriile sunt scumpe, inclusiv filtrele cum am mai zis. Pentru automatizare eu le-am legat pe prize cu comanda wireless si le controlez cu telecomanda prizelor. Probabil ca se poate face si ceva mai elaborat, dar nu cred ca e trivial sa comanzi viteza din componente third-party. Aspectul exterior, cu extensii cu tot, nu mi se pare inestetic, sunt un fel de cutii de inox (mi se pare ca exista si varianta in care sunt albe, la acelasi pret). Poate e o chestie de gusturi, se vede si in filmuletul postat mai sus cam cum arata exteriorul. Extensiile pot sa mareasca lungimea carcasei cu 10 sau 20cm. Acolo pare sa fie fara extensie.
- nu stiu cat de sensibile sunt la intemperii, dar la mine ies pe balcoane acoperite. A trecut un an, inclusiv o iarna, si n-am observat probleme. Ei recomanda, am vazut, sa demontezi tot si sa-l cureti o data pe an. Io n-am facut-o inca, poate dupa ce trece sezonul de ambrozie.
- cu amestecarea fluxurilor de intrare-iesire am si eu ceva dubii. Pe de alta parte aerul din camerele ventilate pare proaspat, deci nu cred ca e o problema reala. Poate depinde de mai multe lucruri: expunere, curenti de fatada, alte aparate care genereaza curenti de aer (gen aer conditionat) etc.

Ca o concluzie, la casa noua pe care o voi achizitiona in curand, voi instala 6 astfel de bucati. Deocamdata optiunea mea ar merge tot catre Wolf, dar ma gandesc ca poate mai exista ceva asemanator pe piata. Sunt curios ce impresii mai exista de la alti utilizatori de astfel de sisteme. Oricum, utilizatorul caruia i-am raspuns e clar vanzator de sisteme ceramice cu flux alternativ si ce zice trebuie judecat in contextul asta.

#612
soso_beton

soso_beton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 26.09.2005
Multumesc pt raspunsuri. In bloc vechi din beton si izolat in exterior ce sistem descentralizat s ar preta mai bine? Dar despre randamentul celor cu flux alternativ vs flux continuu poate cineva sa concluzioneze ceva?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate