Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Stabilitatea Windows-ului

- - - - -
  • Please log in to reply
135 replies to this topic

#1
bibicu

bibicu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,341
  • Înscris: 28.11.2001
Una din cauzele frecvente ale nefunctionarii corespunzatoare ale Windows-ului (si in urma caruia se obtine nu de multe ori celebrul BSOD) o constituie folosirea de dll-uri sistem necorespunzatoare. Iar aceasta este provocat in peste 99% din cazuri de... companiile producatoare de soft :eek:

Sa ma exemplific: o firma (sa zicem Adobe) scrie un soft (care vreti voi). In scrierea acestui soft foloseste biblioteci Microsoft, pe care le baga in distributia lor :ciocan: fara a tine seama ca poate acele biblioteci sint pentru o alta versiune de sistem... :eek: (exemplul este luat ABSOLUT INTIMPLATOR) Microsoft a prevazut asta si a introdus incepind cu Windows 2000/ME/XP protectia fisierelor sistem. Totusi, mai sint situatii cind unele aplicatii folosesc dll-urile lor, nu pe cele sistem... :ciocan: iar drept rezultat putem avea un frumos BSOD :drac:  :D

Cele mai folosite dll-uri sint MSVCTR.DLL, MFCxx.DLL (xx poate lipsi sau poate fi 10, 20, 30, 40, 42) si in general biblioteci care incep cu MSV.

Ce masuri de precautie iau: aceste dll-uri TREBUIE sa fie in directorul sistem (system32 pentru Win2000/XP, system pentru restul) (si in dllcache, vedeti un post mai vechi al meu aici) si nicaieri altundeva, MAI ALES IN PROGRAM FILES!!! Deci in primul rind STERG toate dll-urile cu nume asemanator cu cele de mai sus daca se gasesc SI in directorul sistem, indiferent de data/marimea dll-urilor din afara directorului sistem, imediat dupa instalarea unui nou program. In acest fel ma asigur ca sistemul meu Windows NU CRAPA :yeah baby
In al doilea rind vad ce alte dll-uri a instalat programul si se gasesc SI in directorul sistem. Daca gasesc dubluri, una din ele o sterg, salvind astfel spatiu pe disc.

Partea mai proasta e ca pe Windows 95/98 nu exista o astfel de protectie, deci un program instalat poate inlocui un dll de sistem cu al sau. Iar daca acel program foloseste un alt dll, va dati seama de consecinte... :eek:

PS. Daca stergeti un dll, sistemul/programul s-ar putea sa nu mai mearga. Faceti acest lucru pe proprie raspundere... Daca stiti CE sa stergeti, veti uita curind CIND ati instalat ultima oara Windows-ul... :yeah baby  :cool: Mie imi merge Windows-ul 98 (NU SE) de vreo 3-4 ani FARA reinstalari... Dar am facut operatiile de mai sus dupa orice instalare a unui program (MAI ALES a jocurilor :drac: :D )... :OK:

#2
Gusti

Gusti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 21.04.2003
Iote o chestie...care nu o stiam  :rolleyes: o chestie demna de luat in seama...acu inteleg io mai bine ce e cu protectia fisierelor bagata in 2000/xp si de ce ma bate la cap cind instalez ceva nou care suprascrie dll urile windowsului...
Hmmm, iote ce mai afli daca mai cetesti presa  :D

#3
cretze

cretze

    Veteran

  • Grup: Members
  • Posts: 1,129
  • Înscris: 28.11.2001
... as vrea sa fac si eu niste comentarii asupra problemei ... pai in primul rand problema este foarte reala si din pacate destul de frecventa chiar si la case mari ... si asta pentru ca mai toate firmele iau kit-uile de instalare mai in gluma comparativ cu dezvoltarea software-ului respectiv ... orice program de bun-simt pentru realizarea kit-urilor de instalare are optiuni de verificare a versiunii DLL-urilor ce urmeaza a fi instalate in sitem ... in acest fel, un kit de instalare bine-facut poate inlocui DLL-uri sistem fara nici o problema, atat timp cand suprascrie un DLL care are o versiune mai noua decat cea existenta ... chiar daca programul de realizare a kit-urilor nu are aceste optiuni ( ar fi mai bine sa se foloseasca altul :drac: ) se poate evita suprascrierea DLL-urilor care au veriuni mai vechi decat cele existente ... si asta se poate face foarte simplu: DLL-urile respective nu trebuiesc copiate neaparat in System / System32 ... este de ajuns sa fie copiate in directorul in care se afla executabilul care le folosete pentru ca aplicatia respectiva sa functioneze corect fara a afecta sub nici o forma sistemul ...
... as mai comenta totusi si "metoda" lu' bibicu de a rezova problema ... intr-adevar, metoda impiedica prabusirea sistemului sau a programelor deja functionale, insa o astfel de metoda poate aduce rezultate neprevazute in cazul in care o aplicatie noua foloseste o versiune de DLL mai noua decat cea suprascrisa printr-o astfel de metoda ...


Cretze :cya:

#4
WhoAmI

WhoAmI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 15.01.2003
OFFT: Versunile mai noi sint intotdeauna 100% compatibile in urma?

ONT: ca o exceptie de la regula, exista programe care la lansare isi varsa in temp dll-urile cu care stiu ca merg, si le folosesc pe alea; de asemenea, astfel de programe pot folosi ActiveX-uri sau OLE-uri din sistem care merg cu dll-uri echivalente din directorul sistem; in anumite cazuri, un astfel de program poate ajunge sa foloseasca simultan doua versiuni diferite ale unui dll (ca msvcrt.dll), si crapa.

Am si un exemplu concret, dar nu vreau sa fac antireclama ;)

#5
cretze

cretze

    Veteran

  • Grup: Members
  • Posts: 1,129
  • Înscris: 28.11.2001

Quote

Originally posted by WhoAmI
OFFT: Versunile mai noi sint intotdeauna 100% compatibile in urma?

... pai orice firma care se respect garanteaza chestia asta ... insa probabil mai sunt si exceptii ... by the way, este o chestie elementara in programare!!! ... eu personal, garantez pentru Microsoft la capitolul asta :D ...

Quote

Originally posted by WhoAmI
ONT: ca o exceptie de la regula, exista programe care la lansare isi varsa in temp dll-urile cu care stiu ca merg, si le folosesc pe alea; de asemenea, astfel de programe pot folosi ActiveX-uri sau OLE-uri din sistem care merg cu dll-uri echivalente din directorul sistem; in anumite cazuri, un astfel de program poate ajunge sa foloseasca simultan doua versiuni diferite ale unui dll (ca msvcrt.dll), si crapa.

Am si un exemplu concret, dar nu vreau sa fac antireclama ;)

... nu prea ma inteles eu da' fie ... ce am spus mai devreme merge pentru DLL-urile clasice ... bazate pe tehnologie COM care sunt incorporate in DLL-uri nu se incadreaza in cele spuse de mine mai devreme deoarece acestea necesita inregistrarea in sistem (mai precis in Windows Registry) si astfel orice obiect de tipul respectiv va fi incarcat de catre toti din noua locatie ... la fel ca mai sus, obiectele COM garanateaza prin insasi arhitectura lor compatilitatea cu versiunile anterioare ...
... despre chestia cu Temp-ul nu cred ca am inteles ce ai vrut sa spui ... eu nu am vazut aplicatii care sa-si instaleze DLL-uri in Temp ... intr-adevar kit-urile de instalare il folosesc intens, unele mai uita sa faca curat dupa ele, da' nu cred ca cineva poate fi atat de stupid inca sa instaleze ceva in Temp ...


Cretze :cya:

#6
WhoAmI

WhoAmI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 15.01.2003
Nu are nici o treaba cu COM. Si nu am zis ca il instaleaza in temp. Programul in cauza are msvcrt.dll (si inca vreo citeva) in executabil. Cind porneste il scuipa in temp, apoi il foloseste de acolo (cu LoadLibrary probabil). Apoi incarca ActiveX-uri care exista deja pe sistem, deci nu au venit cu el, si care sint legate de msvcrt.dll din directorul system. La sfirsit, inainte sa iasa, sterge temp-ul. E, pe anumite calculatoare crapa; singura cale sa-l faci sa mearga este sa inlocuiesti msvcrt.dll din system cu altul (de exemplu cel pe care il varsa in temp) - iar unele programe care depind de versiunea pe care o aveai in system (care de obicei se intimpla sa fie mai noua) nu mai merg.

Ok, nu e o regula generala, dar se intimpla. E un caz in care ai nevoie de un downgrade pentru o aplicatie care nu a fost scrisa cu capul :)

#7
Silviu.

Silviu.

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,434
  • Înscris: 28.11.2001
problemele legate de bsod nu sunt legate decat intr-o mica masura de dll suprascrise sau incompatibilitati... trebuie sa intelegem ca 99% din bsod-uri sunt legate de propietarul calc. Problema principala a Microsoft-ului este multimea de... "Costeli" (ca sa-l parafrazez pe Monitox :) ) care instaleaza defectuos programe, care de altfel sunt riguros testate de producatori inainte de a fi lansate pe piata. O alta problema sunt diversitatea configuratiilor de calc si a incompatibilitatilor acestora .Asa ca respectivul vine acasa isi pune nu stiu ce program mai pune unul se mai joaca un pic mai face cine stie ce prostii si BLUE SCREEN OF DEATH...Microsoft este de vina sau producatorii softului...Nu spun ca Bibicu nu are dreptate, dar aceste erori apar mult mai rar decat cazurile descrise mai sus.



Fubar Over

#8
azertiti

azertiti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 03.08.2003
Aceste lucruri sunt adevarate doar pe Windows XP si 2000. In 98 si Me nu prea ai ce face tot o sa vezi BSOD. Sau ca sa o luam altfel de ce in Win Me vedeam BSOD de mai multe ori pe zi iar in XP nici nu am aflat cum arata ?

#9
WhoAmI

WhoAmI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 15.01.2003
Ca sa fiu rautacios, pentru ca XP are o optiune care reseteaza calculatorul inainte sa apara bsod. Ti s-a restartat vreodata din senin? asa arata ;)

Acum pe bune, XP e intr-adevar foarte stabil.

#10
Swap

Swap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 529
  • Înscris: 28.07.2003
Si eu imi puneam intrebarea asta: cum arata bsod in XP ?!! (are cam 9 luni de cand l-am instalat...)

#11
cristizmf

cristizmf

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 05.07.2003
Nu cred ca ca se reseteaza inainte de BSOD pentru ca l-am vazut azi la cineva. Avea un hard care a luat-o razna in timp ce se copia de pe el.

#12
azertiti

azertiti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 03.08.2003
Din ce imi aduc aminte in 2 situatii s-a resetat:
- cand aveam instalat JDK 1.4.1 (parca asta era versiunea) si de cate ori inchideam un program Java se reseta. S-a rezolvat cu instalarea altei versiuni de JDK
- dupa ce instalam anumite programe care cereau restart. La reincarcare Win dadea un reset.

Deci ambele cazuri au fost din cauza altui soft.

La Win 98 am vazut BOD chiar si la 2 minute dupa reinstalare cand am vrut sa schimb rezolutia.

#13
Gusti

Gusti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 21.04.2003
Da cine a vazut la 98 BSOD chiar dupa instalare?
Adeca dupa ultimu restart, cind ar trebui sa incarce prima oara normal windowza si isi face ultimele setari...in timp ce incarca windowsu, BSOD.
Am formatat HDD ul, am reinstalat, la fel.
Trebuia sa ii dau ESC ca sa intru in windows si sa ma lase sa lucrez.
La urmatorul restart, idem.
Oricite restarturi dadeam, daca nu instalam placa de baza aveam parte de asa ceva mereu.
In acelasi loc in timpul incarcarii.
Problema s-a rezolvat prin instalarea driverelor la placa de baza.

#14
Seven[BERE]

Seven[BERE]

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 758
  • Înscris: 06.11.2002

Quote

Originally posted by swentfos
Si eu imi puneam intrebarea asta: cum arata bsod in XP ?!! (are cam 9 luni de cand l-am instalat...)

Ce misto , fericitule.
Oricum, ca sa-ti satisfac curiozitatea iti zic eu cum arata:
- e tot albastru  :drac:
- fontu' e mai mic
- face dump la registrii
- scrie ceva acolo cum ca ar fi crapat din cauza nu stiu carui .sys

bye

#15
Swap

Swap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 529
  • Înscris: 28.07.2003
LOL ... mersi !?!
Sper sa nici nu il vad prea curand ... :)

#16
suslik-luna

suslik-luna

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 21.08.2003
eu folosesc win2k, deja tine 2 ani fara de nici-un re-install, si n-am vazut un BSOD! in acest timp mi-am upgrade'uit totul afara de motherboard si oricum e stabil ca un tanc :-)

cu strategia lui bibicu sunt de acord, dar nu o aplic. pur si simplu eu instalez doar programele pe care le cunosc si in care am incredere ;-)

#17
MacromediaMX

MacromediaMX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 343
  • Înscris: 29.12.2003
intrebare de baraj: daca instalez Deep Freeze si pun sa protejeze doar folderul C:windowssystem32,va merge? adik imi vor merge toate softurile daca nu isi gaseste dll in folderul respectiv?

#18
LAurenZIO

LAurenZIO

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 21.01.2004
Aaaa....  what is "BSOD" ?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate