Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Vodafone lanseaza noua oferta - W...

Recomandare placa de sunet

Samsung ue55mu6402 optiuni/setari...
 Transmitere Index ENEL

Tradiția impodobirii bradulu...

R.I.P avocatul31

Plutitor cu temporizator
 Lacuit la temperaturi scazute

Network Signal Guru

Cum se monteaza obiectul asta?

Aveti idee, se mai poate seta ton...
 Curent AC produs de alternator

GDPR | Algoritm computer vision p...

Elveția ia in considerare in...

Windows Defender recuperare
 

Intrebari despre BGP

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
ShadowElf

ShadowElf

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 07.11.2008
Buna

O sa-mi fac o sesiune bgp zilele acestea. Am cumparat clasa de ip-uri cu as number... conexiune rds si upc

Nu ma pricep extraordinar de bine... iar sesiunea o va face un linuxar + suport din partea unei retele...

Intrebarile mele:
E mai bine sa fac cu linux... un sistem oarecare... cu 1 g ram si un dual core?
Sa fac cu un server klumea... cu ram ceva mai mult (8-16 G)... si sa tin toata ruta internationala?
Sa fac sesiunea cu un switch cisco? care din cate am inteles tine doar ruta default?

ce avantaje am cu rutele astea... daca le am?

mentinez ca ne intereseaza upload-ul cel mai tare... (facem hosting)

multumesc pentru orice sfat avizat

#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 293,677
  • Înscris: 08.10.2015
Poti sa faci toata treaba si cu un linux doar ca un dual core cu 1 giga ram nu e de ajuns ca ai 2 provideri diferiti si depinde si ce serviciu contractezi exemplu la rds daca vrei tabela globala vei primi serviciul premium care inseamna 3 sesiuni BGP diferite pe care primesti metro rds, national rds si restul prefixelor undeva pe la 450K prefixe IPv4 daca nu ma insel.  Dei ai nevoie de un sistem cu minim 3 placi de retea doar pentru rds plus X placi pentru upc. Iti cam trebuie undeva cred la un minim de 4 giga ram pe sistem ca sa poata respira acel sistem, tabela globala primita de la un provider are cred pe la 200MB deci cam 400MB daca contractezi serviciul BGP cu tabela globala si de la rds si de la upc.

Nu faci bgp cu un switch cisco decat daca este vorba de un switch layer 3 altfel ai nevoie de un router care sa stie bgp, daca investiti intr-o scula cisco trebuie avut in vedere serviciul bgp contractat, fiecare model de router / switch layer 3 de la cisco are un numar maxim de prefixe pe care le poate invata asa ca degeaba ai un echipament cisco si ai bgp cu tabela globala daca acel echipament poate tine doar 10K prefixe sau chiar mai putin gen 5K.

Pentru ca voi faceti doar hosting cred ca cel mai bine contractati serviciul BGP cu ruta default, cate o sesiune BGP cu fiecare provider pe care se primeste doar ruta default. Pe sesiunile respective anuntati voi prefixul cumparat /24 sau /23 sau ce clasa aveti si puteti stabili daca un provider este folosit ca si conexiune principala, toti clientii vor ajunge in clasa voastra prin acel provider, si daca pica link-ul cu el atunci clientii vor ajunge in clasa voastra prin al doilea provider folosit ca backup.

Un serviciu BGP cu tabela globala e bun deoarece puteti stabili voi prin ce provider sa plece pachetele de la voi in functie de prefixele de la care se acceseaza clasa pe care o anuntati in bgp. Exemplu un client ajunge mai repede in clasa voastra prin upc deci e indicat ca si de la voi la client sa ajunga pachetele tot prin upc, alt client in schimb ajunge la voi prin rds deci si de la voi la el ar fi okay ca traficul sa treaca prin rds.

Nu stiu daca m-am facut inteles in ce am scris mai sus.

#3
ShadowElf

ShadowElf

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 07.11.2008
ms de raspuns...

stiam faza cu tipurile de switch

intrebarea cea mai importanta, la care vreau raspuns cu DA sau NU daca sa poate...

eu fac hosting... va functiona mai bine toata chestia asta cu ruta globala? (de la rds am abonament care-mi permite sa iau ruta globala)

adica imi permit si un server cu 16 G ram... un proc i3 si care sa-l pun sa faca doar asta... dar sa stiu daca se merita sau nu....

daca nu.. cumpar switch layer 3 cisco.. consuma putin... e mai mic... pica mai rar... etc...

practic vreau sa stiu daca upload-ul  de la mine catre vizitatorii web se duce pe ruta care vreau eu daca iau ruta globala? sau pe conexiunea principala?... si pe cea de backup cand pica principalul? si deci nu am nevoie decat de ruta default...

#4
manssebas

manssebas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 198
  • Înscris: 01.06.2007
In afara de tabela bgp ce banda ai alocata / folosesti ? Cate pachet pe secunda estimezi ca o sa forwardeze ? Trebuie sa te gandesti la high availability nu sa te bazezi doar pe un singur router mai ales facut din pc.

#5
ShadowElf

ShadowElf

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 07.11.2008
am 100 M rds (garantat 11 M) (sta undeva la 60-70 M, cu speedtest.net)
30 M upc garantat

la high availability ma gandesc tot timpul! dar daca vine vorba de calitate... si se poate mai bine... vreau sa stiu.

Practic, am nevoie de un device in care bag cele 2 cabluri de la furnizori si din el iese clasa mea de ip-uri catre toate statiile mele...pentru a avea bgp-ul, redundanta internetului...

Si trebuie sa aleg: switch layer 3 cisco sau un server linux ceva mai slab, sau server linux smecher...  Care-i solutia ideala in situatia mea?

#6
manssebas

manssebas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 198
  • Înscris: 01.06.2007
Eu as alege ceva specializat pe networking, decat un server linux care este generalist. Ti-ar trebui 2 routere cu VRRP (Virtual router rendundant protocol) sau posibilitate de scripting care sa verifice daca un router a picat si care sa stie bgp, eu as incerca ceva de genul la Mikrotik (daca as fi constrans de costuri) sau un Cisco (daca as avea buget mai mare). Dar totusi este necesar pentru a putea face o estimare de echipament numarul de pps forwardat, de ex. la 60 de mega pot fi 4kpps la un pachet maxim de 1500 sau 96kpps la un pachet de 64.

#7
Huza

Huza

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,417
  • Înscris: 07.11.2006
Evident ca in general echipamentele dedicate fac fata mult mai ok fata de un multi purpose server, dar trebuie luate in calcul investitiile.
Nu stiu daca 2 servere de genul descris mai sus costa la fel de mult ca 2 routere care sa indeplineasca aceeasi functie, eventual daca se uita la mikrotik, dar atunci tot la Linux ajunge :)
Depinde de cat de mare se doreste a fi investitia, pe viitor ce planuiesti? sa ai cate masini fizice? Ce trafic, etc.

#8
manssebas

manssebas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 198
  • Înscris: 01.06.2007
Acuma sa detaliez mai mult decat Huza. De obicei pentru asa ceva s-ar preta servere cu sursa redundanta (cost mai mare decat un server normal), placi de retea nu cele onboard ci ceva intel care implicit cresc costuri. Implicit cu servere ai nevoie de un switch si nu un repotec care din nou mareste costurile. Costurile de mentenanta, fiind mai multe device-uri, este mai mare si mai multe failure points. Plus ca trebuie sa ai cunostiinte foarte bune de linux si networking sa le faci sa mearga. Chiar daca Mikrotik tot la linux se ajunge, ai nevoie de cunostiinte de networking si nu de cunostiinte de linux (instalare, configurare pachete software, optimizare, debuging, etc.), plus ca sunt optimizate pentru networking.

PS. Si in unele cisco-uri ajungi tot la linux de ex Cisco ASR1000 :)

Edited by manssebas, 04 April 2012 - 14:52.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate