cultivare fasole pastai
Last Updated: Jun 15 2015 18:45, Started by
paulyaren
, Mar 06 2012 19:15
·
0
#1
Posted 06 March 2012 - 19:19
Buna seara.Vreau sa seman 1 ha cu fasole pastai.Rog pe cei care au cunostinte in domeniu sa ma ajute cu un sfat avizat,eventual daca stiti cat a fost kg. anul acesta in en gross si la piata?Ma gandeam la soiuri de fasole oloaga gen Menuet,Paulista s.a.m.d.vreau sa precizez ca terenul este situat in jud. Dambovita paralel cu Baleni Sarbi. Va multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Am vazut ca s-a mai deschis un subiect pe aceasta tema dar eu intreb d.p.d.v. economic si pe o suprafata mai mare.Va multumesc pentru ajutor. |
#2
Posted 06 March 2012 - 19:55
paulyaren, on 6th March 2012, 19:19, said: Buna seara.Vreau sa seman 1 ha cu fasole pastai.Rog pe cei care au cunostinte in domeniu sa ma ajute cu un sfat avizat,eventual daca stiti cat a fost kg. anul acesta in en gross si la piata?Ma gandeam la soiuri de fasole oloaga gen Menuet,Paulista s.a.m.d.vreau sa precizez ca terenul este situat in jud. Dambovita paralel cu Baleni Sarbi. Va multumesc anticipat pentru atentia acordata. Am vazut ca s-a mai deschis un subiect pe aceasta tema dar eu intreb d.p.d.v. economic si pe o suprafata mai mare.Va multumesc pentru ajutor. |
#3
Posted 06 March 2012 - 19:57
#4
Posted 06 March 2012 - 20:05
#5
Posted 06 March 2012 - 20:11
#6
Posted 06 March 2012 - 20:15
#7
Posted 06 March 2012 - 20:19
#9
Posted 06 March 2012 - 21:00
#10
Posted 06 March 2012 - 21:15
Fasolea pastai necesita irigare din greu...
Daca vorbim de fasolica oloaga, recoltezi cel mult trei 'maini' la interval de o saptamana, dupa care trebuie 'desfiintata'... Daca n-ai mana de lucru suficienta, poti incerca sa 'eslonezi' productia, semanand in 'rate'... Trebuie gandit si ce faci cu masa vegetala, daca o poti valorifica...eventual ca furaj... Pana la urma, problemele de 'productie' sunt mai usor de rezolvat, mai greu e cu 'desfacerea'... Fara un mic studiu de piata si un plan minimal de 'afacere' nu m-as arunca.... In rest, acolo la Baleni sunt unii dintre cei mai iscusiti legumicultori...ceea ce iti poate da o oarecare siguranta si curaj... Alt avantaj ar fi ca poti scoate doua recolte de pe aceeasi suprafata, recolta de primavara si recolta de toamna... Sunt multe aspecte ce trebuie luate in considerare... Si mai e un lucru... La o cultura pe scara mare, e nevoie si de inoculare cu bacterii producatoare de azot, altfel rezultate modeste...doar daca ai mai cultivat in anii precedenti trifoi ori lucerna pe suprafata aia si e terenul 'inoculat' natural... Cu cat intri mai mult in amanunte, vezi mai multe 'probleme' de rezolvat si cantarit.... Edited by subway_guru, 06 March 2012 - 21:31. |
|
#11
Posted 06 March 2012 - 21:27
subway_guru, on 6th March 2012, 21:15, said: Fasolea pastai necesita irigare din greu... Daca vorbim de fasolica oloaga, recoltezi cel mult trei 'maini' la interval de o saptamana, dupa care trebuie 'desfiintata'... Daca n-ai mana de lucru suficienta, poti incerca sa 'eslonezi' productia, semanand in 'rate'... Trebuie gandit si ce faci cu masa vegetala, daca o poti valorifica...eventual ca furaj... Pana la urma, problemele de 'productie' sunt mai usor de rezolvat, mai greu e cu 'desfacerea'... Fara un mic studiu de piata si un plan minimal de 'afacere' nu m-as arunca.... In rest, acolo la Baleni sunt unii dintre cei mai iscusiti legumicultori...ceea ce iti poate da o oarecare siguranta si curaj... Alt avantaj ar fi ca poti scoate doua recolte de pe aceeasi suprafata, recolta de primavara si recolta de toamna... Sunt multe aspecte ce trebuie luate in considerare... eu am avut si nu au primit irigatie deloc.cat despre cele trei maini de cules se pot reduce la doua.. dar vorba ta desfacerea.daca in 4 zile nu le-ai dat poti deja cauta loc de aruncat |
#12
Posted 06 March 2012 - 21:48
Daca vrei marfa de calitatea 'prima', irigarea e obligatorie...
In fiecare an pun fasolica oloaga, dar la scara 'micro' si de fiecare data mi-am uimit prietenii (pardon, sotiile prietenilor) cu calitatea 'produselor', toate s-au jurat ca asa fasolica frageda ca la mine n-au vazut si nici n-au sa mai vada... Cand am zis 'trei maini', era un maximum, dupa aceea devine nerentabil total... In plus, incerc sa 'profit' si de particularitatile gradinii astfel incat de fapt obtin nu doua, ci trei recolte pe an, recolta de vara o pun prin zonele mai umbrite, pe sub pomii din livada... Cand am scris ce am scris, m-am gandit ce ar insemna sa 'expandez' la scara, pe un hectar...si m-a cam pus pe ganduri... |
#13
Posted 06 March 2012 - 21:54
subway_guru, on 6th March 2012, 21:48, said: Daca vrei marfa de calitatea 'prima', irigarea e obligatorie... In fiecare an pun fasolica oloaga, dar la scara 'micro' si de fiecare data mi-am uimit prietenii (pardon, sotiile prietenilor) cu calitatea 'produselor', toate s-au jurat ca asa fasolica frageda ca la mine n-au vazut si nici n-au sa mai vada... Cand am zis 'trei maini', era un maximum, dupa aceea devine nerentabil total... In plus, incerc sa 'profit' si de particularitatile gradinii astfel incat de fapt obtin nu doua, ci trei recolte pe an, recolta de vara o pun prin zonele mai umbrite, pe sub pomii din livada... Cand am scris ce am scris, m-am gandit ce ar insemna sa 'expandez' la scara, pe un hectar...si m-a cam pus pe ganduri... |
#14
Posted 06 March 2012 - 22:07
Nu faci parte din categoria 'sotiile prietenilor mei'
Nu-ti ramane decat sa te uimesti singur bagand apa din greu...e 'garantat'... Toate cele bune si mult, mult spor! |
#15
Posted 06 March 2012 - 22:31
Lasand la o parte 'tonul glumet', ramane problema de baza, modul de valorificare a recoltei.
Din ce stiu eu ar fi doar trei moduri: 1. valorificare ca pastai proaspete, dar daca n-ai cum sa le mentzi la 'racoare', vorba ta, in 4zile se transforma in 'borhot'... 2. congelat...alta 'daravela'... 3. la 'borcan'...necesita fabrica de conserve... Hmmmm, tare complicata e viata de legumicultor... |
|
#16
Posted 06 March 2012 - 22:39
subway_guru, on 6th March 2012, 22:31, said: Lasand la o parte 'tonul glumet', ramane problema de baza, modul de valorificare a recoltei. Din ce stiu eu ar fi doar trei moduri: 1. valorificare ca pastai proaspete, dar daca n-ai cum sa le mentzi la 'racoare', vorba ta, in 4zile se transforma in 'borhot'... 2. congelat...alta 'daravela'... 3. la 'borcan'...necesita fabrica de conserve... Hmmmm, tare complicata e viata de legumicultor... |
#17
Posted 06 March 2012 - 22:50
Si in plus, nu trebuie si certificat de producator? Nu trebuie platit si impozit statului?
|
#18
Posted 07 March 2012 - 06:49
subway_guru, on 6th March 2012, 20:47, said: Ai posibilitati de irigare pe o suprafata asa mare? subway_guru, on 6th March 2012, 21:15, said: Fasolea pastai necesita irigare din greu... Daca vorbim de fasolica oloaga, recoltezi cel mult trei 'maini' la interval de o saptamana, dupa care trebuie 'desfiintata'... Daca n-ai mana de lucru suficienta, poti incerca sa 'eslonezi' productia, semanand in 'rate'... Trebuie gandit si ce faci cu masa vegetala, daca o poti valorifica...eventual ca furaj... Pana la urma, problemele de 'productie' sunt mai usor de rezolvat, mai greu e cu 'desfacerea'... Fara un mic studiu de piata si un plan minimal de 'afacere' nu m-as arunca.... In rest, acolo la Baleni sunt unii dintre cei mai iscusiti legumicultori...ceea ce iti poate da o oarecare siguranta si curaj... Alt avantaj ar fi ca poti scoate doua recolte de pe aceeasi suprafata, recolta de primavara si recolta de toamna... Sunt multe aspecte ce trebuie luate in considerare... Si mai e un lucru... La o cultura pe scara mare, e nevoie si de inoculare cu bacterii producatoare de azot, altfel rezultate modeste...doar daca ai mai cultivat in anii precedenti trifoi ori lucerna pe suprafata aia si e terenul 'inoculat' natural... Cu cat intri mai mult in amanunte, vezi mai multe 'probleme' de rezolvat si cantarit.... subway_guru, on 6th March 2012, 21:15, said: Fasolea pastai necesita irigare din greu... Daca vorbim de fasolica oloaga, recoltezi cel mult trei 'maini' la interval de o saptamana, dupa care trebuie 'desfiintata'... Daca n-ai mana de lucru suficienta, poti incerca sa 'eslonezi' productia, semanand in 'rate'... Trebuie gandit si ce faci cu masa vegetala, daca o poti valorifica...eventual ca furaj... Pana la urma, problemele de 'productie' sunt mai usor de rezolvat, mai greu e cu 'desfacerea'... Fara un mic studiu de piata si un plan minimal de 'afacere' nu m-as arunca.... In rest, acolo la Baleni sunt unii dintre cei mai iscusiti legumicultori...ceea ce iti poate da o oarecare siguranta si curaj... Alt avantaj ar fi ca poti scoate doua recolte de pe aceeasi suprafata, recolta de primavara si recolta de toamna... Sunt multe aspecte ce trebuie luate in considerare... Si mai e un lucru... La o cultura pe scara mare, e nevoie si de inoculare cu bacterii producatoare de azot, altfel rezultate modeste...doar daca ai mai cultivat in anii precedenti trifoi ori lucerna pe suprafata aia si e terenul 'inoculat' natural... Cu cat intri mai mult in amanunte, vezi mai multe 'probleme' de rezolvat si cantarit.... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users