Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

e-distributie Muntenia s-a "m...

Livrare Hyundai i30 2022 cu DCT

Brother Eroare scanare A9
 Achizitie auto

Procedura Preschimbare nr verzi p...

Copiii si obezitatea

Reglare greutate doza Unitra GS-431
 Potrivire jante ?

instant sau dus electric?

Microfon extern pentru ML/DSLR

Schimbare parbriz
 Costuri achiziție garsoniera.

Pensii publice - Venit total asig...

Solutie (lichid pulverizat) pentr...

Backup calling
 

Cultivare fasole

- - - - -
  • Please log in to reply
172 replies to this topic

#1
fllorina

fllorina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 28.09.2008
Am citit aceast rezumat al unei teze de doctorat care nu ma lamureste asupra unui aspect: polenizarea.

Scrie despre ea ca este autogama. Asta inseamna ca avem nevoie numai de vant pentru polenzare? Toate soiurile de fasole sunt autogame? Fasolea de pastai, cu boabe mici poate fi lasata in vrej sa se usuce si sa facem totusi mancare cu ea? Poate fi crescuta langa un gard umbros, din zid?

Edited by fllorina, 04 March 2012 - 18:45.


#2
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
fasolea de pastai cu boabe mici poate fi lasata sase usuce pe vrej...da' te vede cel de sus pana defaci pastaile (ca nici nu se desfac usor astea pt.fasole verde)

vantul si albinele rezolva pb.polenizarii, oate fi crescuta la umbra dar va avea recolta slaba.

#3
fllorina

fllorina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 28.09.2008
Multumesc mult!
Deci fasolea care este pentru pastai e greu de desfacut din pastai, insa este comestibila. :)

#4
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Autogama inseamna ca se auto-polenizeaza (spre deosebire de alogama), n-are nevoie nici de albinutze nici de vant (asta nu inseamna ca albinutzele nu-si baga boticul, dar procentul de hibridizare e nesemnificativ)...avantaj tu, poti pune linistita seminte din gradina proprie care sa semene cu 'parintzii'...lucru valabil cam la toate legumele din familia leguminoase (mai nou, se numesc fabaceae), fasole, mazare, linte, bob, soia (edamame), fasolea 'yardlong', fasolea 'runner bean' sau fasolea lima ori fasolele 'orientale'...

#5
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,899
  • Înscris: 10.09.2005
Scuze dar nu m-am putut abtine. Mai lasati-o incolo de fasole ca numai gaze face la stomac, nu mai sta in casa decat cu masca de gaze.

Edited by horia66, 07 March 2012 - 20:43.
"Numai" e una, "nu mai"... cu totul altceva.


#6
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Mai ales acum in post, fasolea boabe e 'de baza'...proteina vegetala...

#7
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004

 gerbil, on 4th March 2012, 19:16, said:

Scuze dar nu m-am putut abtine. Mai lasati-o incolo de fasole ca numai gaze face la stomac, numai sta in casa decat cu masca de gaze.

daca nu stii sa o gatesti...

#8
fllorina

fllorina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 28.09.2008

 gerbil, on 4th March 2012, 19:16, said:

Scuze dar nu m-am putut abtine. Mai lasati-o incolo de fasole ca numai gaze face la stomac, numai sta in casa decat cu masca de gaze.

Depinde cum e preparata. Daca este fiarta in 3 ape, efectele secundare sunt minime. Iar fasolea pastai chiar nu da asemenea probleme.

Atasez plicurile pe care le-am cumparat pentru anul acesta. Mai am un paharel cu fasole pestrita de anul trecut.

Pana in 2011, nu am mancat niciodata teci fierte cu mujdei de usturoi. O bunatate! Am pus 2 plicuri de fasole pe un peticut de pamant de s-au incalcit in ultimul hal, se urcau firele unul pe altul, insa tot au rodit de am mancat toata vara teci fierte miercurea si vinerea!

Attached Files


Edited by fllorina, 04 March 2012 - 21:06.


#9
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
toate 3 sunt de fasole verde. prima si ultima sunt oloage (se cheama fideluta galbena si verde), aia din mijloc (auria de bacau) este cataratoare.

fasolea se pune in cuiburi, cam 4-5 boabe la cuib, cuiburile sa fie la 20 cm unul de altul (si le lung si pe lat)

Edited by anknic, 04 March 2012 - 21:09.


#10
cristianda

cristianda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 25.04.2008
florina daca vrei am mai multe boabe de fasole asiatica, aceea verde si cu pastaia lunga de pana la 1m.e cataratoare si necesita udata des. se conserva bine pentru ciorbe dar si cu mujdei de usturoi

Attached Files



#11
fllorina

fllorina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 28.09.2008
Mmm... acum in Postul Mare aveti trufandale!

De unde ati cumparat semintele? Cum se numesc?

#12
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Fetele stiu mai bine!
Pt fasole verde pastai (teci, cum se spune prin popor) sunt soiurile 'fidelutza' si 'lata' (grasa), urcatoare sau 'oloage'...verzi sau galben-aurii...important e sa nu aiba 'atze'...
Iar salata de fasolica 'verde', cu ulei de masline, un strop de otzet si un pic de mujdei de usturoi e 'delicatesa'...cele mai potrivite sunt soiuriule 'fidelutza'...
Fasolea 'pastai' se conserva foarte usor la 'conge'...
Ca fasole boabe, cea mai extra de la extra e fasolea italieneasca Cannellini (e fasole oloaga)...
Pt mancarica de pastai, auria de Bacau e tot 'extra'...
La 'boabe', trebuie eu sa va zic ce buna e o iahnie sau o fasole 'batuta'???
P.S.
@anknic:
Eu prefer semanatul pe randuri, nu la cuiburi, e mai 'eficient'...

Edited by subway_guru, 04 March 2012 - 21:37.


#13
fllorina

fllorina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 28.09.2008

 subway_guru, on 4th March 2012, 21:34, said:

@anknic:
Eu prefer semanatul pe randuri, nu la cuiburi, e mai 'eficient'...

La ce distanta puneti semintele?

#14
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
la mine eficient a fost la cuib la fasole(da' cuiburi dese...la fideluta verde si galbena merge des ca nu fac tufa f.mare, da' e tufa si n-a mers bine la rand, plus ca auria de bacau-eu am una galbena poloneza care face pastaia mai mare decat auria-creste f.tare...asa ca trebe spatiere intre cuiburi) si la rand la mazare (mazarea o las pe pamant, nu am cum sa ii pun sfoara sa se urce, da' tb sa fiu atenta cu culesul ca in caz de ploi putrezeste repede).

fasole de boabe am ramas la 1 oloaga cu boabe rosii (care la fel a mers mult mai bine la cuib decat la rand) si inca una cataratoare cu boabe f.mari lila cu pete mov (aia cu flori rosii...care e f.acoperitoare, asa ca la ea trebe si mai mare spatiere intre cuiburi). aia de ziceam ca seamana cu lima face o tufa f mare initial (si tb pusa la cuib neaparat, cu spatiu de 30-40 cm intre cuiburi) si dupa aia se duce-n sus.

#15
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Pe rand doamnelor, ca ma 'zapacesc'...si ma 'fastacesc'...
@fllorina:
Fasolea aia asiatica 'yardlong' e urcatoare, nu e aceeasi specie ca fasolea obisnuita, trebuie spalier sau araci...la noi se gasesc niste semintze unguresti negre...eu am si de alte 'culori' de la 'sursa'...
E buna de mancat pastai, se conserva usor la 'conge' sau la borcan...
Cealalta 'boabe' gigant de care vorbeste #anknic e iarasi alta specie decat fasolea obisnuita, e 'runner bean', se cultiva tot pe spalier, e cu boabe vinete sau albe...am si din astea...daca vrei sa incerci din ambele, scrie-mi pe PM...
De semanat, am spus mereu ca prefer sa 'suprainsamantzez', le pun la un lat de palma una de alta...
@anknic:
Fasolea aia cu boabe rosii lunguietze, indiferent daca e oloaga sau urcatoare, e celebra fasole mexicana 'saltareatza', vestita in toata lumea larga...
In ce priveste semanatul, da-mi te rog voie sa nu fiu de acord, semanatul la 'cuib' e o metoda invechita 'tzaraneasca', in ziua de azi se seamana pe rand...daca vrei intr-adevar 'eficientza'...
Toate cele bune, fetelor, ca voi stitzi mai bine cum se 'valorifica' fasolica!

#16
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
da stiu..da' in acelasi an am pus un rand "la rand" si unul la cuib (cuiburi ceva mai dese decat se pun normal) si productie f.buna a fost la cuib, la rand a fost prod.f.subtirica...la fasole, ca in acelasi an am experimentat "la rand" si la cuib la mazare si fuse invers. acuma...fiecare poate experimenta pe terenul sau sa vada cum e mai bine (la mine fasolea se face pe randul de vita de vie)

#17
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 subway_guru, on 4th March 2012, 19:15, said:

...
toate legumele din familia leguminoase (mai nou, se numesc fabaceae), fasole, mazare, linte, bob, soia (edamame), fasolea 'yardlong', fasolea 'runner bean' sau fasolea lima ori fasolele 'orientale'...

Matale ti-ai gresit cariera. Pun pariu ca ai fi fost muuult mai satisfacut ca horticultor ... si sunt sigur ca ai fi avut si contributii marcante in domeniu.

 fllorina, on 4th March 2012, 20:51, said:

...
Pana in 2011, nu am mancat niciodata teci fierte cu mujdei de usturoi. O bunatate!

Cu mujdei de usturoi, otet de mere si ulei de masline... yummi.

#18
vasiuca

vasiuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 25.01.2011
:thumbup:

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate