Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Casa ridicata la rosu

- - - - -
  • Please log in to reply
65 replies to this topic

#37
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011
In legatura cu hornul incep sa inteleg si cred ca voi opta pentru varianta pe care mi-ai expus-o.  

Legat de "Intrebarea 1 - Gardul" iti multumesc ca te-ai implicat si in acest acest subiect.
Am omis sa spun ca in momentul de fata,  latura dinspre drum a terenului, are pe margine niste tufe plantate cu multi ani in urma, cu rolul sa tina pamantul. Tot pe latura cu drumul in jurul fundatiei si pana la drum, mai trebuie umplut cu pamant.

Intrebari:
Cand trebuie facuta umplutura cu pamant? inainte de a pune gardul ?
Ce adancime trebuie sa aiba fundatia. Sa tii cont ca terenul isi pierde din panta. Probabil fundatia trebuie facuta in trepte.
In fundatie se baga fier beton ca si la casa? Stalpii la ce distanta trebuiesc pusi. Acesti stalpi se pun in betonul fundatiei?  Fundatia trebuie sa iasa mai sus de nivelul pamantului? daca da, cu cat?
Nu stiu cui sa ma adresez pentru un proiect de gard si nici inginer nu stiu de unde sa iau. Prefer sa ma documentez si sa fiu eu cel care impune regula, pentru ca  acolo unde eu nu am stiut (cazul cosului) au facut numai tampenii.  Iti mai dau un explemplu: cand s-au pus lemnele pe casa, nu mi-am pus nici un minut intrebarea ca ei nu stiu de ce sa le prinda, etc.
Iti multumesc pentru rabdarea cu care mi-ai spus o multime de lcruri utile si sper ca sa ti se alature si altii.

#38
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Salut!

Sa incep de sus in jos pentru gard:
1. Umplutura as face-o dupa ce este zidita fundatia gardului cel putin, daca nu chiar dupa ce e gata tot gardul.
2. Tufele/vegetatia care au crescut, eu le-as pastra pentru ca stabilizeaza terenul, iar altele noi vor creste incet in timp. Daca nu iti plac atunci planteaza altele care le agreezi si cand vor avea dimeniuni corespunzatoare (2-3-4 ani) le tai pe cele vechi.
3. Fundatia trebuie facuta in trepte, asa cum bine ai intuit. Adancimea de fundare, teoretic, trebuie sa fie sub nivelul de inghet al zonei (80-90 cm), din terenul nivelat/umplut. Totusi, din cate am mai citit (dar nu sunt inginer constructor, deci nu garantez pentru asta) se admite si o adancime de fundare de 40-60 cm la garduri. Din pamant fundatia ar trebui sa iasa cam 30 cm, dar asta nu cred ca e o regula, ci mai mult atat cat sa protejeze elementele de lemn/fier ale gardului.
4. Se armeaza cu OB cam ca o grinda de fundatie (dispunerea armaturii), dar cu etrieri mai rari (20 cm), mai subtiri (fi 4-6) si cu 4 bare de fi 10-12. Asta trebuie sa fie decent, dar, inca o data, nu sunt structurist/inginer, deci nu lua de bun tot ce zic aici.
5. Stalpii. daca sunt din beton, se armeaza si ei, cu 2-4 bare de fi 10-12 si cu etrieri, la fel ca la fundatia, pornind din ea, la fel ca un stalpisor la strucrura. Vezi pe unul din jurnalele Astrul-ui, ca are un gard facut ca la carte. Acolo afli cred cam tot ce e bine de stiut. Poti sa si intrebi acolo ....
6. Distanta intre stalpi - cam 2-3-43 m, depinde din ce faci gardul. Mai desi la beton si mai rari la lemn (3 m e ok)

Poti sa intrebi totusi pe cei ce ti-au proiectta casa, ca sigur trebuie stie. Si daca te duci cu lectia invatata atunci nu mai dau rasoale ...  <_<

Bafta

#39
jda

jda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 254
  • Înscris: 02.03.2008
@radu_vasile  ...
Sint si eu interesat de problema inaltimii si grosimii unui postament de gard ... sint intr-o situatie similara cu @Ilie ...
Diferenta e ca toata curtea e mai sus decit vecinii cu 50cm ... si vreau sa fac gardul din beton prefabricat ... stilpii fiind montati intr-un soclu/fundatie continua de beton ...
Cit de adinca sa fac fundatia si cit de lata ca sa sustina gardul fara a-si pierde stablitatea in timp ... deplasindu-se ...datorita diferentei de nivel intre mine si vecini ...
  
Am cautat prin jurnalul @Astrului de la case finalizate ... nu vad niciun gard descris ... :((
Poti sa ne dai un link ....??
Eventual poate vede @Astrul si ne trimite el ...:)


 radu_vasile59, on 17th March 2012, 22:14, said:

5. Stalpii. daca sunt din beton, se armeaza si ei, cu 2-4 bare de fi 10-12 si cu etrieri, la fel ca la fundatia, pornind din ea, la fel ca un stalpisor la strucrura. Vezi pe unul din jurnalele Astrul-ui, ca are un gard facut ca la carte. Acolo afli cred cam tot ce e bine de stiut. Poti sa si intrebi acolo ....
6. Distanta intre stalpi - cam 2-3-43 m, depinde din ce faci gardul. Mai desi la beton si mai rari la lemn (3 m e ok)

Poti sa intrebi totusi pe cei ce ti-au proiectta casa, ca sigur trebuie stie. Si daca te duci cu lectia invatata atunci nu mai dau rasoale ...  <_<


#40
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Aici este linkul catre inceputul gardului ....

In cazul cu diferenta de nivel fa fundatia de 30 cm latime si sapa pana la 80-90 cm adancime, relativ la portiunea cea mai joasa. Elevatia o poti arma cu 2-4 bare fi 10-12 si etrieri, ca sa nu sufere de impringerea laterala a terenului, si bineinteles sa o legi de fundatie, eventual etrierii sa fie mari astfel cat sa prinda si "grinda" din fundatie cat si cea din elevatie.

Ar trebui sa semene cu o fundatie de casa, dar mai slab armata si mai subtire.

Edited by radu_vasile59, 18 March 2012 - 03:13.


#41
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011
1.Tufele fiind plantate de multi ani, au crescut dezordonat (nu au fost ingrijite), radacinile lor fiind destul de bine infipte in pamant. Ma gandesc ca daca le las, asa cum ai zis, lucru care si mie mi se pare intelept, o sa am de lucru la sapatul santului pentru fundatie. Daca le scot, o sa am de lucru cu malul care o sa se rupa si deranjul o sa fie mai mare. Dar cum ele sunt puse exact pe hotar chiar nu stiu cum o sa se poata lucra printre ele.

2. Treptele cam la ce distanta se fac una de alta si cu cat trebuie sa fie mai mica urmatoarea? In cazul asta stalpii se pun la sfarsitul fiecarei trepte. Ce ma sfatuiesti sa pun drept stalpi, beton sau teava? Va trebui sa se puna pe ei ceva de prindere. Daca vor fi din beton, se pune in cofrag ceva de care sa se pinda gardul in stalp?
Varianta cu fundatie mai mica pica din start (poate sa mearga bine pe teren drept) la mine nu incerc pentru ca el trebuie sa si tina pamanul, sau pamantul il va impinge.
Trebuie neaparat sa imi explici cum vor veni treptele.
Iti trimit o poza, strict pentru panta, lungimea este de 30 m. Ai putea sa imi spui cam cat m-ar costa treaba asta? Ce marca de beton trebuie si daca vine cifa numai pentru atat.

3. Tot legat de gard, se ridica o alta problema. In partea mai inalta a pantei am vecin, la fel si in spatele casei. Apa care vine din partea de sus a terenului cam face urme. Intrebarea mea este: Cum sa fie gardul in zona aia? Fata de vecinul din spate problema este simpla, pamantul este la nivel.

4. Daca umplutura o fac dupa ce fac gardul, ce fel de pamant sa pun. Pamantul din jurul casei este unul foarte batut, pe care apa aluneca.  Am pus putin pamant bun, pamant negru in jurul scarii si acum cum s-a topit zapada, a fost spalat iar urmele de apa au facut santulete. Eu vreau sa pun flori, pamantul trebuie sa fie bun, dar cum sa il stabilizez sa nu il spele ploaia?

5. Lectia, asa cum am mai spus, vreau sa o invat eu foarte bine. O sa incerc sa iau legatura cu inginerul care a proiectat rezistenta, desi nu a observat cum pica cosul chiar daca  a verificat lucrarea la fiecare etapa.
Acum inteleg, el ar putea sa faca proiectul de gard. Chair am sa il caut si sa il rog acest lucru.  Oare cam cat costa? Poate stie careva, nu as vrea sa ma ia prin surprindere si sa imi ceara cine stie cat.
Multumesc pentru raspunsuri, multumesc, pentru link.

Attached Files


Edited by ilie01, 18 March 2012 - 18:06.


#42
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Daca poza de mai sus este de la tine, atunci ar fi bine facut un sant de drenaj de jur-imprejurul proprietatii, cu pietris pe fund, care sa traga umezeala care vine de la vecini si sa o indrepte catre santul de catre drum. Asta o sa te ajute si la indepartat umezeala de fundatia casei, deci nu e o idee rea drenajul, eventual chiar cuplezi de ele si scurgerile de la burlane.

1. Cand sapi santul pentru gard poti sa ai o drujba sau un topor pentru taiat radacinile din calea fundatiei. Daca poza e cu panta de care ziceai, eu cred ca pot fi scoase tufele si pe locul lor pus pietris si apoi acoperit cu pamant vegetal, ca sa se faca si un oarecare drenaj al solului.

2. Treptele la gard pot fi facute cam la 3 m distanta, cam 0,5 m inaltime o treapta (aproximativ, nu cred sa fie vreo regula anume). Ma gandesc ca un rapot de 1:4 intre lungimea si inaltimea treptei este ok si vizual si structural. La cum se prezinta terenul eu as opta pentru gard cu fundatie de beton, stalpi de fier si elementele de gard de lemn/fier/plasa, deci nu beton. Asta pentru ca incarca terenul si predispune la tasari/crapaturi in timp, eventual deplasarea gardului, daca zici ca ploaia spala terenul. Ca sa legi gardul de stalpi, la cei de fier, se sudeaza 2 urechi tabla de fiecare parte de care sa  poti apoi prinde cu suruburi grinzile orizontale.

3. Santuri de drenaj. Eventual vorbesti cu vecinul si va intelegeti de care parte a gardului sa fie plasat, ca asta il ajuta si pe el. Pune-i problema cu umezeala la fundatie si avantajele unui sant de drenaj si o sa asculte mai atent. Plus ca investitia e nesemnificativa ca pret (o zi - doua de sapat si o masina de pietris de 200-300 lei = toata afacerea).

4. Umplutura as face-o cu pietris (sort, refuz de ciur) si peste el un strat de 20-30 cm cu pamant vegetal, ca sa creasca vegetatie. Tine cont ca pietrisul are rol de a drena umiditatea excesiva din pamantul vegetal de deasupra. Vegetatia ce va creste va stabiliza si pamantul si pietrisul. Dar aceste detalii intreaba-le cand te duci la proiectant. Pamantul a luat-o la vale pentru ca apa nu s-a putut infiltra si drena din profumzime, deci a spalat suprafata. De aia ma gandesc ca e ok intai un pietris, eventual nisip, si apoi pamantul, fara a-l batatori excesiv. Referitor la straturile de umplutura, intreaba tot la proiectant.

5. Si eu am avut nevoie de o perioada de acomodare cu arhitectul, pentru ca majoritatea care se prezinta la ei nu au idee de ceea ce vor si pana reusesc sa te inteleaga trece o vreme. Dar apoi, la intrebarile tale, raspund si fac ce trebuie facut. Ca pret, nu cred ca ar trebui sa treaca de 100-200 E, un proiect cat de cat, o schita macar ... Ca pret al gardului, sper sa nu treci de 70-100 E/ m de gard, asta cu sapat, fundatie, lemn, fier. Daca iesi mai ieftin si mai bine. Nu sunt de parere ca un gard trebuie sa coste cat o fundatie de bloc.

Bafta!

#43
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011
Poza de mai sus este de la mine. Am pus-o ca sa vezi cum vine panta si ca sa poti sa imi raspunzi cat mai concret la intrebari. Iti multumesc foarte mult pentru tot ce mi-ai spus.

Ideea drenajului mi se pare foarte interesanta si vreau sa te intreb:
- Cand ai spus "ar fi bine facut un sant de drenaj de jur-imprejurul proprietatii" te-ai referit la casa? sau la tot terenul?
- Acest sant cat de adanc trebuie, cat de lat si la ce distanta se face fata de casa ?
- In partea de sus a terenului santul trebuie facut pe latimea curtii, cu usoara panta spre drum,  iar in restul curtii pe lungime asa incat apa sa fie condusa la vale ?  
- Cand spui drenaj inteleg ca apa trebuie condusa undeva, terenul fiind in panta eu cred ca acest sant ar fi suficient pentru treaba asta si nici nu costa, asa cum ai spus, cine stie cat. Ma simt mai relaxat acum!!! am motiv, am bifat o treaba mai putin costisitoare.
Apropo de aceast subiect, am intrat un pic pe link-ul cu jurnalul Astrului si am retinut o alta idee a lui si anume: a taiat o teava pe din doua si a montat-o pe langa casa, aceasta fiind suficienta pentru a dirija apa.  
Ideea ta mi se pare mai interesanta.

Umplutura
Esti primul care imi spune ca ar trebui umplut intaii cu pietris si cred ca ai foarte mare dreptate. Acum inteleg de ce s-a facut noroi acolo unde am pus pamant bun. Cat de gros sa fie stratul de pietris?
Cu cine am mai discutat mi-a recomandat pentru umplutura pamantul cel mai bun pentru ca trebuiesc plantate flori, copacei, etc. Chiar crezi ca stratul de 20-30 cm de pamant vegetal este suficient? Daca pun trandafiri este destul?

Intrebarea 2
Casa nu este tencuita nici pe interior nici pe exterior, nu are trotuare, canalizare, put, tamplarie .
Care ar fi prioritatile?  Cand pun aceasta intrebare trebuie sa tii cont si de faptul ca nu le pot face pe toate anul asta.
La aceasta intrebare mi-a mai raspuns cineva: ii multumesc mult! si tie la fel.

#44
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Salut!

- Cand am spus de drenaj m-am gandit la cel de jur-imprejurul terenului. Daca faci unul in jurul casei este ok, dar el trebuie sa fie la minim 0,8-1 m de casa, adica sa incercuiasca trotuarul perimetral al casei (cel din proiect, sau care ar trebui sa fie in proiect).
- Adancimea ar fi ok de 0,4-0,5 m, latime cam 0,3-0,5 m. Umplutura as face-o cam 2/3 pietris si restul pamant, cu un sant resnat de apxo 10-15 cm, atat cat sa se ghiceasca existenta santului, nu sa se vada explicit.
- Da, in partea de sus ar trebui facut pe toata latimea curtii, cu un unghi si doua pante spre laterale, unde se va continua cu santurile ce duc spre drum.
- Da, apa va fi condusa spre santul de catre drum/canalizare, sau catre o groapa de 1/1 m si adancime de 2 m, plina cu pietris, care sa preia si sa infiltreze apa in sol; tu ai panta acolo, deci indrepti santurile tale catre cel din fata portii/drum si atat.

Faza cu teava este buna, jumatatea de teava e ok de pus , ca sa ramana un spatiu permanent deschis, necolmatat, pentru drenaj. Daca ar fi obligatorie sau nu, nu stiu.
Umplutura cu pietris e buna pentru a spori capacitatea de drenaj din sol a apei. Eu zic ca e suficient acest pietris doar in santurile de drenaj, atat cat sa atraga spre el apa. Pamantul vegetal de 20-30 cm il vedeam doar peste pietrisul din santuri, atat cat sa creasca iarba in zona respectiva, sa nu arate efectiv ca este sant. In restul curtii cred ca ar trebui mai mult, 50-60 cm e suficient.
De retinut ca pamantul/umplutura adusa si imprastiata se va tasa in urmatorul an cu aproximativ 15-25% din grosime, functie de compozitie. Deci toarna mai mult, ca sigur se indeasa el natural, indiferent cu ce o sa il compactezi. Dupa mine, compactarea in exteriorul fundatiei nu are rost, ca va surveni natural dupa 1-2 ani, maxim.

Pentru intrebarea 2:
Ordinea care mi s-a recomandat si mie este:
0. Gard de imprejmuire.
1. Sapat trasee electrice/termice si amplasat tuburile gofrate.
2. Tencuiala interioara - strat gorsier.
3. Tamplatie (geamuri+usi exterioare).
4. Instalatii electrice (inclusiv tablou electric), termice (inclusiv CT, sobe, cos evacuare), sanitare
5. Canalizare (fosa septice), put (adus apa in casa).
6. Gresie si faianta + finalizat o baie si bucataria, eventual o camera => posibila mutarea
6. Sape, straturi de glet fin si apoi lavabil
7. Usi interior + tocuri, parchet.
8. Restul camerelor, mobilier, finalizat bai
9. Termosistem, tencuit exterior, vopsea de exterior
10. Trotuare, amenajarea curtii.

In functie de buget ar putea dura 2-3-4 ani cele cateva etape.
Asa vad eu continuarea.

#45
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011
Iti multumesc foarte mult pentru raspunsuri si te rog sa nu te superi ca te mai intreb:

1. Legat de umplutura restului curtii cu pamant sa inteleg ca nu mai trebuie pietris sub stratul de pamant? Asa sa fie dar, o sa inotam in noroi pana o sa punem iarba, flori, copaci, etc. N-as vrea sa compactez pamantul pentru ca am mai citit pe forum ca va fi foarte greu de plantat ceva pe un teren cu pamant compactat.

2. Am inteles ca ti-ai facut si tu casa, poate imi spui si mie de unde ai luat muncitori pentru lucrari precum sapatul santurilor pentru gard, tencuit, etc. Cine i-a spupravegheat si ce trebuie sa fac ca sa gasesc oameni seriosi.

3. Ma framanta in continuare gardul: daca in loc de fundatie se fac niste gropi suficient de adanci in care se introduc stalpii de fier, gardul ar fi mai usor, cheltuiala mai mica, ce zici? Ca sa nu alunece malul, ma gandesc la niste dale printre care sa creasca iarba. Ce zici?

4. La punctul 1 "Sapat trasee electrice/termice si amplasat tuburile gofrate" te intreb daca aceasta etapa este sau nu legata de deschiderea curentului. Am depus la moment dat un dosar cu toate actele dar pentru ca nu m-au gasit acasa cand au venit pe teren au plecat si asa termenul a expirat.

5. Pentru ca a venit vorba de curent pun Intrebarea 3 - Instalatia electrica la o casa
In primul rand cam cat costa aceasta operatiune. Am stalp de curent electric peste drum dar, chiar daca, am inteles de pe la alte persoane ca trebuie sa ma astept la costuri foarte mari. Ce trebuie sa stiu inainte de a demara aceasta operatiune.

Mii de multumiri!

Edited by ilie01, 21 March 2012 - 17:42.


#46
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Cu multa placere!

1. Nu mai pune pietris sub stratul de pamant. Oricum o sa fie un noroi general pana creste iarba. Noroc ca in 2-3 luni este deja verde tot si uiti cam in 2 saptamani ca era imposibil de umblat prin curte. Planifica operatiunea toamna tarziu sau chiar iarna.

2. Pentru munci necalificate cauta in vecini, ca sigur se gasesc doritori. Pentru calificati, cauta printre cunostinte si cere recomandari cand vezi ceva ce iti place.
Acum cu relatia cu muncitorii: trebuie sa dai impresia ca stii mai bine decat ei cum se face ce trebuie facut, ca altfel te fac din vorbe (ca asa e bine, ca asa se face de cand lumea & similare). Supravegherea trebuie sa o faci tu (ai deja experienta cu cosul, la care ai stat langa ei, ca altfel nu iesea ce trebuie), altfel ai aproape sigur surprize. Dupa ce deja s-au prins ca nu o pot "scurta" se pun si fac treaba ca lumea. Oameni seriosi gasesti prin recomandari de la prieteni/cunostinte. Du-te la ei si daca au lucrari de finisaje facute de ei, studiaza-le atent (grad de exactitate, mici carpeli locale). Atentie la modul cum pui problema. De obicei se da un mic avans (10-15-25% din valoarea lucrarii, functie de valoare) si apoi la final. Principiul trebuie sa fie: "Imi place = cumpar, altfel nu, si fiecare isi ia jucariile si pleaca acasa. Vor banii, fac calitate, la misto fac singur, gratis, nu trebuie sa platesc." Si il urmaresti. Daca vezi ca treaba o ia in directia gresita, pune-i sa corecteze pe loc, altfel o sa fie prea tarziu si o sa ceara bani in plus, pe motiv ca e alta lucrare. Nu este o reteta generala, dar principiile sunt valabile. Muncitorul stie doar de bani, si daca il faci sa inteleaga in ce caz ii primeste si el agreeaza, atunci treaba ar trebui sa mearga fara incidente majore.
Daca timpul iti permite, exista carti si chiar manuale pentru scoli profesionale (cam vechi, anii 1960-1980) pentru zidit, tencuit, partea electrica, sanitare etc. La fel, exista o colectie mai noua, numita "Poti face si singur", nu mai stiu ce editura, dar sunt chiar bune ideile de acolo. Cauta la librarii sau biblioteci in special, ca in alte parti eu nu le-am gasit. Citeste-le si o sa ai buna idee despre ce trebuie sa faca mesterii si cum trebuie sa arate lucrarea. Poti sa ii verifici chiar foarte usor apoi. Si daca ii iei cu cartile lor, le mai si explici ce si cum de acolo, atunci cam ai asigurata calitatea lucrarii. Si echipele recomandate sunt oameni, deci pot gresi, si trebuie acceptata greseala de ambele parti, la fel si corectarea, fara resentimente.

3. Gardul. Buna ideea ta, la asta chiar nu m-am gandit, desi am vazut destule astfel de realizari. La mine este acest model pe 3 laturi, dar pe teren drept. Eventual in groapa pentru stalp pui si ciment sa stea mai bine si sa nu se incline. La fel cu dalele, e un fel de taluz ce rezulta, deci e si asta bine si ar arata mai putin "sintetic".

4. Nu este legata de etapa bransarii. Se sapa de catre tine sau electrician canalele in beton/caramida cu o masina cu 2 discuri pentru a putea aplica tuburile alea prin care se vor trage cablurile instalatiei electrice. La o casa instalatia electrica (sapat trasee, pozat tuburi, tras cabluri, pozat doze de prize/distributie) ar fi cam 2000-4000 Lei, numai manopera. In zona mea cam atat este pretul.

5. Pretul de racordare la curent este cam 1200-1400 Lei taxa de racordare. Celelalte, in functie de distanta de la tabloul tau electric pana la pct de racordare, care poate fi pe stalpul din fata casei sau mai departe, unde este transformatorul. Cel mai exact afli de la o firma autorizata Renel, ca ei propun solutii si le executa. Si doar prin autorizatii Renel te poti lega la curent. Deci, te duci la Renel, refaci dosarul ala cu acte expirate, si vezi ce, cand, cat trebuie pentru curent.

Bafta multa!

Edited by radu_vasile59, 21 March 2012 - 20:42.


#47
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011
Ai foarte multe cunostinte si ma bucur ca te-am gasit. Iti multumesc foarte mult.
1. Daca pun pamantul de umplutura de care sa fie. Am vazut ca se gaseste de cumparat pamant de padure si alte tipuri. Peste el trebuie sa seman si gazon? Ma gandesc ca numai asa scap de noroi dar, din cate am mai citit si eu nici asta nu se pune oricum.
2. Legat de muncitori se ridica problema ca nu ma pot invoi de la servici mereu ca sa stau cu ei. Cand am ridicat cosul au pus problema in felul urmator: daca ii platesc la zi de lucru sau pe lucrare. Am vazut ce inseama sa ii platesti la zi de lucru si cate zile iti trebuiesc sa stai langa ei ca sa termine. Mai greu de gasit echipe recomandate pentru ca nu am timp, nici nu stiu cum o sa fac.
O sa caut cartile pe care mi le-ai recomandat, macar sa ma documentez sa stiu ce sa le cer.
3. Gardul, cel care ramane inca in discutie, este o problema pentru mine. Te rog sa imi spui daca fac gropi adanci pana la 90 cm si in ele pun teava, aceasta nu rugineste cu timpul? sau sa fac stalpi din beton. Problema este ca numai pentru niste stalpi nu vine cifa, ori muncitorii nu stiu daca vor putea sa amestece atata beton.
Gardul pe fundatie ramane unul elegant si poate merita un efort financiar, nici nu stiu ce sa zic.
Ai spus ca ai si tu un gard pe stalpi, poti sa trimiti o poza sa vad cum arata ? chiar si de la fatada, orice idee imi este de folos.
4. Sapatul canalelor in pereti pentru curent, asa cum mi-ai recomandat, ar fi dupa gard, urmatoarea etapa. Daca merg la Enel, cu siguranta gasesc pe holuri un eletrician autorizat care sa imi faca lucrarea. Problema este de unde stiu eu ca este unul priceput si nu unul facut ca sa ia numai banul. Spre sperietura mea, am citit pe forum cate se pot intampla din cauza unei lucrari prost facute.
5. Apropo, cam care sunt preturile pentru tencuitul prin interior. Care tencuiala este mai buna, cea mecanizata sau cea clasica? Tu cum ai facut la tine? sau din ce ai citit pe forum daca ti-ai facut o idee.

Multumesc pentru raspunsuri.

#48
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Salut!
1. Pamantul de umplutura sa fie unul adus din ceva lunca de rau, pare sa fie cel mai fertil la mine in zona cel putin . Daca nu, atunci macar sa fie un pamant din zona de cultura unde stii ca iese recolta buna fara ingrasaminte. De semanat, gazonul este sensibil si pretentios la ingrijit (mai ales udare). Mai bine iarba, ca se aseamana ca aspect, dar este mai rezistenta si mai putin pretentioasa la ingrijire. Creste o idee mai incet ca si gazonul, dar macar nu ai prea multe probleme cu ea.
2. Cauta cartile, ca macar sa stii ce tema de casa sa le dai pana poti veni de la lucru si sa stii la ce sa te uiti cand verifici lucrarea.
3. Gardul: fa gropi de 90 cm adancime si 40/40 cm sau 30/30 cm. In mijloc pui stalpul de fier si face beton la betoniera. O betoniera ajunge la 2-3 stalpi, nu e mare lucru. Fierul nu o sa rugineasca pentru ca o sa fie in beton. Si sa nu uiti de pietris pe fundul gropii, si un strat de aproximativ 10 cm de beton mort, ca sa nu stea feirul direct in pamanat. Asa nu o sa rugineasca garantat. La aer, vopsea, grund sau ce iti place. Poza cu gardul meu trebuie sa fac, ca imi lipseste ceva sugestiv pentru constructie. Dar promit ca pun.
4. Da, electricieni autorizati sa iti faca instalatia electrica in casa gasesti. Santurile trebuie sapate cu un flex, iar nu e mare inginerie, numai sa le fie trasate pe pereti pe unde sa taie. Nu prea pot rata aici, maxim sa lucreze neglijent si sa sparga tare caramizile. Pentru ATR (bransare la curent) iti trebuie firma autorizata de Renel, sau PFA autorizat de ei. Despre partea cu priceputul electricienilor, nu pot da sfaturi, aici ori ai recomandari/cunosti pe cineva ce lucreaza ok, ori ai noroc...
5. La tencuit inca studiez, ca urmeaza ... Pentru tencuit mecanizat iti trebuie o echipa care are ceva experienta si utilaje, eventual recomandati de cineva care a mai lucrat cu ei. Si in plus iti trebuie mortar de tencuilaa pnetru tencuieli mecanizate. Tencuitul manual intra in calcul daca nu gasesti asa ceva, adica nici oameni, nici mortar.

#49
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011
Buna,

Pana la urma ne unim fortele si rezolvam toate problemele, noroc cu tine care esti foarte in tema cu aproape tot ce trebuie unei case.

Cea mai mare problema este ca nu cunosc persoane care sa imi recomande echipe. Daca poti sa faci acest lucru as fi recunoscator. Ma gandeam ca pentru santurile de drenaj si pentru gard, sa dau un anunt pe undeva sa gasesc cativa munctiori, dar si astia trebuiesc supravegheati ca pana vin eu acasa cine stie ce fac. In fine, mai caut pe internet la cei care cauta de lucru.

Buna ideea ta cu iarba. Zici ca dupa ce creste se stabilizeaza pamantul si nu o sa mai fie noroi?
Am vazut odata intr-un parc, cand puneau gazon ca puneau un strat de piets fin si pe urma intaindeau gazonul adus la rulourui. Oare cu iarba nu o fi la fel? sper sa nu iasa noroiul deasupra ierbii. Sau poate nu trebuie sa se circule pe ea cand este ud.

Acum, ca mi-ai spus ca studiezi despre tencuiala, hai sa trecem la:
"Intrebarea nr. 3 - Tencuiala"
Aici sunt multe de aflat, imi va trebui mult timp sa cunosc macar cele mai importante aspecte ale acestei operatiuni, iti dai seama ca asta nu se face de multe ori si trebuie facuta foarte bine.

Te astept si cu altele,
Mii de multumiri

#50
alinreddog

alinreddog

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 14.03.2012

 ilie01, on 4th March 2012, 15:31, said:

Daca ai adus lemnul pentru ferestre din Germania, in tara cine ti-a facut tamplaria? m-ar interesa si pe mine costurile.
Eu nu am cum sa aduc lemnul din alta tara dar daca gasesc aici meserias si acelas lemn cam cat ma costa o fereastra de 4,50 / 1,5 m? Asta fiind cea mai mare. Iti pun aceasta intrebare pentru ca nu am nici o idee legata de preturi si vreau sa ma documentez inainte de a ma hotara.

Daca alte presoane au facut tamplarie din alte materiale si sunt multumite va rog sa imi spuneti si mie. Daca aiti avut necazuri la tamplaria facuta poate spuneti si de ce ca sa invat si eu.

O alta intrebare: cum se procedeaza?  cum este mai bine, se face intai tencuiala si pe urma se pune tamplaria? sau invers.
Vara trecuta cand am facut acoperisul nu am avut timp sa stau pe forum si acum ma indoiesc ca este facut bine. Acum va rog sa imi veniti in ajutor.
Ai face bine daca ai veni cu niste poze cu casa .....sa vedem ce ai facut ... bafta in continuare. :thumbup: :thumbup:

#51
alinreddog

alinreddog

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 14.03.2012

 ilie01, on 24th March 2012, 03:37, said:

Buna,

Pana la urma ne unim fortele si rezolvam toate problemele, noroc cu tine care esti foarte in tema cu aproape tot ce trebuie unei case.

Cea mai mare problema este ca nu cunosc persoane care sa imi recomande echipe. Daca poti sa faci acest lucru as fi recunoscator. Ma gandeam ca pentru santurile de drenaj si pentru gard, sa dau un anunt pe undeva sa gasesc cativa munctiori, dar si astia trebuiesc supravegheati ca pana vin eu acasa cine stie ce fac. In fine, mai caut pe internet la cei care cauta de lucru.

Buna ideea ta cu iarba. Zici ca dupa ce creste se stabilizeaza pamantul si nu o sa mai fie noroi?
Am vazut odata intr-un parc, cand puneau gazon ca puneau un strat de piets fin si pe urma intaindeau gazonul adus la rulourui. Oare cu iarba nu o fi la fel? sper sa nu iasa noroiul deasupra ierbii. Sau poate nu trebuie sa se circule pe ea cand este ud.

Acum, ca mi-ai spus ca studiezi despre tencuiala, hai sa trecem la:
"Intrebarea nr. 3 - Tencuiala"
Aici sunt multe de aflat, imi va trebui mult timp sa cunosc macar cele mai importante aspecte ale acestei operatiuni, iti dai seama ca asta nu se face de multe ori si trebuie facuta foarte bine.

Te astept si cu altele,
Mii de multumiri
legat de gard eu ti-as sugera o fundatie continua datorita inclinatiei . Sa nu te trezesti cu o alunecare de teren sau poate in timp acesti stalpi , chiar daca au baza de ciment se vor inclina si vor trebui indreptati sau facuta cumva o legatura intre ei ..... parerea mea

#52
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Salutare!

Pentru recomandat echipe - nu am reusit sa imi dau seama de locatia unde se afla constructia. Vezi pe la vecini, colegi de serviciu, intreaba-i pe cei care au avut de lucru la case/apartamente si stiu meseriasi de care au fost multumiti. Trebuie sa gasesti pe cineva ok si in zona ta, ca exista. Sunt mai rari cei bine pregatiti si seriosi, dar sunt si se pot gasi.

Iarba se seamana pur si simplu din punga/sacul de semninte. Trebuie numai sa fie uniforma ca sa nu creasca in smocuri. Si dupa ce iese iarba si se mai taseaza natural terenul (in primul an umplutura se va aseza, indiferent ce faci, cam cu 10-25% din inaltimea initiala), nu mai se face noroi. Este ca pe o aratura unde lasi sa creasca iarba. Poti merge la 2-3 luni peste iarba fara sa te umpli de noroi.

Pentru tencuiala, cauta pe topicul de tencuieli si amenajari interioare . Sunt posturile lui Evergreen care sunt cam tot ce e bine de stiut pentru inceput. Mai gasesti de asemenea carticele de bricolaj (gen ghidurile Bricostore - vezi la ei pe site ca au ceva download-uri chiar ok de folosit) unde se explica ce si cum. Recomandarea mea si a celor mai invatati ca mine este sa te profilezi pe tencuiala clasica, este mai ietina decat rigipul pus bine in opera, si se pare mai durabila (are proba timpului, exista suficienti meseriasi care sa o faca bine, comparativ cu rigipsul).

Toate cele bune

#53
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011

 alinreddog, on 24th March 2012, 14:30, said:

legat de gard eu ti-as sugera o fundatie continua datorita inclinatiei . Sa nu te trezesti cu o alunecare de teren sau poate in timp acesti stalpi , chiar daca au baza de ciment se vor inclina si vor trebui indreptati sau facuta cumva o legatura intre ei ..... parerea mea


Sa stii ca si eu m-am gandit ca fundatia continua este totusi o fundatie mai solida, am pus in discutie si stalpii pentru ca pe forum sunt foarte multe persoae pricepute, multi poate sunt chiar specialisti si in felul acesta poate aflu si eu mai multe de la astefel de persoane. Tot atat de importante sunt si ideile celor care desi nu sunt de meserie au invatat din greselile altora si au realizat lucruri durabile si fara cusur. Pentru mine  orice idee este binevenita si tu poti sa imi sugerezi ce stii legat de intrebarile mele. Eu iti multumesc foarte mult.

#54
ilie01

ilie01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 04.02.2011
Te salut si eu!
Intre timp am mai citit cate ceva prin locurile recomandate de tine. Numai ca unii se abat de la subiect si este destul de greu sa urmaresti tot. Iti mai trebuie si o groaza de timp.
Am intrat si pe siteul Bricostor si am descarcat tot ce am gasit acolo, o sa imi fac timp de lectura desi, mi-ar fi placut sa gasesc ceva despre gard, cos, si despre urmatoarele etape pe care urmeaza sa le fac.

1. Legat de meseiasi problema ramane aceiasi: o sa imi fie greu. Dar poate am noroc sa ma descurc si sa fie si buni.

2. Iarba daca o seman, o imprastii peste tot sau trebuie ocolit spatiul de flori sau altele de genul asta? Probabil va trebui sa stiu exact fiecare unde va veni. Este o treaba grea la care inca nu m-am gandit.

3. Am vazut pe siteul de la Bricostor ca inchiriaza si unelte, m-am bucurat sperand ca o sa gasesc acolo si un tractor de impins pamantul, dar nu au asa ceva. Cum as putea sa rezolv treaba asta cu imprastiatul pamantului? si in plus trebuie sa se tina cont si de nivel. Canalizarea, asa cum mi-ai spus, se face mai tarziu, dar ce facem cu iarba? merge semanata dupa ce se sapa prin curte, nu sunt probleme, cred. Ce zici?

4. Sa stii ca si eu m-am gandit la tencuiala clasica. Este sanatoasa probata in timp. Din cauza asta am facut si cosul din caramida, m-am gandit ca cel de la casa parintilor este in picioare dupa multi ani, prin urmare este probat. Am avut ghinionul cu grinda lipita de el. Este vina mea ca puteam sa ridic o scandura si sa vad cum trece fata de grinda. Am platit si proiectul cu o multime de bani.
Daca poti sa imi faci si mie un calcul aproximativ pentru tencuit parterul  unde am o bucatarie, un dormitor, livingul si baia. Incaperile sunt normale.  Sa imi spui la ce trebuie sa fieu atent sa nu ma abureasca si sa sara peste vreo etapa.
Iti multumesc pentru tot.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate