Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Instalatii Sanitare, Canalizare, scurgere..

- - - - -
  • Please log in to reply
3415 replies to this topic

#2593
boldan111

boldan111

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 19.02.2019
Va multumesc mult de tot acum functioneaza .

#2594
jeepers

jeepers

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 30.07.2006
Salut.

Va scriu cu o problema care o am in cazul de fata. In curand ma apuc de construit si as dori sa va cer parerea legat de canalizare.

Atasez doua imagini cu canailzarea propusa, problema in cazul acesta fiind diferenta de nivel dintre cele doua iesiri(iesire 1 si iesire 2) care estede 1.1m si nu stiu cum sa le conectez.

Iesirea 1 ar fi la cota -1.00 si iesirea 2 al 2.10 ambele prin talpa fundatiei, oare ar fi o idee sa iasa pe sub fundatie?

Problema porneste de la faptul ca baia de la etaj nu se suprapune cu baia de la parter si nu pot fi conectate pe aceasi coloana pentru a avea aerisire, iar coloana de la baia de la parter nu se poate duce direct pe acoperis.

In cazul in care aveti orice fel de propunere pentru realizarea canalizarii sunt numai ochi si urechi:)

Ms.

Attached Files


Edited by jeepers, 02 March 2019 - 21:20.


#2595
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
La baia de la parter mergi afara cu doua tevi de scurgere paralele dar cu una mai sus putin decat cealata (montata deasupra). Una o legi la canalizare in partea de jos iar cealalta in partea de sus a canalizarii (aceasta va fi aerisirea si depresurizarea coloanei de jos). In interior, teava de aerisire (de sus) va fi montata intr-un teu impreuna cu scurgerea de la WC iar iesirea din acel teu este conectata la cealalta teava (cea de jos).
Tehnic, "aerisirea" este de fapt o teava de presurizare a coloanei in momentul inaintarii pistonului de apa care "videaza" scurgerea. Nu are treaba cu aerisirea coloanei propriu-zise ci de a mentine garda hidraulica in WC si sifonul de pardoseala. Ceea ce conteaza este ca o teava sa fie inaintea teului de la WC iar cealalta sa fie dupa acel teu chiar daca urmeaza un traseu paralel. Mai conteaza ca teava dinaintea teului sa fie situata mai sus in canalizare pentru a nu fi imersata in apa si astfel sa nu poata "trage" aer dar si pentru a se scurge apa din ea. Aceasta teava este de preferat sa aiba un cot orientat in jos pentru a impiedica animalele din canalizare sa intre.
La fel puteti proceda pentru oricare din locurile unde nu puteti pune "aerisire" si recomandarea este sa folositi acelasi diametru la ambele tevi.
Se recomanda ca ambele capete ale sistemului sa iasa din pardoseala unde puteti face o intoarcere verticala cu coturi spre teu iar teul pentru WC sa fie amplasat vertical. Daca nu se doreste acest lucru atunci se poate realiza direct sub placa de beton pierzand avantajul mentenantei ulterioare. Metoda se poate simplifica si la canalizare, cu teul final pozitionat chiar la iesirea in camin/canalizare. Nu uitati ca teava pe care va circula apa sa fie cat mai dreapta iar coturile si altele asemenea sa fie pe teava pentru aer, "aerisirea".
PS: avantajul cu doua tevi distincte este ca in caz de infundare a coloanei cu apa, resturile refuleaza pe cea de aer. Asa, doar ridicand capacul la canalizare se poate observa vizual problema spre deosebire cu metoda cu teuri si o singura iesire.

#2596
jeepers

jeepers

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 30.07.2006
Multumesc pentru sugestie, din cate înțeleg pare o idee buna, însă din păcate nuno înțeleg perfect. Ai putea oare să exemplifici printr-o schița ceva modul de conectare la teul acela? Pentru diferite de nivele intre cele doua iesiri oare ce soluție ar fi?

#2597
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Ganditi-va la un inel vertical format din cele doua tevi cu doua teuri in diagonala acestuia. Daca un piston (apa de la WC) va intra pe partea inferioara a inelului (teava de scurgere, cea cu apa) printr-unul din teuri, va impinge aerul dinaintea acestuia si va creea vid dupa acesta. Partea superioara a inelului realizeaza echilibrarea presiunilor prin circulatia aerului in sens invers circulatiei pistonului de apa. La varianta clasica aerul iese pe scurgere in canalizare, impins de pistonul de apa si este tras prin acea aerisire de pe casa, tot de pistonul de apa, ca sa compenseze diferentele de presiune. Aici, aerul impins de piston va fi tras pe cea de a doua teava inapoi in spatele pistonului.

Ca si exemplu practic, se iau doua recipiente cu pereti rigizi (adica nu se deformeaza, ceva in genul unui butoi). Unul din recipiente este la un nivel mai ridicat decat celalat. In partea de jos a fiecarui recipient exista montata o conducta. In prima faza apa circula din recipientul de sus in recipientul de jos pana cand vidul format in recipientul de sus si presiunea formata in recipientul de jos impiedica scurgerea apei in recipientul de jos. Acum, daca se adauga o a doua conducta in partea superioara a acestor recipiente, aerul din recipientul de jos intra in recipientul de sus realizand echilibrarea presiunilor si asfel toata apa din recipientul superior este transferata in cel inferior. Ca mentiune, ambele recipiente nu au contact cu atmosfera, fiind etanse. Conducta din partea de jos (cea de apa) se monteaza unde este robinetul butoiului iar conducta din partea de sus (de aer) se monteaza unde este dopul de umplere.

Pentru problema dv., nu este vorba de nivele diferite ci de asigurarea ca prima teava (cea de apa) este in sensul curgerii apei, fiind cea de lucru, iar a doua teava nu trebuie sa aiba contact cu apa, fiind situata putin mai sus (deasuprea celeilalte) si conectata in sensul opus al curgerii apei fata de jonctiunea cu teul WC-ului. Folosirea unor teuri in Y cu varful in sensul curgerii apei asigura faptul ca teava de aer nu se umple cu apa in timpul functionarii. Un instalator priceput va sti despre ce e vorba daca ii spuneti ca teava de sus trebuie sa stea uscata tot timpul iar cele doua teuri (daca alegeti varianta cu teu la iesirea in canalizare) trebuie sa fie neaparat la capete si cu intrarea laterala in teu (cea pentru aer) sa fie cu varful in sus, vertical, si nu in lateral pentru a fi asigurata conditia de functionare. Daca folositi doua tevi/doua iesiri in canalizare (fara al doilea teu) aveti asigurata si conditia ca teava de aer va "trage" aer si daca teava de lucru este complet plina cu apa (sa zicem, ipotetic, ca goliti repede in WC un butoi mare cu apa) plus ca scapati de problema celui de-al doilea teu ingropat.

PS: metoda aceasta este putin cunoscuta si aplicata din cauza costurilor duble de material, pentru ca sunt necesare doua conducte identice, deoarece ambele conducte trebuie realizate pe intregul traseu de scurgere, pana la capatul de coloana. Dar cum necesitatea este mama inventiei s-a inventat si rezolvarea pentru situatia aceasta.

#2598
jeepers

jeepers

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 30.07.2006
Ms, cred că am prins ideea, voi face un desen și îl voi posta pt confirmare. De diferență de nivel de circa 1m ce ziceți?

#2599
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Nu diferenta de nivel intre cele doua tevi este importanta, pot sta lipite una de alta, ci terminatia la capete astfel incat una din tevi sa fie numai pentru apa si cealata pentru aer. Teava de aer poate avea panta diferita ca sa se ajunga la partea de sus a caminului de canalizare. La fel de bine se poate merge cu ele in paralel spre canalizare atat timp cat acea canalizare nu este inundabila si aceste tevi deverseaza peste acest nivel de apa maxim din camin. In capatul dinspre WC este necesar ca sa se separe rolul acestora prin intercalarea acelor coturi si teuri astfel incat una din tevi sa fie inaintea deversarii WC-ului iar cealata dupa. Acest lucru face diferenta.

PS: faptul ca se pot intinde una langa cealata usureaza munca instalatorului dar acesta trebuie sa stie de la inceput ce face sistemul si rolul fiecarei tevi de scurgere si cum functioneaza ca sa poata realiza o scurgere eficienta.
LE: va recomand sa iesiti cu doua tevi de 110 in caminul de scurgere, de preferat una deasupra celeilalte, iar in baie sa realizati un teu in forma de T la WC care intra in scurgerea pentru apa si cu teava de aer ridicata cu teava si doua coturi la 90 si adusa la celalat capat al teului. In baie mascati cumva aceasta scurgere. Se poate si pune ingropat in placa daca este necesar dar instalatorul trebuie sa fie de incredere pentru ca executia este ceva mai complexa.

Edited by The Stressmaker, 03 March 2019 - 23:17.


#2600
jeepers

jeepers

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 30.07.2006
Asta în mare cred că am înțeles, cu diferență de nivel mă refeream la ieșire de la baia de la etaj care este mai jos, notată cu"ieșirea 2" pe imagine și cea de la baia de care vorbim notată cu "ieșirea 1, unde am circa 1m diferență?

#2601
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Eu m-a referit la o singura baie, cea la care nu se poate pune aerisire.
In principiu, cu ajutorul unor coturi si teuri se poate aduce teava de scurgere la cealalta teava pentru a fi unite intr-o iesire comuna dar tot este necesara teava de aer catre baia fara aerisire. Teava de aerisire se poate aduce la o rigola exterioara sau ceva asemanator daca nu se poate aduce la canalizare. Asa va avea un dublu rol, de aerisire si de scurgere a apei din rigola. Ramane totusi mirosul daca nu exista o clapeta sau ceva asemanator in acea rigola...

Totusi observ ceva in schita, teava de scurgere continua catre "iesire cu dop pentru curatare" care poate fi folosit ca si aerisire, daca este in afara casei si daca se monteaza un sifon cu clapeta sau membrana si teava se mareste ca diametru pana la 110mm. Daca se realizeaza un sifon vertical in acel loc din teava si coturi se poate evita elegant sifonul cu clapeta/membrana atat timp cat ramane suficienta apa in acesta ca sa realizeze garda hidraulica dupa terminarea circulatiei apei pe scurgere.

PS: 1 cm de apa in sifon este suficient ca sa se etanseze teava de aerisire impotriva mirosului si sa permita intrarea aerului cand este necesar.

#2602
jeepers

jeepers

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 30.07.2006
Deci cam asa am inteles ideea, atas o poza: -teava de aer mereg in paralele cu canalul dar mai sus, aereul iese in amonte iar canalul in aval, racordarea se face la traseul extern.

Este ok as?

#2603
jeepers

jeepers

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 30.07.2006

 jeepers, on 05 martie 2019 - 13:43, said:

Deci cam asa am inteles ideea, atas o poza: -teava de aer mereg in paralele cu canalul dar mai sus, aereul iese in amonte iar canalul in aval, racordarea se face la traseul extern.

Este ok as?

Attached Files



#2604
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Pare ok dar cu cateva mentiuni. Daca teava din amonte este doar pentru aerisire atunci nu mai este necesara jonctiunea dubla la teava exterioara. Este suficient ca aerisirea sa ajunga direct la wc-ul de la parter iar scurgerea sa inceapa de la acelasi wc. Acolo montati un teu cu care uniti ambele tevi pastrand sensul curgerii apei dinspre aerisire spre scurgere. Asta inseamna ca cele doua tevi vor avea inclinatii diferite pe partea catre wc-ul de la parter si implicit gauri diferite de iesire/intrare din fundatie.

Referitor la teava de aerisire, aceasta poate fi folosita ca si scurgere ocazionala atat tip cat debitul apei circulate nu depaseste 25% din diametrul tevii.

Propun o idee. Acolo unde ies cele doua tevi sa se uneasca cu coloana exterioara sa realizati un camin mic, mascabil, in care sa aveti teava de scurgere in partea de jos iar in partea de sus tevile de aerisire. Avand garnitura de etansare la capac nu va mirosi. Sau o varianta alternativa la camin. Un teu cu verticala in sus iar in partea de jos scurgerea si in partea de sus aerisirea. Un capac de 110mm asezat la capatul tubului vertical mascat intr-un mic cub de piatra ( sifon de pardoseala pentru gradina ? ) care il protejeaza mecanic. Avantajul este ca, in caz de infundare a tevii exterioare, se poate desfunda mai usor prin acest camin. Instalatorul trebuie sa faca teul in Y din pamant in directia corecta pentru inaintarea sarmei de desfundat.

PS: va recomand sa discutati cu instalatorul aceste idei pentru ca altfel, la o executie gresita, veti pierde si bani si timp cu reparatiile sau cu inconvenientele rezultate. La fata locului se va lua decizia de executie pentru a tine cont de particularitatile terenului si al cladirii.
Nu ma pricep la desen dar in Paint ideea arata cam asa:

Attached Files



#2605
jeepers

jeepers

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 30.07.2006
Am înțeles.ms.
La ieșirea din wc către țeavă orizontala sa pun cot de 90 sau doua de 45?

#2606
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Depinde cat spatiu aveti in spatele wc-ului. Va recomand ca portiunea de teava verticala dinspre wc catre primul teu sa o mentineti cat mai mica posibil (prin marirea distantei intre teu si cotul tevii de scurgere) prin utilizarea cat mai aproape de placa de beton a teului acela (pana sub wc) pentru ca si acolo se manifesta fenomenul de "tragere" (absorbtie) al garzii hidraulice. La teava de aer se poate schimba unghiul (inclinatia catre iesirea in exterior) atat timp cat se conecteaza in partea de sus a scurgerii permitand eventualei ape sa se scurga in canalizare.
Din ce cunosc, exista teuri in Y pentru insertia unui WC la o coloana verticala care are o intrare in linie cu iesirea si cealalta intrare inclinata la 45 grade. Intrarea in linie va recomand sa o folositi pentru teava de aer iar cea laterala pentru evacuarea de la wc si la conectarea la coloana exterioara printr-un cot de 45 (la fel cu inclinarea teului) care impreuna cu unghiul de inclinare al intrarii cotului fac acei 90 grade necesari. La traseul de aer nu este necesar acest tip de teu, putand fi folosit si un teu normal, cu decalaj la 90 grade.

Repet rugamintea ca instalatorul sa lucreze cu atentie daca instalatia va fi ingropata sub placa pentru ca o greseala poate face sistemul ineficient, chiar si tasarea pamantului sub placa si deplasarea diferitelor componente iar eventuala reparatie dupa turnarea placii este imposibila fara spargerea placii. De aceea recomandam ca acel teu sa fie deasupra placii iar sub placa sa fie doar componete simple, teava dreapta si probabil acele coturi pentru schimbarea de directie. Dezavantajul este spatiul ocupat in spatele wc-ului. Parerea mea este ca, cu cat sunt mai putine elemente care contin garnituri (elemente detasabile) sub placa de beton si fiabilitatea instalatiei este mai ridicata plus ca se reduce riscul unei tasari a terenului din cauza cedarii unei garnituri. Pot reface desenul, daca este necesar, ca sa reflecte acest lucru.

#2607
bodeaalexandru

bodeaalexandru

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 16.03.2019
Salut!

O mica intrebare pentru cei cu ochiul fin: Va puteti da seama din pozele de mai jos, cam ce tip de furtun (ma refer aici la dimensiune: 1/2, 3/4, etc) e cel verde si lung, care merge pana jos? Daca da, va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti.

Multumesc!

Poza1: https://drive.google...i5y6eiiMXpm9qPg
Poza2: https://drive.google...49sg2dasATb3JUZ

#2608
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Nu ai cum sa-ti dai seama ce furtun este, doar din poze, facute de la asa de mere distanta. Se poate banui, dar nimeni nu-ti poate spune exact de citi milimetri este acel furtun (dimensiunea furtunului este in milimetri si nu in toli)

Da ce importanta are dimensiunea furtunului respectiv ?

Eu vad o teava de protectie care banuiesc ca este PEHD 32mm, prin care trece teava principala, care in teorie o fi PEHD de 25mm. Mai departe se poate presupune ca robinetul este de 3/4", iar in cazul asta, furtunul ala verde, ar trebui sa fie ceva apropiat 22mm.
Cautind pe net, am gasit la Dedeman ceva asemanator, care zice ca este de 20mm. Nu-i sigur, dar este posibil sa fie asta: Furtun pentru absorbtie, 822, PVC, D 20 mm

Edited by florin71_skoda, 16 March 2019 - 19:10.


#2609
bodeaalexandru

bodeaalexandru

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 16.03.2019

View Postflorin71_skoda, on 16 martie 2019 - 19:09, said:

Nu ai cum sa-ti dai seama ce furtun este, doar din poze, facute de la asa de mere distanta. Se poate banui, dar nimeni nu-ti poate spune exact de citi milimetri este acel furtun (dimensiunea furtunului este in milimetri si nu in toli)

Da ce importanta are dimensiunea furtunului respectiv ?

Eu vad o teava de protectie care banuiesc ca este PEHD 32mm, prin care trece teava principala, care in teorie o fi PEHD de 25mm. Mai departe se poate presupune ca robinetul este de 3/4", iar in cazul asta, furtunul ala verde, ar trebui sa fie ceva apropiat 22mm.
Cautind pe net, am gasit la Dedeman ceva asemanator, care zice ca este de 20mm. Nu-i sigur, dar este posibil sa fie asta: Furtun pentru absorbtie, 822, PVC, D 20 mm

La tara, avem o fantana de unde scoatem apa pentru casa. Din fantanta printr-o pompa, apa ajunge la hidrofor care duce mai departe prin toata casa. In fine. Ideea e ca de o saptamana exista o pierdere de presiune in hidrofor, deci o scurgere de apa. Am descoperit azi, fara sa scoatem furtunul(deci printr-un test de robinet si presiune) ca e de la acel furtun de care vorbeam, mai exact din capatul lui (este un sorb acolo, care nu lasa apa sa iasa dupa ce se stabileste presiunea). Vrem sa cumparam acum un sorb, dar ne trebuie diametrul furtunului respectiv. Nu dorim sa scoatem furtunul afara pentru a-l masura, pana nu avem acest "sorb" cumparat, ca sa nu cumva sa ramanem fara apa deloc la casa pana ce se cumpara ce trebuie pentru a fi reparat complet.

Multumesc pentru ajutoor!

#2610
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Daca nu vrei sa scoti futunul (ala ordinar, care nu avea ce sa caute acolo), atunci fa o poza la teava ce intra in casa si ajunge la hidrofor.
( Poti sa-l scoti linistit ca nu se intimpla nimic mai rau decit sa intimplat cind sa stricat sorbul. Iti faci griji degeaba )

Daca vrei sa cumperi sorb, ce importanta are diametrul furtunului ? (Tu vrei sa cumperi alt sorb si nu alt furtun. Asa ca important este sorbul si nu furtunul.)


Daca tot ai scara in fintina, de ce nu faci o poza la robinet ?
Pe robinetul din fintina ar trebui sa scrie ce DN este. Daca reusesti sa te bagi in fintina si sa citesti ce scrie pe robinet, o sa afli ce sorb trebuie sa cumperi.
Sau daca masori teava aia neagra ce ajunge la hidrofor, o sa afli ce teava ai si automat o sa sti si ce robinet este in fintina si auyomat si ce sorb trebuie sa cumperi

Dar daca nu este de la sorb ? Atunci ce faci ? Cumperi sorb degeaba ?
Daca furtunul ala de cacat este undeva spart ? Sau a cedat  o imbinare ?
Trebuie sa faci presiune cu hidroforul, dupaia sa-l scoti din priza, dupa care sa scoti furtunul afara si sa vezi exact pe unde curge.

Edited by florin71_skoda, 16 March 2019 - 19:35.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate