Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Redeschidere Parc Ciresarii (Oraselul Copiilor)

- - - - -
  • Please log in to reply
138 replies to this topic

#1
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
In zona Ciuperca - Domenii (7 Noiembrie) - GriRO (Grivita Rosie) inca mai exista spatiul unde a fost o data Parcul Ciresari.
Un parc plin de copii, bunici si pariti.
Bucuresti, Sector 1, anii '80-'90

In mijloc avea un teren de fotbal. Cu iarba si porti mari.
Pe marginea lui era o pista (asfalt) care avea trasate mai multe culoare. Pe acolo puteai face ture cu bicicleta, ocazional se organisau competitii intre scoli.
Pe marginea spre Domenii e terenul de rugby unde vara puneau stropitori si te puteai racori. Cu o tribuna pe unde puteai juca "pac-pac" sau cu cornete.
Avea o linie de tren cu o locomotiva cu aburi si doua vagoane. Te puteai sui pe ele si se putea intra in vagoane.
Mai multe terenuri de tenis (asfalt), fara fileu.
Un perete pentru tenis. Puteai juca pe ambele fete ale lui.
Mai in spate, spre Grivita o zona unde puteai face exercitii la bara, paralele, inele.
Pe dreapta, oarecum spre mijlocul parcului, doua mici magazaine: unul ca o mica librarie, cu cateva jucarioare si carti (de obicei aveau catelul acela din plastic, ca o marioneta, care avea un arc jos-daca apasai pe el se pleostea) si unul in forma de dovleac (vopsit initial portocaliu cu codita verde) in fata terenului de baschet unde mai gaseai grisine, pufuleti, sucuri.
Tot pe dreapta erau doua terenuri de sport (unul pentru baschet)
Langa terenul de baschet erau vreo 5 mese de ping-pong, majoritatea umbrite de copaci unde vara se juca pana nu mai vedeai mingea.
Imediat dupa mesele de ping-pong, spre spatele parcului (Grivita) pleca o alee dreapta. Pe aici puteai merge tare cu bicicleta sau cu patinele (cele cu doua roti in fata si doua in spate). In capatul aleei era o usa mai mica pe unde de multe ori se putea intra in parc, venind dinspre Calea Grivitei.
Intrarea principala este spre Ion Mihalache (1 Mai).
Mai era o alee cu pietris, care trecea pe sub Popey.

Si nisipul!...
Spatiul dintre terenul de fotbal central si terenul de rugby. Nisip mult, fin, excelent pentru facut castele, ziduri de aparare si alte figurine. Inconjurat de copaci mari, castani, corcodusi.
Erau leaganele: barcile din fier (cand luai unul in cap/gura sigur a doaua oara ocoleai cu grija locul) si unele normale. de obicei scartaiau destul de tare. Dar ce conta?!
Topoganul mare - elefant. Se facea coada la scara si trebuia sa ai grija sa nu-ti prinzi lucrurile la imbinarile de tabla. Probabil era si unul mic. Undeva era o roata cu scaune. Si o mare parte ocupa constructia din bare de fier ca un fel de bloc din multe cuburi pe unde puteai intra si era ca un labirint. Acolo era un corcodus tare bun.
De la nisip iesea o scurta alee umbrita catre terenul central de fotbal. In capatul aleei, langa pista era tasnitoarea. Ce buna era apa cand ti-era sete!

Si apoi era RACHETA. De la nisip spre racheta treceai pe langa un corcodusi mare, care de obicei era plin de corcoduse si ...copii. Pe langa racheta mai erau cateva jucarii. Dar racheta era cea mai tare. Un topogan foarte inalt, unde terbuia sa ai de doua ori curaj: o data sa urci pana sus, pentru ca trebuia sa terci prin racheta, loc unde unii isi faceau treaba, si apoi sa-ti dai drumul din varful topoganului. Cel mai tare era sa faci trenuletul de sus.
Banci. Mai multe banci pe marginea terenului de fotbal, la nisip, pe alei. Multe la umbra.
Apoi, dupa nisip spre intrarea principala erau cateva cladiri micute (adica nu aveau etaj). Acolo se tineau diverse activitati, si aveau o sala unde mai dadeau desene animate la video (Tom si Jery). Si un robot. Un robot care avea un televizor in burta.
Intre cladiri si gardul dinspre 1 Mai gaseai niste merisori verzi. Si pe acolo era un robinet pentru legat furtunul de udat.
De primavara pana toamna tarziu copii chiuiau, alergau, mergeau cu tricicletele, bicicletele (Iepuras, Pegas) si trotinetele. Cand infloreau copacii era tot parcul parfumat, mai ales spre seara, cand se racorea putin.

#2
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
De primavara pana toamna tarziu copii chiuiau, alergau, mergeau cu tricicletele, bicicletele (Iepuras, Pegas) si trotinetele. Cand infloreau copacii era tot parcul parfumat, mai ales spre seara, cand se racorea putin. Erau flori pe ici pe colo.
Erau corcodusi verzi si rosii. Erau copacii in care puteai sa te sui. Era coada la topogan si la leagane. Se faceau castele de nisip, trasee pentru masinute.
Se organizau curse de biciclete.
Ping pong se juca "invingatorul la masa", canadiana sau se juca la doua mese apoi invingatorii si locurile 2.
Cand se racorea "oamenii mari" veneau sa joace tenis si aveau fileu.
Trebuia sa-ti scuturi sosetele si sandalele din juma in juma de ora daca te jucai la nisip.
Pantalonii se inverzeau de la stat pe iarba si urcat in copaci.
Puteai sa stai la soare pe terenul de rugby - dar trebuia sa te strecori prin gard.
De 1 Iunie puneau fanioane prin parc si de Craciun impodobeau brazii cu cadouri. Povestile ziceau ca sunt jucarii in pachetele atarnate si se faceau planuri cum sa le dai jos.
Figurinele mari de tabla (Mickey Mouse, Popey, etc) care erau frumos vopsite din timp in timp se transformau in excelente locuri de observatie sau pucte strategige de unde sa tragi cu cornete.
Nu era plastic sau cauciuc pe jos, topoganele nu se electrizau. Aveai contact direct cu natura (pamant, nisip, fier, lemn, apa). Seara, la plecarea de la nisip, era coada la tasnitoare ca sa te speli...din cap pana in picioare. Scuturai sosetele, pantofii, hainele si erai gata de drum. Lumea pleca pe jos spre case, pe biciclete. Nu erau masinile inghesuite la poarta parcului, nu se injura lumea pe locul de parcare.
Cand gaseai pufuleti cu branza (in punga de hartie alba, dublata cu folia f subtire din plastic in care puteai fluiera) sau grisine era ceva deosebit.
Lumea se purta frumos, majoritatea se cunosteau fiind din cartier.
Asa era in parc. Un adevarat univers pentru copii. Un spatiu verde pentru parinti.
Acum...

#3
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
De ani de zile parcul a fost distrus sistematic. Si ordonat.
Gardul imprejmuitor, din fier solid, cu tevi cat bratul de groase si plasa, a fost scos si inlocuit. S-au taiat copaci multi. De obicei cei mai mari. Mesele de ping-pong au disparut.
Majoritatea asfaltului a fost napadit de buruieni.
Aleile au fost napadite de buruieni.  A aparut o parcare in stanga intrarii principale - s-a betonat pamantul existent.
A aparut o ghereta pentru portar, un fel de cusca pentru niste pasari - tot la intrare. Se facuse la un moment dat o scena pentru spectacole din care a ramas un schelet. Figurinele mari din fier au disparut.
Cel mai probabli trenul impreuna cu sinele. La fel si racheta (banuiesc)
Trist e ca a disparut din parc zona nisipului. Pur si simplu. Nu mai e nisip, nu mai sunt leagane, nu mai e structura cubica, nu mai e topoganul mare. Au taiat copacii mari de pe margine si au betonat bine, peste tot. Un fel de traseu de cart.
Bancile nu mai sunt.
Nu stiu daca au mai ramas tribunele - adica scheletul, ca lumnul nu mai e.
Dovleacul e o ruina, chioscul mai vechi probabil nu mai e.
Zidul de tenis abia se vede de buruienile crescute. E crapat si scorojit.
Aleea cu pietris e acum cu buruieni.
Nu mai e nimic. Nu mai sunt copii care sa alerge.
Nu se mai joaca nimeni in nisip. Nu mai e coada la topogan.
Nu mai scartie leaganele. Nu mai bea nimeni apa de la tasnitoare.
Cine stie ce sa ales de corcodusi.
Nu mai joaca nimeni ping-pong.
Intr-o seara am vazut niste masini trase langa unul din terenurile de tenis.
In coltul dinspre Domenii-Grivita e un heliport pentru elicoptere medicale.
O parte din terenul de rugbi e cat de cat intretinut si cineva mai face antrenamente.
In rest o atmosfera foarte dubioasa domneste. Cu toate ca pe fosta intrare principala - facuta in forma de castel care era vopsit cu geamuri, tigla, creneluri - care acum e vopsita uniform intr-un albastru sumbru scrie ceva de o baza sportiva nu se vad copii intrand sau iesind din curte. In schimb sunt mai mereu masini langa cladirile din stanga intrarii.

De aceasta problema s-au lovit si altii.
Aceeasi problema a fost - si s-a rezolvat cam 50% - cu Strandul Tineretului.
E Sectorul 1, sunt niste spatii mari si VERZI cu o pozitie buna, dar nu o sa rezistam mult doar intre betoane. Avem nevoie de spatii unde sa ne recreeam. Micile spatii de joaca de langa Calea Grivitei si bdul Ion Mihalache sunt doar o solutie de compromis. Iti vajaie masinile pe la nas, e galagie, e praf. De ce sa nu profitam de parcul care a fost al cartierului?

Articole despre parc s-au mai scris:
http://www.inpolitic...-art42167.aspx#

Au fost parinti cu copii care au avut probleme ca au intrat in parc:
http://forum.desprec...cul-Ciresarilor

Lumea inca nu a uitat de parc:
http://metropotam.ro...-art5469988569/

Fotografii triste:
http://100eyes.ro/ph...i...5&skey=date

si probabil alte impresii.

Edited by decanu, 28 February 2012 - 17:49.


#4
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
In prezent in zona s-au nascut multi copii. E suficient sa faci o plimbare pe stradute, sa te uiti la spatiile verzi mai ferite de bulevard, ca sa observi marele numar de carucioare, parinti, bunici, bone care plimba copilasii.
Ce lucru bun ar fi sa functioneze iar parcul, sa poti merge intr-un spatiu curat, ferit de trafic, de caini si de mizeria pe care acestia o lasa in urma lor.
Multi parinti isi doresc un loc de joaca macar curat (nu mai zic de mobilier, jucarii in stare buna). Un loc unde sa nu-si faca nevoile cainii si pisicile din zona. Un loc unde sa nu treaca masini in viteza si unde copii sa se poata plimba si juca linistiti.
Sigur se poate face ceva pentru recuperarea acestui parc si punerea la dispozitia contribuabilului, a locuitorilor din cartier.
Stiu ca multi din parintii cu copii care se plimba prin jurul parcului ar vrea sa-si exprime cel putin dorinta de beneficia de acest saptiu verde.
Cateva voci separate poate nu se aud asa bine, dar sigur mai multe voci vor reusi sa se faca auzite.
Problema e deja veche si o vorba zice "boala lunga moarte sigura", asa ca e mai bine sa nu mai asteptam de la altii sa ia o decizie in locul nostru.
Din auzite stiu ca s-au dat tot felul de legi si au fost multe discutii ca spatiile verzi sa nu mai poata fi distruse.
Daca reusim sa batem la usile potrivite sigur vom gasi o rezolvare pentru redeschiderea parcului.




Un articol despre parc in anul 2008, ziarul Gandul:

Administratorul bazei sportive „Cireșarii”, reclamat de vecini la Primărie
Postat la: 16.05.2008 19:12Ultima actualizare: 16.05.2008 19:41
* La ora actuală, baza nu are nici alei asfaltate, nici bănci și se află în reabilitare
* Ministerul Educației are în grijă acest spațiu din 1972
Baza Cireșarii, proprietatea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului. La intrarea în parc, un dovleac decorat cu graffiti, cu burta de vreo 5 metri, zace lângă o mașină cu tăvălug. Doi pași mai încolo, un excavator muscă din pământul nisipos. Vreo șase muncitori își fac de lucru cu o roabă, lângă un tobogan. Alți doi contemplă spectacolul de la umbră, așezați pe niște drugi de metal. „Noi azi am venit! Tre’ să asfaltăm pe aici. Suntem de la firma Maxim”, ne lămurește un domn cu mustață. Ceasurile arată ora două după-masă, e prea cald pentru muncă.
„Două bănci în tot parcul, și alea date peste cap”
Învățătoarea Adela Ionescu are 80 de ani și jumătate de secol de amintiri legate de parc. Demult, își aducea elevii la teatrul de vară din incinta actualei baze „Cireșarii”. „Sunt două bănci în tot parcul, și alea date peste cap. În locul teatrului de vară, au rămas ruinele - vorba vine, schelete de metal, că ce-a fost din lemn, s-a furat. Sperăm să ne facă și nouă măcar alei și bănci”. Cătălina Enache și-a adus băiețelul la cercul de pictură de la Clubul Elevilor. Are în lesă un câine mic și creț, pe care îl plimbă pe lângă gardul bazei. „Au interzis accesul cu animale în parc, pentru că veneau stăpânii de aminale cu câini mari și câinii aștia se urcau pe țâșnitoare să bea apă, de unde beau copii. În situația asta, se pot transmite tot felul de boli”.
Peste drum de parc, sunt casele oamenilor, nemultumiți de ce se întâmplă dincolo de gardul bazei sportive, aflată în administrarea Clubului Copiilor din sectorul 1 al Capitalei. O doamnă blondă, la vreo 35 de ani, își potolește cu greu cei patru câini, puși pe lătrat. „Nu vă dau numele, ca rămân și fără câinii ăștia. Asta cu reclamația e poveste veche, de vreo 2 ani de zile. Am semnat și eu la vremea respectiva, mai toți care locuim pe strada asta am semnat o plângere, vizavi de amenajările care se fac în parc sau bază sportivă, ce-o fi. Înainte erau mult mai mulți copaci. Acum, vedeți și dumneavostră ce se întâmplă. Am renunțat să-mi mai duc câinii în parc, îi țin în curte, nu știu să se fi amenajat nici un loc special pentru ei”. Tot pe strada Hermann Oberth, câteva case mai încolo, la numarul 20, locuiește domnu’ Horațiu. „Matale știi ce era aici acum vreo 20, 25 de ani? O frumusețe! S-au tăiat mulți copaci, cel puțin 40 de pomi, mai ales la intrarea în parc, ca să facă loc pentru mașini, parcări, aiurea! Acum amenajează loc de joacă pentru copii, au mai tăiat și aici vreo 20 de arbori. N-am semnat nici o reclamație până acum, dar pot să semnez oricând”.
15 miliarde de lei pentru reabilitarea bazei sportive
Directoarea Clubului Elevilor din sectorul 1, Steliana Ștefan, a și uitat numărul reclamațiilor pe care le-a primit de la vecini. De doi ani și jumătate, de când a primit în administrare baza sportivă „Cireșarii”, are probleme cu vecinii. „Am luat autorizație pentru tăierea câtorva copaci - pomi uscați, ce reprezintă un pericol real pentru toți copiii care desfășoară diferite activități, aici, la bază. Reclamațiile le-am primit din cartier, de la oamenii care au ajuns la o anumită vârstă și își ocupă timpul cu diferite lucruri. Ei nu recunosc că acest spațiu, de 35.000 de metri pătrați este în administrarea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului. Le-am îngrădit 1.000 de metri pătrați, să-și aducă câinii aici, poarta bazei sportive e deschisă pentru toată lumea, tot nu le convine”, ne-a declarat directoarea Steliana Ștefan. Șefa Clubului Elevilor ne-a mai precizat că a obținut un prim aviz, acum 2 ani, pentru tăierea a 18 copaci, iar în februarie a.c., a primit aprobare pentru a tăia înca 16 pomi și a curăța de crengi uscate 30 de arbori. „Am obtinut avizul și pentru plantarea a 25 de pomi tineri. Am plantat 45, dar asta nu mai contează...”
În prezent, baza sportivă „Cireșarii” se află în proces de reabilitare. În obligația muncitorilor se află un teren de baschet, două de tenis, unul de handbal și unul de volei, peste care se va pune întâi tartar, pentru aderență, apoi masă de beton. Lucrările au început vinerea trecută și vor dura aproximativ trei luni, valoarea contractului ridicându-se la 15 miliarde de lei vechi. „Anul viitor, vrem să reabilităm și terenul de fotbal, acum e tărână pe el”, ne-a mai spus directoarea bazei sportive. (Maria Bărbulescu)

http://www.gandul.in...rimarie-2639677

#5
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
Exista si o pagina pentru "Clubul Copiilor Nr 1":
http://clubulcopiilo...hp?pagina=album

Poze vechi si noi cu bdul 1 Mai (Ion Mihalache):
http://www.bucuresti...n-mihalache-ii/

Alte informatii despre "Clubul Copiilor Nr.1, Sector 1, Complexul Sportiv 'Ciresarii'"
http://www.looms.ro/...vilor-sector-1/

Daca sunt parinti care au copii inscrisi la activitati care (conform siturilor de mai sus) se desfasoara in parc sunt rugati sa ne dea si noua detalii.
Eu stiu zona de ceva ani si nu am vazut copii intrand in parc. In schimb sunt multe masini parcate inauntru.

Culmea e ca acesta e clubul "Numarul 1" si tocmai in jurul lui sunt atatea neclaritati...

Cine are poze din parc din anii cand acesta era un parc adevarat il rog sa le puna si pe forum.

#6
934

934

    Rain Man.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 14.04.2007
A dracu' RACHETA cate perechi de nadragi mi-a rupt. Evident insa ca ma durea la bascheti, bunica-mea era croitoreasa de serviciu in ocaziile astea :whistling:
Din pacate, dupa ce m-am mutat din cartier nu am mai dat pe langa parc iar acum si mai mici sanse sa il mai vad vreodata... dar cine stie. Imi pare rau sa aud ca a ajuns in asa hal, sper sa-si dea cineva interesul si sa reinvie Ciresarii. N-as vrea sa aud ca a devenit cine stie ce ansamblu de locuinte peste ceva vreme.

#7
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
Bucurestiul acum ceva ani

http://razvratirea.b...-bucuresti.html

http://armyuser.blog...-belvedere.html

http://www.adevarul...._593340706.html

http://orasulluibucu...e-rpr-iste.html

#8
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,076
  • Înscris: 07.07.2006
Pentru mine era un parc "secundar", intrucit locuiam in Tineretului, acolo fiind parcul de zi cu zi. Bunicii stateau la Chibrit, asa ca in desele ocazii in care sateam la ei cite o zi - doua, ieseam fie in Ciresarii, fie in Herastrau, fie in Balcescu (Bazilescu). Punctul de maxim interes pentru mine era trenul! (am impresia ca a fost mutat in Herastrau, pe linga teatrul de vara). De fapt, mai toate parcurile pomenite erau mai interesante decit anostul Tineretului (cu care eram de fapt prea obisnuit): Ciresarii avea tren (plus niste jucarii ca niste telefoane, care nu functionau), Herastrau avea avion! (plus bazine de apa cu flori, pesti, broaste etc.), iar Balcescu avea teatru (nefolosit, bineinteles, ne jucam deseori prin el).

Din Ciresarii tin minte si racheta, si groapa cu nisip, si faptul ca era mereu plin, inclusiv de adulti care jucau fotbal. Am trecut acum o saptamina pe acolo cu masina. Dezolant, nu mai este nimic, e un mare maidan, sa nici nu recunosc unde era terenul central, pe unde rau aleile, numai terenul de rugby mai exista.

#9
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
Pe vremuri, pe locul parcului a fost Groapa lui Oatu. Cred că de acolo se extrăgea argilă pentru Fabrica de Cărămidă "Grivița" (care probabil a devenit apoi Fabrica de Cuie - acum 3-4 ani am văzut o clădire veche industrială pe acolo, care se afla într-o stare deplorabilă).

#10
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
A venit vremea frumoasa. Copacii au inverzit. Ma uit cum se plimba lumea cu copii pe langa gardul parcului.
Din fata supermaketului recent deschis se vad gramezi mari de crengi/trunchiuri taiate. Sper sa fie doar o toaletare.
Am reusit sa vad cativa copii care ieseau din parc. Se pare ca functioneaza acel club al copiilor.
Are cineva detalii?

#11
934

934

    Rain Man.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 14.04.2007
Ce supermarket si mai ales unde anume s-a deschis acolo? Nu prea vad unde ar putea fi amplasat si sincer sa fiu nici nu prea ii vad rostul.

#12
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
In locul unei fabrici unde se producea ceva s-au facut blocuri.
E vorba de fosta fabrica de textile Grivita. Mai multe info aici:
http://www.wall-stre...-cat-costa.html
Magazinul se cheama ceva cu Mega...

Acum ca e campanie poate se intampla vreo minune si cu parcul. Pana nu pun betoane si suprafete sintetice peste tot.

#13
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
M-am uitat mai atent in weekend in interior si starea e jalnica.
In jurul stadionului central, pista de alergare care avea culoare trasate a fost pur si simplu lasata sa fie napadita de buruieni!
In mod voit s-a dorit distrugerea acestui spatiu cu destinatie sportiva dar si de relaxare.
Si aleea de acces din spre Calea Grivitei este napadita de buruieni.
La fel, aleea care merge paralel cu gardul din spate (cel paralel cu Calea Grivitei) a fost distrusa si unul din terenurile de tenis "tras" peste ea.
In zona din spate, actualmente in fata magazinului Mega duminica se ridica o alta scena, mai mare. Era adus si un generator.
Totusi, tot duminica, se tinea o competitie cu copii pe gazonul terenului de rugby, care inca arata decent. Din tribunele mari a ramas doar un schelet iar tabela de scor arata ca o epava.
Am facut o schita, folosind o poza din satelit, cu ce-mi aduc eu aminte ca era in parc.

Daca are cineva poze din parc, de pe vremuri, il rog sa le posteze.

Attached Files



#14
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
Parcul, cu o suprafata de peste 60.000mp, este delimitat de strazile:
NE str Herman Oberth (aprx 310m) - spre bd Ion Mihalache
NV str Athanasie Enescu (aprx 208m)
SV str Copilului (aprx 305m) - spre calea Grivitei
NV str Constantin Buzdugan (aprx 208m)

La poarta (accesul se face acum doar din str Herman Oberth) este paza asigurata si de politia locala (sau comunitara). Deci se poate spune: distrugeti in liniste, politia locala vegheaza...
Stie cineva ce-i cu scena ridicata duminica?

Situatia recenta a parcului in poza atasata. Cu precizarea ca pe terenul din dreapta-jos a crescut iarba (este locul folosit si pentru elicopterele SMURD). Iar terenul de fotbal central, care avea pista de alergare in jur acum este acoperit de iarba si buruieni, gardul care-l delimita a disparut si o data cu el si pista de alergare din jur care acum e acoperita cu buruieni.
Interesant e ca in imaginea surprinsa terenul dreapta-jos arata mai degraba pregatit pentru a fi cultivat. Nu ma pricep la agricultura, dar parca sunt brazde trase. Nu cred ca asa ar trebui sa arate un teren de joc pregatit pentru plantarea ierbii.
In poza anterioara, unde am incercat sa localizez zonele vechi din parc, apare un dreptunghi mic rosu langa pista de alergare ovala (in zona meselor de ping-pong), unde se afla micul chiosc-magazin de care am amintit in primele postari.

Pentru mai multe info, adresa Bazei Sportive Ciresarii:
Tel: (021) 224 2465; București - Sector 1, Hermann Oberth 2

Attached Files


Edited by decanu, 15 May 2012 - 14:27.


#15
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
Parcul a fost facut pe locul unei gropi. O groapa de unde se lua materialul pentru caramizi. Cum spunea si "djl" ceva mai sus este vorba de Groapa lui Ouatu.
Si se pare ca aceasta zona - din jurul parcului - cuprinsa intre piata Domenii si Chibrit a avut un farmec aparte inca de pe vremuri.
Spun asta pentru ca am gasit o referire la romanul ?Groapa? scris de Eugen Barbu! Groapa nu era alta decat "Groapa lui Ouatu" si multe din personaje se pare ca au existat in realitate:

"După ce personajele lor au plecat să se odihnească între copertele îngălbenite ale cărților, mahalaua a rămas tot acolo, mută de uimire, străjuită de ziduri încorsetate de iederă. Un astfel de loc este vestita Groapă a lui Ouatu, situată în zona Parcului Cireșarii de azi. Multe dintre personajele lui Eugen Barbu din romanul ?Groapa? au existat în realitate. Unele au apărut în carte cu numele lor adevărate. Altele, cu porecle sau nume fictive"

"Primăvara, când năpădea iarba și țâșnea pelinul cu mirosul lui amărui, era o nebunie. Să tot stai și să nu mai pleci! Rai. Înfloreau zarzării, apoi salcâmii. Puștanii colindau groapa de dimineața până seara, fugăriți uneori de haite de câini, mari cât mieii și ai dracului. Te rupeau în bucați, dacă te apropiai mai tare. Nea Bănică își amintește, cu ochii rătăciți în zare: ?Eugen Barbu stătea la câteva străzi de aici. Avea un debit de țigări unde vindea. Era om cumsecade, liniștit. Conducea o echipă de fotbal, că era mort după așa ceva. Se numea ?Amatorul și încingea niște meciuri de pomină în Groapă! Aoleu, ce frumos mai era!!! Și bine! Simțeam binele cum curge așa, pe stradă. Ca vântul era binele. Să vă zic ceva: când românu? își vede de treaba lui, îi e bine și când e rău!? "

Citatele de mai sus sunt luate dintr-un articol mai mare care povesteste despre zona parcului si istoria gropii:
http://edituramatees...oapa-lui-ouatu/

Si, de pe un alt forum, inca o referire la fabricile din Bucuresti, printre care si fabrica de caramizi care apoi a devenit "de cue" :-)
postul 68:
"Fabrica de cue (adică cuie ) și Fabrica "Sfinx" - nu știu ce fabirca; cele 2 se aflau unde este acum Parcul Cireșarilor. Exista Fundătura Fabrica Curțada în dreptul celor 2 fabrici"
http://forum.compute...sti/page-4.html

Romanul "Groapa" de Eugen Barbu:
http://www.scribd.co...en-Barbu-Groapa

Edited by decanu, 15 May 2012 - 15:50.


#16
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
Constructia albastra din parc, din dreptul strazii Copilului, a devenit o adevarata sala. Au adus si climatizare. Poate fac un club, ca in Strandul Tineretului.
Comentarii despre parc si aici:
http://www.chiliman....tm_medium=email

Edited by decanu, 24 May 2012 - 16:38.


#17
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
O adresa din 2011 de la Ministerul Educatiei spune ca la un moment dat s-ar fi redeschis publicului, ATENTIE!!!, 1000 mp din parc dar ca acestia ar fi fost vandalizati si ca de asta e acum inchis. Parcul are in total 60000 mp. Sa zicem ca jumate din suprafata reprezinta terenurile de rugby.
Ma indoiesc ca niste tineri care au avut acces in 1000 mp din parc au reusit sa fure atata gard (cel care imprejmuia terenul central), banci, mese de ping-pong din beton si un tren cu tot cu sine.
Cu putina buna-vointa se poate reamenaja si redeschide acest parc. Nu cred ca o sa mai fie probleme legate de stricaciuni pentru ca la poarta paza este asigurata acum de politia locala.

Attached Files



#18
memestoica

memestoica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 339
  • Înscris: 28.09.2011
frumoase postari dar...du-te cu aceasta situatie la un ONG, la Nicusor Dan, la OTV, oriunde....daca nu cumva e deja tardiv. doar postand aici nu faci decat sa faci o scriitura frumoasa si-atat.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate