Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Tigaie/Grill fonta
Last Updated: Jan 04 2024 08:50, Started by
popovicias
, Feb 21 2012 09:45
·
3
#19
Posted 14 March 2012 - 21:51
Nu vreau să vă tai elanul dar fonta nesmălțuită distribuie prost (neuniform) căldura, direct pe un ochi simplu cu gaz nu-i mare sfârâială cu ele.
Situația se schimbă la inducție, rezistență etc. Fonta smălțuită este mult mai indicată pentru ochi cu gaz. |
#20
Posted 14 March 2012 - 23:03
Aries(ro), on 14th March 2012, 21:51, said: Nu vreau să vă tai elanul dar fonta nesmălțuită distribuie prost (neuniform) căldura, direct pe un ochi simplu cu gaz nu-i mare sfârâială cu ele. Situația se schimbă la inducție, rezistență etc. Fonta smălțuită este mult mai indicată pentru ochi cu gaz. Nu are nici o legatura cu conductivitatea termica. De obicei cand se foloseste pe ochiul de aragaz se interpune intre flacara si tigaie o sita metalica sau deflector de caldura care uniformizeaza toata caldura pe suprafata tigaii,asa ca nu trebuie sa ai neaparat inductie. |
#21
Posted 15 March 2012 - 10:13
mita72, on 14th March 2012, 18:16, said: Nu este nici o problema,chiar daca ma contrazici ,de asta exista forumuri,lumea sa se informeze. Acuma te intreb eu : Tu daca ai fi sa alegi intre tigaia de la metro si tigaia de care am luat-o eu, care ai alege-o?fa-i o poza macar si hai sa le punem una langa alta. Iti spun eu: lucrurile bune sunt si scumpe Apropo tu ai fost vreo data in china? Eu am fost si vreau sa-ti spun ca acolo numai cei bogati(putred)au masini Am uitat sa ma uit pe ambalaj, dar o fac azi sa vad ce scrie. Referitor la China, nu am fost personal, dar am discutat cu multi care au fost sau au Businessuri acolo. China e mare, sunt oameni care traiesc ca acum 300 ani cu mai putin 1$/zi, dar si miliardari. Da, cei putred de bogati, adica ff. multi numeric au masini. Repet, china este cea mai mare piata de lux. Nu stiu pe ce segmente, pe masini sigur. Adica: se vand mai multe masini de lux in china decat in franta sau suedia sau alta tara. Numeric. Te las pe tine sa dai un search pe google: "china piata de lux". Referitor la Ikea, unele produse sunt extrem de bune, profesionale. Eu am scaune de la Ikea luate acum 8 ani, folosite la firma. Pe ele stau zilnic min. 5 persoane diferite pe zi. Inafara de cateva zgarieturi arata impecabil. Deci cateva mii in total. Le-am dezasamblat de vreo 3 ori si montat la loc. Scaune de lux ca si fiabiliate. si apropos, daca discutam de lux ar trebui fiecare sa inteleaga ce inseamna lux-ul pe fiecare segment. Firme precum samsung, lg, philips, sony etc nu sunt lux pe electronice. Nici nike pe haine. Acestea sunt branduri de masa pt. tot omu' de rand din Europa, America de nord, Asia etc. |
#22
Posted 15 March 2012 - 10:53
@mita72
Asta cu smalțul era mai mult o observație personală pornind de la 2 tigăi asemănătoare, una cu smalț și una fără. E posibil să nu am dreptate. Fonta neasezonată nu are rost, odată ce poți lua direct asezonată. Nu o fi ca una muncită 50 de ani dar e mult mai ok decât una brută. Problema gustului e... mai mult placebo. Dacă era ceva în plus la gust, francezii găteau numai în așa ceva :D. Exceptăm cazurile în care se folosește un ceaun numai pentru gulaș :). PS: pentru un test simplu al distribuției căldurii, vedeți aici -> http://www.cookingis...t-iron-cooking/ Edited by Aries(ro), 15 March 2012 - 11:03. |
#23
Posted 15 March 2012 - 11:05
mita72, on 14th March 2012, 23:03, said: Din punctul meu de vedere smaltul are rol doar de protectie al fontei,ca sa nu rugineasca,sa fie igienic si sa se curete mai usor.Este mai usor de intretinut si nu mai trebuie asezonata ca fonta bruta , in schimb,gustul mancarii nu e acelasi ca la fonta asezonata Nu are nici o legatura cu conductivitatea termica. Nu prea vad logica in acea diferenta de gust. Singura chestie logica pe care as putea sa o vad, ar fi tocmai o diferenta de....conductivitate termica. Ma refer evident, la doua vase identice, ca forma, din acelasi material, dar una smaltuita si una asezonata. |
#24
Posted 15 March 2012 - 11:25
Stratul de grăsimi depuse pot schimba ușor gustul dar metoda e pur și simplu barbară. Dacă scapi și ceva pește „deep fried” ai terminat-o la următoarea tranșă de pui :). Metoda cu „nu mai cureți” merge doar dacă faci același tip de mâncare tot timpul.
Asezonarea corect făcută se face înainte de a găti mâncarea, nuuumai cu grăsime/ulei! Nu influențează cu nimic gustul. |
#25
Posted 15 March 2012 - 13:38
Salut toata lumea,
Asta i-mi place la forumuri,se incepe discutia de la o amarata de tigaie de 50 ron si se ajunge la piata de lux din China. Va dati seama ce s-ar intampla daca ne-am intalni toti fiecare cu tigaia lui? :coolspeak: cred ca ar trebui sa intervina fortele speciale sa ne desparta. Concluzia mea este ca cine vrea sa-si cumpere o tigaie de fonta poate sa o faca linistit cu toate informatiile care le are in acest topic. Mult succes Mita |
#26
Posted 15 March 2012 - 16:59
Aries(ro), on 15th March 2012, 11:25, said: Metoda cu „nu mai cureți” merge doar dacă faci același tip de mâncare tot timpul. Si fonta se curata/spala dupa fiecare folosire. Dupa ce spal grilul de fonta eu il ung cu putin ulei si-l las pe aragaz sa se incinga vreo 5-10 minute. Astfel e gata pregatit pentru viitoarea utilizare. |
#27
Posted 17 March 2012 - 18:34
richelieu, on 15th March 2012, 11:05, said: Nu prea vad logica in acea diferenta de gust. Singura chestie logica pe care as putea sa o vad, ar fi tocmai o diferenta de....conductivitate termica. Ma refer evident, la doua vase identice, ca forma, din acelasi material, dar una smaltuita si una asezonata. Ilogic: un strat de email muult mai subtire decat grosimea fontei nu poate influienta decat f.f. putin "....conductivitate termica" ! Transferul termic nu se face prin contact ci prin... ai ghicit :peacefingers: ??! Fonta ca material majoritar "face toti bani in....conductivitate termica"! DAR cel mai important e INERTIA TERMICA :naughty: ! Si uite asa toate impreuna cu RADIATIA TERMICA uniforma a "tuciului" face mancarea buna! Edited by mihaiC1, 17 March 2012 - 18:38. |
#28
Posted 17 March 2012 - 18:50
ba,io am un grill de fonta recuperat din aragazul vechi,mai precis din cuptor.vechiul aragaz marca 23 august,avea in cuptor deasupra arzatorului un gril de fonta .cand am aruncat aragazul am recuperat grilul.dar nu l-am folosit ca mi-am luat unul cu teflon care-i mult mai usor si mai lesne de folosit si curatat,dar daca tot bateti moneda pe fonta cred ca o sa-l incerc si eu o data.o sa va pun si poze cu el ca idee.are si loc de adunat grasimea.
|
|
#29
Posted 17 March 2012 - 19:14
Asta e si ideea Grasimea arsa cat mai bine pe fonta :OK: !
Cand incepe sa sara teflonul e cel mai bine sa arunci cat mai repede grilul! Cea ce nu se intampla cu fonta.. nu are ce sa sara! Daca e putin ruginita o cureti si o "asezonezi"/arsa cu grasimi si poti se o folosesti iarasi ca noua :OK: ! |
#30
Posted 12 May 2012 - 17:58
am cumparat si eu un gratar de fonta de la OTI (acum cateva luni), dar nu mai am carticica despre cum trebuie pregatit pentru prima folosirea, dar imi amintesc ca trebuia tinut la foc ... cateva ore?! :blink:
stie cineva cat trebuie tinut pe foc? |
#31
Posted 13 May 2012 - 08:01
data, on 12th May 2012, 18:58, said: am cumparat si eu un gratar de fonta de la OTI (acum cateva luni), dar nu mai am carticica despre cum trebuie pregatit pentru prima folosirea, dar imi amintesc ca trebuia tinut la foc ... cateva ore?! :blink: stie cineva cat trebuie tinut pe foc? Din cate stiu eu,grill-urile de fonta de la OTI sunt facute in China, nu sunt nici asezonate nici ceruite. Au un email mat care seamana cu fonta cruda. Asa ca poti sa-l ti pe sau in foc cat vrei ca nu se va intampla nimic.Problema e ca acel "email" din cate informatii am eu nu este un email "alimentar". Este acelasi email care se foloseste la acoperirea plitelor de soba sau a semineelor. Citeste cu atentie acest topic si vezi ca am mai scris de produsele made in China Mare grija!!! |
#32
Posted 13 May 2012 - 08:37
Fratele meu a lucrat la un restaurant chinezesc si imi aduc aminte ca chinezul spunea foarte clar sa nu spele vasele (nu mai tin minte daca erau de fonta) doar cu apa fierbinte si o perie sau un burete de bucatarie si sa nu adauge nici un detergent de vase, spunea ca strica tigaia sau wok-ul.
|
#33
Posted 13 May 2012 - 11:14
BARBULESCUV, on 13th May 2012, 09:37, said: Fratele meu a lucrat la un restaurant chinezesc si imi aduc aminte ca chinezul spunea foarte clar sa nu spele vasele (nu mai tin minte daca erau de fonta) doar cu apa fierbinte si o perie sau un burete de bucatarie si sa nu adauge nici un detergent de vase, spunea ca strica tigaia sau wok-ul. Da, ai dreptate dar dupa cum spui tu ,chinezul avea 100% fonta asezonata nu "tigai" de la OTI. |
|
#34
Posted 13 May 2012 - 12:29
mita72, on 13th May 2012, 09:01, said: Din cate stiu eu,grill-urile de fonta de la OTI sunt facute in China, nu sunt nici asezonate nici ceruite. Au un email mat care seamana cu fonta cruda. Asa ca poti sa-l ti pe sau in foc cat vrei ca nu se va intampla nimic.Problema e ca acel "email" din cate informatii am eu nu este un email "alimentar". Este acelasi email care se foloseste la acoperirea plitelor de soba sau a semineelor. Citeste cu atentie acest topic si vezi ca am mai scris de produsele made in China Mare grija!!! dupa ce l-am spalat arata cam asa ... gratar1.jpg 115.08K 404 downloads o sa il tin pe foc 1 ora si mai pun o poza pe urma cred ca acel strat de care vorbesti va disparea dupa ce il incing; dupa greutate pare fonta adevarata nu "tuci" din acela cu aluminiu cum am mai vazut pe la tara banuiesc ca asezonarea o pot face si eu, ca la wok, nu inseamna ca daca nu e asezonat din fabrica este o cauza pierduta :) |
#35
Posted 13 May 2012 - 16:12
#36
Posted 13 May 2012 - 19:03
data, on 13th May 2012, 13:29, said: dupa ce l-am spalat arata cam asa ... gratar1.jpg o sa il tin pe foc 1 ora si mai pun o poza pe urma cred ca acel strat de care vorbesti va disparea dupa ce il incing; dupa greutate pare fonta adevarata nu "tuci" din acela cu aluminiu cum am mai vazut pe la tara banuiesc ca asezonarea o pot face si eu, ca la wok, nu inseamna ca daca nu e asezonat din fabrica este o cauza pierduta :) Dupa cum arata tigaia in poza nu e pregatita deloc pentru asezonare. Nu e suficient sa-o speli,trebuie sa-o si cureti pana nu mai este neagra deloc. Stratul ala negru dispare de la 450 grd C in sus.Poti sa faci chestia asta numai daca ai un cuptor cu curatare automatasau sa o freci bine cu peria de sarma. Asa cum arata degeaba o pui pe foc o ora ca nu se va curata |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users