Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Condens Termopane

- - - - -
  • Please log in to reply
133 replies to this topic

#19
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007
Iata ca s-a facut Noiembrie si racoarea de afara a inceput sa genereze iar condens pe la colturile termopanelor.
Am repus dezumidificatorul in functiune.
Recolta 2-3L apa / 24h setat la 60% umiditate.
In apartament higrometru arata 55% RH-ul.... E ok!
Apartamentul inca nu este incalzit deloc.
De obicei acum este perioada critica. 2-3 saptamani pana incepe sa dea caldura prin  sistemul centralizat

Va dati seama ca in aerul din apartament plutesc mai mult de 3L de apa. Pe astia "i-am agatat" eu si i-am bagat la cutie..

#20
apanoiu

apanoiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,181
  • Înscris: 10.01.2007
De unde atata umiditate? Sunt plante, stati multi, uscati rufe, aveti aragaz/cuptor pe gaz?

Eu pe perioada iernii sunt disperat ca am aerul prea uscat. Nu vad condens decat dupa un dus fierbinte cu usile deschise(para mare fixa la dus, apa berechet furnizata de CT de 30kw+boiler de 150l)

#21
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007
Da! Am plante destul de multe  in casa + acvariu de 200L
Aragazul este pe gaz dar cuptoul este electric.

Deci am "generatorare de vapori" suficiente cat sa nu faca fata doar aerisirile zilnice.

#22
raduadrian75

raduadrian75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 28.10.2012
Toti cei care aleg ferestrele  cu geam termopan, o fac condusi de argumentul firmelor de confectioneaza tamplaria PVC. Facturi la energie   mai mici si implicit pierderi mimime de caldura. Dar,
Nu v-ati intrebat ce rol au ferestrele termopan daca producatorii , pentru evitarea aparitiei condensului, recomanda aerisirea incaperilor de doua ori pe zi?
Sunt o multime de site-uri care incearca sa explice condensul si chiar ofera o argumentatie destul de solida. " Gatitul si eliminarea vaporilor, udatul florilor, din aerul respirat de om - cantitatea zilnica 1-2  litri, uscarea rufelor, baie etc.. Sunt situatii, si nu putine, cand condensul apare desi niciuna din conditiile enumerate, nu sunt intrunite.  Desigur ca din punct de vedere tehnic, explicatii exista, si citez"
Astfel un metru cub de aer la 0oC poate sa contina o cantitate maxima de 5g (reprezentand 5 cm3) vapori de apa. Daca temperatura incaperii creste,
atunci aerul poate primi o cantitate mai mare de apa. Astfel la 20oC vom avea 17g si la 30oC se ajunge la 30g la m3. Daca in aer este continuta cantitatea maxima de vapori de apa, atunci aerul nu mai primeste umiditate in forma de vapori de apa si devine aer saturat cu umiditate relativa a aerului de 100%. Ca exemplu, sa consideram un spatiu cu 15m2 suprafata si 2,5 m inaltime cu un volum de aproximativ 38m3. Daca aerul are o temperatura de 23C, atunci pluteste in acest spatiu, la 100% umiditatea aerului, aproape 1 litru de apa sub forma de vapori invizibili.
Daca in timpul noptii temperatura din camera scade cu cateva grade, atunci o parte din vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafetele reci existente: geamuri sau profile"
Lamuriti? Sau,  Daca si parca s-au suit in barca?!  Atat de multe date, coeficienti, incat ai crede ca se vorbeste despre lansarea unei rachete si nu de ferestre termopan. Atat de "solida" argumentatia de mai sus, ca aduce foarte mult cu discursul unui politician ce  incearca sa ocoleasca un raspuns vorbind mult si degeaba. In realitate raspunsul e simplu.
Ferestrele cu geam termoizolant, nu sunt facute pentru blocurile noastre! Se inchid prea etans, iar in lipsa unui sistem de ventilatie intern care sa permita schimbul de aer din interior la exterior si invers, acestea fac ca umiditate din camera sa fie foarte radicata. Motiv pentru care are loc aburirea sticlei sau condensul. Poate parea paradoxal insa - cu cat locuinta este izolata mai bine cu atat sansele  ca mucegaiul si condensul sa se produca sunt mai mari. Producatorii de profile au intuit  aceasta problema, si recent au iesit pe piata cu module sau sisteme de ventilatie ce permit schimbul de aer. O improvizatie facuta din mers, ce-i absolveste de orice vina:) In cele din urma, nu producatorii de profile se fac responsabili de aparitia condensului, nici cei care le confectioneaza sau monteaza, ci  faptul ca blocurile
noastre sunt construite fara a avea un sistem de ventilatie corespunzator.
Asadar, daca aveti ferestre cu geam termopan si acestea fac condens, nu puneti toata vina pe seama tamplariei.
Puteti opta pentru sistemele de ventialtie  ce se monteaza intre deschidere si toc, fara sa mai fie sa demontati fereastra. Exemplu REGEL-air de la Veka
Sau cel care se monteaza direct pe toc - in cazul in care nu ati achizitionat inca ferestrele, de la Gealan
Multe persoane, in incercarea de-a scapa de condens, decid sa izoleze locuinta.  Aceasta solutie, poate duce la aparitia altei probleme - Mucegaiul

Daca ati efectuat lucrari in  imobil in ultimile 6 luni, gresie, zugraveala, fainata - e unu din motive ptr care aveti condesns. Daca  ati izolat imobilul/blocul - e  iarasi un motiv ptr care sticla d-voastra face condens.   Daca nu s-au efectuat lucrari si nici izolatie exterioara, verificati tamplaria. Gauri de drenaj/ scurgere - daca sunt date, atat pe deschidere cat si pe partea fixa. Glaf exterior aveti?  Atunci cand actionati cremonul/manerul, intampintai o oarecere rezistenta la  strangere? Ca sa verificati daca intra curent, luati o foaie de hartie, puneti-o intre toc si deschidere, strangeti manerul. Daca  foaie de hartie , se poate trage fara a intampina niciun fel de rezistenta, trebuie sa faceti reglaj pe presiune -imbus de 4 sau patent - depinde de tipul de feronerie. Verificati daca culoarea garniturilor este neagra. In cazul in care culoarea este gri, acestea trebuiesc inlocuite ptr ca cele gri sunt de proasta calitate . mai exact, sunt gata  tasate de  noi.
Nu in ultimul rand, nu uitati, cu cat tamplaria se inchide mai etans , cu atat veti avea mai mult condens.

#23
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
colegule... mult zgomot pentru nimic
condensul pe termopan apare din 2 motive
1 lipsa caldura din caloriferul de sub fereastra!!!
2 lipsa calorifer sub fereastra!!!
restul e can-can :D

#24
raduadrian75

raduadrian75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 28.10.2012
:)))
deci "carloferu"  era de vina.. Bunn.  Hai sa-ti sic altfel, daca tu n-ai face mobila, si ai repara ferestre , asa cum fac eu,  ai avea clienti foarte fideli ce n-ar mai conteni sa te sune in fiecare zi. Dar sti de ce? ca nu pot scapa de condens. "Carlofer":)) na la el

Edited by raduadrian75, 10 November 2012 - 19:03.


#25
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
hai sa-ti explic altfel ca vad ca esti ambitios
daca n-ai calorifer sub fereastra... poti sa te pui si-n cap, poti sa faci absolut ce vrei tu, sa folosesti dezumidificatoare... aer conditionat... absolut orice!!! tot vei avea condens... dar asta nimai pentru ca tu ai clienti foarte fideli care te suna sa le repari termopanele (din pacate pentru mine... nu ma suna clienti sa le repar mobila pentru ca... ghici ce... mobila nu se strica si nici nu face condens)

#26
apanoiu

apanoiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,181
  • Înscris: 10.01.2007
Eu nu am calorifere, am incalzire in pardoseala si condens masiv la ferestre vad doar dupa un dus carnos cu usile deschise.
In zilele in care mai usuc rufe si este frig afara apar cateva broboane de apa pe marginea sticlei, probabil sticla este fabricata prost. Termopanele sunt "primite" cu apartamentul, adica cele mai ieftine de pe planeta aceasta :)

#27
raduadrian75

raduadrian75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 28.10.2012
deci putem sa inchidem topicul. Condens =  calorifer lipsa

#28
mardraaxi

mardraaxi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,898
  • Înscris: 22.11.2009
termopanele fac condens pt ca sunt de proasta calitate,si daca le cumperi pe cele mai performante si scumpe atat timp cat sunt fabricate in romanica vor face condens.
este un user aici pe forum @flopard,el are niste ferestre facute de alieni aia din germania,facute acolo pe alta planeta in proportie de 100% doar montate la casa,intrebatil pe el daca stie ce e ala condens.
in occident si aia sunt oameni si aia stau in case la fel ca ale noastre,ba sunt multe care nu sunt atat de izolate si clima mult mai umeda,iar ferestrele nu stiu ce ala condens.
nu sunt a tot stiutorul ba mai mult sunt afon in acest domeniu dar cum iti explici ca toate dar absolut toate termopanele facute la noi fac condens dar cele facute pe alte planete nu.

#29
raduadrian75

raduadrian75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 28.10.2012
re :Ferestrele cu geam termoizolant, nu sunt facute pentru blocurile noastre! Se inchid prea etans, iar in lipsa unui sistem de ventilatie intern care sa permita schimbul de aer din interior la exterior si invers, acestea fac ca umiditate din camera sa fie foarte radicata. Motiv pentru care are loc aburirea sticlei sau condensul. Poate parea paradoxal insa - cu cat locuinta este izolata mai bine cu atat sansele  ca mucegaiul si condensul sa se produca sunt mai mari. Producatorii de profile au intuit  aceasta problema, si recent au iesit pe piata cu module sau sisteme de ventilatie ce permit schimbul de aer. O improvizatie facuta din mers, ce-i absolveste de orice vina:) In cele din urma, nu producatorii de profile se fac responsabili de aparitia condensului, nici cei care le confectioneaza sau monteaza, ci  faptul ca blocurile
noastre sunt construite fara a avea un sistem de ventilatie corespunzator
.

Daca va e lene sa cititi

aia pe afara au. Aia e diferenta

inca ceva, acolo unde un termopan face condens, un geam de lemn, d-ala din 70 vechi si de demult, ala nu o sa faca condens. Ghici de ce?

#30
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007
@raduadrian75 are dreptate in ceea ce a scris mai sus ( mult dar bine )
@Nero nu stie cu ce se mananca acest domeniu deci fa ce iti zice radu ca e bine.
@mardraaxi este clientul perfect pentru vanzatorii de termopane, Cu cat mai scump cu atat mai bun.

Pentru a nu mai avea condens pe geamuri cantitatea de vapori din aer trebuie sa scada la RH 50-55% (recomandat)
Cum facem sa scada aceasta cantitate.

1. Aerisire ( ieftin fara costuri suplimentare)
2. Dezumidificare ( costuri acceptabile dar cu rezultate foarte bune)

Faza cu caloriferul sub geam reprezinta o rezolvare partiala care defapt duce la evaporarea condensului de pe geam cu ajutorul unei surse de caldura puternice.(calorifer in cazu nostru). La fel de bine daca pui si un feon (uscator de par) pe geam , condensul dispare.

Insa el prin evaporare se regaseste tot in aer si probabil se va condensa pe mobila, pe la colturile/muchiile peretior unde temperatura este mai scazuta.
Deci caloriferul sub geam este ca aspirina saracului care zice ca prin sex se vindeca de gripa.

#31
mardraaxi

mardraaxi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,898
  • Înscris: 22.11.2009

View Postmandrku, on 15 noiembrie 2012 - 15:24, said:


@mardraaxi este clientul perfect pentru vanzatorii de termopane, Cu cat mai scump cu atat mai bun.


Ai gresit amice,eu am spus ca oricat de scumpe ar fi tot vor face condens adica tot panarame de termopane sunt,atata timp cat sunt de manufactura mioritica.
eu nici macar nu sunt clientul lor nici bun,nici rau pt ca eu mi-am luat termopane sh din italia de care sunt foarte multumit si la o parte din casa daca reusesc imi pun de lemn cu geam termopan din ungaria daca nu tot pe prima varianta voi merge.

#32
raduadrian75

raduadrian75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 28.10.2012
la parchet, ai  macar o idee si te pricepi. In cazul termopanelor, esti "panarama"

#33
forbes

forbes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 06.07.2005
Ca sa intru direct in subiect in occident am vazut foarte mult sisteme de ventilatie, naturala sau mecanica, si am vazut mai mult AL si lemn decat PVC. E adevarat ca aici si eu mi-am montat PVC dar mi-am montat si sistem de ventilatie higroregrabila. Puteti sa spuneti ce vreti de lipsa calorifer si etc. atat timp cat casa/incinta e inchisa etans apare umiditate de la diverse lucruri.

#34
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007
Exact !
Felicitari pentru interventie !
Atata timp cat aerul din camera ce contine vapori de apa nu este inlocuit cu aer ce contine foarte putini vapori de apa nu scapam de condens pe suprafete reci.

Cu cat sigilezi camera cu atat este mai rau.
ex: Cand intrii dimineata in masina , sunt suficiente 10 respiratii sa se abureasca toate geamurile.
Comuti pe ventilatie si in 30 sec geamurile incep sa se dezabureasca.
Lasi pe recirculare aer habitaclu / geamuri aburite.

Nu e greu..Fizica, Logica.

Edited by mandrku, 27 February 2013 - 15:42.


#35
Trifdaniel

Trifdaniel

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 01.05.2012
dupa cum spune si mandrku este necesar incaperilor ce au geamuri termopane aierisirea. eu spre fericirea mea sunt tamplar si m-iam facut singur geamurile din lemn, dar cum tot am dat peste persoane care se plang de condens, umeziala si chiar mai grav mucegai, am tot intrebat la producatori de termopane, de ce apare acest fenomen, si rapunsul a fost simplu, romanu e prea lacom la caldura pentru a aierisi indeajuns incaperea respectiva. spre deosebire de ferestele clasice termopanul inchide camera entans, deci aerul nu mai poate circula dupa chimia mea aierul este Compoziția aerului
După volum, aerul conține:
    78.084% Azot (N2)
    20.947% Oxigen (O2)
    0.934% Argon (Ar)
    0.033% Dioxid de carbon (CO2)

Urme de:
    Neon (Ne)
    Heliu (He)
    Kripton (Kr)
    Dioxid de sulf (SO2)
    Metan (CH4)
    Hidrogen (H2)

Cantitatea de vapori de apă din aer variază considerabil depinzând de vreme, climă și altitudine.
drept urmare apa care pluteste prin incapere sub forma de gaz, aburi pana da de rece .... si cel mai rece punct din incapere sunt sticla si pereti exteriori
se depune pe sticla sub forma de bruma si se prelinge pe termopan si pe perete, cei care au calorifer sub geam defapt ce fac... forteaza transformarea apei in condens, deci nu se observa....
acuma solutile sunt aierisirea 0.5 H la 12 H sau 1 H la 24H, sau care zic eu cea mai practica si va garantez ca scapati de condens. in momentul in care va montati termopanele rugati pe baieti de la termopan sa va faca 2 gauri de 10 in tocul de la fereastra  curentul care va intra pe acolo nu se va simti si va garantez ca scapati de ori ce fel de condens. pentru ca se permite circularea aierului.   daca nu ma credeti practicati 1 luna varianta cu aierisirea si o sa imi dati dreptate

#36
Arkouda

Arkouda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,388
  • Înscris: 10.12.2011
Mie mi-a placut tare aia cu termopanele care fac condes ca s-a izolat blocul.

Pai de ce? Inainte de izolare facea condens direct pe peretele rece? Cum e mai bine lucrul asta decat condens pe sticla ferestrei?

Cu un singur lucru sunt de acord in toata povestea: camera trebuie aerisita ca sa se regleze umiditatea din aer pentru a reduce condensul (atentie, nu a-l elimina) de pe ferestre.

Legile fizice aici pe pamant sunt greu de incalcat. Umiditatea din atmosfera va condensa pe o suprafata rece indiferent de cine ce zice. Deci umiditate mica + diferente mici de temperatura pe suprafetele susceptibile de a forma condens = condens putin spre deloc.

Abia am instalat un sistem de ventilare la usile culisante ale unui client pentru motivul asta. I-am scurtat geamul si in completarea geamului scurtat la partea de sus i-am instalat un profil special de aluminiu pentru ventilatie, cu flapsuri in el activate de un maner (cam ca aerisirea de la masina). Flapsurile se pot inchide/intredeschide/deschide in diferite pozitii pentru a lasa mai mult aer sa treaca. Evident profilul cu flapsuri e proiectat sa nu lase apa sa treaca in caz ca ploua si nici sa nu faca zgomot daca bate vantul.

Edited by Arkouda, 03 March 2013 - 07:20.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate