Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Tigaie pentru plita cu inductie !

- - - - -
  • Please log in to reply
105 replies to this topic

#37
opop

opop

    bolnav cronic :(

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 06.01.2007
Eu am o tigaie marca Real (luata din Real :D) pe ea scrie ca poate fi folosita si pe gaz si pe electric si pe ceramic, a fost foarte ieftina si e ok.
Dar are un mare minus, coada e mai grea ca tigaia :D (e cat diametrul tigaii) si cade, ce as putea sa fac ?

#38
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006

View PostAMDG, on 31st May 2012, 15:33, said:

Cu mult mai putin ulei/grasime decat cantitatea cu care se gateste tipic intr-o tigaie inox/multistrat,
Aham, deci prezinta acelasi "mare" dezavantaj ca si celelalte :)

View PostAMDG, on 31st May 2012, 15:33, said:

Ca ingrediente se pot gati mai de toate cu exceptia lichidelor acide
Deci adio deglasat cu vin, adio rosii, maxima atentie la masline si smantana, si doamne fereste sa folosesti otet sau zeama de lamaie la vre-un sos. De asemenea, daca cumva te gandesti sa faci ceva de mancare la cina si sa lasi vasele pe a doua zi, poti sa te astepti ca dimineata sa ai de frecat la oxizii (rugina) de pe tigaie. La fel daca te gandesti ca pui tigaia in frigider cu ceea ce ai gatit si nu ai servit imediat.

View PostAMDG, on 31st May 2012, 15:33, said:

si se ajunge in timp ca sa nu mai fie nevoie de nici un astfel de ingredient - tigaie devine in sine non-adeziva.  ( vezi cate gatesc chinezii in wok-urile lor de fonta subtire ). Pentru a evita rugina se recomanda stergerea dupa folosire sau daca esti precaut ungerea cu slanina.
Cu alte cuvinte nu poti s-o speli cu detergent. Asta inseamna ca de fiecare data cand gresesti si arzi ceva in tigaie trebuie sa strici stratul ala protector de grasime de pe ea, si datile urmatoare iar incepi cu uleiul si asezonatul tigaii. De asemenea, de fiecare data cand faci ceva de mancare trebuie sa cureti tigaia imediat, daca apuca sa se intareasca mancarea pe ea, ori freci de-ti ies ochii din cap, ori folosesti detergent si strici "asezoneala".

View PostAMDG, on 31st May 2012, 15:33, said:

De o tigaie de acest gen ai de fapt mai putina grija, spre deosebire de teflon ce se transforma in otrava la temperaturi inalte cand e uitat pe foc, si in plus stratul se zgarie in timp, sau de 3-ply ce se deformeaza/erodeaza in timp si la raciri bruste. Spre deosebire de otelul carbon o asemenea deformare face sa plezneasca straturile de aluminiu, nu e doar ceva estetic ce poate fi rezolvat cu un ciocan.
Numai mie mi se pare putin probabil scenariul in care un utilizator atat de nepriceput incat uita tigaia teflonata pe foc pana o ia mama naibii sau pe aia triplu strat pana ii pusca niturile sa fie totusi atat de mare maestru si sa reuseasca sa gateasca intr-o tigaie "asezonata" astfel incat sa nu i se arda/lipeasca mancarea niciodata?

View PostAMDG, on 31st May 2012, 15:33, said:

Pentru un Master Chef o tigaie de cupru e cea mai buna - se preteaza cel mai bine la emisiunile TV unde ii poate face pe ceilalti sa se simta niste nepriceputi ce pierd timpul si carora li se prinde mancarea :)
De acord, dar te rog sa imi arati de unde cumpar asa ceva sub 100 de euro, fiindca chiar as vrea una. Asta in conditiile in care o tigaie triplu strat Al de calitate (triplustratificata si pe margine - gen Demeyre, nu doar pe fund ) costa 50-100 de euro.

Edited by andrei_0, 31 May 2012 - 16:08.


#39
AMDG

AMDG

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,091
  • Înscris: 23.01.2007

View Postandrei_0, on 31st May 2012, 17:03, said:

Aham, deci prezinta acelasi "mare" dezavantaj ca si celelalte :)

In timp se formeaza un strat antiaderent ce nu mai are nevoie de asezonare.

View Postandrei_0, on 31st May 2012, 17:03, said:

Deci adio deglasat cu vin, adio rosii, maxima atentie la masline si smantana, si doamne fereste sa folosesti otet sau zeama de lamaie la vre-un sos. De asemenea, daca cumva te gandesti sa faci ceva de mancare la cina si sa lasi vasele pe a doua zi, poti sa te astepti ca dimineata sa ai de frecat la oxizii (rugina) de pe tigaie. La fel daca te gandesti ca pui tigaia in frigider cu ceea ce ai gatit si nu ai servit imediat.

Chinezii gatesc mancaruri si mai corozive in wok-urile lor de fonta  :rolleyes:

E mult mai usor sa stergi mancarea de pe un strat antiaderent decat sa freci mancarea ce s-a prins pe inox. Sigur ca o poti lasa acolo zile in sir, dar oare asta e ideea ? Apropo, cu exceptia supelor nu pun oalele in frigider tocmai ca sa nu frec mai tarziu cand se intareste. Deja vorbim de oale si nu de tigai, unde cantitatea mai mica se preteaza pentru consum imediat, daca vrei ne mutam pe topicul cu oale de fonta tip cocotte  :naughty:

View Postandrei_0, on 31st May 2012, 17:03, said:

datile urmatoare iar incepi cu uleiul si asezonatul tigaii.

Nu e cazul, exista vase de fonta vechi antiaderente dupa ani de folosire.  :rolleyes:

View Postandrei_0, on 31st May 2012, 17:03, said:

Numai mie mi se pare putin probabil scenariul in care un utilizator atat de nepriceput incat uita tigaia teflonata pe foc pana o ia mama naibii sau pe aia triplu strat pana ii pusca niturile sa fie totusi atat de mare maestru si sa reuseasca sa gateasca intr-o tigaie "asezonata" astfel incat sa nu i se arda/lipeasca mancarea niciodata?

Nu poti distruge o tigaie de fier, dar te poti otravi cu una de teflon sau poti distruge una multistrat. Sa nu incep cu sanatatea aluminiului  :rolleyes:

View Postandrei_0, on 31st May 2012, 17:03, said:

De acord, dar te rog sa imi arati de unde cumpar asa ceva sub 100 de euro, fiindca chiar as vrea una. Asta in conditiile in care o tigaie triplu strat Al de calitate (triplustratificata si pe margine - gen Demeyre, nu doar pe fund ) costa 50-100 de euro.

De fapt un Demeyere John Pawson 7 ply e pe la 300 EUR, mai scumpa decat o tigaie de cupru la reducere gen Debuyer Prima Matera  :rolleyes:

#40
data

data

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,114
  • Înscris: 11.06.2004
vreau sa cumpar o plita pe inductie, dar am citit in manual ca diametrul vasului trebuie sa fie mai mare de 15 cm si grosimea fundului mai mare de 1,5 mm.

daca pun un ibric de inox, cu diametru mai mic si mai subtire ... ce se intampla? ca nu vreau sa beau un kg de cafea sau ceai de dimineata

pentru oale/cratiti gatit ... se incadreaza in specificatiile aparatului, dar vreau sa imi fac si ceaiul rapid dimineata ... trebuie sa il fac in ceaun? ^_^

#41
pisoiu2

pisoiu2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,958
  • Înscris: 08.03.2007
Daca tabla e subtire, e posibil sa se deformeze din cauza incalzirii puternice.
Daca vasul e prea mic in diametru, e posibil ca plita sa nu il detecteze si sa nu porneasca incalzirea. Cam toate plitele moderne au un circuit de detectie a masei metalice de deasupra ei, daca nu simte ceva voluminos, nu porneste. De ex. daca lasi o furculita pe plita si dai drumul, cel mai probabil plita nu va porni.

#42
data

data

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,114
  • Înscris: 11.06.2004
nu ma gandeam chiar la o furculita :)

un ibric are cam 10-12 cm diametru ... nu stiu cat de sensibil este senzorul unei plite ... din cauza asta si cer parerea celor care au si s-au lovit practic de acesta problema

#43
pisoiu2

pisoiu2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,958
  • Înscris: 08.03.2007
Pai eu m-am lovit practic de ea, la bucatarie am plite pe inductie. Fiecare plita are "senzorul" calibrat altfel. Am pus in ghilimele senzorul deoarece practic nu exista nici un senzor, masurarea se face prin bobina de inductie care incalzeste vasul. Daca in manualul plitei spune sa pui vase peste o anumita dimensiune, e logic sa presupui ca cele sub acea dimensiune nu vor lasa plita sa porneasca.

#44
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,634
  • Înscris: 12.08.2008

View Postdata, on 16th June 2012, 20:43, said:

vreau sa cumpar o plita pe inductie, dar am citit in manual ca diametrul vasului trebuie sa fie mai mare de 15 cm si grosimea fundului mai mare de 1,5 mm.

daca pun un ibric de inox, cu diametru mai mic si mai subtire ... ce se intampla? ca nu vreau sa beau un kg de cafea sau ceai de dimineata

pentru oale/cratiti gatit ... se incadreaza in specificatiile aparatului, dar vreau sa imi fac si ceaiul rapid dimineata ... trebuie sa il fac in ceaun? ^_^
Sunt plite cu "ochi" mai mic de 150mm  :deadtongue: , si nu prea conteaza grosimea fundului ci toata masa de metal feromagnetic al vasului.
Nu se intampla nimic, deoarece inoxul nu e feromagnetic  :naughty:  ( nu se formeaza curentii turbionari Foucault in NEFEROASE!)
Am spus... ca se foloseste o placa de fonta/otel care e ~30lei
Cafeaua buna se face in ibric de Cupru (Arama) Cositorit :thumbup: asa ca iei o ladita, oala, ceaun din Fe sau fonta pui nisip si ai "cafea la nisip" , oricum cafeaua/ceaiul nu se fierb ci se oparesc

#45
data

data

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,114
  • Înscris: 11.06.2004

View PostmihaiC1, on 16th June 2012, 23:31, said:

...
Nu se intampla nimic, deoarece inoxul nu e feromagnetic  :naughty:  ( nu se formeaza curentii turbionari Foucault in NEFEROASE!)
...

din cate stiu "inox-ul" este otel inoxidabil ... otelul este fier ... fierul este feromagnetic


poate ma insel eu

#46
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,634
  • Înscris: 12.08.2008
Cam te inseli.. INOX ALIMENTAR are in compozitie: C, N, Cr, Ni, Mo, Mn, Si , Ce, Cu...
Otel-INOX e de uz INDUSTRIAL   :naughty: !!
Dar cel mai simplu : verifici cu un magnet!

Edited by mihaiC1, 16 June 2012 - 23:24.


#47
data

data

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,114
  • Înscris: 11.06.2004
exista si otel inox alimentar care contine fier ... si care nu contine fier


sau cei care fac oale nu au aflat ca otelul din care isi fac oalele nu este alimentar.



pentru ca am vazut oale din inox dintr-un singur strat pe care magnetul se lipeste foarte ferm


cutile cu lama inox nu sunt folosite la taiat mancarea? de exemplu 1.4116 nu e otel inox folosit in industria alimentara?

#48
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,634
  • Înscris: 12.08.2008
Vezi ca te incurci cu inoxul:
    1.clasa austenica ( seria 300 – 304 si 316  ) – cea mai des folosita – contine 0,15 % carbon – un minim 16 % crom si nichel sau mangan care mentin structura austenitica la o gama larga de temperaturi.  O compozitie uzuala este 18 % crom si 10 % nichel , ( 18/10 inox ) folosita pt tacamuri . Continut ridicat de otel austenitic mareste pretul acestora.  Versiuni cu mai putin carbon, ca 316 L sau 304 L sunt folosite pentru a evita probleme de coroziune cauzate de sudura. L indica faptul ca continutul de carbon din aliat este sub 0,03 % reducand efectul de sensitizare inregistrat in momentul sudurii la temperaturi inalte.
   2. Inox feritic ( cel mai des 430 ) are proprietati ingineresti mai bune decat cel austenitic, dar are o rezistenta mai scazuta la coroziune, datorita continutului scazut de crom si nichel. De obicei este mai ieftin , pentru ca contine intre 10,5 si 27 % crom si putin nichel.
    3.Otel inoxidabil Martensitic nu este rezistent la coroziune ca celelalte 2 dar este foarte puternic si greu de masinat , putand fi calit prin tratament termic. Inoxul martensitic contine crom ( 12 – 14 % ) , nichel ( 2 %) – fiind magnetic

   4.  Asta ca sa fii atent ce oale, tacamuri INOX cumperi :naughty:  !!
Se mai foloseste FIER FORJAT (99% Fe cu max. 0,2% C) la unele tigai, ceaune, discuri in loc de Fonta ( 2,06- 4,3 % Carbon) si cel mai bun la cutite, satare, topoare e OTEL (0,2- 2,05% C)

#49
data

data

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,114
  • Înscris: 11.06.2004
am citit destul de mult despre oteluri si stiam ce ai postat ...


dar ce nu am inteles este daca a fost o demonstratie ca nu exista otel inox care sa contina fier?


pentru ca cel feritic si cel martensitic sunt magnetice


chiar si cel austenitic poate capata proprietati magnetice, mai reduse, prin tratament termic, fara sa se umble la compozitia chimica



apoi nu inteleg ce vrei sa spui

otel=fier+carbon (plus altele) ... ai alta definitie?

sau vrei sa spui ca "inoxul alimentar" nu e otel sau nu contine fier?

View PostmihaiC1, on 17th June 2012, 00:07, said:

Cam te inseli.. INOX ALIMENTAR are in compozitie: C, N, Cr, Ni, Mo, Mn, Si , Ce, Cu...
Otel-INOX e de uz INDUSTRIAL   :naughty: !!
...


#50
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,634
  • Înscris: 12.08.2008
Ideia : nu poti gati intr-o tigaie/recipient daca nu are proprietati magnetice.. cu inductie!
Concluzia ta ca Fe+C, adica tot ce e Aliaj Otel este feromagnetic... gresit! Numai 10% NICHEL (nu numai Ni ci si alte elemente DIAMAGNETICE) in otel/Fier "strica/anuleaza" proprietatea magnetica, oricat ai trata termic aliajul  :P
Si culmea cel mai bun inox in bucatarie are exact 10%Ni si 18% Cr  :thumbup:
Am spus eu ca nu contine sau ca are Fe ??? Aminteam exact de elementele ce anuleaza sau inrautatesc proprietatile INOX-ului in ale' magnetismului  -_-
Sa nu uitam de vase din Tuci (Fonta), Fier forjat, Otel, ACOPERITE , PLACATE cu Nichel, Cadmiu, Zinc, Cositor, Crom care merg de minune la inductie (unele zici ca sunt de inox  :coolspeak: !)

Edited by mihaiC1, 18 June 2012 - 14:51.


#51
armin74

armin74

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 06.07.2007
poate sa-mi recomande cineva un grill de care este multumit pentru plita pe inductie ?

#52
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.10.2009
metal feros!

#53
biggdaniell

biggdaniell

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 409
  • Înscris: 03.12.2005
Salve,

Stie careva ce vas ar fi cel mai potrivit pentru fierberea unui terci din mai multe cereale (gen mamaliga) pana la o consistenta destul de solida pe plita cu inductie?
Ideea e ca trebuie fiert cateva ore si orice am incercat pana acum (pe aragaz cu gaz) se lipeste in draci si se distruge vasul (astea emailate). Acum folosesc un tuci de 6 litri din aluminiu (da, stiu...e toxic) pe care il las la muiat cu zilele si-l frec cu burete metalic de-mi sar capacele.

Ca variante am gandeam la un ceaun de fonta asezonat si/sau oala/cratita din aluminiu cu insertiile alea pentru inductie pe fund.

#54
v_condratovici

v_condratovici

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,788
  • Înscris: 21.03.2009
Magnetul e sfânt, am observat că în ultima vreme mai toate vasele de inox sunt magnetice, deci plita cu inducţie nu va avea taine în a le încălzi. Ultimele vase achziţionate sunt o oală de presiune şi o oală de lapte, ambele din inox magnetic.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate