Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2803 replies to this topic

#919
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006

View Postsubway_guru, on 24 noiembrie 2013 - 16:45, said:

Am inteles ca ar fi un flacau ce are soiuri altoite 'prima', aduse din Olanda, la Pepiniera Valcea...ramane de explorat...

Pai d'aia am intrebat...ca l-am vazut si io si m-am uitat la el pe site si are o gramada de soiuri d'astea, mai " altfel ".

Din cate vad, se pare ca un astfel de soi este o buna optiune :)

#920
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Gheo, ai pe undeva soiurile de peri Nashi mai in detaliu, dupa care faci determinarile, un detrminator de soiuri ceva? Si mie mi-ar place sa stiu cine e parul meu.

#921
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 24.02.2013
Corina,am 2 lucrari de pomologie cu soiuri europene si romanesti ,despre soiurile japoneze nimic.
Daca faci cautare pe Google  cu pero nashi sau asian pear tree o sa gasesti descrieri si imagini clare pt. a determina citeva din soiurile cele mai cultivate.

#922
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Nu am gasit, poate trebuie sa mai caut. Imi trebuiau niste chei, am gasit doar poze comerciale cu fructele. Cred ca difera si in alte puncte. Am sa mai sap. La fructiferi determinarile se facnumai dupa caracterele fructelor?

Edited by corinaSIM, 26 November 2013 - 17:55.


#923
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 24.02.2013
Determinarile pt stabilirea soiului se fac dupa epoca de maturare,caracterele fructelor si caracterele pomilor.Se aduna 20-25  de elemente.Sper ca in cazurile noastre , fiind vorba de soiuri mult cultivate ,cu 8-10 caractere sa reusim vara viitoare sa identificam soiurile.

#924
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Multam gheo. Sa ma gandesc daca voi cumpara sau nu,caci nu cunosc pe nimeni sa aiba, pt. a altoi. Desi si asa am cam multi peri.
Caci deh,cand e vorba de pomi,nu prea ma pot abtine... :)

#925
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Dar soiul ala koreean gigant Olympic, a vazut cineva pe undeva?...e la ala visez!

#926
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 24.02.2013
Ar fi grozav sa dam de el pe undeva!.Si pe mine m-a impresionat...auzi...1kg,1kg si ceva,dulce,suculent,pastrare exceptionala.Daca aflu ceva,dau veste.Rog si pe altii,idem.

#927
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Acolo unde l-am vazut eu erau la piata de gros din Seul...am halit unul, m-am delectat la matz, dar tampitul de mine n-am pastrat macar o samanta...sa incerc macar sa vad daca s-ar replica cat de cat, poate...poate incercam marea cu deshtul...
Asta se intampla undeva prin luna mai...nu conteaza anul...si aratau grozav de tot...langa gramezile de ridichi koreene cat capatana de bou, alea alb-verzi de kimchi, plus tone de bunching onion legate cu sfoara 'la metru cub'...

Edited by subway_guru, 26 November 2013 - 21:47.


#928
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Allium Fistulosum - Partea a doua

Teren
Ca toate cepele, bunching onion raspunde bine la cultivarea pe terenuri fertile, de preferinta nisipoase. Terenurile grele argiloase sunt de evitat.
Terenurile acide trebuie tratate pentru reducerea ph-ului la 6.5-7,5.
Contraindicata cultivarea pe terenuri imbogatite cu ingrasamant organic proaspat.
Desi mult mai rezistente la boli decat cepele clasice, se recomanda o rotatie a culturii de minim trei ani.

Ghivece
In China e o nebunie totala in a cultiva lujeri tineri de bunching onion in orice 'conteiner' imaginabil...dar doar pentru ceapa verde 'trufanda' timpurie.

Cultivare
De regula din samanta, ori rasad mic. Uneori se foloseste si divizarea tufelor in anul doi.

Semanat
Desi sunt perene, bunching onions se cultiva uzual ca anuale sau bienale.
Se seamana fie direct 'in situ', ori in rasadnita sau in alveole si apoi transplantate.
Samanta se seamana superficial si se acopera cu nisip.
Germineaza intr-o gama larga de temperaturi, optim 10-15grade Celsius.
Adancimea de semanare 6-12mmm, umiditate constant ridicata pana la rasarire.

Plantare
Ceapa orientala se transplanteaza usor si creste viguros dupa transplantare (in special vara cand are o crestere foarte viguroasa).
Majoritatea culturilor se transplanteaza, cu exceptia celor ultra-timpurii.
Aceste se seamana 'in situ'.
In China si Japonia, soiurile cu maturizare mai tarzie se transplanteaza si de doua-trei ori la rand, atat pentru a face economie de spatiu cat si pentru a obtine plante foarte viguroase.
Transplantarea graduala se foloseste si pentru o recolta esalonata.
Rasadurile se planteaza nu prea adanc, fara a ingropa varful.
Chinezii le planteaza adesea in santuri, rasaduri 'spalate' ca o masura igienica de combatere a bolilor. Se transplanteaza uzual in grupuri de 2-4 plante la un loc.
Un 'dezavantaj' al transplantarii e faptul ca plantele dezvolta un sistem radicular foarte dezvoltat ce ingreuneaza smulgerea plantelor la recoltare.

Depozitare
In China de nord, ceapa bunching este partial deshidratata pentru pastrare peste iarna.
Se usuca la soare, si la vant, uneori chiar prin atarnare afara in frig si ger, pana cand straturile exterioare de frunze sunt 'paper dry'.
Aceste foi uscate pastreaza interiorul proaspat.
Cepele se aseaza in gramezi de 1-1,5m inaltime in adaposturi sau hambare, cu radacinile expuse la exterior. Gramezile se acopera cu rogojinin pentru a le apara de inghet, si se iau la mana constant pentru indepartarea plantelor putrezite.
Chiar daca anumite frunze se vestejesc, interiorul ramane proaspat.
Plantele se pastreaza 4-5luni, pana in primavara.
Aceasta tehnologie nu e aplicabila decat in climat rece si uscat.

P.S.
va mai urma...si in episodul urmator si probabil ultimul...

Edited by subway_guru, 30 November 2013 - 23:12.


#929
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Allium Fistulosum - Partea a treia si penultima

Alegerea soiurilor
Anumite soiuri sunt selectionate pentru cultivare si recoltare in anumite stadii, in timp ce atele sunt mai flexibile si pot fi recoltate in diferite stadii de dezvoltare.
De asemenea, sunt diferente majore in gradul de adaptare la frig, caldura, boli si tendinta de a da fusti floriferi.
Varietatile 'die back' rezistente pe timp de iarna se folosesc in regiunile cu climat extrem de rece, cum ar fi in nordul Japoniei, dar revin in vegetatie primavara devreme.

Cultivare pentru ceapa timpurie de stufat (frunze fragede mici)
In principiu sunt utilizate soiurile timpurii 'single-stem' (tulpina unica, ce nu infratesc), dar exista si selectii utilizabile de soiuri 'bunching' (ce infratesc).

Semanat
-in camp
Semanaturile se fac primavara devreme, in tunele joase, deindata ce solul se poate lucra (in mustul zapezii).
Semanatul se poate continua pe toata durata ulterioara a sezonului.
-la interior
Semanatul se poate face tot timpul anului, dar germinarea poate fi lenta in solariile neincalzite pe timpul iernii. Se poate semana si toamna in rasadnite reci, pentru recoltare in primavara.

Metoda de semanare
Semanare deasa, in brazde late ori chiar in portiuni largi.

Recoltare
Prin 'tundere' ori smulgere, deindata ce ating 5-15cm inaltime, deobicei la 30-40 zile de la semanat.
(Observatia mea: astea sunt cele mai fine si mai extra, stil japonez, dar departe de ideea noastra romaneasca despre ceapa verde de stufat...Gospodinele noastre ar zice ca asta e doar iarba pt pascut oile, daca n-are 50cm inaltime si minim 0,5cm diametrul tulpinii...nu merita sa o bagi in seama...)

Cultivare pentru ceapa 'normala' de stufat (frunze proaspete)
Soiurile ce infratesc sunt cele indicate, fie pentru cultura de vara fie pentru cea de toamna/iarna.

Semanat
-in camp
In poli-tunele, deindata ce solul permite. Tunelele se indeparteaza pe masura ce vremea se incalzeste, semanaturile se pot continua pana vara tarziu sau toamna devreme.
-la interior
similar cu ce s-a zis mai sus, la 'stufat minuscul'.

Metoda de semanare
Direct la locul de crestere, solul trebuie sa fie fertil, si sa retina umiditatea, pentru a sustine cresterea rapida a plantelor.
Plantele se raresc la 4x4cm distanta una de alta.

Recoltare
Plantele se smulg cand ajung la cca. 30cm inaltime, stadiu la care ajung dupa 60-80zile de la semanat.

Cultivare pentru tulpini si frunze (ceapa verde)
Se utilizeaza atat soiurile single-stem cat si cele bunching.
Pentru frunze fragede, soiurile single-stem se recolteaza la cca. 70zile de la semanat.
Anumite soiuri bunching raman fragede si se pot utiliza chiar si in al doile an de cultura.

Semanat
Acest grup de cepe e gata de cules dupa o perioada de 3-12luni de la semanat.
Depinde de
a) soi
B) stadiul de cules
c) daca au fost recoltate in prealabil in anul semanaturii sau iernate pentru cules anul urmator.
E necesara o planificare atenta a 'calendarului' semanat/cules.
-cules proaspat in acelasi an cu semanatul.
Semanat 'in situ', deindata ce solul e lucrabil. Aceste cepe pot fi smulse dupa 3,5luni. O recolta mai timpurie poate fi obtinuta daca se seamana in poli-tunel, ce se indeparteaza dupa cresterea temperaturilor.
Aceste culturi semanate timpuriu cresc foarte rapid si pot fi culese ca frunze fragede doar pe o perioada scurta.
Nu toate soiurile se preteaza la acest mod de cultura.
-plante complet dezvoltate, pentru cules spre sfarsit de sezon, pe o perioada lunga, semanate primavara sau vara devreme, transplantate dupa 4-8saptamani, pentru cules de vara tarzie/toamna.
Si acestea se pot porni in poli-tunele pentru a devansa culesul.
Daca se seamana vara tarziu/toamna devreme si se transplanteaza in toamna ori primavara devreme, vor fi gata de recoltat in primavara ori devreme in vara, anul urmator, pentru recolte 'trufanda'.

Spatiere
Se folosesc diferite scheme, in functie de soi, ca de exemplu:
-pe randuri echidistante la 40cm, cu 2-3 plante la cuib, la distanta pe rand de 7,5-13cm;
-pe randuri echidistante la 40cm, dar plante distantate mai larg, la 15-23cm pe rand;
-randuri la 30cm, plante la 7,5cm pe rand;
-plantare echidistanta la 20cm in toate directiile.

Recoltare
Cel mai devreme in 3-4luni de la semanat, stadiu la care sunt mai mult frunze decat tulpini.
De regula se smulg cu radacini cu tot.
Plantele ce au trecut peste iarna sunt mult mai lungi si au o proportie mult mai mare de tulpini gen praz decat de frunze.

Edited by subway_guru, 01 December 2013 - 17:57.


#930
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Allium Fistulosum - ultima parte

Cultivare pentru tulpini albe lungi
Aceasta e cea mai pretentioasa forma de cultura, si necesita terenuri foarte fertile si bine drenate. Soiurile cele mai potrivite sunt cele single-stem, dar se pot folosi si soiuri bunching cu conditia sa fie divizate si separate in plante individuale transplantate ca atare. Soiurile sunt mai mult sau mai putin potrivite pentru recoltare de vara, ori pentru toamna si primavara.

Semanat
Recoltele de vara se seamana in general tarziu in vara ori devreme in toamna precedenta, fie 'in situ' si apoi rarite la distanta corecta ori transplantate in iarna devreme ori primavara devreme. Acestea vor fi gata pe timpul verii, dupa 10-11 luni de maturizare. Timpul de maturizare se poate reduce la 8-9luni daca se porneste in poli-tunele toamna tarziu sau primavara devreme si apoi se raresc si se transplanteaza.
Soiurile de iarna se seamana deobicei toamna si se transplanteaza la locul definitiv primavara, pentru cules spre toamna-iarna. Se mai pot porni primavara devreme in poli-tunele joase, pentru a devansa culesul.
Soiurile cu tulpina groasa se seamana rar, pentru a putea creste nestanjenit la dimensiunile dorite.

Spatiere
Scopul cu acest gen de cepe e sa le bilonam pe inaltimea tulpinii, eventual pana la o inaltime de 25-30cm, astfel ca tulpina sa ramana foarte alba si frageda.
Pentru asta, se planteaza in santuri de 30cm adancime, care apoi se umplu gradual cu pamant, ori plantare la suprafata solului si apoi bilonare pe masura ce cresc.
Se cultiva pe randuri la 80-90cm distanta rand de rand cu plantele plantate la 8-10cm pe rand.
Ingroparea se face de doua-patru ori pe sezon, pe masura cresterii, cam 7,5cm odata, incepand cam la o luna dupa plantare. Culturile semanate direact se biloneaza incepand dupa cca. 7luni de la semanare.

Fertilizare
Cepele cultivate in acest sistem se fertirigheaza de minim 2-3ori pe perioada de crestere.

Recoltare
Se indeparteaza biloanele si se recolteaza tulpinile. Fie se dezradacineaza, fie se taie cam 2,5cm peste radacina. In acest caz, vor relua cresterea pentru o a doua recolta. Pe masura ce se dezvolta a dua recolta se rebiloneaza.

Soiuri cu tulpina rosie
Anumite soiuri dezvolta 2-3 frunze exterioare roscate, dar culoarea rosiatica nu se dezvolta decat la temperaturi scazute.
Aceste varietati tind sa fie din soiurile bunching, ca de exemplu 'Red Beard', care la maturitate are 70-80cm inaltime si 1,5cm grosime. Se recolteaza iarna. Un soi mai recent e 'Deep Purple'.

Semanare si plantare
Recomandarile japoneze sunt urmatoarele:
Fie semanati primavara devreme, transplantati in mijlocul verii pentru o recolta timpurie in perioada iarna/primavara, ori semanati toamna, transplantati primavara si apoi din nou vara, pentru a obtine plante mari in toamna/iarna/primavara.
Plantare in randuri distantate la 70-80cm, plante la 15-20cm pe rand.
(observatia mea, luati cu prudenta aceste recomandari, clima Japoniei nu prea seamana cu clima Romaniei, clima noastra seamana mai degraba cu clima Chinei de nord, dar de acolo nu avem recomandari...decat ca ar trebui sa exportam carne de porc!).

Soiuri
Dintre producatorii de samanta de ceapa orientala, japonezii propun o larga varietate de soiuri dezvoltate pentru scopuri specifice, adica pentru cele patru tipuri de culturi mentionate mai inainte.
In cataloagele vestice e o oferta mult mai restransa, de cele mai multe ori varietati mai putin iuti decat cele traditionale orientale.
O lista din cele mai cunoscute si populare gasiti mai jos.

Pentru ceapa de stufat (frunze)
Varietati cum ar fi 'Edo', Hikari', 'Kujo', 'Asagi', 'Kyoto Market'.

Pentru ceapa de tulpina si stufat
Soiuri recomandate 'single-stem';
-culturi de vara/toamna...'Gallop', 'Laser', 'Long White Tokyo', 'Oasis', 'Photon', 'Sentry', 'Summer Isle', 'White Spear';
-culturi de iarna... 'Ishikura Improved', 'White Evergreen'.

Hibrizi interspecifici
Dezvoltari recente au adus in atentie soiuri hibride de incrucisare intre Allium Fistulosum si Allium Cepa (adica incrucisari intre ceapa orientala si ceapa clasica europeana), ce produc plante viguros verzi, cu o buna rezistenta la bolile specifice si gust mult mai dulce...
Soiul 'Guardsman' e exemplul cel mai cunoscut.

P.S.
Daca tot am luat la recitit cartea de capatai a Dnei Joy Larkom 'Oriental Vegetables', am sa mai traduc si alte capitole interesante si pline de informatii utile pentru gradinarii indrazneti...

#931
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Multumiri pentru efortul dee a scrie atatea si a traduce.
Eu am cateva intrebari de incepator.
Aceea care infrateste nu poate fi culeasa mai mult timp treptat? Ma intreb , daca lasi prina tina in pace, si recoltezi mereu puii ca la o planta perenea, nu merge? In anul  doi da floare si moare?
Cum ai procedat tu, practic, cu ea? Ai facut rasaduri?

#932
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Corina, am incercat:
-semanat in brazda primavara devreme;
-semanat 'indoor' in ghivece de 10cm si transplantat rasadul 'spalat' primavara in brazda;
-semanat vara direct in brazda.
N-am incercat metoda cu santul si bilonarea.
Infratirea se produce spre toamna in primul an, apoi dupa iernare, in sezonul urmator da fusti de samanta in paralel cu o noua infratire, tulpina ce face samanta moare dar in jurul ei obtii cel putin inca 6-7 tulpini noi, groase.
Pentru infiintarea culturii de primavara, cea mai buna mi s-a parut metoda cu rasad. La inceput, dupa transplantare se dezvolta ceva mai lent decat din samanta dar apoi recupereaza rapid si intrece semanatul direct. Transplantarea se face foarte simplu (e ca la praz), cand plantutele sunt de grosime cat o mina de pasta de pix, le scoti cu pamant din ghiveciul de 10x10cm, la scufunzi intr-o galeata cu apa si le agiti pana se duce tot pamantul de pe radacini, in felul asta le poti desparti f.f. usor. La locul de plantare faci niste brazdute cu sapa, cca 5cm adancime, iei rasadurile si le asezi echidistant in santulet si tragi inapoi pamantul peste radacini. Piece of cake!
E mult mai usor si mai productiv decat transplantatul bucata cu bucata cu plantatorul!
Si semanatul direct in brazda in cultura de vara e nesperat de promitator, plantele se dezvolta mult, mult mai rapid comparativ cu semanatul primavara devreme.
Din plantele de doi ani care au facut samanta, s-au autoinsamantat asa ca la anul o sa vad si cum e semanatul asta tardiv...
La semanatul direct in brazda riscul e sa semeni prea des, ceea ce ingreuneaza cresterea optima a plantelor...ar fi preferabil semanatul cu semanatoarea de precizie si nu 'din mana'...
La semanatul direct am folosit randuri la 15cm, cinci randuri pe brazda, la rasad randuri la 30cm, trei randuri pe brazda.
Culturile infiintate primavara le-am pus pe teren insorit, cele infiintate vara la umbra pomilor din livada.
In orice situatie necesita irigatie masiva, cheia succesului pentru niste cepe zemoase e apa, apa si iar apa!
Ceapa 'rosie' Red Beard nu m-a multumit, rosietice sunt doar cele doua-trei foi exterioare, alea de le depilezi ca sunt prea batrane, si ramai tot cu miezul verde.
Ceapa hibrid interspecific Allium fistulosum x cepa e interesanta, e mai fina, mai plapanda si mai dulce, dar nu prea rezista peste iarna. Ce supravietuieste nici nu infrateste si nici nu da samanta, face niste cepe de cca. 1cm diametru, verzulii...
Toate cepele fistulosum sunt perene, chiar si soiurile zise 'sigle stalk' infratesc dar nesemnificativ...
Ca un cuvant de final, nu trebuie sa ai nicio retinere, seamana, planteaza, transplanteaza, rareste cum iti vine mai bine la mana, Allium Fistulosum e o planta suficient de rustica si nepretentioasa...trebuie doar sa indraznesti sa incerci!
Dintre toate metodele de cultura, aia cu santul si bilonarea e cea mai cea pentru plante de calitate, dar iti trebuie 'rabdare chinezeasca', si consum de manopera...pe care eu inca nu le-am pus la bataie...poate in 2014!

Edited by subway_guru, 02 December 2013 - 17:17.


#933
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Oi fi eu mai grea de cap, dar, daca poti obtine in jurul cepei principale, 6-7 cepe noi, tinere, in anul doi, nu poti sa repeti asta? Adica. Anul intai, pus din rasad. Spre toamna, incepi sa culegi, pana cand iti permite vremea. In principiu, lasi o ceapa doua in fiecare" buchet", care infrateste in primavara dar ea moare. Culegi din nou, din primavara, din ce s-a inmultit toamna, infrateste din nou in primavara,, culegi lasand din nou una doua pe tufa, din care principala moare, adica face seminte. E o tampenie ce am zis?

#934
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Eu zic sa nu facem mai multa filosofie decat e cazul!
Incearca cat mai multe metode si alege ce ti se potriveste mai bine!
Daca lasi si pentru anul doi sa faca samanta, o sa ai material sa umpli toata gradina si pe la vecini!
Atentie la seminte, semintele de 'bulboase' isi pierd foarte repede viabilitatea, samanta trebuie sa fie cat mai proaspata pentru o buna germinatie!

#935
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Inainte de a trece la alte 'orientale' am si eu o intrebare si o invitatie:
Cine dintre voi a cultivat ceapa orientala si cu ce rezultate???
Orice opinie e binevenita! Fie ea pozitiva sau negativa.
Aveti cuvantul...

Edited by subway_guru, 03 December 2013 - 16:51.


#936
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006
Io n-am cultivat...da' vreau :)

Asa ca o sa ma uit dupa o mica semanatoare de precizie, ca am rasadit ceapa si nu-mi place...prefer sa seman.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate