Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Problema mesaj supraincalzire tel...

Recuperare Cont Yahoo mail

Legislatie ambiguua/incompatibili...

Radio Argon 1 se aude foarte incet
 Nu gasesc optiunea de a afisa(nu ...

Glafuri interioare mozaic

WMIProviderHost - Very high

Fructe blendarite sau nu
 Xiaomi 12T MIUI 14 - BT Pay

Cada baie la comanda, lungime 95 ...

Televizorul visurilor mele!

Accesorii Yoga Tab 13
 Probleme MIUI 13 la Xiaomi Redmi ...

Curajul e frate cu prostia (ignor...

Asus ZenBook Flip 14 UM462 ventil...

Achizitie PC
 

Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2772 replies to this topic

#901
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 656
  • Înscris: 12.11.2008
O intrebare

Cu multi ani in urma un prieten al meu a petrecut cateva veri prin Baragan la niste rude.
Isi aduce aminte ca in satul respectiv se cultivau un soi de rosii pe care localnicii il numeau Marita

Stie cineva, ceva despre aceste rosii?

#902
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,994
  • Înscris: 27.01.2012
Cauta pe net soiurile bulgaresti Marita 15 si Marita 25...

#903
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 656
  • Înscris: 12.11.2008

View Postsubway_guru, on 21 noiembrie 2013 - 19:50, said:

Cauta pe net soiurile bulgaresti Marita 15 si Marita 25...

Am imbatranit, fratilor. Sa nu ma duca pe mine mintea ca Marita e nume bulgaresc !!!
Multumesc Guru.

#904
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006
Da'...pomi fructiferi orientali, are careva prin livada ?

#905
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Da, eu am.  Daca te referi la parul acela.

#906
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,994
  • Înscris: 27.01.2012
Si eu am niste peri Nashi, semanati din samanta, inca nu au rodit ca sa pot sa vad ce 'isprava' am facut, poate la anu'!
Oricum, ce am vazut pe la noi ca fructe chinezesti de calitatea nshpea, nu se compara cu ce am vazut in Koreea, erau mari cat grapefruitul!
Am inteles ca ar fi un flacau ce are soiuri altoite 'prima', aduse din Olanda, la Pepiniera Valcea...ramane de explorat...
Corina, al tau ce provenienta are?

@Corina
iata diferenta de care intrebai...

Attached Files


Edited by subway_guru, 24 November 2013 - 16:32.


#907
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Multumesc pentru lamurire.
Parul meu e cumparat de la o pepiniera de la Afumati. Scria pe el par Nashi. Perele sunt mari, perfect rotunde, dar nu seamana la culoare cu cele din magazine. Sunt mai inchise la culoare si au punctele acelea pe coaja , ii dau un aspect rugos, exact ca in poza de pe Wikipedia. In primul an a facut pere uriase, apoi a facut o puzderie dar mai mic. Mi-a fost mila sa il tai si a rodit prea bogat. Anul urmator , dupa taiere, a rodit din nou bine si cu fructe mari, cam cat un mar mediu.
Eu le compar cu cele din magazine, acelea galben pai care vin intr-o plasa individuala de burete. Textura pulpei e cam la fl, sunt cumva crocante fara a fi tari. Dar sunt mult mai parfumate ca alea, iar coaja are o cu totul alta textura, putin aspra dar nu deranjanta.

Edited by corinaSIM, 24 November 2013 - 17:31.


#908
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,295
  • Înscris: 24.02.2013
Consider ca merita sa ai un par nashi din urm. motive:
-asa cum a zis Corina,crocante, parfumate ,dulci, zemoase.
-imun la focul bacterian
-odata coapte,perele se pastreaza bine fie in pom,fie culese.
-chiar estetic,frunzele au un verde viu,lucios,frumos.
E putin de munca daca vrei sa nu ramina fructele mici;deoarece leaga f. bine,5-6 pere in buchet,trebuie sa normezi cind sint mici lasind una,max. doua.

#909
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,994
  • Înscris: 27.01.2012
In gradina 'japoneza', am lichidat ridichile koreene...le pregatim pentru kinchi!
Au mai ramas napii varzosi (am cules din ei prima mana, ca i-am semanat f.f. tarziu si apoi au fost aproape distrusi de ganganiile alea mici si negre de mananca frunzele de varzoase, dar multumita toamnei indelungate si-au revenit...), ceva pak-chioaie, bunching onion si patrunjelul cretz...
Vedem saptamana viitoare ce mai rezista la venirea anuntata a iernii...
si intr-un tarziu am reusit sa plantez usturoaiele de toamna...

Edited by subway_guru, 24 November 2013 - 18:36.


#910
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Trebuie neaparat sa detaliezi putin, eu cel putin am senzatia de teren alunecos la asiaticele astea. Eu mai am kale, sfecla de petiol care are acum niste culori traznet, si cateva ridichi albe.
Patrunjelul cret e extrem de rezistent la ger, cu o mica folie deasupra il culegi si pentru preparat ele de Revelion de sub zapada.
Eu am cules saptamana trecuta ridich albe lungi si deja kimchi-ul e gata. Iute de traznste, miroase a varza puturoasa, dar e genial! Am folosit insa varza normala, nu din aceea chinezeasca.
Pui si scoici si creveti? Ce reteta folosesti? Il faci asa, sa iei foc?

In privinta parului, mi-a fost mila sa scot din fructe, era asa simpatic incarcat! Un pitic de sub doi metri plin de fructe!

#911
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,994
  • Înscris: 27.01.2012
E teren alunecos pentru ca nu avem inca un 'calendar' corespunzator cultivarii in conditiile noastre climatice...teren propice de explorare si clarificare...
Pentru ce a ramas prin gradina, solutia optima ar fi niste 'tunele' cu folie...sa vad daca apuc sa instalez...
Pentru kimchi intentionez sa folosesc retetele clasice, cu mazgaleala de faina de orez si ardei iute...ponderat, ca altfel dai in ulcer perforant!
din frunzele de ridichi si de turnip...am pus de un...spanac!

Edited by subway_guru, 24 November 2013 - 19:09.


#912
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Si nu pui deloc ceva fructe de mare? Eu pun cateva fileuri de ansoa, bineintels si faina de orez.
Am tot cautat calendarul pe care il mentionai la un moment dat, dar topicul cu Semanatul e tat de stufos ca nu l-am mai gasit. Poate ai la un moment dat timp sa il mai pui .
Cel putin in capul meu e o zapaceala mare.
Aa, mustar chinezesc ai cultivat?  Parea usor de gestionat insa la mine pur si simplu dupa ce a facut vreo zece centimetri a disparut. E drept ca era magnet pentru musculitele negre.

#913
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006

View Postgheo_55, on 24 noiembrie 2013 - 18:19, said:

Consider ca merita sa ai un par nashi din urm. motive:
-asa cum a zis Corina,crocante, parfumate ,dulci, zemoase.
-imun la focul bacterian
-odata coapte,perele se pastreaza bine fie in pom,fie culese.
-chiar estetic,frunzele au un verde viu,lucios,frumos.
E putin de munca daca vrei sa nu ramina fructele mici;deoarece leaga f. bine,5-6 pere in buchet,trebuie sa normezi cind sint mici lasind una,max. doua.

Cat de viguros e pomul ?
E compatibil cu gutuiul la altoit?
Cam in ce an incepe sa rodeasca?
Probleme cu polenizarea?
Cand se coc fructele si cam cat rezista depozitate?

Multam

#914
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Al meu a facut primul fruct in anul urmator plantarii. Vad ca rodeste foarte bine de mic.

#915
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,994
  • Înscris: 27.01.2012
@Corina:
kimchi
fructe de mare...boiereala inutila...
Ansoa=hamsie...plus ca poti adauga sosurile alea orientale de fish+oister...
Nu cauta calendarul...ca inca nu exista...doar daca-l facem noi...
Mustar chinezesc...n-am incercat, mai munciti si voi!

Edited by subway_guru, 24 November 2013 - 19:29.


#916
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Pai asta incercam, sa ..."muncim"
Nu stiu de ce am avut impresia ca ziceai pe undeva ca ai pus un calendar al datelor de semanat..., scuze.

#917
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,295
  • Înscris: 24.02.2013
DDuras,pt. parul nashi am luat lastar in urma cu 5 ani de la un prieten .Acesta a primit pomul altoit din Italia. Eu am altoit axul la un Cure si o sarpanta la o Untoasa Bosca ;afinitate deplina.Soiul nu-l cunosc.O sa-l identific in vara viitoare(trebuie sa fie unul  din cele populare,Hosui,Kosui,Nijiseiki).Referitor la ce ai intrebat:
-nu stiu vigoarea;pare submijlocie
-nu are afinitate cu gutuiul
-intra rapid pe rod,anul2
-e partial autofertil;e polenizat de soiurile europene(Wiliams,sigur)
-incepe sa se coaca de  la jum.lui august pina la 10-15 sept.
Cred ca ar fi potrivit , daca vrei sa continuam,sa ne mutam pe sectiunea Pomi fructiferi.

#918
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Pai aici sunt si fructe altfel! E vorba de..fructe mai deosebite.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate