Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'
Last Updated: Feb 26 2024 15:45, Started by
subway_guru
, Feb 10 2012 22:32
·
11
#901
Posted 21 November 2013 - 19:20
O intrebare
Cu multi ani in urma un prieten al meu a petrecut cateva veri prin Baragan la niste rude. Isi aduce aminte ca in satul respectiv se cultivau un soi de rosii pe care localnicii il numeau Marita Stie cineva, ceva despre aceste rosii? |
#902
Posted 21 November 2013 - 19:50
Cauta pe net soiurile bulgaresti Marita 15 si Marita 25...
|
#903
Posted 22 November 2013 - 13:38
#904
Posted 24 November 2013 - 15:17
Da'...pomi fructiferi orientali, are careva prin livada ?
|
#906
Posted 24 November 2013 - 16:45
Si eu am niste peri Nashi, semanati din samanta, inca nu au rodit ca sa pot sa vad ce 'isprava' am facut, poate la anu'!
Oricum, ce am vazut pe la noi ca fructe chinezesti de calitatea nshpea, nu se compara cu ce am vazut in Koreea, erau mari cat grapefruitul! Am inteles ca ar fi un flacau ce are soiuri altoite 'prima', aduse din Olanda, la Pepiniera Valcea...ramane de explorat... Corina, al tau ce provenienta are? @Corina iata diferenta de care intrebai... Attached FilesEdited by subway_guru, 24 November 2013 - 16:32. |
#907
Posted 24 November 2013 - 17:31
Multumesc pentru lamurire.
Parul meu e cumparat de la o pepiniera de la Afumati. Scria pe el par Nashi. Perele sunt mari, perfect rotunde, dar nu seamana la culoare cu cele din magazine. Sunt mai inchise la culoare si au punctele acelea pe coaja , ii dau un aspect rugos, exact ca in poza de pe Wikipedia. In primul an a facut pere uriase, apoi a facut o puzderie dar mai mic. Mi-a fost mila sa il tai si a rodit prea bogat. Anul urmator , dupa taiere, a rodit din nou bine si cu fructe mari, cam cat un mar mediu. Eu le compar cu cele din magazine, acelea galben pai care vin intr-o plasa individuala de burete. Textura pulpei e cam la fl, sunt cumva crocante fara a fi tari. Dar sunt mult mai parfumate ca alea, iar coaja are o cu totul alta textura, putin aspra dar nu deranjanta. Edited by corinaSIM, 24 November 2013 - 17:31. |
#908
Posted 24 November 2013 - 18:19
Consider ca merita sa ai un par nashi din urm. motive:
-asa cum a zis Corina,crocante, parfumate ,dulci, zemoase. -imun la focul bacterian -odata coapte,perele se pastreaza bine fie in pom,fie culese. -chiar estetic,frunzele au un verde viu,lucios,frumos. E putin de munca daca vrei sa nu ramina fructele mici;deoarece leaga f. bine,5-6 pere in buchet,trebuie sa normezi cind sint mici lasind una,max. doua. |
#909
Posted 24 November 2013 - 18:35
In gradina 'japoneza', am lichidat ridichile koreene...le pregatim pentru kinchi!
Au mai ramas napii varzosi (am cules din ei prima mana, ca i-am semanat f.f. tarziu si apoi au fost aproape distrusi de ganganiile alea mici si negre de mananca frunzele de varzoase, dar multumita toamnei indelungate si-au revenit...), ceva pak-chioaie, bunching onion si patrunjelul cretz... Vedem saptamana viitoare ce mai rezista la venirea anuntata a iernii... si intr-un tarziu am reusit sa plantez usturoaiele de toamna... Edited by subway_guru, 24 November 2013 - 18:36. |
#910
Posted 24 November 2013 - 18:50
Trebuie neaparat sa detaliezi putin, eu cel putin am senzatia de teren alunecos la asiaticele astea. Eu mai am kale, sfecla de petiol care are acum niste culori traznet, si cateva ridichi albe.
Patrunjelul cret e extrem de rezistent la ger, cu o mica folie deasupra il culegi si pentru preparat ele de Revelion de sub zapada. Eu am cules saptamana trecuta ridich albe lungi si deja kimchi-ul e gata. Iute de traznste, miroase a varza puturoasa, dar e genial! Am folosit insa varza normala, nu din aceea chinezeasca. Pui si scoici si creveti? Ce reteta folosesti? Il faci asa, sa iei foc? In privinta parului, mi-a fost mila sa scot din fructe, era asa simpatic incarcat! Un pitic de sub doi metri plin de fructe! |
|
#911
Posted 24 November 2013 - 19:06
E teren alunecos pentru ca nu avem inca un 'calendar' corespunzator cultivarii in conditiile noastre climatice...teren propice de explorare si clarificare...
Pentru ce a ramas prin gradina, solutia optima ar fi niste 'tunele' cu folie...sa vad daca apuc sa instalez... Pentru kimchi intentionez sa folosesc retetele clasice, cu mazgaleala de faina de orez si ardei iute...ponderat, ca altfel dai in ulcer perforant! din frunzele de ridichi si de turnip...am pus de un...spanac! Edited by subway_guru, 24 November 2013 - 19:09. |
#912
Posted 24 November 2013 - 19:18
Si nu pui deloc ceva fructe de mare? Eu pun cateva fileuri de ansoa, bineintels si faina de orez.
Am tot cautat calendarul pe care il mentionai la un moment dat, dar topicul cu Semanatul e tat de stufos ca nu l-am mai gasit. Poate ai la un moment dat timp sa il mai pui . Cel putin in capul meu e o zapaceala mare. Aa, mustar chinezesc ai cultivat? Parea usor de gestionat insa la mine pur si simplu dupa ce a facut vreo zece centimetri a disparut. E drept ca era magnet pentru musculitele negre. |
#913
Posted 24 November 2013 - 19:20
gheo_55, on 24 noiembrie 2013 - 18:19, said:
Consider ca merita sa ai un par nashi din urm. motive: -asa cum a zis Corina,crocante, parfumate ,dulci, zemoase. -imun la focul bacterian -odata coapte,perele se pastreaza bine fie in pom,fie culese. -chiar estetic,frunzele au un verde viu,lucios,frumos. E putin de munca daca vrei sa nu ramina fructele mici;deoarece leaga f. bine,5-6 pere in buchet,trebuie sa normezi cind sint mici lasind una,max. doua. Cat de viguros e pomul ? E compatibil cu gutuiul la altoit? Cam in ce an incepe sa rodeasca? Probleme cu polenizarea? Cand se coc fructele si cam cat rezista depozitate? Multam |
#914
Posted 24 November 2013 - 19:25
Al meu a facut primul fruct in anul urmator plantarii. Vad ca rodeste foarte bine de mic.
|
#915
Posted 24 November 2013 - 19:29
@Corina:
kimchi fructe de mare...boiereala inutila... Ansoa=hamsie...plus ca poti adauga sosurile alea orientale de fish+oister... Nu cauta calendarul...ca inca nu exista...doar daca-l facem noi... Mustar chinezesc...n-am incercat, mai munciti si voi! Edited by subway_guru, 24 November 2013 - 19:29. |
|
#916
Posted 25 November 2013 - 06:32
Pai asta incercam, sa ..."muncim"
Nu stiu de ce am avut impresia ca ziceai pe undeva ca ai pus un calendar al datelor de semanat..., scuze. |
#917
Posted 25 November 2013 - 10:12
DDuras,pt. parul nashi am luat lastar in urma cu 5 ani de la un prieten .Acesta a primit pomul altoit din Italia. Eu am altoit axul la un Cure si o sarpanta la o Untoasa Bosca ;afinitate deplina.Soiul nu-l cunosc.O sa-l identific in vara viitoare(trebuie sa fie unul din cele populare,Hosui,Kosui,Nijiseiki).Referitor la ce ai intrebat:
-nu stiu vigoarea;pare submijlocie -nu are afinitate cu gutuiul -intra rapid pe rod,anul2 -e partial autofertil;e polenizat de soiurile europene(Wiliams,sigur) -incepe sa se coaca de la jum.lui august pina la 10-15 sept. Cred ca ar fi potrivit , daca vrei sa continuam,sa ne mutam pe sectiunea Pomi fructiferi. |
#918
Posted 25 November 2013 - 11:53
Pai aici sunt si fructe altfel! E vorba de..fructe mai deosebite.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users